berta-live 10.01.10, 01:03 no i oczywiście Wacław. Jakimi jeszcze imionami jest nazywany? Ileż to pożytecznych rzeczy człowiek może się na forum dowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ziereal Re: Felicjan, Bazyli, Pankracy 10.01.10, 01:09 berta-live napisała: > no i oczywiście Wacław. Jakimi jeszcze imionami jest nazywany? Ileż to > pożytecznych rzeczy człowiek może się na forum dowiedzieć. hm, "mój Józef".. nie, nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Felicjan, Bazyli, Pankracy 10.01.10, 01:41 a kto zna staroświeckie: szylwacht? Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Felicjan, Bazyli, Pankracy 10.01.10, 01:47 alle to nie jest imię. poza tym do freda postuluję fredkę ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Felicjan, Bazyli, Pankracy 10.01.10, 10:11 Szylwacht? Pierwsze slysze - a jak to jest w oryginale (przypuszczam, ze po niemiecku)? Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: Felicjan, Bazyli, Pankracy 10.01.10, 17:14 chwila w guglu i masz: www.slownik-online.pl/kopalinski/AC165F8E911167954125659C00099F6C.php Odpowiedz Link Zgłoś
walentinasday Re: Felicjan, Bazyli, Pankracy 10.01.10, 20:11 stephanie.plum napisała: > a kto zna staroświeckie: szylwacht? z listów Sobieskiego do Marysieńki :) Szyldwach na warcie Dawni Polacy wykazywali się fantazją także w nazywaniu szczegółów anatomii płci brzydszej. O najintymniejszej części ciała mężczyzny mawiano: „korzeń”, „kosa”, „cep”, „pachołek”, „stempel” albo po prostu „kuś” lub „kuśka”. Jan Andrzej Morsztyn (1613-1693) we fraszce „O Zośce” wspomina: „Gdy weźmie w rękę kusia nasza Zosia, snadnie I jako go szacować, i co waży, zgadnie, Bo kiedy więc posłuszny wstaje do posługi, Wie, wiele funtów waży, wiele ćwierci długi [...]”. Jedno z pojęć przeszło do historii – dzięki korespondencji, jaką Jan III Sobieski skierował do swojej Marysieńki. W liście napisanym ok. 1667 roku wyjawił: „Myśląc o Tobie zdarza się często, że szyldwach czyni tę rzecz, która nie jest dobra dla jego zdrowia [...], a co gorsza grzeszna”. Można się domyślić, co miał na myśli – nadmieńmy, że szyldwachem nazywano w owych czasach żołnierza stojącego na warcie. Odpowiedz Link Zgłoś
sootball Re: Felicjan, Bazyli, Pankracy 10.01.10, 11:28 Nabuchodonozor. Marszczyć Nabuchodonozora. Odpowiedz Link Zgłoś
yannika Re: Felicjan, Bazyli, Pankracy 10.01.10, 13:17 Znów się kawą zakrztusiłam :D To forum przebija JoeMonstera :D Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Felicjan, Bazyli, Pankracy 10.01.10, 16:51 czlowiek rzeczywiscie uczy sie przez cale zycie, kazdy wpis w tym watku to dla mnie totalna nowosc. Odpowiedz Link Zgłoś
pompeja Re: Felicjan, Bazyli, Pankracy 10.01.10, 17:34 ON i GO, cytując: "ON jest taki twardy, mam GO objąć?" :P SKRÓDŻ ot co Odpowiedz Link Zgłoś
walentinasday Re: Felicjan, Bazyli, Pankracy 10.01.10, 20:20 Leon....zawodowiec :) Odpowiedz Link Zgłoś