ali.ka 14.01.10, 00:16 Zmroziły mnie komentarze, że aborcja w piątym miesiącu ciąży nie jest morderstwem. londynek.net/czytelnia/article? jdnews_id=2594141 A co Wy uważacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justysialek Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 00:21 Nie możesz sobie poczytać i podyskutować w już istniejących wątkach?! Ostatnio powstało ich co najmniej 4. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 08:27 amordowac mozna czlowieka a nie embrion. Koniec dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 09:39 Nie bądź śmieszny. Co to znaczy koniec dyskusji? Kim ty jestes, zeby decydowac, czy dyskusja moze trwac, czy nie? Skąd ta pewnosc, że embrion nie jest człowiekiem? Kiedy wiesz, że embrion staje się człowiekiem? Nie masz żadnych dowodów ani na jedno, ani na drugie. Równie dobrze mozna powiedzieć udzki embrion w łonie matki to taki sam człowiek, jak ten sam embrion poza łonem matki i koniec dyskusji. Czy nie jest paradoksem, ze w 23 tygodniu mozna jeden embrion "usunać", zeby nie użyć słów o jakimkolwiek zabarwieniu, a życie i zdrowie drugiego, jeśli się przedwcześnie urodzi w tym samym czasie, należy ratować? A już na pewno nie wolno go celowo pozbawić życia? Mozesz mi to wyjaśnić? Odpowiedz Link Zgłoś
izabella9.0 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 11:12 Po to nazywamy zarodek zarodkiem , embrion embrionem żeby nie ponosiła nas wyobraźnia i żebyśmy człowiekiem nie nazywali czegoś co się dopiero rozwija. Płód w momencie osiągnięcia takiego stadium rozwoju ,które umożliwia przeżycie poza organizmem matki można nazwać człowiekiem wg mnie. Datę urodzin liczymy od chwili urodzenia , nie poczęcia choć coś mi się przypomina ,że gdzieś tak liczą ale może sobie coś ubzdurałam.:/ Nie każdy ksiądz che pochować zarodek czy płód a jak już to taki , który a jakieś stadium rozwoju osiągnięte a ja się pytam czemu skóro wg kościoła usunięcie zarodka to morderstwo bo zarodek jest człowiekiem i w związku z czym ma takie same prawa..taaa ma takie same prawa ale nie do pochówku. Najpierw niech się wiec zdecydują a potem głoszą bo inaczej takie czary mary wychodzi..niby człowiek , niby takie same prawa , niby morderstwo ale jakoś nie widać tych praw , tego morderstwa itd "Równie dobrze można powiedzieć udzki embrion w łonie matki to taki sam człowiek, jak ten sam embrion poza łonem matki i koniec dyskusji." Według mnie nie można tak powiedzieć a co za tym idzie porównywać z tekstem zamordować można człowieka a nie embrion bo po pierwsze to jest embrion a po drugie embrion poza łonem matki nie przeżyje wiec to nie jest to samo co "człowiek już urodzony " w 23 tygodniu mozna jeden embrion "usunać", zeby nie użyć słów o jakimkolwiek zabarwieniu, a życie i zdrowie drugiego, jeśli się przedwcześnie urodzi w tym samym czasie, należy ratować? A już na pewno nie wolno go celowo pozbawić życia ? W 23. tygodniu ciąży przy 8 calach długości i wadze powyżej 1 funta ma wielkość i kształty małej lalki. O ile urodzą się żywe i przeżyją to się walczy o ich życie bo czemu nie ? Urodziły się stanowią oddzielny organizm wiec należy walczyć o ich życie. z tego co mi wiadomo ciąże można usunąć do 12 tyg w wyniku czynu zabronionego , do do chwili osiągnięcia przez płód zdolności do samodzielnego życia poza organizmem kobiety , podobnie ma się sprawa z zagrożeniem życia matki wiec o jakim 23 tyg tu mówimy ? Ciąże według mnie można usunąć tylko i wyłącznie usunąć do momentu osiągnięcia przez płód takiego stadium rozwoju które umożliwia przeżycie poza organizmem matki potem jest to morderstwo . Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 14:20 > z tego co mi wiadomo ciąże można usunąć do 12 tyg w wyniku czynu zabronionego , > do do chwili osiągnięcia przez płód zdolności do samodzielnego życia poza > organizmem kobiety , podobnie ma się sprawa z zagrożeniem życia matki wiec o > jakim 23 tyg tu mówimy ? Tak. I nikt nie usuwa ciaży powyżej 12 tygodnia, słońce kręci się wokół syrenki warszawskiej, a polskie prawo aborcyjnejest jedynym słusznym i obowiązującym we wszechswiecie. I w ogóle nie jest idiotycznym triumfem hipokryzji. Odpowiedz Link Zgłoś
izabella9.0 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 15:14 "Tak.I nikt nie usuwa ciaży powyżej 12 tygodnia, słońce kręci się wokół syrenki warszawskiej, Owszem usuwają i co z tego ? Nie twoja sprawa .To jest ich wybór i one będą ponosić ich konsekwencję. Dodam ,że najwięcej ciąż przerywanych jest mimo wszystko w pierwszych tyg. Skoro uważasz ,ze słonce kręci się wokół syrenki to uważaj , wolny kraj, wolna Polska. Nie , polskie prawo nie jest , jedynym i nieomylnym są bardziej liberalne pod tym względem kraje i są bardziej konserwatywne , Polska moim zdaniem ma jedno z rozsądniejszych ,znajdujących się gdzieś pomiędzy , nie podoba ci się to się nie dostosowuj karze ci ktoś ? "I w ogóle nie jest idiotycznym triumfem hipokryzji." Nie , wg mnie nie jest. Hipokryzją jest dla mnie kościół i jego podejście do aborcji i antykoncepcji , i hipokryzja jest dla mnie negowanie istnienia podziemia aborcyjnego..hipokryzją jest tez dla mnie prawo w praktyce czyli niby mamy prawo do usunięcia ciąży z kilku powodów ale nie możemy bo ktoś stwarza absurdalne przeszkody ażeby z tego prawa nie skorzystać. PS: chyba za dużo tej ironii było, zupełnie niepotrzebnie Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 16:12 A ja uwazam,ze wlasnie to prawo jest jedną wielką hipokryzją. Niby chroni życie od poczęcia i uznaje godność ludzką od poczęcia, ale dziwne jest dla mnie to, ze za nielegalną aborcję grozi do osmiu lat,a nie tak jak za kazde inne morderstwo - nawet dożywocie. Niby godnośc ludzka od poczęcia, alemożna zabić niby tego człowieka, co się począl w wyniku przestepstwa itd. co to, gorszy człowiek? Ja wcale nie jestem za tym, zeby był zakaz aborcji. Dla mnie to obojętne, byle nie było nakazu :) z "prawa" do zabijania dziecka nie zamierzam korzystac, ale jesli skorzystam, to i tak tylko ja bedę wiedziała co zrobiłam- czy usunęłam embrion, czy zabiłam dziecko. Nikomu nei narzucam swojego poglądu. Uwazam, ze włsnego sumienia nie da się oszukać ani tez narzucić komukolwiek światopoglądu, dlatego wg mnie zakaz aborcji jest zbędny. Ci, którzy chcą i tak to zrobią nie zważajac na zakazy, ci, którzy nie uznają aborcji nie będą jej praktykować niezależnie od tego, do którego tygodnia będzie dopuszczalna, w jakich przypadkach itd. Ale jeśli juz taki zakaz się tworzy i udaje, ze szanuje się zycie ludzkie od poczęcia,to przepraszam bardzo, ale polskiego prawa nie rozumiem i uważam, że jest obłudą i żałosnym kompromisem. Niestety, ale jeśli się uwaza, że człowiek jest człowiekiem od poczęcia, to nie ma miejsca na tego typu kompromisy. Na tym to właśnie polega - i jest to wg mnie kwestia światopoglądu ale i pewnego charakteru, odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
izabella9.0 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 16:56 A przepraszam w którym miejscu prawo mówi o tym ,że od poczęcia mamy do czynienia z człowiekiem ? Wiec jak można twierdzić ,że prawo uważa zarodka za gorszego człowieka ??? Nic mi o tym nie wiadomo, co więcej prawo dopuszcza aborcję w określonych sytuacjach , dopuszcza środki wczesnoporonne , które dostaje się na receptę wiec o co chodzi ? Prawo zabrania aborcji poza kilkoma wyjątkami bo niby dlaczego ma ją dopuszczać ? Wszystko jest wg mnie jasne w prawie polskim chcesz się seksic zabezpiecz się w innym przypadku zajdziesz w ciąże i będziesz miała dziecko /będziecie mieli dziecko i dlaczego mają mieć prawo usunąć to co się zaczyna rozwijać ?..w momencie kiedy następuje np gwałt , kobieta dziecka nie chciała i ma możliwość zadecydowania o tym czy chce urodzić czy tez nie , czy da rade czy tez nie. Za nielegalną aborcję odpowiedzialność karna ponosi lekarz i osoba namawiająca kobietę do przerwania ciąży a czy sama kobieta ? niekoniecznie chyba ,że jest w ciąży zaawansowanej.Dlaczego ?Bo lekarz nie ma prawa wykonywać zabiegu zabronionego przez prawo ,bo nikt nie ma prawa namawiając do przerwania ciąży i bo kobieta nie ma prawa pozbawić szansy na urodzeni płodu który spokojnie mógłby już żyć poza jej organizmem. Mylisz po prostu pojęcia to kościół uważa ,że zarodek to już człowiek a nie prawo . Tutaj się baw w hipokryzje: 1. Kościół który NIE ZAWSZE CHCE POCHOWAĆ PŁÓD dlaczego skoro to człowiek według głoszonych przez nich "prawd "? I tutaj zadaj sobie pytanie czy skoro Kościół uważa zarodek za pełnowartościowego człowieka z wszystkimi prawami odmawia mu pochówku ? 2.Kościół neguje fakt ,ze nastolatki uprawiali , uprawiają i będą uprawiać seks i wmawia im ,że zabezpieczenie to grzech , chyba ze naturalnie ( nastolatka śledząca swój cykl na tip top ? kpina )..dalej kościół neguje fakt ,że ludzie uprawiają przemałzenski seks wiec siła rzeczy skoro nie wolno uprawiać seksu przed ślubem bo to grzech wiec nastolatkom nie trzeba mówić o antykoncepcji i bo wg kościoła zapewne nie jest to im potrzebne bo i po co? 3 itd itd O jakimi ty nakazie mówisz ? przeciez nikt nikomu nie karze usuwać ciąży tylko daje wybór i to w określonych sytuacjach a ciąże usuwane w podziemiu są również wyborem konkretnej osoby. Jeśli nie chce ktoś usunąć ciąży to nie zostanie do niej przez PRAWO zmuszony. Ja akurat zakaz aborcji uważam za słuszny , przynajmniej ludzie się zabezpieczają a nie bzykają bez a potem usuwają z głupoty, lekkomyślności. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 11:53 Odpowiem ci tak, bys pojela to w Twoim duchu. Juz sw Augustyn stwierdzil, ze enbrion staje sie czlowiekiem w przypadku chlopca 40 dni po poczeciu, dziewczynki - 80 dni po poczeciu. Chyba nie zamierzasz kwestionowac autorytetu doktora kosciola? Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 14:16 święty Augustyn straszliwie błądził za młodu, wprawdzie później się nawrócil, co nie znaczy, że stał się nieomylny, ani że Kościół gdziekolwiek uznał powyższą błędną (zresztą dodatkowo zniekształconą przez ciebie) opinię swego świetego za obowiazujacą bądź słuszną. Zapewniam Cię, ze mój Kościół stwierdza, ze człowiek jest człowiekiem od chwili poczęcia. Ale pomijając kwestie świętych,kościołow i innych kwestii wiary, czy uznaniowych. Czy masz jakis naukowy niepodważalny dowód na to, że embrion nie jest człowiekiem? Oraz na to kiedy i dlaczego właśnie wtedy staje się człowiekiem? Jak nie, to nie mów,ze nie ma o czym dyskutować. Nie narzucam ci swojego poglądu, który w ostatecznosci można uznać za tak samo uznaniowy jak twój, ale nie życze sobie stwierdzeń, że nie ma o czym dyskutować. Gdyz albowiem oznaczałoby to, ze to ty, i tylko ty masz rację. Zatem albo udowodnij mi w podparciu o jakieś naukowe xródła, a nie jakieś poglądy staroświeckich świętych, dlaczego się myle, a ty nie. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 14:28 Reniu- wiec nie wierzyc w to co mowia ksiazeta i doktorzy waszego koesciola? To kto w nim ma racje, skoro nawt 10 przykazan macie sfalszowanych? I ktore z nich sa prawdziwe? Te ktore dostal Mojzesz na Gorze Synaj, czy moze te, ktore sa zapisane w katechizmie? Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 16:20 JEszcze raz proszę, czy mozna powstrzymac sie od tych tanich zagrywek kosciołowo przykazaniowych? Proszę, w oparciu o biologię, wykaż że embrion ludzki nie jest człowiekiem i zmienię zdanie. Ja uważam, zę jest, gdyz ma ludzkie DNA, ludzkie geny, ludzki wygląd, nic innego,jak ludzkie dziecko z niego nie wyrośnie. Nie ma żadnego rozsądnego, niepodważalnego dowodu na to, ze embrion nagle staje sie człowiekiem w tym czy innym momencie, mozna sobie tylko gdybać ża ta czy inna cecha, nabywana w trakcie rozwoju, przesądza o przynaleznosci gatunku. Równie dobrze mozna przyjac, ze człowiekiem stajemy sie dopiero wtedy, gdy wykształca sie zewnętrzne cechy płciowe - bo niby dlaczego wcześniej? Albo po pierwszej owulacji/zmazie nocnej. Albo jeszcze później, nie wiem, w momencie pojawienia się pierwszej zmarszczki. Ale to tylko kwestia uznaniowa, biologicznie jesteś tym samym organizmem, którym byłeś tuż po poczęciu. Proszę, nie apeluj więcej do moich uczuc religijnych w zaden sposób, bo to doprawdy nie twoja sprawa i nie ma nic do rzeczy w temacie wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 16:27 wykaz mi ze zaplodnione jajko jest kura.... To nie ja opieram sie na nakazach religijnych- ja opieram sie na zdrowym rozsadku. Nie moze byc czlowiekiem cos co jest blastula ani gastrula. Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 16:35 teletoobis napisał: > wykaz mi ze zaplodnione jajko jest kura.... Nie, to ty wykaz mi, ze embrion ludzki nie jest człowiekiem. Chyba, ze nie potrafisz. Jak nie potrafisz (bo sądzę,że gdybyś potrafił to byś już to zrobił, ale może po prostu stopniujesz napięcie), to ok, rozumiem to, szanuje, przyjmuje do wiadomości, ze przyjmujesz za pewnik coś, na co nei potafisz wskazać żadnego sensownego dowodu. twóje prawo wierzyc w absurdy. Nie każę ci zmieniac zdania ani nie komentuję (zupełnie od rzeczy i nei na temat) twoich zapatrywań religijnych. Ja przyjmuje za pewnik że jest inaczej na podstawie tego, ze biologia embrionu jest identyczna jak biologia osobnika dorosłego i tego, co napisałam w poprzednim poście. Gdzie mój błąd? A co do jajka - jeśli jest zapłodnione, to wszystko co napisłam o człowieku odnosi się w analogiczny sposób do kury, co tu wykazywać? JAk nei ma piór i dzioba to nie ma kury? Powietrza też nie widzisz i co, nie ma go? Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 16:43 moze najpierw przyswoj sobie definicje slowa czlowieczenstwo. Pozniej idac tym samym tropem zastanow sie co znaczy zdolnosc do odczuwania, myslenia, posiadanie swiadomosci. A pozniej staraj sie dokonac jakiejs sztuczki semantycznej. na razie nie udowodnilas ze blastula jest czlowiekiem. Bo tego udowodnic sie nie da Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis P.S 14.01.10, 16:44 jesli zaplodnione jajko to kura, to grzeszysz jedzac je w piatek Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Teletubiś...ale masz nerwy dyskutując z sekciarą 05.02.10, 23:45 Szkoda rozmawiać z osobą, która ma wyprany mózg przez sektę religijną... Odpowiedz Link Zgłoś
izabella9.0 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 17:04 "..jak ludzkie dziecko z niego nie wyrośnie." Właśnie wyrośnie ale jeszcze nie wyrosło , nasiono tez razu rośliną nie jest a dopiero będzie. Sama sobie zaprzeczasz najpierw piszesz ,że embrion ludzki jest człowiekiem bo ma ludzkie DNA itd a potem piszesz ,że dopiero będzie jak wyrośnie.Albo albo W biologii akurat nie spotkałam się z określeniem człowiek a zarodek , embrion , płód. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 16:52 To byl sw. Tomasz, nie Augustyn. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 16:55 obojetne, wazne, ze dla wielu wierzacych jest on niekwestionowana wyrocznia :) Odpowiedz Link Zgłoś
green-chmurka Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 17:25 juz mnie od tej aborcji w dupie szczypie. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 17:33 jak szczypie, to wymyj- bo wyskrobac nie wolno :) Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: Wasze zdanie o aborcji 05.02.10, 23:46 green-chmurka napisała: > juz mnie od tej aborcji w dupie szczypie. :D Odpowiedz Link Zgłoś
megi1973 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 08:53 jak ci się nie podoba aborcja-to nie usuwaj !!!! i nie marudź Odpowiedz Link Zgłoś
sleepsafe Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 10:26 Cały problem z aborcją dotyczy tego, od kiedy życie poczęte można nazwać człowiekiem. A tu zgody nigdy nie będzie. Zwolennicy aborcji będą twierdzić, że od któregośtam tygodnia, a przeciwnicy (włącznie ze mną), że od chwili poczęcia. Idąc tropem mojej opinii - aborcja to takie samo zabójstwo jak zabicie człowieka dorosłego. Dlatego uważam, że nie jest to wyłącznie sprawa matki, która chce usunąć ciążę. Jednak mój radykalizm jest ograniczony. Nigdy nie powiedziałabym zgwałconej i załamanej kobiecie, że musi urodzić to dziecko. Nawet nie jestem w stanie wyobrazić sobie bólu, który znosi nosząc w sobie życie poczęte w wyniku tak tragicznego przeżycia. Generalnie uważam, że każda kobieta, która chce dokonać aborcji powinna najpierw spotkać się z psychologiem i poznać ewentualne skutki takiego działania. Wiem, że dla wielu kobiet (wielu - nie znaczy wszystkich) usunięcie ciąży stało się przyczyną traumy na resztę życia. Dlatego taka decyzja powinna być starannie przemyślana, a nie podejmowana pod wpływem chwili, eemocji, strachu itp. Co za tym idzie, nasz rząd (i Kościół - jako główny przeciwnik aborcji)powinni dokładać więcej starań, by kobietom, które z ekonomicznych powodów decydują się na zabieg bardziej pomagać. Ale na razie to niestety tylko myślenie życzeniowe... Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 11:28 Aborcja w piątym miesiacu to jest morderstwo!Natomiast dopuszczam wczesne aborcje dla widzimisię kobiety. Późne moim zdaniem dopuszczalne są tylko w bardzo szczególnych wypadkach, nie zaliczam do nich poczęcia z gwałtu. Nie można zamordować niewinnego człowieka po to, by zgwałcona kobieta lepiej się poczuła. Odpowiedz Link Zgłoś
izabella9.0 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 11:47 "Nie można zamordować niewinnego człowieka po to, by zgwałcona kobieta lepiej się poczuła." kobieta zgwałcona ma prawo usunąć ciąże legalnie do 12 tyg, po co ma wiec czekać dużej i zrobić to nielegalnie w tzw " podziemiu aborcyjnym "? A jak się zabije w trakcie tych 9 miesięcy ? lepiej 2 życia niż jedno nie ołłłl jeee A tak na marginesie ty możesz sobie dopuszczać i zaliczać co chcesz ale osady zostaw dla siebie bo to nie twoja sprawa , swoje nie można i można stosuj jak cie coś dotknie osobiście czego ci nie życzę oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 13:35 Izabello, nie twierdzę, że żadna zgwałcona kobieta musi donosić ciążę, ale naprawdę te 12 tygodni to kupa czasu na usuniecie. Szczerze mówiąc, gdyby mnie to spotkało nie czekałabym na legalną możliwość aborcji tylko kupiła RU. Ale nie usunęłabym późnej ciąży bo to żadna aborcja tylko morderstwo. Jeśli koniecznie chcesz wiedzieć późniejsze aborcje dopuszczam tylko w przypadku bardzo ciężkich uszkodzeń płodu czy zagrożenia życia matki. Odpowiedz Link Zgłoś
izabella9.0 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 15:47 "Izabello, nie twierdzę, że żadna zgwałcona kobieta musi donosić ciążę," Twierdzisz , nie twierdzisz swoim postem obraziłaś nie jedną kobietę, która nie dość ze doznała straszliwej fizycznej i psychicznej krzywdy to jeszcze stanęła przed wielkim moralnym dylematem który być może zaważy na całym jej życiu. I to ona powinna podjąć decyzje przy pomocy najbliższych osób oraz przy pomocy osób zajmujących się fachowo takimi sytuacjami .Nikt obcy nie ma prawa stać nad nią i wyrażać swoje poglądy mówiące o tym ,że aborcja to morderstwo i nikt nie ma prawa jej osadzać. Ty zachowałaś się dosyć obrzydliwie jak dla mnie. Ja jestem dosyć chamska i bezpośrednia ale w życiu nie odważyłabym się zgwałconej kobiecie powiedzieć czy też napisać "coś w stylu " nie pochwalam aborcji tylko po to wykonanej ażeby kobieta zgwałcona lepiej się poczuła " Mam nadzieje ,że żadna tego nie przeczyta. Gwałty przydarzają się rożnym ludziom i każdy jest inny.Nie każda kobieta chce o tym mówić ( nie pochwalam ale tak się często zdarza ), nie każda jest w stanie myśleć w swoim cierpieniu , o tym zaciążyć bo myśli sobie ,że nie może mieć AZ takiego pecha.Poza tym z tego co mi wiadomo kobieta która chce usunąć ciąże w wyniku gwałtu może to zrobić do 12 tyg i taki czas ma na zastanowienie się i uświadomienie sobie przy pomocy specjalistów czy da rade - w praktyce to różnie wygląda i szczerze powiedziawszy niekoniecznie mi się to podoba , bo uważam ,że im wcześniej tym lepiej. "Ale nie usunęłabym późnej ciąży bo to żadna .." Nie mów hop zanim nie przeskoczysz "..bo to nie żadna aborcja tylko morderstwo.." To jest tylko twój pogląd , inni mogą mieć inny ALBOWIEM kwestia od kiedy powinniśmy nazywać zarodek człowiekiem itd jest dyskusyjna i jak na moje oko nigdy w tej kwestii porozumienia nie będzie z prostej przyczyny nikt nie jest wszechwiedzący a Bóg jakoś ujawnić i podpowiedzieć nam się nie chce . "..tylko kupiła RU" Wg kościoła człowiek jest człowiekiem od chwili poczęcia, czyli nie zależnie kiedy byś usunęła byłabyś morderczynią. Czyli ty uważasz ,że ktoś usuwający ciąże po 12 tyg jest mordercą a kościół uważa że byłabyś morderczynią niezależnie kiedy osunęłaś..w sumie to ciekawie brzmi : - być dla jednego mordercą a dla drugiego nie..nazywać kogoś mordercą a potem będąc w podobnej sytuacji i robiąc coś wcześniej niż osoba którą nazywamy morderczynią i tak być uważaną za morderczynie wg wyznawców KK - doprawdy dziwne i pocieszające. "Jeśli konieczniechcesz wiedzieć późniejsze aborcje dopuszczam tylko w przypadku bardzo ciężkich uszkodzeń płodu czy zagrożenia życia matki." Nie , nie chce wiedzieć co uważasz i zapewniam cię ,że zgwałcona kobieta tez tego nie potrzebuje wiedzieć nawet pani z zagrożonym przez ciąże życiem nie chce wiedzieć czy ja popierasz czy nie.Zwracam jedynie ci uwagę ,że to nie jest to twoja sprawa i swoje poglądy zastosuj kiedy znajdziesz się w danej sytuacji ( oby nie ) "..w przypadku bardzo ciężkich uszkodzeń płodu czy zagrożenia życia matki." Są i takie kwiatki, które uważają ,ze kobieta ma umrzeć żeby dziecko żyło i na odwrót ze kobieta ma urodzić bardzo chore dziecko i się mają obydwoje męczyć w państwie i społeczeństwie katolickim które zmusiło do urodzenia i umyło rączki . Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 18:03 Izabello, bardzo cię proszę na przyszłość, żebyś uważnie czytała posty przed skomentowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
izabella9.0 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 19:42 A o co ci konkretnie chodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
ja-27 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 11:52 figgin1 napisała "Nie można zamordować niewinnego człowieka po to, by zgwałcona kobieta lepiej się poczuła." Nie sądzę by jakakolwiek zgwałcona kobieta usuwała ciąże w 5 miesiącu. I dodatkowo określenie lepiej się poczuła jest trochę nietaktowne. Nie sądzę, by to wprawiło ją w lepszy nastrój. nie dość, że została zgwałcona to jeszcze usuwa ciążę. Faktycznie aż zobaczy się ulgę w jej oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 13:29 Ja-27, absolutnie nie twierdzę, że każda zgwałcona specjalnie czeka aż embrion zmieni się w dziecko. Twierdze tylko, że kiedy już to sie stanie nie można tego dziecka zamordować. Nikt nie ma wpływu na to, że zostanie zgwałcony, ale te 12 tygodni to bardzo dużo czasu na podjęcie decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-27 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 14:57 Nie słyszałam po prostu o przypadku, gdzie ktoś chciał usunąć ciąże w 5 miesiącu. I pewnie, że w tak późnej ciąży dla mnie jej przerwanie jest niedopuszczalne. I tez uważam, że do 12 tyg. jest na tyle dużo czasu aby decyzję podjąć. Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: Wasze zdanie o aborcji 05.02.10, 23:51 ja-27 napisała: > figgin1 napisała > "Nie można zamordować niewinnego człowieka po to, by zgwałcona kobieta lepiej > się poczuła." > > Nie sądzę by jakakolwiek zgwałcona kobieta usuwała ciąże w 5 miesiącu. I > dodatkowo określenie lepiej się poczuła jest trochę nietaktowne. Wiesz Ja-27 nie każda kobieta może zostać zgwałcona a jak już ten zaszczyt ją kopnie to niech dziwa rodzi... skoro np taka Figgin1 nie kwalifikuje się do gwałtu i ciąża jej nie zagraża :) Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 12:40 Teraz mamy Tydzień Spostrzeżeń. Spóźniłaś się, Tydzień Aborcji już był. Następny w przyszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
orzech_laskowy_x Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 12:58 nuuuda ale odpowiem: co do aborcji jestem ZA, no i wiadomo im wczesniej tym lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
dec.log Pat Robertson-kara za aborcje 14.01.10, 15:16 Znany amerykański duchowny Pat Robertson, który kiedyś zasugerował, że huragan Katrina był dla Amerykanów karą zesłaną na nich przez samego Boga... W 2005 roku, w obliczu pustoszącego Stany zjednoczone huraganu Katrina, Robertson powiedział, że jest to kara dla Ameryki za przeprowadzenie 40 mln aborcji. wiadomosci.onet.pl/2110979,441,szokujace_zniwo_smierci_na_haiti_to_kara_za_pakt_z_diablem,item.html film z wypowiedzią pastora www.youtube.com/watch?v=59NCduEhkBM Odpowiedz Link Zgłoś
nanai11 Re: Pat Robertson-kara za aborcje 14.01.10, 15:59 Meżczyxni nie powinni wypowiadać sie na temat aborcji, gdyz ich to nie dotyczy. Morderstwo nastepuje w ciele kobiety. Bez względu na to który to tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
izabella9.0 Re: Pat Robertson-kara za aborcje 14.01.10, 16:01 Dlaczego maja się nie wypowiadać , sama kobieta w ciąże nie zaszła , jeśli usunie to on jest współwinny takiego a nie innego obrotu sprawy pod warunkiem ,ze wie oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: Pat Robertson-kara za aborcje 14.01.10, 16:47 sory- ale czy rozmnazasz sie przez podzial, paczkowanie, czy moze partenogeneze? Odpowiedz Link Zgłoś
dec.log Re: Pat Robertson-kara za aborcje 14.01.10, 18:10 Na ewantualną, z wyjątkowo ważnych powodów aborcję (bezpośrednie zgrożenie zycia matki) powinien zgodzić się również ojciec dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
sid.leniwiec Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 20:37 Moje jest takie, że powinna być całkowicie dozwolona do 12-16 tygodnia. Imo 12 tydzień nie zawsze rozwiązuje problem, bo są kobiety, które dowiadują się o ciąży w 10-tym, a przydałby się czas na przemyślenie (chyba, że to sytuacja typu "na 100% nie") i pewnie trzeba by doliczyć czas oczekiwania na zabieg. Odpowiedz Link Zgłoś
caffe-bar Re: Wasze zdanie o aborcji 15.01.10, 09:48 Po 22 tyg. ciąży jest już poród niewczesny :( Takie dziecko trochę żyje :( Podobnie jak np. dziecko urodzone o czasie, ale z licznymi wadami wrodzonymi. Embrion jest do 8 tyg. Potem to płód. Ja osobiście nie chciałabym NIGDY stanąć przed przed dylematem urodzić czy aborcja. Powinno się bardziej "zapobiegać" i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mayer Re: Wasze zdanie o aborcji 05.02.10, 23:49 bla bla bla ku... mać poczytaj archiwum ile można Jeśli naprawdę jesteś nowa to masz inna wersję mojej odpowiedzi: Poczytaj sobie archiwum :) Odpowiedz Link Zgłoś