Dodaj do ulubionych

Wasze zdanie o aborcji

14.01.10, 00:16
Zmroziły mnie komentarze, że aborcja w piątym miesiącu ciąży nie
jest morderstwem. londynek.net/czytelnia/article?
jdnews_id=2594141
A co Wy uważacie?
Obserwuj wątek
    • justysialek Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 00:21
      Nie możesz sobie poczytać i podyskutować w już istniejących
      wątkach?! Ostatnio powstało ich co najmniej 4.
    • teletoobis Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 08:27
      amordowac mozna czlowieka a nie embrion. Koniec dyskusji
      • reniatoja Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 09:39
        Nie bądź śmieszny. Co to znaczy koniec dyskusji? Kim ty jestes, zeby decydowac,
        czy dyskusja moze trwac, czy nie?

Skąd ta pewnosc, że embrion nie jest człowiekiem? Kiedy wiesz, że embrion staje
        się człowiekiem? Nie masz żadnych dowodów ani na jedno, ani na drugie. Równie
        dobrze mozna powiedzieć udzki embrion w łonie matki to taki sam człowiek, jak
        ten sam embrion poza łonem matki i koniec dyskusji. Czy nie jest paradoksem, ze
        w 23 tygodniu mozna jeden embrion "usunać", zeby nie użyć słów o jakimkolwiek
        zabarwieniu, a życie i zdrowie drugiego, jeśli się przedwcześnie urodzi w tym
        samym czasie, należy ratować? A już na pewno nie wolno go celowo pozbawić życia?
        Mozesz mi to wyjaśnić?
        • izabella9.0 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 11:12
          Po to nazywamy zarodek zarodkiem , embrion embrionem żeby nie ponosiła nas
          wyobraźnia i żebyśmy człowiekiem nie nazywali czegoś co się dopiero rozwija.
          Płód w momencie osiągnięcia takiego stadium rozwoju ,które umożliwia przeżycie
          poza organizmem matki można nazwać człowiekiem wg mnie.

Datę urodzin liczymy od chwili urodzenia , nie poczęcia choć coś mi się
          przypomina ,że gdzieś tak liczą ale może sobie coś ubzdurałam.:/

Nie każdy ksiądz che pochować zarodek czy płód a jak już to taki , który a
          jakieś stadium rozwoju osiągnięte a ja się pytam czemu skóro wg kościoła
          usunięcie zarodka to morderstwo bo zarodek jest człowiekiem i w związku z czym
          ma takie same prawa..taaa ma takie same prawa ale nie do pochówku. Najpierw
          niech się wiec zdecydują a potem głoszą bo inaczej takie czary mary
          wychodzi..niby człowiek , niby takie same prawa , niby morderstwo ale jakoś nie
          widać tych praw , tego morderstwa itd

"Równie dobrze można powiedzieć udzki embrion w łonie matki to taki sam
          człowiek, jak ten sam embrion poza łonem matki i koniec dyskusji."

Według mnie nie można tak powiedzieć a co za tym idzie porównywać z tekstem
          zamordować można człowieka a nie embrion bo po pierwsze to jest embrion a po
          drugie embrion poza łonem matki nie przeżyje wiec to nie jest to samo co
          "człowiek już urodzony "

w 23 tygodniu mozna jeden embrion "usunać", zeby nie użyć słów o jakimkolwiek
          zabarwieniu, a życie i zdrowie drugiego, jeśli się przedwcześnie urodzi w tym
          samym czasie, należy ratować? A już na pewno nie wolno go celowo pozbawić życia ?

W 23. tygodniu ciąży przy 8 calach długości i wadze powyżej 1 funta ma wielkość
          i kształty małej lalki. O ile urodzą się żywe i przeżyją to się walczy o ich
          życie bo czemu nie ? Urodziły się stanowią oddzielny organizm wiec należy
          walczyć o ich życie.

z tego co mi wiadomo ciąże można usunąć do 12 tyg w wyniku czynu zabronionego ,
          do do chwili osiągnięcia przez płód zdolności do samodzielnego życia poza
          organizmem kobiety , podobnie ma się sprawa z zagrożeniem życia matki wiec o
          jakim 23 tyg tu mówimy ?

Ciąże według mnie można usunąć tylko i wyłącznie usunąć do momentu osiągnięcia
          przez płód takiego stadium rozwoju które umożliwia przeżycie poza organizmem
          matki potem jest to morderstwo .
          • reniatoja Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 14:20
            > z tego co mi wiadomo ciąże można usunąć do 12 tyg w wyniku czynu zabronionego ,
            > do do chwili osiągnięcia przez płód zdolności do samodzielnego życia poza
            > organizmem kobiety , podobnie ma się sprawa z zagrożeniem życia matki wiec o
            > jakim 23 tyg tu mówimy ?

Tak. I nikt nie usuwa ciaży powyżej 12 tygodnia, słońce kręci się wokół syrenki
            warszawskiej, a polskie prawo aborcyjnejest jedynym słusznym i obowiązującym we
            wszechswiecie. I w ogóle nie jest idiotycznym triumfem hipokryzji.
            • izabella9.0 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 15:14
              "Tak.I nikt nie usuwa ciaży powyżej 12 tygodnia, słońce kręci się wokół syrenki
              warszawskiej,

Owszem usuwają i co z tego ? Nie twoja sprawa .To jest ich wybór i one będą
              ponosić ich konsekwencję. Dodam ,że najwięcej ciąż przerywanych jest mimo
              wszystko w pierwszych tyg.

Skoro uważasz ,ze słonce kręci się wokół syrenki to uważaj , wolny kraj, wolna
              Polska.

Nie , polskie prawo nie jest , jedynym i nieomylnym są bardziej liberalne pod
              tym względem kraje i są bardziej konserwatywne , Polska moim zdaniem ma jedno z
              rozsądniejszych ,znajdujących się gdzieś pomiędzy , nie podoba ci się to się nie
              dostosowuj karze ci ktoś ?

"I w ogóle nie jest idiotycznym triumfem hipokryzji."
              Nie , wg mnie nie jest. Hipokryzją jest dla mnie kościół i jego podejście do
              aborcji i antykoncepcji , i hipokryzja jest dla mnie negowanie istnienia
              podziemia aborcyjnego..hipokryzją jest tez dla mnie prawo w praktyce czyli niby
              mamy prawo do usunięcia ciąży z kilku powodów ale nie możemy bo ktoś stwarza
              absurdalne przeszkody ażeby z tego prawa nie skorzystać.

PS: chyba za dużo tej ironii było, zupełnie niepotrzebnie
              • reniatoja Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 16:12
                A ja uwazam,ze wlasnie to prawo jest jedną wielką hipokryzją. Niby chroni życie
                od poczęcia i uznaje godność ludzką od poczęcia, ale dziwne jest dla mnie to, ze
                za nielegalną aborcję grozi do osmiu lat,a nie tak jak za kazde inne morderstwo
                - nawet dożywocie. Niby godnośc ludzka od poczęcia, alemożna zabić niby tego
                człowieka, co się począl w wyniku przestepstwa itd. co to, gorszy człowiek?

Ja wcale nie jestem za tym, zeby był zakaz aborcji. Dla mnie to obojętne, byle
                nie było nakazu :) z "prawa" do zabijania dziecka nie zamierzam korzystac, ale
                jesli skorzystam, to i tak tylko ja bedę wiedziała co zrobiłam- czy usunęłam
                embrion, czy zabiłam dziecko. Nikomu nei narzucam swojego poglądu. Uwazam, ze
                włsnego sumienia nie da się oszukać ani tez narzucić komukolwiek światopoglądu,
                dlatego wg mnie zakaz aborcji jest zbędny. Ci, którzy chcą i tak to zrobią nie
                zważajac na zakazy, ci, którzy nie uznają aborcji nie będą jej praktykować
                niezależnie od tego, do którego tygodnia będzie dopuszczalna, w jakich
                przypadkach itd.

Ale jeśli juz taki zakaz się tworzy i udaje, ze szanuje się zycie ludzkie od
                poczęcia,to przepraszam bardzo, ale polskiego prawa nie rozumiem i uważam, że
                jest obłudą i żałosnym kompromisem. Niestety, ale jeśli się uwaza, że człowiek
                jest człowiekiem od poczęcia, to nie ma miejsca na tego typu kompromisy. Na tym
                to właśnie polega - i jest to wg mnie kwestia światopoglądu ale i pewnego
                charakteru, odwagi.

• izabella9.0 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 16:56
                  A przepraszam w którym miejscu prawo mówi o tym ,że od poczęcia mamy do
                  czynienia z człowiekiem ? Wiec jak można twierdzić ,że prawo uważa zarodka za
                  gorszego człowieka ??? Nic mi o tym nie wiadomo, co więcej prawo dopuszcza
                  aborcję w określonych sytuacjach , dopuszcza środki wczesnoporonne , które
                  dostaje się na receptę wiec o co chodzi ?

Prawo zabrania aborcji poza kilkoma wyjątkami bo niby dlaczego ma ją dopuszczać
                  ? Wszystko jest wg mnie jasne w prawie polskim chcesz się seksic zabezpiecz się
                  w innym przypadku zajdziesz w ciąże i będziesz miała dziecko /będziecie mieli
                  dziecko i dlaczego mają mieć prawo usunąć to co się zaczyna rozwijać ?..w
                  momencie kiedy następuje np gwałt , kobieta dziecka nie chciała i ma możliwość
                  zadecydowania o tym czy chce urodzić czy tez nie , czy da rade czy tez nie.

Za nielegalną aborcję odpowiedzialność karna ponosi lekarz i osoba namawiająca
                  kobietę do przerwania ciąży a czy sama kobieta ? niekoniecznie chyba ,że jest w
                  ciąży zaawansowanej.Dlaczego ?Bo lekarz nie ma prawa wykonywać zabiegu
                  zabronionego przez prawo ,bo nikt nie ma prawa namawiając do przerwania ciąży i
                  bo kobieta nie ma prawa pozbawić szansy na urodzeni płodu który spokojnie mógłby
                  już żyć poza jej organizmem.

Mylisz po prostu pojęcia to kościół uważa ,że zarodek to już człowiek a nie
                  prawo . Tutaj się baw w hipokryzje:

1. Kościół który NIE ZAWSZE CHCE POCHOWAĆ PŁÓD dlaczego skoro to człowiek
                  według głoszonych przez nich "prawd "? I tutaj zadaj sobie pytanie czy skoro
                  Kościół uważa zarodek za pełnowartościowego człowieka z wszystkimi prawami
                  odmawia mu pochówku ?

2.Kościół neguje fakt ,ze nastolatki uprawiali , uprawiają i będą uprawiać seks
                  i wmawia im ,że zabezpieczenie to grzech , chyba ze naturalnie ( nastolatka
                  śledząca swój cykl na tip top ? kpina )..dalej kościół neguje fakt ,że ludzie
                  uprawiają przemałzenski seks wiec siła rzeczy skoro nie wolno uprawiać seksu
                  przed ślubem bo to grzech wiec nastolatkom nie trzeba mówić o antykoncepcji i bo
                  wg kościoła zapewne nie jest to im potrzebne bo i po co?

3 itd itd

O jakimi ty nakazie mówisz ? przeciez nikt nikomu nie karze usuwać ciąży tylko
                  daje wybór i to w określonych sytuacjach a ciąże usuwane w podziemiu są również
                  wyborem konkretnej osoby. Jeśli nie chce ktoś usunąć ciąży to nie zostanie do
                  niej przez PRAWO zmuszony.

Ja akurat zakaz aborcji uważam za słuszny , przynajmniej ludzie się
                  zabezpieczają a nie bzykają bez a potem usuwają z głupoty, lekkomyślności.
        • teletoobis Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 11:53
          Odpowiem ci tak, bys pojela to w Twoim duchu. Juz sw Augustyn
          stwierdzil, ze enbrion staje sie czlowiekiem w przypadku chlopca 40
          dni po poczeciu, dziewczynki - 80 dni po poczeciu. Chyba nie
          zamierzasz kwestionowac autorytetu doktora kosciola?
          • reniatoja Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 14:16
            święty Augustyn straszliwie błądził za młodu, wprawdzie później się nawrócil, co
            nie znaczy, że stał się nieomylny, ani że Kościół gdziekolwiek uznał powyższą
            błędną (zresztą dodatkowo zniekształconą przez ciebie) opinię swego świetego za
            obowiazujacą bądź słuszną. Zapewniam Cię, ze mój Kościół stwierdza, ze człowiek
            jest człowiekiem od chwili poczęcia. Ale pomijając kwestie świętych,kościołow i
            innych kwestii wiary, czy uznaniowych. Czy masz jakis naukowy niepodważalny
            dowód na to, że embrion nie jest człowiekiem? Oraz na to kiedy i dlaczego
            właśnie wtedy staje się człowiekiem? Jak nie, to nie mów,ze nie ma o czym
            dyskutować. Nie narzucam ci swojego poglądu, który w ostatecznosci można uznać
            za tak samo uznaniowy jak twój, ale nie życze sobie stwierdzeń, że nie ma o czym
            dyskutować. Gdyz albowiem oznaczałoby to, ze to ty, i tylko ty masz rację. Zatem
            albo udowodnij mi w podparciu o jakieś naukowe xródła, a nie jakieś poglądy
            staroświeckich świętych, dlaczego się myle, a ty nie.
            • teletoobis Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 14:28
              Reniu- wiec nie wierzyc w to co mowia ksiazeta i doktorzy waszego
              koesciola? To kto w nim ma racje, skoro nawt 10 przykazan macie
              sfalszowanych? I ktore z nich sa prawdziwe? Te ktore dostal Mojzesz
              na Gorze Synaj, czy moze te, ktore sa zapisane w katechizmie?
              • reniatoja Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 16:20
                JEszcze raz proszę, czy mozna powstrzymac sie od tych tanich zagrywek kosciołowo
                przykazaniowych?

Proszę, w oparciu o biologię, wykaż że embrion ludzki nie jest człowiekiem i
                zmienię zdanie. Ja uważam, zę jest, gdyz ma ludzkie DNA, ludzkie geny, ludzki
                wygląd, nic innego,jak ludzkie dziecko z niego nie wyrośnie. Nie ma żadnego
                rozsądnego, niepodważalnego dowodu na to, ze embrion nagle staje sie człowiekiem
                w tym czy innym momencie, mozna sobie tylko gdybać ża ta czy inna cecha,
                nabywana w trakcie rozwoju, przesądza o przynaleznosci gatunku. Równie dobrze
                mozna przyjac, ze człowiekiem stajemy sie dopiero wtedy, gdy wykształca sie
                zewnętrzne cechy płciowe - bo niby dlaczego wcześniej? Albo po pierwszej
                owulacji/zmazie nocnej. Albo jeszcze później, nie wiem, w momencie pojawienia
                się pierwszej zmarszczki. Ale to tylko kwestia uznaniowa, biologicznie jesteś
                tym samym organizmem, którym byłeś tuż po poczęciu. Proszę, nie apeluj więcej do
                moich uczuc religijnych w zaden sposób, bo to doprawdy nie twoja sprawa i nie ma
                nic do rzeczy w temacie wątku.
                • teletoobis Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 16:27
                  wykaz mi ze zaplodnione jajko jest kura....

To nie ja opieram sie na nakazach religijnych- ja opieram sie na
                  zdrowym rozsadku. Nie moze byc czlowiekiem cos co jest blastula ani
                  gastrula. Proste?

• reniatoja Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 16:35
                    teletoobis napisał:

> wykaz mi ze zaplodnione jajko jest kura....

Nie, to ty wykaz mi, ze embrion ludzki nie jest człowiekiem. Chyba, ze nie
                    potrafisz. Jak nie potrafisz (bo sądzę,że gdybyś potrafił to byś już to zrobił,
                    ale może po prostu stopniujesz napięcie), to ok, rozumiem to, szanuje, przyjmuje
                    do wiadomości, ze przyjmujesz za pewnik coś, na co nei potafisz wskazać żadnego
                    sensownego dowodu. twóje prawo wierzyc w absurdy. Nie każę ci zmieniac zdania
                    ani nie komentuję (zupełnie od rzeczy i nei na temat) twoich zapatrywań
                    religijnych. Ja przyjmuje za pewnik że jest inaczej na podstawie tego, ze
                    biologia embrionu jest identyczna jak biologia osobnika dorosłego i tego, co
                    napisałam w poprzednim poście. Gdzie mój błąd?

A co do jajka - jeśli jest zapłodnione, to wszystko co napisłam o człowieku
                    odnosi się w analogiczny sposób do kury, co tu wykazywać? JAk nei ma piór i
                    dzioba to nie ma kury? Powietrza też nie widzisz i co, nie ma go?
                    • teletoobis Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 16:43
                      moze najpierw przyswoj sobie definicje slowa czlowieczenstwo.
                      Pozniej idac tym samym tropem zastanow sie co znaczy zdolnosc do
                      odczuwania, myslenia, posiadanie swiadomosci.
                      A pozniej staraj sie dokonac jakiejs sztuczki semantycznej. na razie
                      nie udowodnilas ze blastula jest czlowiekiem. Bo tego udowodnic sie
                      nie da
                      • teletoobis P.S 14.01.10, 16:44
                        jesli zaplodnione jajko to kura, to grzeszysz jedzac je w piatek
                        • 0ffka Teletubiś...ale masz nerwy dyskutując z sekciarą 05.02.10, 23:45

Szkoda rozmawiać z osobą, która ma wyprany mózg przez sektę religijną...
                • izabella9.0 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 17:04
                  "..jak ludzkie dziecko z niego nie wyrośnie."

Właśnie wyrośnie ale jeszcze nie wyrosło , nasiono tez razu rośliną nie jest a
                  dopiero będzie. Sama sobie zaprzeczasz najpierw piszesz ,że embrion ludzki jest
                  człowiekiem bo ma ludzkie DNA itd a potem piszesz ,że dopiero będzie jak
                  wyrośnie.Albo albo

W biologii akurat nie spotkałam się z określeniem człowiek a zarodek , embrion ,
                  płód.

• annajustyna Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 16:52
            To byl sw. Tomasz, nie Augustyn.
            • teletoobis Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 16:55
              obojetne, wazne, ze dla wielu wierzacych jest on niekwestionowana
              wyrocznia :)
      • green-chmurka Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 17:25
        juz mnie od tej aborcji w dupie szczypie.
        • teletoobis Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 17:33
          jak szczypie, to wymyj- bo wyskrobac nie wolno :)
        • 0ffka Re: Wasze zdanie o aborcji 05.02.10, 23:46
          green-chmurka napisała:

> juz mnie od tej aborcji w dupie szczypie.

:D
    • megi1973 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 08:53
      jak ci się nie podoba aborcja-to nie usuwaj !!!! i nie marudź
    • sleepsafe Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 10:26
      Cały problem z aborcją dotyczy tego, od kiedy życie poczęte można nazwać
      człowiekiem. A tu zgody nigdy nie będzie.
      Zwolennicy aborcji będą twierdzić, że od któregośtam tygodnia, a przeciwnicy
      (włącznie ze mną), że od chwili poczęcia. Idąc tropem mojej opinii - aborcja to
      takie samo zabójstwo jak zabicie człowieka dorosłego. Dlatego uważam, że nie
      jest to wyłącznie sprawa matki, która chce usunąć ciążę. Jednak mój radykalizm
      jest ograniczony. Nigdy nie powiedziałabym zgwałconej i załamanej kobiecie, że
      musi urodzić to dziecko. Nawet nie jestem w stanie wyobrazić sobie bólu, który
      znosi nosząc w sobie życie poczęte w wyniku tak tragicznego przeżycia.

Generalnie uważam, że każda kobieta, która chce dokonać aborcji powinna najpierw
      spotkać się z psychologiem i poznać ewentualne skutki takiego działania. Wiem,
      że dla wielu kobiet (wielu - nie znaczy wszystkich) usunięcie ciąży stało się
      przyczyną traumy na resztę życia. Dlatego taka decyzja powinna być starannie
      przemyślana, a nie podejmowana pod wpływem chwili, eemocji, strachu itp.

Co za tym idzie, nasz rząd (i Kościół - jako główny przeciwnik aborcji)powinni
      dokładać więcej starań, by kobietom, które z ekonomicznych powodów decydują się
      na zabieg bardziej pomagać. Ale na razie to niestety tylko myślenie życzeniowe...
    • figgin1 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 11:28
      Aborcja w piątym miesiacu to jest morderstwo!Natomiast dopuszczam wczesne
      aborcje dla widzimisię kobiety. Późne moim zdaniem dopuszczalne są tylko w
      bardzo szczególnych wypadkach, nie zaliczam do nich poczęcia z gwałtu. Nie można
      zamordować niewinnego człowieka po to, by zgwałcona kobieta lepiej się poczuła.
      • izabella9.0 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 11:47
        "Nie można zamordować niewinnego człowieka po to, by zgwałcona kobieta lepiej
        się poczuła."

kobieta zgwałcona ma prawo usunąć ciąże legalnie do 12 tyg, po co ma wiec czekać
        dużej i zrobić to nielegalnie w tzw " podziemiu aborcyjnym "?

A jak się zabije w trakcie tych 9 miesięcy ? lepiej 2 życia niż jedno nie ołłłl jeee
        A tak na marginesie ty możesz sobie dopuszczać i zaliczać co chcesz ale osady
        zostaw dla siebie bo to nie twoja sprawa , swoje nie można i można stosuj jak
        cie coś dotknie osobiście czego ci nie życzę oczywiście.
        • figgin1 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 13:35
          Izabello, nie twierdzę, że żadna zgwałcona kobieta musi donosić ciążę, ale
          naprawdę te 12 tygodni to kupa czasu na usuniecie. Szczerze mówiąc, gdyby mnie
          to spotkało nie czekałabym na legalną możliwość aborcji tylko kupiła RU. Ale nie
          usunęłabym późnej ciąży bo to żadna aborcja tylko morderstwo. Jeśli koniecznie
          chcesz wiedzieć późniejsze aborcje dopuszczam tylko w przypadku bardzo ciężkich
          uszkodzeń płodu czy zagrożenia życia matki.
          • izabella9.0 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 15:47
            "Izabello, nie twierdzę, że żadna zgwałcona kobieta musi donosić ciążę,"

Twierdzisz , nie twierdzisz swoim postem obraziłaś nie jedną kobietę, która nie
            dość ze doznała straszliwej fizycznej i psychicznej krzywdy to jeszcze stanęła
            przed wielkim moralnym dylematem który być może zaważy na całym jej życiu. I to
            ona powinna podjąć decyzje przy pomocy najbliższych osób oraz przy pomocy osób
            zajmujących się fachowo takimi sytuacjami .Nikt obcy nie ma prawa stać nad nią
            i wyrażać swoje poglądy mówiące o tym ,że aborcja to morderstwo i nikt nie ma
            prawa jej osadzać.
            Ty zachowałaś się dosyć obrzydliwie jak dla mnie. Ja jestem dosyć chamska i
            bezpośrednia ale w życiu nie odważyłabym się zgwałconej kobiecie powiedzieć czy
            też napisać "coś w stylu " nie pochwalam aborcji tylko po to wykonanej ażeby
            kobieta zgwałcona lepiej się poczuła "
            Mam nadzieje ,że żadna tego nie przeczyta.

Gwałty przydarzają się rożnym ludziom i każdy jest inny.Nie każda kobieta chce o
            tym mówić ( nie pochwalam ale tak się często zdarza ), nie każda jest w stanie
            myśleć w swoim cierpieniu , o tym zaciążyć bo myśli sobie ,że nie może mieć AZ
            takiego pecha.Poza tym z tego co mi wiadomo kobieta która chce usunąć ciąże w
            wyniku gwałtu może to zrobić do 12 tyg i taki czas ma na zastanowienie się i
            uświadomienie sobie przy pomocy specjalistów czy da rade - w praktyce to różnie
            wygląda i szczerze powiedziawszy niekoniecznie mi się to podoba , bo uważam ,że
            im wcześniej tym lepiej.

"Ale nie usunęłabym późnej ciąży bo to żadna .."
            Nie mów hop zanim nie przeskoczysz

"..bo to nie żadna aborcja tylko morderstwo.."
            To jest tylko twój pogląd , inni mogą mieć inny ALBOWIEM kwestia od kiedy
            powinniśmy nazywać zarodek człowiekiem itd jest dyskusyjna i jak na moje oko
            nigdy w tej kwestii porozumienia nie będzie z prostej przyczyny nikt nie jest
            wszechwiedzący a Bóg jakoś ujawnić i podpowiedzieć nam się nie chce .

"..tylko kupiła RU"
            Wg kościoła człowiek jest człowiekiem od chwili poczęcia, czyli nie zależnie
            kiedy byś usunęła byłabyś morderczynią. Czyli ty uważasz ,że ktoś usuwający
            ciąże po 12 tyg jest mordercą a kościół uważa że byłabyś morderczynią
            niezależnie kiedy osunęłaś..w sumie to ciekawie brzmi :
            - być dla jednego mordercą a dla drugiego nie..nazywać kogoś mordercą a potem
            będąc w podobnej sytuacji i robiąc coś wcześniej niż osoba którą nazywamy
            morderczynią i tak być uważaną za morderczynie wg wyznawców KK - doprawdy
            dziwne i pocieszające.

"Jeśli konieczniechcesz wiedzieć późniejsze aborcje dopuszczam tylko w przypadku
            bardzo ciężkich uszkodzeń płodu czy zagrożenia życia matki."

Nie , nie chce wiedzieć co uważasz i zapewniam cię ,że zgwałcona kobieta tez
            tego nie potrzebuje wiedzieć nawet pani z zagrożonym przez ciąże życiem nie chce
            wiedzieć czy ja popierasz czy nie.Zwracam jedynie ci uwagę ,że to nie jest to
            twoja sprawa i swoje poglądy zastosuj kiedy znajdziesz się w danej sytuacji (
            oby nie )

"..w przypadku bardzo ciężkich uszkodzeń płodu czy zagrożenia życia matki."

Są i takie kwiatki, które uważają ,ze kobieta ma umrzeć żeby dziecko żyło i na
            odwrót ze kobieta ma urodzić bardzo chore dziecko i się mają obydwoje męczyć w
            państwie i społeczeństwie katolickim które zmusiło do urodzenia i umyło rączki .

• figgin1 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 18:03
              Izabello, bardzo cię proszę na przyszłość, żebyś uważnie czytała posty przed
              skomentowaniem.
              • izabella9.0 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 19:42
                A o co ci konkretnie chodzi ?
      • ja-27 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 11:52
        figgin1 napisała
        "Nie można zamordować niewinnego człowieka po to, by zgwałcona kobieta lepiej
        się poczuła."

Nie sądzę by jakakolwiek zgwałcona kobieta usuwała ciąże w 5 miesiącu. I
        dodatkowo określenie lepiej się poczuła jest trochę nietaktowne. Nie sądzę, by
        to wprawiło ją w lepszy nastrój. nie dość, że została zgwałcona to jeszcze usuwa
        ciążę. Faktycznie aż zobaczy się ulgę w jej oczach.
        • figgin1 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 13:29
          Ja-27, absolutnie nie twierdzę, że każda zgwałcona specjalnie czeka aż embrion
          zmieni się w dziecko. Twierdze tylko, że kiedy już to sie stanie nie można tego
          dziecka zamordować. Nikt nie ma wpływu na to, że zostanie zgwałcony, ale te 12
          tygodni to bardzo dużo czasu na podjęcie decyzji.
          • ja-27 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 14:57
            Nie słyszałam po prostu o przypadku, gdzie ktoś chciał usunąć ciąże w 5
            miesiącu. I pewnie, że w tak późnej ciąży dla mnie jej przerwanie jest
            niedopuszczalne. I tez uważam, że do 12 tyg. jest na tyle dużo czasu aby decyzję
            podjąć.
        • 0ffka Re: Wasze zdanie o aborcji 05.02.10, 23:51
          ja-27 napisała:

> figgin1 napisała
          > "Nie można zamordować niewinnego człowieka po to, by zgwałcona kobieta lepiej
          > się poczuła."
          >
          > Nie sądzę by jakakolwiek zgwałcona kobieta usuwała ciąże w 5 miesiącu. I
          > dodatkowo określenie lepiej się poczuła jest trochę nietaktowne.

Wiesz Ja-27 nie każda kobieta może zostać zgwałcona a jak już ten zaszczyt ją
          kopnie to niech dziwa rodzi... skoro np taka Figgin1 nie kwalifikuje się do
          gwałtu i ciąża jej nie zagraża :)
    • yoko0202 baaaaardzo oryginalny wątek, naprawdę n/t 14.01.10, 12:37

• martishia7 Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 12:40
      Teraz mamy Tydzień Spostrzeżeń. Spóźniłaś się, Tydzień Aborcji już był. Następny
      w przyszłym roku.
    • orzech_laskowy_x Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 12:58
      nuuuda
      ale odpowiem: co do aborcji jestem ZA, no i wiadomo im wczesniej tym lepiej
    • skarpetka_szara Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 15:06
      beznadziejna jestes.
    • dec.log Pat Robertson-kara za aborcje 14.01.10, 15:16
      Znany amerykański duchowny Pat Robertson, który kiedyś zasugerował, że huragan
      Katrina był dla Amerykanów karą zesłaną na nich przez samego Boga... W 2005
      roku, w obliczu pustoszącego Stany zjednoczone huraganu Katrina, Robertson
      powiedział, że jest to kara dla Ameryki za przeprowadzenie 40 mln aborcji.
      wiadomosci.onet.pl/2110979,441,szokujace_zniwo_smierci_na_haiti_to_kara_za_pakt_z_diablem,item.html
      film z wypowiedzią pastora
      www.youtube.com/watch?v=59NCduEhkBM
      • nanai11 Re: Pat Robertson-kara za aborcje 14.01.10, 15:59
        Meżczyxni nie powinni wypowiadać sie na temat aborcji, gdyz ich to nie dotyczy.
        Morderstwo nastepuje w ciele kobiety. Bez względu na to który to tydzień.
        • izabella9.0 Re: Pat Robertson-kara za aborcje 14.01.10, 16:01
          Dlaczego maja się nie wypowiadać , sama kobieta w ciąże nie zaszła , jeśli
          usunie to on jest współwinny takiego a nie innego obrotu sprawy pod warunkiem
          ,ze wie oczywiście.
        • teletoobis Re: Pat Robertson-kara za aborcje 14.01.10, 16:47
          sory- ale czy rozmnazasz sie przez podzial, paczkowanie, czy moze
          partenogeneze?
        • dec.log Re: Pat Robertson-kara za aborcje 14.01.10, 18:10
          Na ewantualną, z wyjątkowo ważnych powodów aborcję (bezpośrednie zgrożenie zycia
          matki) powinien zgodzić się również ojciec dziecka.
    • sid.leniwiec Re: Wasze zdanie o aborcji 14.01.10, 20:37
      Moje jest takie, że powinna być całkowicie dozwolona do 12-16 tygodnia. Imo 12
      tydzień nie zawsze rozwiązuje problem, bo są kobiety, które dowiadują się o
      ciąży w 10-tym, a przydałby się czas na przemyślenie (chyba, że to sytuacja typu
      "na 100% nie") i pewnie trzeba by doliczyć czas oczekiwania na zabieg.
    • caffe-bar Re: Wasze zdanie o aborcji 15.01.10, 09:48
      Po 22 tyg. ciąży jest już poród niewczesny :( Takie dziecko trochę żyje :( Podobnie jak np. dziecko urodzone o czasie, ale z licznymi wadami wrodzonymi.
      Embrion jest do 8 tyg. Potem to płód.
      Ja osobiście nie chciałabym NIGDY stanąć przed przed dylematem urodzić czy aborcja. Powinno się bardziej "zapobiegać" i tyle.
    • milemi27 Re: Wasze zdanie o aborcji 05.02.10, 23:08
      hop
    • 0ffka Re: Wasze zdanie o aborcji 05.02.10, 23:38
      <ziew>
    • real_mayer Re: Wasze zdanie o aborcji 05.02.10, 23:49
      bla bla bla ku... mać poczytaj archiwum ile można

Jeśli naprawdę jesteś nowa to masz inna wersję mojej odpowiedzi:
      Poczytaj sobie archiwum :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka