salatka_owocowa 10.03.10, 21:16 Po jakim czasie od zaplodnienia moge zrobic test ciazowy? Stalo sie w dniu jajeczkowania a do miesiaczki jeszcze osiem dni... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basia.o.vel.wicehrabia.julian Re: test ciazowy 10.03.10, 21:18 Mozesz zrobic nawet minute po stosunku, teraz w sprzedaży są też takie co od razu płeć dziecka wykażą! Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: test ciazowy 10.03.10, 21:22 Najwcześniej 2 tygodnie po zapłodnieniu (zazwyczaj tak piszą w instrukcjach użycia). Niektóre testy są czulsze i mogą dać rzeczywisty wynik po 10 dniach. Czytaj ulotki! Gugluj! Co za leń.;) Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: test ciazowy 10.03.10, 21:22 salatka_owocowa napisała: > Po jakim czasie od zaplodnienia moge zrobic test ciazowy? Po 12 dniach powinien być już wiarygodny. Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 Re: test ciazowy 10.03.10, 21:26 rosa_de_vratislavia napisała: > Po 12 dniach powinien być już wiarygodny. to chyba zależy od czułości testu ... a z tym u różnych firm różnie Odpowiedz Link Zgłoś
malytygrys Re: test ciazowy 10.03.10, 21:29 nas na fizjologii uczyli ze najlepiej po spodziewanym terminie miesiączki:) generalnie na testach pisze się, że około 10 dni, bo dopiero wtedy jest odpowiednia ilość hCG Odpowiedz Link Zgłoś
madame.narf Re: test ciazowy 10.03.10, 21:25 są testy, na których jest napisane, że "wykrywają już sześciodniową ciążę". prawda jest taka, że żeby ciąża mogła zostać wykryta, musi dojść do zagnieżdżenia zarodka, co następuje zwykle do 10 dni po zapłodnieniu. jeśli faktycznie współżyłaś w dniu owulacji, 10 dni później test może już coś wykazać. ja bym jednak dla pewności jeszcze parę dni odczekała, i zrobiła drugi. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: test ciazowy 11.03.10, 09:52 Prawda, że ciąża może być wykryta dopiero po zagnieżdżeniu zarodka, natomiast czas upływający do jego zagnieżdżenia może być różny. Od 4 do 12 dni, chociaż zwykle tak ciut poniżej 10. Oznacza to, że może zdarzyć się wykrycie ciąży po 6 dniach, ale nie z powodu wysokiej czułości testu, tylko wczesnej implantacji. Dlatego też pozytywny wynik wczesnego testu jest wiarygodny, a negatywny nie. Żeby negatywny był wiarygodny, trzeba odczekać te 12 dni od możliwego zapłodnienia. A mogło ono być spokojnie 3 dni po współżyciu. Tak więc wysoka czułość testu nie daje pewności po kilku dniach od współżycia, że ciąży na pewno nie ma (a raczej nie będzie). Odpowiedz Link Zgłoś
salatka_owocowa Re: test ciazowy 10.03.10, 21:36 Ok. Dzieki. Prosilam o podpowiedz bo myslalam, ze moze cos "nowego" pojawilo sie na rynku. Mamy 12-stoletnia juz corke, drugiego nie planowalismy, dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: test ciazowy 10.03.10, 21:38 Badanie rynku najlepiej w aptece przeprowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
jeza_bell Re: test ciazowy 10.03.10, 22:07 Przed terminem miesiączki możesz wykonać z krwi badanie beta HCG. Wtedy nie będzie żadnych niedomówień. Zrobią w każdym laboratorium za ok 20 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: menka w ciąży? Z kim?!!!! Ja pier...załamka 11.03.10, 11:00 Znaczy nie chce mnie już, bo z brzuchem?:P Odpowiedz Link Zgłoś
alicja_ala Re: test ciazowy 11.03.10, 11:28 Mamy 12-stoletnia juz corke, drugiego nie planowalismy, dlatego. to w jakim celu bzykasz sie podczas owulacji?? Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.g Re: test ciazowy 11.03.10, 00:25 teoretycznie testy ciazowe wykryja ciaze 6 dniowa, natomiast w ciaze mozesz zajsc nie tylko zaraz po stosunku. Plemniki zyja nawet do 5 dni. Najlepiej zrobic w dniu spodziewanej miesiaczki. Mairodajny bedzietest z krwi o nazwie beta hcg, idziesz do labolatorium i ci zrobia, koszt ok 30 zl, pokzauje nawet malenkie ciaze. Odpowiedz Link Zgłoś
drzewa4 Re: test ciazowy 11.03.10, 11:33 Z tą miarodajnościa testów z krwi jest różnie. Ja niby byłam wg testu labolatoryjnego w ciąży, a potem się okazało, że jednak nie jestem. Innym razem, tydzień przed spodziewanym terminem miesiączki zrobiłam test Quick , taki zwykły z apteki i od razu wyszło że jestem w ciązy. Odpowiedz Link Zgłoś
jeza_bell Re: test ciazowy 11.03.10, 16:04 > Z tą miarodajnościa testów z krwi jest różnie. Ja niby byłam wg > testu labolatoryjnego w ciąży, a potem się okazało, że jednak nie > jestem. Bo to ciąża biochemiczna mogła być, która nie dotrwała do terminu miesiączki i pęcherzyk zarodkowy nie przetrwał. A test z krwi daje 100% pewność. Odpowiedz Link Zgłoś