Dodaj do ulubionych

DZIECI W DRUGIM ZWIĄZKU

IP: *.unregistered.formus.pl 10.08.01, 13:30
Mam pytanie: jak wygląda sprawa ochrzczenia w kościele naszego dziecka, jeśli
ja i ich ojciec mamy tylko ślub cywilny (mąż się rozwiódł z pierwszą żoną, ale
nie ma unieważnionego ślubu kościelnego). Czy w takim przypadku ksiądz może
odmówić ochrzczenia naszego dziecka?
Obserwuj wątek
    • Gość: kathy Re: DZIECI W DRUGIM ZWIĄZKU IP: 195.117.174.* 10.08.01, 14:01
      Nie może, ale czasem może...
      • Gość: jaz Re: DZIECI W DRUGIM ZWIĄZKU IP: 195.117.159.* 10.08.01, 14:13
        Może, oczywiście.
        Nie ma prawa odmówić.
      • Gość: anika Re: DZIECI W DRUGIM ZWIĄZKU IP: *.unregistered.formus.pl 10.08.01, 14:13
        Co to znaczy: czasami może? Możesz to rozwinąć?
        • Gość: kathy Re: DZIECI W DRUGIM ZWIĄZKU IP: 195.117.174.* 10.08.01, 14:25
          Gość portalu: anika napisał(a):

> Co to znaczy: czasami może? Możesz to rozwinąć?

Niedawno chrzciłam swoje dziecko i na spotkaniu dla rodziców usłyszałam, że w
          przypadku takim jak twój ksiądz nie ma prawa odmówić ochrzczenia dziecka, chyba,
          że zachodzi obawa, że nie będzie wychowywane zgodnie z zasadami wiary katolickiej.
    • Gość: Michael Re: DZIECI W DRUGIM ZWIĄZKU IP: 157.25.121.* 10.08.01, 14:15
      Dlaczego miałby odmówić. Co ma wspólnego chrzest z ślubem.
      pozdrowienia
    • Gość: b Re: DZIECI W DRUGIM ZWIĄZKU IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 10.08.01, 14:24
      Mąz mojej siostry jest rozwiedziony, mająśłub cywilny i ochrzcili swoja corke.
      Niestety nie wiem, czy ksiądz ma obowiazek ochrzcić dziecko, ale jak widac jest
      to wykonalne.

Pozdrawiam
    • Gość: anika Re: DZIECI W DRUGIM ZWIĄZKU IP: *.unregistered.formus.pl 10.08.01, 15:57
      Bardzo dziękuję za te wypowiedzi, myslałam, że skoro nie mamy ślubu koscielnego
      z racji drugiego małżeństwa i nie możemy przystępować do innych sakramentów, to
      Kościół może również odmówić ochrzczenia dziecka, które zrodziło się
      z "cudzołóstwa" według zasad Kościoła. Pozdrawiam wszystkich.
      • Gość: AGA Re: DZIECI W DRUGIM ZWIĄZKU IP: *.oknet.com.pl 11.08.01, 11:22
        To jest tak: generalnie ksiadz nie powinien nikomu odmowic sakramentu chrztu
        ale niestety zdarzaja sie wyjatki w przypadkach dzieci urodzonych w zwiazkach
        niesakramentalnych. Z tego co wiem przyczyna jest chec "naklonienia" pary
        zyjacej bez slubu koscielnego do jego zawarcia. Jednak w przypadku takim jak
        ten - kiedy wiadomo,ze nie istnieje mozliwosc zawarcia slubu koscielnego przez
        rodzicow, ksiadz nie ma powodu odmowic dziecku chrztu, bo to nie zmieni w zaden
        sposob sytuacji,a dziecko nie jest tu winne. Takie jest zycie...
        • Gość: gp Re: DZIECI W DRUGIM ZWIĄZKU IP: *.ibc.de.easynet.net 11.08.01, 19:41
          do Aniki i innych

kochani, czym zawracacie sobie glowe ?!
          czy jako dorosli (i rozumni...) ludzie uwazacie moze, ze Wasze dzieci trafia do
          piekla w przypadku nie pokropienia woda ?
          czy tez chodzi jedynie o zwenetrzna forme rytualu, bo takie jest
          przyzwyczajenie, lub moze nacisk (dziadkowie ?)
          odpusccie sobie
          make simply love !
          gp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka