Dodaj do ulubionych

18-stka chrzestnicy, ile?

05.05.10, 20:49
Skoro tyle sie ostatnio pisze ile komu...Ile powinnam dac na
osiemnaste urodziny mojej chrzestnicy? Nigdy nic ode mnie nie
dostawala. Pamietam, ze widzialam ja poraz ostatni na komunie.
Kontaktu nie mamy wlasciwie zadnego. Tylko fotki na nk, nic wiecej.
Wyslala zaproszenie do moich rodzicow ( mojego adresu nie zna ).
Mama wreczy jej prezent ode mnie bo niestety nie mam mozliwosci
pojechac do niej...
Sama nie wiem... Doradzcie
Obserwuj wątek
    • real_mayer Re: 18-stka chrzestnicy, ile? 05.05.10, 21:04
      heh ze dwa tysiące?
    • vandikia Re: 18-stka chrzestnicy, ile? 05.05.10, 21:06
      no wiesz sa tacy co nie dadzą nic, są tacy co dadzą tysiaka, są tacy
      co dadzą samochód - np. moja koleżanka dostała od chrzestnej

pole do popisu masz spore :P
      • real_mayer Re: 18-stka chrzestnicy, ile? 05.05.10, 21:10
        vandikia napisała:
        są tacy
        > co dadzą samochód - np. moja koleżanka dostała od chrzestnej

wow spadłam z fotela :D
        • vandikia Re: 18-stka chrzestnicy, ile? 05.05.10, 21:11
          no ale ją było stać i nie miała własnych dzieci, więc może dlatego :)
          • real_mayer Re: 18-stka chrzestnicy, ile? 05.05.10, 21:14
            no myślę,że było ją stać :) ale i tak jestem lekko zszokowana :D
        • salatka_owocowa Re: 18-stka chrzestnicy, ile? 05.05.10, 21:15
          Ja przy tym tysiaku musialam sie podtrzymac, zeby nie upasc :D
          Nie bede na imprezie wiec zarciki na bok plissss :)
          • real_mayer Re: 18-stka chrzestnicy, ile? 05.05.10, 21:25
            ja w takim wypadku polecam raczej prezent niż kasę :)
            • gr.een Re: 18-stka chrzestnicy, ile? 05.05.10, 21:34
              real_mayer napisała:

> ja w takim wypadku polecam raczej prezent niż kasę :)

taak, ten samochód będzie praktyczniejszy :))
              • zawszezabulinka Re: 18-stka chrzestnicy, ile? 05.05.10, 21:41
                ja bym sie nie fatygowala. skoro nie bylo cie w jej zyciu przez kilka lat to
                nietaktem byloby pojawienie sie jak gdyby nigdy nic. (to moje zdanie) szkoda ze
                dorosli mysla ze jak kupia cos drogiego raz na kilka lat to jest super cacy.
                duzo moich znajomych nawet nie chce widziec chrzestnych wlasnie z powodu braku
                kontaktu z nimi.

zalosny ten narod.
                • real_mayer Re: 18-stka chrzestnicy, ile? 05.05.10, 21:46
                  e tam a ja bym coś kupiła, gdybym była zaproszona, i nie uważam się za żałosną z
                  tego powodu.
                  A kto tu napisał że jak kupi coś drogiego to będzie super?
                • gr.een Re: 18-stka chrzestnicy, ile? 05.05.10, 21:59
                  no tak, jesli już na chrzcinach zakłada się,że chrzestny będzie robił za
                  sponsora to można się czasami rozczarować.
                  • zawszezabulinka Re: 18-stka chrzestnicy, ile? 05.05.10, 22:11
                    ja sie w ogole rozczarowuje postawa chrzestnego/chrzestnej. mysla ze przyjda
                    sobie raz na kilka lat na uroczystosc i odbebnia caly obowiazek. jestes
                    chrzestny to spedzaj czas z dzieckiem a nie kup laptopa i sajonara. mnie by bylo
                    wstyd. ogolnie i tak nie bede chrzestna bo do kosciola nie zamierzam wchodzic.
                    wole byc ciocia z prawdziwego zdarzenia i kupic malej/malemu cos raz na 2-3
                    miesiace - chocby grzechotke czy kocyk (akurat zostalam ciocia)- czy cos
                    skromnego na inne uroczystosci niz raz na 10 lat rower czy aparat. cale te
                    chrzciny to wielka jedna sciemna. czlowiek zobowiazuje sie do opieki nad
                    dzieckiem chwili smierci rodzicow...ta,chrzestny moze zostac narkomanem
                    alkoholikiem to sie z pewnoscia nada albo wyjedzie w sina dal i sluch po nim zaginie
                    • real_mayer Re: 18-stka chrzestnicy, ile? 05.05.10, 22:24
                      zawszezabulinka napisała:

> ja sie w ogole rozczarowuje postawa chrzestnego/chrzestnej. mysla ze przyjda
                      > sobie raz na kilka lat na uroczystosc i odbebnia caly obowiazek. jestes
                      > chrzestny to spedzaj czas z dzieckiem a nie kup laptopa i sajonara. mnie by byl
                      > o
                      > wstyd.

a tam pieprzysz, życie się różnie układa a zostając chrzestnym nie jesteś w
                      stanie go przewidzieć
                    • salatka_owocowa Re: 18-stka chrzestnicy, ile? 05.05.10, 22:25

> ja sie w ogole rozczarowuje postawa chrzestnego/chrzestnej. mysla
                      ze przyjda
                      > sobie raz na kilka lat na uroczystosc i odbebnia caly obowiazek.
                      jestes
                      > chrzestny to spedzaj czas z dzieckiem a nie kup laptopa i
                      sajonara. mnie by byl
                      > o
                      > wstyd. ogolnie i tak nie bede chrzestna bo do kosciola nie
                      zamierzam wchodzic.
                      > wole byc ciocia z prawdziwego zdarzenia i kupic malej/malemu cos
                      raz na 2-3
                      > miesiace - chocby grzechotke czy kocyk (akurat zostalam ciocia)-
                      czy cos
                      > skromnego na inne uroczystosci niz raz na 10 lat rower czy aparat.
                      cale te
                      > chrzciny to wielka jedna sciemna. czlowiek zobowiazuje sie do
                      opieki nad
                      > dzieckiem chwili smierci rodzicow...ta,chrzestny moze zostac
                      narkomanem
                      > alkoholikiem to sie z pewnoscia nada albo wyjedzie w sina dal i
                      sluch po nim za
                      > ginie
                      Zostalam po raz pierwszy matka chrzestna w wieku 16 lat. Wtedy nie
                      zdawalam sobie sprawe z tego, co to tak naprawde znaczy. Moja
                      chrzestnica jest moja kuzynka i wiele razy bralam ja na spacery gdy
                      byla mala. Poniewaz nie zarabialam jeszcze wtedy wlasnych pieniedzy
                      a czas lecial. Bywalam na roczku, dwoch itd. Pozniej jakos kontakt
                      sie nam urwal. Tzn. z jej mama.
                      Wyjechalam z kraju. Przyjechalam pozniej na komunie i po kontakcie.
                      Chce poczuc sie w miare lojalnie wobec niej. Choc przez chwile.

Jest dziewczynka spokojna, dobrze sie uczy ale jest bardzo
                      wymagajaca wobec rodzicow. Poza tym, nie wiem kim naprawde jest,
                      jakie ma zainteresowania... nawet nie wiem czy ma chlopaka.
                      Trudno jest mi cokolwiek o niej powiedziec. Dodam, ze stac mnie
                      nawet na tego tysiaka ale uwazam, ze jest to zbyt duzo. Ze wzgledu
                      na to, ze ani razu ona wlasnie nie probowala skontaktowac sie w
                      jakis sposob ze mna. Bo moglaby miec moj adres, gdyby tylko
                      chciala... Poszla na latwizne, dlatego jest mi jakos tak...
                      niezrecznie.
                      • zawszezabulinka Re: 18-stka chrzestnicy, ile? 05.05.10, 22:39
                        ano wlasnie wyjazdy i wyjazdy i wymowka na brak kontaktu. moj chrzestny tez mial
                        16 lat. chyba byl ze mna na bierzmowaniu, chyba przyszedl wreczyc mi prezent na
                        18 urodziny a takto nie mam z nim kontaktu (za tydzien bede 22 -latka takze
                        troche czasu minelo) jedynie na pogrzebie jego dziadka.ze chrzestna sie
                        widzialam na ktoryms slubie jakiegos pociotka. i tak to przebiega. mnie
                        chrzestny do niczego nie jest potrzebny :)
                        • salatka_owocowa Re: 18-stka chrzestnicy, ile? 05.05.10, 23:02

> ano wlasnie wyjazdy i wyjazdy i wymowka na brak kontaktu. moj
                          chrzestny tez mia
                          > l
                          > 16 lat. chyba byl ze mna na bierzmowaniu, chyba przyszedl wreczyc
                          mi prezent na
                          > 18 urodziny a takto nie mam z nim kontaktu (za tydzien bede 22 -
                          latka takze
                          > troche czasu minelo) jedynie na pogrzebie jego dziadka.ze
                          chrzestna sie
                          > widzialam na ktoryms slubie jakiegos pociotka. i tak to przebiega.
                          mnie
                          > chrzestny do niczego nie jest potrzebny :)

A wiesz ile ja razy w zyciu mojego chrzestnego widzialam? Raz jak
                          mialam z 10 lat i jakis czas temu na bazarze. Nie przyszedl na
                          komunie nie wspominajac o urodzinach czy jakiejkolwiek innej
                          imprezie.
                          Moja corka widziala ostatnio swoja chrzestna jakies 4 lata temu. I
                          ona tez nie pamieta o urodzinach, Bozym Narodzeniu...
                          Tacy sa wlasnie Chrzestni. Jednym slowem do dupy. Wiec nie jestes
                          sama:)
                    • gr.een Re: 18-stka chrzestnicy, ile? 05.05.10, 22:33
                      ja się nie znam, ale od opieki nad dzieckiem to są rodzice, chrzestni to taka
                      przystawka od wielkiego złego.No fajnie jak coś kupią co jakiś czas, fajnie jak
                      dają kasę nie fajnie jak nic nie dają a są chrzestnymi.
                      Więc właściwie lubimy tych co dają :)
                      No jeszcze można powiedzieć,że tych co spędzają czas z dzieckiem. No bo taki
                      chrzestny to nic nie robi tylko siedzi na dupie i jest chrzestnym :)
                      • salatka_owocowa Re: 18-stka chrzestnicy, ile? 05.05.10, 22:35
                        gr.een napisał:

No bo taki
                        > chrzestny to nic nie robi tylko siedzi na dupie i jest chrzestnym :)

Hehe... taka chrzestna wlasnie jestem :D
          • vandikia Re: 18-stka chrzestnicy, ile? 05.05.10, 21:38
            ja rozumiem ale to naprawde nie żart
            nie napisałaś nic o tej dziewczynie, a młodzież ma teraz często gęsto
            postawe roszczeniową
            nie wiem na ile Cię stać i ile chciałabyś dać, 18 to taka magiczna
            bariera.. jeśli można dac tysiąc, to czemu nie? jak jest rozsądna, to
            wyda na coś związanego ze studiami, a może będą to pierwsze
            zainwestowane przez nią pieniądze
            jak wyda na solarę i tipsy, to faktycznie nie warto
    • postponed Re: 18-stka chrzestnicy, ile? 05.05.10, 22:42
      chrzestnicy??
      • salatka_owocowa Re: 18-stka chrzestnicy, ile? 05.05.10, 23:04
        postponed napisała:

> chrzestnicy??

Lo matko! Chrzesnicy sie pisze??? Czy jak? Bo juz nie wiem ;)
    • gazetowy.mail ILE? tyle na ile Cię stać 06.05.10, 11:49
      Kim są dla Ciebie rodzice dziecka? Jakaś łapanka na ulicy była?
      Musieliście być blisko Cię poprosili? Więc może pora odmienić
      relacje?

Przy okazji czy mogę prosić kogoś o wytłumaczenie mi tego fenomenu?
      Pojawia się dziecko i potencjalne kandydatki na matkę chrzestną mało
      się nie pozabijają aby to ją rodzice wybrali. A jak juz wybiorą to
      jest problem - kasa na roczek, 18-tkę, ślub ...
      • sweet_pink Re: ILE? tyle na ile Cię stać 06.05.10, 13:22
        Już Cię oświecam jak sie wybiera chrzestnych:
        1. najlepiej ktoś z rodziny, bo większa szansa że kontakt będzie utrzymywany,
        ewentualnie dobrzy przyjaciele
        2. ktoś kto nie ma już gromadki chrześniaków bo może odmówić/nie wypada
        3. ktoś mający bierzmowanie, nie żyjący w związku niesakramentalnym, nie mający
        gigantycznego problemu z pójściem do spowiedzi i dostaniem rozgrzeszenia
        Punkt 3 skutecznie ogranicza wybór do nastoletniego kuzynostwa w rodzinie.
        U mnie na calutką niby katolicką rodzinę na chrzestną nadaje się jedynie moja
        młodsza siostra (22lata), trzyma kciuki by się na razie dzieci nie rodziły
        (jednego chrześniaka już ma).
        Cały problem wynika z tego że chrzczone są dzieci ludzi, którzy katolikami są
        tylko na papierze, wybierani przez niech ludzie tak samo, a wszystko jest
        robione "bo tak wypada".
    • martitaxx Re: 18-stka chrzestnicy, ile? 06.05.10, 12:56
      o to masz problem najłatwiejszym wyjściema na prezent jest zawsze kasa :) ale
      teraz pytanie ile :P
    • sweet_pink Re: 18-stka chrzestnicy, ile? 06.05.10, 13:24
      Ja proponuję butelkę dobrego, eleganckiego, droższego wina, kartkę z życzeniami
      i kupon prezentowy do empiku na 100-150zł.
    • mrsnice Re: 18-stka chrzestnicy, ile? 06.05.10, 13:31
      a co to jest chrzestnica? Jakiś pojemnik na wodę święconą?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka