koska21 04.06.10, 08:29 Czy PIP zajmuje sie anonnimowymi zgloszeniami? Chodzi o to, ze jedna osoba zatrudnia bez umowy, na czarno i czy oni maja prawo sie tym zajac, nalozyc jakas kare itp? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teletoobis Re: Skarga do PIPu 04.06.10, 08:33 Kosz, post niezgodny z tematyka forum Odpowiedz Link Zgłoś
kikimora78 Re: Skarga do PIPu 04.06.10, 08:58 z tego co wiem to rozpatruja, bylam kiedys tam sie dowiedziec o pewne rzeczy i facet mi podpowiedzial - jako jedno z rozwiazan, wlasnie anonimowa informacje, ale - co smieszne - sklada sie ja osobiscie. tzn idziesz i wypelniasz ankietke, ale nie musisz sie przedstawiac ani podpisywac. tylko twarz pokazujesz, ze tak powiem, no chyba, ze ktos w torbie na glowie przyjdzie. w kazdym razie takie info dostalam z PIPu, ale nie skorzystalam z tego wiec nie wiem jak to dziala w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
kikimora78 Re: Skarga do PIPu 04.06.10, 09:00 i jeszcze to: Na wstępie należy podkreślić, że niestety zgłoszenia nie mogą być anonimowe. (...) a ponadto inspektor pracy może w szczególnych sytuacjach zarządzić, że skarga anonimowa jednak będzie rozpatrzona. bhp.wieszjak.pl/bezpieczenstwo-pracy/202962,Co-pracownik-moze-zglosic-do-Panstwowej-Inspekcji-Pracy.html i to: Jedynie w lipcu 2009 roku przyjęto anonimowe zgłoszenie dotyczące nieterminowej wypłaty wynagrodzeń za pracę. Pomimo, że było to anonimowe zgłoszenie zostało ono zakwalifikowane jako skarga, w wyniku której przeprowadzono kontrolę. www.pip.gov.pl/html/pl/info/html/ko010000.htm Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Skarga do PIPu 04.06.10, 09:27 Bo anonimowe zgłoszenie jest właśnie wskazówką, że warto przeprowadzić kontrolę w firmie. Dopiero wyniki takiej kontroli mogą spowodować dalsze działania ze strony PIP. Odpowiedz Link Zgłoś