Dodaj do ulubionych

Lekarze nie pozwolili na aborcję ze względu na ...

• Gość: Kura domowa PANOWIE POSLOWIE! ZRZUTKA IP: *.ibs.nrc.ca 08.03.04, 22:45
      Panowie i panie poslowie, co glosowali za ograniczeniem aborcji. Paniwe
      proboszczowie, co krzyczycie z ambonki, zrzucamy sie na pania. Prosze bardzo,
      ustawiamy sie w kolejeczke i dajemy pieniazki na poczete zycie. Po kolei, moze
      gdzies lista z glosowania bedzie, bedzie latwiej sciagac pieniazki. Panstwo z
      kosciolow, prosze bardzo, chronimy zycie poczete. Coz to, nie ma chetnych do
      pomagania, do placenia?
      • Gość: Majcher Re: PANOWIE POSLOWIE! ZRZUTKA IP: *.it-net.pl 08.03.04, 22:53
        na lobotomię Kury Domowej. Pieniądze na wychowanie tego dziecka są. Wystarczy
        się go zrzec w szpitalu i zostanie przysposobione przez "normalną" rodzinę z
        szansami na szczęście. W tym artykule chodzi o coś innego. Chodzi o to, żeby
        zabić to dziecko w majestacie prawa, nie dając mu żadnych szans. I to jest
        ohydna zbrodnia. Nie ma zgody na takie postępowanie panie kury domowe - do
        kurnika i na grzędę marsz!
        • Gość: medyk Re: PANOWIE POSLOWIE! ZRZUTKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.04, 23:06
          Gość portalu: Majcher napisał(a):

> Chodzi o to, żeby zabić to dziecko
          Jakie dziecko? Zarodek masz na myśli.
          Jeśli do ciebie nie dotarlo - tu chodzi o zdrowie kobiety a nie "tylko" o
          finanse na wychowanie dziecka.

• Gość: lion57 Re: PANOWIE POSLOWIE! ZRZUTKA IP: *.acn.waw.pl 08.03.04, 23:24
            Medyk to chyba tylko pseudo. Tak myślę, bo bardzo spłaszczasz problem. (tak
            nawiasem mówiąc, to ten zarodek swoim wygladem w okresie, kiedy zazwyczj do
            aborcji dochodzi bardzo przypomina małe dziecko, bardzo wiele juz jest
            ostatecznie ukształtowane). problem jet bardzo trudzny i złozony, tu na prawdę
            nie ma prostych rozwiązań.
          • Gość: Majcher Re: PANOWIE POSLOWIE! ZRZUTKA IP: *.it-net.pl 08.03.04, 23:30
            Idąc tą drogą to Ty też jesteś taki zarodek tylko mam nadzieję w jakiejś
            dalszej fazie rozwoju. Podaj granicę od kiedy zaczyna się człowiek a kończy tzw
            zarodek? Odpowiem Ci. Takiej granicy nie ma. Po zapłodnieniu, komórka jajowa
            staje się przyszłym autonomicznym organizmem. Jej zabicie równa się pozbawieniu
            życia czyli morderstwu.
            • Gość: medyk Re: PANOWIE POSLOWIE! ZRZUTKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 00:11
              Taka granica jest i jest nią funkcjonowanie mózgu. Tak samo NB okresla sie
              smierc - brak czynnosci mózgu pozwala na wyłączenie pacjentowi aparatury
              podtrzymujacej czynnosci serca i płuc. Jakos nie wzbudza to protestow LPR.

Jak rozumiem dla ciebie jajo i kura to to samo?
            • Gość: MaDeR Re: PANOWIE POSLOWIE! ZRZUTKA IP: 80.51.240.* 09.03.04, 09:19
              Od dziś każdy, kto ma co najmniej jeden włos na głowie, jest owłosiony, a nie łysy.

> Takiej granicy nie ma.

Tak jak nie ma granicy między człowiekiem łysym a owłosionym.
          • Gość: MaDeR Re: PANOWIE POSLOWIE! ZRZUTKA IP: 80.51.240.* 09.03.04, 09:15
            Nie trac czasu. Dla coponiektórych tutaj kobieta to taki dwunogi inkubator. Ja
            inkubator, jak to inkubator, to taka rzecz, jak się zniszczy, to nie żal.
        • Gość: bibi do koguta majchra IP: *.CHCGILGM.dynamic.covad.net 09.03.04, 15:41
          czemu pomijasz fakt, ze noszenie ciezkiego brzucha poglebia chorobe matki? tu
          przeciez o to chodzi. ona ma juz opuchniete nogi, nie moze chodzic. ciaza to
          duzy wysilek, ona ma 3 dzieci i zostawil ja maz....
          jej nie chodzi o to, zeby zabic, ale zeby sobie dac szanse na niepoglebianie
          zaawansowanej choroby.
          majcher ty naprawde masz koguci mozg.
          tempys i tyle
    • Gość: karol w. straszny ten czarnoziem, IP: 142.106.113.* 08.03.04, 22:51
      straszny. w srodku europy zapanowalo pozne sredniowiecze, ale dobrze wam tak
      matolki - sami to sobie wywalczyliscie w roku 1989.

a tak swoja droga czy zastanawialiscie sie skad taki opor facetow w teatralnych
      strojach przed przerywaniem ciazy? przeciez ta cala sekta zaczela sie od
      zydowki miriam ktora miala bezslubne dziecko, wiec pozwalajac przerywac
      zapobiegna pojawieniu sie nastepnej niepokalanej dziewicy.
    • Gość: Jagnieszka Za aborcję - kara śmierci! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.03.04, 22:57
      No, niech będzie dożywocie.
      Czym jest aborcja (podług katolików), jeśli nie klasycznym zabójstwem z
      premedytacją? Dokonanym na bezbronnym człowieku?
    • Gość: MB Re: Lekarze nie pozwolili na aborcję ze względu n IP: *.man.olsztyn.pl 08.03.04, 23:13
      Cieszę się, że stać mnie i na dobrą antykoncepcję i w razie czego na nielegalny
      zabieg. I że te wszyskie oszołomy mogą mi nagwizdać ale strasznie mi żal takich
      kobiet jak w reportażu.
      • Gość: Darek Re: Lekarze nie pozwolili na aborcję ze względu n IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.03.04, 23:26
        A dzieci ktore zgladzilas ci nie zal?????
        • Gość: fufu Re: Lekarze nie pozwolili na aborcję ze względu n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.04, 23:29
          a ty darek, ile juz ciąż donosiłeś i porodów odbyłeś?
          • Gość: Darek Re: Lekarze nie pozwolili na aborcję ze względu n IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.03.04, 23:39
            Moja zona poronila kilka lat temu. To bylo najokropniejsze przezycie w moim
            zyciu. Ciagle mysle o tym dziecku kim byloby, jak wygladaloby. Obok niej
            chcacej ratowac nasze dziecko,w szpitalu siedziala dziewczyna aby usunac ciaze.
            Co za totalny bezsens. Przezylem dwie ciaze i dwa porody razem z moja zona.
            • Gość: Miron Re: Lekarze nie pozwolili na aborcję ze względu n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 00:05
              Dlaczego zawsze argumentem dla kobiet w niechcianej ciazy mają byc te ktore
              dzieci chca miec a nie moga, a nigdy odwrotnie? Nigdy jescze nie czytałęm "no
              co ty, starasz sie o dziecko? A ile usuwa?"
            • Gość: MB Re: Lekarze nie pozwolili na aborcję ze względu n IP: *.man.olsztyn.pl 09.03.04, 00:20
              Ciekawa jastem co byś mówił gdyby twoja zona była ciężko chora i ciąża
              groziłaby jej śmiercią lub poważnym kalectwem, a dzieci miałyby szanse zostać
              sierotami. Też kazałbyś jej rodzić nawet gdyby nie chciała? Pomyśl o tym, w
              zyciu rzadko kiedy wszystko jest czarno-białe.
              • Gość: Darek Re: Lekarze nie pozwolili na aborcję ze względu n IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.03.04, 02:26
                Nie jestem przekonany ze zycie tego dziecka rowna sie smierc matki, a aborcja
                napewno oznacza smierc dziecka.
              • Gość: kochaj_nie_zabijaj TO NIE JEST WINA TEGO DZIECKA!!! IP: *.stereo.pl 09.03.04, 08:48
                TO NIE JEST WINA TEGO DZIECKA! Dlaczego więc ma zostać ukarane śmiercią???
                Dziecko jest niewinne, ma prawo do życia tak samo jak jego matka.

Co to za argument, że sąd zabierze dzieci???? Co to za logika: zabiję moje
                dziecko, żeby sąd mi go nie zabrał...

Dlaczego zawsze idzie się na skróty??? To nie sztuka zabić niewinne dzieciątko.
                Ale to nie rozwiąże wszystkich problemów na ziemi....
                • Gość: Messa Re: TO NIE JEST WINA TEGO DZIECKA!!! IP: *.zapora / 217.96.25.* 09.03.04, 10:05
                  Tak jest! Zarodek to "niewinne dzieciątko" a kobieta to twór który go nosi "pod
                  sercem" (broń Boże w macicy, bo to już tak dobrze nie brzmi)
                  • Gość: Darek Re: TO NIE JEST WINA TEGO DZIECKA!!! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.03.04, 20:27
                    Ty tez bylas takim zarodkiem.
        • Gość: glabisss Re: Lekarze nie pozwolili na aborcję ze względu n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.04, 23:33
          Przecież to się da logicznie wytłumaczyć, dlaczego akurat teraz GW daje taki
          tekst: po pierwsze- w ramach uczczenia święta kobiet i poparcia dla wczorajszej
          manify (awansowala juz na 1sza strone, no no...), po drugie dlatego, ze
          jestesmy teraz na rozdrozu politycznym, sld jak widac jest juz grzebana za
          zycia, wiec trzeba zaczac ludzi kierowac w odpowiednia strone, wznowic stare
          spory i dylematy moralne bo wybory ani sie obejrzymy...
    • Gość: marzena Dajmy sobie wybór !!!!!!!! IP: *.otvk.olawa.pl 08.03.04, 23:31
      Uważam, że to straszne, że tak dzieje się w XXI wieku. Jestem za aborcją, ale
      myślę, że to nie ma tu nic do rzeczy. Tu chodzi o prawo, prawo człowieka, które
      zostało złamane. Każda kobieta, u której ciąża może spowodować uszczerbek na
      zdrowiu lub zagrozić jej zdrowiu, ma prawo do aborcji. I nie powinno jej się
      tego prawa odbierać. Jeżeli sie odbiera jej to prawo, to daje się do
      zrozumienia, że nasze prawo jest mało [a raczej g....] warte. Uważam, że
      powinno się karać lekarzy, którzy swoją biernością, ignorancją lub głupotą
      doprowadzają do takich sytuacji. NIektórzy sądzą, że lepiej jest pozwolić
      takiej kobiecie urodzić, czyniąc ją w ten sposób inwalidką lub doprowadzając ją
      do śmierci. Czy ktoś pomyślał o jej dzieciach???? Przecież one będą sierotami,
      trafią do domu dziecka. A nie okłamujmy się ,ale w 90% z domu dziecka wychodzą
      ludzie, którzy mają problemy z życiem, prawem, niewykształceni i praktycznie
      bez szans na osiągnięcie czegokolwiek w życiu. Czy uważacie, że lepiej będzie
      jak tą kobietę i jej dzieci lub same jej dzieci, będzie utrzymywać
      społeczeństwo .NIe państwo, ale my wszyscy, którzy płacimy podatki. Zauważcie
      też, że umieszczając dzieci w domu dziecka, wyrzadza się im straszną krzywde
      moralną i emocjonalną. Czy ktoś uważa że to dobre ???? Bo ja uważam, że nie i
      że to jest straszne. Świadczy to tylko o beznadzieji jaka panuje w naszym
      państwie .O beznadziejnej głupocie i hipokryzji!!!!!!!Bez pieniędzy nie ma
      nieczego!!!!!!!!! Bo jednego dnia, taki lekarz modli się w kościele i głosuje
      przeciw aborcji, a nastepnego za 2,5 tys. usuwa ciąże. I ma czyste sumienie.
      Dajmy ludziom drogę wyboru. Jeżeli bedzie lepszy dostęp do antykoncepcji,
      aborcji ,to nie będzie oznaczało, że ludzie będą masowo zabijać nienarodzone
      dzieci. Będą to robić bardziej przemyslanie, w osatetcznosci . Czyli tak, jak
      to robią dzisiaj. Tylko ,że będą to robić jawnie. Kto nie chce, nie bedzie do
      tego zmuszany !!!!!!!! Dlaczego wiec zmusza się ludzi do ukrywania. PRzecież
      każdy powinien wiedzieć ,żę zdecydowanie się przez kobietę na aborcje to
      najcieższy wybor w jej zyciu. Kobieta strasznie to przezywa i powinna miec
      wsparcie. Ona nie chce rozgrzeszenia, ona chce zrozumienia!!!!!!!!! Dajcie nam
      wybor , zrozumcie kobiety !!!!!!!!! Nie badzie głupio uparci!!!!!!!! I niech
      nikt nie pisze idiotycznych rzeczy w stylu, nie trzeba bylo uprawiać sexu.
      Każdy to robi i bedzie robił. Taka jest nasza natura. Osiągnięcia cywilizacji
      pozwoliły nam to robic w miarę bezpieczny sposób. Nie mowie, że aborcja to ten
      w miare bezpieczny sposób. To poprostu cena..... straszna cena, ale czasami
      jest ona jedyną drogą wyjścia.
      • Gość: lion57 Re: Dajmy sobie wybór !!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 09.03.04, 00:37
        Piszesz,że każdy uprawia seks i będzie to robił, bo taka jest nasza natura. Ale
        mamy także rozum, który nas odróżnia od innych istot żywych i szkoda, że nie
        każdy go używa. Aborcja nie jest najlepszym spsobem na naprawianie błędów
        młodości, chwil zapomnienia, poczęcia w pijanym czy narkotykowym widzie,czasem
        jest tylko mniejszym złem. Jestem przeciwnikiem bezwzglednego jej zakazu. Są
        wzgledy medyczne, zawsze postawiłabym życie matki, nad życie poczęte, jeśli te
        wzgledy isnieją. Ale,żeby ocenić konkretną sytuację, trzeba by mieć
        przygotowanie medyczne i wgląd w dokumentację, a także możliwość zbadania
        pacjentki.Jeśli osoba opisana w artykule istnieje, to bardzo jej współczuję i
        nie potepiam, ale jej przypadek pokazuje jak bardzo jest potrzebna edukacja i
        system wsparcia dla kobiet w podobnej sytuacji. Potępiam natomiast postawę jej
        męża, czy partnera, jako osoby skrajnie nieodpowiedzialnej.To też pewien symbol
        naszych czasów. Jeśli chodzi o stanowisko lekarzy w całej tej smutnej sprawie
        moze dobrym rozwiazaniem byłaby konieczność komisyjnego kwalifikowania do
        zabiegu ze względów medycznych. Może to byłaby jakaś gwarancja, że nikt nie
        został pokrzywdzony. Nie wszyscy lekarze wbrew obiegowym opiniom, to nieuczciwe
        nieuki nastawione tylko na drenaż kieszeni biednych pacjentów.
        • Gość: marzena Re: Dajmy sobie wybór !!!!!!!! IP: *.otvk.olawa.pl 09.03.04, 02:41
          Zgadzam się z Tobą w 100%. Mamy rozum i powinniśmy go używać, dlatego powinno
          się edukować. Brak edukacji to powod wielu błędów. Zgadzam się z Tobą, także w
          tym , że aby ocenić dany przypadek potrzeba wiedzy medycznej i wiedzy zawartej
          w karcie danej pacjentki. Na pewno komisyjna kwalifikacja do zabiegu mogłaby
          byc jakimś rozwiązaniem. Ale w obcecnej sytuacji mamy , jeżeli chodzi o proces
          zakwalifikowania pacjentki do zabiegu, namiastkę takiej komisji . I niestety,
          ale obawiam się, że jak i teraz, tak i gdy będziemy mieli komisje bedzie to
          zawodny system. Albo będzie ona zbyt póżno się zbierała, albo podobnie jak
          teraz, gdy głowny konsultant kraju w wielu przypadkach [opieram się na wiedzy z
          wielu publikacji i programow ]z niewyjasnionych przyczyn nie przychyla sie do
          decyzji sepcjalisty o zakwalifikowaniu kobiety na taki zabieg, bedzie ona
          odrzucala podania. Nie mówie tu tylko o tym przypadku, bardzo szkoujący był dla
          mnie przykład kobiety, która miała dwójkę dzieci, z tego jedno chore [wada
          genetyczna]niestety nie pamiętam na noc, drugie chyba miało astme. Natomiast u
          matki tych dzieci w wyniku choroby i dwóch porodów pogorszył się wzrok i stan
          zdrowia. NIe mogła przyjmować hormonalnych środków antykoncepcyjnych. I
          niestety ją gumka też zawiodła. Zaszła w ciąże trzeci raz. Specjalista wydał
          jej orzeczenie, że powinna dokonać aborcji, ponieważ poród może doprowadzić do
          całkowitej utraty wzroku u niej. Niestety krajowy konsultant odrzucił jej
          podanie. NIe stac jej było na nielegalny zabieg. Daletgo urdziła. Dziecko
          urodziło się chore, ona prawie straciła wzrok, nie może poruszać sie o własnych
          siłach. JEst inawalidą pierwszej grupy, ma dwoje chorych dzieci. O ile dobrze
          pamiętam jej mąż był chyba bezrobotny, ale nie jestem pewna. To było jakieś pół
          roku temu, gdy usłyszałam historie tej kobiety w tv. Chodzi o to, jak można
          doprowadzić do takiej sytuacji. Przecież nie chodzi o błąd, ale ratowanie
          życia. O innych przypadkach można było przeczytać na stornach gazety. I czy tak
          powinno być ? TEraz częściej do aborcji mają dostęp osoby, które na to stać ,
          często dla których dziecko, jest wynikiem przygody, zapomnienia....
          A kobietom, którym uratowałoby to życie, odbiera sie to prawo. Uważam, że tak
          nie powinno być.
          A tak na koniec. Mam nadzieje, że mi się to nigdy nie przydazy. Mam nadzieje,
          że nigdy w życiu nie stanę przed wyborem czy urodzić dziecko czy nie........
          Mam taką nadzieje, bo nie wiem jaki byłby mój wybór. Wiem , jedno każdy
          powinien mieć wybór, jego własny .... Podyktowany tym co czuje, bo kobieta wie
          najlepiej czy bedzie w stanie urodzić i wychować dziecko. Prawo do wyboru
          powinien mieć każdy ....
      • Gość: MaDeR Re: Dajmy sobie wybór !!!!!!!! IP: 80.51.240.* 09.03.04, 09:35
        > NIektórzy sądzą, że lepiej jest pozwolić takiej kobiecie urodzić, czyniąc
        > ją w ten sposób inwalidką lub doprowadzając ją do śmierci.
        W koncu to dwunogi inkubator.

> Czy ktoś pomyślał o jej dzieciach????
        O przepraszam. Szczególną ochroną cieszą się dzieci nienarodzone. Po narodzeniu
        pies z kulawą nogą (nie mówiąc o tutejszych gębach pełnych moralności) się nimi
        nie zainteresuje.

> Tylko ,że będą to robić jawnie.
        O, nie nie nie. Nie ma mowy. Przecież wiadomo, że jak czegoś nie widać, tot ego
        nie ma. Dlatego niektórych tak denerwuje sam fakt pojawienia się tego artykułu.

>To poprostu cena..... straszna cena, ale czasami jest ona jedyną drogą wyjścia.
        Obawiam się, że rozterki dwunogiego inkubatora nie mają znaczenia. Ma rodzić i
        koniec. A jak przy tym zdechnie, to tym gorzej dla baby, było nie dawac dupy.
        Nieprawdaż?
        • Gość: marzena Re: Dajmy sobie wybór !!!!!!!! IP: *.otvk.olawa.pl 09.03.04, 10:11
          Niestety ale to prawda, masz racje :( Tylko chciałam zauwazyc, że kobieta daje
          dupy, a gdzie jest facet???????????????? Przeciez kobieta bez udziału faceta
          nie zajedzie w ciąże.
          • Gość: kate Re: Dajmy sobie wybór !!!!!!!! IP: 67.71.36.* 09.03.04, 23:36
            Marzena, musze Ci powiedziec ze z tymi bardzo wywazonymi i pelnymi racji
            wypowiedziami nie pasujesz tutaj do tego forum.Zreszta jak wielu innych ktorzy
            dostrzegaja tragedie kobiety.Ktorzy widza przede wszystkim w niej matke trojga
            zyjacych juz dziecia.Ale nie najwazniejsze to ochrona zycia poczetego.Jak juz
            sie urodzi to niech sie matka martwi i przygotuje na kretynskie uwagi ze po co
            dupy dawala, ze trzeba bylo myslec.Sterylizacja powinna byc dostepna wlasnie w
            takich przypadkach kiedy to kolejna ciaza grozi utrata zdrowia, a
            farmakologiczna jest nie wskazana a prezerwatywy - wiadomo nie daja 100% pewnosci.
            No ale niektorzy uwazaja ze w takim wypadku to powinna sobie odmowic.
            Oby wiecej takich ludzi jak Ty to moze jest szansa ze jednak cos sie w tym kraju
            zmieni.Ale ja jakos tego nie widze i z mezem coraz bardziej utwierdzamy sie w
            naszej decyzji opuszczenia kraju.
            Serdecznie pozdrawiam
            • Gość: marzena Re: Dajmy sobie wybór !!!!!!!! IP: *.otvk.olawa.pl 10.03.04, 00:36
              Bardzo dziekuje za bardzo miłe słowa. Rozumiem decyzję Twoją i Twojego męża o
              wyjeździe z tego "pięknego" kraju, w 100% ją popieram . Niestety ale bardzo
              trudno wyobrazić sobie możliwości rozwoju w Polsce i to, że kiedyś zapanuje tu
              sprawiedliwość, praworządność i forma ładu, który pozwoli na przyzwoitą
              egzystencję większości społeczeństwa. Sama chciałabym wyjechać.Powiem szczerze,
              że nie wyborażam sobie wychowywania dzieci w tym kraju, bo nie widzę tu
              przyszłości nawet dla siebie. Jeżeli chodzi o sterylizację, to wpełni się z
              Tobą zgadzam. Pozdrawiam bardzo serdecznie
    • Gość: juzio Re: Lekarze nie pozwolili na aborcję ze względu n IP: *.nyc.rr.com 08.03.04, 23:42
      Ale to wszystko porombane nawet wypowiedziec sie dosadnie niemozna.
      A tak wogule to macie szczescie ze nie jestem BOGIEM(tym od tego waszego
      jezusika),bo gdybym byl to sprawil bym zeby chopy tez rodzily.
      Ale mialbym ubaw z glupich polaczkuw.
      • Gość: Dariusz Jozek smaruj wozek IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.03.04, 02:31
        A to tylko Polacy to chlopy ??? A co z Zydami (tymi od dawidka?)nie macie jaj???
    • Gość: feliX Przestaję kupować Wyborczą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.04, 23:45
      SLD dmie w tubę Wyborczej. Żadna to nowość. Ja od jutra przestaję kupować tę
      gazetę. Miarka się przebrała.
      • Gość: Miron Re: Przestaję kupować Wyborczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 00:03
        Nasz Dziennik polecam. Szmata akurat dla ciebie
    • Gość: mee... Re: PODSTAWOWKA ROZUMU NIE DAJE.... IP: *.proxy.aol.com 08.03.04, 23:49
      ...fascynujaca opowiesc ...trzeba bylo wzias yellow pages i zadzwonic po porade
      na darmowy telefon...o tym nawet dzieci w podstawowce wiedza...
      • Gość: adwokat ... JAKI PAN TAKI KRAM... IP: *.10.12.univie.teleweb.at 09.03.04, 01:01
        tzn. jakie wladze taki narod... jakie przepisy prawne i jaka ich realizacja
        takie zycie w danym kraju... niestety w polsce panuje ciemnota w lbach ludzi
        tzw. wyksztalconych. mam tu na mysli lekarzy, prawnikow, ksiezy i innych
        wodoglowych... pani anna jest ofiara i na dodatek chora osoba, ktorej nalezalo
        pomoc przerywajac jej ciaze... glosy o tzw. morderstwach zycia poczetego sa
        idiotyczne i nalezy je zwalczac... losy pani anny, matki malych dzieci, osoby
        tragicznie pokrzywdzonej przez los, powinno wywolac w kazdym normalnym
        czlowieku odruch czlowieczenstwa, chec niesienia pomocy a nie naigrywania sie z
        jej losu... wstydze sie za tych tutaj forumowiczow, ktorzy nasmiewaja sie z jej
        losu, z jej zycia, z jej meza i jej nieszczescia oraz za tych lekarzy, ktorzy
        nie udzielili pani annie pomocy... tchorze, zwykli zasmarkani tchorze... co sa
        warte ich dyplomy medykow jesli oni mysla w kategoriach glupiego jasia i sa na
        poziomie prymitywnych snopkow wyksztalconych dzieki punktom dodatkowym za
        pochodzenie chlopskie... coz, glupota i ciemnota w polskich lbach bedzie
        jeszcze dlugo mieszkala i dzialala na szkode wielu jeszcze kobiet... w tym
        polskim,prymitywnym spoleczenstwie potrezeba bedzie jeszczue wielu generacji, i
        wielu tragedii, zeby wreszcie zmienic nastawienie do zycia, do spraw rodziny,
        zdrowia, opieki spolecznej, odpowiedzialnosci prawnej za obywatela i ochrony
        jego interesow i integralnosci... nie latwo bedzie polakom w procesie stawania
        sie europejczykami...
        • Gość: mee... Re: ... SLON W PORCELANIE... IP: *.proxy.aol.com 09.03.04, 01:29
          ...ja bym spojrzal na ten przypadek trzezwym okiem zanim zaczne
          oskarzac...poczawszy o dolow do gor spolecznych...takich losow jak p. ania w
          ciagu dnia na swiecie sa tysiace...jedni umieraja z glodu , drudzy na wojnie,
          na hiv , raka, wypadki samochodow i smiertelne wypadki w pracy...czy oni
          wszyscy nie zasluguja na odruch czlowieczenstwa...czy jestes w stanie wszystkim
          wspolczuc...a jezeli nie to dlaczego robisz to tylko w jednem przypadku...bo ci
          sie tak podoba zapewne...i jeszcze tworzysz przy tym ideologie ganiac cale
          spoleczenstwo...pozatym ten przypadek daje ci do myslenia...,zeby skrobac
          dzieci jak popadnie...czy przypadkiem nie ulegasz owczemu pedowi napedzanego
          przez media...wbrew logice madrosci...
          • Gość: bibi jestem za mysla adwokata i mee wydaje mi sie bee IP: *.CHCGILGM.dynamic.covad.net 09.03.04, 15:56
            nie odbieram, ze patrzysz trzezwym okiem lecz obojetnym.
            skala dramatu na tej ziemi jest olbrzymia.
            mozna sie znieczulac i ty to robisz, wymieniajac po koleii wszystkie tragedie,
            ktore ludzi, ale i ciebie moga spotkac. jak wtedy to zobaczysz??
            dla mnie sytuacja Ani jest przerazajaco smutna z powodu powalajacej
            bezsilnosci. glosy jak twoj pokazuja mi, ze zyjemy w czasach gigantycznej
            ludzkiej obawy przed zmanipulowaniem.
            ja wiem, co czuje - wspoczuje tej kobiecie, bo jest ubezwlasnowolniona w tym
            cholernym kraju i wiem, ze gdyby mnie to spotkalo bylabym tak samo.
            nie ma ludzkiego losu, ktorego nie moge dzielic, bo jestem czlowiekiem. a moj
            wybor to - to, ze nie chce byc obojetnym czlowiekiem. dla mnie wlasnie brak
            obojetnosci - to trzezwe oko.
            kobiete o ktorej mowa jest chora i ze wzgledu na to ciaza miala byc usunieta, a
            nie ze wzgledu na jej stan majatkowy, czy brak uczuc.
            ona jest chora i ciaza jej zagraza. czemu tych faktow nie rejestrujesz
            czytajac, czemu interesuje cie jedynie nieuksztaltowany jeszcze czlowiek, a
            tego uksztaltowanego kompletnie ignorujesz - tego, ktorego problemem jest
            choroba i niemoznosc noszenia ciazy.
            bardzo ograniczone jest twoje patrzenie "mee".
      • Gość: kate Re: PODSTAWOWKA ROZUMU NIE DAJE.... IP: 67.71.36.* 09.03.04, 23:22
        Ale nie w tym kraju mee, nie w tym nienormalnym kraju.
    • Gość: karolina Żałosne IP: *.crowley.pl 08.03.04, 23:54
      Dorzućcie jeszcze parę fotek, np. Ania idzie do supermarketu
      po Domestos (piechotą po śniegu - nie ma na bilet), jej mąż
      o zwyrdodniałej z lekka fizjonomii odchodzi w siną dal, itp
      Będzie jak znalazł do Faktu :-)

• Gość: medyk Re: Żałosne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 00:13
        > :-)

uwazasz artykul za zabawny? rzeczywiście zalosne
        • Gość: mee... Re: Żałosne IP: *.proxy.aol.com 09.03.04, 00:24
          karolina...faktycznie to zalosne co napisala dzisiaj wyborcza normalnie jakbym
          czytal ...przyjaciolke...(tak czytam wszystko oprocz trybuny ludu i i news'ow
          urbana) ... potwierdza to li tylko stara prawde ...papier jest cierpliwy i
          wszystko przyjmie...
        • Gość: karolina Re: Żałosne IP: *.crowley.pl 09.03.04, 09:47
          Gość portalu: medyk napisał:
          > uwazasz artykul za zabawny? rzeczywiście zalosne

Ja wiem, medyk, że głupota nie boli, ale tu już przesadziłeś :->
    • Gość: Jarek Re: Lekarze nie pozwolili na aborcję ze względu n IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.04, 23:55
    • Gość: kobieta Re: Lekarze nie pozwolili na aborcję ze względu n IP: *.roose1.nb.home.nl 09.03.04, 00:11
      To skandal, jak oni decyduja o zyciu naszym i cierpieniu dzieci, ktore (calkiem
      prawdopodobne!) wkrotce zostana bez matki. Jak mozna skazywac bezbronnego
      czlowieka na takie cierpienie?! Opamietajcie sie ludzie, to gorsze niz faszyzm
      czy komunizm! Swoi swoim zgotowali taki los.
    • Gość: Jarek Diabeł usprawiedliwi każda zbrodnię, jak Wyborcza. IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.04, 00:13
      Rzeczywiście można znaleźć racjonalne usprawiedliwienie dla każdej zbrodni,
      argumenty się znajdą (dajcie człowieka, znajdzie się paragraf). Hitler miał
      nawet rzeczowe argumenty aby mordować Żydów, bolszewicy mieli argumenty aby
      mordować polską inteligencję, a teraz Wyborcza czyli Michnik i jego banda od
      wielu już lat podają argumenty całemu społeczeńtswu, m.in. tej biednej
      kobiecie, jak usprawiedliwić zbrodnię, ważne jest zdrowie i samopoczucie
      kobiety, ważne są warunki socjalne, ale nieważny jest tylko człowiek.
      Zapamiętajcie wy bezbożni lewaccy "humaniści" słowa Jana Pawła II: "miarą
      • Gość: MaDeR Re: Diabeł usprawiedliwi każda zbrodnię, jak Wybo IP: 80.51.240.* 09.03.04, 09:56
        > ważne jest zdrowie i samopoczucie kobiety, ważne są warunki socjalne, ale
        > nieważny jest tylko człowiek.

Wnioski: kobieta to nie człowiek, nieważne jest życie kobiety.

Jareczku, urodziłeś się kilkaset lat za późno. Czarownice dawno już przestali
        palić. Rozczarowany?
    • Gość: adr [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 00:16
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Społecznik Re: Lekarze nie pozwolili na aborcję ze względu n IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.04, 00:18
      Chętnie wpłaciłbym jakąś kwotę, żeby pomóc tej kobiecie wychować dzieci, może
      niech napisze do superexpresu, zorganizują jakieś konto, akcję społeczną.
      Brukowcom to wychodzi. Nasze społeczeństwo jest skłonne do małych poświęceń, a
      jak się kilka osób zrzuci, to uzbiera się parę złotych.
    • Gość: mee... Re: ZAMIAST PLYNU OLEJ.... IP: *.proxy.aol.com 09.03.04, 00:32
      ...wychodzi na to (tak chce wyborcza) ,ze wszystkiemu sa winni lekarze...a nie
      pacjet nierozgarniety...zamiast plynu do naczyn wstrzykiwanego do
      brzucha...proponawal-bym "wstrzykniecie oleju do glowy"...ale to jest za trudne
      i nudne...
      • Gość: GOSIA Re: ZAMIAST PLYNU OLEJ.... IP: *.cg.shawcable.net 09.03.04, 00:53
        "ROZGARNIETY" MATOLE TO TY SOBIE NALEJ OLEJU.
        • Gość: mee... Re: ZAMIAST PLYNU OLEJ.... IP: *.proxy.aol.com 09.03.04, 01:02
          ...widze ,ze ty tez jestes po podstawowce...
    • Gość: Kupek A ja bym tam im jaja wycial - IM IP: *.bredband.comhem.se 09.03.04, 00:55
      Szkoda moich liter, ale co to litery w porownaniu z ludzkim zyciem. Piersi mi
      opadly i to jest WASZA wina. Nie patrz tak glupio na moje litery, tylko sie
      zastanow nad tym wszystkim. Pa :*
      • Gość: Astra Ciekawy cytat IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 09.03.04, 01:06
        Ordynator powiedzial ze odda w adopcje.

Kobieta odpowiada:

"Wciąż pŠŻaczę po tej dziewczynce, chociaż parę lat minꊯo. Za nic nie oddam dziecka, już
        prędzej nóż sobie wŠŻożę."

Jestem rozczulona. Woli ukrecic leb niz pozwolic zeby dziecko zylo. No coz, to sa "prawa
        obywatelskie" o ktore walcza miodousci.

• Gość: henryk_1937 Re: A ja bym tam im jaja wycial - IM IP: *.dial-in.ttnet.net.tr 09.03.04, 01:12
        Takich dramatow nie ma w krajach cywilizowanych, jak Francja, Niemcy
        W szkole uczy sie o zyciu rodzinnym,srodki antykoncepcyjne sa
        dostepne i zwracane koszta przez ubezpieczenie spoleczne;
        /Wprowadzone przez katolika Generala De Gaulle:/
        Aborcja jest dostepna,
        Czarni nie maja nic do powiedzenia.
        Dobra kosciola sa znacjonalizowane
        A mimo tego Francja jest uwazana przez Watykan, jako Najlepsza Corke Kosciola
        A moze ze jest tak duzo Masonow, ktorzy potrafia prowadzic Francje jak kraj
        cywilizowany
        • Gość: Astra Re: A ja bym tam im jaja wycial - IM IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 09.03.04, 01:34
          Przesadziles chlopie. Kiedys Francja byla uznana nie za "Najlepsza" ale "Najstarsza core
          kosciola". Teraz jest uznana za "Najmlodsza core islamu." A co do tej cywilizacji, wszyscy
          widza dekadencje Francji i "nowoczesny" sposob rozwiazania starych ludzi. Zostawia sie ich
          samych sobie i jedzie na wakacje. Po powrocie sie zakopuje.

> A mimo tego Francja jest uwazana przez Watykan, jako Najlepsza Corke Kosciola
          > A moze ze jest tak duzo Masonow, ktorzy potrafia prowadzic Francje jak kraj
          > cywilizowany

• Gość: Obcy Re: Lekarze nie pozwolili na aborcję ze względu n IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 09.03.04, 01:25
      Tak to jest zyc w narodzie o tak plugawej religii. To ten sam Kosciol rozpetal
      poprzednio lowy na czarownice.
      Bohaterka tekstu - pewno katoliczka...
      Dopoki zamiast 20 osob protestujacych przeciw Millerowi nie bedzie 20.000 na
      Miodowej z energia gornikow, to tak bedzie.
      Obrzydliwy narod, obrzydliwa religia.
      • Gość: Astra Re: Lekarze nie pozwolili na aborcję ze względu n IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 09.03.04, 01:39
        Jeszcze bardziej sie rozczulilam. Kobieta chce zabic dziecko bo bedzie plakac jesli je odda w
        adopcje. Jak ta plugawa religia chce zmusic kobiety to placzu. Rece opadaja!!!
        Oczywiscie obcy wie ze to obrzydliwy narod i dlatego walczy aby kazda Polka miala aborcje.
        Wtedy juz bedzie mogl sie pozbyc obrzydzenia bo nie bedzie Polakow.

Gość portalu: Obcy napisaŠŻ(a):

> Tak to jest zyc w narodzie o tak plugawej religii. To ten sam Kosciol rozpetal
        > poprzednio lowy na czarownice.
        > Bohaterka tekstu - pewno katoliczka...
        > Dopoki zamiast 20 osob protestujacych przeciw Millerowi nie bedzie 20.000 na
        > Miodowej z energia gornikow, to tak bedzie.
        > Obrzydliwy narod, obrzydliwa religia.

• skalak21 Re: gdzie prawo do decydowania o wlasnym ciele??? 09.03.04, 01:30
      • Gość: Astra Re: gdzie prawo do decydowania o wlasnym ciele??? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 09.03.04, 01:40
        Czy cialo dziecka jest wlasne czy cudze???
        • Gość: mee... Re: gdzie prawo do decydowania o wlasnym ciele??? IP: *.proxy.aol.com 09.03.04, 01:50
          ...wiec proponuje ...dbajcie o wlasne ciala ...ciala dzieci zostawcie w
          spokoju...czy obce cial moze ponosic konsekfencje nieopowiedzialnosci obcego
          cial w ktorym sie rozwija...co sie dzieje gdy zabijecie sasiada ,ktory wam
          szkodzi na zdrowiu...bijac was lub probujac was otruc gdy mieszkacie w jednym
          domu...
          • kkkaczory_piss_brothers sprawdz w slowniku od kiedy mowimy o dziecku-analf 09.03.04, 02:27
            wtorny analfabeto.
        • kkkaczory_piss_brothers jakiego dziecka?dzieckiem zygota bedzie jak sie urodzi 09.03.04, 05:37
          na razie jest jak pasozyt.
          Gość portalu: Kraken napisał(a):
          > Abyscie wiedzialy co was czeka-czy tego chcecie czy nie...
          > "Horror ten opieram w całości na publikacji Włodzimierza
          Fijałkowskiego,
          > profesora i katolika, reprezentującego tę szkołę położnictwa,
          która kobietę
          > uważa za wypełnione łaską Bożą naczynie do przekazywania
          życia."
          > A TERAZ POCZYTAJCIE SOBIE KATOLICKIE "DZIEWICE" CO BEDZIE
          WASZYM UDZIALEM
          > NA POCZATKU ATAK PLEMNIKA. Obrzydliwy, żółty robal o
          gruzłowatej konsystencji
          > jak skóra trędowatego dzięki rotacyjnym ruchom witki
          przedostaje się przez
          > błonę komórkową do wnętrza jaja
          > W WASZYM ORGANIZMIE POJAWIL SIE NOWOTWOR. Podwaja liczbę
          swych komórek co 12 211;
          > 15 godzin. Mało tego – przemieszcza się. Przesuwa się wzdłuż
          jajowodu w
          > kierunku macicy. (...) Wykonuje przy tym rotacyjny ruch
          odwrotny do wskazówek
          > zegara. To prawdziwy taniec życia. Aby przerażająca wizja
          tańczącego po
          > narządach żarłocznego pasożyta była kompletna, dodajmy, iż
          tak rosnąc w biegu
          > obce ciało przekształca się w morulę, ta zaś w blastocystę.
          Owa blastocysta
          > otacza się trofoblastem agresywnym i przystosowanym do
          zdobywania pożywienia
          > za wszelką cenę.
          > KONCZY SIE POZYWIENIE-CZAS NA DZIALANIE. Czas nagli – mówi
          Obcy –
          > odnalazłszy odpowiednie miejsce, osiadam na miękkiej błonie
          wyściełającej
          > jamę macicy. (...) Za pomocą wypustek trofoblastu zagłębiam
          się powolutku w
          > miękkie podłoże, poszukując styku z krwią żywiciela
          > Po tygodniu od wprowadzenia do waszego organizmu Obcy żywi
          się już waszą
          > krwią i jest wrośnięty w wasze ciało. Wampir przystępuje do
          dzieła. Komórki
          > warstwy zewnętrznej rozmnażają się bardzo szybko. Z nich
          formują się drobne
          > kosmki penetrujące w głąb naczyń krwionośnych macicy.
          Wynaczyniona krew
          > tworzy wokół kosmka małe jeziorko. Krótko mówiąc, wskutek
          działań Obcego w
          > waszym organizmie występuje ileś tam krwawych wylewów, a on
          je chłepce nader
          > obrzydliwie: Wydalam to, co gromadzi się we mnie zbędnego, a
          przyjmuję
          > wszystko co jest mi potrzebne do życia i rozwoju. Inaczej
          mówiąc – nie do
          > ść, że na was pasożytuje, to jeszcze zanieczyszcza wam
          macicę, srając do środka.
          > Obsrywając teren jak zwierzak próbuje przejąć kontrolę.
          Wyznaje z dumą, że ze
          > strony żywiciela: wymaga to szybkiego i bezkolizyjnego
          przystosowania się do
          > mej obecności.
          > ORAGNIZM ZYWICIELA OBCEGO– czyli WASZ, drogie laski – poddaje
          się d
          > yktatowi pasożyta. Odczuwa przemożną senność. Piersi są
          twardsze, niż zwykle (...) a
          > brodawki sutków stają się bardzo wrażliwe na dotyk. Występują
          też zmiany
          > smaku i powonienia. Dawniej nie raził jej dym z papierosów,
          teraz nie jest w
          > stanie ani chwili przebywać w pomieszczeniu zadymionym. Obcy
          odbiera
          > żywicielowi nawet tak niewielkie przyjemności, jak śledź w
          śmietanie. Dawniej
          > lubiła śledzie, teraz nie może na nie patrzeć. Od rana do
          wieczora
          > żywicielowi chce się rzygać, co skądinąd nie dziwne, skoro
          rośnie w nim taki
          > potwór. OBCY ROSNIE BLYSKAWICZNIE i coraz więcej czerpie z
          organizmu żywiciela. W trzecim tygodniu od zakażenia Obcy
          wygląda jak dwumilimetrowy robak z dupami
          > na obu końcach. Jedną stroną wszczepia się w życiodajne
          podłoże swej
          > egzystencji – czyli ścianę waszej macicy – i pamięta, aby
          usadowić
          > się w miejscu dobrze ukrwionym, a następnie tworzy gąbczasty
          twór licznymi kanałami
          > wypełnionymi krwią żywiciela, oraz – fuj! – szypułę brzuszną
          > Po miesiącu staje się czteromilimetrowym robakiem
          przypominającym
          > rozwielitkę – składa się z łba z dwoma wypustkami po bokach i
          ogona. Z kr
          > wi
          > żywiciela pobiera tlen, a oddaje dwutlenek węgla zatruwając
          organizm od
          > środka. Kobieta zaczyna popadać w stan psychozy podobnej do
          tej, która
          > przydarzyła się autorowi powieści: tłumaczy lekarzowi, że ma
          dziecko, które
          > się do niej odzywa i reaguje na jej odpowiedzi. Jest to o
          tyle niepokojące,
          > iż Obcy dopiero zabiera się za wytworzenie pięciu pęcherzyków
          mózgowych, a od
          > jakiejkolwiek namiastki świadomości dzielą go lata świetlne.
          W szóstym
          > tygodniu inkubacji Obcy ma już półtora centymetra długości, z
          czego połowę
          > zajmuje łeb, już uzbrojony w szczęki i zawiązki zębów.
          > Przed upływem dwóch miesięcy rozwoju jest przezroczysty, ma
          dwa centymetry
          > długości, pozbawione powiek oczy po obu stronach olbrzymiej
          głowy, krótkie
          > górne płetwy i przykurczone nibynóżki, spomiędzy których
          wyrasta mu coś na
          > kształt olbrzymiego chuja. Służy on do tego samego, co
          wszystkie chuje na
          > świecie – do ruchania was, drogie panny, poprzez wysysanie z
          waszego
          > organizmu substancji życiowych i wydalanie własnych
          nieczystości.
          > OW KOSZMAR DOMAGA SIE OD ZYWICIELA ABY NAZYWAL GO "DAREM".
          Dary bywają trudne do przyjęcia, ale daru się nie odrzuca.
          > W dziewięć tygodni od ataku Obcy pokrywa się sierścią,
          wyrastają mu pazury i
          > prawdziwy chuj, a górne kończyny ma już chwytne, co dobrze
          wyraża jego
          > naturę, której podstawową cechą jest zachłanność.
          > Po trzech miesiącach wygląda jak mysz obdarta ze skóry, bo
          prześwitują mu
          > naczynia krwionośne, a na domiar złego przebija mu się dziura
          w dupie.
          > W szesnaście tygodni od zaatakowania organizmu Obcy ma 20
          centymetrów
          > długości i uczy się tresować żywiciela metodą kopnięć.
          Wkrótce dowie się, że
          > najskuteczniejsze są kopnięcia w nerki i żebra.
          > Organizm kobiety broni się coraz słabiej, psychoza się
          pogłębia. Panna pisze
          > listy do wielokomórkowca, który opanował jej macicę,
          przypisuje mu
          > religijność i świadomość wolności. Na tym etapie Obcy wygląda
          jak stuletni
          > karzeł – ma wielką łysą głowę i bardzo pomarszczoną skórę.
          Jest bardzo
          > agresywny. Organizm żywiciela przybiera groteskowy kształt,
          do końca traci fizyczną
          > sprawność. Wstanie z fotela staje się wyzwaniem na miarę
          zdobycia Everestu. Od
          > tego momentu jest coraz gorzej – i tak aż do chwili, kiedy
          Obcy osiąga pe
          > łną dojrzałość i uznaje, że organizm żywiciela jest mu dłużej
          niepotrzebny.
          > Pamiętacie tę scenę z filmu "Obcy", kiedy oblepiony śluzem
          płód kosmicznego
          > megarobala wydostaje się z piersi bohatera rozrywając mostek,
          a krew sika na
          > wszystkie strony? W naturze jest jeszcze gorzej. Wyobraź
          sobie, laseczko, iż
          > ważący kilka kilogramów i mający w najszerszym miejscu z pół
          metra obwodu
          > dojrzały do samoistnego życia pasożyt wydostaje się z ciebie
          tą samą wąską
          > drogą, którą został tam wprowadzony
          > ********************************
          > -Kr. Cytaty zaczerpnalem z publikacji prasowej
          > Czy teraz NADAL dziwicie sie kobietom,ze nie kazda CHCE
          z "radoscia"
          > przyjmowac tego "dara"???Jesli tak-znaczy,zescie NICZEGO NIE
          ZROZUMIELI!!!

www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=28&w=6730781&a=6730781

• kkkaczory_piss_brothers BRAWO KK URATOWALISCIE JESZCZE JEDNA DUSZYCZKE!!!! 09.03.04, 02:18
      ALE DLACZEGO WLASCIWIE URATOWALISCIE?
      Czy jezeli kobieta poroni to biedna, niewinna duszyczka idzie do piekla?
      Za co?
      A moze od razu do nieba?
      Czy zygota ma dusze?
      DO 2 TYGODNI (przed 2 tyg.komorki sie dziela, ale nie zroznicuja, po
      2tyg.dopiero nastepuje ich roznicowanie):

a) 1 ZYGOTA MOZE SIE ROZDZIELIC NA 2 ZYGOTY I URODZA SIE
      BLIZNIAKI, *(ale przed ukonczeniem 2 tyg. moze sie ponownie polaczyc - aby
      powstal 1 czlowiek)

MOZE TEZ BYC INACZEJ

b) 2 ZAPLODNIONE KOMORKI JAJOWE (2 ZYGOTY) DO 2 TYGODNIA MOGA SIE
      POLACZYC W 1 ZYGOTE, *(po czym znowu podzielic - ale nie musza sie juz dzielic)
      itd,itp
      * taki proces podzial/laczenie moze sie powtórzyć co najmniej jeszcze raz -
      oczywiscie nie musi, poczatkowy podzial/polaczenie tez nie zachodzi w kazdym
      przypadku ciazy, ale niemniej czasami zachodzi.

Jezeli wierzysz w to, ze 1-kom zarodek jest czlowiekiem to co sie dzieje z nim
      w tych 'przemianach':
      a) z 1 czlowieka tworzy sie dwoch? Czy z jednego czlowieka moze powstac dwoch.
      Przeciez normalnie gamety czlowieka sa haploidalne, a nie diploidalne? Ba do
      tego potrzeba drugiego czlowieka o odmiennej plci.
      Czlowiek nie moze sam z siebie sie sklonowac, np. ja teraz, w tej chwili lub
      nawet w ciagu najblizszych 2 tygodni nie moge tego uczynic.
      *(nastepnie z 2 powstal zpowrotem 1 - co sie stalo z tym brakujacym drugim
      czlowiekiem - zostal zabity? przez niedoszlego brata blizniaka?)

Matematycznie
      czlowieka oznaczajmy jako cz
      zalozenie za prolifami: 1 komorkowa zygota jest juz czlowiekiem.

1cz : 2 = 0.5cz + 0.5cz ale rodzi sie 1cz + 1cz
      *(0.5cz + 0.5cz = 1cz lub jezeli 2 samodzielne zygoty powstale z podzialu
      jednej potraktujemy jako 2 ludzi to
      1cz + 1cz = 2cz ale rodzi sie 1 dziecko, lub rozwija sie 1 zygota...itd.

b) z 2 tworzy sie 1 czlowiek? 1 czlowiek posiada podwojne czlowieczenstwo?
      *( po czym z tego 1 czlowieka twozy sie z powrotem 2, i znowu najpierw
      MORDERSTWO? a pozniej, gdy sie juz z powrotem podzieli na 2 to juz nie ?)

1cz + 1cz = 2cz ,fizycznie rodzi sie 1 czlowiek
      *(2cz - w jednej osobie'zbiorze komorek' : 2 = 1cz + 1cz lub
      1cz-poniewaz po polaczeniu, bedzie tylko 1 sama zygota : 2 = 0.5cz + 0.5cz,
      ale rozdza sie 2 blizniaki)

itd. itp. te pytania mozna mnozyc

JEZELI ODPOWIEDZIELISCIE SOBIE NA TE PYTANIA TO TE BEDA JUZ TRUDNIEJSZE:

Jezeli wierzysz w to, ze 1-kom zarodek posiada dusze to co sie dzieje z dusza w
      tych 'przemianach':

a) z 1 duszy tworza sie 2? kazdA ZYGOTA-czlowiek posiada 0.5 duszy? *(by znowu
      sie polaczyc w 1 dusze, dusza dzieli sie na 2? czy Bog daje chwilowo 1
      zapasowa, by pozniej ja zabrac i co zrobic?)

Matematycznie
      dusze oznaczamy jako d, czlowieka jako cz
      zalozenie za prolifami: 1 komorkowa zygota posiada dusze i jest czlowiekiem

1cz z 1d : 2 = 0.5cz z 0.5d + 0.5cz z 0.5d
      1cz z 1d - [jeden czlowiek z jedna dusza] lub
      1cz z 1d : 2 = 1cz(powstaje samodzielna zygota, wiec czlowiek) z 0.5d +1cz z 1d

cos nie 'gra' , przeciez rodzi sie 1cz z 1d + 1cz z 1d

a jak wezmiemy pod uwage to co w nawiasie, wiec
      *(1cz z 1d + 1cz z 1d = 2cz w jednej zygocie z 2d w jednej zygocie.....itd,itp)

b) z 2 dusz tworzy sie 1? 1 czlowiek posiada 2 dusze ( by znowu podzielic te 2
      na dwoch ludzi,czyli po jednej,przez jakis czas mamy czlowieka z 2 duszami?,
      czy Bog na chwile zabiera jedna i umieszcza w.....?)

1cz z 1d + 1cz z 1d = 2cz w jednej zygocie z 2d w jednej zygocie
      1cz z 1d + 1cz z 1d = 1cz z 2d
      itd,itp.

ONTOLODZY WYKLUCZAJA TAKIE MOZLIWOSCI, LAMIE TO MIN. ZASADE
      NIESPRZECZNOSCI.

A ty jak ty odpowiesz na to?!

JESZCZ KILKA TRUDNYCH PYTAN - JEZELI ZYGOTA POSIADA DUSZE TO CO SIE
      DZIEJE Z NIA, GDY:
      ZOSTAJE WCHLONIETA PRZEZ CIALO MATKI?
      ZOSTAJE WCHLONIETA PRZEZ INNA ZYGOTE?
      Zostaje wydalona?
      Co sie dzieje z duszami z wydalonych zygot?

pozdrowienia
      J.
      • Gość: mee... Re: BRAWO ZYGOTA... IP: *.proxy.aol.com 09.03.04, 02:34
        ...wedlug tych madrosci naukowych...to jestes w wiekszosci woda...a jak ktos w
        wiekszosci sklada sie z wody i wezmie to do serca...to wydaje mu sie ,ze plynie
        z biegem rzeki czasami zmieniajac kierunek z -godnie ze wskazaniami
        naukowcow ,ktorzy co jakis czas zmieniaja swe poglady by dostac wiecej kasy na
        badania...na koncu zapewne stwierdza ci naukowcy ,ze chinczycy maja racje
        liczac wiek dziecka od momentu zaplodnienia...
        • kkkaczory_piss_brothers wode to ty masz z mozgu po niezlym katolickim praniu 09.03.04, 04:00
          Chinczycy to z reguly konfucjanisci............i wyznaja zasade
          ducha(z łac. oddech).

Wg naukowcow czlowiek sklada sie z wegla, wodoru, tlenu,
          siarki, i jeszcze kilkudziesieciu innych pierwiastkow, ale co
          to zmienia w naszej dyskusji?
          Zauwaz, ze czlowiek ma o wiele bardziej
          rozwiniety/skomplikowany to 'naczynie'(cialo) niz zygota i o
          moze z nim i dzieki niemu robic takie zeczy o ktorych jej sie
          nawet nie snilo;-]
          I o to wlasnie chodzi, zygota nie sni, zygota nie mysli,nie
          czuje,w jej mozgu nie ma nawet zadnych reakcji..dlaczego
          BO GO JESZCZE NIE MA.
    • kkkaczory_piss_brothers status quo to dla lekarzy wieksza kas i brak odpow 09.03.04, 02:21
      Przeczytajcie uwaznie, mam nadzieje, ze ta sz0rstka meska dyskusja;-)
      odpowie wam przynajmniej na jedno pytanie: Czy zarodek jest czlowiekiem?, a
      jezeli nie to: Dlaczego?
      Poniewaz, kazdy z nas intuicyjnie czuje/wie: ‘Czym czlowiek jest?, czy tez
      prosciej: ‘Co’ nim nie jest?!

sz0rstki napisał:
      ) Jednak zadam pytanie: co to jest zygota ? Czy to jest
      ) życie (abstrahując od świadomości) czy nie................................
      ) jestem przekonany, że jakościowo ta "zygota", znacznie różni się
      ) od np. żabiej... Choćby dlatego, że jest to życie któremu początek
      ) dał człowiek i z którego najprawdopodobniej człowiek będzie.

Co to jest zygota? ‘ludzka’(dookreslmy)– jest to zarodek czlowieka, powstaly
      z polaczenia gamet meskich i zenskich,....itd.
      Ja nie ‘jestem przekonany’, ja wiem, ze zygota ‘ludzka’ rozni sie od np.
      zygoty zabiej.
      Jednakze jak sam zauwazyles nie jest ona czlowiekiem (nie mysli, nie czuje,
      nie posiada centralnego ukladu nerwowego......itd,itp).
      Jestes tutaj bodajze piewszym obronca zycia, ktory nie uwaza zygoty za
      czlowieka.
      Ale nie wiem dlaczego w takim wypadku zgadzasz sie, aby aborcje nazywac
      morderstwem?!
      Zamordowac mozna tylko czlowieka, nie mozna mowic o ‘morderstwie’ w
      przypadku zygoty.

) Problem w tym, że wy (którzy moim zdaniem nonszalancko podchodzicie
      ) do aktu powstania życia) traktujecie zarodek, zygote, zestaw komórek,
      ) dokładnie tak samo jak np. złuszczający się naskórek. Mam nadzieję
      ) że nie zabrzmiało to nieco demagogicznie...

Przepraszam ale wrzucanie ‘nas’ do jednego worka nie jest, co tu duzo mowic
      obiektywne, ani wlasciwe. Ja nie traktuje zygoty tylko jako ‘zestaw
      komorek’ , nie upraszczajmy, pisalem juz o jej ‘potencjale’ byci czlowiekiem
      (jednakze potencjal nie jest rownoznaczny z ‘byciem’, zygota moze
      ulec ‘wydaleniu’, wchlonieciu przez cialo matki – kanibalizm?! ).
      Po za tym abstrahujac u nikogo usuniecie kilku komorek naskorka nie wywoluje
      traumy.

) Ludzie natomist bliscy mojemu rozumowaniu, światopoglądowi itd.
      ) uznają ten temat conajmniej jako znacznie bardziej złożony.

Ludzie bliscy mojemu sposobowi rozumowania............uznaja wiekszosc
      tematow za bardziej zlozone, niz np.katolicy, ze swoim dekalogiem i
      prostackim sylogizmem dobro-zlo,
      np. 4. Czcij ojca swego i matkę swoją – jak dla mnie w duzym stopniu zalezne
      jest to od korelacji pomiedzy nimi a swoimi dziecmi, a z tymi roznie bywa
      (ja nie mam takich dylematow w stosunku do swoich rodzicow i posiadam do
      nich uzasadniony szacunek, nie wynikajacy li tylko ze splodzenia mnie).

) Z pewnością jest w tym odrobina tak znienawidzonego przez niektórych
      ) wychowania katolickiego, jednak w znacznie większym stopniu, chodzi
      ) o szacunek dla życia. Przynajmniej w moim przypadku ta druga część bierze
      ) górę.

Szanuje zycie, dlatego bardziej szanuje zycie matki niz zarodka i wybor
      pomiedzy tymi ‘zyciami’ nie rownowaznymi sobie jest dla mnie jednoznaczny.

) Proszę mi powiedzieć panie ścisły umyśle, co to jest świadomość, jak ją
      ) zmierzyć,
      ) od kiedy się zaczyna ?

Dziedzina nauki, ktora zajmuje sie min. odpowiedzia na to pytanie jest
      Cognitive Sience.
      Jest to interdyscyplinarna nauka, korzystajaca z osiagniec min.
      informatyki, semiotyki, logiki, psychologii, genetyki , neurologi itd.),
      odpowiedziala ona juz na liczne pytania min. na pytanie: w jakim przypadku
      mamy do czynienia ze swiadomoscia. Kognitywisci podkreślaja, iz treści
      świadome są częścią systemu przetwarzania informacji w ‘ludzkim mózgu’ itd...
      W kazdej nauce na latwiej jest stwierdzic czym ‘cos nie jest’, niz ‘czym to
      jest’, analogicznie: czy ‘cos’ ( czlowiek, zwierze, zygota...itd) posiada
      odpowiednio wyksztalcone ‘narzedzie’ do wytworzenia swiadomosci, czy tez nie
      posiada w cale nawet najprostszego ‘narzedzia’ – mozgu np.patrz zygota, do
      wytworzenia swiadomosci.
      Przy probie okreslenia ‘jakosciowego’ swiadomosci, wiec z odpowiedzia na
      pytanie: Czym swiadomosc jest?, a nie: Czy ona w ogole jest? sprawa sie
      komplikuje. Poniewaz do poznania ‘samego narzedzia’ stosujemy min. to’
      narzedzie’, (ale nie tylko) i dlatego zglebianie tego zagadnienia jest takie
      trudne. ‘Introspekcja’ nie jest ‘dobrym’ narzedziem badawczo-
      poznawczym, ‘ekstraspekcjia’ troche lepszym, a dzisiejszy neobehawioryzm ze
      swoim aksjomatem akcji-interpretacji-reakcji juz calkiem niezly ( na
      marginesie zarodek ‘nie ma czym’ interpretowac)
      Juz Locke świadomość opisuje jako „postrzeganie tego, co dzieje się we
      własnym umyśle” (myślach, emocjach,wrazeniach). Zarodek nie ‘ma’ umyslu,
      nie ‘ma’ czym myslec,nie ‘ma’ czym czuc emocji.
      Materializm dialektyczny uwaza, iz geneza świadomości, jest funkcją wysoko
      zorganizowanej materii, a jej powstanie jest min. zwiazane z
      powstaniem ‘mowy’. Rowniez w tym ujeciu zygota nie jest swiadoma.
      Poza tym materializm dialektyczny opowiada sie za ewolucjonizmem, a nie
      kreacjonizmem – jezeli wiecie o co mi chodzi;-)
      Jezeli dorzucic do tego Ontologie i jej ‘Zasade Niesprzecznosci’ o czym juz
      pisalem w innym poscie.
      To jak mozna zauwazyc, zygota nie posiada swiadomosci (mowie to z cala moca
      osiagniec nauki) min. dla tego, ze nie posiada centralnego ukladu nerwowego.
      Jezeli posiadacie inna wiedze naukowa niz moja to jestem nia zywo
      zainteresowany, poniewaz szczegolnie nauki kognitywistyczne ‘leza’ w gestii
      moich zapatrywan;-).

) Chciałbym zrozumieć Twoje zachłyśnięcie się całkowitym
      ) i wyłącznie naukowym pojmowaniem rzeczywistości. Chociaż..., może jednak
      nie...
      ) Mam wrażenie, że gdybyśmy wszyscy w ten sposób widzieli świat i tłumaczyli
      ) sobie
      ) wszelkie jego tajemnice, nasze życie byłoby niezmiernie ubogie. Niewiele
      ) różnilibyśmy się od niezwykle rozwiniętych mikroprocesorów.

Co do mikroprocesorow, to mylisz sie w calej rozciagliwosci, komputer nie
      mysli;-), jeszcze nikt nie stworzyl sztucznej inteligencji, chociaz
      kognitywisci badaja rowniez i ten problem.
      Moje ‘zachłyśnięcie’ opiera sie na osiagnieciach wspolczesnej nauki, ale
      nie jest one ‘calkowite’ czy tez nie przeszkadza mi np. kochac, docenic
      dobra ksiazke, wiersz, zapach rozy ( chociaz wiem jakie substancje zapachowe
      wchodza w sklad jej aromatu). Moja wiedza naukowa nie przeszkadza mi cieszyc
      sie z zycia i dostrzegac jego pelnie i piekno.
      Wrecz przeciwnie wzbogaca mnie ona o dodatkowy ‘wymiar’ i odpowida na wiele
      intrygujacych mnie pytan - czego tobie rowniez zycze.

) Temat posta, jak i właściwie większość Twoich skrótów myślowych jest bez
      sensu.
      ) 2+2=4 - to są wartości
      ) t, k, - to są zmienne
      ) a również jest zmienną, w związku z tym nie ma w tak przedstawionym
      dowodzie
      ) niczego ani błędnego ani dziwnego. Bo co chciałeś napisać ? że litera "k"
      jest
      ) literą "t" ? Czy wartość "k" jest równa wartości "t".

Chcialem napisac i napisalem. Niektora prawdy naukowe sa juz aksjomatami,
      pewnikami, nie podlegaja dyskusji, moze zrozumiesz ten przyklad: ziemia
      jest ‘bardziej okragla’ niz plaska.
      Niektore aksjomaty na przeszczeni wiekow ulegaly zmianie np.
      plaska ziemia - przyklad dla prostaczkow( jednakze niektore mitomANKI nawet
      takich prostych przykladow nie rozumieja:(.
      Nauka jest jak drzewo (banalizujac) pien jest staly z jednej galezi wyrasta
      druga, a czasami jakies galazki wiedna, jednak, zaden czy tez zadna drwAlKA;)
      jeszcze go nie wyrabala;-)))))))))))))
      KUHN THOMAS S. stworzyl tzw. teorie paradygmatów na temat mechanizmu rozwoju
      nauki ( teoria rewolucji naukowej ) i twierdzil, iz

KUHN THOMA
      • kkkaczory_piss_brothers JAJO nie jest KURĄ, kasztan kasztanowcem, ZYGOT 09.03.04, 02:24
        Jajko nie jest kura, kura nie jest jajkiem
        Czlowiek nie jest zygota, zygota nie jest Czlowiekiem.

Ja rowniez jestem za ‘obiektywna’ wykladnia biologiczna, jak i ‘praktyczna’.
        Plod do 3 - 4 miesiaca nie wytwaza fal mozgowych.
        Obiektywna wykladnia biologiczna przyjmuje, ze 3-krotny negatywny wynik EEG
        oznacza smierc czlowieka. Mozna to odwrocic i obiektywnie przyjac, ze 3-krotny
        negatywny wynik EEG jest podstawa do przeprowadzenia aborcji.
        Lub bardziej lagodna wersja aborcja dozwolona do np. 45 dnia kiedy to nawet
        bez mierzenia mozemy niejako z ‘gory’, ale opierajac sie na naszej biologicznej
        (a jakze) wiedzy stwierdzic, ze zygota jeszcze nie wytwaza fal EEG poniewaz
        nie ma nawet czym.

Ktory filozof uznawal zygote za czlowieka – sensu stricto?!

Nie wszystkie religie nawet chrzescijanskie sa przeciw aborcji!!
        Kosciol protestancki (znaczna czesc), opowiada sie za wolnym wyborem w tej
        kwestii –
        i wybacz, ale KP jest w wiekszym stopniu oparty na ‘obiektywnej’ nauce niz KK.

Jezeli naszym wyborem bedzie pozbawienie mozliwosci dokonania wyboru przez
        KOBIETE, to sensu stricto my podejmujemy wybor za nia, ale nie bierzemy na
        siebie konsekwencji tego wyboru.
        Konsekwencje bierze na siebie ta KOBIETA i w przyszlosci 'jej' dziecko.

===========================

KUHN THOMAS S. stworzyl tzw. teorie paradygmatów na temat mechanizmu rozwoju
        nauki ( teoria rewolucji naukowej ) i twierdzil, iz ‘czasami odrabaniu ulegaja
        potezne galezie drzewa’ (bede konsekwentny w obrazujacych przykladach -
        jednakze troche banalizujacych teorie Kuhn’a, ale mam nadzieje, ze
        zrozumialych: np. obalenie
        aksjomatu o plaskosci ziemi, ‘wycielo’ owczesna ‘ galaz’ wiedzy ;-)
        Odnosnie 2+2=4;
        Matematyka jest bardziej kumulatywna niz inne nauki, czasami teorie egzystuja
        miedzy soba niezaleznie od siebie i nie zaprzeczaja sobie nawzajem.
        Teorie rosna i wypelniaja sie 'narastaja' nowe.
        Pojedyncze fakty okazuja sie bledne lub niekompletne, teorie bywaja porzucane
        na rzecz innych, lepszych. Jednak to co bylo kiedys matematyka jest nia nadal,
        ten trwały pien
        pozostaje.
        Reasumujac: zygota czy tez zarodek kilkutygodniowy nie posiada centralnego
        ukladu nerwowego, nie mowiac juz o wytworzeniu swiadomosci przez niego – i to
        jest aksjomat, ktory trwa nieprzerwanie od wiekow.

> Sam widzisz,że "faktami i danymi naukowymi zamieszanymi licznie..." można
        > zarówno
        > bronić jak i obalać pewne teorie. Sęk w tym, że czasem trzeba się głębiej
        > zastanowić zanim poda się coś na poparcie swojej tezy.

Usilnie cie prosze ‘OBAL TO CO POWYZEJ ZAMIESCILEM’.
        Wiem, ze dlatego chcesz zdeprymowac osiagniecia naukowe, poniewaz zaprzeczaja
        twoim przekonaniom i twojej wierze.
        Tak tobie po prostu latwiej bedzie bronic swoich przekonan, jednakze nauka
        stoi za ‘PRO-CHOICE’ kolego.

> Jedyne co przychodzi mi teraz do głowy to prośba. Nie używaj zbyt wiele
        > wyrwanych
        > z kontekstu, cytowanych w połowie, prawideł, dowodów czy porównań,
        > jeśli nie chcesz być posądzony o bełkot...

Wiem, ze nie kazdy akceptuje moje argumenty.
        Jednakze to co napisales to przeklamanie.
        Nie ‘wyrywalem z kontekstu’,nie ‘cytowalem w połowie, prawideł, dowodów czy
        porównań’
        CZEKAM NA DOWODY TAKICH MOICH ‘ZACHOWAN’ jestem merytorycznie przygotowany do
        dyskusji na argumenty naukowe.
        Skoro zarzucasz mi przeklamania, to sie wysil kolego i podaj argumenty na
        powyzsze:(.

> O ile piękniejszy byłby świat, gdyby ludzie nie starali się na siłę i z
        > zajadłością
        > przekonywać drugich do swoich racji.

?????? a to ciekawe. Nie zapominaj, ze ja jestem liberalem i opowiadam
        sie ‘pro-choice’ – za wyborem.

> Wolny wybór ? Jasne, można pójść jeszcze
        > dalej, po co Prawo ? przecież człowiek to istota rozumna, nie będzie
        przecież
        > zabijał, kradł i gwałcił.

Pod koniec strasznie splycasz temat .
        Ja chce zyc w panstwie demokratycznym, gdzie prawo wyznacza spoleczenstwo, a
        nie jakakolwiek dyktatura.
        W sprawach moralnych, gdzie jeden CZLOWIEK nie narusza praw drugiego
        CZLOWIEKA, jestem za wolnym wyborem tego CZLOWIEKA - a „zabijał, kradł i
        gwałcił” wybacz, ale nijak sie maja do tego co pisalem i pisze, widac kolego,
        ze rzucasz blotem w nie ta osobe.
        Moze najpiew poczytaj wczesniejsze moje posty i odnos sie do tego co ja pisze
        a nie do wlasnych wyobrazen na moj temat.
      • Gość: a psik Re: status quo to dla lekarzy wieksza kas i brak IP: 67.71.135.* 09.03.04, 02:48
        ty moze potrzebujesz wykladni filozoficzno ,bilogiczno, matematyczno,
        gramatycznych do okreslenie tego od kiedy "to cos" jest czlowiekiem.
        Ja mam swoja prosta definicje: dla mnie "tos cos" jest czlowiekiem od kiedy mi
        zona powiedziala ze jest w ciazy - wykladnia uczuciowa...
        • Gość: mee... Re: status quo to dla lekarzy wieksza kas i brak IP: *.proxy.aol.com 09.03.04, 02:51
          ...a psik..gratulacje...chlopczyk czy dziewczynka...
        • kkkaczory_piss_brothers DLA CIEBIE.....,nikt nie zmusza do aborcji 09.03.04, 03:43
          to jest tylko twoje subiektywne odczucie.
          I tylko twoje wyobrazenie.
          Ile cech wspolnych posiada zygota i czlowiek?
          • Gość: a psik Re: DLA CIEBIE.....,nikt nie zmusza do aborcji IP: 67.71.135.* 09.03.04, 04:09
            ...wole swoje subiektywne odczucie od twojej "obiektywnej wiwisekcji naukowej".
            ile cech wspolnych posiada zygota i czlowiek ?
            jedna: matke i ojca ( w wiekszosci wypadkow):-)

nauka ma to do siebie ze ignoruje uczucia, bo sie na nich nie zna.

• kkkaczory_piss_brothers nie zabraniaj innym ich subiektywnych odczuc 09.03.04, 05:19
              Jezeli chcesz miec komfort posiadania swoich subiektywnych
              odczuc, to dlaczego wzbraniasz posiadania ich przez innych?
              Jezeli w tym jest tyle subiektywizmu to powinnismy pozostawic
              to do oceny kazdemu z osobna.

Gość portalu: a psik napisał(a):

> ...wole swoje subiektywne odczucie od twojej "obiektywnej
              wiwisekcji naukowej".
              > ile cech wspolnych posiada zygota i czlowiek ?
              > jedna: matke i ojca ( w wiekszosci wypadkow):-)

jajo tez ma kurke i koguta, ale nie jest jeszcze kurczaczkiem,
              a o to 'rozbija sie ' cala sprawa.

1 podobienstwo, ile dostrzegasz roznic?
              Czy mozna postawic znak rownosci?

>
              > nauka ma to do siebie ze ignoruje uczucia, bo sie na nich nie
              zna.

nieprawda.
              Sa specjalne dzialy/dzidziny nauki zajmujace sie tylko emocjami
              (np. kognitywistyka, psychologia emocji)
    • Gość: a psik Re: Lekarze nie pozwolili na aborcję ze względu n IP: 67.71.135.* 09.03.04, 02:40
      taaak aborcja by zalatwila sprawe jej zycia i wszystko wroci do pelni szczecia:
      - jej dzieci nadal nie beda mialy na lekarstwa i prawdopodobnie na jedzenie jak
      przed - bo ktos ie nimi zainteresuje przeciez to nudny temat, ona dalej bedzie
      miala poziom wiedzy podstawowki - XXI wiek i ponoc srodek Europy (jej dzieci
      tez prawdopodobnie skoncza tylko podstwowke), ona nadal bedzie wierzyc ze
      adopcja dla jej dziecka i jej samej bedzie wiekszym zlem niz aborcja, jej maz
      wroci skroszony na lono rodziny...
      - takie pieprzenie w bambus po polsku czyli zajmowanie skutkami a nie
      przyczynami
      • kkkaczory_piss_brothers przestan przedmiotowo traktowac ta kobiete-TUTAJ CHODZ 09.03.04, 03:52
        O JEJ ZDROWIE.
        Kto bedzie sie opiekowal ta juz istniejaca trojka?
        DLACZEGO WY antyaborcjonisci wyzej stawiacie kilka komorek na
        krzyz nad kobiete, ba jej rodzine?
        Co za niemoralnosc!
        • Gość: a psik Re: przestan przedmiotowo traktowac ta kobiete-TU IP: 67.71.135.* 09.03.04, 04:19
          jej zdrowie od dluzszego czasu panstwo ma w dupie dajac jej aluzje opieki
          zdrowotnj a jej rodzinie zapewniajac egzystencje...
          ps. jakos nie widze zebym pisal ze jestem antyaborcjonista, pan ma jakies
          nadprzyrodzone zdolonosci dedukcji ? opps przeciez pan nie moze tych zdolnosci
          miec bo tego sie nie da wytlumaczyc naukowo....
          ps2 . jezeli ja ci odpowiadm, to odpowiadam rozwinietej formie paru komorek na
          krzyz ktora potrafi czytac i pisac czy czlowiekowi ?
          • kkkaczory_piss_brothers Re: przestan przedmiotowo traktowac ta kobiete-TU 09.03.04, 05:28

> jej zdrowie od dluzszego czasu panstwo ma w dupie dajac jej
            aluzje opieki
            > zdrowotnj a jej rodzinie zapewniajac egzystencje...

nie zmienia to faktu, iz kobieta powinna decydowac zgodnie z
            swoja wola i sumieniem/wartosciami/przekonaniami wszak u nas
            nie Taliban,a panstwo demokratyczne-ponoc

> ps. jakos nie widze zebym pisal ze jestem antyaborcjonista,
            pan ma jakies
            > nadprzyrodzone zdolonosci dedukcji ?

dedukcji?
            chyba intuicji;]
            ale to dobrze, ze nie masz
            o tym, ze nie jestes przeciwko wyborowi, tez nie pisales, a
            pierwszy post sugeruje jak najbardziej myslenie
            komork=czlowiek
            ale teraz rozumie po prostu odczucia

>opps przeciez pan nie moze tych zdolnosci
            > miec bo tego sie nie da wytlumaczyc naukowo....
            > ps2 . jezeli ja ci odpowiadm, to odpowiadam rozwinietej
            formie paru komorek na
            > krzyz ktora potrafi czytac i pisac czy czlowiekowi ?

i jak a z tego konkluzja?
            Jednak widzisz roznice, to dobrze
            • Gość: a psik Re: przestan przedmiotowo traktowac ta kobiete-TU IP: *.sympatico.ca 09.03.04, 05:54
              nie zmienia to faktu ze gdyby panstwo zabezpiezpieczylo wystarczajace godziwe
              warunki medyczno zyciowe ta kobieta by nie stala przed takim dylematem w ktorym
              aborcja jest mniejszym zlem niz adopcja...
              piszesz ze kobieta ma miec prawo decydowania zgodnie ze swoja wola, sumienem
              etc. a jednoczesnie jej te wole chcesz ograniczyc (aborcja dozwolona do 3
              miesiaca) - czyli nie ufasz tej woli, narzucajac jej swoja interpretacje
              naukowa co jest o co nie jest czlowiekiem - - nie ufasz sumieniom kobiet ?
              • kkkaczory_piss_brothers Re: przestan przedmiotowo traktowac ta kobiete-TU 09.03.04, 15:47

> nie zmienia to faktu ze gdyby panstwo zabezpiezpieczylo wystarczajace godziwe
                > warunki medyczno zyciowe ta kobieta by nie stala przed takim dylematem w
                ktorym
                >
                > aborcja jest mniejszym zlem niz adopcja...

to jej sprawa co jest mniejszym zlem.
                Nawet gdyby panstwo dzialalo ok.

> piszesz ze kobieta ma miec prawo decydowania zgodnie ze swoja wola, sumienem
                > etc. a jednoczesnie jej te wole chcesz ograniczyc (aborcja dozwolona do 3
                > miesiaca) - czyli nie ufasz tej woli, narzucajac jej swoja interpretacje
                > naukowa co jest o co nie jest czlowiekiem - - nie ufasz sumieniom kobiet ?

Ufam.
                ale nie ufam takim pseudo-liberalom jak ty.
                Widzisz ja podalem jakis 'termin' w ktorym nie mowimy o czlowieku, ale o
                plodzie.
                Jezeli plod bedzie zagrazal zyciu kobiety to trzeba go usunac, nawet jak bedzie
                mial 6miechow.
                A ty jaki termin proponujesz?
    • Gość: Piotr Projekt zmian w ustawie idzie do Sejmu IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.04, 03:20
      - trzeba wiec popracowac nad swiadomoscia mas. A wiec, Gazeto, do boju.
      • kkkaczory_piss_brothers Moze i my sie przylaczymy-KILKA PLAKATOW W KAZDYM Z MI 09.03.04, 04:03
        MIAST!

Czy jak wynosisz zoledzie z lasu, to ktos oskarzy cie o
        bezprawne zagarniecie drewna?

Ja jestem za ‘obiektywna’ wykladnia biologiczna, jak i ‘prawna’.
        Obiektywna wykladnia biologiczna/prawna przyjmuje, ze 3-krotny
        negatywny wynik EEG oznacza smierc czlowieka. Mozna to odwrocic
        i obiektywnie przyjac, ze 3-krotny negatywny wynik EEG jest
        podstawa do przeprowadzenia aborcji.
        Lub bardziej lagodna wersja aborcja dozwolona do np. 45 dnia
        kiedy to nawet bez mierzenia mozemy niejako z ‘gory’, ale
        opierajac sie na naszej biologicznej(a jakze) wiedzy
        stwierdzic, ze zygota jeszcze nie wytwaza fal EEG poniewaz nie
        ma nawet czym.

Kosciol protestancki (znaczna czesc), opowiada sie za wolnym
        wyborem w tej kwestii –
        i wybacz, ale KP jest w wiekszym stopniu oparty
        na ‘obiektywnej’ nauce niz KK.
    • kkkaczory_piss_brothers _______ANTYABORCJONISTO POZWÓL ŻYĆ CZŁOWIEKOWI________ 09.03.04, 03:39
      poszczegolne fazy ONTOGENEZY czlowieka nie sa CZLOWIEKIEM.
      Czy jak wynosisz zoledzie z lasu, to ktos oskarzy cie o
      bezprawne zagarniecie drewna?

Ja jestem za ‘obiektywna’ wykladnia biologiczna, jak i ‘prawna’.
      Lub bardziej lagodna wersja aborcja dozwolona do np. 45 dnia
      kiedy to nawet bez mierzenia mozemy niejako z ‘gory’, ale
      opierajac sie na naszej biologicznej(a jakze) wiedzy
      stwierdzic, ze zygota jeszcze nie wytwaza fal EEG poniewaz nie
      ma nawet czym.

Kosciol protestancki (znaczna czesc), opowiada sie za wolnym
      wyborem w tej kwestii –
      i wybacz, ale KP jest w wiekszym stopniu oparty
      na ‘obiektywnej’ nauce niz KK.

Tak jak poszczegolne fazy budowy domu nie sa jeszcze domen.
      Tak jak ontogeneza bielinka kapustnika prowadzi przez gasienice-
      poczwarke-do
      motyla(fenotyp).
      Tak ontogeneza czlowieka prowadzi przez zygote.

Ale czy zygota jest juz czlowiekiem, czy dopiero nim bedzie?

Zygota 'potencjalnie' moze stac sie czlowiekiem(i spelniac
      desygnaty gatunku,
      ma na to jednak tylko ok 12% szans- 12% ze z kazdego
      zaplodnionego jaja urodzi sie dziecko).
      Na podstawie analogii mozna sie zapytac, ile procent ma
      pojedynczy plemnik lub
      jedna ejakulacja aby ‘potencjalnie’ stac sie czlowiekiem lub
      inaczej/latwiej
      ile % posiada dojrzala komorka jajowa.
      W okresie od 1 do ostatniej miesiaczki kobieta wyprodukuje od
      350 do 400 kom.
      jajowych.
      Przyjmujac, ze na 1 kobiete przypada co najmniej 2 dzieci
      (stagnacja rozwojowa
      populacji) to 1 kom. jajowa posiada 2:400 szansy stac sie
      czlowiekiem.
      Zygota 2/5; komorka jajowa 1/200 – czy tylko ‘wieksze
      prawdopodobienstwo’
      czyni z zygoty CZLOWIEKA?:)

Jezeli nawet pojecie 'czlowiek' rozszerzymy(tak jak chca tego
      przeciwnicy
      WOLNOSCI WYBORU I SUMIENIA) na cala jego ontogeneze(z czym sie
      nie zgadzam
      oczywiscie), czyli na kazdy z etapow rozwoju osobniczyego
      organizmu (od chwili
      zaplodnienia jaja do konca zycia).

To pojawia sie pytanie:
      CZY KAZDY FENOTYP(np. zaplodniona komorka jajowa-zygota-plod-
      noworodek-dziecko-
      dojrzaly czlowiek-starzec) TEGO ROZWOJU POWINIEN POSIADAC TAKIE
      SAME PRAWA????
      Przeciez np. wyborczych nie posiada.
      Jezeli tak, to dlaczego?

Moja odpowiedz brzmi nie:
      Chciazby z tego powodu, ze nie kazdy fenotyp 'odczuwa bodzce',
      nie kazdy
      fenotyp posiada centralny uklad nerwowy(mozg), dlatego tez wg
      mnie mozna
      usunac jeden fenotyp bezkarnie, a inny nie.
      Ktos moglby teraz powiedziec, ze gdy rozciagniemy pojecie
      czlowieka w wyzej
      zamieszczony sposob, to ja opowiadam sie za nierownym
      traktowaniem ludzi lub
      przyzwalam na 'unicestwienie' jednych(a jakze) i to bezkarnie,
      a innych nie.
      Taka jest konkluzja.
      Mozna by oczywiscie zapisac, ze prawo chroni czlowieka od
      narodzin, ale tak i
      tak trzeba by pozmieniac wiekszosc aktow prawnych, w ktorych
      nie zdefiniowano
      od kad/od ktorego 'fenotypu'(lub prosciej wieku 'czlowieka'-
      trzeba by zaczac
      liczyc od zaplodnienia:) prawo przysluguje np. od wieku 18 lat
      mozesz kupic
      papierosy, do 9 miesiaca zycia(liczac od zaplodnienia)
      mozna 'unicestwic'
      czlowieka bezkarnie(ale tylko za zgoda matki) itd.

Jak widec mozna odejsc od akademickiej dyskusji na temat 'od
      kiedy mamy
      czlowieka' na rzecz do kiedy mozemy go 'unicestwic' bezkarnie.

Jednak z uwagi na 'zle emocje' jakie wiazalyby sie z zapisem:
      "Czlowieka mozna unicestwic bezkarnie do 9 miesiaca jego zycia,
      liczac od
      chwili poczecia lub do chwili narodzin"-czy jakos tak.
      Uwazam, ze powinnismy zdefiniowac pojecie 'czlowiek'.
      Dla mnie czlowiek 'jest' od chwili narodzin, jednakze bylbym za
      prawna ochrona
      rowniez plodu(czyli od 3miesiaca) z uwagi na 'poczatek
      funkcjonowania-nie
      funkcjonalnosci- centralnego ukladu nerwowego'
      Oczywiscie tych roznic pomiedzy zygota, a np. plodem,
      noworodkiem
      jest 'nieskonczenie' wiecej np. brak mozliwosci rozpoznania
      morfologicznych
      cech gatunkowych:)
      • Gość: Astra ABORCJONISTO POZWÓL ŻYĆ CZŁOWIEKOW IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 09.03.04, 04:16
        Taka ?obiektywna? wykladnia jest bzdura z punktu widzenia embriologii i genetyki.
        Przedefiniowanie czlowieka to pierwszy krok do przerobienia go na mydlo.
        -----------------
        Ja jestem za ?obiektywna? wykladnia biologiczna, jak i ?prawna?.
        • Gość: Astra Re: ABORCJONISTO POZWÓL ŻYĆ CZŁOWIEKOW IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 09.03.04, 04:20
          Ciekawe, ze najbardziej zafascynowani aborcja sa homoseksualisci
          ktorzy nie szczedza wysilku na rzecz aborcji, bezsensownych "malzenstw", odsylania
          odpowiedzialnosci do kondomow i innych "postempowych" metod. Oczywiscie w imie
          antyreligijnych obsesji.
          • kkkaczory_piss_brothers CIEKAWE dlaczego ludzi walczacych o wolnosc innych 09.03.04, 05:06
            utozsamia sie z homoseksualistami.
            Czy to nie jest przejaw homofobii?
            ax
            • Gość: Astra Re: CIEKAWE dlaczego ludzi walczacych o wolnosc i IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 09.03.04, 06:09
              ZBOWID? Najgorsi sa ci co wiedza lepiej jak wyglada wolnosc
              i wyprobowuja ja na innych ludziach zamiast na szczurach!!!!
        • kkkaczory_piss_brothers kom. z materialem genetycznym nie jest CZŁOWIEKIEM 09.03.04, 05:05
          Gość portalu: Astra napisał(a):

> Taka ?obiektywna? wykladnia jest bzdura z punktu widzenia
          embriologii i genetyk
          > i.

dlaczego?
          Z punktu widzenia bilogii zygota nie jest człowiekiem tak samo
          jak jajo kura, a gasienica motylem.
          Z punktu widzenia genetyki zygota posiada ludzki mat.
          genetyczny-tak samo jak wyciety wyrostek robaczkowy, ale co z
          tego?
          Z wyrostek kiedys tez 'wyjdzie' na ludzi.
          Z punktu widzenia genetyki-podpaska powina miec pogrzeb, ile w
          niej mat. gen.

> Przedefiniowanie czlowieka to pierwszy krok do przerobienia
          go na mydlo.

przedefiniowanie?
          A czy to 'definiowanie' kiedys sie zakonczylo? czy sie nie
          zmienialo?
          Kiedys czlowiek mial byc boskim tworem, teraz nawet papa w 1996
          zaakceptowal powstanie czlowieka z malpy i zwrocil honor
          Darwinowi.
          Sam papa zatem dokonal przedefiniowania;)
          Czy to oznacza, ze nasz wielce sz.....papa przerobil czlowieka
          na mydlo?
          MIARKUJ SLOWA I MYSL JASNO, zwerwij czarna plachte i nie daj
          sie indoktrynowac.

> -----------------
          > Ja jestem za ?obiektywna? wykladnia biologiczna, jak i ?
          prawna?.
          > Plod do 3 - 4 miesiaca nie wytwaza fal mozgowych.
          > Obiektywna wykladnia biologiczna/prawna przyjmuje, ze 3-
          krotny
          > negatywny wynik EEG oznacza smierc czlowieka. Mozna to
          odwrocic
          > i obiektywnie przyjac, ze 3-krotny negatywny wynik EEG jest
          > podstawa do przeprowadzenia aborcji.
          • Gość: Astra Re: kom. z materialem genetycznym nie jest CZŁOWI IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 09.03.04, 06:13
            Pierdoly panie kaziu. Wyrostek robaczkowy nie rozwinie sie w czlowieka. Nawet jesli
            poswiecisz jeszcze jedno jajo i sklonujesz wyrostek robaczkowy to mozesz skonczyc z duza
            liczba potworkow. Powiedzmy ze jeden z nich przezyje: ale co to za zycie? Nawet ta dolly
            skonczyla przedwczesna smiercia bo telomery chromosomow z komorek innych niz rozrodcze
            sa znacznie krotsze i co przyspiesza starzenie.
            • Gość: MaDeR Re: kom. z materialem genetycznym nie jest CZŁOWI IP: 80.51.240.* 09.03.04, 09:54
              Argumenty bazujące na aktualnej technologii są do niczego. W końcu będzie
              możliwe tworzenie pełnowartościowych klonów z kawałka włosa i co wtedy?
              Fryzjerzy do kamieniołomów?
            • kkkaczory_piss_brothers teraz! ale nauka idzie na przod. 09.03.04, 15:51
              wiesz, ze zarodek ma 12% na rozwiniecie sie w czlowieka!
              Mysle, ze jest to % w zasiegu najblizszej przyszlosci.

Gość portalu: Astra napisał(a):

> Pierdoly panie kaziu. Wyrostek robaczkowy nie rozwinie sie w czlowieka. Nawet
              j
              > esli
              > poswiecisz jeszcze jedno jajo i sklonujesz wyrostek robaczkowy to mozesz
              skoncz
              > yc z duza
              > liczba potworkow. Powiedzmy ze jeden z nich przezyje: ale co to za zycie?
              Nawet
              > ta dolly
              > skonczyla przedwczesna smiercia bo telomery chromosomow z komorek innych niz
              ro
              > zrodcze
              > sa znacznie krotsze i co przyspiesza starzenie.

nicienie to obchodza, rak tez.
        • Gość: MaDeR Re: ABORCJONISTO POZWÓL ŻYĆ CZŁOWIEKOW IP: 80.51.240.* 09.03.04, 09:50
          > Plod do 3 - 4 miesiaca nie wytwaza fal mozgowych.
          Wiesz w ogóle, co to fala mózgowa? Dostatecznie czułe urządzenie wychwyci fale
          nawet z jednego neuronu. Innymi słowy, im lepszy postęp technologiczny, tym
          wcześniej zygota zostanie uznawana za człowieka? Pięknie dzięki.
          • Gość: Messa Re: ABORCJONISTO POZWÓL ŻYĆ CZŁOWIEKOW IP: *.zapora / 217.96.25.* 09.03.04, 10:17
            > Wiesz w ogóle, co to fala mózgowa? Dostatecznie czułe urządzenie wychwyci fale
            > nawet z jednego neuronu.
            Nie kazda fala jest fala mozgowa - jenteligencie.
            • Gość: MaDeR Re: ABORCJONISTO POZWÓL ŻYĆ CZŁOWIEKOW IP: 80.51.240.* 09.03.04, 10:30
              Jeszcze raz. Neurony komunikując się z sobą powodują pewne zmiany, takie jak
              generacja impulsów elektrycznych.
              Już wiesz?
              • Gość: Messa Re: ABORCJONISTO POZWÓL ŻYĆ CZŁOWIEKOW IP: *.zapora / 217.96.25.* 09.03.04, 15:43
                poprzez impulsy elektryczne komunikują się nawet rośliny I co z tego? Tez mają
                mózg? mysli? emocje? Nie
      • Gość: a psik Re: _______ANTYABORCJONISTO POZWÓL ŻYĆ CZŁOWIEKOW IP: 67.71.135.* 09.03.04, 04:53
        jak wyniesiesz wszystkie zoledzie z lasu to drewna wogole nie bedziesz mial...
        zaczniesz wtedy karac wynoszenie zoledzi ?
        • kkkaczory_piss_brothers kto postuluje aborcje wszystkich zygot?kolejna imagina 09.03.04, 05:10
          imaginacja?
          Wroc na ziemie i skoncz z wyolbrzymieniami.
          komorka=czlowiek;]

> jak wyniesiesz wszystkie zoledzie z lasu to drewna wogole nie
          bedziesz mial...
          > zaczniesz wtedy karac wynoszenie zoledzi ?

W lesie drzewa, ktore rosna niezgodnie z 'planem przeszczennym'
          wycina sie!
          kasztan tak i tak nie ma szans, no chyba, ze go przygana do
          szkolki drzewnej i posadza jako zaczatek innego lasu.
          • Gość: a psik Re: kto postuluje aborcje wszystkich zygot?kolejn IP: *.sympatico.ca 09.03.04, 06:04
            nikt nie postuluje - teoretycznie jest to mozliwe.
            Komorka = Czlowiek
    • Gość: Hej Re: Lekarze nie pozwolili na aborcję ze względu n IP: *.tulane.edu 09.03.04, 04:24
      Wszytko pieknie i zal biednej pani Ani, ale dal niej oddanie do adopcji
      noworodka jest nie do pomyslenia, choc uszczesliwi w ten sposob adopcyjnych
      rodzicow a i mysle ze dziecko wolalo by sie wychowac w kochajacej rodzinie niz
      byc wyskrobane.
      Ale nie dla Pani Ani oddanie dziecka nie wchodzi w gre - bo to przeciez
      niemoralne, ale aborcja jak najbardziej.
      • kkkaczory_piss_brothers na etapie zygoty nie ma woli, uczyc, odczuc 09.03.04, 05:21
        zygota nie mysli, czuje-nie woli.
      • Gość: kate Re: Lekarze nie pozwolili na aborcję ze względu n IP: 67.71.36.* 10.03.04, 00:18
        Chodzi o to ze donoszenie ciazy moze zagrozic zdrowiu kobiety.Dlaczego prawie
        kazdy pomija ten drobny detal?
    • Gość: GOLOTA NIECH ZYJE KWASNIEWSKI IP: *.client.comcast.net 09.03.04, 04:44
      NO I CO GDZIE MACIE TEN DOBROBYT I MIESZKANIA ZA DARMO DEBILOWATA MLODZIEZO
      POLSKI CO NIE PAMIETA KOMUNISTOW HA HA A KUPCIE MOJA WALKE 17 KWIETNIA BEDZIE
      WARTO BO ZNOWU BEDE BIL PO JAJACH) W CZIKAGO JUZ NIE CHCA MNIE OGLADAC WIEC
      LICZE NA WAS FRAJERY
      ANDREW GOLOTA POLISH POLER FROM WARSZAL

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka