reniatoja schematy, schematy, schematy 29.06.10, 12:30 Jedni hołdują schematowi: koniecznie wyjsć za mąż przez trzydziestką, a właściwie to najlepiej przed dwudziestwką, do trzydziestki urodzić z trójkę dzieci, przycupnac przy mezu i gotować mu obiadki. Drudzy ten światopogląd potępiają w czambuł, bo to taka "polska mentalność", to takie haniebne założyć rodzinę wcześniej niz około czterdziestki, a juz w ogóle jak ktoś pójdzie w inną kolejność niż jedynie słuszna: studia - praca - rodzina to jest chodzącym debilem, dzieciorobem i tylko my, single bezdzietni jesteśmy kul. Ludzie, a może by tak trochę więcej tolerancji i mniej pogardy dla ludzkich wyborów? Moje skromne obserwacje życia codziennego pokazują wyraźnie, że nie ma reguł. Zarówno szcześliwym jak i przegranym mozna być i w pojedynke, i bez dzieci, i w rodzinie, i można ją założyć bardzo wczesnie i wszystko osiągnąć, i mozna poźno i tez nic nie osiagnąć, w każdej grupie są porażki i rozwody, w każdej też są szczęśliwi ludzie, którzy nawet jeśli pocztkowo wydawało się to błedem, postąpili słusznie. Zarówno dziecko z wpadki w wieku lat szesnastu moze byc szczęśliwym człowiekiem, jak i to, o które rodzice walczyli latami w gabinetach lekarskich. I każde z tych dzieci może być równiez nieszczęśliwe, bo ma głupich rodziców. Nie ma reguł. Jest tyle możliwości wyboru, tyle ciekawych historii, nawet jeśli nie zawsze w zyciu jest pięknie i gladko, to rózne trudności równiez potrafią mieć działanie uszlachetniające dla związków. Poza tym mówienie, ze po czterdziestce kocha się dziecko mniej/bardziej niz przed, tak samo jak mowienie, ze dziecko to jest dopiero dumne z rodzica, który jest o min. 40 lat starszy od niego - jakie to jest głupie i nieobiektywne. Nie ma jednego scenariusza na zycie dobrego dla wszystkich ludzi i to wypadałoby wklepać sobie do główki i troche przed tą prawdą spokornieć. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonp Oj widze że prawda w oczy kole :) 29.06.10, 17:30 tak to jest że wybieramy jakieś priorytety w życiu - jeśli sie wybrało chulanki i swawole to nagle jaksie obudziliście że jednak rodzina że jednak dzieci to nagle okazało się że dla cześci z was jest już za późno, ale to nie znaczy że macie napastować i atakować ludzi że wam sie nie udało Oczywiście mozna pisać swiadomy wybór nie chce dzieci , nie chce rodziny , nie chce slubu w białym welonie ale może nie okłamujcie sami siebie jak juz na około staracie sie omamic swoją wizją swiata Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Oj widze że prawda w oczy kole :) 29.06.10, 17:55 Nie no, z pewnością. Na forum, gdzie średnia wieku to maksymalnie jakieś 30 lat, z pewnością są stada kobiet, które nie mogą zajść w ciążę koło 40ki i teraz wylewają łzy nad swoim marnym, marnym losem. :D Sio trolu. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl na razie ty zaatakowalas innych 29.06.10, 17:57 blagam oswiec mnie, GDZIE jest napisane, ze MUSZE wyjsc za maz i MUSZE miec dzieci? Pomoge Ci: NIGDZIE, zatem z laski swojej nie wtykaj nosa w cudze zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
totus.tytu po części prawda 30.06.10, 07:14 Nie ma co sie oburzać po mijam styl w jaki zadała pytanie - ale coś w tym prawdy jest człowiek zalatany praca , w weekend imprezka i nie wiadomo kiedy i po 30 :) Odpowiedz Link Zgłoś
lu_bella Re: po części prawda 30.06.10, 15:33 Tyle, ze nie widziałam wątku tych "40tek" żeby jechały po niewykształconych, bez pracy i mieszkania dzieciatych młódkach, którym rozpada się małżeństwo :P Odpowiedz Link Zgłoś
caprio22 Re: Oj widze że prawda w oczy kole :) 15.09.10, 20:01 iwonp napisała: > jeśli sie > wybrało chulanki i swawole Boże, uchroń mnie przed taką mamusią, co zamiast (c) hulanek wzięła na swoje wątłe ramionka (i główkę) ciężar zakładania rodziny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
posh_emka Nie no........ 15.09.10, 22:57 ...tak jak ty będziemy "szczerze" wrzeszczeć wszędzie i wobec,że mamy u każdej nogi po troje i że chcieliśmy i jacy to szczęśliwi jesteśmy mimo,że tyyyle książek musimy im co roku nakupować,że przydałoby się żeby inni podatnicy jakiś haracz na nasze dzieci płacili. Ty należysz do ludzi typu- weszłam w gó... i okazało się,że stanąć w gó...e jest nie fajnie ale będę naokoło rozpowiadać,że to super sprawa to zachęcę innych do wejścia w to samo gówienko co ja- jak być wkoorwionym i niezadowolonym to przynajmniej nie samemu- a co trzeba wszak na duchu się podnieść nawet cudzym kosztem............. Odpowiedz Link Zgłoś
adaria38 Dzieci nie biorą się z myślenia 30.06.10, 22:26 tylko z seksu. a nader często z bezmyślności. Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 Re: Nie mysla o dzieciach do 40- tki a potem dram 15.09.10, 20:29 a co Cię obchodzi kiedy kto rodzi dzieci i czego mu w życiu żal? tak samo można napisać że matka po (według Ciebie) najlepszym okresie na rozmnażanie ( czyli 20-24? roku życia) zacznie jęczeć że ciągle tylko dupy wyciera i jest uwiązana ja powiem tyle że wcześniej nie czułam się na tyle dojżała aby być matką, za to żeby latać do Paryża owszem :D Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 Re: Nie mysla o dzieciach do 40- tki a potem dram 15.09.10, 20:31 RZ w wiadomym miejscu :D Odpowiedz Link Zgłoś
d.moll.ka IWOna na prezydenta! 15.09.10, 20:37 walczy w tylu słusznych sprawach. kilka watków o rodzinie, królach życia, dzieciach i podatkach od starych panien! i jeszcze ma czas na wychowanie dzieci.... czy same sie wychowują, zasmarkane i brudne? Odpowiedz Link Zgłoś
posh_emka Mdli mnie 15.09.10, 22:52 Ty to na pewno z tych co sobie gromadkę dzieciaków zafundowała wcześniej niż inni i to przez przypadek, młodości żadnej, a teraźniejszość jak to widać- zazdrość, zazdrość i zazdrość......... Odpowiedz Link Zgłoś