a1ma 24.08.10, 17:25 Podobno "Dom nad rozlewiskiem" - no i oczywiście czytają ją głównie kobiety, ku pokrzepieniu. Aż takie dno intelektualne osiągnęliśmy? :/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maly_zlosliwiec Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 17:43 Rzeczywiście - tragedia. Ciekawe co czytają faceci. JA się cieszę że wogóle ktoś coś czyta. Czemu się czepiasz ? I to jeszcze kobiet ? Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 17:46 Dziwię się po prostu, że ten chłam tak dobrze się sprzedaje. Ba, sama kupiłam! Zemdliło mnie w 1/3, a rzadko zdarza mi się nie doczytać książki do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_zlosliwiec Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 17:54 Teraz trochę przesadzę. Nie oczekuj od większości elitarnych gustów i zachowań. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_zlosliwiec Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 17:59 A1ma, przepraszam. Dostało Ci się po uszach za ostro. Ale zrozumiesz po wątku na fem. Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 20:49 uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu na głowę upadłaś? nie kupuję książek dopóki nie przeczytam :) chyba że są tao jakieś fachowe książki :) Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 23:05 Nie ma problemu, poszła na All jak świeża bułeczka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sid.leniwiec Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 17:46 A myślałaś, że jakie książki są najpopularniejsze? Gdy M jak Miłość ma większą widownie niż Teatr Telewizji, to też się dziwisz? Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Top 50 empiku 24.08.10, 17:51 Na 3 miejscu i jako bestseller 2009- książka "Nie potrafię schudnąć. Dalej podręczniki. Dla mnie to bardziej dobijające niż ten "Dom nad rozlewiskiem" (nie wiem, nie czytałam, ale to przynajmniej typowe czytadło) Odpowiedz Link Zgłoś
policjawkrainieczarow Re: Top 50 empiku 24.08.10, 18:24 > Dalej podręczniki. Dla mnie to bardziej dobijające niż ten "Dom nad > rozlewiskiem" naprawde? dla mnie to normalne. beletrystyke mozna przeczytac raz, no, dwa albo trzy, jak jakas super, ewentualnie sobie miec jak to jakas teg typu pozycja, ze sie lubi do niej wracac co jaks czas. Wiec mozna powymieniac sie, pozyczyc - od znajomych, co przeczytali albo z biblioteki, a podrecznik to zazwyczaj cos, co jednakoz trzeba miec po dreka, zwlaszcza jesli tyczy np. programowania czy innej rownie upierdliwej czynnosci, wiec pozyczenie go na tydzien nic nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Re: Top 50 empiku 24.08.10, 18:36 Podręczniki do gimnazjum, zeszyty ćwiczeń, a nie nic ambitniejszego na rozruch :). A diety i tak w trzech wydaniach na tej liście tkwią. Tak czy inaczej ja lubię mieć książki, wracać do nich, więc poza pożyczaniem (co jest notoryczne w rodzinie :)) również kupuję, zwłaszcza te wyczekiwane Odpowiedz Link Zgłoś
policjawkrainieczarow Re: Top 50 empiku 24.08.10, 18:47 no ale to zeszyty cwiczen chyba jest logiczne ze sa na szczycie listy? jak jest 5 dzieciakow z jednej klasy po sasiedzku, kazde z jakims limitowanym budzetem, to zeszyt cwiczen musi miec kazdy swoj, ale lekture to wystarczy ze bedzie miec jedna sztuka na cala piatke, wiec nawet, jesli kazdy kupi 1 zeszyt cwiczen (ten sam, bo musi) i 1 lekture (kazdy inna, zeby sobie pozyczac w trakcie roku szkolnego), to zeszyt statystyki bije na glowe. naprawde nei rozumiem sensu bicia na alarm czy rozpaczy akurat z tego powodu. > pożyczaniem (co jest notoryczne w rodzinie :)) również kupuję, > zwłaszcza te wyczekiwane z tego, co pamietam, wyprawka szkolna dla nastolatka to jest ladnych pare stow. Ile rodzin stac na to, zeby poza ta obowiazkowa wyprawka wywalic drugie tyle na "przyjemnosciowe" ksiazki? Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Re: Top 50 empiku 24.08.10, 19:08 Wiesz, ok, są priorytety, ale prawda jest taka, że są ludzie z kasą, którzy książek nie kupują, a są tacy, którzy mając ograniczone fundusze odłożą coś na książkę, albo kupią za grosze w antykwariacie czy na wyprzedaży w bibliotece. To tylko z pozoru kwestia finansowa Odpowiedz Link Zgłoś
mamba8 Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 17:56 Nie wiem, ale podoba mi się facet z dołu strony w reklamie audiobooków. Próbowałam powiększyć jego fotę, ale nie da się. A co do książek wróciłam do książek Phillipa K. Dicka w wakacje i było to całkiem dobrym wyborem. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 18:08 Coehlo był jeszcze gorszy. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 18:11 Ja wiem? Zły był bardzo, ale przynajmniej nie smęcił o tłuszczu na dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
policjawkrainieczarow Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 18:25 paulo kueljo to dno dna, w tym rozlewisku przynajmniej jakies przepisy na nalewki byly :P Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Mój hicior 24.08.10, 18:35 Mój hicior wszechczasów, kicz rzewny a smętny, literackie dno to "Samotność w sieci" Wiśniewskiego. Przeczytałam do końca z czystej masochistycznej ciekawości jak bardzo beznadziejne będzie zakończenie. Odpowiedz Link Zgłoś
policjawkrainieczarow Re: Mój hicior 24.08.10, 18:41 o matko, tos ducha z lasu wywolala :P Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_z_polnocy Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 18:29 Oceniając gusta literackie zapomina się czasem, że literatura może spełniać różne funkcje, w zależności od potrzeb danego czytelnika. Jedni będą zachwyceni językiem, inni samą historią. Jak oceniać wartość literackiego dzieła? Takie pojęcia jak kicz i geniusz są oczywiście wyczuwalne, jednak nie do końca dają się zdefiniować. Przyznam szczerze, że oburzają mnie takie wątki jak ten, bo wskazują na to, że czyjeś gusta/potrzeby są lepsze niż innych. Może i cała seria o rozlewisku to zwykła papka, nie zmienia to jednak faktu, że komuś ta papka widocznie odpowiada. Zauważyłam również, że często na forum ęą stawia się rozróżnienie między tandetą (rozlewisko, coehlo, romanse, co tam chcecie) i tym, co wartościowe (co najczęściej okazuje się być kryminałami, fantasy oraz Zafonem). Tak jakby ten drugi zbiór był niezwykle wartościową literaturą samą w sobie... Wybaczcie, ale, z całym szacunkiem dla Mankela czy Larssona, ich książki to w gruncie rzeczy czytadła, a nie dzieła geniuszu. Czemu balsam dla duszy w postaci rozlewiska dla jednych ma być gorszy od podekscytowania rozwiązywaniem kolejnej zagadki z serii: który ze szwedów jest psychopatą torturującym kobiety, do czego większość tych powieści w zasadzie się sprowadza? Mniej wywyższania się, więcej pokory. Literatura jest dla każdego. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Wiesz dlaczego? 24.08.10, 18:37 Ponieważ nawet literatura tzw. popularna może być dobrze, sprawnie, wiarygodnie napisana. Porównaj Kalicińską z Attwood - niby obie piszą dla kobiet i o kobietach, a różnica jest powalająca. Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_z_polnocy Re: Wiesz dlaczego? 24.08.10, 19:15 Oczywiście, że może. Ale nie dla każdego dobrze napisana książka jest aż tak ważna. Inaczej trudno wytłumaczyć fenomen "Zmierzchu", czy właśnie Rozlewiska. I przywoływanie tu Atwood jest trochę nie na miejscu, bo jej twórczość (którą skądinąd bardzo lubię) niesie ze sobą zupełnie inne "korzyści" (że się tak wyrażę) dla czytelnika niż twórczość p. Kalicińskiej. Tak jak pisałam wcześniej: niektórzy czytają książki "tylko" (?) ku pokrzepieniu serc. Czy jest to gorsza motywacja niż czytanie dla refleksji, przemyśleń bądź dla samego piękna języka? Moim zdaniem, nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Re: Wiesz dlaczego? 24.08.10, 19:20 Albo czytanie, żeby się zdrowo pośmiać, jak w przypadku Pratchetta Odpowiedz Link Zgłoś
ritsuko Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 18:39 Ja dlatego przyjmuję, że ktoś może nie lubić fantastyki i nie strawi Dicka czy Gaimana, ktoś woli coś delikatniejszego niż dosadny język Llosy. Czasem, aż zęby bolą podczas czytania- jak miałam przy 2 cz. Zmierzchu- próbowałam, ale nie dałam rady pierwszych stron przecierpieć Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 18:46 A ja przyjmuję, że Dukaja nie każdy może zrozumieć.;) Odpowiedz Link Zgłoś
policjawkrainieczarow Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 18:39 oj. Larsson oprocz intrygi i ekscentrycznej bohaterki umiescil w swojej ksiazce mase dyskretnych, ale bardzo celnych obserwacji spoleczenstwa i takich codziennych stosunkow, motywacji, pokazania, co kto dlaczego zrobil, jak dla mnie to sa smaczki prawie jak u Irvinga. To nie jest mistrz i malgorzata, ale na pewno jest to o pare oczek wyzej od "zwyklego czytadla". Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_z_polnocy Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 19:22 No widzisz, tu się akurat nie zgodzimy, bo dla mnie akurat twórczość Larssona to, poza postacią głównej bohaterki, w zasadzie klon mnóstwa podobnych skandynawskich (i nie tylko) kryminałów. O tej celnej obserwacji społecznej też można by nieco dywagować. W zasadzie najciekawsza jest analiza nie tego, co Larsson czy Mankell piszą dosłownie w swoich książkach, lecz tego dlaczego skandynawskie kryminały tak bardzo są do siebie podobne. Zwykłe kopiowanie sprawdzonych wzorów? Moim zdaniem, i tak i nie. Czyli akurat w tym punkcie się nie zgodzimy, bo akurat dla mnie Millenium było raczej mierną historią, z niezwykle irytującymi bohaterami. No ale ja lubię kryminały, w których morderstwa mają jakiś sens. Osobiście uważam, że wprowadzanie psychopaty szaleńca, który morduje bez sensu "bo tak" jest trochę pójściem na łatwiznę. No ale ja jestem raczej z paczki A. Christie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
policjawkrainieczarow Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 19:50 no alez mowie ze mi nie o sama historie i zboczonych mordercow chodzi (chociaz oni maja przednie wartosci rozrywkowe). Odpowiedz Link Zgłoś
papapapa.poker.face Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 20:42 zauważ, że krytykujesz wartościowanie, a krytyka sama jest wartościowaniem Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 25.08.10, 10:20 Pani pozwoli, że się podpiszę. Poza tym, bestsellery mają to do siebie, że działają jak kula śniegowa. Ludzie są ciekawi co też takiego ta książka w sobie ma i kupują żeby przeczytać. Ostatnio tak miałam z Trudi Canavan. Najlepsze jest to, że przeczytałam trylogię błyskawicznie, bo wciągnęła mnie historia, żeby potem dojść do wniosku, że w zasadzie to jest czytadło na 2+ z mnóstwem mankamentów. Ale książka kupiona i leży. Odpowiedz Link Zgłoś
kombinerki_pinocheta Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 18:49 Na szczescie sa forumowiczki FK, ktore trzymaja poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 18:58 W tramwajach najczęściej Larssona widywałam Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_z_polnocy Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 19:23 kombinerki_pinocheta napisał: > Na szczescie sa forumowiczki FK, ktore trzymaja poziom. Otóż to. Nie od dziś wiadomo, że wszystkie gusta są ok, ale nasze są jedyne najwłaściwsze. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 19:15 ych no, lista bestsellerów nie jest listą dobrych książek i nigdy nie będzie. chociaż moim zdaniem lepiej, jeśli ktoś już kupi ten chłam i przeczyta, niż jeśli kupi sobie 'Ulissesa' w ładnej okładce, żeby postawić na półce w salonie. Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 19:19 Rozlewisko to gó&wno... kto takie rzeczy czyta/ogląda? jaki wstyd... Odpowiedz Link Zgłoś
wacikowa Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 19:39 Straszne. To są jeszcze kobiety które czytają coś innego niż FK?? < SZOOK > :) Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 20:48 Nie dalej jak wczoraj przeczytałam tutaj odpowiedź zaczynającą się od "nie przeczytałam Twojego postu, bo jest za długi, ale..". Więc i to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
wacikowa Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 22:27 Ostatnio moją lektura są umowy oraz czytuJE ZUS korespondencje:). I właśnie sobie skojarzyłam,że ma to związek z moim ulubionym autorem Robertem Haaslerem:)) Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: najpopularniejsza książka 209 w Polsce 24.08.10, 20:51 ostatnio moją ulubiona autorka to Hanna Cygler :) Odpowiedz Link Zgłoś