julianna 13.08.01, 14:18 ziemia daleka przed nami przemien mnie w gwiazde,dotknij serca wargami... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: des Re: stoimy w pustce, samotnie IP: 194.181.86.* 14.08.01, 14:42 julianna napisał(a): > ziemia daleka przed nami > przemien mnie w gwiazde,dotknij serca wargami... Pięknie zabrzmiało. Dzięki z odrobinę poezji na tym forum. pzdr des Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan_42 Re: stoimy w pustce, samotnie IP: 194.12.242.* 14.08.01, 15:51 Ciekawa jestesz, ale czy tez ladna. Dotkne wargami twoje piersie.Pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julianna Re: stoimy w pustce, samotnie IP: 213.25.97.* 16.08.01, 08:57 To byla metafora drogi Janie, potraktowales sprawe zbyt doslownie, ale dziekuje za odzew. Juz sie balam, ze nikt nie zauwazyl tego postu. Dzieki Des i Tobie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan_42 Re: stoimy w pustce, samotnie IP: 194.12.242.* 16.08.01, 20:09 Ciesze sie, jestesz wspaniala(tak mysle). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krytyk Kicz IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.01, 21:21 julianna napisał(a): > ziemia daleka przed nami > przemien mnie w gwiazde,dotknij serca wargami... Bez urazy, ale ten dwuwiersz to kicz, a rymy - częstochowskie. Dotknij serca wargami? Trzeba by najpierw otworzyć klatkę piersiową! Makabra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michael Re: Kicz IP: *.pl 16.08.01, 21:30 Gość portalu: Krytyk napisał(a): > julianna napisał(a): > > > ziemia daleka przed nami > > przemien mnie w gwiazde,dotknij serca wargami... > > Bez urazy, ale ten dwuwiersz to kicz, a rymy - częstochowskie. Dotknij serca > wargami? Trzeba by najpierw otworzyć klatkę piersiową! Makabra! Cechą wszelkich Krytyków jest to, że nic sami nigdy nie zrobili a jednak krytykują. Odpowiedz Link Zgłoś
julianna Re: Kicz 17.08.01, 11:10 Bez urazy. To cytat z "Wrzosów" E. Zegadlowicza. Pozdrawiam wyrobionego literacko krytyka :) Gość portalu: Krytyk napisał(a): > Bez urazy, ale ten dwuwiersz to kicz, a rymy - częstochowskie. Dotknij serca > wargami? Trzeba by najpierw otworzyć klatkę piersiową! Makabra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krytyk do Julianny IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.01, 18:21 julianna napisał(a): > Bez urazy. To cytat z "Wrzosów" E. Zegadlowicza. Pozdrawiam wyrobionego literac > ko > krytyka :) > Julianno, wiersz ten jest kiczem niezależnie od tego "kto go popełnił". Jeśli ktoś nazywa się E. Zegadłowicz i nawet zyskał uznanie w pewnych kręgach, to nie znaczy jeszcze, że pisywał wyłącznie rzeczy wybitne. A rym naprawdę jest częstochowski - sprawdź definicję takiego rymu i porównaj ją z tym tutaj! Nie należy korzyć się przed każdym znanym nazwiskiem, ale kierować dobrym gustem i zdrowym rozsądkiem.Przyznam, że trochę mi ulżyło, iż autorem okazał się jakiś nieboszczyk, nie chciałem bowiem moją "recenzją" Cię urazić, a pisząc w pośpiechu nadałem jej formę może zbyt dosadną. Niemniej powtarzam - jest to kicz i nic tego nie zmieni - nawet gdyby autorem był sam Szekspir!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: des Re: do Krytyka IP: 194.181.86.* 20.08.01, 11:15 Gość portalu: Krytyk napisał(a): > Julianno, wiersz ten jest kiczem niezależnie od tego "kto go popełnił". Jeśli > ktoś nazywa się E. Zegadłowicz i nawet zyskał uznanie w pewnych kręgach, to nie > znaczy jeszcze, że pisywał wyłącznie rzeczy wybitne. A rym naprawdę jest > częstochowski - sprawdź definicję takiego rymu i porównaj ją z tym tutaj! Nie > należy korzyć się przed każdym znanym nazwiskiem, ale kierować dobrym gustem i > zdrowym rozsądkiem.Przyznam, że trochę mi ulżyło, iż autorem okazał się jakiś > nieboszczyk, nie chciałem bowiem moją "recenzją" Cię urazić, a pisząc w pośpiec > hu nadałem jej formę może zbyt dosadną. Niemniej powtarzam - jest to kicz i nic > tego nie zmieni - nawet gdyby autorem był sam Szekspir!! A niech sobie i będzie - kicz! Secesja też przez niektórych była uważana za kicz, malarstwo Nikifora jest zaś uznane za sztukę .... A swoją drogą, większość krytyków zatraciła umiejętność dostrzegania piękna w prostocie - liczy się jedynie tzw. ''nowatorstwo'' (czyli odpowiedni stopień udziwnienia). Nb, cóż za krytyk literacki z Ciebie, skoro nie potrafisz inaczej, niż dosłownie odczytać metafory ''dotknij serca wargami''! Sorry, ale tu akurat ''błysnąłeś'' brakiem wyobraźni i wrażliwości literackiej :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kloss Re: do Krytyka IP: 213.77.32.* 20.08.01, 11:27 Krytyk błysnął też zwykłym brakiem inteligencji czyli kretynizmem prostym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julianna Re: do Krytyka IP: 213.25.97.* 20.08.01, 14:32 Dziekuje wszystkim :) takze krytykowi za uwagi; wiem co to rymy czestochowskie, te chyba akurat czestochowskimi nie sa, ale nie mialam zamiaru robic tutaj analizy literackiej. Rzeczywiscie nie kazdemu musi sie to podobac. Mnie urzeklo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glos Re: do Krytyka IP: *.pl 20.08.01, 22:45 Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helena Re: do Krytyka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 01:29 Gość portalu: glos napisał(a): > Jeno wyjmij mi z tych oczu > szkło bolesne Odpowiedz Link Zgłoś
glos Re: Dla Heleny 22.08.01, 15:19 Niebo złote ci otworzę, w którym ciszy biała nić jak ogromny dźwięków orzech, który pęknie, aby żyć zielonymi Usteczkami, śpiewem jezior, zmierzchu graniem, aż ukaże jądro mleczne ptasi świt. Ziemię twardą ci przemienię w mleczów miękkich płynny lot, wyprowadzę z rzeczy cienie, które prężą się jak kot, futrem iskrząc zwiną wszystko w barwy burz, w serduszka listków, w deszczów siwy splot. I powietrza drżące strugi jak z anielskiej strzechy dym zmienię ci w aleje długie, w brzóz przejrzystych śpiewny płyn, aż zagrają jak wielonczel żal Odpowiedz Link Zgłoś
gepe Re: stoimy w pustce, samotnie 22.08.01, 19:26 Koniugacja ja minę ty miniesz on minie mijamy mijamy woda umyła liście olszynie nad wodą olszyna czerwona zmarzła moknie mijam mijasz mija a zawsze tak samotnie minąłeś minęłam już nas nie ma a ten szum wyżej to wiatr on tak będzie jeszcze wieczność wiał nad nami nad wodą nad ziemią Wpisuję się do pamiętnika wierszem H. Poświatowskiej (ewentualnie piosenką w wyk. Magdy Umer) Pozdrawiam gorąco :) -gepe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barabasz Re: stoimy w pustce, samotnie IP: *.bund.de 23.08.01, 12:08 "w sierpniowe noce noce bez plomienia milosc odchodzi niespiesznym krokiem pozny papieros kopci sie leniwie milosc rozplywa sie w smudze cienia nawet nie bladzisz za nia wzrokiem nawet nie powiesz jej do widzenia".... b. Odpowiedz Link Zgłoś
julianna Re: stoimy w pustce, samotnie 29.08.01, 14:11 a czasem jest tak: zielono mam w glowie i kwiatki w niej rosna na klombach mych mysli sadzone za mlodu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barabasz Re: stoimy w pustce, samotnie IP: *.ibc.de.easynet.net 29.08.01, 22:03 bywa tak naprawde ?... niedowierzajacy b. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julianna Re: stoimy w pustce, samotnie IP: 213.25.97.* 30.08.01, 10:58 u mnie bywa, ale nie martw sie nie jest to obowiazkowe Odpowiedz Link Zgłoś