Dodaj do ulubionych

1 listopada

11.10.10, 23:39
Déjà vu

zatłoczone cmentarze w całej Polsce, jak rok temu, jak 2 lata temu, jak 3 lata temu etc.
korki, brak miejsc do parkowania w promieniu 1 km od każdego cmentarza
miliony ludzi tłoczących się pomiędzy nagrobkami po to aby zapalić świeczkę (tak jakby nie mogli tego zrobić w ciągu 364 pozostałych dni w roku kiedy na cmentarzu nie ma tłoku i w ciszy i spokoju można powspominać zmarłą osobę)
znów w telewizji będą mówić tylko o dniu wszystkich świętych (bla bla bla, to samo co rok temu, to samo co 2 lata temu, to samo co 10 lat temu), pokazywać msze święte i aktorów z puszkami na cmentarzach zbierających datki od ludzi (na pewno pokażą Annę Dymne)

chyba zaszyję się na ten dzień w jakiejś kryjówce, poczytam książkę i przeczekam tą histerię :) aż do następnej histerii bożonarodzeniowej... i kolejnej sylwestrowej...
Obserwuj wątek
    • six_a Re: 1 listopada 11.10.10, 23:48
      tak, życie jest straszne
      a jakie nudne
      normalnie szok!
    • berta-live Re: 1 listopada 11.10.10, 23:49
      Zmiana czasu podobno ma być. Może ludziska sobie zaśpią i jednak nie będzie korków.
      • miss.yossarian Re: 1 listopada 11.10.10, 23:51
        berta-live napisała:

> Zmiana czasu podobno ma być. Może ludziska sobie zaśpią i jednak nie będzie kor
        > ków.

to nie ta zmiana żeby zaspać
        • berta-live Re: 1 listopada 12.10.10, 00:04
          Ale może się komuś pomyli. Może postanowi skorzystać z z okazji, e wreszcie można odespać i za dobrze mu pójdzie. Nie należy tracić nadziei.
    • miss.yossarian Re: 1 listopada 11.10.10, 23:50
      dla jednych szopka, dla innych kolejny trudny dzień
    • alienka20 Re: 1 listopada 12.10.10, 00:09
      I ta atmosfera sprawia, że głupio świętować własne urodziny w takie święto xD.
    • berta-live Re: 1 listopada 12.10.10, 00:12
      To 1 listopada w końcu będzie. Zmarłym też się coś od życia należy, przynajmniej raz w roku.
    • erillzw Re: 1 listopada 12.10.10, 01:10
      Deju vu stary to Ty codzien musisz miec.. spisz, budzisz sie, jesz, wydalasz, gadasz.. czizas.. ale nuda.. moze warto sie zakopac w koldrze i plakac nad wlasnym losem ktory sie tak powtarza? ;)

Ja tam 1 listopada lubie. Jest to dla mnie dzien pewnej zdaumy, wyciszenia. Na cmentarz do bliskuch od lat chodze wieczorem by uniknac tlumow. Poza tym ja tam ide w konkretnym celu i pewnie gro ludzi podobnie. Nie wiem po co mialabym sie irytowac tym, ze poza mna jescze inni ludzie w jakis sposob celebruja ten dzien.
      Zas telewizja.. no ma to do siebie, ze mozna ja albo wylaczyc w ogole albo przynajmniej zmienic kanal :)

MNiej narzekania. Zycie stanie sie ciut prostsze i na pewno mniej frustrujace :)
    • pompeja Re: 1 listopada 12.10.10, 06:10
      Ja muszę zawsze jechać do teściów, znaczy się oni żyją, tylko MPiW z tatuniem leci zapalić świeczkę na wioskowym cmentarzu, bo mamunia mówi, że ludzie widzą - n/c.

Ja z potrzeby serca jadę do osoby żyjącej - przyjaciółki. Straciła ojca mając kilka lat i odkąd ją znam to 1go listopada zawsze jesteśmy razem. Ja go nie znałam, wiem tyle, co sama mi powiedziała. Miał kochankę - ona ją pamięta. Mimo to strasznie za nim tęskni, aż się temu dziwię. Nigdy nie pozwoliła matce ułożyć sobie życia z kimś innym. Dziś MPiW wiezie właśnie jej matkę do Wrocławia na operację wycięcia czegoś tam, ma raka - nie znam się. Głowa rodziny - dziadek, zmarł niedawno. Bliskiej cioci usunięto pierś i podejrzewają, że to nie wystarczy. Ciężki okres ma przyjaciółka, a w dodatku została w domu sama z chorą babcią, bliźniętami i w 7. miesiącu ciąży - na gospodarce. Tacy ludzie jak ona bardzo głęboko przechodzą ten dzień.

Ja osobiście nie czuję fenomenu tej daty. Kojarzy się mi z wystawami na grobach (kto więcej i jak drogich zniczy ponakładał), rewią staruszkowych futer, korkami i statystyką zabitych.
      • doral2 Re: 1 listopada 12.10.10, 07:29
        "..tak jakby nie mogli tego zrobić w ciągu 364 pozostałych dni w roku kiedy na cmentarzu nie ma tłoku i w ciszy i spokoju można powspominać zmarłą osobę).."

w sumie własne urodziny czy imieniny tez można obchodzic kiedy indziej, a nie własnie tego konkretnego dnia...tłok mniejsz y :P
      • default Re: 1 listopada 12.10.10, 08:59
        pompeja napisała:

>. Nigdy nie pozwoliła matce ułożyć
        > sobie życia z kimś innym.

Kochana córunia, nie ma co.... :(
        • pompeja Re: 1 listopada 12.10.10, 09:05
          Teraz, jak dorosła tego żałuje, jako dziecko chciała mieć matkę tylko dla siebie i wierną zmarłemu ojcu.
    • eat.clitoristwood Zara, zara... 12.10.10, 08:13
      w tem roku w poniedziałek, to nie jest źle.
    • wacikowa Re: 1 listopada 12.10.10, 08:29
      Janie marudzisz jak zetki i józefy:P
      Kolejny rok i kolejne marudzenie.
      "Jak ja nie cierpię świąt BN"
      "Jak ja nie cierpię 1 listopada"
      "Jak ja nie cierpię WN"
      "Jak ja nie cierpię sylwestra" poniedziałku,wtorku,środy..itd.
      No kur-wamać co z Wami się dzieje????
      Nie lubisz to nie obchodź w czym problem? Idź dzisiaj a 1 listopada olej. Nikt Cię nie zmusza.
      Co tydzień odwiedzam bliskich na cmentarzu. Nie dla tego,że tak trzeba ale dlatego,że mam taką potrzebę. Co Cię obchodzi,że ludzie robią to raz do roku? Może zwyczajnie mieszkają w innych miastach? Rodzinę ojca mam rozsianą po całej Polsce. Ale w tym dniu jest okazja do spotkania z nimi. Do powspominania. Rodzina dziadka z zagranicy przyjeżdża w ten dzień . Ci ludzie mają po 80,90 lat. Razem walczyli w powstaniu. Im nie przeszkadza ,że daleko,tłoczno i uj wie co jeszcze.
      Wspominają i opowiadają.
      A cmentarz w tych dniach wygląda pięknie. Zwłaszcza w nocy.
      Wejdź w ten dzień do tej szafy i nie marudź.
      • jan_hus_na_stosie Re: 1 listopada 12.10.10, 08:39
        wacikowa napisała:

> Kolejny rok i kolejne marudzenie.

a bo ludzie są jak te barany, które idą bezmyślnie za stadem

> Nie lubisz to nie obchodź w czym problem? Idź dzisiaj a 1 listopada olej.

dokładnie tak zrobię :)

> Rodzinę ojca mam rozsianą po całej Po
        > lsce. Ale w tym dniu jest okazja do spotkania z nimi. Do powspominania. Rodzina
        > dziadka z zagranicy przyjeżdża w ten dzień . Ci ludzie mają po 80,90 lat. Raze
        > m walczyli w powstaniu. Im nie przeszkadza ,że daleko,tłoczno i uj wie co jeszc
        > ze.

a mi przeszkadza, masz z tym problem? :)

> A cmentarz w tych dniach wygląda pięknie. Zwłaszcza w nocy.

mówisz jak zaczerwieniona z podniecenia pięciolatka, na widok świecącej się w nocy choinki :)
        • pompeja Re: 1 listopada 12.10.10, 08:45
          jan_hus_na_stosie napisał:

> mówisz jak zaczerwieniona z podniecenia pięciolatka, na widok świecącej się w n
          > ocy choinki :)

Ja mam pięć razy tyle i dalej mnie podnieca wielka świecąca choinka nocą.
          Na co jestem chora? :D
        • wacikowa Re: 1 listopada 12.10.10, 08:49
          > a bo ludzie są jak te barany, które idą bezmyślnie za stadem
          Teraz piszesz o tych co świętują czy o tych co marudzą ?
          > a mi przeszkadza, masz z tym problem? :)
          Mam większe problemy niż to co Ci przeszkadza :)
          > mówisz jak zaczerwieniona z podniecenia pięciolatka, na widok świecącej się w n
          > ocy choinki :)
          Dokładnie tak mam na ten widok. I nic się nie zmieniło od 20 lat.
          Z tym,że na widok choinki nie mam kisielu. Na widok mrocznego cmentarza oświetlonego i ogrzanego zniczami owszem:>
    • szalenstwo.mam.we.krwi Re: 1 listopada 12.10.10, 09:11
      bo każą akurat w tym dniu iść pomodlić się za bliskich, wspomnieć ich pamięć i wszystkie owieczki właśnie wtedy przypominają sobie o swoich nieżyjących już rodzinach, przyjaciołach itd ach zapomniałabym i przed tym dniem trzeba jeszcze groby wyczyścić bo co ludzie powiedzą :) hahahahaha
    • megi1973 Re: 1 listopada 12.10.10, 10:10
      taaa jak tu nie obchodzić jakiegoś święta jak w sklepach hałdy zniczy (potem będą mikołaje), w autobusach tłok bo każda babcia trzyma jakiś wiecheć z choinki i chryzantemów, w święto sklepy nieczynne a zrobić zakupy dzień wcześniej-graniczy z cudem...
    • lacido Re: 1 listopada 12.10.10, 12:30
      jasne, podobnie jest Dniem Dziecka - sklepy z zabawkami zawalone, a przed BN - masakra jakby ludzie nie mogli sobie dawać prezentów w innym terminie i żreć tyle co zawsze to nieeeeeeeee
    • daszka26 Re: 1 listopada 12.10.10, 12:40
      Jedyne co jest fajne w tym dniu to bigos mojej babci.
      A w telewizji po telexpresie dadzą film "Dzień Wszyskich Swietych" jak co roku od 5 lat chyba.
    • sadosia75 Re: 1 listopada 12.10.10, 12:46
      Co dwa dni jezdze na cmentarz. Jakos szczegolnie nie czuje potrzeby olewania 1 listopada, wiem tez ze nie bedzie korkow, tlumow, scisku. bede mogla w spokoju pojechac na cmentarz, usiasc i powspominac albo pogadac. a pozniej wroce do domu, wskocze pod koc i poczytam ksiazke.
    • lacido Re: 1 listopada 12.10.10, 12:53
      teraz na poważnie wyjaśnię
      1listopada to dzień wolny od pracy, często robi się wtedy długi weekend i większość ludzi może się pofatygować na drugi koniec Polski po to by zapalić ten znicz na grobie bliskich, bo w pozostałe wolne dni typu BN czy W spędza z żyjącą częścią rodziny która niekiedy znajduje się w innym miejscu niż ta martwa :)

W moim mieście nie mam nikogo bliskiego pochowanego, ale w ten wieczór lubię pójść na cmentarz, popatrzeć, porozmyślać itp. I co mi zrobisz? :)
      • jan_hus_na_stosie Re: 1 listopada 12.10.10, 13:01
        lacido napisała:

> W moim mieście nie mam nikogo bliskiego pochowanego, ale w ten wieczór lubię pó
        > jść na cmentarz, popatrzeć, porozmyślać itp. I co mi zrobisz? :)

a co byś chciała abym Ci zrobił, że tak zapytam przewrotnie ;)

a tak poważnie, ja lubię jeść gdy jestem głodny a nie wówczas gdy mi się każe lub sugeruje że powinienem o zrobić w konkretnym momencie gdy robią to wszyscy inni :)
        • lacido Re: 1 listopada 12.10.10, 13:04
          no nie wiem, spodziewam się jakieś nagany co najmniej ;)

na wybory też chodzisz kiedy chcesz? :)
          nikt nie zmusza przecież do obchodzenia poszczególnych świat :) ale jakby tak zabronili, to byłbyś pierwszy któremu by to przeszkadzało :)
    • princessjobaggy Re: 1 listopada 12.10.10, 14:12
      Dla niektorych to jedyna w roku okazja, zeby spotkac sie z daleka rodzina, ktorej na codzien sie nie widuje. Dla innych to jedyna w roku oficjalna okazja, zeby wybrac sie z drugiego konca Polski na oddalone groby. Poza tym ludzie czesto sa tak zaganiani, ze wlasnie potrzebuja specjalnego dnia na zatrzymanie sie w tej gonitwie. Nie potepialabym tego dnia tak bardzo.

A ze tlok, korki, nie ma gdzie zaparkowac - to chyba wszystkich denerwuje, wiec jak mozesz to unikaj i tyle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka