Dodaj do ulubionych

Potrzebuję natchnienia serialowego.

31.10.10, 16:51
Chciałam oświadczyć, że właśnie dziś o godzinie 04.00 rano zakończyłam ostatni odcinek trzeciej serii True Blood, po 1,5 miesiąca oglądania po nocach i staniu się totalną wampiriatką.
I teraz czuję się zagubiona, bo nie wiem, co będę robiła w nocy;).
Czy ktoś mógłby polecić jakiś serial, który ma przynajmniej ze 2 serie, albo i więcej i który potrafi widza na dłużej wcisnąć w glebę?
Żeby ułatwić to powiem, że Lost, Desperatki, Brothers&Sisters i Californication znam, śledzę na bieżąco, a Dexter jakoś mi nie podszedł (chociaż może zrobię jeszcze jedno podejście), natomiast Hausa uwielbia mój MMŻet, ja go jedynie toleruję, a właściwie to mnie wkur.wia.

Dawajcie zatem swoje typy. Ma być coś choć w części innowacyjnego, nowatorskiego, a jednocześnie na tyle interesującego, że człowiekowi chce się zarywać noce:)
Obserwuj wątek
    • pompeja Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 31.10.10, 16:57
      Heroes? Czy jakoś tak. Zgugluj :)
    • sid.leniwiec Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 31.10.10, 17:01
      Poleciłabym Monka, ale skoro ani House, ani Dexter, to chyba nie przepadasz za serialami z charakterystycznym i osobliwym głównym bohaterem. Mnie kiedyś wciągnęła amerykańska Brzydula Betty.
      • kiira_korpi Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 31.10.10, 17:10
        Monka znam, widuję czasem na Canal+, podobnie jak Mentalistę i Lie to me. Są fajne, lubię je oglądać, ale... to nie są seriale, które człowiek może oglądać po parę odcinków na raz, najlepiej w nocy, skulony w łóżku, i od czasu do czasu nerwowo oglądając się wkoło;).
        Szukam czegoś takiego, co mnie wciągnie na dłużej. Na pewno są takie seriale jeszcze do odkrycia.
        Wiem, że są jeszcze Pamiętniki Wampirów, ale chyba nie ma sensu nurzać się tak tylko w tych wampirach. Jakaś odmiana by się przydała:)
        • sid.leniwiec Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 31.10.10, 17:13
          Zaczęłam Pamiętniki Wampirów, ale chyba za stara jestem, bo to raczej bliżej Zmierzchu niż True Blood.:)
          Też czasami oglądam Mentaliste i Lie to Me, ale masz rację, to są takie seriale, że jeśli przegapię odcinek czy nawet kilka, to nie rozpaczam.
          • wredn.a.malpa Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 04.11.10, 18:59
            Nie zgadzam sie! :P

Pamietniki Wampirow sa dokladnie jak True Blod.

Dwa wampiry (jeden mily, dobry i nudny, drugi niemily, zly i interesujacy) + zyjaca kobieta

Glowna para nuuuuudna jak flaki z olejem, ale wszystko co sie dzieje dookola calkiem ciekawe. I wszyscy dopinguja zlemu wampirowi zeby bzyknol wreszcie zyjaca.

Ostatnio w samolocie obejrzam Zmierzch. To jest tak straszne ze az zeby bola!
            • sid.leniwiec Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 04.11.10, 19:01
              To opinia na podstawie jednego odcinka.:) Nie widziałam tam tego fajnego klimatu True Blood (zadupie na amerykańskim południu), tylko serial dla nastolatków.
              • wredn.a.malpa Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 04.11.10, 19:04
                No True Blod jest polke wyzej.

Pierwszy odcinek Pamietnikow ogladalas? Jest fatalny. Ja obejrzalam i stwierdzilam ze nigdy wiecej. Jak polaczenie 902010 ze Zmierzchem. bleh

ALe po dwoch miesiacach obejrzalam drugi i trzeci ...
                • sid.leniwiec Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 04.11.10, 20:44
                  Tak, tylko pierwszy. Resztę gdzieś tam mam, może ruszę dalej.:)
        • erillzw Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 02.11.10, 14:13
          Jak potrzebujesz poczucia, że każdy odcinek jest ważny to Flash Forward taki jest. Ale on ma niestety tylko jeden sezon jakkolwiek scenariusz tak prowadzony, ze każdy odcinek kończylismy ze szczęka w garażu jak można zawić fabułe.
    • six_a Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 31.10.10, 17:15
      sześć stóp pod ziemią
      ale żeby aż noce zarywać?
      :)
      • kiira_korpi Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 31.10.10, 17:25
        O, sześć stóp pod ziemią, a ileż to ma serii? Chyba ze 6 co najmniej tak kojarzę? No to miałabym co robić przez najbliższe pół roku, at least;).
        Pamiętam jakieś pojedyńcze odcinki, z czasów, gdy Hbo się okazjonalnie odkodowywało, a ja jeszcze nie miałam go na stałe na stanie.
        Ale pytanie - czy są na tyle dobrzy, że ciekawie wypełnili te wszystkie serie?
        Bo mogłabym powiedzieć MMŻetowi, żeby pociągnął;)

A co do nocy, to wtedy się najlepiej ogląda. Ja już dziś byłam zdeterminowana, żeby wykończyć True Blood, bo zostały mi ostatnie 4 odcinki. No i tak przysypiałam co chwila, musiałam cofać się o kilka minut, ale wytrwałam do końca. Po czym wstałam o 15.30:)
        • six_a Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 31.10.10, 17:43
          baaaardzo dużo serii, jeśli chodzi o zapchanie się do oporu, będziesz bardziej niż zadowolona:)
          ale nie oglądałam wszystkich, to nie wiem. w każdym razie podoba mi się. podszyte humorkiem czarnym jak but grabarza.

ale też nie oglądałam regularnie, jestem na etapie kolekcjonowania kolejnych serii, znaczy czekam na kolejną promocję w amazonie;)
    • aga_pomidorek Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 31.10.10, 17:50
      Polecam Breaking Bad
      • kiira_korpi Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 31.10.10, 17:56
        No ale zaraz, nie ma tak, że rzucamy tylko tytułem. Poproszę krótką recenzję, z subiektywną opinią autora recenzji:)
        • kiira_korpi Breaking Bad 31.10.10, 19:09
          No dobra, w myśl zasady 'kazał pan, musiał sam', sama pogrzebałam i znalazłam taką oto recezję:
          www.popcorner.pl/popcorner/1,81588,6313287,Breaking_Bad__tak_dobry__ze_az_strach.html
          Brzmi całkiem interesująco, wklejam, bo może przyda się nie tylko mnie
        • biedrona999 Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 04.11.10, 23:45
          Zapomnialam o najwazniejszym - The Wire
    • avital84 Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 31.10.10, 18:04
      Może The Office?

Mnie wampiry już męczą. Wolę wilkołaki. Chyba napiszę książkę o wilkołakach.
    • conena Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 31.10.10, 19:18
      Eureka jest fajowa. no i główny bohater bardzo przyjemny dla oka:-)
    • javianna Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 31.10.10, 19:28
      Haven - serial na podstawie opowiadań Stephena Kinga, klimatyczny, piękne widoki;
      Smallville - młode (i trochę starsze) lata Clarka Kenta
      90210 - serial mojej młodości 15 lat później :)))
      Bones - rozwiązywanie zagadek zbrodni na podstawie szczątków
      Farscape - science fiction, inny wymiar, duże poczucie humoru, niesamowite kostiumy
      Battlestar Galaktika - mroczny, science fiction z mieszanką mistycyzmu
      • sid.leniwiec Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 31.10.10, 19:49
        Obecne 90210 nie umywa się do oryginału.:)
        • javianna Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 31.10.10, 20:38
          sid.leniwiec napisała:

> Obecne 90210 nie umywa się do oryginału.:)

Masz rację, ale sentyment pozostaje i tak młodo się wtedy czuję :)))
      • erillzw Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 02.11.10, 14:16
        javianna napisała:
        > Battlestar Galaktika - mroczny, science fiction z mieszanką mistycyzmu

Galactica!
    • outthereltd Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 31.10.10, 19:41
      Mentalista - mnie wciągnął, jest to naprawdę uroczy serial :) Castle - zabawny, występują też w nim autorzy kryminałów (główny bohater) jak Connelly czy Patterson, 24 godziny - na miesiąc stracona dla świata byłam, Weeds - najlepsze 3 pierwsze sezony, Entourage - świetna rola Jeremy Pivena...mogę tak wymieniać i wymieniać :)
      • sid.leniwiec Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 31.10.10, 19:49
        > Mentalista - mnie wciągnął, jest to naprawdę uroczy serial :)

I jest na kim oko zawiesić.:)
        • outthereltd Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 31.10.10, 20:00
          sid.leniwiec napisała:

> > Mentalista - mnie wciągnął, jest to naprawdę uroczy serial :)
          >
          > I jest na kim oko zawiesić.:)

no ba! :)
          • real_mayer Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 04.11.10, 19:13
            Simon Baker jest jedynym facetem, który dobrze wygląda w samej kamizelce od garnituru.
    • six_a Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 31.10.10, 19:43
      a może coś archaicznego, jak twin peaks, jeżeli jeszcze nie oglądałaś - trzyma w napięciu że hej.
      • kiira_korpi Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 31.10.10, 19:51
        Nooo, po Twin Peaks to ja do tej pory mam traumę, jak zwłaszcza w nocy muszę spojrzeć w lustro. Pamiętasz tę scenę, jak Kyle Maclachlan spojrzał?:)
        No i druga część, nie wiem, czy nie bardziej przerażająca. No i te sowy, które nie są sowami, czy też nie są tym, czym się wydają być.
        Cholerka, właśnie przez Ciebie nabrałam ochoty, żeby sobie odświeżyć ten serial;)
        • sid.leniwiec Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 31.10.10, 19:57
          Jeszcze film był, ale imo słabszy.
        • six_a Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 31.10.10, 19:59
          ołjes:), po każdym odcinku miałam tydzień zagwozdki (w telewizji oglądałam dawno temu)
          wydali właśnie pierwszy sezon i nawet z napisami ang., jak ktoś nie lubi po polskiemu.
          chyba się skuszę.
          • princess_yo_yo Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 31.10.10, 20:34
            w piatek zaczyna sie 'the walking dead' i ma byc super hiper, tego jeszcze nie widzielismy, glebia psychologiczna itd, tak przynajmniej zakladaja zajawki i recenzje.
            battlestar galactica - doskonale podejscie do sf
            ostatnio ogladam eureke - ale to glownie dlatego ze kibicuje jo i zane - tak wiem, nie ma sie czym chwalic
            haven zaczelo sie calkiem niezle
            24 ma chyba 8 serii i bardzo wciaga, i jest troche przewiduje przyszlosc, tylko trzeba miec troche dystansu do paranoicznych watkow :-)
            • kiira_korpi Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 31.10.10, 20:53
              O właśnie - the Walking Dead, coś o tym czytałam, podobno ma być dobre.
              Do Battlestar galactica robiłam kiedyś podejście, ale mi nie podeszło.
              Sprawdzę jeszcze polecane tu Breaking Bad i Farscape (Ucieczka w kosmos).
              • kiira_korpi Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 31.10.10, 20:57
                No i jeszcze Haven i Six feet under.
                Cholera, czasu mi nie wystarczy, ja to pracuję po 10-12 godzin dziennie, a i pracę magisterską mam pisać;)
            • sid.leniwiec Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 04.11.10, 17:41
              Obejrzałam pierwszy odcinek "The Walking Dead", nie do końca podobają mi się te zombiaki i jeden wątek już mnie wkurza (a właściwie jeszcze się nie zaczął), ale ciekawość jest i pewnie zobaczę, co dalej.
    • princessjobaggy Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 02.11.10, 14:02
      Proponuje Dynastie, ma 9 serii ;)
    • cafem Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 02.11.10, 14:09
      Gossip Girl;)
    • erillzw Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 02.11.10, 14:11
      The Menthalist i Castle :)
      Oba po trzy sezony, z czego ten drugi pierwszy sezon ma tylko 12 odcinkow.
      Mentalista lekko cięzki, ale z fajnym zacięciem i postaciami, Castle bardziej luzny.
    • kum-nye Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 02.11.10, 14:12
      Jeśli lubisz seriale prawnicze to polecam The Good Wife.
      • kum-nye Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 02.11.10, 14:14
        A jeśli lubisz mocne seriale, pełne okrucieństwa to polecam Oz:)
    • poecia1 Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 02.11.10, 14:12
      Może "Bez skazy", mnie wciągnęło jak leciało w wakacje w TVN późnym wieczorem. Jest parę mocniejszych akcentów.
    • exorbitante Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 02.11.10, 14:24
      Oglądam i mogę polecić:
      The Event (trochę sf, ciekawa historia sensacyjna)
      Modern Family (komedia, przezabawna, już jest druga seria)
      Rubicon (skończył się, trochę polityki, sensacja)
      Boardwalk Empire (czasy prohibicji, trochę za dużo facetów jak na raz)
      Cougar Town (trochę za dużo kobiet jak na raz i momentami nieśmieszne)
      The Closer (mało znany a ma już kilka sezonów, bardzo wciągające, dobra sensacja, inteligentne rozwiązania)
      Entcourage (trochę zbyt młodzieżowe, ale jako oderwanie się od rzeczywistości)
      No ordinary family (bywa zabawny, oczywiście to zamierzony bajkowy efekt)
      Nurse Jackie (bardzo ciekawy serial o ludziach, o życiu)
      Caprica (jeśli naprawdę odpowiada Ci sf)
      United States of Tara (złożona psychika, bywa szokująco, ale bywa i głęboko)
      Drop Dead Diva (po recenzji przeczytanej w internecie nigdy nie obejrzałabym tego filmu, więc nie napiszę nic więcej, ale warta obejrzenia)

Kolejność dowolna, gdybym musiała stawiać podium 1. MF 2. NJ 3 UST, ale ja nie przepadam za sf.
    • sootball Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 02.11.10, 14:26
      Spodobały mi się ostatnio seriale kryminalne produkcji BBC. "Wire in the Blood" i "Luther". Oba mroczne, z naprawdę dobrze napisanymi scenariuszami i bardzo porządnie zagrane. A do tego angielskie, nie amerykańskie, co jest dużą i wyjątkowo miłą odmianą.

Oraz "Mad Men", o ludziach pracujących w branży reklamowej w latach 60 zeszłego wieku. rewelacyjnie oddaje tamten klimat. Bardzo mało poprawności politycznej i doskonałe kostiumy.

"Modern Family" o nowoczesnej rodzinie. Trafnie, przewrotnie i z jajem.

"United States of Tara" o babce z kilkoma dodatkowymi osobowościami.
      • kum-nye Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 02.11.10, 14:36
        "Modern Family" jest świetne! Ale dla mnie to nie jest serial, który ogląda się ciągiem, z zapartym tchem, dla którego zarywa się nocy. To inna półka:)
        • exorbitante Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 02.11.10, 14:38
          Ja po każdym odcinku MF mam ochotę na następny!
          • sootball Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 02.11.10, 14:52
            Jest jeszcze "Better Off Ted". Klimaty korporacyjne, dużo absurdu.
    • dzioucha_z_lasu Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 02.11.10, 15:12
      Nikt jeszcze nie wymienił Supernaturals...?? Świetny serial. Polecam też Firefly - western s-f z zupełnie nieamerykańskim poczuciem humoru. Wielka szkoda, ze był zbyt inteligentny jak na przeciętnego ogladacza z USA i zakończyli po pierwszym sezonie :(
      • princess_yo_yo Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 02.11.10, 15:16
        supernatural byl calkiem niezly ale tak tylko do 3 sezonu chyba - a wszystko za sprawa duetu dean & sam, pozniej fabula sie strasznie zepsula i nawet takie dwa szesciopaki nie byly w stanie tego naprawic :-)
        • dziewczyna_rzeznika Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 02.11.10, 16:20
          Ja uwielbiałam oglądać po kilka odcinków kolejno "Pitbulla"
    • mrs.solis Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 02.11.10, 15:16
      Polecam Six feet under. Serial ma jedno z najciekawszych i piekniejszych zakonczen jakie kiedykolwiek widzialam. Nie to co lost, gdzie autorzy sami sie zgubili w fabule i spieprzyli zakonczenie. Weeds tez bardzo mnie wciagnal. Jak juz ktos wspomnial pierwsze 3 sezony byly rewelacyjne. Potem to juz zalezy od preferencji. Ja ogladam dalej. W tej chwili jest sezon 6. Odcinki sa krotkie po ok. 30 min.,wiec mozna ogladnac dwa odcinki naraz.
    • abeath Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 04.11.10, 20:32
      Six feet under - wcześniej opisane, rewelacyjny po prostu.
      Castle - oglądam trzeci sezon, i cały czas ten sam dobry poziom, lekko, bardzo zabawnie, bez nadętych wątków i natchnionego głównego bohatera. Popularny pisarz kryminałów pomaga rozwiązywać zagadki kryminalne zadziornej pani policjantce.
      Nip/tuck (Bez skazy) - ma 7 sezonów, im dalej w las tym słabiej, ale kilka pierwszych sezonów bardzo dobrych, no i temat dość oryginalny. Dwu chirurgów plastycznych,skrajnie różnych, zmaga się z życiem i pacjentami.
      Criminal Minds - trwa 6 sezon, absolutnie genialny. Grupa agentów (bardzo ciekawe postaci, nic sztampowego czy przerysowanego, mocno ludzkie) analizuje zachowania i charakter seryjnych morderców. W każdym odcinku inna zbrodnia, przeważnie dość mocna. Polecam ten serial, możesz się zacząć nerwowo rozglądać nie tylko w nocy.
      White Collar - przyjemny, zabawny serial o genialnym fałszerzu, który zobowiązuje się pomóc fbi. Mało morderstw,zagadki innego rodzaju, dużo scen w stylu złap mnie jeśli potrafisz.
      Luther - jedne sezon i do tego bardzo mało odcinków, na dobrą sprawę do obejrzenia w jedną noc, ale gwarantuje, że nie będzie to stracona noc. Absolutnie odbiega od schematów.
      Mentalista, Lie to me - choć ten ostatni im dalsze sezony, tym bardziej denerwujący się robi.
      • sootball Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 05.11.10, 00:20
        criminal minds jest raczej słabe, ot takie oglądadełko z postaciami trochę wyciętymi z kartonu.
    • biedrona999 Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 04.11.10, 23:42
      1. the good wife
      2. entourage
      3. how I met your mother
      4. the big C
      5. Glee
      6. Grey's anatomy
    • ind-ja Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 05.11.10, 00:17
      "Miasteczko Twin Peaks" ," Przystanek Alaska","Cudowne lata"
      • princessjobaggy Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 05.11.10, 10:31
        > Cudowne lata

Wlasnie, zapomnialam o tym :)

A z brytyjskich seriali polecam Absolutely Fabulous - dosc stary, ale zabawny.
    • kunegunda123 Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 05.11.10, 10:32
      No nie wierzę, że jeszcze nikt tutaj nie wspomniał o 'Układach' (Damages). Kira ja mam dokładnie ten sam problem, skończyłam kilka dni temu 3 serię True Blood i szukam jakiegoś zastępstwa, ale cienko z tym...
      • thurm Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 05.11.10, 15:40
        Polecam Persons Unknown. Swietny klimat. Serial z gatunku tajemniczo thrillerowatych
    • lacido Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 05.11.10, 14:16
      The gates - zamknięte miasteczko w którym żyją wampiry i wilkołaki
      Wyposażony Hung - trener szkolny dorabiający jako ekskluzywna prostytutka :)
      Fringe - o światach równoległych
    • zuza.kociara Re: Potrzebuję natchnienia serialowego. 05.11.10, 16:36
      Gray's Anatomy!

Nikt tu chirurgów nie ogląda? Osobiście uwielbiam. Obecnie mamy 7 sezon :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka