Dodaj do ulubionych

wybory - wawa

11.11.10, 23:12
Idziecie na wybory samorządowe? Ja bym może i poszła ale nie wiem na kogo glosować… Nigdy nie interesowała mnie specjalnie polityka, ale z drugiej strony wiem że to także w moich rękach leżą losy miasta. I taki dylemat mam przy każdych wyborach. Dodam że mieszkam w Warszawie i chyba faktycznie tutaj ma spore znaczenie kto obejmie to stanowisko. A wy co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • bijatyka Re: wybory - wawa 11.11.10, 23:16
      A wy co o tym myślicie?

Myślimy, żebyś zrezygnowała z głosowania, skoro nie masz o tym bladego pojęcia.
    • maitresse.d.un.francais mam w skrzynce kupę ulotek 11.11.10, 23:19
      nieznanych mi osób, które zapewniają, że będą "daleko od polityki"

• bijatyka Re: mam w skrzynce kupę ulotek 11.11.10, 23:20
        A widzisz, ja mieszkam na wsi. U nas kandydaci do domu przychodzo, opowiadajo. Fajnie !
        • maitresse.d.un.francais Re: mam w skrzynce kupę ulotek 11.11.10, 23:25
          bijatyka napisała:

> A widzisz, ja mieszkam na wsi. U nas kandydaci do domu przychodzo, opowiadajo.
          > Fajnie !

A u nas w stolycy to się ostatnio dowiedziałam, że Tusk "buduje Polskę" i zachęca "nie róbmy polityki".

Ledwo go poznałam, tak się z fotoszopem zaprzyjaźnił.
          • bijatyka Re: mam w skrzynce kupę ulotek 11.11.10, 23:30
            Ja znam przynajmniej 10-ciu kandydatów do rady miasta i dwóch do rady powiatu !!! O !
          • six_a Re: mam w skrzynce kupę ulotek 11.11.10, 23:33
            ja widziałam jakiegoś faceta na tle stadionu z obietnicą, że go wybuduje razem z nami. chyba się trochę późno obudził?
            osobiście wolałabym, żeby ktoś się sfotografował na tle pałacu i obiecał zburzenie. ale jakoś nikt nie chce. za to mają go obstawić wieżowcami no i pośrodku ten gniot!
            • maitresse.d.un.francais Re: mam w skrzynce kupę ulotek 11.11.10, 23:37
              six_a napisała:

> ja widziałam jakiegoś faceta na tle stadionu z obietnicą, że go wybuduje razem
              > z nami.

nie gadaj?

stawiam na to, że zdjęcie miał stare, z jakichś innych wyborów, do których startował/miał startować, i nie aktualizował sobie ;-)))))
              • six_a Re: mam w skrzynce kupę ulotek 11.11.10, 23:51
                coś mi się obija o oczy, że miał lech na imię albo na nazwisko i nie mogę go znaleźć
                za to ten od krasnali mieszka w toruniu, może tam by startował np.;)
                • six_a Re: mam w skrzynce kupę ulotek 11.11.10, 23:52
                  za to mam co inszego

https://bi.gazeta.pl/im/3/8630/z8630653X,Marta-Ratuszynska.jpg
                  • maitresse.d.un.francais Re: mam w skrzynce kupę ulotek 12.11.10, 16:56
                    six_a napisała:

> za to mam co inszego

ale CO AUTORKA MA NA MYŚLI?
                    • six_a Re: mam w skrzynce kupę ulotek 12.11.10, 18:32
                      eeee, może wydzielenie warszawy z województwa?

ale można było do tego wybrać jakiś inny motyw, a nie ssanie na dywanie w butach numer 44.
      • maitresse.d.un.francais a propos - w waszych miastach 11.11.10, 23:21
        też są tego tacy absurdalni kandydaci?

www.portalsamorzadowy.pl/wybory2010/osoba/447.html
        • maitresse.d.un.francais Re: a propos - w waszych miastach 11.11.10, 23:22

> też są tacy absurdalni kandydaci?
          >
          • grassant Re: a propos - w waszych miastach 11.11.10, 23:54
            w jakim mieście donald jest?

]maitresse.d.un.francais napisała:
            też są tacy absurdalni kandydaci?
            > >
        • menk.a Re: a propos - w waszych miastach 12.11.10, 08:35
          maitresse.d.un.francais napisała:

> też są tego tacy absurdalni kandydaci?
          >
          > www.portalsamorzadowy.pl/wybory2010/osoba/447.html

A to nie jest ten pan od Pomarańczowej Alternatywy? Z Wrocka?
          • maitresse.d.un.francais Re: a propos - w waszych miastach 12.11.10, 16:57

>
            > A to nie jest ten pan od Pomarańczowej Alternatywy? Z Wrocka?

No onże!
    • ind-ja Re: wybory - wawa 11.11.10, 23:27
      nie ide bo nie mieszkam w warszawie i raczej nie zamieszkam
    • my-bubele Re: wybory - wawa 11.11.10, 23:43
      No ja uważam że zawsze trzeba iść na wybory. Nawet jak wydaje Ci się że nie ma na kogo zagłosować to lepiej oddać ten głos niż potem żałować. Ja na pewno w tych wyborach tak jak poprzednio będę glosować na panią Gronkiewicz. Mnie jako Warszawiankę, a przede wszystkim matkę przekonuje to że ona dba właśnie o codzienne życie zwykłych ludzi. Dla mnie to jest właśnie ważne że nie mam problemu z miejscem w przedszkolu i mogę zabrać dziecko na bezpieczny plac zabaw.
      • grassant Re: wybory - wawa 11.11.10, 23:56
        my-bubele napisała:

a przede wszystkim matkę przekonuje to że ona dba właśnie o codzien
        > ne życie zwykłych ludzi.
        podaj inne przykłady, opócz tych śmiesznych z przedszkolem i piaskownicą
        • my-bubele Re: wybory - wawa 12.11.10, 00:04
          cóż, może Ciebie to śmieszy, ale mnie nie. zresztą samo to ile pieniędzy z unii bierzemy teraz na te wszystkie inwestycje a ile mieliśmy za Kaczyńskiego pokazuje że p Gronkiewicz umie sobie poradzić. Widziałam kiedyś w sieci właśnie takie porównanie i nawet dane liczbowe już same za siebie mówią...
          • no_ale_o_co_chodzi Re: wybory - wawa 12.11.10, 00:33
            Taaa... Nasza pani Hania leci do Brukseli i na ładne oczy oraz zgrabną pupkę załatwia kasę dla Warszawy a Kaczorowi nie dawali bo był brzydki - nosz żenua po prostu.
            • cus27 Re: wybory - wawa 12.11.10, 06:34
              no_ale_o_co_chodzi napisał:

> Taaa... Nasza pani Hania leci do Brukseli i na ładne oczy oraz zgrabną pupkę za
              > łatwia kasę dla Warszawy a Kaczorowi nie dawali bo był brzydki - nosz żenua po
              > prostu.

Po... Legie Honorowa...podreptala i otrzymala ale za co ?
      • no_ale_o_co_chodzi Re: wybory - wawa 12.11.10, 00:29
        Ktoś wcześniej mądrze napisał, że jak nie masz pojęcia to nie głosuj.
        A tak z czystej ciekawości: jak HGW "dba właśnie o codzienne życie zwykłych ludzi"? Przeczytałem to i tak parsknąłem śmiechem, że oplułem monitor. Czyżby przynosiła rano mieszkańcom mleko i świeże bułeczki?
        • cus27 Re: wybory - wawa 12.11.10, 06:27
          no_ale_o_co_chodzi napisał:

> A tak z czystej ciekawości: jak HGW "dba właśnie o codzienne życie zwykłych lud
          > zi"? Przeczytałem to i tak parsknąłem śmiechem, że oplułem monitor. Czyżby przy
          > nosiła rano mieszkańcom mleko i świeże bułeczki?
          Jasne, i to w kominiarce (skromnosc nakazywala) !!!
    • menk.a Re: wybory - wawa 12.11.10, 08:00
      Jeśli informacja do ciebie sama nie przyszła, to ty szukaj informacji. Zastanów się, ile czasu wybierasz sukienkę, buty czy puder do twarzy, więc nie skreślaj na kartce jakiegoś przypadkowego nazwiska.;)
      • cus27 Menk.a... 12.11.10, 08:16
        "pijesz" ...do mnie?
        • menk.a Re: Cus27 12.11.10, 08:20
          cus27 napisała:

> "pijesz" ...do mnie?

Nie zwracam na ciebie uwagi, więc nie piję do ciebie.
          • zainteresowany.live Re: Cus27 12.11.10, 08:28
            Jak ktoś idzie na wybory, raczej ma już obstawiony typ, na kogo zagłosuje. Przynajmniej ja tak mam - uważam to za patrioyczny obowiązek. :)
            Ps. Byłaś Menka wczoraj na defiladzie?
            • menk.a Re: Cus27 12.11.10, 08:31
              zainteresowany.live napisał:

> Jak ktoś idzie na wybory, raczej ma już obstawiony typ, na kogo zagłosuje. Przy
              > najmniej ja tak mam - uważam to za patrioyczny obowiązek. :)

Patriotyczny? Przecież Ty masz w nosie patriotyzm.

> Ps. Byłaś Menka wczoraj na defiladzie?

Z ONR i Wszechpolakami? Nigdy.
          • cus27 Re: Cus27 12.11.10, 08:35
            menk.a napisała:

> cus27 napisała:
            >
            > > "pijesz" ...do mnie?
            >
            > Nie zwracam na ciebie uwagi, więc nie piję do ciebie.
            Wielmoznosc raczy wybaczyc moja nachalnosc ,kajam sie ,a plone ze...wstydu !!!
            • menk.a Re: Cus27 12.11.10, 08:37
              Bez przesady. Nie rozumiem i nie potrafię czytać twoich komentarzy. Podobnie jak iamhier. Dlatego nie zwracam uwagi. I nie piłam do ciebie. I nie wiem, skąd to twoje pytanie.
    • kombinerki.pinocheta Re: wybory - wawa 12.11.10, 08:18
      do poczytania - KLIK

czy wiecie, ze za kadencji grokiewicz-waltz przybylo 900 (!!!) urzednikow
      • zainteresowany.live Re: wybory - wawa 12.11.10, 08:43
        A w całej Polsce przybyło ponad 10 000!!! nowych urzędasów. Dowód na to, że państwo dba o obywatela i chce jego sprawniejszej obsługi. Czy jest w tym coś nagannego? ;D
        • kombinerki.pinocheta Re: wybory - wawa 12.11.10, 08:45
          nie wiesz o czym piszesz
          nie ma slow na takich jak ty
          pozostaje tylko

https://2.bp.blogspot.com/_mgh14AqCOu8/TM2oLasZ0XI/AAAAAAAAC2g/6ifRwAn-C9U/S760/jesus-facepalm-facepalm-jesus-epic-demotivational-poster-1218659828.jpg
          • zainteresowany.live Re: wybory - wawa 12.11.10, 08:52
            Dziesiątka. Jednak zgadzamy się chociaż co do jednago. ;DD
    • piotr_57 Re: wybory - wawa 12.11.10, 08:43
      kamilakania napisała:

> Idziecie na wybory samorządowe?

Ja nie ide, nie chodzę na wybory od czasu gdy rozpadła się "moja" partia.

Ja bym może i poszła ale nie wiem na kogo gloso
      > wać…

Nie Ty jedna nie wiesz.

ale z drugiej stron
      > y wiem że to także w moich rękach leżą losy miasta.

Nie sądzę. Niby w czxym ten lis miasta zależy od Ciebie?

Dodam że mieszkam w Warszawie

To masz z głowy, wygra HGW, bez względu na to czy pójdziesz do wyborów czy nie.

• zainteresowany.live Re: wybory - wawa 12.11.10, 08:55
        UW??

HG-W wygra dlatego, że jest najlepszą kandydatką. Powinniśmy się cieszyć z tego faktu. :)
        • piotr_57 Re: wybory - wawa 12.11.10, 11:33
          zainteresowany.live napisał:

> UW??

ROAD/UD/UW , wybierz sobie co Ci pasuje :)
          >
          > HG-W wygra dlatego, że jest najlepszą kandydatką. Powinniśmy się cieszyć z tego
          > faktu. :)

Jest najlepszą bo innych nie ma, na bezrybiu i rak ryba.
          Nie tyle Ona wygra, co po prostu nie ma z kim przegrać. A to zdecydowana różnica :)
    • 0ion Głosujące kobiety mnie bawią:) 12.11.10, 10:00
      W ogóle zresztą głosująca klasa robotnicza i biedota. I to ich przekonanie, że w ich rękach leży los miasta:))))))))))))))))
      Wyobrażasz sobie, że kobiety ludzi, którzy mają tu faktycznie władzę tracą czas na głosowanie?

Nie wydaje Ci się dziwne, że masz prawo do głosowania, mimo, że nie masz pojęcia o tym co robisz? Myslisz, że Twoje koleżanki są mądrzejsze i one wiedzą co robią głosując?:)
      Myslisz, że jak pozbierasz obszczymurków spod budki z piwem, ubierzesz ich w garnitury, zrobisz im pijar, nazwiesz ich politykami i autorytetami to oni będą się znać na zarządzaniu? Oni tylko podpisują pozwolenia i kolejne długi.
      • piotr_57 Re: Głosujące kobiety mnie bawią:) 12.11.10, 11:36
        0ion napisał:

> W ogóle zresztą głosująca klasa robotnicza i biedota. I to ich przekonanie, że
        > w ich rękach leży los miasta:))))))))))))))))
        > Wyobrażasz sobie, że kobiety ludzi, którzy mają tu faktycznie władzę tracą czas
        > na głosowanie?
        >
        > Nie wydaje Ci się dziwne, że masz prawo do głosowania, mimo, że nie masz pojęci
        > a o tym co robisz? Myslisz, że Twoje koleżanki są mądrzejsze i one wiedzą co ro
        > bią głosując?:)
        > Myslisz, że jak pozbierasz obszczymurków spod budki z piwem, ubierzesz ich w ga
        > rnitury, zrobisz im pijar, nazwiesz ich politykami i autorytetami to oni będą s
        > ię znać na zarządzaniu? Oni tylko podpisują pozwolenia i kolejne długi.

To się nazywa demokracja. Czyli "rządy" hołoty.
        Wielokrotnie próbowana wprowadzać ten reżym polityczny i zawsze źle się to kończyło. Teraz też się źle skończy, a oznaki końca już widać.
    • hotally tylko Korwin!!!!!!!! 12.11.10, 17:17
      postulaty:
      "Kolejne władze Warszawy upierają się przy forsowaniu komunikacji komunalnej i demonstrują wręcz nienawiść do kierowców. Zapomniały tylko, że dziś już większość mieszkańców posiada samochody – a kupiła je po to, by nimi jeździć.

l) Oczywiście miasto nie jest z gumy. Ten problem mają jednak rozwiązywać elastyczne opłaty za parkingi – zależne od godziny i miejsca parkowania. Natomiast ludzie jeżdżący samochodami powinni być traktowani jak pełnoprawni obywatele stolicy – a nie jak wrogowie publiczni.

2) Jest rzeczą oczywistą, że tam, gdzie tory tramwajowe są już położone i nie przeszkadzają w ruchu ulicznym, powinny zostać utrzymane, a ich wykorzystanie – zintensyfikowane. Należy natomiast zlikwidować tramwaje (zastępując je autobusami) tam, gdzie ich torowiska zawadzają (np. koło „Norblina”).

Pieniądze przeznaczone na budowę nowych torów tramwajowych skieruję na budowę metra.

3) Zlikwiduję bus-pasy. Ludzie ciężko pracujący tłoczą się na zwężonych jezdniach – natomiast po bus-pasach mkną urzędnicy lub bezrobotni (mający jeszcze fundowane bilety na przejazd). Rzut oka z góry na bus-pas pokazuje, że marnuje się w ten sposób spora część jezdni.

4) Przywrócę „zielona strzałkę” i zlikwiduję niektóre absurdalne ograniczenia (zakaz skręcania na rondzie w lewo czy ograniczenia prędkości na jezdniach wydzielonych przestrzegane może przez 2% kierowców)

5) Wszelkie roboty drogowe będą prowadzone sprawnie, odcinkami, głównie w nocy. Jeśli obecne firmy tego nie potrafią zatrudnię Chińczyków, Wietnamczyków czy Amerykanów!

6) Firmy prowadzące jakiejkolwiek prace będą musiały płacić dzienną stawkę za wynajęcie chodnika lub jezdni.

7) Takie same stawki będą musieli płacić organizatorzy manifestacji chcących chodzić po jezdni i tamować ruch. Miasto nie może być paraliżowane przez demonstrantów chcących sobie paradować akurat po centralnych ulicach stolicy.

8) Nie dopuszczę też do manifestacji naruszających obyczajowość publiczną. Miejsce nagusów jest na plażach dla nudystów!

9) Wystąpię do sądu z roszczeniami do PKP, które nie przestrzegają warunków, na jakich Cesarz pozwolił kolejom wybudować tory przez Warszawę – i pozamykały przejazdy; warszawiacy ponoszą wskutek tego straty liczone w milionach dziennie.

10) Cofnę niewiarygodnie wielką podwyżkę opłat za użytkowanie wieczyste – poprzez ponowną, realną wycenę gruntów. Prócz tego będę dążył do umożliwienia użytkownikom wieczystym sprawnego i szybkiego przemianowania ich „prawa do użytkowania” na normalną własność przy zastosowaniu maksymalnych bonifikat od wartości gruntu.

11) Będę oddawał właścicielom obrabowanym przez „dekret Bieruta” ich nieruchomości – a także sprzedawał (z licytacji) nieruchomości miejskie. Dzięki czemu pozbędę się urzędników administrujących miejska własnością i wzbogacę budżet stolicy o podatki od zwróconych względnie sprzedanych nieruchomości (do których obecnie zazwyczaj się dopłaca!).

12) Sprywatyzuję wszelkie firmy miejskie (od Miejskiego Przedsiębiorstwa Taksówkowego zaczynając). Sprzedam (z licytacji) wszelkie udziały miasta w firmach prowadzących działalność gospodarczą.

13) Wystąpię o odszkodowanie za straty poniesione przez Warszawę – nie wskutek działań wojennych, lecz wskutek rozkazu Reichskanclerza Adolfa Hitlera, który nakazał zrównanie stolicy z ziemią. Straty wojenne to inna sprawa – ale ogrom zniszczeń powstał nie wskutek działań wojennych. Będę dochodził odszkodowań za te straty – i będę pomagał właścicielom zniszczonych wskutek tego rozkazu budynków w dochodzeniu swoich roszczeń. 14) Skieruje Straż Miejską do pomocy w tępieniu drobnych i uciążliwych wykroczeń. Wydzielę dla grafficiarzy mury będące w takim stanie, że namalowanie na nich graffiti nic im nie zaszkodzi – natomiast tępić będę bohomazy na starannie utrzymanych obiektach.

15) Wielką uwagę poświęcę zwalczaniu przestępczości. Zorganizuję Straż Obywatelską, która będzie patrolowała ochotniczo ulice i podwórza. W tej prawie postaram się skłonić do ścisłej współpracy warszawską Komendę Policji

16) Dołożę wszelkich starań, by miasto zmniejszyło do ustawowego minimum „pomoc socjalną”, czyli haracz wypłacany rozmaitym nierobom i wydrwigroszom.

17) Zlikwiduję tyle etatów urzędniczych, ile się da. Przepisy zapewne nie pozwolą na uzyskanie takich efektów jak w Maywood (Kalifornia), gdzie zwolniono z pracy wszystkich urzędników, zastępując ich firmami prywatnymi (co pozwoliło obniżyć koszty funkcjonowania urzędu o połowę…) – ale zrobię, co będę mógł. Za pieniądze marnowane na pensje urzędnicze można by rocznie budować jeden most!!

18) Doprowadzę w ciągu roku do stworzenia jednolitego Planu Zagospodarowania Przestrzennego. Budowle wznoszone zgodnie z tym Planem nie będą musiały starać się o dodatkowe pozwolenia.

19) Stworzę jednolity plan Warszawy tak, by każdy mógł, najechawszy myszką na plan, stwierdzić: jak wygląda działka, do kogo należy, kiedy ją nabyto, za ile, jakie jest jej przeznaczenie. To jest już łatwe.

20) Wszelkie operacje finansowe miasta prowadzone będą na zasadzie licytacji.

21) Postaram się doprowadzić do postawienia przed sądem urzędników – w tym obecnie urzędującej p.Hanny Gronkiewicz- Waltzowej – za skandaliczne marnotrawstwo grosza publicznego w minionych kadencjach.

JANUSZ KORWIN-MIKKE"
      • piotr_57 Re: tylko Korwin!!!!!!!! 12.11.10, 17:57
        Uuuu, to Korwin musi poczekać aż ogłoszą wybory na Pana Boga :D:D:D
        Żaden człowiek, żaden urzędnik nie ma uprawnień pozwalających na wprowadzenie tych pierdół w życie.
        Obserwuję Korwina od lat, coraz bardziej oddala się od ziemi. Tyle, że kiedyś to było chociaż zabawne i intelektualnie "nośne", teraz jest już tylko żałosne.
      • six_a Re: tylko Korwin!!!!!!!! 12.11.10, 18:30
        4) Przywrócę „zielona strzałkę”
        gościu chyba nie jest na bieżąco?

i zanim zacznie bzdurzyć, niech się zastanowi, czy będzie miał w ogóle uprawnienia do wprowadzania tego w życie. żałosne.
        • kombinerki.pinocheta Re: tylko Korwin!!!!!!!! 12.11.10, 21:48
          jest na biezaco
          nie wszedzie sa zielone, sam nie wiem dlaczego (unia europejska?), a czasami wlaczaja sie na 5s
          • maitresse.d.un.francais Komunikację publiczną do kanałów! 12.11.10, 23:31
            Urzędnicy i bezrobotni tłoczą się na ulicach, przeszkadzając Ciężko Pracującym Ludziom!!!

Hotally, gdzie ty masz mózg?
    • marta.1000 Re: wybory - wawa 17.11.10, 13:52
      nie rozumiem słów krytyki skierowanych do autorki wątki, ja właśnie jej postawę chce pochwalić bo ona chociaż chcę się czegoś dowiedzieć, próbuje jakoś zdobyć informacje żeby podjąć decyzje co do głosowania, może w nie najlepszym miejscu ale liczą się chęci. Nawet zaglądając na pierwszy lepszy portal dziennikarstwa obywatelskiego można już się coś dowiedzieć. A reszta ludzi co? Mówi że ich to nie dotyczy i ma wybory gdzieś a potem się dziwić że oddają nieprzemyślane głosy na kogokolwiek albo nie idą wcale i mamy prawie najniższą frekwencje na wyborach w Europie. Więc brawa dla autorki że nie boi się pytac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka