Dodaj do ulubionych

kupno samochodu

19.11.10, 20:00
pytanie mam do bardziej doświadczonych

czy warto teraz kupować samochód osobowy rok produkcji 2007-2009 czy czekać do stycznia
czy faktycznie w styczniu zapłacę kilka tysi mniej za założmy 2008 r produkcji, czy mogę liczyć na 500zł zniżkę?
bo jak 500zł, to wolę kupić teraz ale jak 5 tysięcy, to mogę poczekać
jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: kupno samochodu 19.11.10, 20:08
      ty dealera o zniżkę pytaj, a nie nas :D
    • piotr_57 Re: kupno samochodu 19.11.10, 20:09
      nie licz na więcej niż 1000zl.
      • vandikia Re: kupno samochodu 19.11.10, 20:11
        hm serio? nawet w autach typu seat leon II?
    • gobi05 Re: kupno samochodu 19.11.10, 20:09
      Do stycznia to bym czekał z zakupem fabrycznie nowego auta, natomiast z drugiej ręki to bardziej liczy się umiejętność targowania, IMO.
      • vandikia Re: kupno samochodu 19.11.10, 20:12
        no właśnie tez tak myślę, tyle że moje myślenie nie jest poparte żadną wiedzą w tym względzie, biorę to raczej na logikę
        z drugiej strony nikt póxniej ni epyta czy samochód był kupiony w styczniu czy grudniu, a liczy się rocznik
    • jane-bond007 Re: kupno samochodu 19.11.10, 20:12
      z tego co się orientuję to w 2011 nie będziesz mogła kupić modeli nie spełniających normy euro 5 - akurat dla mnie to ograniczenie było ważne

co do tego o co pytasz to nie wiem ;)
      • vandikia Re: kupno samochodu 19.11.10, 20:18
        nawet nie wiem , co to za norma, oświeć w krótkich słowach jak Ci się chce , albo se zobaczę w guglu
        no narazie to tak optuję za seatem leonem, albo oplem astrą trójką, albo peugeotem 308
        patrzylam śliniąco na volvo c30 ale za drogie dla mnie i zbyt sie boje, ze cos pieprznie i sie z naprawą nie pozbieram :)
        ewentualnie yariska jeszcze, chociaz to juz tak jakby nic innego nie bylo

to moje drugie podejście po kilkumiesięcznej przerwie do zakupu pierwszego mojego samochodu ale sytuacja mnie niemal zmusza do zakupu, wiec na cos sie muszę wkoncu zdecydować
        • jane-bond007 Re: kupno samochodu 19.11.10, 20:40
          to jest ostatnia szansa na zakup używanego diesla bez filtra cząstek stałych - 1.9 TDI PD 105 km, ja sporo jeżdzę po mieście (x na 2 tyg w terenie) więc nie mam okazji żeby przedmuchać silnik - nie kręcą mnie kłopoty z silnikiem oraz dodatkowe koszty związane z PDF

zepsuli silnik, dranie
          • vandikia Re: kupno samochodu 19.11.10, 21:04
            no i teraz muszę przefiltrowac te moje, bo ja kompletnie nie zwracalam na to uwagi i zwyczajnie się nie orientuję
            ale dzięki za informację
          • zeberdee24 Re: kupno samochodu 19.11.10, 21:13
            ale euro 5 dotyczy nowych samochodów a nie używanych, skoda jeszcze miała w ofercie 1.9 tdi w wakacje, vw już nie miał i musiałem kupić ten eksperymentalny 1.6 tdi - lipa z tym dpf ale co robić, może nie będzie tak źle jak niektórzy wieszczą.
            • jane-bond007 Re: kupno samochodu 19.11.10, 21:17
              no oczywiście walnełam pdf :)
      • eat.clitoristwood Re: kupno samochodu 19.11.10, 20:30
        ane-bond007 napisała:
        > z tego co się orientuję to w 2011 nie będziesz mogła kupić modeli nie spełniają
        > cych normy euro 5 (...)

Znaczy co, nie będzie wolno handlować używanymi samochodami?
        • jane-bond007 Re: kupno samochodu 19.11.10, 20:35

nie nie ;) używane spoko, nowych już nie będzie
          • eat.clitoristwood Re: kupno samochodu 19.11.10, 20:38
            jane-bond007 napisała:
            > nie nie ;) używane spoko, nowych już nie będzie

Rozumiem, pozamykają fabryki. Szkoda, te nowe modele były często fajne.
            • bijatyka Re: kupno samochodu 19.11.10, 20:40
              :D :D :D :D :D
            • jane-bond007 Re: kupno samochodu 19.11.10, 20:41
              hehe ;)

trudno, co robić :)
    • bijatyka Re: kupno samochodu 19.11.10, 20:23
      Wandziu, a dlaczego Jariskę wymieniasz na końcu ? Z tych aut, które wymieniłaś (nie liczę volvo) Yaris jest najlepsza.
      • vandikia Re: kupno samochodu 19.11.10, 20:27
        bo mi się najmniej podoba :P
        jeżdziłam w zeszłym roku kilka miesięcy na zmianę leonem i peugeotem308 i powiem tak.. wygodniejszy francuz i to o wiele, komfort jazdy - po prostu orgazm ale kopa lepszego ma leon
        toyoty nie znam zbyt dobrze - sugeruję się opiniami, nie jeździłam nią
        • eat.clitoristwood Re: kupno samochodu 19.11.10, 20:31
          vandikia napisała:
          > kopa lepszego ma leon

Przy tej samej mocy silnika i ciężarze samochodu?
          • bijatyka Re: kupno samochodu 19.11.10, 20:36
            Serwis Seata będziesz miała droższy. Tak samo jak peżot traci sporo na wartości przy odsprzedaży. Toyoty trzymają cenę i mają dobry i niedrogi serwis.
            • bijatyka Re: kupno samochodu 19.11.10, 20:37
              Fakt, że jariski są nieco opatrzone, ale możesz np wybrać jakiś oryginalny kolor.
              • jane-bond007 Re: kupno samochodu 19.11.10, 20:43
                leon jest większy, bezpieczniejszy i nie tak awaryjny jak jaris, bierz leona albo szukaj używanego VW - no chyba że marzy Ci się nowa 6 ;)
                • bijatyka Re: kupno samochodu 19.11.10, 20:45
                  Nie słyszałam, żeby Jaris był awaryjny. Pewnie, że VW najlepszy, ale Wandzia nie wymieniła. Acha i zapomnij o oplu astrze.
                  • jane-bond007 Re: kupno samochodu 19.11.10, 20:56
                    www.autocentrum.pl/autorentgen/toyota/
                    w ogóle Toyoty są teraz awaryjne, i powtarzam jeszcze raz - nie kupuj małego samochodu oraz samochodu bez 6-8 poduszek (zależy jak liczyć)
                  • vandikia Re: kupno samochodu 19.11.10, 21:03
                    robicie mi dziewczyny sieczkę z mózgu :)
                    opel jest w rodzinie, kupiony co prawda w salonie nówka, jeździ już chyba 6 rok i jest kompletnie nieawaryjny i dobrze się nim jeździ, stąd zainteresowanie
                    VW nie wymieniłam, bo się wqrwilam na siebie jak uslyszalam w radio reklamę jakiegos nowego i ze kosztuje cos ok 35 tysięcy, mowie do męża - biorę natychmiast!! a ten do mnie, ze chyba nie doslyszalam, ze te 35 tysi owszem ale w kredycie 50 na 50 hahahahahahahaha
                    poza tym drogo panie

serio najlepszy? a jaki model i zeby sie zmiescila do 35 kola hę? :)
                    • jane-bond007 Re: kupno samochodu 19.11.10, 21:31
                      w porównaniu do seata to wv jest o niebo lepiej wykonczony, przyjemniej nim się jeździ, przemyslany i wygodny samochod (mam porównanie leona II i golfa V), leon bardziej drapieżny z wyglądu ;)

co masz kupić? proponuje golfa, oktawię a z Toyot może skusiłabym się na rafkę? ale radzę Ci dorzuć więcej i kup większe auto z dobrym silnikiem, takie co ma niedrogie częsci, bo okazje często duzo kosztują później ...

• vandikia Re: kupno samochodu 19.11.10, 22:30
                        w takim razie dołączę golfa do poszukiwań :)
                        skody - niezbyt lubię, niby nieźle mi się jeździ ale są dla mnie zbyt plastikowe, a to ma być rozumiesz taki pierwszy naprawdę MÓJ :)
                • lacido Re: kupno samochodu 19.11.10, 21:07
                  nie ma nic gorszego niż używany VW obie znajome właścicielki pół wolnego czasu spędzają jeżdżąc po mechanikach ;/ jedna wielka tragedia
                  • jane-bond007 Re: kupno samochodu 19.11.10, 21:18
                    to można powiedzieć o każdym samochodzi e ktroy kupuje sie z niepewnego źrodla na dobre oczy
                    • lacido Re: kupno samochodu 20.11.10, 20:37
                      no nie wiem czy awarie każdej niemal części po kolei to akurat taka norma co do auta, zwłaszcza jak jeden właściciel ma go z 5 lat i nagle zaczyna się sypać, jak jeden mechanik zobaczył auto stwierdził: aaaa to ten felerny model ;/
                  • josef_to_ja Re: kupno samochodu 19.11.10, 22:51
                    A Ty czym jeździsz? ;)
            • grassant Re: kupno samochodu 19.11.10, 20:44
              hehe, niedrogi :)
              • bijatyka Re: kupno samochodu 19.11.10, 20:48
                No orientowałam się (Wwa)
                • grassant Re: kupno samochodu 19.11.10, 21:00
                  bijatyka napisała:

> No orientowałam się (Wwa)

jeździsz?
                  • bijatyka Re: kupno samochodu 19.11.10, 21:04
                    Nie. Ale znam sporo osób, które mają Yariski.
                    • vandikia Re: kupno samochodu 19.11.10, 22:31
                      to ratuje mnie tylko jazda próbna, w sumie i tak ją powinnam wykonać, skoro biorę ten samochód pod uwagę
    • minasz Re: kupno samochodu 19.11.10, 22:14
      ja to lubie jezdzic nówkami ktore sie do mnie dopasowuja moja nowa bryka ma raptem 3 tysiace km i dopiero łapie klimat :)
      • vandikia Re: kupno samochodu 19.11.10, 22:28
        wiem, że to przyjemnie, bo jeździłam nówkami w zeszłym roku
        jednak kupując na własny rachunek - zbyt duże ryzyko dla mnie, przynajmniej w tej chwili
        zbyt szybko tracą na wartości, a ja mam nie do końca ustabilizowaną sytuację materialną
        • minasz Re: kupno samochodu 19.11.10, 22:34
          masz racje kasowo to sie w ogóle kupowac nówek nie opłaca chyba ze na firme
          za duzo traca na wartosci w ciagu 2 lat
          ale ja to lubue jak siedzenie sie do mnie dopasowuje biegi, ogolnie całą bryka jest jakby spersonalizowana pode mnie :)
          • vandikia Re: kupno samochodu 19.11.10, 22:45
            za 5 lat będę miała firmę i będę miała nówkę
            jestem tego pewna, bo wiele rzeczy obiecałam sobie w najbliższej pięciolatce dokonać
            a jestem słowna dość :)

i wtedy kupię sobie dresiarskie sportowe bmw, a może też infinity , o takie e.autokrata.pl/a1789/ba57ab11000a3b62477b8d77
            • minasz Re: kupno samochodu 19.11.10, 22:49
              mnie na to nie stac ja kupuje ponizej 100ki :)
              • vandikia Re: kupno samochodu 19.11.10, 22:51
                ale może będzie Cię stać, im wyżej mierzysz, tym więcej zdobędziesz
                byle niezbyt wysoko mierzyć :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka