Dodaj do ulubionych

Stereotypowe myslenie

24.11.10, 19:40
Jak facet z Zachodu to zapewne ma klase.
Goscie, ktorzy maja kase od razu staja sie atrakcyjni, nawet wizualnie lepiej sa postrzegani, chociaz jakby nie patrzec za chiny ludowe nie kwalifikuja sie nawet do sredniej krajowej np taki Messi.
Jak poludniowiec to ognisty i na pewno nie bede sie z nim nudzila, a w lozku huragan.

Ostatni przyklad:
"Ja nie znam i nigdy nie poznałam żadnego Skandynawa, a szkoda, bo mogliby mi się spodobać, lubię małomównych." Sid

Niektorzy to naprawde nie musza sie starac, bo juz na wstepie sa atrakcyjniejsi od innych, chocby przez samo pochodzenie.
Obserwuj wątek
    • teletoobis Re: Stereotypowe myslenie 24.11.10, 19:56
      a co? twoja dmuchana lala wybrala murzyna? :)
      • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 24.11.10, 20:00
        nie wiem o co chodzi z ta dmuchana lala
        swiat poszedl do przodu, to juz nie te czasy Tubisiu, gdy biegales z owczym jelitem probujac z tego stworzyc prezerwatywe :)
        • teletoobis Re: Stereotypowe myslenie 24.11.10, 20:40
          To ty dmuchasz przez gumke te swoja gumowa lale?
          Popieram. Nie wiadomo ilu murzynow ja przelecialo :)
          • sid.leniwiec Re: Stereotypowe myslenie 24.11.10, 20:42
            To było dobre.:)
    • sundry Re: Stereotypowe myslenie 24.11.10, 19:56
      Pewnie, lepiej być bogatym, pięknym i mądrym, wtedy już na wstępie ma się łatwiej niż ten, co jest głupi, biedny i brzydki. Amerykę odkryłeś normalnie.
      • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 24.11.10, 19:58
        o to chodzi, ze ten bogaty automatycznie staje sie przystojny, chociaz na podobnego z urody typa na ulicy nie zwrocilabys uwagi
        dodatkowo przypisywanie zalet ze wzgledu na pochodzenie przez co dochodzi do szybkiego "zakochania"
        • sundry Re: Stereotypowe myslenie 24.11.10, 20:08
          Nie wiem, ja tam nie oceniam ludzi po portfelu. Może dlatego, że nic mi nie brakuje, nie muszę ciągnąć od innych. Do obcokrajowców też mnie nie ciągnie, bo nie znam języków obcych. Może jestem akurat wyjątkiem od twojej reguły.
          • figgin1 Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 08:16
            Oceniasz oceniasz, kombinerek wie lepiej. Musisz być głupią cipą, suką i materialistką, bo jakbyś nie była, to byś mu klęczała u stóp, a nie klęczysz. Logiczne?
            • sid.leniwiec Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 16:42
              Ale czy do tego nie wystarczyłby jeden zbiorczy wątek, a nie co tydzień nowy?:)
              • figgin1 Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 18:35
                Niech se nawet codziennie fafnaście wątków pisze, ale dlaczego na tym forum?
                • sid.leniwiec Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 18:47
                  Bo nie ma forum "sfrustrowane prawiczki", a tu jest jakiś kontakt z kobietami.
        • sid.leniwiec Re: Stereotypowe myslenie 24.11.10, 20:41
          > o to chodzi, ze ten bogaty automatycznie staje sie przystojny, chociaz na podob
          > nego z urody typa na ulicy nie zwrocilabys uwagi

Wytłumacz mi jedno.
          Że za takim Messim nie obejrzałabym się na ulicy, gdyby nie był Messim, bo nie jest wzorcem urody męskiej - zgoda!
          Że podoba mi się także dlatego, że jest świetnym i znanym piłkarzem - zgoda!
          Ale dlaczego uważasz, że gdybym poznała kolesia, który tak wygląda i okazałby sie fajny, to nie poleciałabym na niego? Za to gdyby okazał sie niefajny, acz bogaty, to juz tak? Albo gdyby okazał sie niefajny, niebogaty, lecz był Szwedem?
          Bo ja tego kuźwa naprawdę nie pojmuję, to jakiś wyższy poziom abstrakcji. Tobie naprawdę nie mieści się w głowie, że ktoś może się spodobać z powodu osobowości, charakteru, poczucia humoru? Jeśli naprawdę tak uważasz, to ja to przyjmę do wiadomości jak np. to, że ktoś ma arachnofobię i już odpuszczę sobie temat.
          • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 08:12
            > Ale dlaczego uważasz, że gdybym poznała kolesia, który tak wygląda i okazałby s
            > ie fajny, to nie poleciałabym na niego?

staralas sie przypisac mu cechy, ktorych nie posiadal
            nie jest ladny, nie jest fajny z wygladu, ani cieply
            gosc jest obiektywnie brzydki i nieatrakcyjny
            i nie wciskaj mi tutaj kitu, ze zwrocilabys uwage na goscia, ktora nie ma nawet 170 cm wzrostu, ma twarz jak kartofel i wlosy jak jezus

>Za to gdyby okazał sie niefajny, acz bo
            > gaty, to juz tak?

nie rozumiesz
            nie napisalem, ze polecialabys na bogatego, tylko to, ze kobiety przypisuja takim facetom od razu cechy, ktorych nie posiadaja, przez co staja sie atrakcyjniejsi
            to tak samo jakbym ja napisal, ze najpiekniejsza kobieta na swiecie jest naomi campbel i zapewne super gotuje, jest mistrzynia sztuki oralnej, kocha dzieci i gra pieknie na mandolinie, jednym slowem ideal

> naprawdę nie mieści się w głowie, że ktoś może się spodobać z powodu osobowośc
            > i, charakteru, poczucia humoru

jeszcze raz tlumacze
            Ty widzisz haslo "Szwed" i juz Ci sie koles podoba, bo przeciez oni sa wysocy, przystojni, MALOMOWNI hehe i mogliby Ci sie spodobac
            a jakie to ma znaczenie, ze jest Szwedem? mam wrazenie, ze wiekszosc Was tak mysli
            a bo Wloch to ognisty temperament
            Fin zimny, zamkniety w sobie
            Brytyjczyk otwarty, towarzyski

goscie nawet nie musza sie starac, bo na starcie sa faworyzowani i wystarczy tylko zeby tego nie spierniczyli
            takie to troche male, mialkie i z tego co widze typowo kobieco-polskie
            • eastern-strix Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 09:53
              Coz, mieszkalam w Anglii, teraz mieszkam w Norwegii i oba twierdzenia to, jak slusznie zauwazyles, stereotypy bez pokrycia.

Co do obcokrajowcow to zauwazylam,ze na wiesc,ze moj maz jest obcokrajowcem rzeczywiscie zbieram komentarze typu 'no to ci sie udalo'. Niewazne jest, ze sama doszlam do dosc odpowiedzialnego stanowiska pracy za granica i finansowej niezaleznosci... Mam wrazenie, ze rzeczywiscie czesc moich kolezanek pojechala po stereotypie,ze jak maz jest obcokrajowcem to na pewno bogaty :/ No ale tylko czesc kolezanek tak to komentuje, nie wszystkie.
            • princessjobaggy Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 10:07
              > gosc jest obiektywnie brzydki i nieatrakcyjny

Pojecie urody juz samo w sobie nie jest obiektywne.

Mimo, ze niektorzy tzw. naukowcy nieudolnie staraja sie zobiektywizowac pojecie urody, nie ma czegos takiego jak 'obiektywnie brzydki'/'obiektywnie ladny'.
              • aneta-skarpeta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 10:39
                musialam sobie wyguglac messiego i powiem Wam, ze cud swiata to z niego nie jest, ale zeby od razu brzydki i nieatrakcyjny?
                bez przesady, moze sie podobac

to ze jest pilkarzem jest dodatkowym atutem bo oznacza to jakis sukces, co jest imponujące, a co w dalszej perspektywie moze byc podniecające dla kobiet ktore lubia sportowców

skoro dla facetow moze byc podniecająca i pociagająca mega sexi bomba to czemu dla kogos innego nie moze byc pociagający mózg, portfel czy poczucie humoru
                • silic Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 13:48
                  > skoro dla facetow moze byc podniecająca i pociagająca mega sexi bomba to czemu
                  > dla kogos innego nie moze byc pociagający mózg, portfel czy poczucie humoru

Chodzi o to, że bycie piłkarzem jest bardzo krótkotrwałym stanem - za kilka lat on przestanie nim być i wtedy pozostanie ta jego zwyczajność. To jak postrzeganie czyjejś atrakcyjności tylko przez ubranie z danego dnia. Mózg czy poczucie humoru są raczej atrybutami na całe życie, portfel i bycie seksbombą - niespecjalnie.
                  • aneta-skarpeta Re: Stereotypowe myslenie 26.11.10, 19:54
                    piłkarz potem moze nadal byc zwiazany ze sportem, byc komentatorem etc
                    rownie dobrze można poznać super wesołego, interesującego faceta ( intelektualnie), który po 10 latach robi się starym nieciekawym zgniuśniałym kapciem

facet atrakcyjny potrafi byc atrakcyjny fizycznie do poznej starosci- choc oczywiście na każdym etapie życia inaczej

wszystko moze przeminąć, ale niekoniecznie- oczywiscie trudno bazowac tylko na jednej cesze ( tak to sie odmienia?)- bo to moze szybko sie znudzic, albo nie zachecic wystarczająco do dalszej znajomosci

jednak cos musi zaiskrzyc, cos nas musi zaciekawic- najczesciej to jest to coś widocznego "od razu"
              • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 15:16
                ok masz racje jest to kwestia subiektywna, ale jeszcze nie slyszalem zeby ktorejs kobiecie podobal sie gosc nie majacy 170cm wzrostu czy z twarzy przypominal pyre
                • bupu Re: Stereotypowe myslenie 26.11.10, 17:28
                  Kombi, ty i tak słyszysz tylko to, co chcesz, co pasuje do twojej teorii spiskowej o niegodziwości kobiet, więc jeśli ci powiem, że posiadałam w pracy kolegę, wzrostu metr sześćdziesiąt parę, niezamożnego (zamożny nauczyciel? buahaha), niezbyt urodziwego i szczęśliwie żonatego od lat, to i tak nie uwierzysz. Dla ciebie kobiety są złe, bo na ciebie nie lecą. A nie lecą, bo rozjojczany facet z pretensją do świata o wszystko, jest typem skrajnie nieatrakcyjnym.
            • sid.leniwiec Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 16:41
              > nie jest ladny, nie jest fajny z wygladu, ani cieply
              > gosc jest obiektywnie brzydki i nieatrakcyjny

O, Kombi jako wyrocznia w sprawach obiektywizmu i znawca męskiej urody.:)

> nie napisalem, ze polecialabys na bogatego, tylko to, ze kobiety przypisuja tak
              > im facetom od razu cechy, ktorych nie posiadaja, przez co staja sie atrakcyjniejsi

No. Na przykład kiedy widzę karka w beemce, to myślę sobie: jaki on musi być inteligentny i wrażliwy.

> to tak samo jakbym ja napisal, ze najpiekniejsza kobieta na swiecie jest naomi
              > campbel i zapewne super gotuje, jest mistrzynia sztuki oralnej, kocha dzieci i
              > gra pieknie na mandolinie, jednym slowem ideal

Analogia do dupy. Ja nigdzie nie napisałam, że Messi jest przystojny, wysoki, seksi, inteligentny i na pewno dobry w łóżku. Tylko, że mi się podoba i wygląda sympatycznie.
              W wątku okołomundialowym o piłkarzach ja i kilka innych dziewczyn jak jeden mąż napisałyśmy, że Messi nie jest przystojny, acz jest troczy.

> Ty widzisz haslo "Szwed" i juz Ci sie koles podoba, bo przeciez oni sa wysocy,
              > przystojni, MALOMOWNI hehe i mogliby Ci sie spodobac

Kombi, z Tobą jest aż tak źle, że z luźnej wymiany zdań w wątku Asque wyciągnąłeś takie a nie inne wnioski, wzburzyłeś się i założyłeś ten wątek? Mam dla Ciebie tylko jedna radę:
              https://c.wrzuta.pl/wi17394/c7d50d24000529364b1a928c/0/wez%20sie%20ogarnij

> a bo Wloch to ognisty temperament
              > Fin zimny, zamkniety w sobie
              > Brytyjczyk otwarty, towarzyski

No, stereotypy, w tym wypadku narodowościowe. Wiem, że nie uwierzysz, ale nie tylko kobiety (w przypadku do którego nawiązujesz pół żartem, pół serio, chyba trzeba być autystycznym żeby tego nie widzieć) kierują się nimi. Na przykład na tym forum jest taki jeden, który uważa, że wszystkie Polki są be, bo niektóre z nich uprawiają seks z obcokrajowcami, a żadna nie chce uprawiać seksu z nim. Ba, w ogóle kobiety są be (a to już stereotypy płciowe) z powodów pokrewnych.
              • sid.leniwiec Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 16:43
                > napisałyśmy, że Messi nie jest przystojny, acz jest troczy.

* uroczy :)
              • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 16:47
                dobra dobra
                powodzenia, zapewne trafi ci sie jakis ciekawy szwed, przeciez oni wszyscy sa tacy, ahh
                tacy to pozaliczaja, pelno takich sidow u nas
                • sid.leniwiec Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 16:51
                  Co misiu, pseudoargumenty się skończyły? Zaczynam rozumieć dziewczyny z forum, które reagują na Ciebie alergicznie. A na początku byłeś fajnym gościem, szkoda.
                • takajatysia Re: Stereotypowe myslenie 26.11.10, 00:11
                  No wiesz ale takiemu Messiemu zdecydowanie dodaje urody fakt, że coś robi naprawdę zajebiście, że jest w czymś świetny, że osiągnął sukces, że jest pewny siebie, etc.

Wszystkie Twoje wywody można podsumować tak jak to w tym wątku podsumowała figgin. Nie będę szukać i kopiować, bo mi się nie chce.

Zastanów się co powoduje u Ciebie największa frustrację i to zmień zamiast wyrzygiwać się na wszystkie kobiety jak leci, bo Ci coś w życiu nie wyszło.
          • silic Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 13:57
            Kombinerkom chodzi o coś zupełnie innego. Taki Messi , gdyby rozłożyć go na czynniki pierwsze, nie zdobędzie wielu punktów za atrakcyjność , ba! u części pań byłby skreślony za wzrost (panie nie mają okazji go poznać od strony osobowościowej, mają tylko fizyczność i otoczkę do dyspozycji). Jednak jest małe ale - to sława piłkarska i tylko z tego powodu dostaje mnóstwo punktów bonusowych i tylko to czyni go atrakcyjnym. Gdyby kopia Messiego pracowała w spożywczym to pewnie nikt by nie zwrócił na niego uwagi.
            Mnie nie mieści się w głowie, a znam takie przypadki, że można lecieć na kogoś ze względu na skończoną szkołę, wygląd mieszkania czy znajomości. Takie rzeczy to tylko u kobiet (nie twierdzę, że każda tak ma). Mężczyźni w 99,9% przypadków lecą na człowieka a nie na pozycję czy otoczkę.
            • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 15:09
              w koncu jakis kumaty czlowiek na mej wyboistej drodze zwanej zyciem

dodam tylko jeszcze, ze nie chodzi o to, ze Messi jest atrakcyjny, bo jest bogaty, gdyz jest to oczywiste
              chodzi o to, ze przez slawe w jego urodzie szuka sie na sile pozytywow
              a to pie...ie se pasemka czy zgoli wasy lub uzyje kremu pod oczy i bedzie przystojny, gdzie normalnie takiego goscia na ulicy jedna z druga okreslilaby jako karla czy brzydala i poszla do warzywniaka po ogorki i kapuste

to tak jak pisala kiedys Rzeka (gdzie ona jest? na pewno stanelaby po mojej stronie :P), ze kolezanka z pracy jej brata prawie zakochala sie w jego koledze po tym jak wciskali jej, ze gosc dobrze zarabia, zaraz dziewczyna znalazla w nim kilka zalet, chociaz wczesniej nie zwracala na niego uwagi
            • majaa Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 16:13
              silic napisał:

Mężczyźni w 99,9% przypadków
              > lecą na człowieka a nie na pozycję czy otoczkę.
              >

Nie no, jasne że tak... a już zwłaszcza jak ten człowiek ma zgrabne nogi "do samej ziemi" i "duże niebieskie oczy", że się tak oględnie wyrażę;))

A co do stereotypowego myślenia, to prezentuje go właśnie autor wątku, przypisując każdej Polce automatyczną słabość do cudzoziemców.
              • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 16:21
                >zgrabne nogi "do sa
                > mej ziemi" i "duże niebieskie oczy"

to jest wlasnie ten czlowiek z krwi i kosci
                nie ida za tym teorie jakoby ten czlowiek byl nieprzecietnie wrazliwy i utalentowany
                po prostu widza nogi i oczy

> przypisując każdej Polce automatyczną słabość do cudzoziemców.

no dobra, wiekszosci polek
                • majaa Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 16:55
                  kombinerki.pinocheta napisał:

> to jest wlasnie ten czlowiek z krwi i kosci
                  > nie ida za tym teorie jakoby ten czlowiek byl nieprzecietnie wrazliwy i utalent
                  > owany
                  > po prostu widza nogi i oczy

I tu się mylisz, taka ekstra-laska przeważnie postrzegana jest jako dobra w łóżku, zawsze (a przynajmniej najczęściej) chętna do igraszek itp., a przecież tak być nie musi i nie jest. Czyli stereotyp...

> no dobra, wiekszosci polek

Tak czy siak - to stereotyp, skoro nie dowiedziono tego doświadczalnie.
                  • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 17:01
                    > I tu się mylisz, taka ekstra-laska przeważnie postrzegana jest jako dobra w łóż
                    > ku, zawsze (a przynajmniej najczęściej) chętna do igraszek itp., a przecież tak
                    > być nie musi i nie jest. Czyli stereotyp.

co ty gadasz?
                    czesciej mozna wyczytac, ze wlasnie te atrakcyjne to czesto sa klodami, bo uwazaja, ze nic nie musza robic, wystarczy ze leza i pachna

> Tak czy siak - to stereotyp, skoro nie dowiedziono tego doświadczalnie

znajomych nie masz, gazet nie czytasz, nie obserwujesz ludzi
                    zobacz jak taki jeden z drugim przyjada jak szybko znajduja "przyjaciolki"
                    • majaa Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 17:13

> co ty gadasz?
                      > czesciej mozna wyczytac, ze wlasnie te atrakcyjne to czesto sa klodami, bo uwaz
                      > aja, ze nic nie musza robic, wystarczy ze leza i pachna
                      >

:)) no i sam widzisz, znów stereotyp, bo w rzeczywistości pewnie bywa i tak i tak.

> znajomych nie masz, gazet nie czytasz, nie obserwujesz ludzi

Z gazet czy opowieści znajomych znasz tylko pojedyncze, konkretne przypadki, nie jest to bynajmniej wykładnia ogólnie uznanej wiedzy w danej dziedzinie.

> zobacz jak taki jeden z drugim przyjada jak szybko znajduja "przyjaciolki"

Znam też takich, którzy mimo kilkuletniego pobytu wyjechali z Polski samotni. To co, mam na tej podstawie stworzyć kontrteorię, że Polki dyskryminują cudzoziemców?
            • princessjobaggy Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 16:28
              > Mężczyźni w 99,9% przypadków
              > lecą na człowieka a nie na pozycję czy otoczkę.

Mezczyzni leca na wyglad.
              Kobiety srednio moga, bo mezczyzni to w koncu plec brzydka. Dlatego musza sobie znalezc jakies inne wyznaczniki. Dla niektorych bedzie to status/slawa.
              Dlaczego uwazasz lecenie na slawe za gorsze od lecenia na wyglad?
              • silic Re: Stereotypowe myslenie 26.11.10, 00:10
                > Mezczyzni leca na wyglad.

Czyli na człowieka i właśnie to napisałem. Wygląd to jedna z cech podstawowych, immanentnych. Kobiety też lecą na wygląd tylko oceniają co innego.
                Czemu uważam lecenie na sławę za gorsze do lecenia na wygląd ? Bo wolałbym usłyszeć , że ktoś jest zakochany w moich dłoniach i oczach niż w moim samochodzie i pracy. Dłonie i oczy są częścią mnie a nie kawałkiem blachy z salonu czy chwilową popularnością. Żeby nie było: za tak samo głupie jak lecenie na sławę uważam lecenie TYLKO na wygląd. Piersi (prędzej) czy nogi (później) kiedyś się zmienią i jak uczy życie - tylko na gorsze. Wspomniany Messi za 20 lat będzie miał sławę tylko do wspominania, wzrost i postura zostaną raczej te same.
                • kochanic.a.francuza Re: Stereotypowe myslenie 26.11.10, 15:41

" Bo wolałbym usłyszeć , że ktoś jest zakochany w moich dłoniach i oczach "

Silic, nie rozsmieszaj mnie. To co napisales brzmi strasznie niemesko. No jak kobieta moze leciec na meskie dlonie czy oczy. Wez popatrz na swoje i swoich kolekow ciala! KObieta, ktora traci glow dla pieknego mezczyznym jest zwyczajnie glupia. Cenimy w Was sile, zaradnosc, madrosc zyciowa, loyalnosc, wiernosc dla nas i dla naszych dzieci.
                  Wy cenicie w nas piekne oczy, no my mamy piekne oczy, po pierwsze. Po drugie, brzydkie ciala Was nie podniecaja. Nie marydzcie. Najpierw w ulamku sekundy oceniasz atrakcyjnosc seksualna a potem analizujesz inne przymioty. Zdarzylo Cie sie zastanawiac nad osobowosci czy cechami charakteru pani po 70-tce? Nie? Dlaczego? Bo nie jest atrakcyjna w sensie seksualnym.
                  I po co sie zrzymac na nature? Nie lepij zakasac rekawy, zarobic, odlozyc, awansowac, byc pewnym siebie? Tu tkwi atrakcyjnosc seksualna mezczyzny. Masz byc wystarczajacy pewny, ze podolasz w tworzeniu i utrzymywaniu rodziny. Jesli nie masz takiej pewnosci daj sobie i kobietom spokoj.
            • sid.leniwiec Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 16:30
              > Jednak jest małe ale - to sława piłkarska i tylko z tego powodu dostaje mnóstwo punktów
              > bonusowych i tylko to czyni go atrakcyjnym. Gdyby kopia Messiego pracowała w spożywczym > to pewnie nikt by nie zwrócił na niego uwagi.

Ależ masz rację! Tylko zauważ, że autor tego wątku nie prowadzi badań socjologicznych, tylko po raz enty wywala swoje kompleksy i frustracje. W wątku o żarówkach taka postawa była fajnie skomentowana.:)

> Takie rzeczy to tylko u kobiet (nie twierdzę, że każda tak ma). Mężczyźni w 99,9%
              > przypadków lecą na człowieka a nie na pozycję czy otoczkę.

Hahaha.:D zapomniałeś jeszcze napisać, że dla mężczyzn liczy się wnętrze, nie to co dla tych kobiet-materialistek.:)
              • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 16:41
                hahahaha typowa polka
                jak ktos wygarnie to zaraz nawiazuje do kompleksow
                zapomnialas napisac, ze najezdzam na arabow bo mam malego fiutka i brzydkie niebieskie oczy
                • sid.leniwiec Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 16:46
                  Ja nie muszę, Ty na okrągło o tym piszesz, jak i o swoich kompleksach. Wprost, albo daje się to wyczytać z Twoich wątków. O Twojej frustracji aż wątek powstał, tak wali po oczach.

> hahahaha typowa polka

No nie mogę, Ty ze swoja obłudą i podwójna moralnością jesteś gorszy niż Jarek Kaczyński.:)))
                  • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 16:53
                    ok jestem sfrustrowany i mam kompleksy

szukaj obcokrajowca, czas leci, a uroda przemija
                    • sid.leniwiec Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 16:54
                      Martw się o siebie, masz o wiele większe problemy niż moja przemijająca uroda.:)
              • silic Re: Stereotypowe myslenie 26.11.10, 00:16
                Mam gdzieś, czy autor wywala swoje kompleksy i frustracje czy nie. Pisze na konkretny temat i to w tym temacie dyskutuję.

> Hahaha.:D zapomniałeś jeszcze napisać, że dla mężczyzn liczy się wnętrze, nie t
                > o co dla tych kobiet-materialistek.:)

To już tylko twoje wymysły na temat tego czego ja nie napisałem.
        • puszka_pandory1 Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 11:22
          Trochę tę zależność (bogaty=przystojny) upraszczasz. To nie jest tak, że jak zagraniczna waluta wylewa się facetowi z kieszeni, to z miejsca wydaje się on najprzystojniejszy na świecie. Po prostu ludzie zarabiający dużo więcej niż średnia krajowa mają extra kasę na to, aby o siebie zadbać, kupić sobie dobry ciuch, dbać o formę na siłowni, ładnie pachnieć. Mają też większy poziom poczucia bezpieczeństwa materialnego, co przekłada się na ich samopoczucie, a to z kolei przekłada się na ich wygląd. I odwrotnie-przystojny z natury, ale zaniedbany, źle ubrany, niezadowolony facet dużo traci na wyglądzie. Z kobietami jest identycznie-odpowiedni ciuch, makijaż, fryzura i z każdej przeciętnej babki można "zrobić" atrakcyjną kobietę. Ale niestety, to wszystko opiera się o pieniądze, duuużo pieniędzy. I tylko w tym kontekście przyznaję, że bogaty=atrakcyjny.
      • real_mayer Re: Stereotypowe myslenie 24.11.10, 20:12
        a to można być bogatym, pięknym i mądrym?? A ja stereotypowo myślałam, że można być brzydkim, ale mądrym lub ew głupią pięknością :P
        • sundry Re: Stereotypowe myslenie 24.11.10, 20:15
          Pewnie można, ja bym chciała:D
    • mamcianaobcasach Re: Stereotypowe myslenie 24.11.10, 20:01
      Masz rację, wiele kobiet, dziewcząt tak właśnie to postrzega, grunt to dobre pochodzenie i kasa, kiedyś się mawiało "fura i komóra". Potem powstają posty typu zmienił się, nie mamy wspólnych tematów itd... Dla mnie facet po prostu musi mieć to "coś" , tu się uśmiejecie bo ja mawiam facet i samochód po prostu muszą mieć to "coś"... :)
    • kobieta_z_polnocy Re: Stereotypowe myslenie 24.11.10, 20:14
      Że z zachodu ma klasę? Coś ci się pomyliło, już prędzej chodzi o pieniądze.

A ten cytat o skandynawach świadczy tylko o nieznajomości tematu u cytowanej osoby :)
      • sid.leniwiec Re: Stereotypowe myslenie 24.11.10, 20:44
        Przyznaję, pojechałam stereotypem.:)
      • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 08:24
        > Że z zachodu ma klasę? Coś ci się pomyliło, już prędzej chodzi o pieniądze

nie slyszalas, ze to co z zachodu to lepsze?

"uwielbiam" tekst naszych politykow, ktorzy w ten sposob sie bronia przed krytyka, swoja droga tak czesto cytowany przez forumki - w tym miejscu chcialbym pozdrowic forumowego pudelka Cafem
        tekst brzmi "bo na zachodzie tak jest"

> A ten cytat o skandynawach świadczy tylko o nieznajomości tematu u cytowanej os
        > oby :)

i wlasnie tutaj jest pies pogrzebany
        widzisz, one same przypisuja im pozytywne cechy

jak widzi taka polaczka to najpierw musi go poznac, porozmawiac, obserwowac, a moze sie spodoba
        jak widzi szweda to juz na starcie gosc jest malomowny, wiec dla niej atrakcyjny :)
        wystarczy tylko zeby facet tego nie zepsul

i to jest cala roznica i o to chodzi w tym watku
    • ditchdoc Re: Stereotypowe myslenie 24.11.10, 20:25

> Jak facet z Zachodu to zapewne ma klase.
      > Goscie, ktorzy maja kase od razu staja sie atrakcyjni, nawet wizualnie lepiej s
      > a postrzegani, chociaz jakby nie patrzec za chiny ludowe nie kwalifikuja sie na
      > wet do sredniej krajowej np taki Messi.
      > Jak poludniowiec to ognisty i na pewno nie bede sie z nim nudzila, a w lozku hu
      > ragan.

tak to polki maja ze zachodnie = lepsze

nie wiem, moze postkomunistyczne kompleksy. Troche pojezdzilem po swiecie i widzialem, kazdy angielski zapity pies jest lepszy od poczciwego zbycha z polski i "polish princess" (tak na was angole mowia ;)) kleknie przed angolem. Niezaleznie od tego jaki jest.

Dlatego panowie jak wasza luba jedzie na zmywak do uk w wakacje lepiej profilaktycznie sie rozstac ;). Po powrocie bedzie naturalnie nawrot milosci.
    • lolcia-olcia Re: Stereotypowe myslenie 24.11.10, 20:25
      Cześć Kombi stęskniłam się za Twoimi tendencyjnymi wątkami :)
      • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 15:12
        buziaki Olcia przesylam :)

tylko uwazaj, bo HPV mnie dopadl i na wardze jakis obcy mi wyskoczyl
        zrob unik :)
    • bijatyka Obiecałeś 24.11.10, 20:30
      ....
      • lolcia-olcia Re: Obiecałeś 24.11.10, 20:32
        Bijatyka ciiiii jak prezes mówi :D
        • bijatyka Re: Obiecałeś 24.11.10, 20:36
          No nie wiem, czy wytrzymam. Prezes się powtarza. Prezesu trzeba stare przemówienia powywalać, żeby ich ze śmietnika nie wyciągał.
          • lolcia-olcia Re: Obiecałeś 24.11.10, 20:40
            E tam uśmiech na jego twarzy - bezcenne :D
    • sid.leniwiec Re: Stereotypowe myslenie 24.11.10, 20:31
      Przeczytałam pierwsze zdanie i miałam olać mówiąc "zieeew", ale ponieważ dwa razy nawiązałeś do mnie, to się odwdzięczam i się wpisuję.
      A Messiego to oglądaj za 15 minut na Polsacie.
      • sid.leniwiec Re: Stereotypowe myslenie 24.11.10, 20:46
        Dupa, nie gra Barcelona.:/
    • tanebo Re: Stereotypowe myslenie 24.11.10, 20:57
      Fachowo nazywa się to dobór naturalny :)
      • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 08:13
        te Twoje teorie
        facepalm
    • figgin1 Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 08:14
      Kuźwa kombi, znajdź sobie inne forum. <Rzyg!>
      • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 08:26
        dlaczego mnie nie dodasz do listy nieprzyjaciol?
        a jezeli juz rozwale Ci cale drzewko i dlatego nie chcesz mnie do tej listy dodac, to chociaz zrob sobie dobrze i nie czytaj moich watkow
        ja do Twoich rzadko zagladam
    • kum-nye Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 08:42
      Jeśli mogę spytać: skąd ty czerpiesz te cudne informacje/przemyślenia/obserwacje?
      • figgin1 Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 08:50
        Z dupy.
        • kum-nye Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 08:55
          No i co? Siedzi taki w domowym zaciszu i tak kombinuje i kombinuje i na takie teorie wpada? O tak? Po prostu? Ale dlaczego?:)
          • figgin1 Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 08:59
            Ba, gdyby ktoś wiedział dlaczego byłby problem z głowy. A tak, mamy wszystkie tego wrzoda na forum.
    • minasz Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 08:58
      wiesz kombi ja mysle ze trzeba to olac - niestety polska jest dalej w transformacji moze nie tyle gospodarczej co mentalnej - co prawda wiele młodych polek jest sliczna (szczegolnie dla 30 latków ktorych wymogi radykalnie spadaja :) natomiast ta strefa mentalna - praktycznie nie spotykam kobiet ktore by mnie fascynowały osobowosciowo i intelektualnie - mysle ze takowych kobiet trzeba szukac w krajach lepiej rozwinietych ale tez poza mainstream-em
    • hermina1984 Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 10:14
      ja pie...! czyje myślenie?
      wiesz co,czasem na prawdę mam wrażenie,żeś troll
    • princess_yo_yo Re: gdzie jest jezusek razem z antylopka?????? 25.11.10, 10:45
    • poezja_smaku Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 11:49
      Wg tej teorii to mój facet jest najlepszy, urodził się na zachodzie i później przez przez ponad 30 lat mieszkał w różnych krajach (wczesniej jako dziecko i teraz jako drosły), dzięki temu mówi kilkoma jezykami, co wiecej uważam, że z każdej kultury wyciągnął to co najlepsze. Dodatkowo potrafi gotować, jest naprawdę zaradny i nie strzela fochów, moje fochy natomiast traktuje z przymruzeniem oka. No i najważniejsze to on mnie upolował, a nie ja jego:P
      • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 15:22
        co to znaczy, ze jest zaradny?
        • poezja_smaku Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 18:34
          zaradny? to oznacza, że np., jak juz wspomniałam bardzo dobrze gotuje, sprząta, potrafi wiele rzeczy w mig zorganizowac, nie muszę go 100 razy o coś prosić, oczywiscie zawodowo tez sobie całkiem dobrze radzi, tak wiec w razie czego na pewno nie musiałabym pracować:P
          tylko, że ja w domu usycham i bez pracy żyć nie moge:P
    • martishia7 Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 14:14
      Tjaaaa...Nie zapominaj tylko, że jest też druga strona medalu. Obok stereotypów pozytywnych są też negatywne. I tak na przykład - Angol, nie dziękuję, bo oni przystojni jak następca tronu Karol, do tego skryci - pass. Włosi - mówią za dużo, za głośno, machając rękami, a poza tym nigdy nie pokocha mnie bardziej niż własnej matki - pass. Finowie - wiadomo, depresyjni alkoholicy - pass. Niemcy - przebóg, z okupantem się zadawać? - pass.
      A te wszystkie mądrości, które napisałam powyżej, są i tak o kant dupy potłuc ;-) Używamy ich, żeby jakoś sobie uprościć postrzeganie świata, ale czy tak naprawdę SERIO się nimi kierujemy? Wątpię.
      • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 15:26
        fakt jest taki, ze polki szybko na obczyznie sie zakochuja, a i w kraju latwo im to przychodzi w stosunku do obcokrajowcow

zauwaz jedno

czesto tutaj pojawiaja sie glosy, ze kobiety sa samotne, nie ma odpowiednich facetow itd

tysiace spotkanych facetow na ulicach, setki w szkole, na uczelni, w pubach, na imprezach
        tysiace rodakow i wszyscy do niczego
        a tutaj zjawi sie jakis obcokrajowiec i zaraz jedna z druga zakladaja watki o tym, ze poznala fajnego faceta, obcokrajowca
        no blagam, jak to wytlumaczyc, ze setki rodakow jest be, a zjawia sie inny, obcy i jest cacy, od razu lozko, a zaraz plany i wielka milosc w drodze
        tak samo wyjedzie taka na wakacje i juz zakochana, egiptomaniaczki
        • martishia7 Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 15:42
          Oj Kombi, wiadomo, że "u sąsiada trawa bardziej zielona". I wiadomo, że człowiek zagrabaniczny jest interesujący, zwłaszcza jeśli się nie ma z takowymi kontaktu na co dzień. Wiadomo, że jak coś jest inne to jest interesujące. Ale to też nie jest reguła, bo jest też pokaźne grono kobiet, które są, jak ładnie ujęła to kiedyś triss, "seksualnymi rasistkami" i one z obcokrajowcem nigdy w życiu i koniec, a już o innym kolorze skory to w ogóle.

> czesto tutaj pojawiaja sie glosy, ze kobiety sa samotne, nie ma odpowiednich fa
          > cetow itd
          (...)
          > a tutaj zjawi sie jakis obcokrajowiec i zaraz jedna z druga zakladaja watki o t
          > ym, ze poznala fajnego faceta, obcokrajowca

Kombi, czy Ty jesteś absolutnie pewien, że to te same kobiety? :-) Bo wiesz, jak zadasz pytanie "czy lubicie szpinak?" to część odpowie, że uwielbia, a inna grupa, że to straszna ohyda. Czy na tej podstawie należy wysnuć wniosek, że "baby som gupie, bo same nie wiedzą czy ten szpinak dobry jest czy nie".

• kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 16:27
            > Oj Kombi, wiadomo, że "u sąsiada trawa bardziej zielona". I wiadomo, że człowie
            > k zagrabaniczny jest interesujący

dlatego napisalem, ze kobiety postrzegaja stereotypowo facetow
            szybko sie zakochuja polki, oj szybko
            • martishia7 Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 16:33
              Ale zdajesz sobie sprawę, że to jest
              1) cecha osobnicza -bo nie każdy jest tak ciekaw obcego,
              2) działa prawdopodobnie dokładnie w taki sam sposób we wszystkich nacjach tego świata?

Gdzieś na świecie Polak/Polka być ciekawa egzotyka.
              • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 16:44
                ale przypisywanie pozytywnych cech na wstepie za samo pochodzenie to jakies nieporozumienie

ciekawosc, a otwartosc to dwie rozne sprawy
                mozna byc ciekawym drugiego czlowieka, ale nie idzie za tym apoteoza danej osoby
                nie mowiac juz o latwosci w rozkladaniu nog przed tym lepszych, bo obcym
                • martishia7 Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 16:57
                  Poniekąd się zgadzam. Ale.

"Lekkość" w nawiązywaniu kontaktów damsko-męskich na obczyźnie, to temat jak świat stary - efekt "spuszczenia z łańcucha". Bo jesteś gdzieś obcy, anonimowy, etc. Równie dobrze można to zaobserwować u chłopaków i dziewczyn, którzy wyjeżdżają na studia. No a że na obczyźnie trafia się raczej na obcokrajowca - cóż, przecież więcej ich tam niż krajan.

Co zaś się tyczy przypisywania facetom pozytywnych cech których nie mają i "szybkie tempo zakochiwania się", to wydaje mi się <i to jest moje zdanie, z którym każdy może się nie zgadzać oraz nie jest poparte dowodami naukowymi, a jedynie obserwacjami własnymi> że to jest cecha wielu kobiet (w tym swego czasu i mnie, przyznaję się bez bicia) i dotyczy nie tylko obcokrajowców. Myślenie życzeniowe - bardzo się chce, żeby on taki był.
                  • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 17:04
                    ok, moze i masz racje
      • lonely.stoner Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 15:34
        taa, a jak faceci leca na cycata blondyne z niebieskimi oczami i okragla dupka - i od razu jest fajniejsza, madrzejsza, lepsza w lozku, itd. od np. 150kg rudej bezzebnej baby to spoko :)
        ja nie widze w tym nic zlego ze kobiecie podoba sie facet ktory jest slawny lub bogaty - w koncu dowodzi to tego (naprawde) ze odniosl sukces.
        Co do tych obcokrajowcow- to sa tez rozne nieciekawe sterotypy- ja np,. uwazam ze wszyscy wlosi sa furiatami i erotomanami - chociaz zakladam ze byc moze pewnie nie. Polacy zas slyna wsrod moich kolezanek (nie polek) z tego niezbyt ladnie pachna (albo w ogole smierdza) , i ze sa szarmanccy w takim starym stylu( pomoga niesc ciezka torbe, ustopia miejsca w busie).
        • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 16:25
          > taa, a jak faceci leca na cycata blondyne z niebieskimi oczami i okragla dupka
          > - i od razu jest fajniejsza, madrzejsza, lepsza w lozku, itd. od np. 150kg rude
          > j bezzebnej baby to spoko :)

no wlasnie nie bardzo
          cycata blondyna to cycata blondyna i nic wiecej za tym nie idzie
          zapewne slyszalas, ze pewne kobiety sluza tylko do jednego i niczego wiecej sie nie nadaja

ostatnio pytalem znajomego o pewna dziewczyne, z twarzy jak na moje standardy wysoka ocena z 8/10
          gosc powiedzial, ze do zwiazku to ona sie nie nadaje
          takze nie kazda atrakcyjna to zaraz fajniejsza, madrzejsza
          • sid.leniwiec Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 16:48
            Jesteś beznadziejny, ale już kiedyś Ci to pisałam.
            • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 16:53
              beznadziejne to sa takie kobiety jak ty, ktore oceniaja facetow po tym ile zarabiaja czy skad pochodza
              nie chce mi sie juz, pa
              • sid.leniwiec Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 16:54
                Zieeew, zmień płytę.
          • sundry Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 16:56
            Toż z kobietami jest tak samo! Obcokrajowcy z Egiptu mogą być dobrzy na romans wakacyjny, a za mąż wychodzą jednak Polki za Polaków w większości.
            • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 17:03
              no wtedy to akurat szkoda mi tych chlopakow
              nie wiedza w co sie pakuja
              • sundry Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 17:09
                Ale których? Tych Polaków, czy tych od romansów?
                • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 17:12
                  domysl sie
                  • sundry Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 17:15
                    Mężczyzn masz za takich debili, co nie umieją nawet myśleć samodzielnie, tylko z jakimiś podłymi babami się żenią? Ty byś się ożenił?
                    • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 17:27
                      tacy goscie zaliczaja po kilkadziesiat panienek rocznie
                      panna, ktora z taki idzie do lozka zniza sie do takiego poziomu, czyli szybko, byle jak, bez zadnych wymagan, taka czysta konsumpcja
                      dobieram sobie towarzystwo wedlug wlasnych zasad i pewne typy osobowosci omijam np typowego konsumpcyjnego stylu, snobizmu, politpoprawnych czy tzw przesadnej otwartosci seksualnej
                      ludzie wiaza sie z kims dla siebie wyjatkowym, tak przynajmniej powinno byc, a ja nie widze nic wyjatkowego w bzykaniu z gosciami, ktorzy nie potrafia pisac czy sa mentalnymi dresiarzami
                      takie kobiety nie sa dla mnie wyjatkowe
                      poza tym nie wiadomo co w prezencie taka dostanie
                      • sundry Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 17:32
                        Wrzucasz wszystkie kobiety do jednego worka. Jest cała masa kobiet, co miały po jednym partnerze. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby się z taką ożenić.
                        • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 17:38
                          przeczytaj jeszcze raz to co napisalem

tutaj nie chodzi o ilosc tylko jakosc
                          juz wielokrotnie o tym pisalem
                          jak dziewczyna lubi szybko na dyskotece/wakacjach z pierwszym lepszym to prosze bardzo, ale ja nawet nie mam ochoty z taka sie zadawac
                          ona zapewne z kims o takich pogladach tez, wiec nie ma problemu
                          takze czy tam panie kierowniczki, ktore lubia z egzotykami czy klubowe weekendowe wymiataczki niczego nie traca

i o co chodzi z tym ozenkiem? po co mi to
                          • sundry Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 17:43
                            Jak nie masz ochoty się zadawać, to się nie zadawaj. O ożenku pisałam, bo piszesz, jak by wszystkie Polki zbiorowo wychodziły za mąż za obcokrajowców, co wcale nie jest prawdą. Branie wśród Polek mają przede wszystkim Polacy, Polki wiążące się na stałe z obcokrajowcami są w mniejszości.
                            • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 17:47
                              > Branie wśród Polek mają przede wszystkim Polacy, Polki wiążą
                              > ce się na stałe z obcokrajowcami są w mniejszości.

sporo wieksze branie maja obcokrajowcy
                              • sundry Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 17:50
                                Masz na to jakiś dowód? Choćby taki- ile kobiet, co wyszły za obcokrajowców znasz?
                                • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 17:56
                                  co ma do tego slub? nie rozumiem
                                  rozmawialem z facetami, do tego obserwuje swoje otoczenie, studiowalem to tez sporo widzialem i sie dowiedzialem
                                  • sundry Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 18:00
                                    Ślub jest jakby symbolem czegoś trwałego, oznacza, że związek jest poważny. Założę się, że ledwie garstka Polek wzięła ślub z tymi przysłowiowymi już Egipcjanami. W twoim otoczeniu większość kobiet związała się z obcokrajowcami? Dziwne, zakładając że w Polsce mieszkasz.
                                    • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 18:06
                                      mam wrazenie, ze bardzo chcesz dowiesc swej teorii, ze wcale nie czytasz tego co napisalem
                                      • sundry Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 18:09
                                        Jasne, że czytam. Próbujesz dowieść, że obcokrajowcy mają większe branie u Polek niż Polacy, co moim zdaniem jest wierutną bzdurą.
          • lonely.stoner Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 19:00

> > taa, a jak faceci leca na cycata blondyne z niebieskimi oczami i okragla
            > dupka
            > > - i od razu jest fajniejsza, madrzejsza, lepsza w lozku, itd. od np. 150k
            > g rude
            > > j bezzebnej baby to spoko :)
            >
            > no wlasnie nie bardzo
            > cycata blondyna to cycata blondyna i nic wiecej za tym nie idzie
            > zapewne slyszalas, ze pewne kobiety sluza tylko do jednego i niczego wiecej sie
            > nie nadaja

kotku, poleciales w tym miejscu wlasnie jednym z moich ulubionych stereotypow hehe- podpisala cycata blondyna, z IQ wyzszym od twojego pewnie o 160% hehe.
            • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 19:48
              > kotku, poleciales w tym miejscu wlasnie jednym z moich ulubionych stereotypow h
              > ehe- podpisala cycata blondyna, z IQ wyzszym od twojego pewnie o 160% hehe.

kotku, cycata blondyna w znaczeniu "stan umyslu", czyli fajna laska nadajaca sie tylko do lozka
              nie mam nic do blondynek z duzym biustem
              ze tez znajduja sie osobniczki, ktorym trzeba wszystko wykladac, slowo po slowie tlumaczyc
              z martishia, hermina, sidem, alpepe, princessa, rzeka i facetami z forum nie mam tego problemu
              no moze z sidem czasami mam

oczywiscie, ze iq masz wyzsze, zapewne jestes tez ladniejsza o 189% i pocisz sie lepiej ode mnie o 143%, a do tego tak z japy ci nie wali jak mnie
              po prostu ociekasz zajebistoscia
              co jeszcze mam napisac zebys poczula sie dobrze?
              albo nie, napisz sama, poczujesz sie lepiej, nie ma to jak komplementowanie samego siebie
    • dawid_tbg Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 15:59
      Takie stereotypy wypowiadają najczęściej ludzie którzy nigdy z ludźmi innych kultur odczynienia nie mieli, to tak samo jak by każdego polaka nazwać alkoholikiem, bo podobno u nas sie tylko pije.
    • po-trafie Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 17:54
      emn.. nie wiem w sumie gdzie jest pytanie, wiec moze ja zadam:

co jest dziwnego w tym bardzo popularnym nie tylo u kobiet mechanizmie? Przypuszczam ze na jakims etapie pewne zalozenia pomagaly nam przetrwac, i tak:
      - ladnej osobie przypisujemy czesto pozytywne cechy charakteru;
      - dziewczynie z doleczkami w policzkach mile usposobienie;
      - poludniowcowi ognistosc;
      - osobie, ktora dosza w czyms do mistrzostwa - ciekawa osobowosc;
      - osobie o artystokratycznym pochodzeniu - dobre maniery i wyczucie stylu;
      - szczuplym - zdrowie.

Wiekszosc zupelnie nieslusznie, takie wrazenie najczesciej sa bzdura, ale to nam glowa podsuwa.

Taki messi nie kwalifikuje sie do sredniej krajowej pod wzgledem wygladu i to, ze moze byc przez wiele kobiet uznawany za atrakcyjnego dowodzi, iz nie tylko wyglad sie liczy. Facet w czyms co robi jest mistrzem, ma nietuzinkowe umiejetnosci, do czego doszedl wlozonym wysilkiem, systematycznoscia, talentem, dyscyplina i rezimem.
      To jest cos, co moze imponowac. Ludziom, ktorzy nam imponuja przypisujemy poztywne cechy.

I nadal nie wiem.. gdzie tu pytanie? co tu do rozwazania?
      • sid.leniwiec Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 18:01
        I to jest najmądrzejszy post w tym wątku, kłaniam się.:)
        • po-trafie Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 18:28
          a dziekuje, odklaniam sie :-)
      • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 18:03
        zalozmy, ze masz dwie osoby

polak i szwed

czesc kobiet patrzy w ten sposob
        polak - aha, ok
        szwed - aha, ok, moglabym go polubic, bo jest szwedem, jest szwedem to zapewne jest malomowny, a ja takich lubie
        przez co temu drugiemu za samo pochodzenie przyznaje sie dodatkowe zalety, na samym poczatku znajomosci wyprzedza przykladowych polakow

widzialas kiedys zeby kobiety pisaly, ze atrakcyjny dla nich jest facet nie majacy nawet 170 cm ?
        • sundry Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 18:07
          A dla facetów atrakcyjna będzie kobieta mająca, dajmy na to 185 cm? Co ci przeszkadza, że jakaś kobieta lubi małomównych? Fajny Polak zawsze będzie miał szanse u Polki większą niż beznadziejny obcokrajowiec.
          • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 18:11
            Sundry blagam
            czytaj uwaznie
            • sundry Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 18:16
              Nie wiem, co ty chcesz osiągnąć. Stereotypów nie zmienisz. Wiadomo, że w życiu nie jest sprawiedliwie, jedni mają branie u kobiet ( a kobiety u facetów) a inni nie. Ja na ten przykład nie mam, ale nie chodzę po forum i nie narzekam, że jak się jest piękną, mądrą i przebojową kobietą, to się na starcie ma łatwiej, mogę co najwyżej się starać.
        • po-trafie Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 18:27
          ta, a inna kobieta spojzy i pomysli:
          polak, aha, bedzie rozumial moje zarty albo nawiazania do bajek z dziecinstwa, swoj czlowiek, super
          szwed, aha. hmm.. moze bedzie milczacy? ee tam.

Co do 170cm - owszem. Mialam kolezanki ledwo przekraczajacy 150cm, takie filigranowe dziewczynki i dla nich wymarzony facet mial kolo 170cm, bo z wyzszymi czuly sie karykaturalnie (+ podswiadomy strach przed byciem niechcacy skrzywdzona fizycznie ;-))

Rozni ludzie maja rozne preferencje i w roznym stopniu kieruja sie podswiadomymi stereotypami. Ba. Czasem maja rozne stereotypy. Jedna pomysli ze skoro szwed to malomowny, inna ze skoro szwed to oziembly emocjonalnie.

Nadal nie wiem, co tu rozwazac lub do czego dazyc?
          • kombinerki.pinocheta Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 18:41
            > polak, aha, bedzie rozumial moje zarty albo nawiazania do bajek z dziecinstwa,
            > swoj czlowiek

roznica polega na tym, ze to jest pewnik
            natomiast w przypadku szweda kobieta sama tworzy sobie pozytywny obraz czlowieka ze wzgledu na to skad pochodzi, przed samym poznaniem danego osobnika

> Co do 170cm - owszem. Mialam kolezanki ledwo przekraczajacy 150cm

piszesz o skrajnosciach
            ile widzialas kobiet ledwo przekraczajacych 150 cm? 10? :)

> Rozni ludzie maja rozne preferencje i w roznym stopniu kieruja sie podswiadomym
            > i stereotypami

do tego daze zeby pokazac, ze samo zachodnioeuropejskie pochodzenie jest dla polek czyms lepszym niz polski paszport
            cos jak stwierdzenie, ze czarna rasa jest lepsza od zoltej
            • po-trafie Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 18:57
              Zastanawiam sie, skad ty bierzesz takie twierdzenia.
              Mieszkam za granica od jakiegos czasu i tak jak wczesniej tak i teraz za nic w swiecie nie zwiazalabym sie z facetem z zagranicy. Chyba, zeby mnie naprawde czyms niesamowicie urzekl.. ale ciezko mi sobie taki uklad wyobrazic. Polski paszport wygrywa z wszystkim.

Przypisuje polakom wiele pozytywnych cech, ktorych w wiekszosci nie maja. Niekoniecznie beda rozumieli moje zarty, bo sa dosc specyficzne. Niekoniecznie ogladali te same bajki.
              Ba. Niekoniecznie da sie z nimi porozumiec na tym samym poziomie, a jednak jak slysze polski na ulicy, to odruchowo sie do chlopakow usmiecham, czasem nawet glosno witam.
              Mimo obiegowej opinii, ze polak polaka za granica najchetniej wlasnorecznie by okradl, we mnie wywoluja sympatia.

Jesli w Polsce widze w barze dwa stoliki i przy jednym bawia sie brytole a przy drugim polacy, dosiade sie do polakow. Bo z odruchu przypisuje brytolom pewne negatywne cechy (halasliwosc, po pijaku ogromna nahalnosc, traktowanie polek jako glupich i latwych), natomiast polakom, nawet nietrzezwym, przypisuje cechy pozytywniejsze.

Wierze, ze nie jestem jedyna taka. Jasne, jest czesc kobiet, ktore obcosc kreci. Tak jak sa faceci, ktorzy myslac 'szwedka' dopisza jej zniewalajaca figure i piekne blond wlosy, myslac 'kalifornia' wysportowana sylwetke, a slyszac z kobieta jest z tajlandii - duza fantazje seksualna, natomiast myslac o kobiecie z francji beda spodziewac sie wyrafinowania.

Nie kazdy tak zrobi, jakas czesc moze tak. Tak samo z kobietami. Nie uwierze nawet, ze moznaby tu mowic o wiekszosc. Ot, czesc tak mysli.
              Jakas czesc mysli tez, ze po smierci pojdzie do nieba. A jakas wierzy ze czarny kot przecinajacy droge zwiastuje nieszczescie. A czesc lubi tylko po ciemku.
              A czesc moze uwaza ze czarna rasa jest lepsza od zoltej, ale osobiscie nigdy bym na to nie wpadla.

co tu do dowodzenia?
              • aneta-skarpeta Re: Stereotypowe myslenie 26.11.10, 20:11
                ja tez wolę polskie paszporty:)
            • sundry Re: Stereotypowe myslenie 25.11.10, 18:58
              Można też stworzyć sobie negatywny obraz tego Szweda. Np. jak Szwed, to pewnie blondyn, a ja nie lubię blondynów.

> > Co do 170cm - owszem. Mialam kolezanki ledwo przekraczajacy 150cm
              >
              > piszesz o skrajnosciach
              > ile widzialas kobiet ledwo przekraczajacych 150 cm? 10? :)
              >
              Mężczyzn, co mają 170 cm też jest niewielu.
            • aneta-skarpeta Re: Stereotypowe myslenie 26.11.10, 20:09
              kombi, to ze facet jest polakiem nie jest rownoznaczne, ze bedziey łapac te same żarty- nie ma tak prosto:)
    • kora3 Twój bład polega na tym, ze 26.11.10, 07:20
      opisujesz pewne zjawisko, być moze raczej na pewno :) istniejące, ale dotyczące okeslonego typu kobiet, z okreslonego srodowiska.

Z grubsza to jest tak, jakbym ja napisała, ze faceci to z reguły kiepsko wykształceni i xle wychowani krawaciarze nie dodajac, ze "reprezentawywną grupą" są tu przedstawiciele handlowi - nie obrazajac ich oczywiscie, bo to też byłby jakis tam stereotyp.

Z duzym prawdopodobieńswem tak jest, ze na człowieku, bez wzgledu na płec pewne rzeczy takze dotyczace statusu czy to materialnego, czy społecznego, czy zawodowego, robia wrazenie. Zwykle na takim człowieku, który nie ma okazji znać ludzi z taka pozycją i dla nich to jest czasem wielkie halooo ze takowa poznaje.

Pamietam jak raz wybrałalismy się ze znajomymi na pilnik w pewnej wsi, raczej półzawodowo. Na mjego kolege dosc przecietnego zresztą nikt nie zwracał uwagi, dopóki nie zaczał nagrywac, jest radiowcem. Zaraz się okazało,ze jest b atrakcyjny, dla tamtejszych pań :) I niespecjalnie ejstem zaskoczona tym. Koleś jest szczesliwie zonaty, nie było mu w głowie wyrywanie nikgo, ale został mile połechtany i już:) Wiadomo, ze w swoim zrodowisku nie jest postrzegant, jako jakas "gwiazda".

Absolotnie nie moge sie z Toba natomiast zgodzić gobalnie, choc nie zaprzczam lojalnosci (srodowiskowej) zjawiska. W zwiazku z praca mam okazje poznawac róznych ludzi, w tym takich z róznego rodzaju "swieczników" od lokalnych po krajowych i jakoś nie dostrzegam ani w tych mezczyznach, ani kobietach niczego nadzwyczajnego wynikającego z amego faktu, ze ktos ma kase, czy pozycję (w tej czy innej dziedzinie) Jedni sa fajni i naprawde interesujący, inni - nie. Jak zawsze i w kazdym niemal srodowisku zresztą

Jwsli wiec bierzesz pod uwagę w swoich "rozwazaniach" laski z dyskoteki w białych kozaczkach, które jak zobacza Brytola, czy włocha to sa niemal nieprzytimne z zachwytu, a jak im jeszcze potawi dronka z parasolką to juz swiata nie widza, to masz racje Jesli rozpatrywałbyś inną grupe, wyszłoby ci inaczej.
      • aneta-skarpeta Re: Twój bład polega na tym, ze 26.11.10, 20:07
        Lew Starowicz ostatnio się wypowiadał, że Polki statystycznie lubia typy urody południowej- stąd to wzdychanie do włochów i habbibi pewnie;)

mimo, ze ja nie cierpie tego typu, to nie zmienia faktu, ze duzo kobiet lubi, choćby popatrzeć

sama kiedys poznałam chlopaka z francji- nie rzuciłam się na niego, ale był bardzo miłą odmianą towarzyską- noowe tematy do rozmów, moja ciekawosc jak i jego dotycząca naszych ojczyzn itd- jakby był choc odrobne ładniejszy to kto wie:D- ale była taka fajna aura w tej znajomosci- wiec moze ta innosc zauroczyc- niewazne jaka, amerykanska, skandynawska czy wloska

co do tego co napisała kora

moja kuzynka wyszła za bardzo bogatego chłopaka. naprawdę bardzooo bogatego

oczywiscie na oko, to każdy przecież wie, dlaczego ona się nim zainteresowała i czemu jeszcze go nie zostawiła- no bo to jasne, ze dlatego że ma ZABÓJCZO DUŻO KASY

ale jak ich się pozna bliżej to
        a. on jest cudnym facetem
        b. na swój niecodzienny sposób bardzo się kochają i nie jedno w życiu razem przeszli- taki typ włoskiej rodziny rozkrzyczanej- co dla postronnych moze wygladac tak jakby zaraz mieli sie z nienawiści pozabijać
        • kora3 Wiesz, ja tam nie zwracam uwagi na to, co LUDZIE 27.11.10, 11:46
          mówia a temat motywów, dla których ktos z kims jest :) Pod uwage biore to, co mi mówia bzposrednio zainteresowani na ten temat.

sama o sobie tez od paru ludzi dowiedziałam sie wersji kilku :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka