Dodaj do ulubionych

Wynagrodzenie

21.12.10, 18:02
Dostałam nadpłatę wynagrodzenia przez błąd agencji pośredniczącej (jedna z większych firm trudniących się pośrednictwem pracy). Nadpłata to około 1.5 raza mojej wypłaty. Pozostały mi 2 miesiące zatrudnienia.Pieniążki już wydalam bo dostałam je ponad tydzień temu. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Jakie będą konsekwencje gdy ich nie zwrócę?
Proszę o pomoc - to dość pilne:(
Obserwuj wątek
    • soulshunter Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:06
      dostaniesz kare do zaplaty w wysokosci 1.5 raza nienaleznych pieniedzy. Na drugi raz nauczysz sie nie siegac po nieswoje pieniadze.
      • jan_hus_na_stosie Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:12
        soulshunter napisał:

> a drug
        > i raz nauczysz sie nie siegac po nieswoje pieniadze.

na drugi raz agencja pośrednicząca niech zatrudni porządną kadrową a nie studencinę, który pracuje za 1200 brutto
      • gsix Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:14
        Ja po nie nie sięgałam. Agencja pracy jest na tyle niekompetentna i nie potrafi liczyć.Pieniądze miały być jako wyrównanie niedopłaty z kilku miesięcy i dostając je nie wiedziałam jaka będzie kwota. Także wydając je byłam zupełnie pewna że mi się nalezą. To nie pierwszy błąd w wypłacie mojej pensji - wcześniej miałam zapłacone za mało ze względu na ich pomyłkę.
    • jan_hus_na_stosie Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:09
      gsix napisała:

Jakie będą konsekwenc
      > je gdy ich nie zwrócę?

żadne, mogą cię pocałować w pupę :)
    • lew_ Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:11
      Jak glupim trzeba byc zeby wydac nienalezne pieniadze ??
      • jan_hus_na_stosie Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:13
        lew_ napisał:

> Jak glupim trzeba byc zeby wydac nienalezne pieniadze ??

ma predyspozycje do zostania politykiem :]
        • soulshunter Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:17
          na jej mijscu celowalbym na jakas posadke w Brukseli. Tam sa wieksze mozliwosci.
      • gsix Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:16
        Gdybym wiedziała że sa nienależne to bym ich nie wydała. Przed wydaniem oczywiście pytałam z jakiej okazji wypłacili mi taką kwotę.Dopiero po ponad tygodniu się doliczyli.
        • soulshunter Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:18
          skoro wiedzials ze cos jest nie tak, to trzbea bylo sie wstrzymac z rozpierdzielaniem tych pieniedzy.
        • mahadeva Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:20
          no to po co mowilas? teraz to pewnie Ci potraca z kolejnej pensji
          wiem, co mowie
    • mahadeva Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:18
      żadne, w ogole nie powinno Cie to obchodzic
      • gsix Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:21
        chyba mogą wnieść sprawę do sądu ...
        • jan_hus_na_stosie Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:27
          gsix napisała:

> chyba mogą wnieść sprawę do sądu ...

którą przegrają o ile nie dasz dupy i nie dasz się zastraszyć, dodatkowo ty możesz ich oskarżyć o straty moralne i finansowe wynikłe z ich zaniedbań
          • mahadeva Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:32
            oczywiscie, sprawe to moga zrobic, ale pracownikowi, ktory popelnil blad
    • lew_ Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:20
      Jak dostalas kase to musialas oczywiscie zaraz wydac,co?? Na pierd_oly i po kasie ...za to teraz placz,baty ci sie nalezy,ile ty masz lat??
      • jan_hus_na_stosie Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:23
        nowe buty i sukienka to nie pierdoły!
      • gsix Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:28
        wystarczająco dużo, możesz sobie darować osądzanie mnie - nie taki jest cel tego watku
    • lilyrush Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:22
      Prawne-żadne

Ale nie licz, ze ta agencja jeszcze cie kiedykolwiek zatrudni
      Albo podobne, to takie info szybciutko sie roznoszą
      • jan_hus_na_stosie Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:24
        lilyrush napisała:

> Prawne-żadne
        >
        > Ale nie licz, ze ta agencja jeszcze cie kiedykolwiek zatrudni

wszystkie te agencje pracy to niepotrzebny pośrednik pomiędzy pracownikiem a pracodawcą, powinny zbankrutować :)
    • chersona Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:27
      No dobrze, ale jakie warunki postawiła firma?
      Podobną, ale nie tak dramatyczną sytuację miałam u siebie w pracy i mnie potrącano z kolejnych wypłat.
      • gsix Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:32
        Na razie żadnych, dziś mnie o tym poinformowali - sami nie mogą doliczyć się ile rzeczywiście pieniędzy jest do zwrotu.Z wypłaty mogą mi potrącić chociaż tylko dwie im zostały - czyli na pewno nie wszystko. Chciałabym żeby dostali nauczkę i lepiej traktowali pracowników bo naprawdę są niepoważni...jak już pisałam sytuacja ze źle policzonym wynagrodzeniem to nie pierwszy raz.
        • chersona Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:40
          Może jest tu forum eksperckie prawo pracy i tam się dowiesz.
    • annataylor Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:30
      w następnych miesiącach obetną ci pensję o tę nadwyżkę
      • gsix Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:39
        > w następnych miesiącach obetną ci pensję o tę nadwyżkę

z tego co wiem to muszą mieć na to moja pisemna zgodę
    • lew_ Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:38
      To ty powinnas dostac nauczke a nie oni,w niemczech mialabys juz sprawe o oszustwo.Nie martw sie ,za dupe cie wezma.A nie masz zaoszczedzonych pienidzy nic a nic??
      • gsix Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:41
        > To ty powinnas dostac nauczke a nie oni,w niemczech mialabys juz sprawe o
        > oszustwo.

Ciekawe z jakiej okazji...
        • lew_ Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:46
          Z tej okazji ze wzielas nienalezne ci pieniadze,wszystko bedziesz zwracac,wszystko.
          • jan_hus_na_stosie Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:49
            na szczęście nie mieszkamy w durnych Niemczech :)
            • lew_ Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:53
              Niemcy nie sa durne,nawet nie mozecie sie porownac do nas !
          • chersona Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:52
            Nie wzięła. Tyle jej wypłacono.
    • mumia_ramzesa Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:42
      Jak sie beda upominac o zwrot to napisz im oswiadczenie, ze pieniadze juz wydalas.
      Poczytaj sobie: www.dygas.com.pl/artykuly/Prawo-pracy/Pracownik-nie-w-ka%C5%BCdym-przypadku-musi-zwraca%C4%87-nienale%C5%BCnie-otrzymane-wynagrodzenie
      • lew_ Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:46
        Cmok,mumia:)
      • jan_hus_na_stosie Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:47
        tak myślałem :)

Jeśli pracodawca nie udowodni, iż pracownik miał świadomość uzyskania nienależnych świadczeń, a pracownik wydał już otrzymane bezpodstawnie pieniądze, wówczas nie będzie on zobowiązany do ich zwrotu. Oznacza to, że w praktyce pracodawca ma niewielkie szanse na odzyskanie od pracownika nienależnie wypłaconych mu kwot. Trudne może być bowiem wykazanie, że pracownik miał świadomość, że wypłacone świadczenie jest mu nienależne. Dotyczy to zwłaszcza sytuacji, gdy pracownik miał zmienne wynagrodzenie np. zależne od ilości wykonanej pracy (wynagrodzenie akordowe) lub ilości godzin pracy (wynagrodzenie określone stawką godzinową), ewentualnie gdy w skład jego wynagrodzenia wchodziły zmienne premie.
      • gsix Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:52
        dziękuję bardzo!
        • lew_ Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 18:55
          Hehehehe,nie ciesz sie zawczasu,ten forumowy madrala nie ma pojecia:)) zlapia cie za tylek:)
        • yoko0202 nie dziękuj tylko pomyśl 21.12.10, 20:23
          w Twojej sytuacji niestety ten artykuł potwierdza, że pieniądze musisz zwrócić; przecież sama piszesz, że pytałaś od razu firmę, skąd tak wysoka wypłata - a to oznacza, że wątpliwości były od początku, wcale nie byłaś na 100% że pieniądze się Tobie należą, i powinnaś była się postarać o wyjaśnienie sprawy zanim je wydałaś ["Jeśli pracownik wiedział, że wypłacona kwota mu się nie należy lub mógł na podstawie obiektywnych okoliczności uzyskać taką wiedzę, wówczas powinien zwrócić ją pracodawcy."]
          • gsix Re: nie dziękuj tylko pomyśl 21.12.10, 20:49
            no właśnie jak pisałam dostałam wyjaśnienie za co ta wypłata - upewniło mnie to w jej słuszności
    • izabellaz1 Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 20:52
      I nie zainteresowało Cię dlaczego masz więcej pieniędzy na koncie? Ciekawe...
    • hotally Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 20:58
      Powiedz, że to nie Twoja wina... myślałaś, że to premia świąteczna i już nie masz tych pieniędzy. Następnym razem niech liczą dobrze...
      nie daj z siebie zrobić frajera i oszusta.
    • weekenda Re: Wynagrodzenie 21.12.10, 21:03
      W sumie raczej żadne.
      Mogą Cię poprosić o zwrot ale nie masz żadnego obowiązku zwracać. A jeśli im napiszesz, że myslałaś, że to rozliczenie tych zaległości o których tu piszesz i że całą kwotę już wydałaś to w zasadzie nie mają szans. Oczywiście mogą iść do sądu ale to trwa. I czort wie co zasądzi sąd ale raczej stanie po Twojej stronie.

Piszę tylko o zwyczajach tego świata. No i oczywiście nie odpowiem Tobie na pytanie co w kwestiach moralnych: tak czy siak wydałaś nie swoje pieniądze. No i ktoś za to beknie. Ktoś się pomylił, pewnie nie celowo itd. i za to poniesie konsekwencje jesli szybciutko nie załatwisz sprawy. Może już kogos wywalili z pracy? MOże już ten ktoś z własnych pieniędzy uzupełnił pomyłkę? Ot życie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka