Dodaj do ulubionych

Maltretowany kot - linki do petycji, podpiszcie!

09.01.11, 20:59
Cześć,
z pewnością słyszeliście o sprawie, która kilka dni temu wstrząsnęła kociarzami w całej Polsce - trzylatek rzucał kotem, dusił go, uderzał nim o ściany i podłogę, a te "wyczyny" filmował ochoczo jego 15-letni brat. Obecnie koty są pod opieką KTOZu, w fatalnym stanie - wyłysienia świadczące o ranach, wybite zęby, paniczny strach przed ludźmi...

Dzieciak póki co został przesłuchany i wypuszczony do domu.
Proszę, zadbajmy o to, żeby sprawa nie rozeszła się po kościach!

Petycja o właściwy wymiar kary dla nastolatka:
www.petycje.pl/petycja/6281/apel_o_sprawiedliwy_wyrok_w_sprawie_maltretowanego_kota_(film_z_youtube).html
Oraz druga petycja o zmianę w ustawie dot. praw zwierząt:
www.petycje.pl/petycja/6282/postulaty_zmian_w_ustawie_o_ochronie_zwierzst.html
Klikajcie, proszę, i rozsyłajcie znajomym.
Jeśli strona nie wejdzie od razu, to spróbujcie później - możliwe, że serwer jest przeciążony.

Dzięki!
Obserwuj wątek
    • kombinerki.pinocheta Re: Maltretowany kot - linki do petycji, podpiszc 09.01.11, 21:06
      Karol Kot i Richard Kuklinski tez lubili bawic sie ze zwierzetami.
    • szpil1 Re: Maltretowany kot - linki do petycji, podpiszc 09.01.11, 21:30
      Ja bym chętnie podpisała. Tylko, że wcześniej wyskakiwał mi jakiś błąd i nie dostałam żadnego mejla, aby potwierdzić podpis, a teraz czeeeeekam, i czeeeeekam, i strona się taaaak długo otwiera. Jeśli masz jakiś kontakt z administratorami to radziłabym im zgłosić, bo tak to tylko można się zniechęcić.
      • afortunada Re: Maltretowany kot - linki do petycji, podpiszc 09.01.11, 21:51
        Ha, też chciałam podpisać i mam dokładnie taki sam problem - wyszedł mi komunikat o błędzie.
        Ale jeszcze będę próbować, nie zniechęcam się ;-)
        Przekażę Twoją uwagę Autorkom petycji - może po prostu trzeba ją zamieścić jeszcze na jakimś innym serwerze.
        Ale dzięki wielkie za chęć podpisania, spróbuj jeszcze np. rano albo późnym wieczorem, może będzie łatwiej się dostać.
    • izabellaz1 Re: Maltretowany kot - linki do petycji, podpiszc 09.01.11, 21:33
      A ja miałam dzisiaj ochotę pomaltretować jednego kota i dwóch mężczyzn...
      • szanim Re: Maltretowany kot - linki do petycji, podpiszc 09.01.11, 21:57
        dzieci od zawsze sie znecały nad zwierzetami szczegolnie jak były bite
        ten filmik jest leciutki w porownaniu z moimi znajomymi ktorzy lubili koty
        • ofelia1982 Re: Maltretowany kot - linki do petycji, podpiszc 14.01.11, 16:38
          współczuję wychowywania się i życia w patologii..
    • eastern-strix nie popieram 10.01.11, 00:11
      Ale nie dlatego, że nie lubię zwierząt, przeciwnie, angażuję się w pomoc zwierzętom jak tylko mogę.

Ale pomysł, żeby ci, którzy zwierzęta maltretują potem w ramach resocjalizacji zajmowali się zwierzętami agresywnymi, z problemami jest po prostu chory. To tak jakby pedofile mieli się zajmować dziećmi wykorzystywanymi seksualnie.

To otwarte drzwi do dalszego maltretowania, bo w schronisku nikt nikomu nie patrzy na ręce bez przerwy. A agresywne zwierzęta potrzebują behawiorystów a nie ludzi, którzy zwierząt nienawidzą.

• venettina Re: Maltretowany kot - linki do petycji, podpiszc 10.01.11, 01:22
      W tej chwili, noca strona dziala wzorowo, wiec gdy mnie pierwsze oblezenie bedzie OK.
    • 0ffka Re: Maltretowany kot - linki do petycji, podpiszc 10.01.11, 06:37
      Zrobione!!!
    • domza2 Re: Maltretowany kot - linki do petycji, podpiszc 10.01.11, 10:53
      dalej jest to samo, nie można się podpisać, bo jakiś błąd z wysyłaniem poczty:((
      • domza2 Re: Maltretowany kot - linki do petycji, podpiszc 10.01.11, 10:54
        nie, nie ok, udało się:)
    • teletoobis Re: Maltretowany kot - linki do petycji, podpiszc 10.01.11, 10:55
      Tak jak w przypadk maltretowanego psa- nie popieram. Nie wolno wplywac na niezalezne sady, ktore jako jedyne dysponuja calkowitym materialem do wydania sprawiedliwego wyroku.

Poza tym tu nie miejsce na petycje- kosz
      • aneczka22.1987 Re: Maltretowany kot - linki do petycji, podpiszc 10.01.11, 11:43

Ale teletoobis co ty bredzisz??Myślisz że sąd wyda sprawiedliwy wyrok?Wyda najsprawiedliwszy z możliwych dwa lata pozbawienia wolności(nie mówię tu o przypadku tego nastolatka,bo on akurat jest nieletni,ale o każdy inny przypadek gdy dorosły w brutalny sposób pastwi się nad zwierzęciem)a to i tak jest za mało!!!
        Słyszałeś o tych trzech gnojkach,którzy ciągnęli psa za samochodem?Zawiązali mu sznur na szyję i ciągnęli dopóki nie urwali mu żywcem głowy!To jest normalne??To jacyś psychole których należałoby umieścic w psychiatryku.Jak nie boją się zrobić czegoś takiego psu to i nie bedą mieli skrupułów,by w przyszłości postąpić w podobny sposób z człowiekiem!
        Prawo pod tym względme jest źle nastawione na wydawanie odpowiedniej kary.Dwa lata to zdecydowanie za mało i właśnie o tym jest ta petycja.Dlatego dobrze że ktoś pomyslał o tych mniejszych i chce coś zmienić w naszym kraju.Ja się podpisuje.
        • teletoobis Re: Maltretowany kot - linki do petycji, podpiszc 10.01.11, 11:46
          Gdyby wszyscy chcieli wplywac na sad petycjami, to ci, ktorzy zawinili tez rozpisywaliby wsrod swoich petycje w swej obronie. To droga do nikad.
          Swiete oburzenie swietojebliwych nic tu nie ma do szukania. Jest sad, material dowodowy i ustanowione prawo. Nic wiecej
        • karina_31 Re: Maltretowany kot - linki do petycji, podpiszc 14.01.11, 09:56
          A ja jestem tego zdania co Tubiś.
          Petycje można pisać do rządu i parlamentu. Wszelkie naciski na sądy są bezprawne, w państwie demokratycznym.
          • ofelia1982 Re: Maltretowany kot - linki do petycji, podpiszc 14.01.11, 16:43
            To może się zastanów z Tubisiem co ma na celu petycja. Ma na celu nie zmianę prawa, tylko jest nijaką prośbą do sądu by WYKORZYSTAŁ NARZĘDZIE KTÓRE MA - i zamiast zawiasów dał te 2 lata. A to, że sąd posiada całą dostępną dokumentację a społeczeństwo nie? Uważasz, że musisz znać jakieś dodatkowe informacje by stwierdzić, że Ci ludzie to psychole i powinni siedzieć w kiciu? Ja nie. I 100 tys ludzi, ktorzy podpisali sie pod petycja a propos tego psa w Lipnicy - też nie.
            Jeżeli Cię to interesuje - to te 3 śmiecie ciągnące psa za samochodem przyznały się do winy, ale nie zostali zatrzymani. Skutek? Kilka tyg później ukradli i podpalili samochód...Taakk..Bądźmy litościwi....
            • rosa_de_vratislavia Re: Maltretowany kot - linki do petycji, podpiszc 14.01.11, 17:34
              ofelia1982 napisała:

> co ma na celu petycja. Ma na celu nie zmianę pr
              > awa, tylko jest nijaką prośbą do sądu by WYKORZYSTAŁ NARZĘDZIE KTÓRE MA - i zam
              > iast zawiasów dał te 2 lata.

Petycja do sądu to wpływanie na niezawisłośc sądu.
              A wsadzenie piętnastolatka (który ma się uczyć, pomagać rodzinie i resocjalizować) na 2 lata do więzienia to
              a)duży koszt,
              b)skazanie go na kryminalną edukację.
              Wierzysz oczywiscie,że wyjdzie jako grzeczny, dobrze ułożony siedemnastolatek, uwielbiający zwierzęta i gotowy do zostania dobrym obywatelem.

A to, że sąd posiada całą dostępną dokumentację a
              > społeczeństwo nie? Uważasz, że musisz znać jakieś dodatkowe informacje by stwie
              > rdzić, że Ci ludzie to psychole i powinni siedzieć w kiciu? Ja nie. I 100 tys l
              > udzi, ktorzy podpisali sie pod petycja a propos tego psa w Lipnicy - też nie.
              > Jeżeli Cię to interesuje - to te 3 śmiecie ciągnące psa za samochodem przyznały
              > się do winy, ale nie zostali zatrzymani. Skutek? Kilka tyg później ukradli i p
              > odpalili samochód...Taakk..Bądźmy litościwi....
            • piotr_57 Re: Maltretowany kot - linki do petycji, podpiszc 14.01.11, 17:46
              ofelia1982 napisała:

> To może się zastanów z Tubisiem co ma na celu petycja.

???

Ma na celu nie zmianę pr
              > awa,

To źle!! Bo wlasnie zmiana prawa jest materią mozliwą do "obróbki" za pomocą petycji :)

tylko jest nijaką prośbą do sądu

I tu właśnie tkwi błąd!!!! ŻADNA forma nacisku na sąd nie może być uznana za prawomyślną!

by WYKORZYSTAŁ NARZĘDZIE KTÓRE MA - i zam
              > iast zawiasów dał te 2 lata.

A to już, być może, dałoby się podciągnąć pod któryś z przepisów kk, lub kw.

A to, że sąd posiada całą dostępną dokumentację a
              > społeczeństwo nie? Uważasz, że musisz znać jakieś dodatkowe informacje by stwie
              > rdzić, że Ci ludzie to psychole i powinni siedzieć w kiciu? Ja nie.

Właśniec dlatego, że nie masz żadnych wątpliwości nie możesz być sędzia.
              Sąd to nie to samo co samosąd.

I 100 tys l
              > udzi, ktorzy podpisali sie pod petycja a propos tego psa w Lipnicy - też nie.

To żadne argument. To tylko świadczy o niskiej kulturze społecznej i zupełnej nieznajomości zasad demokratycznego państwa prawa.

> Jeżeli Cię to interesuje - to te 3 śmiecie ciągnące psa za samochodem przyznały
              > się do winy, ale nie zostali zatrzymani. Skutek? Kilka tyg później ukradli i p
              > odpalili samochód...Taakk..Bądźmy litościwi....

Nic nie rozumiesz. Powinnaś się zainteresować funkcjami prawa. to co mówisz to czysta herezja.
    • kum-nye Re: Maltretowany kot - linki do petycji, podpiszc 10.01.11, 11:36
      Druga petycja- fajnie, już podpisana, ale ta pierwsza? Mimo że krew mnie zalewa jak słyszę o maltretowanych zwierzętach i są to dla mnie najtrudniej znoszone informacje, to jak można próbować wpływać na decyzję sądu?
    • aneczka22.1987 Re: Maltretowany kot - linki do petycji, podpiszc 10.01.11, 11:53
      Podpis złożyłam tylko pod drugą petycją z tego względu że niepodobają mi sie jej załozenia-
      1. Objęcia całej rodziny nadzorem kuratorskim,
      2. Skierowania całej rodziny jak również każdego z jej członków na terapię w formie i zakresie zaleconym przez biegłego
      psychologa, właściwego dla rodzaju i rangi popełnionego czynu,
      3. Nałożenie na opiekunów sprawców tego czynu kary finansowej, przeznaczonej na cele ratowania i opieki nad zwierzętami,
      4. Skierowanie rodziny do prac społecznych związanych z opieką nad zwierzętami (np. prace w schronisku).

Nie wiem jaka jest postawa rodziców w tej sytuacji czy popierają wyczyn nastolatka a raczej trzylatka,to to on jest tak naprawdę sprawcą,a 15-latek nadzorującym ale wydaję mi się że podlegać karze powinien przede wszystkim nastolatek który był świadkiem całego zajścia i nic z tym nie zrobił.Może rodzice nie mieli wpłypu na zachowanie synów więc dlaczego mają ponosić karę.W wątku pisze dokładnie ,,Petycja o właściwy wymiar kary dla nastolatka" więc dlaczego ciągle jest powtarzane rodzice,opiekuni,cała rodzina...To on powinien ponieśc karę rodzice swoją drogą.

• venettina Re: Maltretowany kot - linki do petycji, podpiszc 10.01.11, 14:53
        Obawiam sie ze nastolatek nauczyl trzylatka jak maltretowac kota. Dziecko uczy sie przez nasladownictwo, takze delikatnego glaskania i tego zeby nie meczyc zwierzaka. Problem w tym, ze maly po takiej "zabawie" ma juz wpojone pewne zachowania i moze miec cechy sadystyczne. Dlatego opieka psychologa jest konieczna i moze wiele zmienic. Ze starszym bedzie trudniej.
        • 0ffka Re: Maltretowany kot - linki do petycji, podpiszc 10.01.11, 14:58
          venettina napisała:

> Obawiam sie ze nastolatek nauczyl trzylatka jak maltretowac kota. Dziecko uczy
          > sie przez nasladownictwo, takze delikatnego glaskania i tego zeby nie meczyc zw
          > ierzaka. Problem w tym, ze maly po takiej "zabawie" ma juz wpojone pewne zachow
          > ania i moze miec cechy sadystyczne. Dlatego opieka psychologa jest konieczna i
          > moze wiele zmienic. Ze starszym bedzie trudniej.

i nauczył się od rodziców.
    • afortunada tvn "Uwaga" - czwartek 19.50 11.01.11, 22:29
      W czwartkowej "Uwadze" na TVN będzie reportaż, poświęcony tej sprawie.

Dziękuję tym, którzy podpisują :)
    • zeberdee24 Re: Maltretowany kot - linki do petycji, podpiszc 11.01.11, 22:57
      Nie podpiszę żadnej z tych petycji, nie dlatego że ta sprawa mnie nie bulwersuje ale dlatego że w pierwszym przypadku nie widzę celu, sąd i tak nie weźmie jej pod uwagę, w drugim przypadku uważam część proponowanych zmian, z pkt. 1 się zgadam natomiast z pkt 2.

"Możliwość zastąpienia kary więzienia przymusową, nadzorowaną pracą społeczną w ośrodkach opieki nad zwierzętami,
      która spełniałaby równolegle rolę terapii"

Kara pracy społecznej to żadna kara w porównaniu z więzieniem, poza tym komuś kogo bawi znęcanie się nad zwierzętami raczej sprawi przyjemność oglądanie kalekich czy poranionych zwierząt w schronisku.

3. Wprowadzenie programu obowiązkowego wolontariatu dla młodzieży z ośrodków wychowawczych, poprawczaków oraz więźniów,

Nie bardzo wiem czemu miałoby to służyć, to raz, a dwa że transportowanie i pilnowanie 'klientów' takich miejsc pewnie wielokrotnie przewyższyłoby kosztami utrzymanie całego schroniska, to są ludzie niebezpieczni i muszą być pod nadzorem.

4. Wprowadzenie kary dożywotniego zakazu posiadania zwierząt towarzyszących w przypadku wyroku skazującego za zabicie,
      uśmiercenie lub ubój zwierzęcia z naruszeniem przepisów art. 6. ust. 1, art. 33 lub art. 34 ust. 1 – 4, oraz
      tymczasowego zakazu posiadania zwierząt w przypadku wyroku skazującego za działanie z wyjątkowym okrucieństwem.

Z tym się zgadzam, ale żeby to wyegzekwować należy wprowadzić system obrotu zwierzętami domowymi, każde zwierzę powinno być zaczipowane, zarejestrowane w systemie i w razie śmierci oddane do punktu utylizacji żeby była możliwość rozliczenia posiadacza zwierzęcia z tego co się z takim zwierzęciem stało. Za nielegalne posiadanie zwierząt powinny być bardzo dotkliwe kary finansowe.
    • afortunada Re: Maltretowany kot - linki do petycji, podpiszc 13.01.11, 20:26
      W dzisiejszej Uwadze był reportaż poświęcony tej sprawie.
      Może jeszcze ktoś podpisze petycje?
      • rosa_de_vratislavia Re: Maltretowany kot - linki do petycji, podpiszc 14.01.11, 08:20
        afortunada napisała:

> W dzisiejszej Uwadze był reportaż poświęcony tej sprawie.
        > Może jeszcze ktoś podpisze petycje?

Obejrzałam reportaż i upewniłam się w swojej decyzji, by tej petycji nie podpisywać.
        Jednej - bo nie ma co wydłużać kar więzenia - nie przynosi to lepszego efektu resocjalizacyjnego (ważna jest nieuchronność kary). Drugiej - bo wygląda,że autorzy doskonale znają sytuację rodzinną piętnastolatka. Pewnie lepiej niż sąd, rodzice, psycholodzy etc. I już wydali wyrok na rodzinę.
        • rosa_de_vratislavia materiał TVN 14.01.11, 08:25
          uwaga.onet.pl/42614,news,,nikt_mi_nie_uwierzy__ale_lubie_zwierzeta,reportaz.html
          • alikate Petycja 14.01.11, 11:38
            Podobnie jak teletubiś, nie podpiszę.
            Obejrzałam wczoraj program "Uwaga".
            Wysłuchałam tłumaczenia się piętnastolatka i myślę, że pomysł aby pracował jako wolontariusz w schronisku dla zwierząt, nauczy go empatii i szacunku.
            Piętnaście lat to głupi wiek, ale na szczęście chłopak ma szansę na wydoroślenie. Będzie otoczony opieką psychologów.
            Czasem nawet w najlepszej rodzinie w rodzinie zdarza się coś potwornego.
            Najważniejsze to pomóc, a nie pognębiać.
            • marina.sy Re: Petycja 14.01.11, 13:14
              Obejrzałam wczoraj ten reportaż, ale nie od początku. I o ile jestem w stanie uwierzyć w słowa ojca, to temu gó...arzowi nie wierzę ani trochę. On lubi zwierzęta, ale pewnie tak, jak jednorazowe zabawki, można się pobawić, a jak się znudzi albo popsuje rzucić w kąt i się nie przejmować. Pewnie bardziej się martwi i więcej empatii ma dla swojego komputera. Dobrze, że będzie miał zajęcia z psychologiem, ale "pomagać", to można jego kilkuletniemu bratu, a nie prawie dorosłemu człowiekowi, który powinien ponieść odpowiedzialność za swoje czyny.
              • rosa_de_vratislavia Re: Petycja 14.01.11, 16:29
                marina.sy napisała:

>"pomagać", to można jego kilkuletniemu bratu, a nie prawie dorosł
                > emu człowiekowi, który powinien ponieść odpowiedzialność za swoje czyny.

Chcesz żeby siedziałw więzieniu?
                Świetny pomysł, poprzebywa ze złodziejami, przemocowcami, z pewnością wiele się "nauczy" i wyjdzie jako użyteczny dla spółeczeństwa obywatel.
                Chłopak ma rozsądnych rodziców, dom normalny. Widać,że się o niego troszczą - widzieli,że jest z nim cos nie tak i wysyłali do psychiatry.
                Skoro jest zdrowy psychicznie i ma zdrową rodzinę, to chyba lepiej, by pracował społecznie, uczył się norm.
                Kobieta ze schroniska dla zwierząt mówiła,ze mieli już takich wolontariuszy "z przymusu" i nauczycili się oni empatii.
                • ofelia1982 Re: Petycja 14.01.11, 16:51
                  Zgadzam się z Rosą. Do chłopaka czuję coś podobnego do nienawiści, ale uważam, że więzienie demoralizuje. Lepiej, żeby pod nadzorem popracował w schronisku. I mam nadzieję, że odczuł i odczuje w najbliższych miesiącach na swojej skórze ogromną dezaprobatę swoich rówieśników - dla 15latka nie ma nic gorszego. Jeżeli nie jest takim psycholem jak ta 3ka ludzkiego śmiecia z Lipnicy - tamtych bym zagoniła do budowania nam wszystkich dróg przez co najmniej 10 lat..
                • marina.sy Re: Petycja 14.01.11, 17:22
                  Czy ja napisałam, że powinien siedzieć w więzieniu? Ale idąc Twoim tokiem myślenia, to oszustów i złodziei też nie należałoby wsadzać, bo tam mogą spotkać morderców i gwałcicieli i tylko im to zaszkodzi. Jednak temu gn.ojkowi kurator by się przydał, prace społeczne też, choć nie jestem pewna czy w schronisku. A "normy" w tym wieku już powinien dawno znać.
                  Natomiast co do ostracyzmu rówieśników, to byłabym ostrożna. Jeżeli dobrze pamiętam to jego kolega, a nie on, zamieścił film w necie, a pewnie znalazło się jeszcze paru, których ten film mocno rozbawił, a teraz będą go klepać po plecach, żeby się nie przejmował.
                  • rosa_de_vratislavia Re: Petycja 14.01.11, 17:30
                    marina.sy napisała:

> Czy ja napisałam, że powinien siedzieć w więzieniu? Ale idąc Twoim tokiem myśle
                    > nia, to oszustów i złodziei też nie należałoby wsadzać, bo tam mogą spotkać mor
                    > derców i gwałcicieli i tylko im to zaszkodzi.

No. Tak uważam. Lepiej,żeby oddali forsę z nawiązką i popracowali społecznie.
                    Siedząc w więzieniu nie tylko nie mają szansy zarobić (i oddać) pieniędzy, ale stają się cięzarem dla podatnika (3000zl/mies).

• marina.sy Re: Petycja 14.01.11, 17:39
                      Tylko, że zwykle "nie mają z czego oddać", bo albo nic nie posiadają, albo nie mają nawet pracy. Wiec co to za kara, skoro nic się nie traci, a ewentualnie, jak się nie uda, trzeba będzie posprzątać psie kupy?
                      A że w więzieniach powinny być jakieś roboty przymusowe i to cięzkie, w ramach odpracowania swojego pobytu i szkody dla społeczeństwa, to już inna kwestia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka