Dodaj do ulubionych

miejsce ślubu

20.02.11, 22:36
Dziewczyny mam pytanie czy orientujecie się może czy w Polsce można zorganizowac ślub cywilny w dowolnym miejscu czy tylko w Urzędzie? Może któraś z Was brała ślub w niestandardowym miesjcu? esli tak to proszę powiedzcie jak i gdzie to się załatwia,jakie są koszty i wogóle co i jak.Za pomoc bardzo dziekuję :O)
Obserwuj wątek
    • lady.godiva Re: miejsce ślubu 20.02.11, 22:41
      A po co ci ślub?
      • simona1974 Re: miejsce ślubu 20.02.11, 22:45
        Bo wypadałoby to w końcu zalegalizowac
        • ursyda Re: miejsce ślubu 20.02.11, 22:49
          znajdujesz sobie jakąs knajpę z oczkiem wodnym i uroczą altanką potem dogadujesz się z księdzem z pobliskiej parafii (kwestia kasy i ugodowości) i już,
          płacicie też w swoich parafiach normalnie ale mówicie, że ślub bierzecie gdzie indziej
          • simona1974 Re: miejsce ślubu 20.02.11, 22:52
          • lady.godiva Re: miejsce ślubu 20.02.11, 22:52
            Ale ona pytała o ślub cywilny.

Nie wiem, spytaj może w USC? Nie znam przepisów, ale poza urzędem to chyba nie przejdzie.
          • simona1974 Re: miejsce ślubu 20.02.11, 22:53
            ale my chcemy tylko cywilny wiec pytanie czy jestesmy w stanie namówic urzędnika na slub w innym miejscu niz w urzedzie. czy to wogóle jest mozliwe w tym kraju
            • grassant Re: miejsce ślubu 20.02.11, 22:57
              w tym kraju brali już ślub pod wodą i podczas skoku spadochronowego :)
              • simona1974 Re: miejsce ślubu 20.02.11, 23:00
                czyli znając polskie realia wszystko jest sprawą do "załatwienia"?
                • grassant Re: miejsce ślubu 20.02.11, 23:06
                  simona1974 napisała:

> czyli znając polskie realia wszystko jest sprawą do "załatwienia"?

dokładnie.
                • fomica Re: miejsce ślubu 21.02.11, 16:15
                  To jest jak najbardziej do załatwienia. Kwestia dogadanie się z kierownikiem USC. Znajoma para chciałam wziąć ślub na szczycie góry, urząd sie zgodził, wszystko było przyklepane ale w ostatniej chwili plan pokrzyżowała pogoda. Urzędnik bardzo ubolewał że nie może pójśc z nimi w góry tak jak sie umówili.
            • ursyda Re: miejsce ślubu 20.02.11, 23:11
              e ekskuza nie doczytałam
              no to faktycznie może w usc spytaj
          • ofelia1982 Re: miejsce ślubu 21.02.11, 17:04
            ursyda, żeby miec kościelny poza kościołem potrzebujesz zgody biskupa (serio).
        • martka_5 Re: miejsce ślubu 21.02.11, 16:39
          skoro jest to dla Ciebie kwestia jedynie "zalegalizowania", po co chcesz brac slub w jakims specjalnym miejscu?
    • venettina Re: miejsce ślubu 20.02.11, 22:52
      Mozna, ale wszystko zalezy to od dobrej woli urzednika, ktory musi dojechac, itp.
      Trzeba zlozyc podanie, zapewnic miejsce w ktorym bedzie godlo (obowiazek, inaczej slub panstwowy nie jest wazny), itp. detale (dopytaj co jeszcze trzeba zapewnic).

W podaniu musisz przekonac dlaczego tak bardzo ci zalezy, ze nie jest to powodowane moda ani filmami. Przykladowy dobry motyw: gosci jest wiecej niz moze pomiescic sala USC.
      • toxicity1 Re: miejsce ślubu 21.02.11, 15:45
        O ile dobrze pamiętam, Superniania ostatni ślub zawierała w parku.
        Nie wiem jak rozwiązali sprawę godła;)
      • piotr_57 Re: miejsce ślubu 21.02.11, 15:55
        venettina napisała:

> Mozna, ale wszystko zalezy to od dobrej woli urzednika, ktory musi dojechac, it
        > p.
        > Trzeba zlozyc podanie, zapewnic miejsce w ktorym bedzie godlo (obowiazek, inacz
        > ej slub panstwowy nie jest wazny), itp. detale (dopytaj co jeszcze trzeba zapew
        > nic).
        >
        > W podaniu musisz przekonac dlaczego tak bardzo ci zalezy, ze nie jest to powodo
        > wane moda ani filmami. Przykladowy dobry motyw: gosci jest wiecej niz moze pomi
        > escic sala USC.

Tu masz warunki ważności slubu cywilnego :

- małżeństwo zostaje zawarte, gdy spełnione są warunki:
        · odmienność płci osób zawierających małżeństwo
        · jednoczesna ich obecność w chwili składania oświadczeń woli zawarcia małżeństwa
        · złożenie zgodnych oświadczeń przed Kierownikiem Urzędu Stanu Cywilnego
        o wstąpieniu w związek małżeński
        - małżeństwo nie spełniające wyżej wymienionych wymogów, może być zawarte tylko z bardzo ważnych przyczyn

Pomijam oczywiście cechy prawno osobowe, które zakładam, że obie strony spełniają.
        Nie ma żadnego wymogu godła, flagi etc. Wszystko zależy od dogadania się z Kierownikiem USC.
    • maddalena81 Re: miejsce ślubu 21.02.11, 15:49
      W Krakowie mozna brac slub w Dworku Bialopradnickim (koszt 300zl) i w Wili Decjusza (koszt 500zl). W obu miejscach tylko w sobote. Oba miejsca ladne.
    • czarrrnamanka Re: miejsce ślubu 21.02.11, 16:36
      znajomi brali slub na statku w znanej miejscowości wypoczynkowej nad rzeką. Urzędnik wsiadł na pokład. Funkcję godła na statku pełni bandera, jeśli się mylę- skorygujcie mnie wodniacy.
      Wyglądało to tak, że najpierw była krótka ceremonia na górnym pokładzie, potem na dolnym jedzenie/ na środkowym tance oraz bufet.
      Spoko biba. Statek pływał i zawracał w kółko, wszyscy goście przeżyli, nikt się nie utopił. Niestety nie wiem, czy to kwestia łapówki czy innego dogadania, ale jako świadek zdarzenia potwierdzam- da się. Uroczy pomysł.
    • happy_time Re: miejsce ślubu 21.02.11, 16:51
      Można. Zapłacisz trochę więcej :)
    • ofelia1982 Re: miejsce ślubu 21.02.11, 17:03
      cywilny można poza usc - chyba, że trafisz na zołzowatego urzędnika. Ja brałam w ogrodzie przy stawie.
      • ofelia1982 Re: miejsce ślubu 21.02.11, 17:07
        aha, i nie płaciłam extra za usługę. jedynie standardowo chyba 80zł za akt ślubu + kwiaty dla Pani urzędnik i podczas składania życzeń jeden ze świadków odwiózł Panią urzędnik do domu.
    • asiu_3 Re: miejsce ślubu 21.02.11, 19:02
      Kwestia dobrej woli urzednika. Warto zaproponowac podwiezienie na miejsce slubu i odwiezienie z powrotem.
      • simona1974 Re: miejsce ślubu 21.02.11, 20:02
        Dziekujemy za pomoc.Ruszamy zatem prosićurzęników o zgodę. Pozdrawiamy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka