Dodaj do ulubionych

Domowe sposoby na

18.03.11, 20:41
regenerację wątroby.

Ostatnimi czasy, strasznie moją zniszczyłam. :(
Nie, nie alkoholem, a tabletkami anty. Takowych już nie biorę, ale chciałabym jak najszybciej odbudować ten organ, bo boli często i dokucza.
Hepatil już zakupiłam, teraz jednak czekam na dobre babcine rady. :)
Obserwuj wątek
    • pendzacy_krolik Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 20:44
      chorowalam kiedys na zoltaczke, mialam duzy procent zniszczenia watroby. zregenerowalam ja ziolami.ale ci nie napisze jakimi,bo jestes wredna:)
      • wersja_robocza Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 20:52
        pendzacy_krolik napisała:

> chorowalam kiedys na zoltaczke, mialam duzy procent zniszczenia watroby. zregen
        > erowalam ja ziolami.ale ci nie napisze jakimi,bo jestes wredna:)

Powiedział pendzacy królik-do rany przyłóż.

Gangrena murowana.
      • krwawa_orlica Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 20:59
        Jestem wredna, bo boli mnie wątroba, poza tym nie mam pracy, a mój facet jest ostatnio nieznośny, w dodatku dostałam okres, choć miało go dzisiaj tutaj nie być. No.
      • real_mayer Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 21:08
        orlica wredna? kiedy? gdzie?
        • krwawa_orlica Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 21:09
          Też mnie to zastanawia. :D
          Ja to taki dobry misio jestem. :P
    • zetka50 Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 20:49
      Jogurty są najlepsze.
    • wersja_robocza Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 20:51
      Delikatne jedzenie jak dla rekonwalescentów. Zero smażeniny, tłustości, pikanterii, alkoholu i słodyczy, a przynajmniej ogranicz te ostatnie. Ogranicz kawę i czarna herbatę.
      Do tego pij napary z dziurawca czy tymianku (ułatwiają trawienie tłuszczy). Dodatkowo tymianek, cząber, majeranek, koper czy jałowiec ułatwiają trawienie, a kminek działa rozkurczowo, więc dodawaj je też do potraw.
      W zależności od stanu, czas regeneracji nawet do kilku tygodni może potrwać.
      Poza tym... jesteś pewna ze to wątroba?
      • krwawa_orlica Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 20:54
        Tia, boli tam gdzie wątrobą, choć tak wiem ból może promieniować.
        Na wszelki wypadek zrobiłam sobie testy na wrzody żołądka, nie wykazały zmian.

Dzięki za odp.
        A zielona herbata? Może być?

Dodam, że zdrowo się odżywiam, nie jem śmieciowego żarcia, ani sztucznego żarcia.
        O pizzy i makaronach na jakiś czas zapominam.
        Słodyczy prócz czekolady przed okresem nie jadam.
        • wersja_robocza Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 21:00
          Zielona jak najbardziej. W ogóle dużo pij np. wody.
          Jedz często i w małych ilościach. I tak jak napisałam wyżej.
          Nie wiem czy mamy drugi tak szybko regenerujący się organ jak wątroba.Hmmm może skóra. Więc twoja wątroba, jak będziesz dla niej czuła, wróci do zdrowia.:P
          • krwawa_orlica Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 21:03
            Wiem, że óna się ładnie regeneruje jak nie jest uszkodzona powyżej iluś tam %.
            Ale dokucza ostatnio, dlatego chcę ją szybko nareperować. Nie lubię jak mnie cóś boli.
            Dzięki. :)
            • wersja_robocza Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 21:05
              Pochwal się potem jak poszło. Taki fidbek moich porad lekarskich. A nuż otworzę wirtualny gabinet rad wszelakich, więc Twoja rekomendacja będzie niezwykle cenna.:D
              • krwawa_orlica Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 21:07
                No jutro zakupię te wszystkie zioła, chłop znowu powie, że jakieś gusła odprawiam, ale co tam. :D
                • wersja_robocza Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 21:10
                  Kup i używaj. W kuchni pachnie, jedzenie na tym zyskuje, no i oczywiście zrobi dobrze Twojej rekonwalescentce.;)
    • happy_time Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 20:53
      W tv była taka reklama gdzie jakaś pani wałkowała ciasto i mówiła, że tak samo jakieś tabletki regenerują jej wątrobę. Nie wiem jak się nazywają, ale włącz tv. Jak nie masz to jak ja zobaczę to zapiszę nazwę ;)
      • krwawa_orlica Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 20:55
        No my dzikusy są i nie mamy w domu tv. :)
        • happy_time Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 21:03
          Zaraz dzikusy, teraz to ponoć moda taka :)
          • krwawa_orlica Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 21:05
            O proszę, u nas to skąpstwo i oszczędność. :D
        • stephanie.plum Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 21:05
          to zupełnie tak jak my.

a te tabletki to może "Essentiale Forte", czy jakoś tak.
          one podobnież odbudowują wątrobę.
          • ofelia1982 Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 22:38
            essentiale forte brałam właśnie przy cholestazie ciężarnych - wraz z Ursopolem (ale ten już na receptę) pięknie mi wyprostowały sytuację
            • cus27 Re: Domowe sposoby na 19.03.11, 04:13
              Postarac sie o dzidziusia (nie zartuje) !
      • lacido Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 21:18
        phi też coś ja mam ale nie oglądam ;)
        • krwawa_orlica Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 21:23
          Pfff, to się nie liczy.
          Podtrzymujesz komercyjną modę tłumu, Szanowna Pani. :D
          • lacido Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 21:33
            nic nie podtrzymuję :) łatwo nie oglądać TV jak się nie ma telewizora :)
      • anais_66 Re: Domowe sposoby na 19.03.11, 05:11
        happy_time napisała:

> W tv była taka reklama gdzie jakaś pani wałkowała ciasto i mówiła, że tak samo jakieś tabletki regenerują jej wątrobę.

:))) Esseliv
    • princess_yo_yo Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 21:28
      jak bola powazne organy to sie idzie do lekarza a nie samemu diagnozuje przyczyny
      • krwawa_orlica Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 21:31
        Jak to nie pomoże, to pójdę.

Boję się lekarzy (czyt też nie mam zaufania) i chodzę do nich w ostateczności.
        • happy_time Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 21:40
          No właśnie może zrób wcześniej badania. To chyba próby wątrobowe się nazywa. Będziesz wiedziała czy musisz iść do lekarza czy wystarczą domowe sposoby.
    • devilyn Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 21:43
      Sylimarol w dawce 300mg dziennie, bezpiecznie można brac do 400mg. Sprawdzone.
      • anais_66 Re: Domowe sposoby na 19.03.11, 05:12
        devilyn napisała:

> Sylimarol w dawce 300mg dziennie, bezpiecznie można brac do 400mg. Sprawdzone.
        >
        Albo zioła z ostropestu. Na ich bazie powstał sylimarol, ale działania nie sprawdzałam.
    • ofelia1982 Re: Domowe sposoby na 18.03.11, 22:36
      Po pierwsze dlaczego nie pójdziesz z tym do lekarza i go nie zapytasz?
      Po drugie - ja z powodu cholestazy ciężarnych miałam dietę bardzo odciążającą wątrobę i jest ona też polecana jak ktoś ma problemy z nią. Nazywa się dieta wątrobowa (szok, nie?;) - zakłada częściowe wyeliminowanie tłuszczów i błonnika z menu (na rzecz lekkich węglowodanów), a również wszelkich ciężkostrawnych rzeczy (np. tłuste pestki, grzyby, ciężkostrawne owoce etc.) Plus - da się na niej schudnąć. Minus - marzysz o normalnym jedzeniu. Ja po porodzie od razu zamawiam pizzę, bo od 2 m-cy jem tylko gotowanego lub pieczonego w folii kurczaka bez tłuszczu lub pierogi z jagodami (to nie jest żart!)
    • asiu_3 Re: Domowe sposoby na 19.03.11, 14:51
      Po jakim czasie brania tabletek watroba zaczela Ci dokuczac? Zrobilas sobie proby? Pytam z ciekawosci, bo sama biore tabletki od dluzszego czasu.

Poza tym polecam wszelkie preparaty z ekstraktem z karczocha i koniecznie unikanie alkoholu.
      • krwawa_orlica Re: Domowe sposoby na 19.03.11, 16:39
        Pół roku, brzuszek zaczął boleć gdzieś po trzech miechach, ale nie miałam pojęcia, ze to wpływ tabsów.
        Do tego doszły zmienne nastroje i całkowity spadek libido, więc olałam te paskudne tabletki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka