Dodaj do ulubionych

czy wiecie

16.06.11, 00:06
czy wiecie, że Izrael to jedyny z wysokorozwiniętych krajów na świecie, którego Google Maps nie udostępnia zdjęć satelitarnych w wysokiej rozdzielczości?

a czy wiecie, że jak się wejdzie na wyszukiwarkę google i zaczyna wpisywać dowolną narodowość lub grupę etniczną np. "Hindus", "Arab", "Hiszpan", "Polak" a nawet słowo takie jak "Murzyn" (uznawane za obraźliwe) za każdym razem Google wyświetla autopodpowiedź, z jednym wyjątkiem... Gdy spróbujemy wpisać w Google "Żyd" lub "żydowski" nie wyświetli nam się nic :)

jak trzeba mieć wielką fobię i potężne wpływy, aby teoretycznie niezależną firmę jaką jest Google zmusić do cenzurowania wyników?
Obserwuj wątek
    • marguy Re: czy wiecie 16.06.11, 01:07
      Wpisalam sobie we francuskie google Juif wyswietlilo mi "Environ 9 670 000 résultats (0,10 secondes)".

Teraz widzisz, ze sa google i googielki oraz, ze nie nalezy wyciagac pochopnych wnioskow.
    • berta-death Re: czy wiecie 16.06.11, 07:40
      To tylko po polsku nie wychodzi. Po angielsku jak najbardziej. Google maps nie sprawdzałam, ale Izrael to jest mimo wszystko państwo w stanie wojny z sąsiadami i realnie zagrożone jakimiś atakami. Teoretycznie mieli podstawy, żeby zabronić publikowania szczegółowych map ich terytorium. Być może w ogóle tam satelity nie sięgają, przynajmniej te oficjalne i komercyjne. W przeciwnym wypadku to byłoby wystawianie się na łatwy cel.
    • mediator.org Re: czy wiecie 16.06.11, 10:54
      Mnie wystarczy, że raz zobaczyłam co działo się na lotnisku
      gdy grupa żydów leciała do Izraela.
      Byłam w szoku jakimi środkami ochrony zostali objęci!
      I tak jest podobno z każdą grupą żydowską, na każdym lotnisku.
      Fobia musi być MEGA...
    • gr.eenka Re: czy wiecie,że Chiny 18.08.11, 19:35
      to bardzo nowoczesny kraj i bardzo rozwinięty?
      Ostatnio słuchałam radia i byłam zaskoczona.

A co do map google, to pewna firma jeszcze rok, dwa lata temu była zacieniowana a teraz już nie. Też siędziwiła, bo to jest punkt strategiczny kraju.
    • hotally Re: czy wiecie 18.08.11, 23:22
      google żydowskie :)
      podobno gazeta cenzuruje monsanto

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka