Dodaj do ulubionych

do noszących okulary

13.07.11, 18:08
czy wyrabialiscie sobie kiedykolwiek w salonie optycznym szkła bez oprawek?
jestem chwilowo w Polsce i zazyczylam sobie zrobienie samych szkieł bez oprawek na to Pani w optyku spojrzala sie dziwnym wzrokiem''jak to?''
czy to jest az tak dziwne? stwierdzila ze pozniej nie beda mi chcieli w innym salonie ( za granica np) oszlifowac i wsadzic do oprawek- ze bedzie to duzy problem
a mi sie w Polsce oplaca zrobic jedynie szklai i dolozyc niewielka sumke i kupic sobie naprawde eleganckie oprawki za granica gdzie mieszkam
Obserwuj wątek
    • tygrysio_misio Re: do noszących okulary 13.07.11, 18:09
      ile zaoszczedzisz na tym, ze szkla zrobisz w Polsce?

oczywiscie w Polsce nie ma fajnych i szykowanych oprawek...
      • kombinerki.pinocheta Re: do noszących okulary 13.07.11, 18:15
        > oczywiscie w Polsce nie ma fajnych i szykowanych oprawek...

Wszystkie ukradziono, ale za to wodki mozna sie napic i w morde dac.
      • zielonalukrecja Re: do noszących okulary 13.07.11, 18:19
        250 zl - dla mnie jest to roznica znaczna
        • tygrysio_misio Re: do noszących okulary 13.07.11, 18:29
          nie nosze okularow, ale okulanika mam w rodzinie.. pamietam, ze kiedys robil szkla do oprawek, ale z dopasowaniem na miejscu

zanim wydasz kase na szkla dowiedz sie czy u Ciebie w kraju robia takie motywy, ze przynosisz im szkla i oni je dopasowuja

i rozejrzyj sie za oprawkami w Polsce.... przeciez jest taka roznorodnosc, ze da sie znalesc cos ladnego
    • alpepe Re: do noszących okulary 13.07.11, 19:52
      Pani u optyka ma rację. A na oprawkach optycy mają bajeczną marżę, więc większość, o ile nie wszyscy, nie zgodzi się wstawić szkieł do oprawki klienta.
      • manissa Re: do noszących okulary 13.07.11, 22:24
        W Poznaniu nie ma z tym zadnego problemu. Często z wojaży przywożę odlotowe oprawki i na miejscu dopasowuję szkła korekcyjne.
    • dystansownik Re: do noszących okulary 13.07.11, 20:30
      > a mi sie w Polsce oplaca zrobic jedynie szklai i dolozyc niewielka sumke i kupi
      > c sobie naprawde eleganckie oprawki za granica gdzie mieszkam

Jeśli nie chodzi o "naprawdę eleganckie" w stylu full wypas firmowane przez jakiegoś znanego projektanta, żeby poszpanować, to koszt oprawek stanowi ok. 1/5 ceny całych okularów i bardziej opłaca się kupić już oprawki ze szkłami.
    • silic Re: do noszących okulary 13.07.11, 22:58
      A jak niby mają te szkła "zrobić " skoro nie ma oprawek ? Toż jedyne co to mogą ci dać gotowe szkła i tyle. Całą obróbkę i tak będzie musiał przeprowadzić punkt wstawiający te szkła w oprawkę. Trzeba było przywieźć oprawkę ze sobą i żeby wpasowali te szkła tutaj.
      Może cię zaskoczę , ale optyk nie produkuje szkieł....one są już gotowe.
    • moonogamistka Re: do noszących okulary 14.07.11, 00:15
      Moze warto w Polsce?
      www.iokularnicy.pl/marki_produkty/7
    • wartosc.energetyczna Re: do noszących okulary 14.07.11, 00:26
      a pytałaś czy po powrocie ktoś ci takie surowe szkła wsadzi do oprawek (i czy sumka będzie nadal niewielka)?
    • martadyna Re: do noszących okulary 14.07.11, 04:06
      to trzeba bylo sobie zagranica kupic te eleganckie oprawki, przyjechac z nimi do PL i zamontowac w nich nowe szkla. Gdzie byl problem???
    • enith Re: do noszących okulary 14.07.11, 06:10
      Żaden optyk nie da ci gwarancji na okulary, jeśli szkła pochodzą z nieznanego źródła. Co innego kupić oprawki i dopasować szkła do nich, a co innego przynieść szkła i dopiero szukać do nich oprawek. Nie wiem, czy takie kombinowanie faktycznie ci się opłaci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka