Dodaj do ulubionych

Wlasna firma

08.08.11, 09:18
Piszę tutaj, bo firm tu macie pewnie że ho, ho. A zanim mi ktoś na pracy odpowie, to się zestarzeję.

Wszystko przez to, że mi ZUS udziela różnych odpowiedzi.

Założyłam firmę, jednocześnie pracuję na etacie (zarabiam powyżej minimum, ale poniżej średniej krajowej, jeśli to istotne dla problemu), ale etat mia się nijak i w żaden sposób nie jest związany z z nowo założonym interesem. Mój mąż został osobą współpracującą (również pracuje gdzie indziej na umowę zlecenie, ale nie zarabia minimum,na umowie ma grosze, resztę kasy dostaje jako tzw. dodatki lub premie), na razie będzie pomagał nieodpłatnie.

I teraz w ZUSie nr 1 powiedziano mi, że skoro mąż jest już zatrudniony (przypominam, że w umowie nie ma wynagrodzenia w wysokości minimum), to płacę za niego JEDYNIE składkę zdrowotną.

ZUS nr 2 twierdzi, że muszę płacić za niego całokształt, a nie tylko składkę zdrowotną.

Więc jak to właściwie jest?

Siedzę w broszurach o ubezpieczeniach, składkach i własnych firmach. z których generalnie wynika, że osób współpracujących jest mało, i że to niezbyt popularne i w związku z tym mało się o nich pisze, a jak już to tylko podaje definicję.

W ZUSie wywołałam popłoch swoimi podchwytliwymi i, zapewne w mniemaniu urzędników, złośliwymi pytaniami i się trzy babki konsultowały zanim mi udzieliły odpowiedzi w rodzaju, albo będzie padać, albo nie.

Wie ktoś? Pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • six_a Re: Wlasna firma 08.08.11, 12:22
      moim zdaniem ubezpieczenie społeczne jest płacone tylko raz (czyli z etatu).
      a zdrowotne wiele razy co jest jakimś chamstwem, bo przez to że mam dajmy na to firmę, nie zwiększa mi się częstotliwość korzystania z opieki zdrowotnej. ale z czegoś muszą łatać ten durszlak.

musisz jakieś oficjalne pismo wystosować, bo kolejne panie z zusu wyrocznią nie są. i nawet jak Ci coś powiedzą, to potwierdzenia na to nie będziesz mieć.

a po jakiego groma mąż został osobą współpracującą? więcej komplikacji i więcej zusu, po co Ci to?
      • kitek_maly Re: Wlasna firma 08.08.11, 13:28
        > moim zdaniem ubezpieczenie społeczne jest płacone tylko raz (czyli z etatu).
        > a zdrowotne wiele razy co jest jakimś chamstwem, bo przez to że mam dajmy na to
        > firmę, nie zwiększa mi się częstotliwość korzystania z opieki zdrowotnej.

Też kiedyś musiałam płacić podwójnie zdrowotną i mnie to wpieniało strasznie. :)

Do autorki. Polecam forum specjalistyczne:
        www.forum.gofin.pl/index.php
        Tam siedzą tęgie głowy. :)
    • nglka Re: Wlasna firma 08.08.11, 12:32
      Jedyna rada jaką mam - wyślij pismo do zusu z prośbą o odpowiedź na piśmie.
      Żadne tam "panie w okienku" które nie ponoszą odpowiedzialności za to, co mówią.
    • blue.basmati Re: Wlasna firma 08.08.11, 13:22
      Możesz wystąpić do ZUS z wnioskiem o wiążącą interpretację - w razie problemów będziesz wtedy chroniona.
    • allerune Re: Wlasna firma 08.08.11, 16:04
      > Mój mąż został osobą współpracującą (również pracuje gdzie indziej na umowę zlecenie, ale nie zarabia minimum,na umowie ma grosze, resztę kasy dostaje jako tzw. dodatki lub premie), na razie będzie pomagał nieodpłatnie.

po cholerę to zgłaszać? Skoro jest już ozusowany i ubezpieczony, to po co ponosić te koszty drugi raz? szczególnie jeśli mu nie płacisz... bez sensu

• kochanic.a.francuza Re: Wlasna firma 08.08.11, 17:19
        Pewnie mu placi i sobie to wlicza w koszty.
        • wartosc.energetyczna Re: Wlasna firma 08.08.11, 17:32
          kochanic.a.francuza napisała:

> Pewnie mu placi i sobie to wlicza w koszty.

płaci mu za nieodpłatną pomoc?
          • kochanic.a.francuza Re: Wlasna firma 08.08.11, 18:12
            A kto powiedzial, ze nieodpatna? Jakby byla nieodplatna to by mowy nie bylo o zadnych ubezpieczeniach i skladkach.
            • wartosc.energetyczna Re: Wlasna firma 08.08.11, 18:15
              kochanic.a.francuza napisała:

> A kto powiedzial, ze nieodpatna?

mechantloup
              • kochanic.a.francuza Re: Wlasna firma 08.08.11, 18:30
                No faktycznie, doczytaam, tylko ze to bez sensu i pewnie z planem, ze w przyszlosci odplatnie, bo na razie to i tak nie ma od czego tych kosztow odpisac.
    • kochanic.a.francuza Re: Wlasna firma 08.08.11, 17:21
      tak jak ci juz wyzej napisano, popros o odpowiedz na pismie, wtedy przetrzasna wszystkie zrodla, by sie nie wkopac i znajda prawdziwa odpowiedz.
    • zawsze-pytanie Re: Wlasna firma 08.08.11, 17:41
      Poproś o odpowiedź na piśmie. Ale z tego, co wiem, jeżeli Twój mąż nie zarabia najniższej krajowej, musi płacić pełną składkę. Nie zgłaszaj jego nieodpłatnej, pomocy, po co? :)
    • wartosc.energetyczna Re: Wlasna firma 08.08.11, 17:47
      znalazłam coś takiego:
      www.pracosfera.com/Sk%C5%82adki-ZUS.php
      ale najlepiej wystosować do ZUSU prośbę o interpretację, w ciągu 30 dni ci odpowiedzą i to jest na pewno wiążące
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka