Dodaj do ulubionych

Facet uderzył nieletniego !

14.08.11, 18:06
Byłam dziś w lidlu i widziałam jak facet uderzył nastolatka.

Wychodziłam już ze sklepu, przy wejściu stało dwóch młodych chłopaków z kaskiem w ręku, może przyjechali na skuterze. Podchodzi do nich facet chwyta jednego za włosy i uderza jego czołem w futrynę, nawet słyszałam uderzenie więc dosyć mocno. Słyszałam tylko te słowa:
-dlaczego pan mnie bije
-a mówiłem że tak nie masz jeździć
Całe zdarzenie widziało jeszcze kilka osób.
Nie wiem o co poszło, może zajechali facetowi drogę (skuterem).
Chłopaki chcieli może zadzwonić po policję lub do rodziców bo zapytali się mnie czy mam komórkę. No i pech bo czasem zapominam i akurat jej nie miałam więc oni poszli dalej się pytać.
Wkurzyłam się trochę bo chłopaki wyglądali na spokojnych no i żeby bić tak drastycznie przed ludźmi?
Mogłabym nawet zaświadczyć że widziałam tą całą sytuację ale chłopaki poszli do innych ludzi no i odjechałam.

Przypomniała mi się sytuacja jak facet pobił chłopaka gdy wbiegł mu przed samochód za piłką.
Wiadomo można się zdenerwować ale bić obce dziecko- przecież to karalne.
Obserwuj wątek
    • alienangel Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 18:27
      > Przypomniała mi się sytuacja jak facet pobił chłopaka gdy wbiegł mu przed samochód za piłką.

Od razu zaznaczam, że nie usprawiedliwiam bicia dziecka, a tym bardziej łamania mu nogi.
      Ale z tego co słyszałam, to nie było tak, że furiat pobił biednego, grzecznego aniołka, któremu piłeczka wpadła pod samochód, jak to przedstawiał tefalen. Ponoć chłopak prosił się co najmniej o wytarganie za uszy.
      A co do twojej historii, to w takich sytuacjach najgorsze jest to, że nikt nie reaguje.
      • zetka50 Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 18:36
        nie wiem jaki był powód ale facet mógł chłopakowi pogrozić jak już, a nie uderzyć.
        Takie jest moje zdanie.
        • alienangel Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 18:48
          Jak już pisałam, też nie pochwalam takiego zachowania. Zwracam tylko uwagę, że historia nie była tak czarno-biała, jak ją przedstawiały media, ku uciesze wielbicieli czasopism z historiami typu "z życia wzięte".
      • bezpocztyonline Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 19:04
        alienangel napisała:

> Ale z tego co słyszałam, to nie było tak, że furiat pobił biednego, grzecznego
        > aniołka, któremu piłeczka wpadła pod samochód, jak to przedstawiał tefalen.

Ano faktycznie:

wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,9194675,Legnica__Sad_skazal_kierowce__ktory_skopal_dziecko.html
        "Sędzia Jacek Seweryn, wymierzając karę, podkreślił, że chłopiec sam przyczynił się do tak nerwowej reakcji Marka Ł. - Nie ma wątpliwości, że oskarżony jest winny, dwa razy kopnął poszkodowanego powodując u niego złamanie kości udowej - mówił uzasadniając wyrok. - Ale był sprowokowany niewłaściwym zachowaniem chłopca, dlatego sąd nie zakwalifikował jego czynu jako występku o charakterze chuligańskim.

"Niewłaściwe zachowanie" chłopca miało polegać na tym, że rzucił czymś, najprawdopodobniej śliwką w auto Marka Ł. - A gdy ten zwrócił mu uwagę, wówczas chłopiec wulgarnie się do niego odezwał słowami "spie...j pajacu!" - wyjaśnił po wyjściu z sądowej sali obrońca oskarżonego mecenas Marek Michalski.

To że chłopiec rzucał w auto potwierdziło dwóch świadków.

Babcia chłopca, Aleksandra Deryj, zaprzeczała: - On po prostu nie może zrozumieć, dlaczego ten mężczyzna go zaatakował. Nie wierzę, że Artur przeklął. Gdyby tak było, przyznałby się na pewno."

Ta babcia jest zwłaszcza przeuroczo naiwna... Aniołeczek "sp...dalaj, pajacu!""
        • assalia Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 19:12
          a ile to 2 świadków sobie załatwić? Nic trudnego...
          Jeśli ci świadkowie byliby na miejscu zdarzenia, nie pozwoliliby na bicie chłopca! A jeśli pozwolili..mógł go niechcący zakatować! To mają serca z kamienia!
          Więc wątpię, że TAM byli świadkowie.

Szkoda, że chłopiec nie wziął sobie świadków np mamę, babcię, że tylko rzucił śliwką..jak to chłopiec...dzieciństwo ma swoje prawa...I nie przeklął..

faceta nic nie usprawiedliwia...nawet jakby mały rzekł mu h... to dziecko. A on go skopał jak dorosłego! To nie fair! I jest to facet agresywny skoro dziecko TAK wyprowadza go z równowagi!
          Dorosłego rozumiem by zabił?

złamał mu udo..powinien ponieść karę za odszkodowanie..dziecko miało ból, rekonwalescencję.
          • assalia To agresja!!! 14.08.11, 19:17
            w obu przypadkach zachowanie DOROSŁYCH JEST nieadekwatne do zachowania dziecka/ci - to nic innego jak wyładowanie AGRESJI... w postaci bicia/pobicia

Dojrzały dorosły w przypadku dziecka poniżej 14 lat idzie do rodziców na skargę. I mówi co zaszło. Nie bije!! NIE KOPIE!!! DO ZŁAMANIA UDA! DZIECKO MOGŁO BYĆ KALEKĄ! Rodzicie powinni wnieść o apelację.
            Gdyby dorosły mu powiedział sp..pajacu..to by go zabił, skoro dziecko skopał, a sąd by rzekł że jest niewinny bo go ofiara sprowokowała;/

Powyżej idzie oprócz rodziców do organów sprawiedliwości- sąd, policja, kurator, dzielnicowy itp. NIE BIJE!
            • bezpocztyonline Re: To agresja!!! 14.08.11, 19:24
              assalia napisała:

> Dojrzały dorosły w przypadku dziecka poniżej 14 lat idzie do rodziców na skargę
              > . I mówi co zaszło. Nie bije!! NIE KOPIE!!! DO ZŁAMANIA UDA!

A ten dzieciak poniżej 14 lat to jechał na motorze? A wolno w ogóle?
              Wydawało mi się, że dopiero od 16 lat.
            • senseiek rodzic mu sie smieje w twarz i mowi "spie...j".. 14.08.11, 19:31
              > Dojrzały dorosły w przypadku dziecka poniżej 14 lat idzie do rodziców na skargę
              > . I mówi co zaszło. Nie bije!! NIE KOPIE!!!

A ten rodzic mu sie smieje w twarz i mowi "spie...j".. :)

> Powyżej idzie oprócz rodziców do organów sprawiedliwości- sąd, policja, kurator
              > , dzielnicowy itp. NIE BIJE!

Do policjantow tez takie dzieci mowia "spie...j".. :)
              bo i tak mu nie odda, ani nic mu zrobic nie moze, przynajmniej legalnie.
              • assalia Re: rodzic mu sie smieje w twarz i mowi "spie...j 14.08.11, 19:42
                Policja zawsze może wlepić mandat..za obrazę. Więc można? Można.
                • ka-mi-la789 Re: rodzic mu sie smieje w twarz i mowi "spie...j 14.08.11, 21:47
                  Tyle, że potem się okazuje, że mandatu nie ma z czego ściągnąć, bo rodzina z tych, którym tylko na wino marki mózgojeb starcza.
          • bezpocztyonline Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 19:21
            assalia napisała:

> a ile to 2 świadków sobie załatwić? Nic trudnego...
            > Jeśli ci świadkowie byliby na miejscu zdarzenia, nie pozwoliliby na bicie chło
            > pca!

forum.gazeta.pl/forum/w,72,122819764,,Legnica_Sad_skazal_kierowce_ktory_skopal_dziecko.html?v=2
            Zwróć uwagę na posty sebeek75:

"Re: Słusznie wpie...ł gnojowi.IP: *.devs.futuro.pl
            Gość: sebeek75 04.03.11, 10:00 Odpowiedz

Gdyby rzucil w jadacego motocykliste moglby go zabic to po pierwsze po drugie bylem swiadkiem tego zdarzenia i to ja wezwalem policje i zapisalem numery tego auta. Nawet nie bylem wezwany na swiadka przed sad musialem sam sie zglosic tak dziala polski wymiar sprawiedliwosci. Prawda jest taka ze chlopak prowokowal faceta dosc dlugo najpierw pozorowal wbiegniecie pod auto pozniel obrzucal je kamieniami a nie sliwkami a na koniec zwyzywal faceta. A babcia niech sie nie wy[owiada bo byla przywleczona sila na miejsce byla tak pijana ze wpgle nie wiedzial oco chodzi i jeszcze zwymyslala wnuczka ze przez niego zostala oderwana od rozrywk
            i"

"Re: ZiomislawPaliblantIP: *.devs.futuro.pl
            Gość: sebbeek75 04.03.11, 12:55 Odpowiedz

Byles tam widziales to ?? Ja widzialem dziennikarze bzdury pisza pilka dziecku wypadla gowniarz nawet pilki nie mial. Facet przegial ok ale wieksza kare powinni dostac opiekunowie dzieciaka co to za moda zeby 6 latek sam sie bawil na jednej z glownych ulic w cywilizowanym swiecie oprocz tego kierowcy wyrok dostali by tez opiekunowie tego dziecka zwlaszcza ze chleja wode do nieprzytomnosci dzien w dzien wogle o dziecko nie dbajac."

"Re: kklementIP: *.devs.futuro.pl
            Gość: sebbek75 04.03.11, 13:00 Odpowiedz

A wiem ze gowniarz wyzywal bo bylem tego swiadkiem i tak zeznalem przed sadem malo tego to ja wezwalem policje bo oprocz mnie nikogo tam nie bylo nie bronie kierowcy uwazam ze ludzie powinni byc karani za to co zrobia a nie za to co wymysla dziennikarze.
            "

Też uważam, że opiekunowie "aniołeczka" powinni bardziej się zajmować jego wychowaniem.
            • assalia Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 19:40
              nic nie usprawiedliwia BICIA - KOPANIA!

Z PUNKTU WIDZENIA PSYCHOLOGICZNEGO DZIECKO CHCIAŁO UWAGI DOROSŁYCH...skoro jest zdane samo na siebie, bo opiekunowie piją!!!!! To tymbardziej przemawia za tym, aby z dzieckiem isc do rodzica...na skargę. A nie kopac! FACET powinien poniesc karę. Bo drugi raz to zabije przechodnia za kilka słow wulgarnych

Powyżej to są fakty ŁAGODZĄCE zachowanie dziecka!

To dziecko zachowało się dziecinnie, takie prawo dziecka. REAKCJA dorosłego karygodna!
              czyli co? dziecko na codzien ma ból, bo opiekunowie piją itp. I jeszcze poniosło tak wielki ból! złamanie uda?!!? A potem gips itp.
              A jakby go uderzył w głowę i go zabił???
              Sąd powinien oduczac ludzi złych reakcji! rekacja dorosłego była zła! I pownien miec karę pienieżną za krzywdy dziecka. A dziecku opiekę psychologa. zapis na dodatkowe zajęcia, bo szkoda dziecka. Jest niewinne. Winni są dorosli!
              • ka-mi-la789 Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 22:01
                > Z PUNKTU WIDZENIA PSYCHOLOGICZNEGO DZIECKO CHCIAŁO UWAGI DOROSŁYCH...

Na szczęście "punt widzenia psychologicznego" nie jest obowiązującym prawem. I oby tak zostało.

> Powyżej to są fakty ŁAGODZĄCE zachowanie dziecka!

Ależ "dziecko" (mały bandyta, a nie dziecko) nie było sądzone, więc o jakich "faktach łagodzących" bredzisz?

> To dziecko zachowało się dziecinnie,

Wyzwiska i rzucanie kamieniami w ludzi to dziecinne zachowanie? Wbijanie noża pod żebro pewnie też?

> takie prawo dziecka.

To samo dziecko, kiedy już nie będzie dzieckiem, pobije cię, zgwałci, a potem jeszcze okradnie. Tak dla zabawy. Też jego prawo, co? Chociaż, z takimi poglądami, to pewnie sama poprosisz, żeby sobie na tobie ulżył za ciężkie dzieciństwo. I oby do ciebie się ograniczył, nie rujnując życia komuś zdrowemu na umyśle i przydatnemu społeczeństwu.

> A jakby go uderzył w głowę i go zabił???

A jakby twoi starzy stosowali antykoncepcję? Ale, niestety, nie stosowali. Dla twojej informacji: prawo pozwala karać za czyny, nie za "a gdyby".

> Sąd powinien oduczac ludzi złych reakcji! rekacja dorosłego była zła! I pownien
                > miec karę pienieżną za krzywdy dziecka.

Jeszcze trochę pokrzycz i potup nóziami, co se bedziesz żałować. To w w końcu arcydojrzała, "dobra" reakcja, godna "punktu widzenia psychologicznego".

A dziecku opiekę psychologa. zapis na
                > dodatkowe zajęcia, bo szkoda dziecka. Jest niewinne. Winni są dorosli!

A proszę cię bardzo, zafunduj mu, dobrodziejko.
              • bezpocztyonline Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 22:36
                assalia napisała:

> To dziecko zachowało się dziecinnie, takie prawo dziecka. REAKCJA dorosłego kar
                > ygodna!

Oczywiście! Dorosły powinien pogłaskać dziecko po główce i życzyć dobrej zabawy.

Dziecko ma rodziców i babcię. Nie jest winą ani przechodnia, ani kierowcy zaatakowanego kamieniem przez dziecko, że dziecko nie ma właściwej opieki. Oni nie są od opiekowania się obcym sobie dzieckiem i zastępowania mu uwagi opiekunów.

Jakoś nic nie było o tym, że ten kierowca miałby przez 28 lat swojego życia kiedykolwiek kogokolwiek innego atakować.

A dziecko owszem - rzucało wcześniej też kamieniami i w inne samochody. Jakoś nie chciałabym w czasie jazdy oberwać kamieniem w szybę, bo jakieś dziecko czuje się samotne.
                To może kosztować życie kierowcy i pasażerów.
          • wlody1 Re: Facet uderzył nieletniego ! 15.08.11, 14:59
            Miałem taką sytuację!
            Podjechałem też do Lidla(przypadek:)) i wchodząc spojrzałem na chłopaków którzy zainteresowali się moim autem. Przeważnie się interesują, ale tym razem trochę inaczej. Jeden stanął na czatach a drugi zaczął wykręcać mi wentyle z kół. Złapałem tego który wykręcał i pytam dlaczego to robi. Nie umiał odpowiedzieć i było widać że to raczej grzeczny i normalny chłopiec. Natomiast ten co stał na czatach zaczął pyskować i doszedłem do wniosku że to On jest prowodyrem. Złapałem gnojka za kołnierz i zadzwoniłem po Policję. On natomiast zadzwonił po Tatusia. Przyjechali m/w równocześnie tzn Tatuś prędzej. I Tatuś zaczął się awanturować że biję Jego synka. Ani razu go nie uderzyłem, nawet Jego nie dotknąłem a Jego kołnierza bo trzymałem cały czas aby nie zwiał. Na Tatusia odgrażanie się zdążyłem tylko zapytać czy puścić chłopca i czy sam Go zatrzyma. Wtedy już była Policja to chłopaka puściłem a On...chciał od razu zwiać. Na szczęście ktoś Go złapał. Potem już tylko protokół i będzie jakiś tam wniosek do sądu.
            Ale jest pytanie- dlaczego rodzice z góry zakładają że Ich dzieci są święte?
            W sprawie wątku to facetowi należała się bęcka. Nikomu nie wolno bić- czy to dziecka czy dorosłego, chyba ze w obronie własnej. Gdybym tam był to tak łatwo by Mu nie było...
            • wersja_robocza Re: Facet uderzył nieletniego ! 16.08.11, 18:24
              wlody1 napisał:

> Ale jest pytanie- dlaczego rodzice z góry zakładają że Ich dzieci są święte?

To chyba instynkt działa. Najpierw się broni swojego, a dochodzenie racji po tym, jak kurz opadnie.
        • berta-death Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 19:54
          No i co z tego, że dzieciak kogoś zwyzywał? To jest powód, żeby kogoś skatować? Czy może raczej pretekst. Drechole też jak kogoś skasują to zawsze mówią, że albo ten ktoś sie krzywo na nich popatrzył, albo mu drogę zajechał, albo samochód porysował, albo potrącił na ulicy, albo spacerował nie po swojej dzielnicy. Nie mówiąc o tym, że jakby w niego śliwka rzucili miejscowi drechole a potem kazali spie...ć, to zapewne grzecznie by się oddalił z miejsca zdarzenia i jeszcze posprzątał po sobie. A, że to dziecko było, które nie odda, to można skopać.
          • bezpocztyonline Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 20:51
            berta-death napisała:

> No i co z tego, że dzieciak kogoś zwyzywał? To jest powód, żeby kogoś skatować?

Nie wiemy, jak to było, sąd natomiast wie.
            Facet był w ciężkim stanie psychicznym, zmarł dziadek jego narzeczonej, facet właśnie wiózł ubranie do trumny dla zmarłego.
            A tu jakiś smarkacz urządził sobie zabawę - wedle słów świadka z przytoczonego forum - i najpierw udawał, że wbiega pd samochód, a w końcu zaczął rzucać kamieniami - ie śliwkami, kamieniami. Na zwróconą uwagę odpalnął "spi.. laj, pajacu", więc pewnie faceta poniosło. Opiekunów smarkacza nie było.

Facet nie "stał i katował", tylko podniósł, kopnął i puścił (chłopak spadł na chodnik).
            Nie jest to chwalebne zachowanie, żadną miarą, ale też na wieloletnie więzienie też nie zasługuje. Tak to przynajmniej ocenił sąd. I myślę, że miał rację.

A co do "drechów" - prędzej z tego smarkacza może wyrosnąć "drech" - przy takim zachowaniu w takim wieku i przy braku jakiejkolwiek opieki i wychowania. Za parę lat będzie rzucał kamieniami z mostu nad autostradą a do policjantów przemawiał "spie..dalaj, pajacu".
            • berta-death Re: Facet uderzył nieletniego ! 15.08.11, 06:58
              Po tym jak się przekonał na własnej skórze, że jak się człowiek wkurzy to może kogoś skatować i sąd weźmie to jako usprawiedliwienie, to faktycznie nic nie stoi na przeszkodzie, żeby i sam zaczął innych kasować, tylko dlatego, że mu się czymś narazili. Czyli faktycznie kariera drechola stoi przed nim otworem.

Poza tym jak się widzi, że ktoś stwarza zagrożenie ruchu drogowego, albo dzieci bez opieki bawią się wbieganiem na ulicę, to dzwoni się na policję albo straż miejską a nie samemu idzie wymierzać sprawiedliwość. I to nawet ze względu na własne bezpieczeństwo. Jak to jest jakieś obce dziecko, to nigdy nie wiadomo kto jest jego rodzicem, starszym rodzeństwem, czy jakimś innym krewnym bądź znajomym. Jakby miał mniej szczęścia to mogłoby się skończyć, że jacyś drecholowaci krewni pomścili by dzieciaka.
              • bezpocztyonline Re: Facet uderzył nieletniego ! 15.08.11, 08:11
                berta-death napisała:

> Po tym jak się przekonał na własnej skórze, że jak się człowiek wkurzy to może
                > kogoś skatować

A czy ktoś tu kogoś skatował? Nic takiego się nie stało. Nadużywasz słowa.

Faktem jednak jest, że dziecko poniosło trwały uszczerbek na zdrowiu - w nodze ma szynę i pewnie do późnej starości będzie odczuwało skutki tego, że w dzieciństwie została mu złamana noga. Przynajmniej na zmianę pogody jeśli nie częściej.

> i sąd weźmie to jako usprawiedliwienie, to faktycznie nic nie st
                > oi na przeszkodzie, żeby i sam zaczął innych kasować, tylko dlatego, że mu się
                > czymś narazili.

No - stoi na przeszkodzie. Będzie miał uraz psychiczny i będzie się bał ewentualnej agresji obcych ludzi. Szkoda, że musiało do tego dojść, bo rodzice i babcia nie potrafili ani zapewnić mu opieki ani wpoić podstawowych norm zachowania w społeczeństwie.

> Poza tym jak się widzi, że ktoś stwarza zagrożenie ruchu drogowego, albo dziec
                > i bez opieki bawią się wbieganiem na ulicę, to dzwoni się na policję albo straż
                > miejską

No i ? Ile razy ty byłaś świadkiem takiej sytuacji? Czy tylko sobie tak teoretyzujesz?
                Kierowca miał może całkiem inny porządek i plan dnia, a nie spełnianie zadań staży miejskiej.
                Najpierw chciał cierpliwie przeczekać, potem zwrócił uwagę, a potem poniosły go nerwy. Został za to zresztą skazany, natomiast nic nie wiadomo o jakichś konsekwencjach wobec opiekunów (rodziców czy babci) "niewinnego aniołka".

> a nie samemu idzie wymierzać sprawiedliwość. I to nawet ze względu na
                > własne bezpieczeństwo. Jak to jest jakieś obce dziecko, to nigdy nie wiadomo kt
                > o jest jego rodzicem, starszym rodzeństwem, czy jakimś innym krewnym bądź znajo
                > mym. Jakby miał mniej szczęścia to mogłoby się skończyć, że jacyś drecholowaci
                > krewni pomścili by dzieciaka.

Aha. Czyli światem jednak powinien rządzić strach przed drechami. Nie bij obcego dziecka, bo ono może mieć drechowatych krewnych . No rzeczywiście, właściwa motywacja ;P
                • berta-death Re: Facet uderzył nieletniego ! 15.08.11, 08:26
                  > No - stoi na przeszkodzie. Będzie miał uraz psychiczny i będzie się bał ewentua
                  > lnej agresji obcych ludzi.

Jak już, to tylko silniejszych od siebie. Słabszym można bez narażania się na agresję z ich strony.

> Kierowca miał może całkiem inny porządek i plan dnia, a nie spełnianie zadań st
                  > aży miejskiej.
                  > Najpierw chciał cierpliwie przeczekać, potem zwrócił uwagę, a potem poniosły go
                  > nerwy.

Domyślam się, że za każdym razem jak ktoś jest świadkiem albo ofiarą jakiś wykroczeń, to powinien samemu wymierzyć sprawiedliwość a nie bawić się w jakieś wzywanie policji, bieganie po sądach itp? I nie będziesz miała nic na przeciwko jak spowodujesz stłuczkę i uszkodzisz nową beemkę jakiegos dresa, to ten dres zamiast wezwać policję i spisać protokół zajścia i szkód, wywlecze cię z samochodu i ci wtłucze, żebyś raz na zawsze się nauczyła zasad prawidłowego prowadzenia samochodu?

> Aha. Czyli światem jednak powinien rządzić strach przed drechami. Nie bij obceg
                  > o dziecka, bo ono może mieć drechowatych krewnych .
                  Skoro uważasz, że jest ok, że dzieciakowi można w afekcie połamać nogi za niewłaściwe zachowanie i, że pewnie będzie miał nauczkę na całe życie, to znaczy, że tym samym sama uważasz, że jest ok, że światem rządzi strach przed bandytami.
                  • bezpocztyonline Re: Facet uderzył nieletniego ! 15.08.11, 09:10
                    berta-death napisała:

> I nie będziesz miała nic na przeciwko jak spowodujesz stłuczkę i uszkodzisz nową beemkę > jakiegos dresa, to ten dres zamiast wezwać policję i spisać protokół zajścia i szkód,
                    > wywlecze cię z samochodu i ci wtłucze, żebyś raz na zawsze się nauczyła zasad
                    > prawidłowego prowadzenia samochodu?

I tak to zrobi, nie pytając, czy ja mam coś przeciwko temu. Bo jest "dresem" i czuje się sam bezkarny. Bo zawsze był bezkarny.

Na to akurat nie mam wpływu. Może miałaby wpływ prokuratura, ale prokuratura polska tym się różni od brytyjskiej, że chroni przestępców, a nie spokojnych, uczciwych ludzi.

Dla porównania:

www.polskieradio.pl/43/265/Artykul/369832,Policja-zidentyfikowala-kiboli-ze-zdjec-
                    m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105226,9609433.html
                    www.gazetakrakowska.pl/sport/pilkanozna/415007,lech-wisla-sledztwo-w-sprawie-zadymy-umorzone,id,t.html?cookie=1

www.telepolis.pl/news.php?id=22491

> Skoro uważasz, że jest ok, że dzieciakowi można w afekcie połamać nogi za niewł
                    > aściwe zachowanie

A gdzie znalazłaś informację, że ja tak uważam??? Umiesz w ogóle czytać ze zrozumieniem?

> i, że pewnie będzie miał nauczkę na całe życie

No - niewątpliwie będzie miał. Nie sądzisz? Uważasz, że taki uraz nie pozostawi żadnych śladów?

> to znaczy, że tym samym sama uważasz, że jest ok, że światem rządzi strach przed
                    > bandytami.

Nie, nie uważam, ze światem rządzi strach przez bandytami. A jeśliby tak było, to nie byłoby OK. Uważam, że bandytów nie ma się co bać, tylko należałoby wspólnie się przed nimi bronić.
                    Zamiast okazywać im uległość.

Natomiast uważam, że sześcioletnie dziecko powinno być nauczone przez rodziców i opiekunów, że nie wolno atakować ani agresywnie zaczepiać innych ludzi.

Nawet na zasadzie "nie kop kolegi, bo się spocisz", jeśli "nie kop kolegi, bo to nieładnie" dziecko nie rozumie i nie akceptuje. "Nie rzucaj kamieniami", "nie wolno niegrzecznie się do innych odzywać" itp.

Sześciolatek, który nie czuje żadnego respektu przed obcym dorosłym!
                    Rodzice i babcia chowają sobie poważny problem. Ciekawe, ile razy, już sami usłyszeli od swojego "aniołka" "spie..laj, pajacu". I nie reagowali na to.

Zawsze jest niebezpieczeństwo, że w takiej sytuacji zareaguje obcy dorosły.
                    Dlatego dzieci należy wychowywać i uczyć ich zasad poprawnego funkcjonowania w społeczeństwie, by je przed takimi sytuacjami uchronić.
      • erillzw Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 22:51
        Przepraszam Cie, ale wedle takiej logiki to mozna uznac, ze dziecko z kolką również prosi się o conajmniej wyarganie za uszy.
        jakie by dziecko nie bylo zadaniem doroslego jest zachowac sie odpowiedzialnie a nie jak spuszczony ze smyczy ratler ktory musi kogos pobic.
        • alienangel Re: Facet uderzył nieletniego ! 16.08.11, 18:22
          > Przepraszam Cie, ale wedle takiej logiki to mozna uznac, ze dziecko z kolką również prosi się
          > o conajmniej wyarganie za uszy.

Bez obrazy, ale to chyba według Twojej.:)
    • sijena Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 18:33
      trza bylo reagowac, a nie gapic sie. moze facet mial powod, moze nie...z du#y ten watek
      • zetka50 Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 18:38
        Jak by mnie chłopak poprosił to bym zaświadczyła. Poszli do innych którzy też widzieli daną sytuację więc się nie pchałam.
        • simply_z Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 19:03
          jakiś małolat non stop jeździ mi skuterem pod oknami ,z chęcią zastosowałabym rozwiązanie tego pana.
          • zetka50 Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 22:45
            a może ci chłopcy własnie tak jeździli pod domem tego pana i już się wkurzył.
            żałuję że nie zapytałam o co chodziło.
            Ale na pewno nie zareagowałabym tak jak Ty, tylko dlatego że pod domem mi jeżdżą.
            • simply_z Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 22:47
              > żałuję że nie zapytałam o co chodziło.
              na tym polega twój problem ,nie wiesz o co chodzi ale wyciągasz wnioski ...
              • zetka50 Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 22:51
                simply_z napisała:

> > żałuję że nie zapytałam o co chodziło.
                > na tym polega twój problem ,nie wiesz o co chodzi ale wyciągasz wnioski ...

jakie wnioski?
                dzieciaków sie nie bije i to obcych szczególnie przed ludźmi i takim głupim sposobem.
                Facet niepoczytalny uderzając młodego czołem o futryne mógł go zabić!
                • bezpocztyonline Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 23:51
                  zetka50 napisała:

> Facet niepoczytalny uderzając młodego czołem o futryne mógł go zabić!

Tak jak ten?

www.nie.com.pl/art8910.htm
                  wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Dawid-Jackiewicz-kandydatem-PiS-na-prezydenta-Wroclawia,wid,12686818,wiadomosc.html?ticaid=1cd7f
                • simply_z Re: Facet uderzył nieletniego ! 15.08.11, 09:21
                  dzieciaków sie nie bije i to obcych szczególnie przed ludźmi i takim głupim spo
                  > sobem.
                  > Facet niepoczytalny uderzając młodego czołem o futryne mógł go zabić!
                  nie wiesz o co poszlzo ,wiec sie nie wtracaj ,taki maly gnojek o malo nie przejechal mojej sasiadki tym swoim skuterkiem ,gwarantuje cie ,ze ta pani z checia walnelaby go w glowke i nie tylko.
          • erillzw Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 22:58
            Tak bierzmy przykład z Londynczykow, jak nam sie starcza cierpliwosci to wezmy sie za bicie, palenie i demolowanie miejsca zamieszkania. Przeciez to takie frustrujace, ze ktos pod oknami jezdzi. proponuje rowniez kneblowac dzieci - koniecznie w dzien i w nocy, zabronic autom parkowac pod oknami a najlepiej zakaz ruchu wszelkich pojazdow w okregu 2 km od domu. Aha, nie zapominajac nawrzesczec na sasiadow, ze osmielaja sie robic kupe o 22.30..
            • zetka50 Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 23:34
              Nic nie można poradzić jak wokoło wszystko przeszkadza.
              U mnie jeżdżą nawet tiry, wiadomo wąska ulica ale starają się jechać wolno i nawet to przeszkadza moim sąsiadom. Psy ujadają -też przeszkadza.
              Trzeba zrozumieć innych-po prostu. Ale ludzie to ludziska, patrzą tylko na swą wygodę.
    • six_a Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 19:06
      ja dziś w almie byłam.
      kupiłam chleb poligonowy.
      dziękuję.
      • simply_z Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 19:19
        co to za chleb?
        • six_a Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 19:21
          a kij go wie, wzięłam, bo ładnie wyglądał, a teraz doczytałam, że bezdrożdzowy i z płatkami ziemniaczanymi - chlep hartkorowy;)
          • trypel Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 21:54
            poligonowy jest super, jak bylismy w Falenicy to tam przez 3 dni u znajmych jedlismy. Naprawde pycha - jak stary dobry razowiec
            • six_a Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 22:15
              a widzisz, jeść mi się chce, zara go wypróbuję.
              • six_a Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 22:20
                pyyyycha no.

https://www.piekarniagrzybki.pl/obr/chleb-poligonowy.jpg
                • trypel Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 22:40
                  dokładnie taki

nikt by małolata nie tłukł jakby poligonowy miał w domu :D
                  • simply_z Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 22:48
                    :D
                    a to nie jest ten no pumpernikel?
              • zetka50 Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 22:47
                six_a napisała:

> a widzisz, jeść mi się chce, zara go wypróbuję.
                >

O tej porze się nie je ;)
                • six_a Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 23:09
                  to nie jedz. ja w twoim wieku w ogóle nie jadłam.
                  • zetka50 Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 23:14
                    six_a napisała:

> to nie jedz. ja w twoim wieku w ogóle nie jadłam.
                    >
                    >
                    To ile Ty masz lat -50? :)
                    • six_a Re: Facet uderzył nieletniego ! 15.08.11, 08:49
                      69 mam, mufmijolka.
                      • wez_sie Re: Facet uderzył nieletniego ! 15.08.11, 10:52
                        na rolkach, w bikini wygladasz na 25.
    • berta-death Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 19:43
      Ciekawe czy by też uderzył jakiegoś karka w dresie jakby ten mu zajechał drogę. Zwłaszcza jakby kark był w towarzystwie kumpla. W zasadzie nawet nie musiałby to być kark, wystarczyliby dwaj bardziej krewcy nastolatkowie, którzy nie mają w zwyczaju dawać się bić, żeby teraz leżał na intensywnej terapii. To, że oni zadzwonili jedynie po policję i zapewne załatwią to na drodze prawnej, świadczy jedynie o tym, że natrafił na kulturalnych młodych ludzi. A być może właśnie dlatego odważył się podnieść rękę, bo wiedział, że z ich strony nic mu nie grozi.
      • zetka50 Re: Facet uderzył nieletniego ! 14.08.11, 23:22
        Też tak myślę że facet wiedział kim są więc zaatakował.
        Nie wiem w czym zawinili ci chłopcy ale szkoda mi ich. No i to pytanie jednego z chłopców:
        -dlaczego pan mnie bije
    • kol.3 Re: Facet uderzył nieletniego ! 15.08.11, 07:56
      Wypowiadasz się oburzona na temat pobicia, w sumie nie wiesz o co poszło, a osądzasz człowieka. Tego gnojka co rzucał kamieniami w auto facet słusznie pobił, tylko pech, że mu nogę złamał. Sądy w Polsce są po stronie kryminalistów, nic nowego.
    • allerune Re: Facet uderzył nieletniego ! 15.08.11, 10:05
      Znowu, Polak rozwiązuje problem, podobnie jak "ochroniarze" w knajpach. Masakra, ale...

... jedną z rzeczy u nas bardzo mało dostrzegalną są grupy rozwrzeszczanych nastolatków terroryzujące osiedla, publiczne środki transportu etc., w krajach zachodnich ludzie kulą uszy po sobie i nikt nie zareaguje na ich zachowanie. Kiedyś zapytałem o to znajomego, który był zdziwiony, że u nas jest inaczej.

Po zastanowieniu stwierdziłem, że u nas jak gó...arze 12-15 lat tak się by zachowali, zaraz by znalazł się ktoś, kto takiemu przyłożył.
      • bezpocztyonline Re: Facet uderzył nieletniego ! 15.08.11, 10:13
        allerune napisał:

> Znowu, Polak rozwiązuje problem, podobnie jak "ochroniarze" w knajpach. Masakra
        > , ale...
        >
        > ... jedną z rzeczy u nas bardzo mało dostrzegalną są grupy rozwrzeszczanych nas
        > tolatków terroryzujące osiedla, publiczne środki transportu etc., w krajach zac
        > hodnich ludzie kulą uszy po sobie i nikt nie zareaguje na ich zachowanie.
        Kiedy
        > ś zapytałem o to znajomego, który był zdziwiony, że u nas jest inaczej.
        >
        > Po zastanowieniu stwierdziłem, że u nas jak gó...arze 12-15 lat tak się by zach
        > owali, zaraz by znalazł się ktoś, kto takiemu przyłożył
        .

Bzdura. 12-15 lat temu u nas w Polsce g...niarze tak się zachowywali i ludzie kładli uszy po sobie. I nie pamiętam nawet jednego odważnego, kto by takiej grupce młodzieży zwrócił uwagę.

Natomiast z kilkadziesiąt lat temu - owszem. Tylko młodzież miała wobec dorosłych trochę więcej respektu.
        • allerune Re: Facet uderzył nieletniego ! 15.08.11, 11:41
          > Bzdura. 12-15 lat temu u nas w Polsce g...niarze tak się zachowywali i l
          > udzie kładli uszy po sobie. I nie pamiętam nawet jednego odważnego, kto
          > by takiej grupce młodzieży zwrócił uwagę.

ale widziałaś jak jest TAM? nastolatki zastraszają ludzi pod sklepem, żeby weszli im kupić piwo... ludzie się autentycznie BOJĄ, w PL się z tym nie spotkałem.
          Faktycznie, czasem jacyś gó...arze wykrzykują przekleństwa na ulicy, ale robią to tylko wtedy gdy nie widzą wokół zagrożenia (starszych i silniejszych facetów).

W PL prędzej dostaniesz "wpier..." od dwudziestoparo latków niż kilkunasto, tam jest na odwrót.
          • bezpocztyonline Re: Facet uderzył nieletniego ! 15.08.11, 14:07
            allerune napisał:

> ale widziałaś jak jest TAM?

A TAM, to znaczy gdzie?

Ostatnio jeździłam po krajach Europy Zachodniej parę lat temu, jakoś nie pamiętam specjalnej atmosfery zagrożenia.

Teraz jeśli gdzieś wyjeżdżam, to głównie na urlop, czyli do krajów bardziej południowych.
    • protozoan Furiat 15.08.11, 22:34
      To jakiś furiat, który nie potrafi się kontrolować i potrafi rozwiązywać problemy tylko za pomocą pięści. Podobnie jak ten człowiek, który tak skopał sześciolatka, ze złamał mu kość udową (rozumiem, że smarkacz go wk...ł, ale są jakieś granice).
      Zresztą tacy mocarni w rękach nie tylko dzieci atakują. Sama dobre kilka miesięcy temu miałam taką sytuację na parkingu pod sklepem. Nawet nie wiem, do końca co gnojkowi zrobiłam, może przez nieuwagę drogę zajechałam, albo coś., nie wiem . Pewnie moja wina, zdarza się każdemu, nie ze złośliwości, zawsze można względnie na spokojnie powiedzieć, co się o tym myśli, ja bym uprzejmie przeprosiła i tyle. Ale facet do mnie (byłam z dzieckiem) wyskoczył z łapami i tak ordynarnymi wyzwiskami, jakbym nie wiem, co mu zrobiła. Zwiał, gdy zbliżył się ochroniarz. I tak sobie myślę, że gdyby zamiast mnie jechał mój mąż ten furiat najwyżej pokazałby mu środkowy palec dodając gazu. Tylko, że ci szaleńcy startują z łapami do tych, którzy z dużym prawdopodobieństwem ich nie znokautują.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka