Dodaj do ulubionych

Ty też możesz być chory

01.09.11, 17:50
Czy ktokolwiek z Was badał się na obecność wirusa HIV lub spotkał się z sytuacją, kiedy takie badania były od niego wymagane albo sam wymagał? wszytko jedno: w sytuacji prywatnej (zażyczył sobie tego partner) i nie prywatnej (np. wyjazd do innego kraju). Czy w ogóle spędza Wam to sen z powiek?

Ostatni numer Polityki. Wywiad z Magdaleną Ankiersztejn-Bartczak pt. Każdemu może się przytrafić"
[...] Polaków gubi przeświadczenie, że HIV zakażają się osoby spoza stałych związków. Tymczasem ryzyko dotyczy w takim samym stopniu małżeństw, w których nie było żadnych zdrad. Wystarczy, że partnerzy byli w przeszłości w innych związkach i nie sprawdzili, czy wchodząc w nowy, są bezpieczni. Ale o tym się nie rozmawia, to temat tabu".

Mnie z kolei uderzyło, że w standardowych badaniach zlecanych ciężarnym, brak testu na obecność wirusa.
Obserwuj wątek
    • ursyda Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 17:54
      chersona napisała:

> Mnie z kolei uderzyło, że w standardowych badaniach zlecanych ciężarnym, brak t
      > estu na obecność wirusa.

Mnie też, bo na kiłę trzeba, a kiłę to można jednym zastrzykiem wyleczyć
      • i.nes Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 18:03
        ursyda napisała:

> Mnie też, bo na kiłę trzeba, a kiłę to można jednym zastrzykiem wyleczyć

no wiesz, nie każdy ma tyle szczęścia
        • ursyda Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 18:04
          nie wiem:)
          • i.nes Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 18:07
            o, sorry, myślałam, że to wiesz... no... z doświadczenia :D
            u mnie potrzeba było 2 zastrzyków
            • qw994 Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 19:00
              A tak na serio to na kiłę potrzeba długiego leczenia mocnymi antybiotykami, więc nie jest tak różowo :)
    • asqe Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 17:54
      Tez sie dziwie, ze w Polsce sie tego badania kobietom w ciazy nie robi - moim zdanie to jedno z podstawowych badan powinno byc.
      Robilam sobie kilka razy w klinice zdrowia seksualnego wraz z innymi badaniami na choroby przenoszone droga plciowa, tak dla pewnosci i spokoju.
      • bladamery Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 18:37
        Mi gin kazał robić badanie na obecność HIV w ciąży. Może jest to jednak w zaleceniach tylko nie każdy się stosuje?
        • bojowa_gromnica Re: Ty też możesz być chory 02.09.11, 06:38
          jest w zaleceniach, ale ginekolodzy rzadko mówią o tym pacjentkom, często z obawy przed ich reakcją ("KTO? JA? ja nie mam tej choroby ćpunów i prostytutek, zmieniam lekarza, do widzenia!")
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 17:58
      Wogóle.
      Szansa jest na tyle niewielka że się nie przejmuję.

Dużo lepiej będzie serce przebadać. Bo na to najczęściej umieramy.
      • asqe Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 18:03
        No w sumie, facetowi jest sie trudniej zakazic niz kobiecie.
      • chersona Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 18:06
        g.r.a.f.z.e.r.o napisał:

> Wogóle.

nawet z myślą o tej drugiej osobie? dla jej dobra i bezpieczeństwa?
      • jowita771 Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 18:09
        Żadnych tatuaży nie masz ani kolczyków? Chociaż łatwiej złapać żółtaczkę niż HIV w takim przybytku.
        • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 18:25
          jowita771 napisał:

> Żadnych tatuaży nie masz ani kolczyków? Chociaż łatwiej złapać żółtaczkę niż HI
          > V w takim przybytku.

Nie mam. Również żadnych przygód z wstrzykiwaniem narkotyków.
          I zgodzę się że żółtaczka powinna być większym zmartwieniem niż aids. A przy okazji dzisiejsze leki na aids (nie wiem czy dostępne w polsce) przedłużają życie na tyle że chorzy umierają z powodów nie związanych z zarażeniem.
      • i.nes Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 18:13
        g.r.a.f.z.e.r.o napisał:

> Dużo lepiej będzie serce przebadać. Bo na to najczęściej umieramy.

superglue :)
      • wersja_robocza Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 18:41
        Żadnego dentysty? Kontaktu z niebezpiecznymi przedmiotami? Skaleczeń? yyy seksu? W bańce szklanej zyjesz?;)
    • jowita771 Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 18:00
      Ciężarnym się zleca badanie na HIV. Ja miałam już w pierwszej ciąży, sześć lat temu. Wtedy moja lekarka powiedziała, że właśnie zaczęli wymagać. Trzy tygodnie temu urodziłam drugie dziecko i też miałam w ciąży robione to badanie. Może to zależy od lekarza albo od szpitala, ale powinno się robić, żeby potem nosicielce dziecka do karmienia nie przynosić. To zaniedbanie lekarza, jeśli nie proponuje i ciężarnej, że nie robi takiego badania, a powinna.
      • chersona Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 18:04
        ponieważ wkrótce idę do punktu pobrań, zapytam pielęgniarki, czy jest to stałą praktyką
    • po-trafie Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 18:15
      Regularnie, za kazdym razem kiedy honorowo oddaje krew.
      W czasie, kiedy nie oddawaam potrafilam sobie zrobic tak dla dreszczu delikatnej adrenaliny - bo chocby czlowiek byl na 99.99% pewien ze wszystko jest ok, to moment czekania na wynik i tak w jakis sposob sciska zoladek :-)

Ciekawe doswiadczenia mialam z pytaniem znajomych/rodziny czy chca sie przebadac. Wlasna mama zaparla sie rekami i nogami (a jest osoba tolerancyjna i nie zapierala sie pod katem 'to tylko jakies dno spoleczne i margines sie bada' tylko bardziej 'no wez, to tyle stresu, przeciez bym umarla czekajac').
      Niektorzy znajomi, po ktorych moze spodziewalabym sie czegos innego - bez zastanowienia mowili 'oczywiscie, bez problemu, chodzmy'.
      • chersona Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 18:23
        Podziwiam, popieram. ja byłam badana dawno temu, w Indiach, badanie było obowiązkowe dla wszystkich studentów. Przy wjeździe, przy wyjeździe już nie :).
        Jakby był mus, to bym poszła, ale sama z siebie, nie. ze strachu.
    • swiete.jeze Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 18:20
      chersona napisała:

> Czy ktokolwiek z Was badał się na obecność wirusa HIV lub spotkał się z sytuacj
      > ą, kiedy takie badania były od niego wymagane albo sam wymagał?

Jestem krwiodawcą; wszystkich absztyfikantów chciałam przebadać i wszyscy się potulnie zgadzali, po czym i tak z żadnym na badanie nie dotarłam.
      • chersona Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 18:24
        dlaczego nie dotarłaś? stchórzyli czy sprawa się rozmyła?

w dodatku jest to chyba jedyne badanie, które można sobie zrobić za darmo i bez skierowania.
        • swiete.jeze Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 18:32
          Powiedzmy, że się rozmywało. W sumie jakbym była naprawdę super odpowiedzialna i nakarmiona strachem przed AIDS z mediów, to powinnam to załatwiać przed zacieśnieniem znajomości.
    • mumia_ramzesa Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 18:26
      Ty też możesz być bogaty
    • wredn.a.malpa Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 18:36
      Jakis czas temu musialam zrobic caly zestaw testow na choroby przenoszone droga plciowa jako jedno z wymagan do studenckiej wizy do USA.

Polazlam do przychodni, odstalam swoje w kolejce, i mowie do pielegniarki:
      -"Poprosze test na kile, zezaczke i HIV".
      Ona: "Slucham?".
      No to ja glosniej: "Poprosze test na kile, zezaczke i HIV".
      Ona: "Co prosze?"
      No to ja juz naprawde glosno: "Kile, zezaczke i HIV prosze!"
      Bardzo szybko kolejka sie odemnie odsunela :P
      • kasi-a789 Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 18:42
        trzeba się badać, ja np. ostatnio dowiedziałam się że mam hpv
    • mumia_ramzesa Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 18:41
      HIV to nie jest choroba! Moze warto by bylo przeczytac cos wiecej niz artykulik w "Polityce" jak sie chce blyszczec publicznie?
      • swiete.jeze Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 18:59
        A ktoś napisał, że jest?
        • chersona Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 19:04
          przecież ona się czepia. będzie mówić, że czym innym aids, czym innym wirus hiv. tak, jakby przerastało jej granice tolerancji zaakceptowanie tytułu.
          • mumia_ramzesa Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 19:11
            Nie mowi sie "ona" w obecnosci osoby, o ktorej mowa. Nie uczono cie zasad s-v?
            Brak ci jaj, zeby odpowiedziec mi bezposrednio?

TYTUL JEST MANIPULACJA!
            • chersona Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 19:18
              kiedyś myślałam, że jesteś lesbą, która mści się za ostrzejszy post i traktuje go, jak odrzucenie. do tego stopnia się czepiasz, że tak sobie to tłumaczyłam.
              • mumia_ramzesa Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 19:24
                A to zdarza Ci sie czasami myslec?
                • chersona Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 19:29
                  a Tobie zastanowić się, że w pewnym momencie przestajesz być złośliwa a zaczynasz być śmieszna?
                  • mumia_ramzesa Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 19:34
                    Kto ci wymysla te kwestie? Bo nie wierze w ten nagly wzrost lotnosci. Niemaz prawie-profesor?
          • piotr_57 Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 19:13
            chersona napisała:

> przecież ona się czepia.

To norma u tego osobnika.
            Nie warto odpowiadać.
        • mumia_ramzesa Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 19:38
          swiete.jeze napisała:

> A ktoś napisał, że jest?

Przeczytalas tytul? To zastanow sie co ma wspolnego z tekstem postu startowego.
    • tabeletka Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 19:08
      przy kazdym oddawaniu krwi. w innych sytuacjach jeszcze nigdy sie z tym nie spotkalam, zeby badania byly wymagane. no ale w ciazy nie bylam i wniosku o wize tez nie skladalam :)
    • piotr_57 Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 19:11
      chersona napisała:

> Czy ktokolwiek z Was badał się na obecność wirusa HIV lub spotkał się z sytuacj
      > ą, kiedy takie badania były od niego wymagane

Ja się spotkałem.
      W ciągu ostatnich 3 lat miałem 5 operacji na oczy. Przed każdą z nich robili mi (standardowo) milion różnych badań. Na długaśnej liście, koniecznych badań, jest też badanie na obecność wirusa HIV.
    • qw994 Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 19:12
      > Czy ktokolwiek z Was badał się na obecność wirusa HIV

A juści :)
    • 8n Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 19:16
      badam się każdego roku. nikt nigdy tego ode mnie nie wymagał.
      ale jestem trochę boi-dudkiem, co tu kryć.
      • chersona Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 19:20
        8n napisała:

>
        > ale jestem trochę boi-dudkiem, co tu kryć.

właśnie, że nie jesteś.
        jak dotąd zaledwie cząstka osób w wątku przyznała, że badała się w związku z życiem seksualnym i że była to ich decyzja a nie 'zewnętrzny' wymóg.
    • kora3 Ja się badałam , raz 01.09.11, 19:31
      wyjazd słuzbowy do kraju, gdzie takie badania były wymagane. Nie miałam obaw, nadal ich nie mam :) W sytuacjach odwyzszonego ryzyka nie bywam, a badania moge sobie odpuścic, bo mój artnmer obligatoryjnie bada saię co pół roku, z racji pracy.
    • kiira_korpi Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 19:49
      Robiłam kiedyś testy na obecność wirusa HIV, na prośbę ówczesnego partnera. To był taki nasz wzajemny prezent. Uważam, że to normalna sprawa, a ludzi, którzy się nie badają (bo przecież oni nie potrzebują) uważam za lekko nieodpowiedzialnych.
    • moonogamistka Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 19:50
      Nie badalam sie, a biorac pod uwage, ze w ciagu zycia mamy kilku partnerow- raczej kazdy powinien...
    • palya Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 20:48
      a ja sobie krew oddaje honorowo i tam takie badania są regułą.
      jakież było moje zdziwienie, gdy wynik był pozytywny (tzn dla mnie nie tak bardzo pozytywny, ale to kwestia nomenklatury).
      wierzcie mi, że pomimo 100%owej pewności, że nie ma takiej opcji i że to niemożliwe, bo powietrzem się nie przenosi, wynik jednak daje w dupe.
      u mnie na szczęście okazało się, że to pomyłka i test wykrył zwykłą angine czy inne choróbsko zakaźne ale niegroźne.
      pół roku się bujałam z odkręceniem jednego pieprzonego błędnego wyniku.
      • chersona Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 20:56
        i ile nerwów.
    • brms Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 21:21
      Zastanawiałam się nad tym kilka lat temu. Obecnie test na obecność wirusa jest jednym z podstawowych. Jestem HDK i o wielu sprawach wiem na bieżąco, wobec tego przyznam, że bardziej martwi mnie, czy przypadkiem nie mam boreliozy... Na obecność bb praktycznie w ofólnych testach nikt nikogo nie bada i to jest dramat.
    • zeberdee24 Re: Ty też możesz być chory 01.09.11, 21:36
      Badałem się, bo chciałem oddawać krew i dołączyć do banku dawców szpiku. Niestety moje pamiątki z dzieciństwa na razie mi to uniemożliwiają, ale może kiedyś się procedury zmienią.
    • lonely.stoner Re: Ty też możesz być chory 02.09.11, 00:53
      w PL mialam regularnie badanie jak oddawalam krew. OD czasu jak mieszkam w UK przestalam krew oddawac i zrobilam takie badanie tylko raz, przy okazji wszystkich badan w klinice zdrowia seksuologicznego- z moim facetem zanim ten-tego sie oboje skrupultanie przebadalismy na okolicznosc hiv, hpv, chlamydi, itd.
      Ja uwazam ze na chlamydie powinni ludzie tez uwazac, bo sporo ludzi ja ma i nie wie o tym, a zarazic sie mozna nie tylko przez stosunek, natomiast konsekwencje sa bardzo niemile, zwlaszcza dla kobiet.
    • spawacz.drewna Re: Ty też możesz być chory 02.09.11, 01:09
      Ja robilem, troche mialem stracha jak wszedlem do przychodni ale moj mozg zaraz sie zreflektowal i na luzie podszedlem do tego. Bo przeciez nic nie mam. I nie mialem.
    • sid-sid Re: Ty też możesz być chory 02.09.11, 08:04
      To się zdziwiłam, bo myślałam, że u ciężarnych robi się badania na HIV.
      Tak, badałam się. I czytałam ten wywiad, warto przeczytać.
    • alienka20 Re: Ty też możesz być chory 02.09.11, 09:56
      Raz zrobiłam dla pewności w związku z bardzo niemiłą sytuacją.
      • jael53 Re: Ty też możesz być chory 02.09.11, 10:02
        Tak. Po pobycie w szpitalu. I po zorientowaniu się, jak tam wyglądał OIOM, ogólny stan sanitarny okolic bloku operacyjnego oraz "ścieżki służbowe" personelu.
      • kalllka Re: Ty też możesz być chory 02.09.11, 10:04
        pewnie dlatego tak zrobilas, ( nie wnikajac w tzw gleboki sens tematu i Twojej wypowiedzi) gdyz podpisujesz sie animacjami manga. troche infuntylnie, nie uwazasz?
        • alienka20 Re: Ty też możesz być chory 02.09.11, 11:12
          Coś cię boli? Może laseczkę poidać? Zdrówko nie te? Osteoporoza nie dokucza? Pozdrawiam, a tak nawiasem, to kij ci do moich zainteresowań.
          • alienka20 Re: Ty też możesz być chory 02.09.11, 11:21
            Jak wyjmiesz kij z tyłka, to możemy porozmawiać, bo na obecną chwilę nie widzę możliwości dialogu, nędzny prowokatorze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka