Dodaj do ulubionych

pranie reczne

24.09.11, 22:37
jak robicie pranie reczne? uzywacie jakichs rekawiczek? bo ja niestety mam alergie, nie moge prac golymi rekami, a znowu rekawiczki strasznie smierdza guma, i nie dosc ze rece mi tym zpaachem przechodza to jescze pranie tez. macie jakies sposoby?
Obserwuj wątek
    • lacido Re: pranie reczne 24.09.11, 22:41
      niektórzy mężczyźni piorą gacie ugniatając je nogami pod prysznicem- spróbuj :D
      • beretka25 Re: pranie reczne 24.09.11, 22:45
        haha padlam:D do tej pory wiedzialam ze prysznic jest dla nich miejscem wielofunckyjnym w ktorym sie masturbuja, siusiaja, no ale zeby jescze pranie:D:D:D
    • bijatyka Re: pranie reczne 24.09.11, 22:44
      Bardzo dziękuję za ten wątek. Ja chciałabym przy okazji spytać, czy jak patroszycie kury, to czy żołądki sparzacie i też oraz mam drugie pytanie, czy zamiatacie od siebie czy do siebie.
      • lacido Re: pranie reczne 24.09.11, 22:46
        omiatamy innych, zwłaszcza baby bo podobno wtedy za maż nie wyjdą :D
        • bijatyka Re: pranie reczne 24.09.11, 22:52
          No coś Ty ? Nie znałam tego. Ja tylko znam takie hasło, żeby nie denerwować ciężarnej, bo myszy się będzie miało w chałpie.
          • lacido Re: pranie reczne 24.09.11, 22:53
            nie, ciężarnej to odmawiać nie wolno bo myszy wszystko zeżrą ;)
            • gr.eenka Re: pranie reczne 24.09.11, 22:59
              ciężarnej cygance nie wolno odmawiać wróżenia.
              Ostatnio mijałam włąśnie taką panią pod komisariatem stała. Już sięwystraszyłam,że chce mi wróżyć ale nie.
              • lacido Re: pranie reczne 24.09.11, 23:00
                może na tatę czekała :D
        • gr.eenka Re: pranie reczne 24.09.11, 22:56
          a jak się sama baba omiecie bo się pogubi w tym omiataniu do siebie i od siebie ?
          • lacido Re: pranie reczne 24.09.11, 23:00
            omietniecie(?) siebie może być trudne, nie analizowałam jeszcze takiego przypadku :D
            • gr.eenka Re: pranie reczne 24.09.11, 23:03
              nie, nie nie jest trudne. No bo jak najpierw zmiatasz do siebie a później robisz krok i nie wiesz czy już do siebie czy od siebie zamiatasz i już jesteś omietnięta
              • lacido Re: pranie reczne 24.09.11, 23:06
                nie, nie mylisz pojęcia omiotnąć to tak co najmniej do połowy okręgu wokół siebie trzeba :D
                • gr.eenka Re: pranie reczne 24.09.11, 23:08
                  no to sięm omiotłam
                  uuuu nie wyjdę za mąż
                  • lacido Re: pranie reczne 24.09.11, 23:10
                    nieee to komuś się taką przysługę robi sobie nie da rady :)
      • tomelanka Re: pranie reczne 24.09.11, 22:48
        zamiatam ze swojej prawej do swojej lewej zawsze :D kur nie patrosze (raz mi sie zdarzylo tylko kaczke skubac :D), recznie nie piore, nastawiam na delikatne/jedwab i na krotko
        • bijatyka Re: pranie reczne 24.09.11, 22:51
          Przykro mi, nie możesz tu pisać w tym wątku. Z prawej do lewej to każdy umie zamiatać.
          • lacido Re: pranie reczne 24.09.11, 22:54
            ufff dobrze że się nie deklarowałam :D
      • berta-death Re: pranie reczne 25.09.11, 00:46
        >Ja chciałabym przy okazji spytać, czy jak patroszycie kury, to czy żołądki sparzacie

Nigdy. Potem nie nadają się do gotowania, bo gotować je trzeba zalewając zimną a nie ciepłą wodą. I ważne, żeby skubać z piórami a nie pod pióra. I kurze stopki przed gotowaniem powinny skruszeć kilka dni. Wtedy rosół jest bardziej aromatyczny i klarowny.
    • stephanie.plum Re: pranie reczne 24.09.11, 22:51
      zwykle piorę gołymi rękami, choć od dawna sobie obiecuję, że kupię rękawice bokserskie.
    • beretka25 Re: pranie reczne 24.09.11, 22:58
      haha widzze ze bazarek sie zrobil i nikt nie da powaznej rady?:D:D:D no w sumie pewnie pora nie odpowiednia i wszystkie panie juz po % ;)
      • gr.eenka Re: pranie reczne 24.09.11, 23:01
        hm, jeżeli chodzisz w ubraniach upranych tym samym proszkiem na który twoje dłonie mają alergię to to nie alergia, tylko enzymy z proszku drażnią Ci skórę a to wynika z tego, że nie prałaś zbyt często. Zmień proszek na jakiś płyn łagodniejszy, albo pralkę kup, albo pranie do mamy zanoś
        • beretka25 Re: pranie reczne 24.09.11, 23:03
          mama za daleko, delikatnego sweterka prac w pralce nie bede:) ale z tym plynem to w sumie niezla opcja. i masz racje to nie alergia, tylko jakies podraznienei skory jak piore w proszku. tylko czy taki plyn dobrze dopiera?
          • gr.eenka Re: pranie reczne 24.09.11, 23:05
            to w tym cweterku w błocie sia tarzasz?
            • lacido Re: pranie reczne 24.09.11, 23:11
              :DDD to tak a propos prosięcia :)
            • beretka25 Re: pranie reczne 24.09.11, 23:12
              nie, ale uzywam antyperspirantow z talkiem, i czasem musze nawet proszkiem troche poszorowac by doprac.
              • lacido Re: pranie reczne 24.09.11, 23:13
                to może nie noś tych sweterków jak jest gorąco to się i nie spocisz :D
                • beretka25 Re: pranie reczne 24.09.11, 23:18
                  widzisz slonce, ja antyperspirantow uzywam caly rok
                  • lacido Re: pranie reczne 24.09.11, 23:20
                    no ale smarujesz nimi siebie nie sweterek? ;)
                    • magdaxxxx86 Re: pranie reczne 27.09.11, 01:09
                      hehe widze ze ty z tych ktore preferuja naturalne zapachy i w zyciu antyperspirantu nie zastosowalas... otoz wyobraz sobie ze te w sztyfcie, z talkiem zostawiaja spore slady na ubraniu, mimo ze byly smarowane pod pacha.
              • coralin Re: pranie reczne 25.09.11, 12:37
                beretka25 napisała:

> nie, ale uzywam antyperspirantow z talkiem, i czasem musze nawet proszkiem troc
                > he poszorowac by doprac.

Zmień antyperspirant, bo niektóre faktycznie zawierają za dużo talku i wiele ubrań niszczą. Spranie tych pozostałości jak piszesz wymaga trudu. Polecam delikatny płyn typu Biały jeleń i do miejsc wymagających doprania mydło marsylskie lub Biały jeleń. Ale przede wszystkim polecam rzadsze używanie antyperspirantów ( ja kiedy zakładam czarne rzeczy używam dezodorantów bez talku i soli glinu). Może warto rozważyć te prawdziwe typu Antidral czy Etiaxil?
      • lacido Re: pranie reczne 24.09.11, 23:02
        no przecież dałam poważna

masz drugą i nie jęcz: kup pralkę :DDD
        i trzecia: pierz w środkach myjących
        • beretka25 Re: pranie reczne 24.09.11, 23:05
          no rada z prysznicem mnei powalila:D:D:D
          a pralke mam , tyle ze delikatnych rzecy do pralki nie wrzuce, bo na normalnym praniu sie zniszcza, a na delikatnym sie nie dopiera.
          • lacido Re: pranie reczne 24.09.11, 23:08
            no czuję się doceniona ;)
            to kolejna: o kijance słyszałaś? ale nie młodej żabce tylko takie pałce co to kobitki tłukły nią łaszki nad rzeką :)
            • gr.eenka Re: pranie reczne 24.09.11, 23:09
              nie, to już nie za moich czasów :)
              • lacido Re: pranie reczne 24.09.11, 23:10
                książek nie czytasz? myślisz ze pralki to już w starożytnym Egipcie mieli? :)
                • gr.eenka Re: pranie reczne 24.09.11, 23:11
                  o trzepaniu kijanki to akurat nie
                  • lacido Re: pranie reczne 24.09.11, 23:13
                    trzepanie top chyba nie jest dobre określenie ale walenie już prędzej ;)
                • mumia_ramzesa Re: pranie reczne 25.09.11, 11:00
                  > myślisz ze pralki to już w starożytnym Egipcie mieli?

No jak nie mieli? Woly chodzily w kieracie a ten trzpien mial lopatki i byl zanurzony w wielkiej kadzi z praniem. A pod kopyta wolom sypalo sie ziarno do wymlocenia i nie trzeba bylo cepem sie meczyc. Nowoczesnosc w domu i zagrodzie!
                  • lacido Re: pranie reczne 25.09.11, 20:55
                    mnie nie chodziło o pseudopralke tylko pralkę :)
                    • mumia_ramzesa Re: pranie reczne 26.09.11, 10:35
                      A czym sie rozni pralka od pseudopralki?
                      • lacido Re: pranie reczne 26.09.11, 21:03
                        prądem :)
                        • mumia_ramzesa Re: pranie reczne 26.09.11, 21:08
                          Prad to tez energia. Kierat moglby robic prad a prad zasilac pralke.
      • bijatyka Re: pranie reczne 24.09.11, 23:04
        Ale, że niby lacido i greenka nawalone ?
        • beretka25 Re: pranie reczne 24.09.11, 23:05
          a ich to mam jescze pewne watpliwosci ale co do ciebie droga bojeczko zadnych:D:D:D
          • beretka25 Re: pranie reczne 24.09.11, 23:06
            mialo byc *"co do nich":)
            • bijatyka Re: pranie reczne 24.09.11, 23:09
              chyba się nawaliłaś. bojeczko ? do mnie ? chyba bijeczko ????
              • beretka25 Re: pranie reczne 24.09.11, 23:10
                nie no napisalam tak jak mialam w pierwotnym zamierzeniu;) mialo byc pieszcotliwie:D:D:D tak zeby zlagodzic jutrzejszy kacyk
                • bijatyka Re: pranie reczne 24.09.11, 23:15
                  Z książki moich porad: zrób sobie jutro miks z soku z pomidorów i ogórków kiszonych. Kac ci minie. Jeśli masz zamiar jeszcze dziś walnąć setę, to do jutrzejszego menu dołóż rosół z pieprzem.
            • lacido Re: pranie reczne 24.09.11, 23:09
              to ja już nie mam żadnych wątpliwości kto tu pił:D
              • gr.eenka Re: pranie reczne 24.09.11, 23:10
                a nam się wmawia,że białe nie jest białe :)
                • lacido Re: pranie reczne 24.09.11, 23:12
                  tu to trzeba się w kupie trzymać bo inaczej wodę (wódę?) z mózgu zrobią ;)
                • beretka25 Re: pranie reczne 24.09.11, 23:15
                  haha taa;) bo wy to z tego gatunku kaczek ktore nei dadza sobie wmowic ze biale to biale a czarne to czarne;)?
                • bijatyka Re: pranie reczne 24.09.11, 23:25
                  gr.eenka napisał:

> a nam się wmawia,że białe nie jest białe :)

Białe jest białe, póki się do kieliszka po białym nie wleje czerwonego, to wówczas jest różowe.
        • gr.eenka Re: pranie reczne 24.09.11, 23:07
          juz mi % nie dorabiaj :)
        • lacido Re: pranie reczne 24.09.11, 23:08
          a ja dziś trzeźwa jak prosie (nie to co wczoraj :D)
    • six_a Re: pranie reczne 24.09.11, 23:10
      pralki używamy i programu do prania "ręcznego".
      • bijatyka Re: pranie reczne 24.09.11, 23:13
        ... po prostu wkładamy tam rękę i zamykamy okrągłą klapę pralki.
        • gr.eenka Re: pranie reczne 24.09.11, 23:15
          kiedyś znajomi zamkneli klapę nim kota wyjeli
      • gr.eenka Re: pranie reczne 24.09.11, 23:13
        six_a napisała:

> pralki używamy i programu do prania "ręcznego".
        >
        a tu się mylisz bo koleżanka to używa kijanki ;0
        • lacido Re: pranie reczne 24.09.11, 23:14
          każdy orze jak może :D
    • gr.eenka Re: pranie reczne 24.09.11, 23:19
      no i proszę jak przy praniu dobrze się gada :)
      • lacido Re: pranie reczne 24.09.11, 23:20
        bo to takie pierwotny atawizm :P
        • gr.eenka Re: pranie reczne 24.09.11, 23:27
          powinni te kijanki wprowadzić :)
    • soulshunter Re: pranie reczne 25.09.11, 00:07
      kupilismy pralke z programem "pranie reczne". Dziekuje za uwage. No dobra, nie my tylko siosrta ale jak potrzeba to uzywamy jej pralki.
      • vandikia Re: pranie reczne 25.09.11, 21:46
        a te programy się nadają na.. nie powiem brzydko
        jasne, ze jest pewnie lepiej niz we frani itd ale jestem sklonna zalozyc sie z kims o 5 stów i zrobic eksperyment, ta sama bluzka 10 razy uprana w pralce na hiper programie, a uprana ręcznie
        i se porównamy
    • yoko0202 pytam poważnie teraz 25.09.11, 00:38
      po co prać ręcznie? i co?
      nigdy w życiu nie miałam w domu nic wymagającego ręcznego prania, a nie wydaje mi się żeby czegokolwiek normalnego [acz wymagającego ręcznego prania] mogło mi w życiu brakować bo takich braków nie dostrzegam, chyba że jestem inna:)
    • moonogamistka Re: pranie reczne 25.09.11, 11:34
      1.pierz w szarym mydle- bialy jelen jest antyalergiczny.
      2. sa rekawiczki silikonowe, lateksowe, nawet takie dla osob uczulonych.
      • beretka25 Re: pranie reczne 27.09.11, 01:12
        ale te rakwiczki trasznie smierdza
    • lilyrush Re: pranie reczne 25.09.11, 11:43
      jeżeli można cos wyprać w wodzie to znaczy, że można to też wyprać w pralce. Tylko trzeba mieć pralkę z kilkoma programami i umieć ich używać. W większości pralek teraz program do prania wełny jest kilka razy delikatniejszy niz Twoje tarcie rękami. Dodatkowo można takie sweter wsadzić w bawełniana poszewkę na poduszkę (ja tak piorę delikatną bieliznę czy rajstopy)
      • beretka25 Re: pranie reczne 27.09.11, 01:14
        mam pralke z roznymi programami w tym "pranie delikatne" tyle ze mi chodzi o WYPRANIE sweterka czy bluzki a nie ich namoczenie w wodzie z proszkiem, bo mniej wiecej na tym polegaja te programy. i zostaja po nich niedoprane slady po talku z antyperspirantu...
    • beverly1985 Re: pranie reczne 25.09.11, 12:09
      Nie piorę recznie, ale gdybym to robila to kupilabym jakis Perwoll a nie proszek.

Polecam zakup woreczka na prania, z takiej siateczki (ja kupiłam w Carrefourze)- wsadzasz do środka sweterek, zasuwasz, wkładasz d pralki, ustawiasz na pranie delikatne (delikatne= niska temperatura i bardzo niskie obroty wirówki). Zamiast proszku wlewasz tenże wspomniany Perwoll (nie, nie reklamuję, równie dobrze może być Dreft czy inna Perła)
    • ursz-ulka Re: pranie reczne 25.09.11, 21:11
      Wcale ręcznie nie piorę. Zawsze patrzę, czy jest możliwość prania w pralce.
      A jak mi się nieraz zdarzy wpadka, że nie zauważę i kupię coś do prania ręcznego, to nawet nie wiem, wrzucam do pralki, zawsze przeżyje. Jeden tylko sweter mi się skurczył. Dopiero po fakcie wyszło szydło z worka, że on do ręcznego prania miał być...
    • vandikia Re: pranie reczne 25.09.11, 21:44
      to ja odpowiem na poważnie
      piorę bez rękawiczek i mam po dłuższym praniu czasem poranione palce
      za to moje delikatne i lubiane bluzki wyglądają długi czas ładnie
      mam pralkę najnowszej generacji itd ble ble a jednak rzeczy uprane ręcznie po 5 praniach wyglądają jak nowe, a nie używane

gumowych rękawiczek nienawidzę, sprzątam w nich tylko wc i kuwetę kota
      • 10iwonka10 Re: pranie reczne 26.09.11, 21:50
        Zgadzam sie z toba ja tez piore recznie delikatne i lubiane bluzki i wygladaja duzo lepiej niz z pralki. Zwlaszcza ze po jednym razie one nie sa brudne wymagaja raczej odswiezenia i ja uzywam delikatnych plynow a do delikatnych swetrow uzywam tez szamponu.
    • lusseiana Re: pranie reczne 26.09.11, 22:10
      Rękawiczki winylowe powinny załatwić sprawę. Nie śmierdzą, są wytrzymalsze od gumowych/lateksowych, ale też i droższe. Nie śmierdzą i nie lepią się tak do dłoni. W mojej okolicy do nabycia w sklepie ze sprzętem medycznym, ale w aptece też mogą być.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka