Dodaj do ulubionych

Co szybciej do Was trafi?

09.11.11, 16:31
Zastanawiam się jaka forma kampanii społecznej dotyczącej problemów związanych z ochroną dzieci ("Zły dotyk", "Nasze dzieci w sieci", itp.), w dzisiejszych czasach ma największą szansę trafienia do większości społeczeństwa?
Co zrobiło by na Was największe wrażenie (chodzi mi o formę przekazu): spot reklamowy, ulotka, a może powieść czy film fabularny przedstawiający dany problem?

Obserwuj wątek
    • best.yjka Re: Co szybciej do Was trafi? 09.11.11, 16:42
      Spot reklamowy. Do tej pory pamiętam jeden skierowany do pijanych kierowców. Dość drastyczny i obrazowy. Jak płaczący ojciec zbierał rozjechane szczątki dziecka z jezdni.
      Ulotki w 99% lądują nieprzeczytane w śmieciach. Film czy powieść zajmuje zbyt dużo czasu.
      • zaklopotana87 Re: Co szybciej do Was trafi? 09.11.11, 16:46
        Tylko czy spot reklamowy jest na tyle absorbujący i zapada w pamięć, aby był skuteczny i zmusił społeczeństwo do poruszenia niszowego tematu na tyle skutecznie, aby problem w końcu zaczął być nagłaśniany i rozwiązywany?
        • best.yjka Re: Co szybciej do Was trafi? 09.11.11, 16:57
          Łatwiej skupić ludzką uwagę przez minutę, niż przez półtorej godziny. Spoty reklamowe dotrą do większej liczby odbiorców. Wyświetlane 3-5 razy dziennie przez dwa tygodnie na pewno zostaną zapamiętane. A to już jest dobry początek.
          • best.yjka Re: Co szybciej do Was trafi? 09.11.11, 17:11
            Tu masz przykład reklamy społecznej. Ta akurat odnosi się do prowadzenia samochodu zbyt szybko.
            www.youtube.com/watch?NR=1&v=6YEoYGArMas
            W kilkanaście sekund jest pokazane bardzo dużo.
    • papojek Re: Co szybciej do Was trafi? 09.11.11, 16:45
      Wynocha z forum ty zakamuflowany pedofilu!
      • zaklopotana87 Re: Co szybciej do Was trafi? 09.11.11, 16:48
        Ogarnij się! Nie to jest przedmiotem tego wątku. Ale jeśli ty od razu masz takie skojarzenia to nie pozostaje mi nic innego jak nie włączać się do dyskusji.
    • jan_hus_na_stosie2 Re: Co szybciej do Was trafi? 09.11.11, 16:47
      żyjemy w XXI wieku, który jest wyreżyserowany, wszystko co nas otacza jest wyreżyserowane, ludzi już nic nie rusza, NIC!

jedyne co może ich ruszyć to coś co jest związane bezpośrednio z ich dupą, gdy sami czegoś doświadczą na własnej skórze

gdy 1994 roku w Rwandzie jedno plemię wybijało maczetami drugie plemię (w 3 miesiące wymordowano milion ludzi), obywatele zachodu oglądali te straszne rzeczy w telewizji przy kolacji, patrzyli się na to, mówili do siebie jakie to straszne a następnie przerzucali kanał na ulubiony serial i jedli kolację dalej

ONZ palcem nie kiwnęła aby zapobiec ludobójstwo, a biorąc pod uwagę nędzne uzbrojenie morderców wystarczyło wysłać ok. 3000 dobrze uzbrojonych żołnierzy ONZ lub NATO aby powstrzymać rzeź, koszty takiej operacji byłby ponad 1000 razy niższe niż operacja w Iraku i jakieś 10 razy niższe niż operacja w Libii przy obalaniu Kadafiego

i jeszcze jedno, osobą która była przeciwna szybkiej interwencji zbrojnej sił ONZ w Rwandzie aby powstrzymać rzeź była ówczesna Madeleine Albright, która pełniła w tamtym okresie funkcję Sekretarza Stanu.

fuck, znów za bardzo odszedłem od głównego wątku....

• zaklopotana87 Re: Co szybciej do Was trafi? 09.11.11, 16:50
        Ok, zgadzam się, że ludzi interesuje tylko to co ich dotyczy. Tylko, że w naszym kraju nawet te tematy, które nas dotyczą nie są poruszane...
        • varia1 Re: Co szybciej do Was trafi? 09.11.11, 16:57
          przygotowujesz taką kampanię?
        • jan_hus_na_stosie2 Re: Co szybciej do Was trafi? 09.11.11, 17:07
          wymordowanie polskich intelektualistów w II wojnie światowej, potem 45 lat socjalizmu, potem neoliberalna terapia szokowa zaimplementowana przez Balcerowicza, wszystko to spowodowało że w naszym kraju została zniszczona tkanka społeczna

znakomitym przykładem stanu polskiego społeczeństwa jest dowcip:

trzech Polaków popłynęło na ryby, siedzą w łódce z wędkami i łowią
          nagle jeden łapie złotą rybkę, która obiecuje spełnić każdemu z nich 1 życzenie jeśli ją wypuszczą

pierwszy Polak mówi życzenie - ja chciałbym zamiast mojego poloneza mieć nowego mercedesa (pyk, rybka spełniła życzenie)
          drugi Polak mówi życzenie - a ja chciałbym zamiast mojego małego mieszkania mieć dużą willę z basenem (pyk, rybka spełniła życzenie)
          trzeci Polak mówi życzenie - a ja chciałbym rybko abyś cofnęła życzenia moich dwóch poprzedników (pyk, rybka spełniła życzenie)

• gr.eenka legenda miejska 09.11.11, 17:26
            ale autorce chodzi o pedofilię?
            kiedyś przez przypadek znalazłam stronę internetową o tzw pozytywnej pedofilii jak nazywał to autor tej strony. Strona zawierała porady jak nie dać się złapać na pedofilii i autor starał się udowodnić, że dziecko też jest, czy ma swoją seksualność, zdjęcia, bardzo dużo linków do innych stron zawierające zdjęcia dzieci( dzieci ubrane, trochę pozowane) i z tych stron na następne strony. Cała sieć.
            Stronę zgłosiłam na policję - wysyłając e-mail.
            Jakiś czas później, może to przedział roku był przeczytałam artykuł o tej stronie w wyborczej w dodatku. Nikt nie mógł usunąć tej strony, bo wszyscy byli bezradni. Niby każdy w podteksicie czuł, że to strona pedofilska, ale nie było jednoznacznych dowodów.

Co do przekazu? Internet, nie wszyscy mają dostęp do takich stron, większość rodziców jest swiadomość takiego zagrożenia i stara się monitorować co ich dziecko robi. Film? Ktoś obejrzy, popłacze może i zapomni oglądając jakąś komedię.

Ja się tu pewnie trochę wygłupię, ale jakiś czas temu zaznajomiona starsza pani (nie ma internetu, ogląda tv, czyta gazety)z przejęciem opowiadała jak jej koleżanka powiedziała, że w jednej z galerii porwano dziecko i wycięto mu nerkę. :)

Ja bym postawiła tu na legendę miejską.
            Chyba nic tak nie dociera do odbiorcy jak włąśnie poczta pantoflowa.
      • berta-death Re: Co szybciej do Was trafi? 09.11.11, 20:21
        A kiedy ludzi coś ruszało? Tak samo z siebie? Te wszystkie ruchy to ostro reżyserowane i manipulowane są.
        Teraz wielkie halo bo hitlerowcy mordowali ludzi w obozach koncentracyjnych i robili na nich eksperymenty. A jak to się działo to psa z kulawą noga to nie interesowało. Nawet żadna grupa partyzancka nie pofatygowała się, żeby powysadzać to i owo i umożliwić więźniom ucieczkę. O regularnym wojsku nawet nie wspomnę.
        Co tam Auschwitz, jeszcze 20 lat wcześniej prawie cała Afryka to był jeden wielki obóz koncentracyjny, gdzie zmuszano czarnych do niewolniczej pracy podczas której padali z wycieńczenia, mordowano nieprzydatnych a szanowane do dziś autorytety naukowe bez najmniejszego obciachu robiły sobie eksperymenty na tych więźniach. Do dzisiaj świat ma to w dupie.

Kościół katolicki do dzisiaj nawet nie przeprosił za wyeksterminowanie Indian południowoamerykańskich. Do dziś bezczelnie twierdzi, że te ludy zawdzięczają im chrystianizację i powinny być wdzięczne za umożliwienie pójścia im do nieba. Tych z północy też oczywiście nikt nie żałuje.
      • real_mayer Re: Co szybciej do Was trafi? 09.11.11, 20:31
        Ogólnie bardzo trudno odnaleźć się w dzisiejszym świecie. Ja sama nie bardzo wiem jak się zachować kiedy wiadomości serwują mi obrazy z Tsunami na Haiti a portale na pierwszych stronach pokazują Kadafiego całego we krwi. No co ja mam zrobić? Atakują mnie tym brutalnym światem tak często, że musiałabym całe dnie przepłakać, a tu życie toczy się dalej. Masakra.

Jan_hus_na_stosie2 napisał:

żyjemy w XXI wieku, który jest wyreżyserowany, wszystko co nas otacza jest wyreżyserowane, ludzi już nic nie rusza, NIC!
        jedyne co może ich ruszyć to coś co jest związane bezpośrednio z ich dupą, gdy
        sami czegoś doświadczą na własnej skórze
    • happy_time Re: Co szybciej do Was trafi? 09.11.11, 17:01
      Dobry spot reklamowy może zrobić duże wrażenie, ale nie wiem czy na grupie społecznej do której jest kierowany. Na pewno trafi do większej ilości odbiorców niż film, a zwłaszcza powieść.
    • sid-sid Re: Co szybciej do Was trafi? 09.11.11, 17:16
      Jeśli już coś, to spot. Z akcentem na jeśli już coś.
    • wersja_robocza Re: Co szybciej do Was trafi? 09.11.11, 17:50
      Ale żeby co? Dostrzec problem? Zapamiętać kampanię? Zmienić nastawienie do problemu?
      • azjaodkuchni Re: Co szybciej do Was trafi? 09.11.11, 18:10
        Spot reklamowy do mnie trafi najszybciej , ale plakat z kobietą obitą przez faceta " bo zupa była za słona " pamiętam 15 lat.
    • berta-death Re: Co szybciej do Was trafi? 09.11.11, 18:18
      Stawiam na film fabularny. Byle nie był nachalnie i naiwnie propagandowy. Myślę, że taki trainspottning o ćpunach ma mocniejszą wymowę niż jakikolwiek spot reklamowy czy ulotka.

Natomiast żeby coś naprawdę zadziałało, to tak jak to wcześniej ktoś zauważył, musi bezpośrednio dotyczyć delikwenta. Albo przynajmniej zetknąć się z problematyką powinien. Np kandydatom na kierowców przed wydaniem prawa jazdy powinno się nakazać przepracować ileś tam godzin społecznie na rzecz osób poszkodowanych w wypadkach. Czyli trochę na oddziałach szpitalnych, trochę w ośrodkach rehabilitacyjnych, trochę w grupach wsparcia dla rodzin ofiar wypadków, trochę w organizacjach zbierających pieniądze dla tych osób, itp. Podejrzewam, że bezpośrednie dotknięcie problemu wiele osób by powstrzymało przed jazdą po pijaku, wyprzedzaniem na trzeciego, przekraczaniem prędkości, itp.

Podobnie każdy nastolatek powinien mieć obowiązek uczestnictwa jako wolontariusz w grupach AA, ośrodkach dla narkomanów, domach samotnych matek, terapiach dla ofiar przemocy, itp.
    • six_a Re: Co szybciej do Was trafi? 09.11.11, 18:32
      plakaty w miejscach publicznych.
    • nawazylampiwa Re: Co szybciej do Was trafi? 09.11.11, 18:54
      Jakoś najbardziej pamiętam plakaty - wspomniany już wcześniej "bo zupa była za słona" i jeden nie z Polski. Akcja nawołująca do noszenia kasków przez motocyklistów - 3 osoby ze zniekształconymi czaszkami. Ale nie zdjęcia drastyczne, zaraz po wypadku, tylko takie, kiedy już wszystko wyleczone, ale np. wielka szrama na czole, albo na jednym plakacie był gość z takim odrutowaniem, nie wiem jak to nazwać. I podpisy w cudzysłowie typu: "nie założyłem kasku, bo zepsułaby się fryzura" itp.

Albo spot w tv, ale musi być bardziej "obrazowy", teraz są niezłe pokazujące skutki prowadzenia po alkoholu (impreza, ładna dziewczyna poznaje ładnego chłopca, wsiadają do jego auta i później ona w zasuwanym czarnym worku).

Ulotka - szybko do kosza
      Powieść - każdy lubi inny rodzaj pisania
      Film fabularny - nie każdy obejrzy bo czasu brak/jest coś ciekawszego itp.
    • wez_sie za trudne zadanie domowe? 09.11.11, 19:12
      ja jak nie wiedziałem, to pytałem babci
    • real_mayer Re: Co szybciej do Was trafi? 09.11.11, 19:38
      jakakolwiek forma twórczości wykorzystująca stereotypy
      taki teledysk
      taki spot, co prawda trochę przestarzały, ale "nigdy nie wiadomo, kto jest po drugiej stronie" trafiło do świadomości. Z ciekawą ulotką jeszcze się nie spotkałam.
      Czasami wydaje mi się, że takie akcje zamiast uświadamiać, tworzą nagonki.
    • absolutfit Re: Co szybciej do Was trafi? 10.11.11, 13:08
      Pisałam pracę licencjacką na temat kampanii społecznych i negatywnych emocji w kampaniach społecznych i cóż, największe wrażenie robiły kampanie, które niestety były przeważnie brutalne i dosłownie pokazywały 'co może się stac'.
    • koham.mihnika.copyright Palikot w telewizji 10.11.11, 13:10

• soulshunter Re: Co szybciej do Was trafi? 10.11.11, 13:58
      wszystkie tego typu kampanie nie trafiaja do celu czyli do potencjalnych sprawcow. Najlepszy przyklad - dzisiejszy wypadek BMW w Poznaniu, pare dni temu w Warszawie (tez mody szczyl za kolkiem). Osobiscie nie potrzebuje zadnych kampanii aby wiedziec co wolno a co nie.
      • mumia_ramzesa Re: Co szybciej do Was trafi? 10.11.11, 14:31
        Celem nie sa w tym przypadku sprawcy tylko rodzice potencjalnych ofiar. Sprawcy to najczesciej psychopaci, do ktorych nic nie dotrze (moze poza przykladami surowego karania takich zachowan).
    • kombinerki.pinocheta Re: Co szybciej do Was trafi? 10.11.11, 18:44
      Kontrast.

Zdrowe dziecko - pedofilia. Mocne zdjecia, gra na emocjach.

Za pomoca spotu reklamowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka