11.11.11, 17:48
Czy buty są wystarczająco kobiecym tematem? I błagam, nie wywalać mnie na forum "Moda" bo to nie o modę chodzi, tylko o zdrowy rozsądek. Wytłumaczcie mi, na czym polega fenomen butów z sieciówek? Jeszcze kilka lat temu tego nie było, dziś w co drugim sklepie z ciuchami jest stoisko z obuwiem - drogim i tandetnym. Nie rozumiem, jak można wydać 200-300 PLN na zwykłe botki ze sztucznej skóry, tylko dlatego, że mają na podeszwie taki, lub inny znaczek. Czy to ma być jakaś 'forma pośrednia' dla supermodnych małolat, których np. nie stać na kupienie ładnych, naprawdę dobrych jakościowo butów, a badziewiem z ccc się brzydzą? Czy któraś z Was kupiła buty, dajmy na to zimowe, w którejś z odzieżowych sieciówek i jest zadowolona?
Obserwuj wątek
    • sid-sid Re: Buty 11.11.11, 17:50
      Nie wiem, tym bardziej, że w bucianych sieciówkach można kupić coś za podobną cenę, a najczęściej lepszej jakości.
    • jael53 Re: Buty 11.11.11, 17:52
      dziewczyna_rzeznika napisała:

Czy kt
      > óraś z Was kupiła buty, dajmy na to zimowe, w którejś z odzieżowych sieciówek i
      > jest zadowolona?

Na razie widzę jeszcze niezgorzej. A to, co widzę, to wystarczająco zniechęca choćby do mierzenia.
    • zamysleniee Re: Buty 11.11.11, 18:01
      Buty to mój słaby punkt, stąd nie kupiłam nigdy w sieciówce. Ba ja nawet tam jadę po zakupy jak już naprawdę muszę.
      • khadroma Re: Buty 11.11.11, 18:08
        Sieciówki maja wiekszosc produktow niskiej jakosci. A zwlaszcza te w Polsce.
        Sztuczne skóry, akryle, rzadko kiedy tkaniny naturalne jak wełna czy jedwab. Nawet bawełna jest sprana i nisko gatunkowa.
    • wicehrabia.julian Re: Buty 11.11.11, 18:16
      dziewczyna_rzeznika napisała:

> N
      > ie rozumiem, jak można wydać 200-300 PLN na zwykłe botki ze sztucznej skóry, ty
      > lko dlatego, że mają na podeszwie taki, lub inny znaczek.

nikt nie zmusza cię do ich zakupu, możesz zamawiać buty na miarę u szewca za kilka tys lub zrobić je sama
      • dziewczyna_rzeznika Re: Buty 11.11.11, 19:06
        Oczywiście, że nikt mnie nie zmusza. Tak samo jak nikt mnie nie zmusza do używania dezodorantu firmy X, a nie Y. Zastanawiam się tylko, co się dzieje z jakością produktów oferowanych przeciętnemu konsumentowi, sama jestem młodą dziewczyną i trochę dziwię się, że byle jakie (zwykle masywne, brzydkie) buciory w MŁODZIEŻOWYM sklepie kosztują kupę forsy, podczas gdy mogę dołożyć 100-200 zł i mieć superbuty na kilka sezonów lub odjąć 100-200 zł i kupić równie tandetne, ale przynajmniej ładne i sporo tańsze obuwie w sklepach typu CCC lub Deichamnn.
    • disa Re: Buty 11.11.11, 18:18
      raczej nie kupuje w sieciówkach nie lubię szmat i tandety
      ściągam ciuchy/buty z usa - tańsze i lepszej jakości
      • kosc_ksiezyca Re: Buty 11.11.11, 22:59
        Z jakich firm np? Będę wdzięczna za namiary :)
        • disa Re: Buty 12.11.11, 09:07
          tu masz 5 marek
          bananarepublic.gap.com/?
          shop.lacoste.com/
          www.guess.com/worldofguess/
          usa.tommy.com/tommy/browse/category.jsp?categoryId=1M&addFacet=9004%3A1M
          do butów mam outlet w usa ale nie mam adresu na tym komputerku

i tak można w nieskończoność
          • khadroma Re: Buty 12.11.11, 09:41
            Lacoste sa świetne. Przywiozłam sobie kiedys ze Szwecji pare sportowych bucikow.
            Codowna skórka, staranne wykonczenie. Az sie nie chcialo zdejmowac z nóg. :)
            • disa Re: Buty 12.11.11, 09:54
              ja praktycznie nie mam innych płaskich butów niż lacoste
              świetna jakość i ładne
              jedna WAŻNA zasada ... nie kupować w PL bo w firmowym sklepie kupiłam raz lacosty i mi się rozwaliły, a Pani podczas przyjmowania reklamacji powiedziala, ze lepiej jak skleje sobie sama bo oni je wezme, skleja klejem i 2tyg butów nie będę miała. Koszulka kupiona w PL po kilku miesiącach się rozpadła. Oba ciuchy ze sklepu firmowego z GM w Waw.
              Nigdy już nie kupiłam nic z lacosty w PL tylko z USA i mam koszulki już 7 lat - kolory nadal jak nowe tak samo buciki
          • kosc_ksiezyca Re: Buty 12.11.11, 16:58
            Dziękuję :)

Jakbyś mogła kiedyś przy okazji podesłać mi na priva adres do tego outleta, to będę bardzo wdzięczna :)
    • eat.clitoristwood W sieciówkach 11.11.11, 18:22
      to chyba tylko buty rybackie?
    • six_a Re: Buty 11.11.11, 18:39
      chodzi o to, żeby wydać całą kasę w jednym miejscu. stąd w sklepie z ciuchami masz buty, galanterię, kosmetyki, a niedługo to chyba płyny do mycia naczyń będą haenem;)
      • eat.clitoristwood Re: Buty 11.11.11, 18:42
        six_a napisała: (...)

Co to są haeny? Znam H&M (to chyba rzeczona sieciówka?)
        • six_a Re: Buty 11.11.11, 18:45
          ta sama, jak zapiszesz w wymowie, masz: haenem
          • eat.clitoristwood Re: Buty 11.11.11, 19:50
            six_a napisała:
            > ta sama, jak zapiszesz w wymowie, masz: haenem

Aha.
            A si-ena (C&A) też macie? :)
            • six_a Re: Buty 11.11.11, 19:53
              my mamy sienej:)
              • orange_tail Re: Buty 11.11.11, 20:46
                założyciele C&A pochodzą z niemiecko-holenderskiej rodziny.
                powinno być ce-und-a

;) jaaa
                • six_a Re: Buty 11.11.11, 21:20
                  jest:) w de, w nl: sejena, u nas kiedyś była reklama sienej jang kolekszyn
                  ale dawno nie widziałam może zmienili na CIA;)
            • grassant Re: Buty 12.11.11, 19:17
              eat.clitoristwood napisał:
              A si-ena (C&A) też macie? :)

jest ce-und-a
    • samuela_vimes Re: Buty 11.11.11, 19:49
      Ja kupiłam raz buty w Stradivarius'ie tylko dlatego, że mnie urzekły. Ale nie zimowe a szpilki, które okazały się tak wstrętnie niewygodnie, że miałam je na sobie kilka razy.
    • buuenos Re: Buty 11.11.11, 20:02
      Tez nie rozumiem fenomenu butow sieciowych.Esprit moze i ma ciuchy pol klasy lepsze od H&M, ale buty zimowe to nie ich dzialka niestety.Podobnie Zara czy inne S.Olivery.Porzadne buty to Gabor,Paul Green,Kämpgen, Görtz. Mam pewnosc jakosci.
    • a_nonima Re: Buty 11.11.11, 22:32
      Buty sieciówkowe nierzadko przeładne i przemodniarskie, ale bezczelnie niewygodne.
    • poecia1 Re: Buty 11.11.11, 22:52
      Pod tym względem najbardziej zaskakuje mnie reserved, same ciuchy takie sobie, ale za przystępną cenę można coś upolować. Natomiast nie wiem kto im kupuje te plastikowe koszmarki e cenach skórzanych butów np. z Aldo. Zwłaszcza, że sama metka reserved raczej nie daje powodu do lansu.

• poecia1 Re: Buty 11.11.11, 22:54
        A buty w sieciówce dokładnie w Tally Weil kupiłam raz. Od razu było widać, że jakością nie grzeszą i swojej ceny nie są warte, ale to była miłość od pierwszego wejrzenia i po prostu musiałam je mieć. Niestety po ostatnim weselu, na którym w nich byłam mocno się sfatygowały i mam nadzieję że szewc je jeszcze uratuje.
    • kosc_ksiezyca Re: Buty 11.11.11, 23:01
      W HM kupiłam zwykłe "szmacianki" do biegania (w sensie, chodzenia intensywnego, do zachodzenia w zasadzie) za bodaj 39,99, wytrzymały cały sezon, czyli tyle, ile od nich wymagałam. Poza tym nie mam doświadczeń.

Mam za to z botkami (nietanimi) z Prima Mody. NIGDY więcej.
    • funny_game Re: Buty 11.11.11, 23:06
      Mam parę sandałów z Carycy.
      Są śliczne, stopa w nich filigranowa razy pięć, delikatna i w ogóle szeksi.
      Ale przez podeszwę czuje się każde ziarnko grochu i, żeby je w ogóle nosić, musiałam podkleić paski do pasków jakimś superglu, bo się zsuwały.
      Raczej nigdy więcej, ale buty z np. Topszopu potrafią wyglądać naprawdę dobrze, skubane.
    • czadroman Re: Buty 11.11.11, 23:08
      za 300 to już chyba kupisz dobre buty
    • xolaptop Re: Buty 11.11.11, 23:13
      Buty to bardzo dobry temat. Ostatnio pomyślałem tak: idzie zima, wydam więcej na buty, będą z prawdziwej skóry i pochodzę w nich kilka zim. Teraz jestem lżejszy o 699 zł, buty może i ładne, ale mnie obcierają, więc nawet sobie nie wyobrażacie, jak bardzo mnie cieszy długi weekend. Już dawno nie czułem takiej ulgi :P.
      • czadroman Re: Buty 11.11.11, 23:16
        to po co kupujesz tanią tandetę
        • xolaptop Re: Buty 11.11.11, 23:20
          Wszystko było dobrze policzone. Koszty odpowiednie do wytrzymałości. Pewnych rzeczy nie da się przewidzieć.
          • funny_game Re: Buty 11.11.11, 23:24
            Mam doświadczenie w oswajaniu ;) obcierających butów.
            Musisz, niestety, za jakiś czas znowu je założyć. Oplastruj te części stopy, które buty obtarły i za jakiś czas powinno być okej, tylko w nich chodź.
        • funny_game Re: Buty 11.11.11, 23:23
          Oj, najmocniej krabiego czaderskiego przyprószam, ale za 699 to można kupić dwie pary NIEtandetnych butów. Noszkurde!
          Mam kozaki Baty, z przeceny, nie pamiętam za ile, ale pewnie za połowę dyskutowanej ceny.
          Obcierały na początku, bo mnie na początku zawsze i wszystkie obcierają, ale teraz jak sobie o nich przypomnę, to się nawet na zimę przestaję gniewać. Bo ładne, wygodne i pięknie zrobione.
          • czadroman Re: Buty 12.11.11, 13:10
            to cena za parę? myślałem że od sztuki
    • berta-death Re: Buty 11.11.11, 23:46
      Jak sprzedają ciuchy, to czemu nie mieliby sprzedawać butów do kolekcji. Pytanie tylko czy te buty faktycznie schodzą, czy bardziej stanowią wyposażenie wnętrza. Bo jednak faktycznie cena dość spora jak na polską kieszeń. Zwłaszcza w porównaniu do cen sprzedawanych tam ciuchów.
    • my_favourite_axe Re: Buty 11.11.11, 23:46
      Ja podejrzewam że nikt tego nie kupuje, bo to tylko dekoracja
    • anna_sla Re: Buty 12.11.11, 08:22
      ja nie kupuję butów za 200-300zł. Jedynie na zimowe wydaję ok. 100zł. Na inne mnie nie stać.
    • coralin Re: Buty 12.11.11, 11:57
      Widocznie są chętni na to. To podobnie jak na okulary przeciwsłoneczne, biustonosze.
      Są kobiety, które wolą mieć 20 byle jakich biustonoszy, przeraża je cena tych dobrych.
      Są kobiety, które mają masę byle jakich butów, twierdząc, że nie stać je na lepsze.
      Ja kupuję i biustonosze i buty u producentów specjalizujących się w tym, bo to produkty, które muszą mieć dobrą konstrukcję, wyprofilowanie. Długo mierzę i nigdy nie zdarzyło mi się, by but zrobił mi krzywdę choć noszę głównie obcasy.
      W sieciówkach jestem zagubiona, choć przyznam, że zaglądam kiedy nieudane są poszukiwania gdzie indziej. W Polsce dobre jakościowo rzeczy szyje się w stylu zbyt ciotkowatym. Wiosną nie mogłam znalezć fajnego, jasnego żakietu. Kupiłam w sieciówce i jest bardzo ładny i dość dobry jakościowo. Bluzka biała jest fenomenalnie skrojona, uszyta, ale materiał lipny (podłej jakości bawełna).
      • nientepaura Re: Buty 12.11.11, 12:26
        buty w sieciówkach never ever: raz, że wyglądają tandetnie, dwa, jak się umie czytać oznaczenia to wychodzi, że to pcv, a nie skóra (choć cena wskazywałaby skórzane, np zara), trzy - kumpela, która ma znajomego szewca oświeciła mnie kiedyś, że gros butów z sieciówek ma takie fleki, że nie da się ich wymienić, no szlag mnie trafił normalnie - o ile jeszcze w takim deichmannie, kiedy buty kosztowały ok 100zł (a już dawno tyle nie kosztują), można było to przeżyć, o tyle w zarze - czyste zdzierstwo, ot co
        • coralin Re: Buty 12.11.11, 12:36
          Sieciówki to głównie rzeczy modne. O ile w przypadku swetra, spódnicy czy torebki to, że są tandetnie zrobione lub z marnego materiału nie jest szkodliwe, to noszenie fatalnie wyprofilowanych butów- tak. Noszę często dość wysokie buty, ale patrząc na balerinki prawie bez podeszwy te moje obcasy wydają się lepszym wyborem.
    • hotally Re: Buty 12.11.11, 12:32
      nie kupisz dobrych tanich butów. I koniec tematu :)
    • pendzacy_krolik Re: Buty 12.11.11, 18:11
      ja tez nie rozumiem. nigdy z sieciowek nie kupowalam butow i nie kupie.
    • akle2 Re: Buty 12.11.11, 20:09
      Butów zimowych nie udało mi się kupić w żadnej sieciówce (ani też na nie specjalnie nie polowałam, bo były paskudne), ale za to sandały na platformie, nabijane ćwiekami kupiłam, a jakże. Co do reszty mam podobne spostrzeżenia. Wolę butiki, zarówno jeśli chodzi o buty, jak i ciuchy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka