Dodaj do ulubionych

twardziele

16.01.12, 19:55
a konkretnie twarde ciuchy po praniu. Jak to jest, że wyciągam pranie, wieszam, a ono jak wyschnie robi się twarde jakby wykrochmalone było. Pewnie mam twardą wodę, albo od centralnego tak shcnie, bo jest sucho, ale nieprzyjemnie się nosi toto potem. Jakieś zmiękczacze można do prania dodawać czy cu?
Obserwuj wątek
    • eat.clitoristwood Re: twardziele 16.01.12, 20:03
      Może suszysz na mrozie?
      • samuela_vimes Re: twardziele 16.01.12, 20:09
        właśnie w ciepełku
    • moonogamistka Re: twardziele 16.01.12, 20:03
      plyna nie dajesz? i to zadne sklepowe, typowe ino porzadne niemieckie?;-)
      • samuela_vimes Re: twardziele 16.01.12, 20:09
        daje płyna Silana, albo Lenora i proszka daje Persila płynnego. Porządne z Lidla ;-)
        • wersja_robocza Re: twardziele 16.01.12, 20:40
          W Lidlu lada dzień będą fajne patelnie. Zamierzam się zaopatrzyć.:cool:Mały offtopic.
          • samuela_vimes Re: twardziele 16.01.12, 21:24
            o jak patelnie to się przejdę, a pepko fajną znalazłam kiedyś ceramiczną
            • wersja_robocza Re: twardziele 16.01.12, 21:39
              W czwartek będzie kuchnia w promocji.:cool:
          • salma75 Re: twardziele 16.01.12, 22:08
            Się napaliłam, pobiegłam zajrzeć do ulotki - doopa, nie do indukcyjnych :/. Czemu oni nas dyskryminują?? Why??
            • wersja_robocza Re: twardziele 16.01.12, 22:11
              Aż poszłam sprawdzić i rzeczywiście. Do 4 różnych i nie do indukcyjnych.:|
              • samuela_vimes Re: twardziele 16.01.12, 22:17
                o ja mam gazufkę, to się nadadzą
                • salma75 Re: twardziele 16.01.12, 22:18
                  No i czego mnie jeszcze drzaźni??
        • six_a Re: twardziele 16.01.12, 22:05
          płyny gorzej zmiękczają wodę niż proszki.
    • jan_hus_na_stosie2 Re: twardziele 16.01.12, 20:12
      już myślałem, że coś o mnie :/

• samuela_vimes Re: twardziele 16.01.12, 20:20
        no pacz jak cie zmyliłam,a ty robisz Husina pranie?
        • jan_hus_na_stosie2 Re: twardziele 16.01.12, 20:24
          no niestety samo się nie chce zrobić :/

• wersja_robocza Re: twardziele 16.01.12, 20:31
      Płyny zmiękczające jak dla maluchów. Albo jakieś inne. Może pomoże.
      • wersja_robocza Re: twardziele 16.01.12, 20:31
        To znaczy dla ubrań dla maluchów.
        • samuela_vimes Re: twardziele 16.01.12, 20:35
          no zobaczę, bo te, że z wodą coś nie tak muszę mieć to widać, filtr mam ale w kuchni ciężko mieć filrt do wody do pralki ;-)
          • wersja_robocza Re: twardziele 16.01.12, 20:39
            I może spróbuj suszyć powoli. Z dala od kaloryferów. Może coś pomoże.;)
            I spytaj w jakimś chemicznym sklepie o coś do zmiękczania wody. Calgon czy coś.
          • to.niemozliwe Re: twardziele 19.01.12, 22:33
            Sa filtry zmiekczajace do montazu miedzy zaworem na trojniku do pralki, a przewodem pralki. Tylko trzeba regularnie wymieniac.
            Niestety, twarda woda. W dodatku tkaniny oprocz miekkosci traca tez polysk i troche barwe.
    • berta-death Re: twardziele 16.01.12, 20:36
      Może za dużo proszku dajesz i nie wypłukuje się. Nastawiaj na dodatkowe płukanie jak nie chcesz zmniejszyć ilości proszku.
      • samuela_vimes Re: twardziele 16.01.12, 20:37
        mam w pralce jakąś funkcje woda plus, bez tego ani rusz, chyba, że skarpety
    • jan_hus_na_stosie2 Re: twardziele 16.01.12, 20:58
      w sumie fajny wątek, nie od dziś wiadomo gdzie jest miejsce kobiety w domu ;D

• samuela_vimes Re: twardziele 16.01.12, 21:02
        tak tak, nie dziwi mnie twoje zdanie, dlatego pytałam kto ci robi pranie. Zaskoczę cie u mnie raz ja raz męszu. niesamowite nie?
      • berta-death Re: twardziele 16.01.12, 21:05
        Janie Husie nie kompromituj się. Przecież wszyscy wiedzą, że miejsce kobiety jest w kuchni nie w pralni. Zapamiętaj to raz na zawsze, kuchnia. Najlepiej przepisz to 100 razy.
        • jan_hus_na_stosie2 Re: twardziele 16.01.12, 21:16
          jak dla mnie może być tu i tu ;)

• moonogamistka Re: twardziele 16.01.12, 21:09
      Suszarke kup, wrzucasz i miekkie wyciagasz, jak masz taki fetysz;-)
      Do tego przy zwierzetach w domu- siersc obiera;-) same plusy!
      • samuela_vimes Re: twardziele 16.01.12, 21:31
        oooo!!! nie wiem gdzie ją wsadzę tylko, bo pralkę mam w kuchni meble pod zabudowe i hmmmm :-|
        • moonogamistka Re: twardziele 16.01.12, 21:52
          kicha, ja mam pralke z suszara razem.
    • lacido Re: twardziele 16.01.12, 21:16
      sprawdź może jaką masz wodę
      • ciastko_z_kota Re: twardziele 18.01.12, 21:33
        myślisz, że od sprawdzenia zmiękną? :)
        • lacido Re: twardziele 18.01.12, 21:52
          podziwiam tok rozumowania :)

jak się zna przyczynę można próbować usuwać skutki :)

właściwa diagnoza ułatwia leczenie czyż nie? :)
    • znana.jako.ggigus Re: twardziele 16.01.12, 21:48
      zmiekczacze to sama chemia. Przyzwyczaj sie, ja mieszkam w miescie z twarda b. woda (poza Pl), ale to tak pyszna woda, ze ja pije prosto z kranu. Na poczatku tez uzywalam zmiekczaczy, ale to naprawde sama chemia. Kiedy biegam w parku, czasem mijam takich ludzi po zmiekczaczach, smuga tego chemicznego zapachu ciagnie sie za nimi.
      przyzwyczaj sie i juz.
      • lacido Re: twardziele 16.01.12, 21:54
        tyle że minerały z twardej wody którą sie pije mogą osadzać się w organizmie a to dobre nie jest ;/
        • znana.jako.ggigus no wlasnie, czasem sobie wyobrazam 16.01.12, 21:57
          moje wnetrze - ze jestem jak czajnik przed usunieciem kamienia. Ale generalnie jestem zdrowa.
          • lacido Re: no wlasnie, czasem sobie wyobrazam 16.01.12, 22:01
            no ale nerki to może okazać się groźne w skutkach zwłaszcza dla nerek ;/
            • znana.jako.ggigus no kamieć miała koleżanka, 16.01.12, 22:08
              a raczej piasek z okolicy, gdzie woda jest miękka. Wg lekarza - kamień/piasek bierze się z tego, że ludzie za mało piją. A mnie to nie grozi, odpalam herbatę ziołową za herbatą, piję wodę, wodę z sokiem i wino również.
              --
              ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
              • lacido Re: no kamieć miała koleżanka, 16.01.12, 22:09
                no ja znam teorię o zbyt zmineralizowanej wodzie jako przyczynie zwapnień i kamieni i paradoksalnie im więcej się pije tym więcej się osadza
                • znana.jako.ggigus Re: no kamieć miała koleżanka, 16.01.12, 22:15
                  no nie wiem, mieszkam tu ponad 10 lat i nic. A koleżanka miała piasek w nerkach, zreszta bolesna sprawa.
          • wersja_robocza Re: no wlasnie, czasem sobie wyobrazam 16.01.12, 22:01
            Kamień skutecznie usuwa kwasek cytrynowy. Sprawdzone. A z wnętrza człowieka, to chyba wiemy jak są usuwane kamienie.:cool:
            • lacido Re: no wlasnie, czasem sobie wyobrazam 16.01.12, 22:04
              ocet też świetnie daje radę :)
              • wersja_robocza Re: no wlasnie, czasem sobie wyobrazam 16.01.12, 22:05
                Z octem nie próbowałam. Jak to się robi?;)
                • lacido Re: no wlasnie, czasem sobie wyobrazam 16.01.12, 22:11
                  nalewa się octu i czeka, jak jest gruba warstwa to można podgrzać i wtedy szybciej musuje - negatywnego wpływu na czajnik nie zauważyłam
                  • wersja_robocza Re: no wlasnie, czasem sobie wyobrazam 16.01.12, 22:12
                    Zapamiętam.;)
                    Nie wiem czy ktoś robi inaczej, ja z kolei kwasek sypię do gorącej wody i czekam.
                    • znana.jako.ggigus zostaw taki czajnik z zagotowana 16.01.12, 22:16
                      woda z octem na noc, rano wyplucz i 2 razy zagotuj swieza wode. Masz czysty czajnik i przy drugim gotoaniu masz juz zaczatki kamienia.
                    • lacido Re: no wlasnie, czasem sobie wyobrazam 16.01.12, 22:17
                      a pewno jest to metoda tańsza niż odkamieniacz ;)
        • koham.mihnika.copyright Re: twardziele 18.01.12, 11:40
          twardosc wody to w wiekszosci sole magnezu i wapnia, czyli tego, co potrzebujemy. Gorzej, gdy sa metale ciezkie, ale ponoc woda w Polsce sie poprawila. Sok zoladkowy jest dosc kwasny i utrzymuje towarzystwo w postaci jonowej.
          Niektore osoby moga miec problemy z kamieniami w nerkach, ale to juz inna inszosc.
          Wapn i magnez sa takze dostarczane w diecie. W obecnosci kwasow szczawiowego i moczowego, wapn tworzy nierozpuszczalne krysztaly, ktore obrastaja innym swinstwem i tworza kamienie.
          A do ostatniego plukania mozna dodac ciutke octu.
          • lacido Re: twardziele 18.01.12, 20:58
            koham.mihnika.copyright napisał:

> twardosc wody to w wiekszosci sole magnezu i wapnia, czyli tego, co potrzebujem
            > y.

rzeczywiście trzeba nam tego jak cholera ;)
            Jakie są objawy nadmiaru wapnia w organizmie?
            - osłabienie organizmu
            - osłabienie mięśni
            - bardzo szybkie męczenie się
            - skłonność do depresji
            - wymioty, mdłości, zaparcia
            - zaburzenia świadomości
            - kamica nerkowa, niewydolność nerek, wielomocz
            - zaburzenia czynności serca

Gdy mieszkałam pod Krakowem miałam taką wodę, że jak się nalało do garnka to po godzinie robił się biały osad, łatwy do zmycia ale dość gruba warstwa się tworzyła, lekarz zalecił kupować do picia słabo mineralizowaną wodę
            • koham.mihnika.copyright Re: twardziele 19.01.12, 11:20
              idac tym tropem, to powinnismy sie polozyc do trumny i czekac. Przedawkowanie czegokolwiek ma ujemne skutki. W ksiazce Sax'a (Sax's Dangerous Properties of Industrial Materials) znajdziesz wiele znajomych substancji - wode, powietrze. 4 litry wody destylowanej moze cie przeniesc na tamta strone. Aby miec problemy o ktorych wspominac, to bym musial jest paczke kredy dziennie. ;-{) Z jedzenia takich ilosci nie dostarczycsz organizmowi,
              Wracajac do wody - generalnie w Polsce pije sie syf, albo biega do studni oligocenskich. Zadalem sobie trud wyguglowania wynikow badan wody z warszawskich wodociagow i sydnejskich. Nie bede przynudzac, ale - twardosc calkowita w Sydney ok. 50, Warszawa 289;
              glin 10-18 vs 27; arsen 0 vs <0.7 ppb; kadm 0 vs <0.05; chlorki ok. 30 przeciw 175; chrom 0 vs <0.5 ppb; podobnie olow; rtec; azotany ok.0,25 vs 9.5; siarczany 10 vs 85; a warszawska woda ostatnio sie poprawila.
              Z reguly wystarczy wode przegotowac i odstawic do wystudzenia, wiekszosc syfu zostanie w kamieniu.
              • lacido Re: twardziele 19.01.12, 21:53
                pytanie po co robić coś ze szkodą dla zdrowia, skoro można tego nie robić?

niestety ciężko zaparzyć sobie herbatę wodą wystudzoną :)
                • koham.mihnika.copyright Re: twardziele 20.01.12, 08:30
                  rob zielona, tylko 70°C :-{)
                  mozna odgrzac, nie zaszkodzi.
                  ze szkoda dla zdrowia, to tylko bycie kawalerem ;)
                  • lacido Re: twardziele 21.01.12, 23:28
                    to ja już bym wolała mineralkę gotować :)
              • to.niemozliwe Re: twardziele 19.01.12, 22:38
                Co sie dzieje po wypiciu 4 l wody destylowanej?
                • koham.mihnika.copyright Re: twardziele 20.01.12, 08:31
                  gogiel - red blood cells osmotic pressure

latwiej wypic pol litry, niz wlac w kogos 4 litry czystej wody.
    • alpepe Re: twardziele 16.01.12, 22:03
      na ile wirujesz?
      • samuela_vimes Re: twardziele 16.01.12, 22:19
        zależy co, z reguły na skarpety i to co można na 800-1200, większość na 400, albo wcale
        • samuela_vimes Re: twardziele 16.01.12, 22:20
          nie ma różnicy, wszystko twarde tak samo po wyschnięciu
          • samuela_vimes Re: twardziele 16.01.12, 22:20
            chociaż czekaj, swetry nie....hmmmm
    • georgia241 Re: twardziele 18.01.12, 21:36
      Zamiast płynu ja wlewam ocet spirytusowy. Pranie miękkie. Pachnie proszkiem - używam persilu niemieckiego z dodatkiem domolu.
      • samuela_vimes Re: twardziele 19.01.12, 21:55
        i nie daje tym spirytem ani trochę?qrde
        • georgia241 Re: twardziele 19.01.12, 22:35
          Ani trochę nie wali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka