lidka449 07.03.12, 00:17 jest furtka czy przeszkoda ? zapraszam do rozmowy :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kseniainc Re: ambicja kobiety 07.03.12, 00:19 słowo ambicja dobrze mi się raczej kojarzy.Chora ambicja, to przeszkoda;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marguy Re: ambicja kobiety 07.03.12, 00:27 eeee tam, ambicja jest bez sensu. Takie dokladne, co do milimetra, plany kariery czy zyciowe o kant potluc, bo to tylko zrodlo stresow. Cale zycie mi zarzucano, ze brak mi ambicji, ze nie rozpycham sie lokciami, nie daze do celu itp. Mialam racje, inni sie tratowali a do mnie samo przychodzilo. Nawet praca sama mnie znalazla i nie mialam wyjscia, musialam pracowac, bo fajna byla :) Zen i cool trzeba byc , reszta to literatura. Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 00:35 o tak mila Margi ja nie mam tyle szczescia (nie uzalam sie nad soba) o wszystko musze walczyc zmagac sie z zyciem i staram sie nie poddawac ale czasem brak mi juz sil no i wtedy znowu zbieram sie w sobie i walcze dalej z problemami zycia codziennego :) Odpowiedz Link Zgłoś
kseniainc Re: ambicja kobiety 07.03.12, 00:36 No może nadmierna ambicja Cię przytłacza?Wyluzuj. Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 00:42 staram sie .... jest ziarenko prawdy w Twojej ocenie cenna uwaga :) Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 00:52 tabeletka napisała: > pochwalisz sie, jaka praca? Tabletko do mnie sie zwracasz czy do k1k2 ? Odpowiedz Link Zgłoś
tabeletka Re: ambicja kobiety 07.03.12, 00:56 wlasciwie to do marguy, spojrz na drzewko :)) Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 01:02 tabeletka napisała: > wlasciwie to do marguy, spojrz na drzewko :)) rozumiem troche nieuwazna bylam :) Odpowiedz Link Zgłoś
tabeletka Re: ambicja kobiety 07.03.12, 01:09 zdarza sie :) ciebie nie pytam, bo chcac-niechac wlaczylabym sie do dyskusji o ambicji, a mi sie tak strasznie nie chce :):) Odpowiedz Link Zgłoś
marguy Re: ambicja kobiety 07.03.12, 01:37 tabeletka napisała: > pochwalisz sie, jaka praca? Nic nadzwyczajnego, tlumaczenia i interpretariat (we Francji odroznia sie te dwie czynnosci: tlumaczenie tekstu i tlumaczenie symultaniczne) naukowo-techniczne i przemyslowe i kilka lat ku chwale ojczyzny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
good_morning Re: ambicja kobiety 11.03.12, 15:10 pozwole sobie pozdrowic kolezanke po fachu :) (tyle, ze ja nie robie symultanki, mam inne specjalizacje i czesciowo nauczaniem sie zajmuje) Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: ambicja kobiety 11.03.12, 17:16 Jeszcze La Légion étrangère i bedzie komplet. Odpowiedz Link Zgłoś
samuela_vimes Re: ambicja kobiety 11.03.12, 19:50 marguy napisała: > eeee tam, ambicja jest bez sensu. Takie dokladne, co do milimetra, plany karier > y czy zyciowe o kant potluc, bo to tylko zrodlo stresow. > Cale zycie mi zarzucano, ze brak mi ambicji, ze nie rozpycham sie lokciami, nie > daze do celu itp. > Mialam racje, inni sie tratowali a do mnie samo przychodzilo. Nawet praca sama > mnie znalazla i nie mialam wyjscia, musialam pracowac, bo fajna byla Marguy podpisuję się. Życie jest zbyt piękne by marnować je na dążenie do celu. Wolę czerpać z niego przyjemność niż uczestniczyć w bezsensownym wyścigu szczurów. Mimo to szczęście mi w życiu dopisuje i chyba nigdy nie dostałam po pośladkach, chyba, że na własne życzenie ;-) Jestem leniwa i wygodna, nie ambitna i dobrze mi z tym. Źle też dogaduję się z ambitnymi ludźmi, bo mamy inne priorytety. Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 00:30 tak trzeba uwazac,aby sie nie zagalopowac :) zauwazylam jednak cos dziwnego no dobrze powiem prawde na swoim przykladzie staram sie rozwijac intelektualnie i nie jest to zbyt dobrze odbierane u kolezanek z pracy odnosze wrazenie,ze mysla iz sie wywyzszam wyrazilam swoj poglad w pewnej sprawie uslyszlam dziecko tak sie nie robi, nie mowi i zrobilo mi sie przykro ... rady prosze czy ktoras z Was miala podobna sytuacje ? Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: ambicja kobiety 07.03.12, 13:57 ale sytuacja ktora opisalas nie ma nic wspolnego z ambicja tylko z urazonym ego. nie wiem czym sobie zasluzylas na taka ocene w danej sytuacji, uwazasz ze mialas racje to czemu tej racji nie bronilas? Odpowiedz Link Zgłoś
k1k2 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 00:33 a dwojga zlego wole byc osoba pracowita niz ambitna dzieki temu tez mam jakies tam osiagniecia, ale nie mam wrogow Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 00:39 k1k2 napisała: > a dwojga zlego wole byc osoba pracowita niz ambitna > dzieki temu tez mam jakies tam osiagniecia, ale nie mam wrogow skad ta wrogosc sie bierze ? Odpowiedz Link Zgłoś
k1k2 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 00:51 Z zazdrosci chyba, bo ja wiem? Z poczucia ze ktos cos osiaga cudzym kosztem? Mi *nadmierna* ambicja u innych potrafi przeszkadzac jesli sie rozpychaja lokciami, byle wyzej, lepiej, wiecej. Dlatego sama sie staram tak nie postepowac. Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 01:00 k1k2 napisała: > Z zazdrosci chyba, bo ja wiem? > Z poczucia ze ktos cos osiaga cudzym kosztem? > Mi *nadmierna* ambicja u innych potrafi przeszkadzac jesli sie rozpychaja lokci > ami, byle wyzej, lepiej, wiecej. Dlatego sama sie staram tak nie postepowac. nie rozpycham sie i nie bardzo potrafie widze tyko ze inne kobiety nie lubia madrzejszych od siebie i oczywiscie nie uwazam sie za taka co wszystkie rozumy pozjadala :) Odpowiedz Link Zgłoś
k1k2 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 01:57 no ja akurat lubie miec wokolo siebie madrych ludzi, i takich ktorzy/ktore potrafia wiecej niz ja Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 01:12 przepraszam temat mnie interesuje bardzo ale rozsadek nakazuje mi isc spac rano bede nieprzytomna a w parcy lekko nie jest :) milych snow wszystkim zycze wroce do niego jutro jesli pozwolicie,prosze.... nudziara do kwadratu ze mnie juz mnie nie ma pa :) Odpowiedz Link Zgłoś
izak31 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 04:30 Autorko, w jakim kierunku chodzi Ci o ambicję? bo niektóre kobiety mają ambicję być idealnymi matkami, mieć wypieszczone mieszkanie i w ogóle tylko są ukierunkowane na rodzinę a inne wolą być niezależne, wykształcone i same zapewniać sobie byt (nie znaczy,że samotne). O którą grupę Ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 15:40 Mysle, ze bycie ambitnym to pozytywna sprawa i dazenia do otrzymania lepszej pracy, rozwoju profesjonalnego itd to jak najbardziej fajna rzecz. Nieciekawie robi sie dopiero wtedy gdy ambicja robi sie zbyt przerosnieta i przeslanie takie wartosci jak przyjazn, milosc, wspieranie sie. Dazenia po trupach do do celu nie popieram, natomiast jezeli ma sie parcie na bycie coraz lepszym w danej dziedzinie to czemu nie? Natomiast nie rozumiem dlaczego w watku jest mowa o ambicji kobiety i niby w czym ona mialaby jej przeszkadzac. W zwiazku z facetem? Jezeli facetowi nie podoba sie, ze kobieta ma ambicje to znaczy tylko, ze ow facet jest do banii. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanic.a.francuza Re: ambicja kobiety 11.03.12, 14:45 Przecietny czlowiek, generalnie nie lubi ambitnych, bo im uswiadamia ich wlasny brak ambicji. Ambitny zawyza poziom i potem inni musza sie do niego dopasowywac, dlatego wola ambitnego stamsic niz zaakceptowac. Jak chcesz byc ambitna a jedoczesnie akceptowana, musisz czasami pokazac wlasne wady(napic sie ze wszystkimi, zwymiotowac, pokazac dziure w skarpetce, opowiedziec o nieidealnym mezu czy dzieciach, cos w tym stylu), wtedy jestes swoja nawet z ta ambicja. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie Re: ambicja kobiety 11.03.12, 15:18 kochanic.a.francuza napisała: > Przecietny czlowiek, generalnie nie lubi ambitnych, bo im uswiadamia ich wlasny > brak ambicji. > Ambitny zawyza poziom i potem inni musza sie do niego dopasowywac, dlatego wola > ambitnego stamsic niz zaakceptowac. to się nazywa sprowadzanie do parteru tych, którzy propagują filozofię "wyścigu szczurów", w którym większość ludzi nie ma ochoty uczestniczyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanic.a.francuza Re: ambicja kobiety 11.03.12, 17:30 na wszystko mozna patrzec z innego kata widzenia: oszczedny-chciwy, ambitny-szczur, leniwy-wyluzowany. Janek, ze Ty jestes zmeczony gonitwa, nie oznacza, ze inni tez sie powinni zatrzymac, zeby Tobie samopoczucie poprawic. PS: Dobrze wiem co to znaczy byc zmeczonym gonitwa i doskonale Cie rozumiem, bo sama mialam kryzys, zmeczenie. Wtedy ma sie pretensje do swiata, ze tak goni a my nie nadazamy, prawda? Ja sie nie dasam na swiat tylko staram sie zebrac w sobie i isc dalekj. Pamietam watki w ktorych sporo pisales o swojej pracy, niepowodzeniach i zmianach. Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: ambicja kobiety 11.03.12, 17:27 Tak, wykazalem w zyciu kilku ambitnym osobom, ze mimo calego ich wysilku i natarczywych prob udowodnienia, ze sa lepsze, to ja w jakiejs dziedzinie jestem lepszy. Zrobilem tak, zeby zrozumialy na czym polega zycie. Nie zrozumialy. Znienawidzily mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
good_morning Re: ambicja kobiety 11.03.12, 15:10 nie wypowiedzialas sie na otwarcie ;P Odpowiedz Link Zgłoś
aroden w lozku zdecydowanie 11.03.12, 17:01 jest zaleta a poza loziem - to pol na pol :) Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: ambicja kobiety 11.03.12, 18:29 To zależy, jak bardzo i w jakich dziedzinach ta ambicja się ujawnia. Jeśli jest to nadrzędna cecha charakteru, to, moim zdaniem, zmienia człowieka w robota widzącego wyłącznie określone cele przed sobą i nic poza tym. Odpowiedz Link Zgłoś
moonogamistka Re: ambicja kobiety 11.03.12, 18:44 Do przodu:-) i pcha faceta, co tez wazne w ogolnym rozrachunku rodzinnym:-) Odpowiedz Link Zgłoś