Dodaj do ulubionych

ambicja kobiety

07.03.12, 00:17
jest furtka czy przeszkoda ?
zapraszam do rozmowy :)
Obserwuj wątek
    • kseniainc Re: ambicja kobiety 07.03.12, 00:19
      słowo ambicja dobrze mi się raczej kojarzy.Chora ambicja, to przeszkoda;-)
      • marguy Re: ambicja kobiety 07.03.12, 00:27
        eeee tam, ambicja jest bez sensu. Takie dokladne, co do milimetra, plany kariery czy zyciowe o kant potluc, bo to tylko zrodlo stresow.
        Cale zycie mi zarzucano, ze brak mi ambicji, ze nie rozpycham sie lokciami, nie daze do celu itp.
        Mialam racje, inni sie tratowali a do mnie samo przychodzilo. Nawet praca sama mnie znalazla i nie mialam wyjscia, musialam pracowac, bo fajna byla :)

Zen i cool trzeba byc , reszta to literatura.
        • lidka449 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 00:35
          o tak mila Margi ja nie mam tyle szczescia
          (nie uzalam sie nad soba) o wszystko musze walczyc
          zmagac sie z zyciem i staram sie nie poddawac
          ale czasem brak mi juz sil
          no i wtedy znowu zbieram sie w sobie i walcze dalej
          z problemami zycia codziennego :)
          • kseniainc Re: ambicja kobiety 07.03.12, 00:36
            No może nadmierna ambicja Cię przytłacza?Wyluzuj.
            • lidka449 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 00:42
              staram sie ....
              jest ziarenko prawdy w Twojej ocenie
              cenna uwaga :)
        • tabeletka Re: ambicja kobiety 07.03.12, 00:44
          pochwalisz sie, jaka praca?
          • lidka449 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 00:52
            tabeletka napisała:

> pochwalisz sie, jaka praca?
            Tabletko do mnie sie zwracasz czy do k1k2 ?
            • tabeletka Re: ambicja kobiety 07.03.12, 00:56
              wlasciwie to do marguy, spojrz na drzewko :))
              • lidka449 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 01:02
                tabeletka napisała:

> wlasciwie to do marguy, spojrz na drzewko :))
                rozumiem troche nieuwazna bylam :)
                • tabeletka Re: ambicja kobiety 07.03.12, 01:09
                  zdarza sie :)
                  ciebie nie pytam, bo chcac-niechac wlaczylabym sie do dyskusji o ambicji, a mi sie tak strasznie nie chce :):)
                  • lidka449 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 01:13
                    pozdrawiam :)
          • marguy Re: ambicja kobiety 07.03.12, 01:37
            tabeletka napisała:

> pochwalisz sie, jaka praca?

Nic nadzwyczajnego, tlumaczenia i interpretariat (we Francji odroznia sie te dwie czynnosci: tlumaczenie tekstu i tlumaczenie symultaniczne) naukowo-techniczne i przemyslowe i kilka lat ku chwale ojczyzny ;)
            • good_morning Re: ambicja kobiety 11.03.12, 15:10
              pozwole sobie pozdrowic kolezanke po fachu :)
              (tyle, ze ja nie robie symultanki, mam inne specjalizacje i czesciowo nauczaniem sie zajmuje)
            • xolaptop Re: ambicja kobiety 11.03.12, 17:16
              Jeszcze La Légion étrangère i bedzie komplet.
        • samuela_vimes Re: ambicja kobiety 11.03.12, 19:50
          marguy napisała:

> eeee tam, ambicja jest bez sensu. Takie dokladne, co do milimetra, plany karier
          > y czy zyciowe o kant potluc, bo to tylko zrodlo stresow.
          > Cale zycie mi zarzucano, ze brak mi ambicji, ze nie rozpycham sie lokciami, nie
          > daze do celu itp.
          > Mialam racje, inni sie tratowali a do mnie samo przychodzilo. Nawet praca sama
          > mnie znalazla i nie mialam wyjscia, musialam pracowac, bo fajna byla

Marguy podpisuję się. Życie jest zbyt piękne by marnować je na dążenie do celu. Wolę czerpać z niego przyjemność niż uczestniczyć w bezsensownym wyścigu szczurów. Mimo to szczęście mi w życiu dopisuje i chyba nigdy nie dostałam po pośladkach, chyba, że na własne życzenie ;-)
          Jestem leniwa i wygodna, nie ambitna i dobrze mi z tym. Źle też dogaduję się z ambitnymi ludźmi, bo mamy inne priorytety.
      • lidka449 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 00:30
        tak trzeba uwazac,aby sie nie zagalopowac :)
        zauwazylam jednak cos dziwnego no dobrze powiem prawde
        na swoim przykladzie staram sie rozwijac intelektualnie
        i nie jest to zbyt dobrze odbierane u kolezanek z pracy
        odnosze wrazenie,ze mysla iz sie wywyzszam
        wyrazilam swoj poglad w pewnej sprawie uslyszlam dziecko tak sie nie robi, nie mowi
        i zrobilo mi sie przykro ...
        rady prosze
        czy ktoras z Was miala podobna sytuacje ?
        • princess_yo_yo Re: ambicja kobiety 07.03.12, 13:57
          ale sytuacja ktora opisalas nie ma nic wspolnego z ambicja tylko z urazonym ego. nie wiem czym sobie zasluzylas na taka ocene w danej sytuacji, uwazasz ze mialas racje to czemu tej racji nie bronilas?
    • k1k2 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 00:33
      a dwojga zlego wole byc osoba pracowita niz ambitna
      dzieki temu tez mam jakies tam osiagniecia, ale nie mam wrogow
      • lidka449 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 00:39
        k1k2 napisała:

> a dwojga zlego wole byc osoba pracowita niz ambitna
        > dzieki temu tez mam jakies tam osiagniecia, ale nie mam wrogow
        skad ta wrogosc sie bierze ?
        • k1k2 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 00:51
          Z zazdrosci chyba, bo ja wiem?
          Z poczucia ze ktos cos osiaga cudzym kosztem?
          Mi *nadmierna* ambicja u innych potrafi przeszkadzac jesli sie rozpychaja lokciami, byle wyzej, lepiej, wiecej. Dlatego sama sie staram tak nie postepowac.
          • lidka449 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 01:00
            k1k2 napisała:

> Z zazdrosci chyba, bo ja wiem?
            > Z poczucia ze ktos cos osiaga cudzym kosztem?
            > Mi *nadmierna* ambicja u innych potrafi przeszkadzac jesli sie rozpychaja lokci
            > ami, byle wyzej, lepiej, wiecej. Dlatego sama sie staram tak nie postepowac.
            nie rozpycham sie i nie bardzo potrafie
            widze tyko ze inne kobiety nie lubia madrzejszych od siebie
            i oczywiscie nie uwazam sie za taka co wszystkie rozumy pozjadala :)
            • k1k2 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 01:57
              no ja akurat lubie miec wokolo siebie madrych ludzi, i takich ktorzy/ktore potrafia wiecej niz ja
    • lidka449 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 01:12
      przepraszam temat mnie interesuje bardzo ale rozsadek nakazuje
      mi isc spac rano bede nieprzytomna a w parcy lekko nie jest :)
      milych snow wszystkim zycze
      wroce do niego jutro jesli pozwolicie,prosze....
      nudziara do kwadratu ze mnie
      juz mnie nie ma
      pa :)
      • spawacz.drewna Re: ambicja kobiety 07.03.12, 01:37
        no nudziara
        • izak31 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 04:30
          Autorko, w jakim kierunku chodzi Ci o ambicję? bo niektóre kobiety mają ambicję być idealnymi matkami, mieć wypieszczone mieszkanie i w ogóle tylko są ukierunkowane na rodzinę a inne wolą być niezależne, wykształcone i same zapewniać sobie byt (nie znaczy,że samotne). O którą grupę Ci chodzi?
          • arista80 Re: ambicja kobiety 07.03.12, 15:40
            Mysle, ze bycie ambitnym to pozytywna sprawa i dazenia do otrzymania lepszej pracy, rozwoju profesjonalnego itd to jak najbardziej fajna rzecz. Nieciekawie robi sie dopiero wtedy gdy ambicja robi sie zbyt przerosnieta i przeslanie takie wartosci jak przyjazn, milosc, wspieranie sie. Dazenia po trupach do do celu nie popieram, natomiast jezeli ma sie parcie na bycie coraz lepszym w danej dziedzinie to czemu nie?
            Natomiast nie rozumiem dlaczego w watku jest mowa o ambicji kobiety i niby w czym ona mialaby jej przeszkadzac. W zwiazku z facetem? Jezeli facetowi nie podoba sie, ze kobieta ma ambicje to znaczy tylko, ze ow facet jest do banii.
    • kochanic.a.francuza Re: ambicja kobiety 11.03.12, 14:45
      Przecietny czlowiek, generalnie nie lubi ambitnych, bo im uswiadamia ich wlasny brak ambicji.
      Ambitny zawyza poziom i potem inni musza sie do niego dopasowywac, dlatego wola ambitnego stamsic niz zaakceptowac.
      Jak chcesz byc ambitna a jedoczesnie akceptowana, musisz czasami pokazac wlasne wady(napic sie ze wszystkimi, zwymiotowac, pokazac dziure w skarpetce, opowiedziec o nieidealnym mezu czy dzieciach, cos w tym stylu), wtedy jestes swoja nawet z ta ambicja.
      • jan_hus_na_stosie Re: ambicja kobiety 11.03.12, 15:18
        kochanic.a.francuza napisała:

> Przecietny czlowiek, generalnie nie lubi ambitnych, bo im uswiadamia ich wlasny
        > brak ambicji.
        > Ambitny zawyza poziom i potem inni musza sie do niego dopasowywac, dlatego wola
        > ambitnego stamsic niz zaakceptowac.

to się nazywa sprowadzanie do parteru tych, którzy propagują filozofię "wyścigu szczurów", w którym większość ludzi nie ma ochoty uczestniczyć :)
        • kochanic.a.francuza Re: ambicja kobiety 11.03.12, 17:30
          na wszystko mozna patrzec z innego kata widzenia: oszczedny-chciwy, ambitny-szczur, leniwy-wyluzowany.
          Janek, ze Ty jestes zmeczony gonitwa, nie oznacza, ze inni tez sie powinni zatrzymac, zeby Tobie samopoczucie poprawic.

PS: Dobrze wiem co to znaczy byc zmeczonym gonitwa i doskonale Cie rozumiem, bo sama mialam kryzys, zmeczenie. Wtedy ma sie pretensje do swiata, ze tak goni a my nie nadazamy, prawda? Ja sie nie dasam na swiat tylko staram sie zebrac w sobie i isc dalekj. Pamietam watki w ktorych sporo pisales o swojej pracy, niepowodzeniach i zmianach.
      • xolaptop Re: ambicja kobiety 11.03.12, 17:27
        Tak, wykazalem w zyciu kilku ambitnym osobom, ze mimo calego ich wysilku i natarczywych prob udowodnienia, ze sa lepsze, to ja w jakiejs dziedzinie jestem lepszy. Zrobilem tak, zeby zrozumialy na czym polega zycie. Nie zrozumialy. Znienawidzily mnie.
    • good_morning Re: ambicja kobiety 11.03.12, 15:10
      nie wypowiedzialas sie na otwarcie ;P
    • aroden w lozku zdecydowanie 11.03.12, 17:01
      jest zaleta
      a poza loziem - to pol na pol :)
    • qw994 Re: ambicja kobiety 11.03.12, 18:29
      To zależy, jak bardzo i w jakich dziedzinach ta ambicja się ujawnia. Jeśli jest to nadrzędna cecha charakteru, to, moim zdaniem, zmienia człowieka w robota widzącego wyłącznie określone cele przed sobą i nic poza tym.
    • moonogamistka Re: ambicja kobiety 11.03.12, 18:44
      Do przodu:-) i pcha faceta, co tez wazne w ogolnym rozrachunku rodzinnym:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka