Dodaj do ulubionych

interakcje pigułek z lekami

11.12.03, 15:57
Mam pytanko:
Gdzie można znaleźć listę leków które osłabiają działanie tabletek
antykoncepcyjnych??? Chodzi mi o nazwy leków, a nie o nazwy składników czy
substancji które są w lekach, nie studiowałam ani medycyny ani farmacji,
dlatego chodzi mi o konkretne leki???
Dziękuję z góry za pomoc!!!
Pozdrawiam wszystkich smile))
Obserwuj wątek
    • r_ewolucja Re: interakcje pigułek z lekami 11.12.03, 17:13
      hmmm.. hehe
      a nie uwazasz ze moze dlatego nie podaja na ulotkach nazw lekow, poniewaz one
      sie zmiania, niektore z nich maja taki sam sklad tylko roznia sie nazwa, a poza
      tym za duzo byloby tych wszystkich lekow??

najlepszym spososbem na sprawdzenia czy dane leki wchodza w jakies interakcje z
      tabletkami antykoncepcyjnym jest... PRZECZYTANIE ULOTKI... tam jest napisane czy
      lek obniza czy zwieksza skutecznosc pigulek... jesli nic nie ma na ten temat to
      pewnie znaczy ze przyjmowanie jego nie ma zadnego znaczenia przy braniu tabletek...

napewno takie leki jak coldrex, gripex itp... czy jakies przeciwbolowe nie
      wchodza w interakcje... a np wapn i chyba witamina C podnnosza skutecznosc
      tabletek i tak juz wysoka... gorzej jest przy antybiotykach... je na szczescie
      powinien przepisywac lekarz i zawsze mozna sie zapytacsmile no a jesli nie...
      pozostaje ulotka...

pozdr!!
      • iceye Re: interakcje pigułek z lekami 12.12.03, 20:24
        A co powiesz na to, ze mówi się lekarzowi: "biorę tabletki, w ulotce jest, że
        nie powinno się lub ostroznie należy brać antybiotyki", a lekarz to kompletnie
        lekceważy, nawet nie chce słuchać, tylko przepisuje antybiotyk i juz.
        • iceye Re: interakcje pigułek z lekami 12.12.03, 21:01
          wlaśnie mam pytanie - biorę D-35, i mam brać jeszcze przez ok. 4 miesiące a
          czeka mnie za miesiąc resekcja zęba, czyli jakby nie bylo zabieg chirurgiczny
          i w związku z tym:
          - znieczulenie miejscowe
          - silny antybiotyk wcześniej przy wypełnianiu zęba
          czy ryzykuje jakies fatalne skutki?
          • cirrii Re: interakcje pigułek z lekami 13.12.03, 11:24
            przeczytaj powtornie ulotke Diane, bo z tego co pamietam, (a brałam ja przez
            2,5 roku,) jest tam zapis, ze musiasz przerwac przyjmowanie przed zabiegiem
            chirurgicznym! pozdrawiam
          • cirrii Re: interakcje pigułek z lekami 13.12.03, 11:27
            mam jeszcze pytanie, biore Novynette zawsze o 20, teraz mam zapalenie oskrzeli
            i przyjmuje antybiotyk(co prawda nie ma go wymienionego w ulotce, ale moze to
            jakas pochodna, nie jestem przeciez po farmacji!)
            Przyjmuje ten antybiotyk po 2,5 godziny od pigułki. Czy efekt antykoncepcyjny
            moze byc zmniejszony? Odczekałam przeciez 2,5 godziny na wchłoniecie Novynette?
            • justy1 Re: interakcje pigułek z lekami 14.12.03, 15:13
              nie wszystkie antybiotyki zostały zbadane pod katem wpływu na pigułki, dlatego
              zawsze na wszelki wypadek podczas kuracji i 7 dni po jej zakończeniu nalezy
              stosować dodatkowe zabezpieczenie.
              jeśli antybiotyk obniża skuteczność pigułek, to w większosci przypadków odstęp
              między oboma lekami (antybiotyk, pigułka) niestety nie ma znaczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka