Dodaj do ulubionych

Straszny ból głowy - co z tym robicie?

21.03.12, 16:06
Boli mnie od rana tak okropnie, że nie wysiedziałam dziś na zajęciach. Wzięłam w południe tabletkę "Ketonalu", trochę przeszło, ale nie chcę z tym przesadzać. Próbowałam poleżeć (przy otwartym oknie), też nic nie pomaga.
Czy macie na to jakiś sposób? Z góry dzięki :)
Obserwuj wątek
    • male_pytanie Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 16:09
      dzidzia.doc napisała:

> Boli mnie od rana tak okropnie, że nie wysiedziałam dziś na zajęciach. Wzięłam
      > w południe tabletkę "Ketonalu", trochę przeszło, ale nie chcę z tym przesadzać.
      > Próbowałam poleżeć (przy otwartym oknie), też nic nie pomaga.
      > Czy macie na to jakiś sposób? Z góry dzięki :)

ketonal na głowe? oszalalas?
      wez nurofen forte
      apap itp isprojstwa
      ketonal jest przeciwzapalny
      jak cie bedzie bolal kregosłup to se łyknij ale nie na glowe
      dzizas
      • male_pytanie Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 16:10
        male_pytanie napisała:

> apap itp isprojstwa

ustrojstwa miało byc
      • dzidzia.doc Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 16:23
        Ketonal moja mama dostała przy problemach z zębami. Ale na ulotce napisane jest też "przy bólach wszelkiego rodzaju" - to już sama nie wiem, co myśleć.
        • male_pytanie Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 16:38
          dzidzia.doc napisała:

> Ketonal moja mama dostała przy problemach z zębami. Ale na ulotce napisane jest
          > też "przy bólach wszelkiego rodzaju" - to już sama nie wiem, co myśleć.

a ulotke czytalas? to jest na recepte. Lekow na bol głowy nie ma raczej na recepte...
          to strasznie obciaza watrobe i nerki
          ja tego nabralam swojego czasu sporo to wiem
          • dzidzia.doc Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 16:47
            Tak, to jest w ulotce.
            Natomiast wiem, że jest to lek na receptę. Dzięki, że mnie postraszyłaś :) nie będę już tego brała - wzięłam dziś , bo wiem, że jest bardzo silny, a już naprawdę miałam wrażenie, że rozwala mi czaszkę, aż do mdłości.
            Dalej jest okropnie, tyle że na razie da się wytrzymać. Próbuję nie narzekać, wiem, że są poważniejsze problemy :)
            • stedo Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 19:05
              Pierwszy raz tak Cię dopadło? Może to pierwszy atak migreny. A wtedy tylko leki specjalistyczne działają. Poczytaj może coś na temat.
            • vandikia Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 19:24
              dokładnie jak stedo, jeśli to atak migrenowy, to jak najbardziej bierze się leki ale nie jakieś apapy, tylko leki na receptę przepisane przez neurologa
              a w ogóle jak głowa boli tak, że nie można wytrzymać, to powinno się przejść do rodzinnego tak czy siak
          • demonii.larua Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 23:43
            >Lekow na bol głowy nie ma raczej na recepte...
            Są, są... ketonal też.
      • amused.to.death Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 17:30
        > ketonal na głowe? oszalalas?

ja biorę. I pomaga mi na migreny.
      • vandikia Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 19:22
        ketonal to jest bardzo silny lek przeciwbólowy i dostaje się go na ostre bóle głowy, miesiączkowe, pooperacyjne
        ale jest to lek, po który się powinno się gać tylko w przypadkach koniecznych i ostrych
        ja po ketonalu czuję się 3 dni jak walnięta młotkiem w głowę, kiedyś brałam go co miesiąc, bo był to jedyny lek, który działał
      • lacido Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 20:42
        no z bólu można oszaleć ale ketonal jak najbardziej ok
      • gram.w.zielone Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 23:37
        Nurofen tez jest przeciwzapalny, ekspertko, zawiera ibuprofen.
    • tabeletka Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 16:57
      jakby ten bol byl taki straszny, to wylaczylabys kompa, zaslonila okna i poszla do lozka.
      naprawde, siedzenie przy kompie ci nie pomoze, wskakuj do lozka, pij duzo wody i pomasuj sobie glowe/skronie. dobre sa olejki ziolowe, jesli jakies masz
      • nelamela Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 17:05
        Jak mnie lupie w glowie biore cefalgin lub jakis apap.Nie ketonal.Dodatkowo zimny kompres z dodatkiem Amolu.Zasuwam zasłony i leżę.Powodzenia.
        • dzidzia.doc Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 17:18
          Zimne kompresy to nie dla mnie :)
          A jedna tabletka Apapu Ci wystarcza?
          • nelamela Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 21:09
            Nie przynajmniej ze cztery...
          • lacido Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 21:16
            też tak myślałam, dopóki przy migrenie nie miałam wrażenia, że zaraz mi oko wysadzi ;/ okazało się, że zimnie okłady przynoszą nieziemską ulgę
      • dzidzia.doc Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 17:13
        tabeletka napisała:

> jakby ten bol byl taki straszny, to wylaczylabys kompa, zaslonila okna i poszla
        > do lozka.
        Leżenie w łóżku mam już za sobą, właśnie tak cały dzień to trochę leżę, to wstaję - a leżeć nie znoszę, gdy już naprawdę nie muszę.
        Olejki nabędę na kolejną okazję, dzięki.
    • facettt Paracetamol - 2 tabletki 21.03.12, 17:17
      a jak nie pomaga to lekarz.
      • dzidzia.doc Re: Paracetamol - 2 tabletki 21.03.12, 17:19
        No tak, widzę, że z tym ketonalem jestem raczej odosobniona :)
        • salma75 Re: Paracetamol - 2 tabletki 21.03.12, 20:05
          dzidzia.doc napisała:

> No tak, widzę, że z tym ketonalem jestem raczej odosobniona :)

Nie jesteś. Miewam kilka razy do roku ataki migreny.
          Nie pomagają mi żadne apapy czy paracetamole, tylko Ketonal. I to tylko na tyle, by nie wyć z bólu, a spokojnie poleżeć w ciszy.
          Jeśli nie bierzesz tego regularnie, garściami, nic Ci nie będzie.

Warto mieć pod ręką ciśnieniomierz i w przypadku tak silnego bólu głowy, sprawdzić sobie ciśnienie.
          • nelamela Re: Paracetamol - 2 tabletki 21.03.12, 21:12
            Ja ketonal nosze w torebce ciagle.Mam problemy z kregosłupem i ten lek jest zbawienny.Na ból głowy mi nie pomaga.Wole kilka apapów.Dziwne bo po ketonalu nie mam zadnych efektów ubocznych...
      • zgred.polarny Re: Paracetamol - 2 tabletki 21.03.12, 17:27
        facettt napisał:
        > a jak nie pomaga to lekarz.
        Pod warunkiem, że jest przystojny i dobrze wyposażony w ...... męską urodę:/
    • lady-z-gaga Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 17:37
      dzidzia.doc napisała:

> Boli mnie od rana tak okropnie, że nie wysiedziałam dziś na zajęciach. Wzięłam
      > w południe
      tabletkę

Tak nie rób. Tabletki bierze się wtedy, kiedy zaczyna boleć. Po kilku godzinach zwykle już nic nie pomaga. Dotyczy to zwłaszcza bóli migrenowych, trzeba je zwalczać w zarodku :)
      • dzidzia.doc Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 17:42
        Lady, wychodząc na zajęcia, łyknęłam ibuprom, ale to mi nic nie dało. Potem już w domu stwierdziłam, że wezmę od razu coś mocniejszego. Natomiast owszem, słyszałam, że nie należy dopuścić do tego, żeby ból się rozkręcił, tyle że nie zawsze tak się da :)
    • moonogamistka Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 17:46
      Jesli masz bole migrenowe polecam Cinie. Na recepte.
      • dzidzia.doc Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 18:08
        Moonogamistko, dzięki, wcześniej nigdy o tym leku nie słyszałam, właśnie czytałam o nim w necie, ma mnóstwo dobrych opinii, tak więc chyba przy okazji poproszę o niego lekarza, bo według mnie są to bóle typowo migrenowe (a mam je od kilku lat). Mój chłopak powiedział, że jadąc zaraz po mnie kupi coś do masowania w aptece (chyba olejek miał na myśli), i że mi pomasuje kark i skronie. Nie za bardzo chyba umie :) no ale niech spróbuje, masaż chyba nie zaszkodzi.
    • samuela_vimes Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 17:53
      jest ktoś taki jak lekarz, np
    • best.yjka Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 18:04
      Ketanol na ból głowy?

1. Ustalić przyczynę. Może to być migrena, chore zatoki, zbyt wysokie/niskie ciśnienie krwi lub po prostu "taki twój urok".

2. Na migrenach się nie znam. Ale w każdej aptece farmaceuta i coś poleci. Na bóle zatokowe najlepszy jest ibuprofen. Znany pod nazwą Ibuprofen, Ibuprom, Nurofen. Oprócz działania przeciwgorączkowego i przeciwbólowego, ma działanie przeciw zapalne. Tym się różni od paracetamolu. Więc leczy, a nie tylko uśmierza ból. Jestem niskociśnieniowcem i mnie na bóle głowy pomaga puszka Red Bulla lub inny kopniak kofeinowy.
      • moonogamistka Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 18:06
        A owszem, ja przez pare lat leczylam tym z powodzeniem bole migrenowe, niestety przestalo dzialac.
        • samuela_vimes Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 18:18
          ale lekarz jest też po to, aby stwierdzić, że to właśnie migrena, wtedy już nie ma nadziei i trzeba z bólem się pogodzić. Mogą to być równie dobrze inne schorzenia, więc przez rozpoczęciem zażywania silnych leków przeciwbólowych, zaleciłabym jednak na początku konsultacje z lekarzem.

U mnie dość niepokojące objawy jak problemy ze wzrokiem, drętwienie kończyn i bóle głowy są spowodowane zwyrdnieniem szyjnego odcinka kręgosłupa. Zanim poszłam do lekarza już pisałam epitafium i testament.
          Pomóc mi nie pomoże, ale przynajmniej wiem co mi jest.
          • dzidzia.doc Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 18:24
            Właśnie, tylko że dostanie się do lekarza tak na zawołanie raczej nie jest możliwe. A dokładnie to, co Ty opisałaś, ma moja ciocia.
            • samuela_vimes Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 18:32
              No w zdrówko jednak warto zainwestować i wybrać się prywatnie.
              Może to być kilkudniowy ból głowy spowodowany przesileniem wiosennym, a może być kupę innych schorzeń, nie uwierzysz, głowa czasem boli nawet od zęba. Ja bym mimo wszystko poświęciła trochę kasy i się przebadała.
              • dzidzia.doc Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 18:39
                Wiesz, jak to jest - jak już coś mija, to człowiekowi nie śpieszy się do wydawania pieniędzy. Ale do przychodni się zarejestruję.
            • amused.to.death Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 18:39
              > Właśnie, tylko że dostanie się do lekarza tak na zawołanie raczej nie jest możl

ale ciebie chyba nie boli głowa codziennie?
              Idź, zapisz się, za jakiś czas cię przyjmie - ja w sumie na wizytę u neurologa o dziwo jakoś strasznie długo nie czekałam kiedyś - i nawet badania miałam bez problemu zrobione.
              • dzidzia.doc Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 18:41
                No właśnie podobno nasza sąsiadka i bliska znajoma mamy bez problemu zapisała się u nas do neurologa, za to z kardiologiem - masakra, do czerwca zajęte, a na drugą połowę roku jeszcze nie przyjmują zapisów.
                • samuela_vimes Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 18:43
                  albo przekoloryzuj trochę, powiedz, że tak cie boli, że z bólu mdjejesz, wymiotujesz itd, powinni od razu ci rezonans strzelić czy tam tk
                • amused.to.death Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 18:47
                  > No właśnie podobno nasza sąsiadka i bliska znajoma mamy bez problemu zapisała s
                  > ię u nas do neurologa,

no to tym bardziej, idź i się zapisz:)
                  Tym bardziej, że i tak nie będzie tak, że neurolog jakiś cudowny środek nagle wymyśli.
          • best.yjka Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 18:51
            Lekarzem nie jestem, podałam pierwsze "z czapy". Masz rację. Przyczyn może być dużo więcej.
      • best.yjka Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 18:10
        Saridon był jednym ze skuteczniejszych leków na bóle głowy. Paracetamol + kofeina. Niektórym tabletka aspiryny wystarcza, a to tylko sproszkowana kora wierzby ;)
        • moonogamistka Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 18:12
          Bo kawa/kofeina wzmacnia dzialanie leku.
          • dzidzia.doc Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 18:22
            Tak, kawa czy jakieś redbule też są ok, tylko dziś był taki moment, że to już nie miało sensu, stąd ten ketonal.
            • moonogamistka Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 18:39
              plus slabszy lek, o tym pisze.
              • dzidzia.doc Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 18:44
                Tak, rozumiem :) Na razie jest jako tako, zaraz się zbieram, i zobaczymy, na ile (chyba niefachowy) masaż mi pomoże :)
                I jeszcze raz dzięki!
          • best.yjka Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 18:47
            Też, ale kofeina sama w sobie działa przeciwbólowo. Przy czym trzeba uważać. Rok temu szłam sobie ulicą. Sytuacja ekstremalna :( Stała sobie kobieta na przejściu dla pieszych i nagle upadła na plecy. Zemdlała. Miała w ręce napój energetyczny. Okazało się, że to była druga puszka, a ta pani miała problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi i karetka ją zabrała.
      • salma75 Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 20:11
        best.yjka napisała:

> Ketanol na ból głowy?

(...)

> Na migrenach się nie znam.

No właśnie widzę. Stąd pewnie to Twoje pytanie.
        Tak, bywa, że Ketonal pomaga na ból głowy.
        • best.yjka Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 20:42
          Ale nie pomógł :( Mam znajomych mających migreny i w życiu nie słyszałam, żeby ktoś ketonal łykał. Jest dużo nowszych i bezpieczniejszych środków na migreny.
          • demonii.larua Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 23:57
            Mi na migreny pomaga, jest niebo lepszy od tramalu. Wszelkie sumamigreny, divascany i inne ergotaminy mogłam łykać po kilka sztuk na raz i nie pomagały, musiałam się fatygować na potężną kroplówkę. U niektórych migreniarzy leki przeciwzapalne sprawdzają się doskonale - u mnie też. Teraz jeden ketonal 50 jak mam aurę wystarczy, jak nie zdążę to biorę setkę, drzemka w ciemnym pomieszczeniu i po bólu.
        • lacido Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 20:44
          :D też na to zwróciłam uwagę ;)
    • hotally Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 18:31
      gdyby bolała Mnie głowa piłabym wodę z cytryną.
      • dzidzia.doc Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 18:37
        hotally napisała:

> gdyby bolała Mnie głowa piłabym wodę z cytryną.

To brzmi bardzo dystyngowanie :) Kojarzy mi się z tym dama w pięknej sukni z wachlarzem :)
        • hotally Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 18:42
          I skuteczne :) w większości przypadkach ból głowy występuje przez zakwaszenie organizmu.
          Cytryna jest bardzo zasadowa :)
        • moonogamistka Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 18:44
          To te majace globusa;-)))
          Nie zycze zle Ally, ale nie ma pojecia o tym co to migrena;-)
          • hotally Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 18:47
            czytałam o tym :) nie mam pojęcia o tym co to migrena, bo się dobrze odżywiam.
            • moonogamistka Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 18:49
              Jakby Ci to... ja tez:-) Ale to niezalezne:-)
            • best.yjka Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 18:56

> czytałam o tym :) nie mam pojęcia o tym co to migrena, bo się dobrze odżywiam.

Czy wyborcza płaci ci za bycie forumową idiotką?

• marguy Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 19:21
              hotally napisała:

> czytałam o tym :) nie mam pojęcia o tym co to migrena, bo się dobrze odżywiam.

Nie masz pojecia, bo ciebie nie ma co bolec.
              Pustka nigdy nie byla bolesna.
              • wez_sie oooo, alusia uważaj... 22.03.12, 12:28
                ...masz pierwszą hejterkę 60+ (sześćdziesiątplus)
            • vandikia Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 19:39
              no odzywianie ma się do migreny jak pięśc do oka
              • vandikia Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 19:40
                chociaż nie, są przypadki, że migrena może być wywołana jakimś produktem ale wtedy chodzi o konkretny produkt - nadmiar sera żółtego, czekolady, alkoholu (wino czerwone), a nie ogólnie odżwywianie
                • lacido Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 20:47
                  zgadza się, córka mojej koleżanki (ma 6 lat) musi być na ścisłej diecie bo ja tylko zje coś co ma dużo nienaturalnych składników (typu serek topiony, niestety babcia nie che dziecka "katować' i zdarzy się jej podać coś w ten deseń) to od razu wymioty i migrena
                  • vandikia Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 20:53
                    w wieku 6 lat? przesrane
                    łapałabym się chyba wszystkich dostępnych rozwiązań na "rynku" medycznym i niekonwencjonalnym
                    • lacido Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 20:58
                      katastrofa, zwłaszcza, że teściowa nie jest w stanie pojąć że dziecko nie może jeść słodyczy bo jej zdaniem rodzice przesadzają ;/ Rodzice chwytają się różnych sposobów ale póki co jedyne skuteczne jest pilnowanie tego co dziecko je
                      • vandikia Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 21:02
                        straszne, straszne :(
                        ale czy to znaczy, że dziecko ma konkretną alergię? no nie znam się aż tak ale czy możliwe są migreny u tak małej dziewczynki? chyba bym była chora z nerwów na miejscu rodziców, może mała jest jakoś źle zdiagnozowana?
                        • lacido Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 21:08
                          Dziecko ma alergię niemal na wszystko, białko mleka krowiego, kakao, orzechy sztuczne barwniki i polepszacze. Nie je żadnych słodyczy. no chyba że "dobra" babcia poczęstuje ;/
                          Niby chodzą do najlepszych specjalistów, dziecko jest po opieką alergologa, neurologa i kogoś tam jeszcze. Podobno jak ma atak to wymiotuje, mdleje, ciężka sprawa. W sumie to już nie wiadomo do kogo się zwracać o pomoc
                          • vandikia Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 21:18
                            mimo, że osobiście niespecjalnie wierzę, to może jednak do osoby zajmującej się medycyną holistyczną? jak dzieciak jest w tym wieku, to warto chyba łapać się wszystkiego?

ja przynajmniej jestem tego zdania, przeżyłam to już (owszem nie zawsze da się pomóc) ale obijałam się jako dziecko z rodziną o wszelkie maści specjalistów - Harrisa, niewidomego masażystę, bioenergoterapeutkę z różdżką wiele lat, o lekarzach różnych specjalizacji nie wspomnę.. aż trafiliśmy na wieś zabitą dechami, do "znachorki-masażystki", która za "co łaska" albo "nic" od 4 rano do 22-23 z przerwą godzinną na obiad masowała ludzi. Od miesięcznych niemowlaków do staruszków, przyjeżdżali do niej z całej Polski.
                            Nie będę się rozpisywać więcej, chociaż spędziłam u niej wiele godzin, przez wiele lat. Grunt, że mój brat miał jako dziecko jedną nóżkę krótszą o 25 cm od drugiej i nikt mu nie dawał szansy, skreślili go jako kalekę na dzień dobry, jak się później okazało nie pierwszy raz w życiu, a jednak ta pani po kilku latach doprowadziła do tego, że nóżki się wyrównały.

Potem inni mówili, że mój brat nie będzie mówił itd.. aktualnie studiuje.

Generalnie ja zawsze zaświadczę i każdemu, że walka o dziecko i łapanie się czegokolwiek, wszystkiego, to zawsze słuszna droga i trzeba próbować póki się nie dopnie swego, życie jest długie :)
                • best.yjka Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 21:20
                  Mój bliski kumpel, który ma problemy z migrenami nie może jeść serów. Ociupinka na pizzy, OK. Powyżej plasterka, atak migreny murowany.
                  Ale Hotka gada głupoty. Jak ktoś się urodził ze skłonnością do migren, to unikanie pewnych produktów też nie pomoże. Zredukuje, ale nie wyeliminuje.
                  • vandikia Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 21:25
                    ja współczuje migrenowcom, rzadko przechodzę migreny ale jak zaczyna mnie boleć "za" lewym okiem, to wiem co będzie grane niestety ale nie muszę się w większości kłaść
                    kolega z pracy ma migrenę z aurą, jak mu się zaczyna - widzi mroczki, to mówi swojemu kierownikowi, że musi na 3 godziny jechać do domu, jedzie, kładzie się spać i mu mija :)
                    • best.yjka Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 21:51
                      Nigdy nie miałam migren. Jako dziecko miałam bóle zatok. Też nie życzę nikomu. "Ból zęba". Rodzice myśleli, że ściemniam. Jedna tabletka, druga, trzecia. Nie pomagało. Działo się tak przez 2-3 lata. Do momentu, kiedy dostałam ostrego zapalenia zatok szczękowych i prawie czterdziestu stopni gorączki. Miałam wtedy 7-8 lat. Dopiero lekarz z pogotowia rozpoznał chorobę. Jak na ironię. Oprócz pediatry badał mnie wielokrotnie - lekarz ogólny w "Ośrodku Zdrowia", ta pani miała specjalizację z laryngologii, a pan z karetki ginekologiem był ;)
            • salma75 Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 20:12
              hotally napisała:

>

A opryszczki skąd ci się biorą?
    • lonely.stoner Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 19:09
      mnie zwykle tak boli gdy sobie przewieje glowe - od razu mam bol zatok, taki ze nie jestem w stanie nic zrobic. Pomaga troche jakis lek przeciwbolowy i ...spanie w czapce, nawet latem.
      • vandikia Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 19:42
        natrzyj się wtedy spirytusem z bursztynem (pomaga na wiele dolegliwości - bursztyny w ciemnej butelce zalane spirytusem i "odstane"), plecy, klatkę, stopy i skronie i przestrzeń między brwiami, albo Amolem
        powinno złagodzić bóle i warto spróbować czy u Ciebie zadziała
    • vandikia ketonal 21.03.12, 19:31
      napiszę raz jeszcze, bo widzę masę niedowiarków
      tak, ketonal jest na ból głowy i na każdy ostry ból ale jest to bardzo silny lek i nie wolno z nim przesadzać i należy z niego korzystać gdy już nie ma wyjścia
      bardzo niszczy żołądek, wątrobę, gdy się będzie z nim przesadzać, to organizm się uzależni i wtedy ketonal przestanie działać
      są inne silne środki przeciwbólowe - np. tramal

ze środków bez recepty działających dość dobrze ale uzależniających dość szybko polecam Solpadeinę w saszetkach. Ktoś mi to kiedyś polecił jako zamiennik ketonalu i o dziwo działa szybciej i nie ma takich ubocznych skutków jak ketonal, wystarczą 2 tabletki na szklankę wody

niestety ileś lat musiałam się ratować tego typu środkami za nim geniusze medycyny doszli co mi jest, teraz nie biorę żadnych leków, przeciwbólowych też nie i nie umieram, co po 10-12 latach katorgi jest raczej ewenementem

Co do bólu głowy - jak z każdym bólem, jeśli jest ostry i nietypowy i trwający ileś godzin, to zawsze warto pojawić się u lekarza, może to być zwykła migrena, zatrucie pokarmowe, a mogą być i bardzo powazne rzeczy. Bólami głowy zaczynają się i zatory i problemy ginekologiczne i naprawdę masa rzeczy.
      Jeśli ból się powtórzy, idź do lekarza pierwszego kontaktu.

Jest też opcja, że z wiekiem zaczęłaś tak reagować na wiosnę, masa ludzi tak ma :)
      • moonogamistka Re: ketonal 21.03.12, 19:44
        ketonal tez jest na recepte...
        • vandikia Re: ketonal 21.03.12, 20:21
          jest jest ale Solpadeine nie jest
      • best.yjka Re: ketonal 21.03.12, 20:12
        Ketonal (Ketoprofenum). Wskazania: Leczenie objawowe zapalnych i zwyrodnieniowych schorzeń reumatycznych (reumatoidalne zapalenie stawów, osteoartrozy). Łagodzenie niektórych zespołów bólowych (bóle o umiarkowanym nasileniu, bolesne miesiączkowanie).
        • vandikia Re: ketonal 21.03.12, 20:22
          na ciężkie migreny przepisują go neurolodzy
          na migreny z wymiotami, aurą i 3dniowym wyjęciem z życia
          • best.yjka Re: ketonal 21.03.12, 20:36
            Nie każdy ból głowy to migrena. Medycyna poszła do przodu. Ketanol ma dużo skutków ubocznych. Jest dużo nowszych środków na migrenę i mniej inwazyjnych.
            • salma75 Re: ketonal 21.03.12, 20:38
              Pokaż mi lek bez skutków ubocznych.
              Raz jeszcze napiszę, dopóki lek mi pomaga i nie biorę go w ilościach hurtowych, nie mam racjonalnego powodu by z niego rezygnować.

• best.yjka Re: ketonal 21.03.12, 20:46
                Czy ja ci każę przestać? Skoro ci pomaga, to dobrze.
                • salma75 Re: ketonal 21.03.12, 20:51
                  Ale dramatyzujesz przeokrutnie.
                  Autorka wątku wzięła jedorazowo Ketonal, a Ty zdziwiłaś się jakby przynajmniej na 3 zdrowaski głowę do pieca włożyła ;). Poczytaj w necie jak częto Ketonal pomaga na migrenę.
                  Wszystko w nadmiarze szkodzi, aspiryna też. Sporadycznie stosowany Ketonal raczej krzywdy nie wyrządzi.
            • vandikia Re: ketonal 21.03.12, 20:45
              Wiem, że ma dużo skutków ubocznych, dlatego napisał, że powinno się po niego sięgać w ostateczności.
      • salma75 Re: ketonal 21.03.12, 20:27
        O, świnto prawdo koleżanko Wandziu :).

Mój nieżyjący już teść, brał przepisany przez lekarza Ketonal, w pierwszej fazie choroby nowotworowej. I bynajmniej nie chodziło o przeciwzapalne działanie leku, a jedynie o jego właściwości przeciwbólowe.
        • vandikia Re: ketonal 21.03.12, 20:44
          ja brałam na bóle miesięczne póki się po latach nie skapnęli co za przyczyna
          a moja szwagierka bierze na migreny i to jedyny lek, który jej pasuje, a migreny ma silne, ląduje często na pogotowiu pod kroplówką
          aczkolwiek ja jak wezmę 1 tabletkę to po 25 minutach idę spać - gdziekolwiek jestem, tak mnie składa, w pracy lądowałam głową na biurku i tyle mnie widzieli
          trzeba się ratować czasem, co zrobić
          :)
      • lacido Re: ketonal 21.03.12, 20:50
        > nalu i o dziwo działa szybciej i nie ma takich ubocznych skutków jak ketonal, w
        > ystarczą 2 tabletki na szklankę wody

gdzieś czytałam, że leki rozpuszczane w wodzie szybko zaczynają działać, szybsze są tylko w zastrzykach i czopki
        • vandikia Re: ketonal 21.03.12, 20:59
          ha, mi pani endokrynolog przepisała kiedyś w czopkach pyralginę z komentarzem "co ty wiesz co to ból skoro nie rodziłaś" i generalnie uroiło mi się, że boli ( a boli tak, że mąż nosił mnie do wanny, żebym się z bólu mogła spokojnie wyrzygać i pilnował czy zasnęłam rzygająć <bo się uduszę> czy już mnie nie szarpie organizm i może mnie na łóżko przenieść) ale nie działała tak jak solpadeine, serio. Ja się zdziwiłam, że to lek bez recepty i że daje takiego kopa.
          Działa też na mocnego kaca (koleś zwykle chorował 2 dni, a wstaje po godzinie snu po solpadeinie) ale jest tu ryzykowne, bo zawiera paracetamol i może w połączeniu z niestrawionym alkoholem uszkodzić nieodwracalnie wątrobę.
          • lacido Re: ketonal 21.03.12, 21:04
            Na pewno skład leku i właściwości organizmu też mają na to wpływ, nie mniej ten sam lek podany w różnej formie działa wolniej lub szybciej. Jak biorę polopirynę to ta w saszetkach działa a w tabletkach efektu nie widzę ;/
            • vandikia Re: ketonal 21.03.12, 21:10
              a niby ten sam skład co nie?
              jak brałam przeciwbólowe hurtowo, to czasami wystarczyło, że wzięłam za późno - w sensie walczyłam ze sobą, że tym razem bez leków i dam radę i blabla... a jak się nie mogłam podnieść z podłogi to jednak brałam ale wtedy nie działały już tak jak powinny niestety
              • lacido Re: ketonal 21.03.12, 21:14
                Mam podobnie, czasem próbuję przetrwać i niekiedy źle się to kończy, bądź też przez jakieś 2-3 dni zanosi się, ale nic potem się nie dzieje.
      • nelamela Re: ketonal 21.03.12, 21:18
        Potwierdzam Solpadeinę tez przerabiałam.Polecam.
        • vandikia Re: ketonal 21.03.12, 21:22
          nie można tylko kawy pić, bo serce strasznie wali
          w składzie leku jest i kofeina i kodeina
    • lacido Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 20:40
      jak mnie głowa boli to raczej jest to migrena, biorę dostępne mi farmaceutyki, zaciągam zasłony i idę spać
    • koham.mihnika.copyright Lekarz n/t 21.03.12, 21:35

• w_miare_normalna Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 22:22
      pyralgina tylko i wylacznie
      jak nie mam to otwieram szeroko okno, kompresy na czolo i sie klade, gasze swiatlo
    • gram.w.zielone Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 21.03.12, 23:43
      Ja na moje ciezkie migreny dostalam od neurologa leki z grupy tryptanow. Dzialaja cuda - jedna tabletka i jak reka odjal. Polecam zapytac lekarza.

Przed otrzymaniem tryptanow bralam duze ilosci ibuprofenu, ale slabo dzialal.

• dzidzia.doc Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 22.03.12, 07:52
      Hej, dziewczyny (i jeden chłopak), dzięki za rady!
      Z tym ketonalem to było tak, że mama dostała go jesienią od stomatologa po resekcji (30 tabletek), no i wiadomo, że dużo zostało. Gdy wtedy bolała mnie głowa też tak mocno, wzięłam, i podziałał, i stąd ten pomysł.
      Mam takie migreny raz na 3 miesiące mniej więcej, więc w sumie niewiele tych tabletek wzięłam :)
      Wczoraj mój chłopak kupił mi dwie paczki ibuprom max (i też mi się dostało za ten ketonal :) Ogólnie wiem, że powinnam jeść słabsze leki, skoro się da, a nie wyjadać z apteczki, co tam leży :)
      A na szczęście dzisiaj ból jest tylko lekki, więc już na dwa-trzy miesiące mam chyba spokój!
    • mechantloup Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 22.03.12, 11:29
      Niestety (metodą prób i błędów) tylko pyralgina i to w dużych ilościach. Migreny, ale takie na maksa z rzyganiem, światłowstrętem i innymi atrakcjami to rodzinny spadek po babci i mamie :/ Wolałabym jednak dom na Mazurach ;)
    • kokoryczko Re: Straszny ból głowy - co z tym robicie? 22.03.12, 12:00
      Mi najczęściej pomaga smarowanie skroni olejkiem lawendowym lub maścią kamforową,
      wdychanie olejku lawendowego i melisowego.
      Masaż odpowiednich punktów na stopach.
      Dotykanie szczotki ametystowej (forma ametystu w postaci skupiska kryształów).

Staram się jak najmniej tabletek przeciwbólowych zażywać, czasem niestety muszę ;p
    • konwalka OT- co zrobię z kpiarzami 22.03.12, 16:09
      KAŻDEMU, kto wykpi migrene albo wypowie sie z pogardą - a takich spotkałam na peczki, z duzą doza samozadowolenia najpierw wrzucę do kawy dwie tabletki nitrogliceryny, a potem z zupełnie niechrzescijańską radością i uczuciem spełnienia (pomimo, że wywodzę się z rodziny rzymsko-katolickiej) będę w błogostanie patrzeć, jak na mordzie kpiarza wyraz niebotycznego zdziwienia przeobraża się w osłupienie z bólu

i tak przez cztery do siedemdziesięciu godzin, w czasie których ma sie jedno pragnienie- umrzeć
      howk
      to mówiłam ja, konwalka, migreniczka od lat pietnastu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka