lazy.eye 09.04.12, 19:48 Odchudzam się ostatnio ale w Święta sobie oczywiście odpuściłem i muszę ekstra schudnąć. Znacie jakieś smaczne, nietuczące potrawy? Najchętniej z jakimś gęstym sosem:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lazy.eye Re: Potrawy poświąteczne 09.04.12, 20:07 Ok. tylko najpierw podaj przepis:) Odpowiedz Link Zgłoś
lena.nocna Re: Potrawy poświąteczne 09.04.12, 20:07 Jeśli chcesz mieć gęsty sos bez mąki czy śmietany to zrób dobry wywar z kawałkami mięsa i zagęść go mielonym siemieniem lnianym. Jeśli chcesz go zabielić, a sos nie musi być gorący podczas jedzenia to po ostygnięciu dodaj jogurt. Na pewno są jakieś przepisy na taki sos w sieci. Mnie tą metodą udaje się w satysfakcjonujący sposób zagęszczać tylko sos pieczeniowy i ewentualnie musztardowy do kurczaka. Inne mi nie wychodzą. Na pól litra wywaru koniecznie intensywnego i dobrze doprawionego (smacznego) 2-3 łyżki siemienia mielonego. Siemię można wcześniej podsmażyć z przyprawami. Ja sos zawsze robię na kolor i konsystencję. Odpowiedz Link Zgłoś
lazy.eye Re: Potrawy poświąteczne 09.04.12, 20:11 A jak się robi wywar? I czym się go doprawia? Takie sosy nie będą tuczące? Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: Potrawy poświąteczne 09.04.12, 20:18 jak chcesz cokolwiek zagescic to np. zmiksowanym kanafiorkiem :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
lazy.eye Re: Potrawy poświąteczne 09.04.12, 20:21 Ech, żeby jeszcze ten kalafiorek smakował jak majonez:) Można mieszać kalafior z siemieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
lena.nocna Re: Potrawy poświąteczne 09.04.12, 20:28 Eksperymentuj. Ważne, żeby ci kleik nie wyszedł. ;-) Jeśli nie masz doświadczenia to radzę dodać go mało na początek. Jak robiłam pierwszy raz to wyszedł mi glut na dole a woda na górze. Po wymieszaniu wyszło zjadliwe. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: Potrawy poświąteczne 09.04.12, 20:40 to dodaj jakies wyraziste przyprawy ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
lena.nocna Re: Potrawy poświąteczne 09.04.12, 20:26 Ja wywar robię z mięsa i warzyw. Dosyć długo gotuję. Doprawiam. Czasami podgotowuje wieczorem, a następnego dnia kończę. Jeśli gotuję mięso w kawałkach to je wyjmuję, żeby nie rozgotować, a warzywa miksuję. Wszystko robię do smaku. Potem wrzucam mięso albo rozdrobnione albo jako potrawę. Różnie. Siemię dodaję jako ostatnie i cały czas pilnuje smaku. Ally pisała o kalafiorze ale siemię ma nad nim taką przewagę, że nie zmienia smaku potrawy. Jeśli robię sos pieczeniowy to warzywa daję podrumienione. Warzywa dobieram w zależności od sosu - na ogół stosuję się do przepisów ze starej książki o kuchni polskiej tylko robię je w wersji light. Dlatego nie ma reguły z tymi wywarami. Zrób tak jak lubisz, ważne, żeby był smaczny, bo siemię ci smaku nie doda. Na początek radzą użyć go mniej, bo ma działanie przeczyszczające w dużych ilościach. W sosie jednak nigdy ani u mnie ani u karmionych przeze mnie osób tak nie zadziałało. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Potrawy poświąteczne 09.04.12, 20:10 a ile zjadłeś przez te dwa raptem dni? pół tira? i nic nie wydaliłeś? szacun. Odpowiedz Link Zgłoś
lazy.eye Re: Potrawy poświąteczne 09.04.12, 20:13 U mnie 2 dni Świąt oznaczają 2 dodatkowe cm w pasie. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Potrawy poświąteczne 09.04.12, 20:21 ciekawe jakim cudem? opowiedz mi o tym, idę po popcorn. Odpowiedz Link Zgłoś
lazy.eye Re: Potrawy poświąteczne 09.04.12, 20:22 W czym problem przytyć 2 cm??? Może sobie iść, popcornu nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Potrawy poświąteczne 09.04.12, 20:26 co za bzdury. nie przytyłeś żadne 2 cm w ciągu 2 dni, co najwyżej Cię rozdęło. i przestań się może opychać do rozpuku, to nie będziesz mieć problemu z dietami. popcorn nie jest dla Ciebie:) Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: Potrawy poświąteczne 09.04.12, 20:13 sos: natka pietruszki, suszone pomidory, dobry olej, ocherzy- wszystko zmiksowac w blenderze. Dodawac do salatek, kaszy, ryzu czy co tam zdrowego lubisz :) Odpowiedz Link Zgłoś
lazy.eye Re: Potrawy poświąteczne 09.04.12, 20:19 Olej zmiksować w blenderze czy dodać póżniej? Suszone pomidory to chyba od razu w oleju są? Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: Potrawy poświąteczne 09.04.12, 20:40 Ja kupuje w organicu w opakowaniu bez oleju, wtedy wiem jaki sobie dodac, bo nie moge oliwy z oliwek... zreszta te w sloiczkach oleje sa pewnie niskiej jakosci... ja miksuje z mala oloscia oleju, a pozniej dodaje reszte..i mozna to przechowywac w sloiczku w lodowce aluh.pl/index.php/categories/cuisine/432-kremowa-zupa-cebulowa-z-ciecierzyca-na-ostro Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Potrawy poświąteczne 09.04.12, 20:48 mam w lodówce jeszcze poświąteczne smakołyki i pewnie je będziemy na bieżąco jedli na jutro wymyśliłam sobie jakąś lekką zupę warzywną, nie wiem jeszcze jaką ale chyba pójdę w pomidory, szczególnie że mam jeszcze ze 2 słoiczki domowej roboty, zrobiłabym szczawiową ale z nią wiąże się jajko, a na jajka chwilowo patrzeć nie mogie w każdym razie będzie zupa-woda i dojadanie pasztetów i wędzonek i na pewno dłuuugi spacer a gęsty sos kojarzy mi się zawsze z czymś zawiesistym albo z pysznym beszamelem ale to wszystko tuczy, a jak chcę postawić na dietę, to sosy sobie darowuję - olej czy oliwa też tuczą Odpowiedz Link Zgłoś