Dodaj do ulubionych

jak często chodzicie do dentysty?

29.04.12, 20:19
ja przyznaję bez bicia, panicznie boję się dentysty i idę jak już naprawdę muszę...tym sposobem mam jednego implanta, bo u denststy byłam raz w życiu, jak spuchła mi połowa twarzy. Dentysta i tak był w szoku, że moje uzębienie nie wygląda tragicznie.
A wy boicie się? Chodzicie na kontrolę, łatacie małe dziurki?
Mnie doświadczenie z rwaniem nic nie nauczyło i dalej panicznie boję się chodzić na wizyty, najgorszy jest chyba zastrzyk, bo potem i tak już nie czuje, mimo to sam zębolog, gabinet dentystyczny i zapach powoduje u mnie okropną obstrukcję żołądka i omdlenia 'jak zdarzyło siię ostatnim razem'
A może jakaś terapia niwelująca dentofobię?
Obserwuj wątek
    • headvig Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.04.12, 20:21
      Jak boli albo pląba wypadnie :-)
      • samuela_vimes Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.04.12, 20:25
        headvig napisała:

> Jak boli albo pląba wypadnie :-)

to nie tylko ja taka mondra ;-)
      • headvig Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.04.12, 20:30
        Ostatnio mi taka jedna wypadła i kompleksowo łatałam inne ubytki, wstyd się przyznać ale to były odwiedziny po 7 latach "spokoju", już tak nie panikuję jak kiedyś ale zdecydowanie wolę gina :-)
      • kol.3 Re: jak często chodzicie do dentysty? 30.04.12, 20:42
        Blomba się mówi.
        • jaszczur.ka_87 Re: jak często chodzicie do dentysty? 07.01.15, 11:05
          A tak konkretnie, to plomba.
    • sabrilla Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.04.12, 20:23
      Ja dwa razy do roku, plus ewentualne leczenie jak się coś posypie. Nie mam za specjalnego stresu z dentystą. Nie lubię, ale nic specjalnego. Może za dużo o tym myślisz i sie nakręcasz?
      • samuela_vimes Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.04.12, 20:27
        nie wiem, sam zastrzyk mnie potwornie boli...a zapach i gabinet potęguję strach i robią mi bardzo źlke
        • lidka449 Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.04.12, 22:09
          a tam zastrzyk to maly pikus male uklucie i mozna dzialac :)
          od czasu,gdy zrezygnowalam dobrowolnie z rejonowego dentysty(dobrowolnosc
          opiera sie na tym,ze nic mnie tam dobrego nie spotkalo i dokonalam jedynego
          rozsadnego wyboru)
          odwiedzam b.mila p.stomatolog
          od wejscia uprzedzam,ze bolu nie znosze i prosze mowic co pani
          mi teraz robi,
          zwykle biore znieczulenie,zamykam oczy i wyleczylam jakos kielki,
          raz na rok chodze na kontrole,do przezycia :)
          (finansowo ciut gorzej)
        • lled Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.07.12, 16:23
          ile ty masz lat ze "zastrzyk" boli? to jest zwykle male uklucie ktorego prawie nie czuc. sama sobie wmawiasz ze boli.
          nie wyobrazam sobie bycia z dziewczyna ktora chodzila by do dentysty raz na 3 lata. wstyd drogie panie.
          sam chodze co 6 miesiecy na czyszczenie a jak cos zaboli w miedzyczasie to tez odwiedzam dentyste.
          • six_a Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.07.12, 17:16
            żebyś zaraz nie przeczytał, że czyścić trzeba codziennie
            jako i ja przeczytałam;)
            • lled Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.07.12, 17:26
              to powiedz tej pannie ze zeby sie myje codziennie, a czyszczenie to jest z innej beczki.
              wogole, ta osoba pewnie chodzi do dentysty raz na 7 lat. :)
    • six_a Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.04.12, 20:24
      na czyszczenie raz na pół roku, przy okazji mam kontrolę i jak coś się dzieje, to robię wszystko, co jest do zrobienia.
      • i.am.girl Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.04.12, 21:07
        A ja myślałam że zęby się czyści codziennie :):):)
        • six_a Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.04.12, 21:27
          to plotki som:)
    • lena.nocna Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.04.12, 20:28
      Ja w dzieciństwie chodziłam do szkolnej dentystki regularnie - chyba dwa razy w roku każdy musiał przejść kontrolę. Później rzadziej - głupie badanie kontrolne za 100 zł było dla mnie - studentki poświęceniem. Potem miałam darmowego dentystę (opiekę medyczną ogólnie) w pracy. Teraz znowu jestem skazana na siebie i nie chodzę. Ostatni raz byłam pewnie już ze dwa lata temu u tego pracowego. ;-( Niby nic mnie nie boli, ale wiadomo, że problemy z zębami czasami ujawniają się dopiero po dokładnym prześwietleniu. Ogólnie mam zdrowe zęby, nie miałam próchnicy ani plomb. Przypomniałaś mi, pewnie się wybiorę.
      • happy_time Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.04.12, 20:35
        Badanie kontrolne za 100 zł? Co to za badanie? Ja za kontrolę u swojej dentystki nie płacę nic. U innych to było około 10-30zł. Chyba, że to badanie kontrolne to coś innego niż zwykły przegląd?
        • lena.nocna Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.04.12, 20:40
          Takie badanie, że pani zagląda ci do buzi, ew. robi prześwietlenie. Za 20 chyba by mnie do gabinetu nawet nie wpuściła. Płaciłam za takie raz, coś koło tego, a w przychodni, która miała kontrakt z moją firmą taka cena była za badanie.

Podobnie za obejrzenie zagrożenia związanego z wrastającym zębem mądrości zapłaciłam około 100 zł. Wtedy dostałam receptę na maść.
          • happy_time Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.04.12, 20:56
            Prześwietlenia nigdy nie miałam, ale za zwykłe sprawdzenie zębów 100 zł to bardzo dużo. Gdzie są takie ceny?
            • lena.nocna Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.04.12, 21:21
              Mieszkam w Warszawie, wcześniej w podwarszawskim mieście.
              • pamplemousserose Re: jak często chodzicie do dentysty? 30.04.12, 12:16
                > Mieszkam w Warszawie, wcześniej w podwarszawskim mieście.

Moja dentystka nic nie bierze za kontrolę, jedna z najlepszych w moim mieście.
                Leczenie jest dość drogie, ale wszystko zależy od stanu zęba. Jeśli mała dziurka, płacę mało:)

Jest na tyle dobra, że nie musi zgarniać pieniędzy za kontrole. Wszyscy i tak do niej wracają, a dziurka prędzej czy później się przytrafi. Klienci pchają się drzwiami i oknami, zazwyczaj trzeba się umawiać z kilkutygodniowym wyprzedzeniem.
                Przede wszystkim nie naciąga na leczenie. Zdarzyły mi się 4 kontrole co pół roku, gdzie nie miałam nic do leczenia. Jedynie o czyszczenie poprosiłam:)
              • aga90210 Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.07.12, 17:29
                za samą kontrolę nigdy nie zaplaciłam, ani w warszawie ani nigdzie indziej.
              • szafirowa_zatoka Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.07.12, 21:29
                Nigdy nie placilam za kontrole (w Warszawie), a paru dentystow mialam.
    • happy_time Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.04.12, 20:32
      Chodzę co pół roku na kontrolę. Trochę się boje, ale nie jest źle. Ostatnio 1,5 roku temu miałam robioną małą plombę. Nawet nie brałam znieczulenia bo to była chwila i nic nie bolało. Więcej bólu i problemów byłoby ze znieczuleniem. Serio byłaś raz w życiu u dentysty? Jak chodziłam do podstawówki to dentysta był w szkole, to był dopiero koszmar.
      • josef_to_ja Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.07.12, 22:27
        Ja bez znieczulenia nie dam sobie nic borować, podziwiam Cię. :)
    • akle2 Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.04.12, 20:33
      To już nie te czasy, gdy się było zdanym na państwowego dentystę-sadystę. W prywatnych klinikach obchodzą się z Tobą jak z jajkiem. Mój dent dopiero jak wbije igłę to uprzedza że to zastrzyk, jak już jest po wszystkim. I zawsze rozśmiesza mnie jakimiś historyjkami, że nie zęby mnie bolą tylko brzuch ze śmiechu i dławię się tymi wacikami.
      Z małymi dziurkami nie zwlekaj, bo ona mała może być tylko z wierzchu a w środku może być wieeeelka dziura.
    • przeciez.wiem Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.04.12, 20:34
      Boję się, nie lubię chodzić do dentysty, ale chodzę - regularnie. Raz na pół roku kontrola. Może dzięki temu mam wszystkie zęby, w tym tylko 4 leczone - bardzo małe ubytki. W sumie nie wiem czego się boję. Mój stomatolog unika tego by bolało, dostawałam znieczulenie przy każdym borowaniu, nie widzę powodu by cierpieć.
    • zamysleniee Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.04.12, 20:37
      dwa razy w roku
      chodzę z przyjemnością, lubię (wiem, zboczenie)
      rozdziawiam buzię i nic, nic do roboty nie mają
      dbam bardzo bo to jedna z kilku moich słabości :-)
      • pamana Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.04.12, 20:44
        Po zapuszczeniu się -wstydze sie- przemogłam sie i w ciągu ostatnich 2 miesiecy naprawiłam wszytsko co trzeba od odkamieniowania po załatanie dziur.
        Stres jest bo to żadna przyjemność i jeszcze za to płacić :)
        Do łatania nie biorę znieczulenia, bałam się ew. kanałówki ale raczej mnie ominie.
        Najgorsze odkamnieniowanie- bolało jak diabli ale należało mi się.

Dodatkowo pogoniłam też męża i dziecko- szczesciara tylko 1 mala ubytek :)

Jeszcze nie policzyłam kosztów :D ale chodzę do malego prywatnego gabinetu bez asytstenki, tv itp dodatków.
        Kamien ok 60 zł
        łatka mała 80-100
        • i.am.girl Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.04.12, 21:12
          O rany, a ja narzekałam, a u mnie Pani zębolog piękna miła, asystentka też jest, wszystko aż miło, traktuje ludzi jak jakichś ważnych gości a 90 zł za dużą nawet plombę ze znieczuleniem w cenie.
    • zeberdee28 Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.04.12, 20:52
      Co pół roku chodzę - nie boję się bo jakoś tak tam relatywnie miło jest, muzyczka leci, wystrój gabinetu estetyczny, nie śmierdzi chemikaliami tylko ładnie pachnie, wszyscy uprzejmi i nawet nie jest jakoś specjalnie drogo. Nie lubię znieczuleń, i stosuję tylko jak wiadomo że będzie jazda czyli np. kanałowe., zwykłe borowanie nie jest dla mnie specjalnie bolesne.
    • a_nonima Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.04.12, 21:10
      Dwa razy do roku. Nigdy nie bałam się leczenia. Boli tylko jak trzeba rachunek zapłacić.
      • josef_to_ja Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.07.12, 22:28
        Mam podobne podejście, a dbając o zęby można w ogóle nie mieć dziur, a zęby tylko kontrolować.
    • dziewczyna_rzeznika Ehhh 29.04.12, 21:36
      Ja się nigdy nie bałam i nie boję chodzić do dentysty, ale chyba zacznę. Rok temu zęby zaczęły mnie boleć, poszłam, pani zajrzała i powiedziała, że nic podejrzanego nie widzi i że to może być zwykła nadwrażliwość dziąseł czy cuś. Faktycznie, nie bolało mnie mocno, ale jakoś tak ćmiło i wolałam to sprawdzić. Pół roku później obkruszył mi się ząb. Poszłam z myślą, że pani mi ulepi ten brakujący fragment i to wszystko. Niestety, okazało się, że jeden z zębów musiałam mieć leczony kanałowo, oprócz tego jeszcze cztery zęby do leczenia :( Masakra. Mam wrażenie, że odkąd poszłam na tę pierwszą wizytę, to zęby zaczęły mi się psuć jak na komendę :( A najgorsze jest to, że Pani mi już raz coś schrzaniła i musiała poprawiać (całe szczęście nie wzięła wtedy ode mnie kasy) i teraz znowu czuję lekki ból, jakby te zęby były nadal niedoleczone.
      Chyba tylko ja mam takiego pecha. Całe życie pochwały od dentystów, jakie ładne zdrowe zęby, a raz poszłam i .......... :(
      Radzę chodzić na przeglądy regularnie i domagać się zdjęć RTG, czasem zmiany są niezauważalne gołym okiem, a nawet bezbolesne, jak to było u mnie.
      • akle2 Re: Ehhh 29.04.12, 23:12
        Trzeba było zmienić panią na inną już po tym, jak powiedziała że nic nie widzi. W oczach miała ten rentgen czy co?
        • dziewczyna_rzeznika Re: Ehhh 29.04.12, 23:19
          akle2 napisała:

> Trzeba było zmienić panią na inną już po tym, jak powiedziała że nic nie widzi.
          > W oczach miała ten rentgen czy co?

Zmieniłam...Właśnie po tym pierwszym przeglądzie. Ta druga też mi wmawia, że jest ok. Napisała mi numer do dentystki, która specjalizuje się w chorobach dziąseł. Nie skorzystałam, bo dziąsła krwawić przestały, ale lekki ból (przy myciu i gryzieniu) pozostał. Pójdę po weekendzie do tej samej, niech jeszcze raz tam zajrzy. Jak teraz pójdę do innego stomatologa, to znowu będę musiała wybulić kupę forsy :( Straszne, człowiek tyle płaci, a jeszcze nie zrobią jak trzeba :/
    • moonogamistka Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.04.12, 22:35
      Znieczulenie jest takie, ze nie poczujesz teraz- ze masz cokolwiek podane.
      Nie te czasy:-) Nie ma bolu, nie ma strachu:-)
      Pol roku- to optymalny czas do kontroli.
      • samuela_vimes Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.04.12, 22:55
        kurcze wg was dentysta to nic strasznego! Ja byłam ostatnio z 4 lata temu i właśnie ząb mnie zaczął boleć i znowu mam traume i stres :-(
        • dziewczyna_rzeznika To może 29.04.12, 23:54
          samuela_vimes napisała:

> kurcze wg was dentysta to nic strasznego! Ja byłam ostatnio z 4 lata temu i wła
          > śnie ząb mnie zaczął boleć i znowu mam traume i stres :-(

wizyty adaptacyjne? :)
          Prowadzą takie dla dzieci...Może jak zaniesiesz zaświadczenie od psychologa, to Ci takie pani dentystka zorganizuje :D
          • raduch Re: To może 30.04.12, 00:08
            Za młoda jesteś, by wiedzieć co to niskoobrotowa wiertarka. :-> Te współczesne to przy tym pieszczoty. Moja" dentystka wie, że wiem. To musi być naprawdę głęboka robota, bym się zgodził na znieczulenie. Tak tak, zgodził, nie poprosił o nie. :)
            • dziewczyna_rzeznika Re: To może 30.04.12, 00:25
              raduch napisał:

> Za młoda jesteś, by wiedzieć co to niskoobrotowa wiertarka. :-> Te współcze
              > sne to przy tym pieszczoty. Moja" dentystka wie, że wiem. To musi być naprawdę
              > głęboka robota, bym się zgodził na znieczulenie. Tak tak, zgodził, nie poprosił
              > o nie. :)

Ale ja też rzadko kiedy proszę o znieczulenie. Jakoś źle znoszę kilkugodzinny paraliż szczęki :D Ogólnie jestem wytrzymała na ból i proszę o znieczulenie w ostateczności :)
    • koham.mihnika.copyright z chytrosci chodze czesto 29.04.12, 23:51
      mam pelne ubezpieczenie medyczne, ktore zwraca mi 90% kosztow az do limitu (calkiem pokaznego). Zatem chodze co 6 miesiecy (dentystka przysyla "wezwanie". I jak potrzeba. Zastrzyk nie jest grozny, bo igla cieniutka. Tyle, ze mam drewniana gebe przez kilka godzin.
      Czy lubie chodzic do dentysty? Jak wiekszosc.
      Wez cos na uspokojenie przed gabinetem, nerwy, moja pani, nerwy.
      A na wspomnienie o socjalistycznej sluzbie zdrowia..........
      Place i jestem obsluzony, jak trzeba.
    • ognista.potwora Re: jak często chodzicie do dentysty? 30.04.12, 00:09
      Jako dziecko i nastolatka bałam się potwornie, to jeszcze nie były czasy znieczuleń, więc miałam traumatyczne przeżycia. No ale efekt był taki, że co wizyta (po dłuugiej przerwie) to kilka ubytków. Pozbierałam się w czasach studenckich i chodzę regularnie co pół roku - często nic nie trzeba robić, ewentualnie od czasu do czasu piaskowanie i fluoryzacja. Co do zastrzyków to u poprzedniej dentystki były nieprzyjemne, ale w końcu to trwa krótko, a potem niech robi co chce. Obecny dentysta to mistrz w tym zakresie, albo to kwestia używanych preparatów albo techniki, ale prawie zastrzyku nie czuję. Innymi słowy chodzę już bez strachu.
      • marguy Re: jak często chodzicie do dentysty? 30.04.12, 01:53
        Chodze trzy razy do roku, wlasciwie w celach towarzyskich, bo zeby mam zdrowe.
        I dobrze robie, bo ostatnio kawalek jedynki wykruszyl mi sie od wewnatrz i pan musial zaszpachlowac. Nie widzialam tego ani nie czulam, bo ubytek jak czubek szpilki. Gdybym jednak chodzila z tym cale lata , to rozrosloby sie dziadostwo do niemozliwych rozmiarow.
    • anna_sla jak często chodzicie do dentysty? Jak mam kasę 30.04.12, 09:41
      ..
    • pamplemousserose Re: jak często chodzicie do dentysty? 30.04.12, 12:13
      > A wy boicie się? Chodzicie na kontrolę, łatacie małe dziurki?

Raz na pół roku. Mam przecudowną dentystkę i zawsze cieszę się na jej widok.

Łatanie małych dziurek w ogóle nie boli i trwa mniej niż 15 minut, zastrzyki są niepotrzebne. Od 10 lat nic mnie nie bolało.

Wcześniej chodziłam w kratkę jak i Ty. Skończyło się poważnym leczeniem kanałowym - 5 wizyt, gdzie myślałam, że umrę z bólu i przysięgłam sobie nigdy więcej nie dopuścić do takiego stanu uzębienia.

Zęby nie psują się szybko, zazwyczaj trzeba na to paru lat. Jeśli będziesz często kontrolować, nigdy więcej nie przydarzy Ci się historia z bolesnym zębem:)
      • lizzy1 Re: jak często chodzicie do dentysty? 30.04.12, 12:36
        Czasem 2 razy do roku, a czasem raz. Kontrola plus usuwanie kamienia. Nie boję się dentysty. Bałam się kiedyś- za tzw. komuny. Wtedy borowanie lub ekstrakcja przypominały średniowieczne tortury.
    • magnusg Re: jak często chodzicie do dentysty? 30.04.12, 12:29
      Ja dzisiaj ide o 16.00.Chyba poza masochistami nikt nie lubi dentysty,ale jak trzeba to ide.Moze dzieki temu mam jeszcze wszystkie zabki,chociaz jeden chyba sie posypie.Ale reszta w dobrym stanie,bo raz do roku na kontrole chodze, a po zatym oczywiscie minimum dwa razy na dzien czyszczenie zabkow i plukanie.
      • hatora Re: jak często chodzicie do dentysty? 01.05.12, 22:10
        czytam wasze posty i jestem sfrustrowana. Jestem w trakcie leczenia dolnej szóstki - niestety leczenie kanałowe (pierwsza plomba siedziała kilkanaście lat i się rozszczelniła, więc wybrałam się do dentysty). Byłam z ta szóstką już 3 razy: pierwsza wizyta 100zł, kolejna -200 zł, kolejna 200 zł. Ucierpiałm sie okrutnie (co prawda znieczulenie działało nieźle, ale godzina z otwartą paszczą to jednak ciężkie doświadczenie). 15. maja kolejna - mam nadzieję , że już ostania wizyta. Czuje się troszkę jak dojna krowa. Chyba zmienię gabinet :( Czy wszędzie ceny są takie wysokie?
        • simply_z Re: jak często chodzicie do dentysty? 01.05.12, 22:16
          tak ,dlatego nie chodzę za często niestety .Ceny mnie dobijają.
        • pamplemousserose Re: jak często chodzicie do dentysty? 01.05.12, 22:42
          > Czuje się troszkę jak dojna krowa. Chyba zmienię gabinet :( Czy wszędzie
          > ceny są takie wysokie?

Za leczenie kanałowe tak.
          Jakbyś nie zaniedbała zębów przez kilka/kilkanaście lat, to raz na rok albo rzadziej zapłaciłabyś 60-80zł (w zależności od dentysty) za 15 minut zaklejania małej dziurki i reszta kasy zostałaby w kieszeni. A do nieprzyjemnego leczenia kanałowego nigdy by nie doszło.
    • kbjsht Re: jak często chodzicie do dentysty? 01.05.12, 22:14
      chodzę w miarę często, albo jak czuję potrzebę :) no ale raz na pół roku to to jest na pewno. tym bardziej, że dentyści znajomi :))
    • josef_to_ja Re: jak często chodzicie do dentysty? 01.05.12, 23:59
      Kolejny plus :)
      • josef_to_ja do było do kbjsht 02.05.12, 00:04
        dbasz o zęby :)
    • buriti Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.07.12, 14:41
      z doświadczenia wiem, że jak się chodzi regularnie to mniejsze ryzyko, że będzie bolało. Dlatego staram się chodzić co pół roku. Nie, nie boję się wizyt u dentysty, ale rozumiem, że ktoś się bać może. Myślę, że lepiej jest chodzić częściej, nawet jeśli nie czujemy, że coś złego się dzieje. Nie tylko ból będzie mniejszy, ale też łatwiej pozbyć się strachu przed dentystą, a i jeszcze ważna rzecz warto szukać miłych i sympatycznych dentystów jak doktor Rozwadowski.
    • swiete.jeze Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.07.12, 14:54
      Kiedyś chodziłam regularnie i musiałam wysłuchiwać historii o córce dentystki, która jest tak genialna, a ci oszuści i manipulanci przez ileś lat z rzędu jej nie przyjęli na UW (wiadomo przecież, że oszukują i podmieniają wyniki). Jak zmieniłam dentystę okazało się, że babka była mega konowałem i wszystko, co ona zrobiła trzeba było poprawiać, więc statystyki moich leczonych zębów wyglądają tragicznie. Teraz odsuwam od siebie wizytę, bo się boję, że znowu wydam majątek i pani dentystka nakrzyczy, że nie przyszłam wcześniej:/
    • sid_sid Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.07.12, 15:34
      Staram się co pół roku, a jak nie wyjdzie, to przynajmniej raz w roku.
    • aroden raz na 5 -10 lat 29.07.12, 15:56
      bo tez nienawidzimy.
      robimy kompletny lifting i z glowy.
    • aga90210 Re: jak często chodzicie do dentysty? 29.07.12, 17:26
      Nie boję się (już) dentysty, boje się kosztów :| ale i tak chodzę w miarę regularnie.

natomiast ginekologa boje sie panicznie i nigdy nie byłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka