Dodaj do ulubionych

Jaki prezent na komunię?niech ktoś doradzi,proszę!

15.05.12, 10:44
Nie mam kasy niestety a tak sie złożyło ,ze jestem chrzestną i komunia tuż,tuż..
Dowiedziałam się ,że chrzestny kupuje memu chrześniakowi na komunię wypasionego laptopa..
Jego stać....mnie natomiast nie i tu pytanie czy nie zostanę obgadana jeśli na prezent kupię tylko telefon tak do 400 zlotych i do tego cos tam jeszcze dokupię za 100 zlotych?:(
Dowiedziałam się ,że teraz na komunię to kupuje się prezenty za minimum tysiąc złotych ale dla mnie to gruba przesada..
Powiedzcie mi obiektywnie ile minimalnie POWINNAM przeznaczyć na prezent skoro już jestem chrzestną,żeby nie wyjść na skąpca itd??
Obserwuj wątek
    • male_pytanie Re: Jaki prezent na komunię?niech ktoś doradzi,pr 15.05.12, 11:01
      ja ogolnie nie rozumiem czemu na komunie daje sie prezenty i skad sie to wzielo.

za moich czasow dostawalo sie zegarki i kalkulatory made in china w roznych kolorach, a chrzestni dawali medalik.

ja to przezywałam jakos tak duchowo i w ogole nie zwracalam uwagi na cala otoczkę.
      dziwne to jest wszystko

• granatowa-only Re: Jaki prezent na komunię?niech ktoś doradzi,pr 15.05.12, 11:07
        Świat komercji wdarł się buciorami we wszystkie zakamarki naszego życia.
        Możesz kupić aparat fotograficzny z kartą pamięci. Nie wydasz zbytnio, a zapewne sprawisz uciechę dziecku.
      • wez_sie hahahaha 15.05.12, 11:09
        8latka przezywajaca duchowo komunie
        tego jeszcze nie bylo :D
        • male_pytanie Re: hahahaha 15.05.12, 11:24
          nie musisz wierzyc, ale dla mnie to było bardzo wazne. Moze to kwestia przygotowania do komunii, albo "innych czasow", ale wazniejszy dla mnie był cały obrzed komunijny i to ze mogłam zobaczyc ciocie kt mieszka na drugim koncu Polski a nie to jaki dostało sie prezent.
          • wez_sie Re: hahahaha 15.05.12, 11:42
            prosze cie, nie pieprz o przezywaniu duchowym...
            8latek nic nie rozumie z tego belkotu, ktory mu serwuja.

taki dzieciak wie (ale nie wie dlaczego) tylko, ze to wyjatkowo wazne wydarzenie i ze musi byc grzeczny, zbierac podpisy chodzac do spowiedzi, uczyc na pamiec modlitw, piosenek i innych rzeczy, a w dniu komunii wyczekiwac wlasnie waznych osobistosci z rodziny.

tez pamietam, ze bylem zdenerwowany, ale nie dlatego, ze balem sie, ze pan jezus nie odwiedzi mojego serduszka, tylko dlatego, ze czulem sie jak na klasowce z religii i martwilem, zeby to zaliczyc i miec z glowy.

amen.
            • poezja1983 Re: hahahaha 15.05.12, 11:50
              głęboko współczuję

a tak na poważnie to nasze życie żeczywiście tak się zlaicyzowało, że niewieleosób mysli o przygotowaniu dziecka na duchowe przeżycie hehehe
              to juz raczej tradycja.
              ja tez wpominam komunię jako bardziej przeżycie duchowe a jeszcze taka stara nie jestem(chyba?)
              • wez_sie tak, sorry 15.05.12, 11:58
                zapomnialem, ze kazda tutaj przezywa duchowo komunie, ma 4 orgazmy pochwowe za kazdym jednym razem, segreguje smieci, dziala w NGO, wspomaga sierocince i schroniska dla zwierzat, ma super mega kobieca figure (nawet po czworce dzieci), czyli ma tez najwieksze wziecie na podworku, nosi tylko ponczochy, szpilki, nie maluje sie, bo jest tak piekna i na to wszystko znajduje czas siedzac po kilka godzin dziennie na forum i pier...ąc glupoty :)
            • kalllka Re:ha ha? 15.05.12, 11:57
              no widzisz, wez_me
              to, ze masz maniere tratowania wlasnych doswiadczen jak prawd calkowitych, nie zmienia matematycznej reguly o zerze.
              (w proponowanej przez cie formie, nikt ich nie zaakceptuje)
              • wez_sie tak, sorry 15.05.12, 11:58
                zapomnialem, ze kazda tutaj przezywa duchowo komunie, ma 4 orgazmy pochwowe za kazdym jednym razem, segreguje smieci, dziala w NGO, wspomaga sierocince i schroniska dla zwierzat, ma super mega kobieca figure (nawet po czworce dzieci), czyli ma tez najwieksze wziecie na podworku, nosi tylko ponczochy, szpilki, nie maluje sie, bo jest tak piekna i na to wszystko znajduje czas siedzac po kilka godzin dziennie na forum i pier...ąc glupoty :)
      • berta-death Re: Jaki prezent na komunię?niech ktoś doradzi,pr 15.05.12, 13:14
        Jak to skąd się wzięło. To co kupuje się dzieciom na komunie, to w bardziej rozwiniętych krajach jest podstawowy element wyposażenia dziecka XXI wieku. I taką wyprawkę dostaje ono wraz z pójściem do szkoły albo i wcześniej. Od rodziców. A u nas mamy zarobki na poziomie trzeciego świata a aspiracje do życia na poziomie pierwszego. Stąd każda okazja jest dobra żeby wyciągnąć od kogo się da kasę.
    • wez_sie ja dostalem 15.05.12, 11:10
      ja dostalem plejstejszyn dwa lata temu
      • agusia3107 Re: ja dostalem 15.05.12, 11:44
        Teraz na komunie dają więcej niż na wesele i taka jest niestety prawda. Ja oczywiście wcale tego nie popieram. A winą obciążam w większości rodziców dzieci komunijnych. Ostatnio byłam obecna przy rozmowie, gdzie obie mamy tegorocznych dzieci komunijnych rozmawiały ile to dziecko powinno dostać od dziadków, chrzestnych itp...włos się na głowie jeżył jakie to one mają oczekiwania. Ale co ma zrobić taka babcia, lub chrzestny/a których naprawdę nie stać na prezent? czy komunia to jakiś ranking na najlepszy prezent roku? nie, komunia to sakrament święty, przywitanie P.Jezusa w naszych sercach. A nie jakieś głupie prezenty i koperty.
        Według mnie powinnaś dać tyle na ile Cię stać. Co z tego, że chrzestny daje extra laptopa, może go stać, może specjalnie z tej okazji wziął kredyt? jego sprawa. A ty daj tyle ile uważasz. Myślę, że dziecko ucieszy się z każdego prezentu nawet najmniejszego. Gadaniem ludzi się nie przejmuj, bo co byś nie dała, to gadać i tak będą. Powodzenia życze
        • wez_sie dzieci sasiadow 15.05.12, 12:18
          jechaly limuzyna
          • kbjsht Re: dzieci sasiadow 15.05.12, 16:25
            wez_sie napisał:

> jechaly limuzyna

hahahahahahahahaha jestem fanką Twych tekstów, miszcz
    • mirtillo25 Re: Jaki prezent na komunię?niech ktoś doradzi,pr 15.05.12, 11:30
      Zrób mu najlepszy prezent i podaruj mu logiczne myślenie zamiast religijnej ciemnoty.
    • ultimate.strike Re: Jaki prezent na komunię?niech ktoś doradzi,pr 15.05.12, 11:52
      Jeża polecam, tani, a jak się nie spodoba, zawsze można wyrzucić.
    • swiete.jeze Re: Jaki prezent na komunię?niech ktoś doradzi,pr 15.05.12, 12:51
      Skoro jesteś chrzestną, to pewnie jesteś wierząca, więc kup mu jakąś adekwatną książkę typu Biblia i wspieraj duchowo przez resztę życia.

> Jego stać....mnie natomiast nie i tu pytanie czy nie zostanę obgadana jeśli na
      > prezent kupię tylko telefon tak do 400 zlotych i do tego cos tam jeszcze dokupi
      > ę za 100 zlotych?:(

Pierdol to.
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Jaki prezent na komunię?niech ktoś doradzi,pr 15.05.12, 12:58
        swiete.jeze napisała:

> Skoro jesteś chrzestną, to pewnie jesteś wierząca, więc kup mu jakąś adekwatną
        > książkę typu Biblia i wspieraj duchowo przez resztę życia.

Proszę cię, bądź poważna... Wierząca, wsparcie duchowe? Ty widziałaś polskich katolików ostatnio? :D

Teraz komunia bez quada to nie komunia. Quad i Ipad to absolutne minimum. I przyjęcie w wynajętej sali.
        A swoją drogą uważam za skandal ze wprowadzili alby zamiast sukien komunijnych. W sukniach dziewczynki wyglądały jak należy. Czyli jak małe księżniczki na swoim pierwszym ślubie...
        • swiete.jeze Re: Jaki prezent na komunię?niech ktoś doradzi,pr 15.05.12, 13:06
          > Proszę cię, bądź poważna... Wierząca, wsparcie duchowe? Ty widziałaś polskich k
          > atolików ostatnio? :D

W sumie od mojego postu bardziej z sensem był ten mirtillo25.
          Przepraszam, zachowałam się jak gó...arz. Wrócę z rodzicami.

:D
    • berta-death Re: Jaki prezent na komunię?niech ktoś doradzi,pr 15.05.12, 13:19
      Jak nie jesteś wierząca praktykująca i w ogóle jakaś mocno kościółkowa, to zadbaj o rozwój intelektualny chrześniaka. I kup mu serię książeczek w styku mały racjonalista, mały ateista, itp. O ile jeszcze takich nie ma, bo może się okazać, że ma mimo wszystko postępowych rodziców i jednak kupują mu tego typu lektury. Bo szkolnej biblioteki to nie podejrzewam, nie w tym kraju.

Poza tym dziecko w tym wieku nie ma rozeznania w wartości różnych rzeczy. W związku z tym coś za 400PLN może okazać się dla niego bardziej atrakcyjne niż coś za 4tys. Trzeba rozeznać sytuację, co chrześniak już ma, co by chciał mieć, czym się interesuje, co dostanie od innych.
      • swiete.jeze Re: Jaki prezent na komunię?niech ktoś doradzi,pr 15.05.12, 13:35
        > Poza tym dziecko w tym wieku nie ma rozeznania w wartości różnych rzeczy. W zwi
        > ązku z tym coś za 400PLN może okazać się dla niego bardziej atrakcyjne niż coś
        > za 4tys

W poniedziałek koledzy w szkole mu wytłumaczą;]
        • berta-death Re: Jaki prezent na komunię?niech ktoś doradzi,pr 15.05.12, 13:47
          Nie miałam na myśli tańszego zamiennika rzeczy drogiej, tylko jakąś fajną rzecz, która kosztuje 400PLN w swojej najbardziej wypasionej wersji. Dzieciaki nie tylko quady i laptopy dostaną. Wśród prezentów będą też jakieś drobiazgi, które mogą okazać się jakieś super fajne. Tylko trzeba trochę pomyśleć.
    • vandikia Re: Jaki prezent na komunię?niech ktoś doradzi,pr 15.05.12, 13:23
      ok odpowiem Ci realnie, bo widzę ze same utopijne posty powyżej :P
      tak telefon za 400zł plus 100 zł w kopercie kieszonkowego moim zdaniem będzie OK
    • twojabogini Re: Jaki prezent na komunię?niech ktoś doradzi,pr 15.05.12, 13:33
      Nie kupowałabym telefonu. To bez sensu. Masz kłopoty z kasą, nie stać cię na drogi prezent. Z drugiej strony jesteś chrzestną. Faktycznie istnieje tradycja podarowania czegoś dziecku przy każdej ważniejszej ceremonii o charakterze religijnym. warto zatem dac prezent, który sprawi dziecku radość.
      Widziałam ostatnio bardzo ładne książeczki wyjaśniające znaczenie mszy świętej - napisane przez księdza, wydane jako pamiątka pierwszej komunii świętej. Naprawdę wartościowy, poprawna polszczyzną napisany tekst, ładnie zilustrowany. Są też dostępne ładne (i nietandetne) obrazki na ścianę przedstawiające np. świętą rodzinę. Do tego dodałabym jakieś naprawdę dobre i smaczne czekoladki (tylko nie tandetną pierwszokomunijną bombonierę), bukiecik kwiatków, ładną kartkę pamiątkową - do której wpisałabym ładne i od serca życzenia dla "małej księżniczki". Włożyłabym też trochę wysiłku w gustowne opakowanie.
      Taki prezent ucieszy dziecko - bo składa się z kilku prezentów, a dzieci to lubią. Z drugiej strony - choć nie jest to prezent drogi, to widać, ze przemyślany, że włożyłaś w niego swój czas, uniknęłaś tandety.
      Telefon dziecko zaraz zgubi, dostanie po dupie i tyle będzie mieć frajdy.
      • kalllka Re: Jaki prezent na komunię?niech ktoś doradzi,pr 15.05.12, 13:46
        kiedys sie darowywalo ksiazeczki oszczednosciowe ( najczesciej z lokata w przyszle m-3)
        prezent wymagal staran i podkreslal role zjednoczonej 'rodziny "
        ( oraz ekonomiczna dalekowzrocznosc chrzestnych rodzicow)
        • vandikia Re: Jaki prezent na komunię?niech ktoś doradzi,pr 15.05.12, 15:30
          w sumie podarowanie lokaty nie jest złym pomysłem, tyle że słabo oprocentowanym
      • vandikia Re: Jaki prezent na komunię?niech ktoś doradzi,pr 15.05.12, 15:30
        dzieciak spojrzy na te wszystkie książeczki, karteczki i czekoladki i pomyśli, że jakaś upośledzona ta chrzestna, zamiast kupić coś, co ucieszy nakupowała popierdólek
    • piwi77.0 Re: Jaki prezent na komunię?niech ktoś doradzi,pr 15.05.12, 13:47
      Zadzwoń do Prowidenta, przyniosą Ci gotówkę do domu, kupisz smarkuli, czy smarkaczowi coś jak należy i jak przystało na taką uroczystośc, a wszyscy będą Ciebie i Twój gest podziwiać.
      • alessia27 Re: Jaki prezent na komunię?niech ktoś doradzi,pr 15.05.12, 15:09
        nie lepeiej dac te 500 zl niech sobie sam cos kupi.
        Moj syn w zeszlym roku dostal 2 lancuszki srebrne,ramke cyfrowa na zdjecia
        aby mial tez jakas pamiatke.Reszte dostal pieniadze z czego dalam mu 10% na rozwalenie
        po sklepach.Reszte wplacima mu na ksiazeczke, moze sie kiedys przydac.
        • berta-death Re: Jaki prezent na komunię?niech ktoś doradzi,pr 15.05.12, 15:27
          Kasa to nie jest najlepszy pomysł, bo mu rodzice ukradną i tyle z tego będzie miał. A tak to jakaś zabawka zostanie. Żeby to nie były rzeczy, które od razu pójdą w kąt, to można wzorem nowoczesnych państwa młodych, zrobić listę prezentów i rozesłać po gościach.
    • wez_sie mam pomysl! 15.05.12, 15:32
      zabierz go do natanka czy innego rydzyka.
      niech zobaczy z czym to sie je.
      daj mu szanse.
    • berta-death Re: Jaki prezent na komunię?niech ktoś doradzi,pr 15.05.12, 16:11
      Zawsze można jeszcze pójść w kierunku wykupienia wejściówki do SPA jeżeli chrześnica jest małą modnisią i lubi się stroić i upiększać. Nie sądzę, żeby taki jednorazowy wypad przekraczał 500PLN, co takiego można 9-latce zafundować, fryzjera, maseczkę na twarz, manicure, pedicure i to też bez cudów w stylu tipsy, trwała, czy sztuczne rzęsy. Ewentualnie jakiś masaż olejkami, czy porada stylisty. Cenę podbijają zabiegi przeciwzmarszczkowe i przeciwcellulitowe, a to w tym wieku jeszcze nie jest potrzebne. A lans na całą szkołę.

Ty masz chrześniaka nie chrześnicę, więc to najprawdopodobniej odpada. Chociaż metroseksualizm podobno dotyka coraz młodszych facetów. Ale zawsze zostaje bilet na jakiś megakoncert kogoś kogo dzieciak lubi, np w miejscu dla vipów i z możliwością wejścia za kulisy i spotkania się z wykonawcami. W tym wieku już się chyba słucha muzyki i ma jakiś swoich idoli. Można też zafundować mu jakąś ekstremalną atrakcję w stylu przejechania się prawdziwym bolidem, czy postrzelania sobie z kałacha na prawdziwej strzelnicy. Też kumplom szczeny poopadają.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka