Dodaj do ulubionych

3 minutowy makijaż

18.05.12, 15:15
Jak każda prawie kobieta również uważam że wystarczy kilka minut by zrobić makija. Na forum często powtarzacie że 5 minut wystarczy , podkład , jasny cień , róż tusz i już. Ja robię proste makijaże w zasadzie te kilka minut mi wystarczy rano tym bardziej że sie śpieszę ,natomiast zauważyłam że gdy dokładnie ten sam podstawowy makijaż nakładam 3 - 5 razy dłużej bo nie rach ciach lecz perfekcyjnie i starannie ,słyszę komplementy że dobrze wyglądam.
Czy widzicie tę róznicę w dobrym nałozeniu mejkapu , bo ja tak i nie chodzi że jak robie to szybko to jestem porozmazywana , poprostu jak zrobie to dokładniej twarz wygląda lepiej.
Obserwuj wątek
    • chcesztomasz Re: 3 minutowy makijaż 18.05.12, 15:22
      "...natomiast zauważyłam że gdy dokładnie ten
      > sam podstawowy makijaż nakładam 3 - 5 razy dłużej bo nie rach ciach lecz perfe
      > kcyjnie i starannie ,słyszę komplementy że dobrze wyglądam.
      Czy widzicie tę róznicę w dobrym nałozeniu mejkapu , bo ja tak i nie chodzi że
      > jak robie to szybko to jestem porozmazywana , poprostu jak zrobie to dokładnie
      > j twarz wygląda lepiej."

To zależy. Żeby ocenić trzeba zobaczyć jak to wygląda u ciebie na szybkiego a jak pięć razy dłużej.
    • six_a Re: 3 minutowy makijaż 18.05.12, 15:22
      >3 - 5 razy dłużej bo nie rach ciach lecz perfekcyjnie i starannie ,słyszę komplementy że dobrze wyglądam

no, a wcześniej źle.
      zgadzam się.
      nawet.
    • mozambique Re: 3 minutowy makijaż 18.05.12, 15:22
      niestarannosc makijazu to podstawowy grzech POlek - zdaniem makijazystów

tu nie do maluje , tam cos machnie od niechcenia, podklad rozprowadzony niestarannie, kreska rach ciach szurnieta jak bądz i najwiekszy grzech - bardzo niechlujny makijaz ust

to cos po 8 godzinach pracy wyglada jak wygląda

swietny makiajz to sztuka
      im bardziej delikatny tym staranniej musi byc zrobiony
      • mozambique Re: 3 minutowy makijaż 18.05.12, 15:24
        mi makijaz od a do z zajmuej ok 15-20 min
        • liza.p Re: 3 minutowy makijaż 18.05.12, 15:28
          No właśnie ja dochodzę do wniosku że trzeba spędzić trochę dłużej przed lustrem ,nawet jak sie robi ten podstawowy mejkap ,
          Zdecydowanie lepiej to wszystko wygladą jak się popracuje i starannie nałoży kosmetyki , chocby w sumie było ich niewiele.
        • violon-czela Re: 3 minutowy makijaż 18.05.12, 15:28
          Mi makijaż zajmuje 10 minut. Jak robię go jakimś cudem 20 minut różnicy nie widać. Oczywiście jeśli chodzi o ten sam makijaż robiony od x lat. Największa uwagę zwracam na podkład i krechy bo to podstawa - źle rozprowadzony i źle naniesione dają okropny efekt a z biegiem dnia to już w ogolę.

W sumie zawsze uważałam, ze nie o czas chodzi bo to rzecz względna.
          • violon-czela Re: 3 minutowy makijaż 18.05.12, 15:29
            oczywiście post miał być pod głównym postem - nie zauważyłam że po przeczytaniu wszystkich postów nie wróciłam do głównego.
          • liza.p Re: 3 minutowy makijaż 18.05.12, 15:30
            a mi sie wydaje że o czas głownie bo szybkość to jest najczęsciej niestarannosc jednak.
            • violon-czela Re: 3 minutowy makijaż 18.05.12, 15:42
              ty tak twierdzisz bo ty nie potrafisz. A jak ktoś potrafi cóż..ktoś inny przyjdzie i powie że minimum 2 godziny bo inaczej to za szybko i niestarannie - Czas jest względny. Makijaż ( podstawowy niezbyt skomplikowany, nie wymagający 50 kosmetyków a kilku ) robiony z tych samych sprawdzonych kosmetyków przez X lat codziennie można wykonać dobrze w kilka minut bo wprawa robi swoje.
              Czym innym jest nowy makijaż z nowych kosmetyków/dodatkowych kilku innych kosmetyków których do tej pory ktoś nie używał. Robiony dopiero kilka razy to już inna sprawa.

• triismegistos Re: 3 minutowy makijaż 18.05.12, 16:32
      Podstawowy (puder, tusz do rzęs) nakładam te dwie minuty i naprawdę, nie mam pojęcia w jaki sposób miałabym to robić dłużej. Trochę większy (cienie do oczu, szminka) zajmuje mi trochę dłuzej, ale też bez przesady. Czasem robię też pełen wizaż, do sesji, i to faktycznie, zajmuje jakieś 20 minut i efekt jest oszałamiający. Ale chyba by mnie pogięło, gdybym miała tak łazić często.
      • girl.anachronism Re: 3 minutowy makijaż 18.05.12, 23:25
        a co rozumiesz pod pojęciem "pełen wizaż"? jakby co to nie czepiam się, po prostu ciekawa jestem. mi pełen wizaż (baza, korektor, podkład, druga baza, cienie [kilka kolorów], brwi, rzęsy, modelowanie twarzy, rozświetlacz, usta) zajmuje najbidniej godzinę zegarową, zwykle dłużej. nie wyobrażam sobie machnąć go w 20 minut. chyba, że używasz mniejszej ilości kosmetyków :)
        • lonely.stoner Re: 3 minutowy makijaż 18.05.12, 23:35
          Ja potrzebuje 30 - 40 minut max na taki full make up ( baza, podklad, puder, modelowanie twarzy, kreska eyelinerem, brwi, cienie, tusz, pomadka). Potem zaczynam kombinowac i cudowac i latwo potrafie przesadzic- bo tych kosmetykow nakldam co raz wiecej, tu jeszcze troszke kreske dorysuje, tu doloze cienia i bam- maska clowna.
        • triismegistos Re: 3 minutowy makijaż 19.05.12, 00:34
          Baza, rozświetlacz pod oczy, modelowanie twarzy, rysowanie oka (nie doklejam sztucznych rzęs) i usta. Bez obienia włosów jestem w stanie zobić w jakieś 20 minut.
          • lonely.stoner Re: 3 minutowy makijaż 20.05.12, 11:47
            w 20 minut tez jestem w stanie, ale na extra wyjscie albo jak po prostu mi sie chce to zazwyczaj rezerwuje wiecej czasu - zeby potem nie sprawdzac co chwile w lusterku czy kreska prosto narysowana. Ale tak na co dzien - zwlaszcza jesli sie gdzies spiesze- jednak poswiecam mniej czasu.
    • lena.nocna Re: 3 minutowy makijaż 20.05.12, 11:26
      Może coś w tym jest. Trudno mi stwierdzić po sobie, bo ostatnio zrezygnowałam nawet z podkładu/korektora pod oczy. Czyli mój makijaż wygląda tak: tusz i już. ;-)

Wydaje mi się, że precyzja jednak pomaga osiągnąć lepszy efekt. Nawet przy głupim malowaniu rzęs. ;-)
    • samuela_vimes Re: 3 minutowy makijaż 20.05.12, 11:42
      Dlatego ja taki naturalny makijaż robię 40 min. Nie znoszę nierówno położonego podkładu, albo za dużej ilości różu na policzkach, nierównych kresek czy posklejanych rzęs. Zresztą uwielbiam się malować więc jakoś nie szkoda mi an to czasu. I zgadzam się makijaż perfekcyjny wygląda zdecydowanie lepiej niż taka tam pociapana kosmetykami buzia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka