Dodaj do ulubionych

Emigrantki z krajów €, ile płacicie za jedzenie?

12.06.12, 13:05
Ciekawa jestem, jak kształtują się ceny podstawowych produktów spożywczych (chleb, śmietana, jajka, cukier, mąka, makaron itd.) w krajach z walutą €. Jak to mniej-więcej wygląda cenowo?

Pytanie w celach porównawczych.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 12.06.12, 13:59
      Z pamięci to tylko masło 75 c za 250 g i makaron 35 c za pół kilo. Śmietana kremówka ok. 25 c za 200 g, ale nie jestem pewna, reszty nie pamiętam. Truskawki z farmy, przepiękne euro za kg.
      • alpepe Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 12.06.12, 13:59
        Berlin.
      • girl.anachronism Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 12.06.12, 14:41
        bardzo dziękuję :)
        • alpepe Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 12.06.12, 20:24
          cukier 85 c, mąka 450 45 c, śmietana tłusta słodka z zagęstnikiem 37 c, jajka 10 szt. z wolnego chowu 1,39.
      • annajustyna Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 12.06.12, 16:40
        Alpepe, jakto tak tanie truskawki? W Bawarii to po 5 kg za kg, a jak sobie sama na polu zerwe to ok. 1,80 € za pol kilo...
        • alpepe Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 12.06.12, 17:29
          haha, jadę do ciebie, 6 mi się nie wbiło. 6 euro!!! Sorry, w kauflandzie taniej.
      • alessia27 Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 13.06.12, 17:00
        alpepe napisała:

> Z pamięci to tylko masło 75 c za 250 g i makaron 35 c za pół kilo. Śmietana kre
        > mówka ok. 25 c za 200 g, ale nie jestem pewna, reszty nie pamiętam. Truskawki z
        > farmy, przepiękne euro za kg.

U was takie tanie maslo... u nas NRW kostka kosztuje 1,25
        Makaron jest tani, ale to i tak zelaze od firmy.
        Smietana ok 47 c, 0,5 kg truskawek w sklepie 1,99
        Chleb 2,90
    • hotally Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 12.06.12, 14:05
      kiepskie te podstawowe produkty spożywcze ;/
      • hotally Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 12.06.12, 14:07
        a powaznie- ceny są porównywalne...
        • maly.jasio Nieprawda. 12.06.12, 14:55
          hotally napisala: powaznie- ceny są porównywalne...

Nie.

Pieczywo
          wedliny
          warzywa
          owoce
          sa w Polsce
          30-50 % tansze
          • good_morning Re: Nieprawda. 12.06.12, 15:16
            porownujac sile nabywcza zlotowki i euro?
            • maly.jasio Re: Nieprawda. 13.06.12, 15:03
              good_morning napisała:
              > porownujac sile nabywcza zlotowki i euro?

nieprecyzyjne okreslenie. jasniej poprosze.

porownujac po oficjalnym kursie wymiany: 1 Euro = (ca.) 4 Zlote

i to co z wymienionionych produktow mozna kupic w Polsce za powiedzmy 100 ZL
              z tym co mozna w przecietnym kraju Unii (wezmy dla przykladu Belgie) za 25 Euro.
              • good_morning wyklad ;P 13.06.12, 16:09
                idziesz i kupujesz jedzenie za 1 zlotowke w Polsce
                idziesz i kupujesz za 1 euro tam, gdzie jest euro
                jasno? ;)
                • goere Re: wyklad ;P 13.06.12, 16:16
                  W pensjach to się nie zgadza. Chciałabym zarobić na rękę w € tyle, ile rodzina/znajomi w PL, czyli średnio 3,5-4k.
                  • good_morning Re: wyklad ;P 13.06.12, 16:44
                    co ma do rzeczy twoja pensja?
                    • goere Re: wyklad ;P 13.06.12, 16:57
                      Ma tyle, że siła nabywcza moim zdaniem nie jest taka sama i 1€ za granicą jest wart więcej niż 1zł w PL. Stąd stwierdzenie, że chciałabym taką pensję, bo za 4000 € mogłabym sobie pozwolić na więcej niż przyjaciółka za 4000 zł.
                • maly.jasio anty-ekonomiczengo belkotu ciag dalszy. 13.06.12, 19:05
                  good_morning napisała:
                  > idziesz i kupujesz jedzenie za 1 zlotowke w Polsce
                  > idziesz i kupujesz za 1 euro tam, gdzie jest euro
                  > jasno? ;)

anty-ekonomiczny belkot.
                  1 Euro = (ca.) 4 zlote.
                  i po tym kursie zywnosc w Polsce jest 30-50 % tansza, niz srednio UE.

a to,ze w Polsze zarabia sie 3 razy mniej, niz srednio w UE
                  jest wyrazem naszej produktywnosci.
                  zarabia sie tyle - ile sie wyprodukuje.

J.K.
                  ekonomista.
                  • good_morning Re: anty-ekonomiczengo belkotu ciag dalszy. 13.06.12, 20:13
                    > 1 Euro = (ca.) 4 zlote.
                    > i po tym kursie zywnosc w Polsce jest 30-50 % tansza, niz srednio UE.

i ta 'swiadomosc ekonomiczna' uszczesliwi klienta zamieszkalego w Polsce?
                    ze przeliczajac jest taniej?
                    kogo obchodzi przeliczanie? (oprocz ekonomistow, a i to do momentu, gdy trzeba za cos zaplacic)

piszemy; ekonomicznego
                    (twoj przyjaciel filolog)
                    • maly.jasio smiech na sali :))) 13.06.12, 21:43
                      malo mnie obchodza twoje dylematy.
                      pisze o realiach ekonomicznych
                      na Ukrainie ludzie zarabiaja 3 razy mniej , niz w Polsze (realnie i w przeliczeniu)
                      i tez jakos musza zyc.

nie win mnie za 50 lat komuny.
                      • senseiek Komuna nie byla taka zla.. 14.06.12, 06:46
                        > nie win mnie za 50 lat komuny.

Komuna nie byla taka zla. Dawali mieszkania za darmo. Kazdy mial prace (w ktorej mogl sie do woli opie...c ;)
                        Zaczelo sie sypac na dobre dopiero jak Gierek wzial kredyty na inwestycje-maszyny do produkcji itp, a przejadl je, i nie bylo z czego splacac rat.
      • girl.anachronism Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 12.06.12, 14:41
        chodziło po prostu o najtańsze minimum niezbędne do przeżycia ;)
    • chersona Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 12.06.12, 14:51
      alpepe napisała:
      Truskawki z
      > farmy, przepiękne euro za kg.

tydzien temu mąż płacił za kilogram truskawek 8 złotych. W W-wie, na tarchominie, co ma znaczenie, na wolumenie można kupić o połowę taniej.
      • swiete.jeze Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 12.06.12, 16:57
        Ja wczoraj też ósemkę, ale i za siedem były.
    • kruche_ciacho Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 12.06.12, 16:38
      chleb okolo 2 euro
      papierosy 5 euro
      pol kilo mielonego 3,5 euro
      kurcze, nie znam ceny maki czy cukru, nigdy nie zwrocilam uwagi :-/

generalnie na 3 osobowa rodzine na tydzien czasu wydajemy 100 euro (kanapki, obiady, chemia spozywcza, napoje, alkohol).

Porownujac sily nabywcze: tutaj osoba z wyplata 1500 euro jest w stanie utrzymac mala rodzine (bez szalenstw), wydaje mi sie ze w Polsce to nie jest realne.
      • jamesonwhiskey Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 12.06.12, 16:52
        ire
        faje 9.1
        0,7 black busch 20e
        0.2 smietany 1.6
        maslo ponizej 2
        kg jablek 3
        kg banaow 1,5
        kg dorsza 20
        browar 2-2.5
        0.5 kg pierczarek 1
        3 papryki 2,5
        kg pomidorow 3

• devilyn Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 12.06.12, 16:51
      Niemcy okolice Ueckermunde chleb 1 E, bułka 0,2 E
      • majagor Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 12.06.12, 17:24
        A ja za chleb na południu Niemiec [zaraz przy granicy szwajcarskiej] płacę ok. 2,5 euro...
        Inne produkty, których ceny pamiętam:
        - mleko - ok. 0,50 e
        - masło - ok. 0,75 e
        - pierś z indyka [kg] - ok. 6 e
        - pstrąg [kg] - ok. 7 e
        - szparagi pęczek - niecałe 4 e
        - banany [kg] - 1,2 e
        - skrzynka piwa z tutejszego browaru - niecałe 15 euro + pfand
        • tabeletka Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 13.06.12, 13:53
          uuu, sasiadka ;)
    • girl.anachronism Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 12.06.12, 17:40
      dziękuję Wam bardzo za przykłady!!!
    • yoruka Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 12.06.12, 22:07
      Spain:

chleb: okolo 1€
      maslo: 0,98 €
      mleko: 0,55-1 €
      6 jaj: 1,10 €
      kg jablek: okolo 1,50 €
      kg maki: 0,40 €
      makaron: no lo sabe, no lo come :)
      • marguy Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 12.06.12, 23:46
        Francja:
        chleb ziarnisty z piekarni - 1,80 €
        maslo - od 1,30 do 1,80
        jablka - od 1,70 do 3,20
        czeresnie - od 7 do 12 €
        mieso wolowe - od 20 do 35 € kg
        ryby - cholernie drogie ale jem bo lubie
        sery: od 7 do 20 € kg

Za jedno euro chyba juz niczego nie da sie kupic. Drozyzna straszna. Zastanawiam sie jak zyja rodziny z dziecmi i co jedza. Pewnie te cholerne frytki ze stekiem.
        • zeberdee28 Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 13.06.12, 00:01
          Nie pluj na drożyznę - macie swoich rolników którzy was karmią prawdziwym jedzeniem, a że drogo... przestali być nieuczonymi parobkami to i żądają zapłaty za swoją pracę i za swój towar. Tanio jest w USA, gdzie można sobie pojeść zmutowanego szpinaku, pomidorów i innych cudów smakujących czymkolwiek czym je polano.
        • jamesonwhiskey Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 13.06.12, 00:17
          a co masz do stejka ?
          do tego filet kosztuje 40e kg wiec szczerze mowiac watpie
          juz bardziej paluszki rybne kapitan igloo za 3 e
        • girl.anachronism Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 13.06.12, 00:28
          faktycznie nie najtaniej, zwłaszcza owoce.
          • jamesonwhiskey Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 13.06.12, 00:53
            > faktycznie nie najtaniej, zwłaszcza owoce.

jak patrzysz na to z perspektywy polskiej pensji to tanio nie jest
            ale generalnie wydatki na zywnosc nie sa jakos szczegolnie wysokie
            • marguy Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 13.06.12, 01:51
              james,
              i tu sie z toba zgodze. Jedzenie, pomimo tego, ze nie kupuje smieciowego, jest najnizsza pozycja w moim budzecie. Tym bardziej, ze jestem sama i jesli nie chce mi sie gotowac to po prostu ide do knajpy i biore menu du jour od 7 do 10 euro bez alkoholu.
        • grassant Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 13.06.12, 15:28
          Pewnie te cholerne frytki ze stekiem.

a stek to pewnie nie(?) wołowy?
          • marguy Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 14.06.12, 00:49
            Nie jem ani wolowiny ani wieprzowiny, a biale miesa bardzo rzadko. Wole ryby.
            Frytki ostatni raz jadlam chyba z rok temu, a knajpka do ktorej chodze jest prowadzona przez niepelnosprawnych i zarcie jest rewelacyjne.
    • wez_sie nic, bo babcia kupuje 13.06.12, 08:48
      nic, bo babcia kupuje
    • goere Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 13.06.12, 09:59
      Niemcy (północ)

chleb - market 0,5-1,5€, piekarnia 1,5-4€
      bułka - market 0,15-0,5€, piekarnia 0,3-1€
      śmietana - kremówka 0,25€, kwaśna ok. 0,4€
      jajka - 1,7€/10 szt.
      mleko - ok. 0,6€
      masło - 0,8-1,5€
      makaron - ok. 1€
      łosoś wędzony - 2,7€/200g
      cukier - ok. 0,5€

na targu:
      truskawki - 5€/kg
      jabłka - 2€/kg
      szparagi - 4€/pęczek
      młoda kapusta - 1€/kg
      ziemniaki - 1,2€/kg
      jajka - 0,3€/szt.
      dorsz - 12€/kg
      łosoś - 18€/kg
      • hipinka Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 13.06.12, 13:20
        jestem w szoku, bo wiele artykułów jest tańszych niż w pl
        a jaka jest różnica w pensjach, wie każdy.....
        • goere Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 13.06.12, 15:12
          Niektóre rzeczy są chyba droższe np. kg piersi z kurczaka - 6€, z indyka - 8€, żółty ser - 10€/kg.
          Nie orientuję się dokładnie w cenach w PL, wiem, że chemia jest tutaj dużo tańsza (hitem była woda toaletowa adidas w rossmannie: DE: 5€/100ml, PL: 60zl/50ml).

@hipinka: Co jest droższe? (jak możesz, podaj z orientacyjnymi cenami).
          • hipinka Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 13.06.12, 17:38
            ano mogę podać dość dokładne ceny i to w wielu sklepach, bo zakupami, że tak powiem, zajmuję się zawodowo (do knajpy). Zależy oczywiście, gdzie robisz zakupy, bo jeśli w centrum miasta, to trzymaj sie za kieszeń, wszystko droższe o 50- 70%. Ja jeżdżę po supermarketach i dyskontach typu biedronka, tam są jeszcze rozsądne ceny
            tak więc przykładowo
            np. mleko - ktoś tu pisał - 0,50 E - czyli nieco ponad 2 zł - u nas tylko w najtańszym sklepie
            cukier - 0.5E czyli nieco ponad 2 zł - u nas najtaniej 3,5 do 5 zł
            masło - 0,75 E czyli ok. 3,50 - u nas tylko w biedronce poza tym od 4 zł wzwyż
            śmietana kremówka - ok. 0,50 E za 400 ml - u nas w najtańszym ok 4 zł
            chemia i kosmetyki - u nas są bez porównania droższe, jak wyjeżdżam za granicę to kupuję na zapas do domu - jest spora oszczędność
            sporo rzeczy jest u nas jeszcze rzeczywiście tańszych - np. mięso, wędlina, owoce, warzywa, papierosy,jajka są ciut tańsze, droższy jest alkohol
            są rzeczy w cenach porównywalnych (tylko pensje nie są - tak więc w rzeczywistości są droższe niż w innych krajach) np. makaron, pieczywo (najtańsze jest u nas tańsze, tylko nie da się tego jeść) itp.
            jak coś sobie przypomnę to jeszcze napiszę

• senseiek Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 14.06.12, 07:02
              > cukier - 0.5E czyli nieco ponad 2 zł - u nas najtaniej 3,5 do 5 zł
              > masło - 0,75 E czyli ok. 3,50 - u nas tylko w biedronce poza tym od 4 zł wzwyż
              > śmietana kremówka - ok. 0,50 E za 400 ml - u nas w najtańszym ok 4 zł

Czyli same rzeczy ktore nie maja zadnego wplywu na budzet miesieczny....
              Chyba ze jest sie cukiernikiem i codziennie piecze ciasta, to mialoby do wplyw.

> chemia i kosmetyki - u nas są bez porównania droższe, jak wyjeżdżam za granicę
              > to kupuję na zapas do domu - jest spora oszczędność

Bo u nas Sephore'y sa ulokowane w galeriach handlowych gdzie panuja platnosci w euro za m2 powierzchni. Poza tym wiekszy koszt transportu i wiekszy VAT od najdrozszych artykulow 23% vs 16-18% na zachodzie.

> sporo rzeczy jest u nas jeszcze rzeczywiście tańszych - np. mięso, wędlina, owo
              > ce, warzywa,

Czyli to co sie je codziennie i co ma najwiekszy wplyw na budzet miesieczny..

> papierosy,jajka są ciut tańsze, droższy jest alkohol

Alkohol drozszy?! chyba whisky i heineken... gdzie na zachodzie dostaniesz Harnasia za 1,89 zl = 43 centow?
              • jamesonwhiskey Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 14.06.12, 13:26
                > Alkohol drozszy?! chyba whisky i heineken... gdzie na zachodzie dostaniesz Harn
                > asia za 1,89 zl = 43 centow?

wersje budrzetowa jakiegos koncernowego szczocha to chyba wszedzie dostaniesz w takiej cenie
                a moze i taniej
              • hipinka Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 14.06.12, 16:00
                od kiedy to chemię typu proszek do prania, tabletki do zmywarki czy pastę do zębów kupuje się w Sephora? - ludzie w mniejszych miejscowościach nie mają nawet pojęcia co to jest.
                Głupie tabletki do zmywarki kosztują u nas 50% więcej niż w Niemczech, że nie wspomnę już o perfumach itp
                Jeśli chodzi o alkohol to nie mówię o whisky ale np. wino jest prawie wszędzie tańsze niż u nas
                poza tym może i poszczególne rzeczy pojedynczo nie mają wpływu na budżet miesięczny, ale wszystkie do kupy już tak
    • ana.hi Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 13.06.12, 15:32
      Włochy Calabria

chleb 3 eur/kg
      6 jaj 0,8 - 1,5 eur
      serek do smarowania chleba 1 euro/200g
      sól 0,20 eur
      makaron 0,40 - 1,20 euro/500g
      nogi kurczaka 5 eur/kg
      czereśnie 4 euro/kg
      brzoskwinie 2 euro/kg
      szynka typ parmeńska 14 eur/kg
      wołowe mielone 8 euro/kg
      karkówka wieprzowa na gril 5 euro/kg
      pomidory puszka pelati 0,35 euro w promocji
      łosoś wędzony 2,99 euro/200 g w promocji
      gorgonzola 2 euro/200g

Wydatki na jedzenie są mniej odczuwalne niż w Polsce. Można liczyć że wydatek 1 euro tutaj to tak jak wydać 1 zł w Polsce. Produkty które są luksusowe w Polsce tutaj nie są luksusem, tylko kosztują trochę więcej. Przeciętny Wloch może sobie częściej na nie pozwalać.
    • 83kimi Re: Emigrantki z krajów €, ile płacicie za 13.06.12, 17:51
      Ceny w Hiszpanii:
      bagietka w markecie - 0,30 - 0,50 euro
      dobre pieczywo w sklepie - co najmniej 2-3 euro
      śmietana podobna do polskiej - 1 euro (można kupić taniej śmietanę o konsystencji mleka)
      kilogram piersi kurczaka w markecie - 5 - 7 euro
      pomidory - w sezonie można kupić już za 0,50 euro, poza sezonem są oczywiscie dużo droższe
      opakowanie szpinaku - 1 euro
      6 jajek tzw. "1" - ok. 1,30 euro, można kupić dużo taniej jajka typu "3"
      mleko niepasteryzowane - ok. 0,80, UHT jest tańsze
    • snoop825 a ja troche z innej beczki [lekki OT] 13.06.12, 20:32
      czy sa na tym forum panie, ktore zarabiaja 2000-2500 EUR NETTO / miesiac ?
      jesli sa to:
      1) czy od razu dostalyscie praca w takim przedziale wyjezdzajac z PL ?
      2) czy musialyscie mieszkac i zyc juz w tym kraju jakis czas i dopiero kilkuletnie, nie-polskie doswiadczenie zadecydowalo ?

jestem w szoku, bo ostatnio czytam bzdury typu, ze ceny mieszkan w Waw winduja np parki, ktore w Belgii zarabiaja po 2500 EUR NETTO wiec stac je kupowac tutaj mieszkania w PL za 500k - 1000k PLN )

a powazniej mowiac mam 2 lata doswiadczenia w pracy inzynierskiej i ostatnio rekruter proponowal mi 1400-1700 EUR NETTO w holandii ale stwierdzilem, ze to MALO !!!! jak na inzyniera....i ze gosc szuka jeleni (fakt juz taki, ze to rekruter, czyli cos dla siebie musi miec z tej pensji...)

dlatego kompletnie nie wiem, jak sie zabrac za poszukiwanie pracy od 2000 EURO NETT wzwyz i czy polakowi z polskim paszportem dadza na zachodzie od razu taka kase, czy musza byc (oprocz kilkuletniego doswiadczenia + jezyka danego kraju) jeszcze jakies wymogi ?
      • goere Re: a ja troche z innej beczki [lekki OT] 13.06.12, 21:04
        Ja mam, ale nie pomogę, bo studia robiłam już w Niemczech. Żeby dostać tyle na początek musiałabyś być bardzo dobra, albo stanowisko pilnie do osadzenia i nikogo "lokalnego", kto by się nadawał.
      • 83kimi Re: a ja troche z innej beczki [lekki OT] 13.06.12, 21:48
        snoop825 napisał:

> czy sa na tym forum panie, ktore zarabiaja 2000-2500 EUR NETTO / miesiac ?

To chyba zależy od kraju. Np. w Hiszpanii to raczej niemożliwe, tu 2500 netto to bardzo dobra pensja i tyle można zaarbiać na stanowisku kierowniczym. Natomiast w Niemczech jak najbardziej jest to możliwe.
        • malcontenta Re: a ja troche z innej beczki [lekki OT] 15.06.12, 21:59
          Belgia: pomoc pielegniarska od 3 lat
          troche ponad 1500€/mc , tzw. pieniadze wakacyjne otrzymywane raz w roku ok.1300€ + premia na koniec roku ok 800€+ zwrot podatkowy ok 1500€(kredyt hipoteczny)
          Mozna jakos przezyc..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka