Dodaj do ulubionych

Mandat za sikanie

17.06.12, 18:29
Na początku od razu powiem, że nie jestem jakąś pijaną nastolatką, która wysikała się byle gdzie, bo nie chciało jej się szukać WC. Wręcz przeciwnie. Mam 27 lat i jestem w 7. miesiącu ciąży. Wiadomo, w takim stanie często lata się do toalety i będąc w mieście często korzystam z WC w sklepach czy knajpach. Dzisiaj po południu jednak było inaczej. Po prostu nie było gdzie. Byłam na spacerze w okolicy jakichś domków jednorodzinnych. W akcie desperacji postanowiłam zrobić siku między żywopłotem, a zaparkowanym samochodem w bocznej, jak mi się wydawało, nieuczęszczanej uliczce. Tak więc przyjęłam odpowiednią pozycję (z takim brzuchem to niełatwe) i zaczęłam robić swoje, aż tu nagle zza rogu wychodzi jakaś pani policjant. Nie miałam czasu na jakąkolwiek reakcje. Pani zachowywała się wobec mnie bardzo nieprzyjemnie. Moje tłumaczenia, że jestem w zaawansowanej ciąży i na prawdę musiałam to zrobić, nic nie dały. Wypisała mi mandat 200 zł, na którym napisała "sikanie w miejscu publicznym". Co za wstyd :( Mandat oczywiście musiałam przyjąć. Powiedźcie, czy Waszym zdaniem to jest w porządku? Ja wiem, że nie powinnam, ale robiłam to na uboczu, nikt mnie nie widział, po prostu mus to mus. I jeszcze trafiłam na taką służbistkę :(

Wiem, że już po fakcie, ale wolałam przyjąć ten głupi mandat, niż potem tłumaczyć się w sądzie, dlaczego musiałam zrobić siku akurat wtedy. Spłonęłabym ze wstydu.
Obserwuj wątek
    • blake_carrington Re: Mandat za sikanie 17.06.12, 18:32
      Kobieta, nawet jesli jest w ciazy, powinna miec klase. Tobie tej klasy brak, za co ponioslas sromotna nauczke.
      Sikalas, dostalas mandat. Splalbym ze wstydu, gdyby moja zona zachowala sie w ten sposob. Polepnilas niewybaczalny afront, przynoszac ujme wszystkim ciezarnym kobietom.
      • alicja027 Re: Mandat za sikanie 17.06.12, 18:46
        Bez przesady. Ludzka rzecz, szczególnie, że to była sytuacja awaryjna. Nurtuje mnie tylko kwestia tego mandatu :(
        • blake_carrington Re: Mandat za sikanie 17.06.12, 18:52
          Mandat musisz zaplacic, nie masz wyjscia. Mimo wszystko zycze Ci wszystkiego dobrego i spokojnej ciazy, pomimo nietaktu, jakim wykazalas sie w miejscu publicznym.
      • l000l Re: Mandat za sikanie 25.06.12, 18:39
        blake_carrington napisał(a):

> Kobieta, nawet jesli jest w ciazy, powinna miec klase. Tobie tej klasy brak.

Sorry ale z tego, co piszesz widac, ze nie wiesz, co to takiego miec klase.
        Klasa z cala pewnoscia nie polega na maltretowaniu samej siebie z tak idiotycznego powodu.

Autorka watku zrobila jedyna sluszna rzecz, w jak najbardziej dyskretny sposob jaka mogla w danej sytuacji zrobic.
    • 0ii0 Re: Mandat za sikanie 17.06.12, 18:35
      kobieta kobiecie wilkiem
      • aga-kosa Re: Mandat za sikanie 17.06.12, 19:26
        Alicjo, to najdroższe siusianie w kraju.
        Gdyby to był mężczyzna policjant - pewnie puścił by płazem ale baba - nie!
        Gdyby tak każdy to spalone zostałyby wszystkie żywopłoty. Więcej szkody robią psy wyprowadzane na smyczy podnoszące łapę pod każdy krzaczek.
        Zbieram przesądy i tu:
        na nieżyczliwą osobę ciężarna powinna "kłapnąć " zębami przez lewe ramię i takiej istocie myszy ręczniki pogryzą i zrobią dziurę w ulubionym ciuchu w najbardziej widocznym miejscu.
        Myślę, że się uśmiechnęłaś a maleństwo kiedyś usłyszy mamusiną przygodę.:) aga
        • horpyna4 Re: Mandat za sikanie 17.06.12, 19:43
          To może przytoczę historyjkę jeszcze z czasów przedwojennych, na temat oczywiście.

Parka wracała do domu z jakiejś zabawy typu festyn, może na Bielanach, bo to było w Warszawie. I obojgu chciało się sikać.

Dziewucha miała opory przed sikaniem w miejscu publicznym, ale facet stanął pod jakimś murkiem i zaczął lać. No i oczywiście jak spod ziemi wyrósł policjant i wypisał mandat. Na co facet wręczył mu podwójną kwotę i zwrócił się do dziewczyny:

- Lij, Mańka! Ja funduję.
          • maitresse.d.un.francais cudne z Mańką!!! 19.06.12, 20:49
            a panów sikających pod murkami też tak gorliwie łapią?
          • ursz-ulka Re: Mandat za sikanie 25.06.12, 12:02
            Piękne...
    • ajaksiowa Re: Mandat za sikanie 18.06.12, 13:55
      Rozumiem że gdyby w pobliżu było WC napewno byś skorzystała,pani mundurowa zachowała się zwyczajnie nie po ludzku.Mogłabyś się odwołać od tego mandatu ale czy warto?Gdybym była sędzią to bym umorzyła-ale diabli wiedzą na kogo się trafi.Nie przejmuj się tym krytykiem który ma żonę ,,z klasą,,bo po nim raczej klasy nie widać.
      • Gość: meteora Re: Mandat za sikanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.12, 19:12
        odwołuj się!!Kobiecie w ciąży wolno wszystko..
        • alicja027 Re: Mandat za sikanie 19.06.12, 12:14
          Chyba to nie ma sensu :(

Dzięki za słowa otuchy.
          • szybiarz Re: Mandat za sikanie 25.06.12, 17:25
            ale ona żartowała :-)
        • maitresse.d.un.francais Kobiecie w ciąży wolno wszystko? 19.06.12, 20:50
          Znaczy tak nadczłowiek jest?

Nie, nie, sikać należało, zwłaszcza że wucetów publicznych nie ma.

Ja się tylko czepiam teorii, że wszystko wolno. ;-)
          • Gość: meteora Re: Kobiecie w ciąży wolno wszystko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.12, 18:19
            Kobieta w ciąży jest pod największą ochroną...To dziecko będzie Ci płacić emeryturę
            • maitresse.d.un.francais Re: Kobiecie w ciąży wolno wszystko? 20.06.12, 20:12
              Gość portalu: meteora napisał(a):

> Kobieta w ciąży jest pod największą ochroną...To dziecko będzie Ci płacić emery
              > turę

I dlatego jego matka jest nadczłowiekiem i może np. wyrzucić mnie z zajmowanego miejsca, bo bardziej jej się ono podoba niż to, które sama zajmuje?
              • Gość: . Re: Kobiecie w ciąży wolno wszystko? IP: 192.8.46.* 21.06.12, 13:00
                nie ale musisz zrozumiec ,ze w stanie zaawansowanym zdarzaja sie sytuacje awaryjne.
                • maitresse.d.un.francais Re: Kobiecie w ciąży wolno wszystko? 22.06.12, 21:33
                  Gość portalu: . napisał(a):

> nie ale musisz zrozumiec ,ze w stanie zaawansowanym zdarzaja sie sytuacje awary
                  > jne.

Toteż rozumiem. Patrz wyżej.
    • tsaria Re: Mandat za sikanie 22.06.12, 21:27
      Ta policjantka chyba w ciąży nie była:P
      Wstydzić to powinna się ona, należało wykazać empatię, co najwyżej pouczyć.

• kobieta.kierowca.bombowca Re: Mandat za sikanie 22.06.12, 21:31
      Ty się ciesz, że siku ci się tylko zachciało. Za konkret to nie daj boże w euro by cię policzyli.
    • georgia241 Re: Mandat za sikanie 22.06.12, 21:38
      Ale skąd wziął się tam policjant? Ja nie przyjęłabym mandatu. W sądzie bym okazała zaświadczenie lekarskie, że musiałam. Jak jeszcze nie zapłaciłaś, to się odwołaj. 7 dni jest na to.
      • marguy Re: Mandat za sikanie 22.06.12, 21:46
        ...na którym napisała "sikanie w miejscu publicznym"...

Naprawde tak to sformulowala?
        Powinna byla napisac, "za oddawanie moczu w miejscu publicznym"!
        Wiem, ze to administracyjny belkot ale w kodeksie nie ma sankcji za "sikanie".
        Sa tylko za "oddawanie moczu w miejscu publicznym".

Odwoluj sie!
        Nie dosc, ze jestes w sytuacji wyjatkowej, to przyczyna ukarania nie istnieje w zadnym z przepisow ;)
        • six_a Re: Mandat za sikanie 22.06.12, 21:58
          >"oddawanie moczu w miejscu publicznym".

jest za nieobyczajny wybryk, żaden policjant nie napisałby o sikaniu na mandacie.
    • stephanie.plum Re: Mandat za sikanie 22.06.12, 21:48
      nie przejmuj się.

teraz jest Ci łyso, ale będziesz się jeszcze z tego śmiała i wnukom opowiadała.
      :~)
      a policjantka ... cóż. jakby trzech podchmielonych karków sikało, na pewno nie byłaby taka służbistka, udawałaby, że nie widzi. a tak, złapała "przestępcę", opowiedziała się po stronie prawa i porządku. ech...

a zdążyłaś choć się wysikać, zanim nadciągnęła?
    • girl.anachronism Re: Mandat za sikanie 22.06.12, 22:01
      policjantka napisała na mandacie "sikanie w miejscu publicznym"? nie wierzę.
    • king.james Re: Mandat za sikanie 22.06.12, 22:59
      Trafiłaś na jakąś sucz, co tu dużo mówić. Przykre.
    • nosorozecwlochaty Re: Mandat za sikanie 22.06.12, 23:18
      Jeśli cię to pocieszy to też kiedyś po alkoholu dostałem mandat za sikanie w parku, ale z tego co pamiętam to było to chyba tylko 50 zł :)

Policjant zaczął mnie wypytywać przy okazji, gdzie pracuję, czym się zajmuję, na co grzecznie powiedziałem że to nie jego sprawa. Pamiętajcie, w sytuacji takiej jak ta nie może on żądać żadnej innej informacji poza tym co jest w dowodzie.

No i dowiedziałem się, że byłbym zwolniony z mandatu gdybym miał odpowiednie zaświadczenie od urologa. Nie pamiętam dokładnego słownictwa, ale chodzi o to że jak mi się zachce to nie mogę z tym zaczekać :)
      • marguy Re: Mandat za sikanie 23.06.12, 01:15
        Ta choroba to inkontynencja.

nosorozec ma racje,
        nie plac tylko bierz zaswiadczenie od lekarza i odwoluj sie.
    • facettt Dostalas za gapiostwo. 23.06.12, 01:35
      Przepisy sa - jakie sa.
      durne - niekiedy...

rozgladaj sie lepiej i nie panikuj.
      robie to od zawsze i nikt mnie jeszcze nie zlapal :)
      • facettt PS. 23.06.12, 02:01
        Chociaz oczywiscie.
        w Twojej sytuacji odwolaj sie.
        powinni Ci stawke mandatu obnizyc np. do 50 zeta.
        • swiete.jeze Re: PS. 23.06.12, 12:07
          Promocja dla ciężarnych?
          • facettt Jusz myslalem 23.06.12, 16:34
            ze zobacze Cie w towarzystwie jakiegos atrakcyjnego byka, a Ty dalej samopas po tej wsi ?
            jamlasica.jogger.pl/2005/08/06/nowa-akcja-bykom-stop/
            • swiete.jeze Re: Jusz myslalem 23.06.12, 17:58
              Z takich trunków to tylko kulawy niedźwiedź wchodzi w grę.
              • facettt Re: Jusz myslalem 23.06.12, 18:29
                swiete.jeze napisała:

> Z takich trunków to tylko kulawy niedźwiedź wchodzi w grę.

No to on rzeczwiscie kulawy, bo tylko 12-14 volt.
                - takie to ja w przedszkolu pijalem.
                A na Bieszczady to sie tez nie pisze, bo tam ni ma GS-ow, to i ni ma laweczek,
                wiec nie moglbym z Guciem napic sie tego Mocnego Byka.
                upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/40/Miedzyzdroje_pomnik_laweczka_Holoubka.jpg______________________________________________
                Dzisiaj imieniny Gucia
                Gucio gume ma do zucia.
                Lucia zzarla gume Gucia
                Gucio g.... ma do zucia.
                • facettt Re: Jusz myslalem 23.06.12, 18:30
                  upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/40/Miedzyzdroje_pomnik_laweczka_Holoubka.jpg
      • the.better.man Re: Dostalas za gapiostwo. 23.06.12, 02:07
        Co za wredna baba, aż nie mogę uwierzyć! Dziwię się, że przyjęłaś mandat. Nie traktuj tego jako wstyd. Definicja słowa wstyd kompletnie nie pasuje do Twojej sytuacji. Niesamowity pech, że zostałaś akurat przyłapana. Ale takie rzeczy się zdarzają, można się rozglądać i nikogo się nie widzi, a nagle nie wiadomo skąd pojawia się policjant. Osobiście nie przyjąłbym mandatu. Gdybym był Twoim mężem odnalazłbym tę policjantkę i wykorzystał swoje znajomości żeby w różnych sytuacjach została potraktowana tak jak Ty przez Nią. Po prostu bym nie popuścił!
        • public.static.void.main Re: Dostalas za gapiostwo. 23.06.12, 12:12
          Ojej jaki Ty twardziel jesteś...
    • swiete.jeze Re: Mandat za sikanie 23.06.12, 08:11
      1/10
    • kora3 Szczerze to nie wierzę, że 23.06.12, 08:44
      policjantka napisała, że za "sikanie" w miejscu publicznym. Brzmi to jak z dowcipu o milicjantach i "niemaniu" świateł.
      Termin "sikać" to kolokwializm, wyraz potoczny, który nie funkcjonuje w terminologii urzędowej, a to znaczy, ze pani wystawiłaby mandat za wykroczenie, które ...nie istnieje:)

A co do całej reszty historyjki - no tak, kobieta w ciąży czasem czesto lata do wc i trudniej jej na ogół powstrzymać palącą potrzebę pójscia do toalety niż innym ludziom. Publicznych toalet nie ma na kazdym rogu każdej uliczki, a i są takie uliczki, gdzie nie ma żadnej knajpki, pubu, czy jakiegokolwiek miejsca z WC, gdzie mozna wejśc i z niego skorzystać.

Ja to wszystko rozumiem, ale z drugiej strony wiesz, poza kobietami w ciązy są jeszcze ludzie mający problem z pecherzem, z nietrzymaniem moczu itd. W zasadzie wszyscy mogliby sobie "sikać" na ulicy, gdzie nie ma toalety.
      Czy zaraz nalezał ci się mandat? No nie - uwazam, ze pani (jesli to prawda) przegięła, wystarczyłoby pouczenie. Inna sprawa, że skoro wiesz, ze w ciązy masz parcie na czeste i nie do powstrzymania dłużej oddawanie moczu, to po jakie licho spacerujesz tam, gdzie nie ma gdzie sie w cywilizowany sposób "wysikać". Inna sprawa, jak ktoś dostanie np. gwałtownego i nieoczekiwanego ataku biegunki, a inna jesli wie, że ma taki kłopot i sam, bez zadnego interesu tylko tak dla przyjemnosci idzie tam, gdzie toalet niet.
    • gram.w.zielone Re: Mandat za sikanie 23.06.12, 15:14
      Nie wierze.

Kto kiedykolwiek widzial na swoim osiedlu policjantke patrolujaca okolicje solo i na piechote?

Do tego sikanie na mandacie.

Niemozliwe.
    • chcesztomasz Re: Mandat za sikanie 23.06.12, 15:25
      Po co chodzisz na spacery do takich miejsc jak..no wiesz?
      Czy na prawdę nie było możliwości dać sobie 5 minut na jakieś wstępne poszukiwania zanim...no wiesz? Skoro to były domki jednorodzinne można było jakoś dobić się i zapytać czy nie mogłabyś bo masz brzuch...
      Poza tym miejsce publiczne to miejsce publiczne, nie wolno to nie wolno - jeszcze jakieś krzaki rozumiem ale koło samochodu, w uliczce.

Poza tym 200 zeta na Polskie warunki to chyba przesada.
    • devilyn Re: Mandat za sikanie 23.06.12, 15:28
      Mój kolega dostał ostatnio mandat za sikanie na poboczu w lesie...nie ma zmiłuj...ale on dostał 100 zł...
      • chcesztomasz Re: Mandat za sikanie 23.06.12, 15:45
        Mi się coś przypomniało odnośnie tego lasu.
        Mieszkam na wsi, przy głównej ulicy. Między ulicą a moim domem jest łączka ( kawałek pola z rowem porośnięty trawą ). Robiono droge na Jełro i był kilkugodzinny korek. Panowie ( młode chłopaczki) nie wytrzymali - wysiedli z samochodu w 4, stanęli w rządku na poboczu ulicy, tyłem do niej wyjęli co trzeba i siur do rowu, może nawet poleciało na łączkę co nieco. Ja w tenże upalny dzień siedziałam na balkonie centralnie naprzeciwko nich - było na co popatrzeć więc się nie obraziłam, mandatu nie dostali jakimś cudem :D
    • candy_cat Re: Mandat za sikanie 23.06.12, 15:48
      Trudno. Ja ze wzgledu na ciaze bym cie tylko pouczyla, pani policjant byla najwyrazniej w bojowym nastroju.

Podejdz do sprawy z dystansem i z humorem: skorzystalas z najdrozszego kibla swiata, teraz nawet Emiraty czy Japonia nie sa ci straszne! ;)
    • kseniainc Re: Mandat za sikanie 23.06.12, 18:09
      jak dobrze pamiętam temat raz został zdjęty(wtedy się wypowiedziałam), ale wypowiem się i teraz, a co mi tam;-)
      Sikaniu w miejscach publicznych (oprócz publicznych toalet rzecz jasna) mówię NIE.
      Ale bądźmy ludźmi;-) Kobieta w ciązy odczuwa nacisk na pęcherz i przymknęłabym tym razem oko.Pouczyłabym.
    • sabrilla Re: Mandat za sikanie 25.06.12, 23:18
      Nie musiałaś przyjąć mandatu. To raz.
      Dwa sikanie w miejscu publicznym to fajne nie jest, ale jako jednostka, która dwa razy w ciąży była wiem, o co chodzi. I nie miałabym żadnego stresu, żeby w sądzie na ciążę to zwalić.
      • azjaodkuchni Re: Mandat za sikanie 26.06.12, 17:48
        Moja koleżanka zapłaciła mandat za hodowanie komarów w domów. Co prawda nie w Polsce, ale też się wszystkie śmiałyśmy. Kasy szkoda, ale będzie co wnukom opowiadać. A tu historia o hodowli komarów na otarcie łez:
        azjaodkuchni.blogspot.sg/2012/03/mandat-za-dziecko-komara.html
    • scibor3 Re: Mandat za sikanie 26.06.12, 20:30
      Nie wiem czy to jest prawda ale słyszałem, że gdzieś w USA jest prawo, które ciężarnej w potrzebie pozwala narobić wszędzie, nawet do czapki policjanta. Było ładnie poprosić panią policjantkę o czapkę, w nią narobić i pójść do sądu. Może i my dorobiliśmy by się podobnego prawa ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka