polaniola
23.10.12, 14:31
Czy mam obowiązek poinformować pracodawcę o tym, że jestem w ciąży?
Pracuję na podst. umowy na czas określony (5 lat), umowa kończy się za miesiąc, będę wtedy w 4. miesiącu ciąży. Mam pewność, że otrzymam kolejną umowę na następne 5 lat, jeśli pracodawca nie dowie się, że jestem w ciąży. Mam też, niestety, pewność, że NIE otrzymam jej, jeśli pracodawca dowie się o ciąży.
W moim interesie jest nie informować o ciąży (oczywiście jeśli uda się ukryć mój stan jeszcze przez miesiąc), aby otrzymać nową umowę. Co prawda umowa ulegnie przedłużeniu do dnia porodu, ale nie będę miała urlopu macierzyńskiego ani powrotu do pracy... Wolałabym dostać nową umowę na 5 lat.
Mam jednak wątpliwość, czy prawo nie nakłada na mnie obowiązku poinformowania o ciąży?
Co więcej, czy nowa umowa, jeśli dojdzie do jej podpisania, będzie prawomocna? Czy jeśli już po jej podpisaniu wyjdzie na jaw, że jestem w ciąży, to pracodawca będzie mógł wyciągnąć względem mnie jakieś konsekwencje lub unieważnić umowę?
Czy nowa umowa będzie chronić mnie aż do końca urlopu macierzyńskiego i będę miała prawo wrócić potem do pracy?
Bardzo proszę o odpowiedzi.