Dodaj do ulubionych

"Inteligentne" wykształcone. :)

17.11.12, 15:49
Czasem odnoszę wrażenie, że JEDYNE słowa, jakie znają kobiety, to: "słuchaj", "wiesz co?", "dokładnie", "o co ci chodzi?!, "generalnie", "generalizujesz", "wygenerować", "strategia", "lata świetlne", "w tym momencie", "troszeczkę", it.p., używane nie tylko przesadnie często, ale i w nieodpowiednich okolicznościach :)))))). ...Czy to JEDYNE słowa, jakie znają? :) Natomiast na zakończenie NIEMAL każdego jednego zdania, używają słowa: "Tak?", "tak?" :). To tak, jak przed jeszcze jakimiś kilkunastoma zaledwie laty używali... - nie chcę tego powiedzieć, ale tak było - ćwierćinteligenci na zakończenie NIEMAL każdego jednego zdania słowa: "Nie?, "nie?" :))) PRZERAŻAJĄCE jest to, że rzekomo inteligentne kobiety (lub UWAŻAJĄCE się za "elokwentne"), wypowiadające się często w mediach, w różnych audycjach, programach, it.p. STALE używają takiego swojego... "krasomówstwa".
Obserwuj wątek
    • michael_praed Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 15:50
      To BARDZO ULUBIONE przez kobiety, choć RÓWNIE NIESŁUSZNIE przez nie używane (co ulubione) w wielu sytuacjach, przypadkach, słowa.
      :)
      • six_a Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 15:52
        co to znaczy: "bardzo ulubione"?

i panuj nad bełkotem, nie?
        tak!
    • michael_praed Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 15:52
      Aaaaaaa: ZAPOMNIAŁEM o "NOWOŚCI" :).
      Obecnie najbardziej na topie są wariacje słowa "fajny". N.p. : "fajnie", "zrobić coś fajnego", "fajny", "To jest FAJNE", it.p. :).
      ..."Intelektualistki"... :)
      • good_morning Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 15:55
        no nie wiem
        ty chyba zahibernowany byles przez jakis czas
      • rotkaeppchen1 Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:04
        No nie wiem, czy okreslenie "fajny" to taka nowosc? Pamietam, ze moja babcia, dwadziescia lat temu narzekala, kiedy mowilam, ze cos jest fajne. Ponoc to wtedy byla nowosc i okreslenie naduzywane przez mlodziez...
        Co mnie najbardziej denerwuje i do czego w ogole nie moge sie przyzwyczaic, to z jednej strony przekrecanie polskich slow, typu wogle, boszzzz, itd, z drugiej nagminnne uzywanie angielszczyzny, z trzeciej "spolszczanie" tej angielszczyzny, czyli okreslenia typu fejsbuk, riserczowac, dedlajn, cos na "tu du", itd. Zupelnie nie rozumiem tej nowej mody, tym bardziej mnie to razi, ze mieszkam od paru lat za granica i zupelnie nie moge przyzwyczaic sie do tych najnowszych trendow. Calkiem beznadziejnych a wprowadzanych wlasnie przez osoby niby wyksztalcone i na mniej lub bardziej istotnych stanowiskach.
        • grassant Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:18
          dwadziescia lat temu narzekala,

to słowo rozpowszechniło się co najmniej od okupacji niemoieckiej:)))
          • rotkaeppchen1 Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:23
            Tak ale do naszego domu wprowadzilam je ja, dwadziescia pare lat temu. Dlatego wtedy narzekala. Moze wczesniej tez ale tego juz sie nie dowiem :D
            • grassant Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 17:01
              moj dziadek mówił, że za jego dziecięcych lat było w powszechnym użyciu, ale dokładnie kiedy nie dowiem sie od niego. :)
        • michael_praed Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:33
          Ja wiem, że słowo"fajny" istnieje od BARDZO dawna.
          "Sęk" w tym, że STALE używają słowa tego kobiety wypowiadające się w mediach - w DODATKU publicznych.
          ...Żałosne to.
          • michael_praed Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:34
            Trochę więcej klasy i trochę wyższy poziom MOGŁY by prezentować.
          • rotkaeppchen1 Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:39
            To ja juz wiem, dlaczego ja nie uzywam tego slowa stale (pomijajac fakt, ze na codzien mowie po niemiecku): nie wypowiadam sie w mediach :D
            • michael_praed Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:46
              Bo widocznie Ty rotkaeppchen1 jesteś FAKTYCZNIE inteligentna.
              A nie, jak tamte, "inteligentna". :)
              ŻAŁUJĘ w zw. z tym, że to nie Ty mówisz w mediach.
              • grzeczna_dziewczynka15 Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 19.11.12, 21:54
                Michael Praed,

tak to jest z mediami, że, żeby się utrzymać na powierzchni, muszą zarabiać. Jak mają zarabiać, to niekoniecznie liczy się jakość, ale masowość. Słowem, żeby trzaskać kasę, oferują to odbiorcom, co ci przyjmą.

Więc może, zamiast prowadzić pseudo-badania socjolingwistyczne pobierając materiał z kiepskich źródeł, zmień źródła?

Słowem, nie czytaj pudelka i nie oglądaj Dzień dobry TVN, a okaże się, że osoby medialne, obojga płci, potrafią się sensowniej wypowiedzieć.
          • jeriomina Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:42
            Sęęęęęek? To kto ma to drzewo, Lutman?
      • leniwy_pierog Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 19:02
        Słowo "fajne" było modne i nadużywane mniej więcej w czasach młodości mojej mamy, co niezwykle gorszyło i oburzało babcię. Jaka to nowość?
      • mgla_jedwabna Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 18.11.12, 20:06
        Ja kiedyś "fajny" znalazłam u Prusa, włożone w usta żydowskiego handlarza, prawdopodobnie jako naleciałość z jidysz.

W niemieckiem jest "fein" (podobne znaczenie do angielskiego "fine", wymowa taka sama), prawdopodobnie tu mamy źródło.
    • sumire Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 15:57
      wiesz co? generalizujesz.
      • grassant Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:20
        doladnie. generalnie pieprzy.
      • michael_praed Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:34
    • samuela_vimes Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:00
      wiesz, generalnie to dziwne kobiety znasz troszeczkę!
      • michael_praed Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:36
        Ja ich nie znam.
        Ja je słyszę w mediach, w kawiarniach (JAK między sobą rozmawiają), it.d.
    • swiete.jeze Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:06
      Patrząc na twój styl pisma można powiedzieć, że trafił swój na swego.
      • sundry Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:13
        Aż dziw, że dziś "facetka" się nie pojawiła:)
        • maitresse.d.un.francais Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 18.11.12, 18:51
          Tak, brak "facetki" mnie także zastanowił.

Tak samo wprawdzie mówią mężczyźni w mediach, no ale to nie jest temat dla naszego trolla.
      • silverbaum Styl pisma ? 17.11.12, 16:21
        swiete.jeze napisała:
        > Patrząc na twój styl pisma można powiedzieć, że trafił swój na swego.

Stylu pisma tu nie widac, Aniele.

Co najwyzej styl pisania.
        • swiete.jeze Re: Styl pisma ? 17.11.12, 16:48
          > Stylu pisma tu nie widac, Aniele.
          >
          > Co najwyzej styl pisania.

Racja.
      • michael_praed Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:38
        A cóż masz mi do zarzucenia.
        Poza tym... ja przynajmniej MÓWIĘ ładnie.
        A skoro one mówią, jak mówią, to BOJĘ się pomyśleć, JAK one piszą dopiero. :)

...A co taka zła?
        ...Uderzyłem w czuły punkt? :)
        "Uderz w stół a nożyczki się odezwą". :)
        • po-trafie Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 17:04
          Robisz błędy ortograficzne, nadużywasz znaków interpunkcyjnych i przekręcasz przysłowia czy też powiedzenia. Trochę jakbyś nie odróżniał reklamy od reklamacji ale bardzo mądrze się o nich wypowiadał ;-)
          Fajnie to tak, nie?
    • krakoma Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:13
      ja znam jeszcze palant
      • aanikaa Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:20
        :D
    • berta-death Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:25
      Poziom rozmów i rozmówców jest wprost proporcjonalny do poziomu odbiorców. Komuna się skończyła. Teraz media mają zarabiać a nie edukować.
      • michael_praed Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:41
        BRAWO - najmądrzejsza dotychczas wypowiedź w tym wątku.
        To smutne, ale tak właśnie jest.
        ZGADZAM się z Tobą.
    • light_in_august Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:35

> Natomiast na zakończenie NIEMA
      > L każdego jednego zdania, używają słowa: "Tak?", "tak?" :

A czym się różni - w mowie oczywiście - "tak" pisane małą literą od tego wielką? Bo czegoś tu nie załapałam... Że jakaś emfaza na to TTTT...?
      Ale wiesz co? Generalnie bredzisz jak potłuczony i do tego w tym momencie przynudzasz (i to wcale nie troszeczkę :()
      • michael_praed Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:42
        Następna obrażona?
        "Uderz w stół, a nożyczki się odezwą". :)
        • light_in_august Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 17:04
          E tam, od razu obrażona. Potwornie pyszałkowato i czepialsko zabrzmiał Twój pierwszy post (reszty nie czytałam, biję się w mą wątłą pierś), a tego zwyczajnie nie trawię.
    • wersja_robocza Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:38
      No.
    • potworski Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:41
      michael_praed napisał:

> Czasem odnoszę wrażenie, że JEDYNE słowa, jakie znają kobiety

Kobiety? Facetki chyba...
      • michael_praed Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:44
        Dopóki one będą używały słów : "mężczyzna", "mężczyźni", dopóty ja będę używał: "kobieta", "kobiety". :)
      • rurzowiutki Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:48
        facet - facetka
        kobieta - kobieciarz

?
        • michael_praed Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:54
          Nie.

Facet - facetka.
          Mężczyzna - kobieta.

Ot.
          • rurzowiutki Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 17:00
            nie za bardzo rozumiem
            facetka to kobieta, ktora przejela za duzo meskich cech?
    • mariuszg2 Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:45
      michael_praed napisał:

> Czasem odnoszę wrażenie, że JEDYNE słowa, jakie znają kobiety, to: "słuchaj", "
      > wiesz co?", "dokładnie", "o co ci chodzi?!, "generalnie", "generalizujesz", "wy
      > generować", "strategia", "lata świetlne", "w tym momencie", "troszeczkę", it.p.
      > , używane nie tylko przesadnie często, ale i w nieodpowiednich okolicznościach
      > :)))))). ...Czy to JEDYNE słowa, jakie znają? :) Natomiast na zakończenie NIEMA
      > L każdego jednego zdania, używają słowa: "Tak?", "tak?" :). To tak, jak przed j
      > eszcze jakimiś kilkunastoma zaledwie laty używali... - nie chcę tego powiedzieć
      > , ale tak było - ćwierćinteligenci na zakończenie NIEMAL każdego jednego zdania
      > słowa: "Nie?, "nie?" :))) PRZERAŻAJĄCE jest to, że rzekomo inteligentne kobiet
      > y (lub UWAŻAJĄCE się za "elokwentne"), wypowiadające się często w mediach, w ró
      > żnych audycjach, programach, it.p. STALE używają takiego swojego... "krasomówst
      > wa".

dokładnie, choć troszeczke generalizujesz. Wiesz co? taka ich strategia...lata świtlne miną aby generować w tym momencie co nie?
      • michael_praed Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:53
        Pewnie nie chodziły do podstawówki, skoro NAWET nie wiedzą dobrze, czym są rzeczywiście lata świetlne. :)
        Kiedyś jedna próbowała je bronić, że to taka "przenośnia".
        JEDNAK marna to obrona.
        Do próby ukazania bowiem, jak dany przedział czasowy WYDAJE się być (n.p. komuś czekającemu) bardzo długi, albo, jak bardzo pod względem technicznym jesteśmy daleko w tyle za jakimś krajem, ODPOWIEDNIĄ przenośnią było by słowo, n.p.: "wieki". Albo: "tysiąclecia".
        Ale NIE: "lata świetlne".
        :)))))))))))))))))))
        • gyubal_wahazar Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 18:55
          A masz cokolwiek na poparcie swej tezy, o wyższości tysiącleć czy wieków nad latami świetlnymi, samozwańczy arbitrze elegancji ?
          • six_a Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 19:05
            tysiącleci - generuj poprawnie noooo.
            • gyubal_wahazar Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 19:21
              W rzeczy samej, madame ;)
        • leniwy_pierog Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 19:09
          A pan wykształcony dlaczego używa tej paskudnej i bezmyślnej kalki z angielskiego "wydaje się być bardzo długi", zamiast polskiej konstrukcji "wydaje się długi"?
    • rurzowiutki Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:46
      i teraz w tym watku odezwa sie wszystkie, ktore sa tepe ale wydaje im sie ze sa madre i wyksztalcone
      zle - chcialyby byc takie madre i wyksztalcone ale zdaja sobie sprawe ze nie nigdy nie beda i z tego powodu maja kompleks
      • michael_praed Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:48
        JUŻ się takie odezwały. :))
        Ale odezwały się i kobiety na poziomie.
        • rurzowiutki Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 16:50
          ktore?
    • anna_sla Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 17:49
      wiesz co? Dokładnie masz rację, bo generalnie w tym momencie niemal każda z nas uważa, że nic w tym złego. A w ogóle to słuchaj, troszeczkę generalizujesz, tak? ;)
    • gyubal_wahazar Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 18:49
      Czas na wymianę klawiatury, Predziu. No chyba, że umiesz naprawić samego capslocka. I nie pij więcej frugo przy komputerze, ani nie chrup czekoladowych wafli
      • rurzowiutki Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 18:58
        oo gyubal widze, ze wyszedles z kaluzy
        • gyubal_wahazar Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 19:03
          Słowem - nasz widzenie
          • rurzowiutki Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 19:07
            nasz Ci?
            • gyubal_wahazar Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 19:14
              A może głosy jeszcze słyszysz ?
    • leniwy_pierog Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 19:01
      Wiesz co? Generalizujesz. Generalnie jest tak, że niewiele osób umie się ładnie wypowiadać, tak? Bo nikt ich tego nie uczy. Dotyczy to i kobiet, i mężczyzn. A już przy włączonych kamerach to nawet osobom elokwentnym na co dzień zdarza się opowiadać kompletne głupoty i to fatalnym językiem. Skutek stresu, zwykle przechodzi jak ktoś nabędzie trochę doświadczenia i przestanie się bać kamery.
      • rurzowiutki Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 19:12
        super piszesz
        takie wywazone masz zdanie
        • leniwy_pierog Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 19:18
          To jet właśnie wspomniane obycie:) Piszę bardzo dużo, więc umiem wyrażać się w takiej formie. Wolę nie myśleć, jakie bzdury wygadywałabym ,gdybym musiała się nagle wypowiedzieć przed kamerą. Ale polityków, dla których to codzienność nic nie tłumaczy.
          • rurzowiutki Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 19:33
            albo po alkoholu
    • konwalia55 Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 19:22
      eee tam...
      ale poniewaz niewiele jest kobiet w moim otoczeniu, to moze nie bierz jednak mojego zdania pod uwage ;-)
    • hildegarda-z-plocka Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 19:43
      a ja zauwazyłam, że większość kobiet, które znam, naduzywa slowa "dokladnie" (no, jedno z wymienionych) natomiast faceci naduzywają raczej "generalnie" oraz (o zgrozo!) bynajmniej jako przynajmniej. więc i tak 2 do jednego dla babek :P
    • jan_hus_na_stosie2 Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 20:05
      doprawdy?

• blondynka.online Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 20:40
      Ja tych słów nie używam. I nie znam takich kobiet. Może dlatego, że nie mam telewizora.

Ale chciałabym cie zapytać, dlaczego mężczyźni używają wyrażenia "mieć fan" i co ono znaczy.
      • fuks0 Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 19.11.12, 20:08
        pewnie to takie częściowe spolszczenie do "have fun" -> jak nie wiesz co to znaczy, to gdzieś w internecie powinnaś być w stanie znaleźć odpowiednie tłumaczenie
    • eat.clitoristwood Niechlujstwo językowe 17.11.12, 20:58
      jest powszechne, niezależne od pochodzenia czy wykształcenia.
      Niemniej tytuł, jak i pierwszy wpis w wątku, można o kant dupy roztrzaść.
    • lacido Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 22:54
      > :)))))). ...Czy to JEDYNE słowa, jakie znają? :) Natomiast na zakończenie NIEMA
      > L każdego jednego zdania, używają słowa: "Tak?", "tak?" :).

niemal do szły doprowadza mnie kończenie wypowiedzi słowem "tak" które jest ni to stwierdzeniem ni to pytanie takie nie wiadomo co
      powiedziałam to ostatnio na "randce" po czym zaobserwowałam taką tendencję u faceta i ja się dziwię, że nie chciał się więcej spotkać ;)
    • mam.kaszel Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 17.11.12, 23:03
      telewizja jest dla plebsu
    • nie.mam.20 ty musisz byc bajecznie bogaty 18.11.12, 00:45
      zadnych innych zmartwien.
    • wacikowa Re: "Inteligentne" wykształcone. :) 18.11.12, 01:16
      No.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka