Dodaj do ulubionych

Jak bronić się przed gwałtem?

20.12.12, 11:12
Gwałty zdarzają się bardo często. Niestety nie możemy tego uniknąć tak więc jak się bronic przed tym gwałtem. Macie jakieś pomysły jak skutecznie się obronić?
Obserwuj wątek
    • jan_hus_na_stosie2 Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 11:13
      bartii934 napisał(a):

> Gwałty zdarzają się bardo często

w RPA owszem

• wez_sie Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 11:17
      niewychodzic z domu
    • six_a Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 11:20
      >Niestety nie możemy tego uniknąć

no jak nie możemy, to i nie unikniemy.
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 12:40

six_a napisała:

> >Niestety nie możemy tego uniknąć
        >
        > no jak nie możemy, to i nie unikniemy.

Właściwie to najlepiej byłoby polubić.
        Jak z pracą :D
        • bartii934 Re: Jak bronić się przed gwałtem? 24.12.12, 10:24
          Można tego uniknąć. Moja dziewczyna się obroniła przed gwałtem.
          Na szczęście miała gaz pieprzowy i dzięki temu unikła takiego strasznego przeżycia. Jak nie wiesz człowieku o czym mówisz to lepiej nie udzielaj się wcale.
      • wielkafuria Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 14:17
        no więc właśnie...
        nie możemy przewidzieć kiedy nam spadnie doniczka na głowę, ani kiedy się natkniemy na jakiegoś psychopatę. Można nosić nóż w torebce tylko może się okazać że nie zdążymy go wyjąć :(
    • coffei.na Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 11:32
      wymiękam...na prawdę każdy poważniejszy temat od razu jest atakowany!
      może i nie aż tak często (oby) ale każda z nas może być narażona..jest to straszne,a psychika kobiety na zawsze może okazać się nie do naprostowania..najlepiej nauczyć się paru chwytów/uników z samoobrony, sprawi to,że poczujemy się pewniej,a nic tak nie cieszy jak możliwość ćwiczenia-no bo w końcu na kimś trzeba się poduczyć :)
      jak mawiała moja mama : po guzikach wal!
      -
      www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=i3Jv9fNPjgk

I can't be the answer
      • jan_hus_na_stosie2 Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 11:37
        a może porozmawiajmy o przemocy kobiet wobec mężczyzn

www.youtube.com/watch?v=3Z_mJWRuKho&t=0m31s
        • coffei.na Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 12:05

> a może porozmawiajmy o przemocy kobiet wobec mężczyzn

> www.youtube.com/watch?v=3Z_mJWRuKho&t=0m31s

Więckiewicz & Koterski są the best...

a o co konkretnie Ci chodzi?? o taką przemoc :

www.youtube.com/watch?v=GGJRlQRiiNw
          czy coś w tym guście....

www.youtube.com/watch?v=SBXVx71Hgcw
          :P
        • nie.mam.20 Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 12:50
          wlasnie....

nigdy nie wiadomo, kiedy nas dopadna. Niektore wykorzystaja i rzuca, albo beda sie psychicznie znecac.
          • coffei.na Copy,nie filozuj... 20.12.12, 13:04

> nigdy nie wiadomo, kiedy nas dopadna. Niektore wykorzystaja i rzuca, albo beda
            > sie psychicznie znecac.

Jeżeli mężczyzna zna swoją wartość-to my również jesteśmy w stanie spojrzeć na niego przychylnym okiem,oczko puścić,kantem puścić,przerzuć,wyssać-ale tylko co ma najlepszego!
            Jak słabym jest to mała musztra mu nie zaszkodzi-jeszcze dziękować powinien,ze jaka kobiecinka na dobrą drogę sprowadzić zdołała..łałała

Idz spać,bo znowu zaraz będzie na mnie!
            • nie.mam.20 daj mi godzinke, jeszcze pare watasow 20.12.12, 13:12
              czytalas basnie z tysiaca i jednej nocy? moze bys co dopisala w scenariuszu? :P
              • coffei.na Re: daj mi godzinke, jeszcze pare watasow 20.12.12, 13:17

> czytalas basnie z tysiaca i jednej nocy? moze bys co dopisala w scenariuszu? :
                > P

oczywiste! to było tak na szybciora pisane...bez emocji prawie że :)
                obiecuję poprawę :D
                ale tak na sucho nie przejdzie,tak jednostronnie tak...brzydko Copy..wręcz okrutnie..wręcz :)
                • nie.mam.20 Re: daj mi godzinke, jeszcze pare watasow 20.12.12, 13:39
                  bo wrecz jest zawsze okrutne :P

www.youtube.com/watch?v=yQNVB1ghR9c
            • wielkafuria Re: Copy,nie filozuj... 20.12.12, 14:19
              nie ogarniam :) o czym Wy rozmawiacie :P ?
              • coffei.na takie tam... 20.12.12, 14:23
                bajerowanie po całości Słonko..:*
                • wielkafuria Re: takie tam... 20.12.12, 14:41
                  a no to ok :P
              • nie.mam.20 Re: Copy,nie filozuj... 20.12.12, 14:23
                to sie nazywa wstepna gra, uwodzenie slowem. kiedy sprawozdanie z damskiego wieczoru? ;)
                • coffei.na jak Ci się przyśni.... 20.12.12, 14:25
                  Misiu...:P
                  • nie.mam.20 Re: jak Ci się przyśni.... 20.12.12, 14:27
                    chyba wroce do ksiazek :(
                    • coffei.na Re: jak Ci się przyśni.... 20.12.12, 14:28
                      nie trać nadziei :*
                      branoc!
      • six_a Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 11:50
        > każdy poważniejszy temat od razu jest atakowany!
        nie martw się, kiedyś zaczniesz odróżniać spam od wątku.
        czekamy na reklamy.
      • nie.mam.20 Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 12:48
        paluszki w widelki i w oczka,
    • headvig Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 12:58
      no nie wiem, ja bym instynktownie celowała kolanem albo piątą w jajka...
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 12:59

headvig napisała:

> no nie wiem, ja bym instynktownie celowała kolanem albo piątą w jajka...

Jeśli przed gwałtem zamierzasz bronić się dopiero w czasie kontaktu fizycznego to jesteś niemal skazana na niepowodzenie. Bo to jest DUŻO za późno.
        • headvig Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 13:10
          > Jeśli przed gwałtem zamierzasz bronić się dopiero w czasie kontaktu fizycznego
          > to jesteś niemal skazana na niepowodzenie. Bo to jest DUŻO za późno.

nie mam w zwyczaju prowokować, podejrzane zaułki omijam a po ciemku chodzę z bodygardem.

jeśli dochodzi do napadu znienacka, to nie ma przecież czasu na zastanawianie się nad taktykami zapobiegawczymi...
          • swiete.jeze Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 13:18
            headvig napisała:

> nie mam w zwyczaju prowokować, podejrzane zaułki omijam a po ciemku chodzę z bo
            > dygardem.
            >
            > jeśli dochodzi do napadu znienacka, to nie ma przecież czasu na zastanawianie s
            > ię nad taktykami zapobiegawczymi...

Błądzisz kobieto.
            szprotestuje.wordpress.com/2012/11/28/oczy-ofiary/
            To, że ktoś w ciemnym zaułku zaciągnie cię w krzaki, to jest bardzo powszechne wyobrażenie gwałtu, które nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością, ale FK jest chyba za mało poważne na ten temat.
            • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 13:23

> To, że ktoś w ciemnym zaułku zaciągnie cię w krzaki, to jest bardzo powszechne
              > wyobrażenie gwałtu, które nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością

O właśnie...
              Co nie zmienia faktu że ciemne zaułki warto omijać. I to niezależnie od ryzyka napaści na tle seksualnym.
            • headvig Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 13:25
              pewnie masz rację, nie wspominając już nawet o gwałcie/przemocy domowej. a wskazówki faktycznie dobre.
        • wielkafuria Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 14:23
          czyli sugerujesz ze nie powinno się chodzić samemu, nie powinno sie wychodzic po zmroku, zakładać krotkiej spodniczki oraz nosić szpilek.
          chociaz szpilka to w sumie moze posluzyc do obrony...
          • anemia.sierpowata Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 15:15
            > chociaz szpilka to w sumie moze posluzyc do obrony...

Juz cie widze, jak zaatakowana z zaskoczenia zachowujesz zimna krew na tyle, zeby w ogole pomyslec o uzyciu szpilki w celu samoobrony.
      • wielkafuria Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 14:21
        podobno można też wbić palce w oczy.
        natomiast na sama mysl robi mi się słabo, bo już widzę jak paznokcie wbijaja sie w gałki oczne napastnika i zostają takie nabite już :(
        • headvig Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 15:28
          wielkafuria napisał(a):

> podobno można też wbić palce w oczy.
          > natomiast na sama mysl robi mi się słabo, bo już widzę jak paznokcie wbijaja si
          > e w gałki oczne napastnika i zostają takie nabite już :(

u mnie by się to nie sprawdziło, paznokcie się noszą na maksymalnie krótko...
    • jeriomina Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 13:35
      Unikać miejsc odludnych, samotnych powrotów. Ale to nie jest największy problem.
      Znacznie większy odsetek gwałtów to gwałty na randkach, gwałty dokonane przez osobę, którą ofiara zna. A zatem nie zachowywać się dwuznacznie, nie prowokować strojem, zachowaniem, gestami. Owszem, zaraz tu będzie wielkie oburzenie feministyczne na mnie ale taka jest PRAWDA, jeśli chodzi o facetów, uświadomcie to sobie, kobiety i nie róbcie z siebie niewiniątek. Znaczna mniejszość mężczyzn to dżentelmeni, którzy wiedzą, że nawet jeśli po intensywnych przytulankach kobieta mówi nie, to znaczy nie i trzeba się wycofać. Większość nawet strój i uśmiech uzna za zachętę do wszystkiego.
      • swiete.jeze Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 13:45
        > Znacznie większy odsetek gwałtów to gwałty na randkach, gwałty dokonane przez o
        > sobę, którą ofiara zna. A zatem nie zachowywać się dwuznacznie, nie prowokować
        > strojem, zachowaniem, gestami.

To samo napisałam:]
      • sumire Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 14:08
        większość gwałtów to gwałty dokonane owszem, przez osobę znaną ofiarze. tylko że wcale nie na randkach, a w domu, w pracy czasami - nie w odludnych krzakach i nie w bramie obok knajpy, w której wcześniej wypiło się morze alkoholu.
        sądzisz, że gdybyśmy nie chodziły w mini, nie nosiły dekoltów, nie rzucały czasem dwuznacznych żarcików, to gwałtów byłoby mniej? nie.
        niezrozumiała jest dla mnie argumentacja z 'prowokowaniem', bo gdyby sprowadzić ją do absurdu, to wyszłoby mniej więcej coś takiego - zachowuj się, kobieto, grzecznie, najlepiej siedź cicho, nie staraj się wyglądać zbyt ładnie i nie rzucaj się w oczy, żeby nie dać temu bezrozumnemu bydlęciu okazji do gwałtu. innymi słowy - podporządkuj się faktowi, że mężczyźni nie panują nad swoimi instynktami.
        i koniec końców - mam odwrotne doświadczenia względem proporcji mężczyzn biorących wszystko za dobrą monetę i nieco bardziej dojrzałych. poznałam wielu należących do pierwszej grupy, ale nie powiedziałabym, że jest ich większość.
        • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 14:11
          Zgadzam się.
          Też nie rozumiem tego nacisku na owo "prowokowanie".
          Moim zdaniem to nie jest kluczowe. Kluczowe jest pozbawienie się szansy na skuteczną obronę, np. upijając się w towarzystwie faceta któremu nie do końca można zaufać.
          TO JEST zachowanie ryzykowne, a nie długie spojrzenia i spódniczka mini.
        • jeriomina Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 14:12
          Proszę Cię bardzo, walcz z wiatrakami. Mnie się nie chce.
          • sumire Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 14:15
            co zatem proponujesz? zakup zestawu spódnic do kostek i unikanie wszelkich sytuacji, w których facet mógłby opacznie zrozumieć to, co do niego mówimy?
            to właśnie byłaby walka z wiatrakami.
            • jeriomina Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 14:20
              Nie zrozumiałaś mnie. A mnie się nie chce tłumaczyć, wybacz.
        • nie.mam.20 a co zrobic z facetem, ktory odmowil kobiecie? 20.12.12, 14:14
          za to Bog Jozefa karze, ze odmowil putyfarze..

portalwiedzy.onet.pl/84802,,,,putyfara_kompleks,haslo.html
          • coffei.na Re: a co zrobic z facetem, ktory odmowil kobiecie 20.12.12, 14:18
            a myślisz,że to normalna sytuacja? jak można tak opierać się?
            w takiej sytułejszyn oparcie się jednej strony ma jakiekolwiek uzasadnienie..logiczne :)
        • swiete.jeze Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 14:35
          > zachowuj się, kobieto, g
          > rzecznie, najlepiej siedź cicho, nie staraj się wyglądać zbyt ładnie i nie rzuc
          > aj się w oczy, żeby nie dać temu bezrozumnemu bydlęciu okazji do gwałtu. innymi
          > słowy - podporządkuj się faktowi, że mężczyźni nie panują nad swoimi instynkta
          > mi.

Ale tak jest! Żyjemy w kulturze strachu, ZAWSZE ofiarę podejrzewa się o winę, niezależnie czy zupa była za słona czy spódnica za krótka, niewłaściwej drużynie kibicował albo jechał bez kasku i kamizelki.

https://szprotestuje.files.wordpress.com/2012/11/542999_200584493411003_2052673512_n.jpg?w=625
      • princess_yo_yo Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 14:16
        oczywiscie masz racje, w takim afghanistanie, saudi arabia itd, czyli rzeczywistosci ktora opisalas wyzej jak powszechnie wiadomo gwalty sie nie zdarzaja, a jesli juz to zdarzaja sie bardzo rzadko. i to raczej na mezczynach bo sie nie zakrywaja i zachowuja prowokujaco. hough!
      • stokrotka_a Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 14:16
        Mylisz się i to bardzo. Gwałciciel nie potrzebuje żadnej prowokacji ze strony kobiety. Brak prowokującego stroju i brak dwuznacznych zachowań wcale nie zniechęcają gwałcicieli.
        • jeriomina Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 14:22
          To ciekawe, dlaczego w sądzie, gdy dochodzi do rozprawy, takowe pytania o strój ofiary i jej zachowanie sąd jakoś zawsze zadaje.
          • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 14:31

jeriomina napisała:

> To ciekawe, dlaczego w sądzie, gdy dochodzi do rozprawy, takowe pytania o strój
            > ofiary i jej zachowanie sąd jakoś zawsze zadaje.

Jesteś pewna? Że tak jest w rzeczywistości a nie w filmach?
          • stokrotka_a Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 14:32
            Takie pytania zadają obrońcy gwałcicieli, którzy chcą zdyskredytować zgwałconą kobietę i uzyskać jak najkorzystniejszy wyrok dla przestępcy.
          • alienka20 Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 14:34
            Takie pytania stanowczo nie powinny padać. Facet też ma mózg i powinien panować nad swoimi instynktami i być świadomy odpowiedzialności za swoje postępowanie. Dlaczego to kobieta ma zawsze myśleć za dwoje?
            • jeriomina Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 14:37
              Powinien, powinien. Ja nie jestem idealistką, jestem realistką :)
            • anemia.sierpowata Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 15:21
              > Takie pytania stanowczo nie powinny padać.

Dlaczego nie powinny padac? Rozprawa w sadzie, to rozprawa w sadzie - kazdy bedzie bronil sie jak moze, wszystkie chwyty dozwolone.
              • alienka20 Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 20:24
                Bo to jest opieranie się na szkodliwych stereotypach społecznych, że to kobieta ma siedzieć w kącie cicho a facetowi - bezmyślnemu samcowi wszystko można wybaczyć, bo to przecież facet. Proponuję w takim razie podobną linię dla oskarżonych kobiet - PMS ;),
                • kseniainc Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 20:27
                  ci bardziej rozgarnięci przy PMS sami spierdylaja po katach;-)
                • anemia.sierpowata Re: Jak bronić się przed gwałtem? 21.12.12, 15:47
                  > Proponuję w takim razie podobną linię dla oskarżony
                  > ch kobiet - PMS ;),

Nic nowego, serio. Czytalam o przypadkach lagodniejszego wyroku dla kobiet, wlasnie z powodu "chwilowej niepoczytalnosci" wywolanej silnym PMS.
          • princess_yo_yo Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 14:43
            sad zadaje takie pytania? znaczy sie sad wystepuje jako adwokat oskarzonego?
            • jeriomina Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 14:46
              Nawet jeśli nie sąd a adwokat to i tak sąd dopuszcza takie pytanie. Sąd zawsze może uchylić każde pytanie.
              • princess_yo_yo Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 14:53
                ale dlaczego mialby nie dopuscic? obronca moze oprzec swoja strategie na stereotypie, linia obrony bedzie skuteczna albo nie.
                prokurator ma odwrotne zadanie, linia pytan bedzie miala na celu przedstawienie oskarzonego jako czlowieka sklonnego do przemocy, nie liczacego sie z zdaniem innych, aroganckiego itd.

btw, nie uprawiam prawa w pl, wiec nie wiem dokladnie jak wygladaja procesy w prawie kodeksowym.
          • krytyk-systemu-edukacji Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 10:15
            > To ciekawe, dlaczego w sądzie, gdy dochodzi do rozprawy, takowe pytania o strój
            > ofiary i jej zachowanie sąd jakoś zawsze zadaje.

Ponieważ prawnicy to w większości psychopaci i ignoranci. Nienawidzę tych łajz, i niechbym tylko którego dostał w swoje ręce… oj, skończyłoby się brylowanie na salach sądowych z szelmowskim uśmieszkiem.

Trudno się bowiem po szelmowsku uśmiechać mając w ustach tylko język. Kłamać tylko można nadal, ale na to już w wypadku prawników mocnych nie ma.
      • wielkafuria Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 14:24
        i są jeszcze gwałty męzów na zonach... ale to jest chyba temat tabu...
        • stokrotka_a Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 14:34
          Jaki gwałt? Jeśli kobieta przed ołtarzem przysięgała, to ma obowiązek i basta!
          • nie.mam.20 Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 14:39
            gwalt niech sie gwaltem odciska
            rzekla doopa do mrowiska

jis
          • wielkafuria Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 14:44
            ech... no tak... obowiazkem małżeński.
            I co przysięgała?
            ze bedzie dawac dupy mezowu za kazdym razem jak jasnie pan sobie zazyczy? nawet wtedy jak nie bedzie miala ochoty? jak bedzie mowila nie?
            • soulshuntr Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 14:49
              pszesz jak kobieta mowi nie to mysli tak.
            • stokrotka_a Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 14:50
              Jeśli przysięgała, a mąż ma akurat chęć stworzyć nowego potomka z boską pomocą, to musi dawać.
              • coffei.na Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 15:06
                a jak mąż wymięka a nadal ma chęć na potomka to żona może iśc do innego? no przeż jakoś to musi się odbyć!
                • stokrotka_a Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 15:11
                  A nie, żona nie może iśc do innego, bo przysięgała na dobre i na złe.
      • krytyk-systemu-edukacji Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 10:10
        > A zatem nie zachowywać się dwuznacznie, nie prowokować strojem,
        > zachowaniem, gestami.

I broń Boże nie grać na skrzypcach, bo niektórzy na to lecą. :D

> Owszem, zaraz tu będzie wielkie oburzenie feministyczne na mnie ale taka jest PRAWDA,
        > jeśli chodzi o facetów, uświadomcie to sobie, kobiety i nie róbcie z siebie niewiniątek.

To nie jest prawda, i feminizm nie ma z tym nic wspólnego.

> Większość nawet strój i uśmiech uzna za zachętę do wszystkiego.

Krótko mówiąc, bardzo trudno się nie zachowywać dwuznacznie, skoro tak łatwo sprowokować większość mężczyzn. Aż dziwne, że w ogóle istnieją kobiety, które nigdy nie zostały zgwałcone. ;)
        • six_a Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 13:14
          dla niektórych gwałt i seks to to samo, to co się dziwisz?
          ciekawe, że tego argumentu o zdzirowatych strojach jeszcze nie wyciągają w stosunku do zgwałconych dzieci czy mężczyzn/chłopców, którzy też jak najbardziej ofiarą gwałtu paść mogą. no ale pewnie zdrowo się pośmiać z pedofilskich i więziennych żarcików.

no i co zrobić z gwałtami wojennymi, też pewnie chodzi o seksik?

stek bzdur i zasmażka, a niektóre wypowiedzi powinny zasilić bazę najbardziej hejterskich
          sygnatur forumowych.
    • soulshuntr Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 14:43
      Macie jakieś pomysły jak skutecznie się obronić?
      Jasne! Nie myc sie przez miesiac i ubierac w odrzutach ze szmateksu.
    • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 15:00
      oj naiwne jestescie. jermiona ma racje.

jak idziecie na randke albo ulica ubrane jak pani spod latarni (przyjmijmy w wersji luksusowej) to sie potem nie dziwcie, ze facet sie slinic zacznie, robotnicy gwizdac beda, a koniec bedzie jaki bedzie (w zaleznosci od pana - czy latwo mu sie pohamowac, czy ciezko). bo wiekszosc - nie ukrywajmy, widzi w kobietach obiekt seksualny, najchetniej do skonsumowania natychmiast.
      ja wiem, ze wy w to wierzyc nie chcecie, bo chcecie bronic swojej wolnosci wyboru skapego ciucha, ale musicie przyjac do wiadomosci, jak sonkstruowani sa faceci. a ja juz niejednokrotnie slyszalam np, ze nienawidza lata, bo wtedy kobiety masami wylegaja nagie na ulice - w miniowkach, szortach tak ze juz nawet gacie widac czy pieknie upozycjonowanym cycem z rowem - zeby kazdy widzial i oby nie przeoczyl, wiec nawet gdyby chcieli to ten ich czlon zyje i tak wlasnym zyciem, a chuc rosnie i jakos ja rozladowac trzeba. jedni posluza sie grabia, inni nie sa az tak finezyjni.

wasze zdziwnienie to tak, jakby owca weszla w stado wilkow i sie dziwila, ze ja zezarli.

no ale zostancie ta naiwna owca, jak wam z tym lepiej.
      :)
      • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 15:03
        a bronic sie najlepiej, idac na kurs samoobrony. biegac, zeby moc szybko cisnac w dluga + szpilkami mu w stopy, a kolanem w krocze. +celowac w oczy, albo tchawice +od dolu w nos, zeby sterowac glowa
        • kseniainc Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 15:08
          tia i targac cegłe lub jakiegos kamola w torebce-bo gazu tez trzeba umiec użyc;-p
      • stokrotka_a Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 15:05
        krakoma napisała:

> jak idziecie na randke albo ulica ubrane jak pani spod latarni (przyjmijmy w we
        > rsji luksusowej) to sie potem nie dziwcie, ze facet sie slinic zacznie, robotni
        > cy gwizdac beda, a koniec bedzie jaki bedzie (w zaleznosci od pana - czy latwo
        > mu sie pohamowac, czy ciezko). bo wiekszosc - nie ukrywajmy, widzi w kobietach
        > obiekt seksualny, najchetniej do skonsumowania natychmiast.

Bardzo ciekawe jest to, co piszesz, ale jeszcze bardziej jestem ciekawa, jak do tego co twierdzisz ma się nachalne nagabywanie ubranych od stóp do głów kobiet (szczególnie młodych) przez napalonych muzułmańskich mężczyzn?

Jeśli facet chce, to nawet w kobiecie zkrytej habitem ujrzy obiekt seksualny.
        • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 15:22
          jak do
          > tego co twierdzisz ma się nachalne nagabywanie ubranych od stóp do głów kobiet
          > (szczególnie młodych) przez napalonych muzułmańskich mężczyzn?
          >
          > Jeśli facet chce, to nawet w kobiecie zkrytej habitem ujrzy obiekt seksualny.

tam sa inne problemy. np takie, ze faceci nie moga znalezc zony, bo nie stac ich na zaplacenie tzw mahr, gdyz najczesciej rodzice maja wybujale wymagania i ci biedacy sa seksu kompletnie pozbawieni. a to powoduje frustracje.
          ale ja bym chetnie jakies statystyki poczytala o czestotliwosci, jak jest tutaj, a jak tam. znasz jakies?
          • stokrotka_a Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 15:43
            krakoma napisała:

> tam sa inne problemy. np takie, ze faceci nie moga znalezc zony, bo nie stac ic
            > h na zaplacenie tzw mahr, gdyz najczesciej rodzice maja wybujale wymagania i ci
            > biedacy sa seksu kompletnie pozbawieni. a to powoduje frustracje.

Właśnie o to chodzi, o te frustracje seksualne. W krajach muzułmańskich nawet normalni mężczyźni narażani są na takie frustracje. W innych krajach (np. naszym) frustracje te dotyczą głównie mężczyzn zwichniętych psychicznie, agresywnych lub niepotrafiących nawiązać normalnych relacji z kobietami. Żaden skromny strój kobiety ani jej niewyzywające zachowanie nie zlikwidują frustracji u takich mężczyzn.

> ale ja bym chetnie jakies statystyki poczytala o czestotliwosci, jak jest tutaj
            > , a jak tam. znasz jakies?

Nie znam statystyk, ale wiem, że żaden system nie likwiduje problemów związanych z męską seksualnością, która czasami ma patologiczny charakter.
      • kseniainc Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 15:07
        Przecież ofiarami gwałtu bywają także kobiety w podeszłym wieku, ubrane przystojnie?
        Ciuch ciuchem;-p
        Facet tak jest skonstruowany? A musk?
        Ja nie chadzam późnymi wieczorami samotnie po ulicach, ubieram się nie zbyt wyzywająco, na spędy typu pub, disko zawsze idę z "bandą" -to tez sposób by uniknąc napasci,jak widac skuteczny;-)
        • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 15:30
          o tym, kto jest w koncu ofiara decyduje zapewne nie tylko ciuch, ale i dostepnosc w danym momencie, czy przypuszczenie co do mozliwosci samo-obrony kobiety i, i, i...

ale nie ignorowalabym mocy ciucha i epatowania seksualnoscia. takie obrazki w owych muskach zostaja, a chuc sie kumuluje, wspierana przez wszedobylski sex-sales, rowniez w tv, reklamch itd.

+ kobieta ubrana wyzywajaco uchodzi za latwa, wiec predzej spotka cos taka niz inna.
          • stokrotka_a Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 15:36
            krakoma napisała:

> ale nie ignorowalabym mocy ciucha i epatowania seksualnoscia. takie obrazki w o
            > wych muskach zostaja, a chuc sie kumuluje, wspierana przez wszedobylski sex-sal
            > es, rowniez w tv, reklamch itd.

W krajach muzułmańskich, gdzie nie ma "sex-sales", nie ma dostępu do pornografii w iternecie czy telewizji, problem agresji seksualnej wobec kobiet wcale nie znika. W chorych głowach negatywne rzeczy kumulują się nawet bez tych wszystkich zdobyczy nowoczesnej techniki. Gwałt nie jest nowym wynalazkiem.

> + kobieta ubrana wyzywajaco uchodzi za latwa, wiec predzej spotka cos taka niz
            > inna.

Na pewno? Masz dostęp do statystyk, które to potwierdzają?
            • kseniainc Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 15:42
              W krajach muzułmańskich, gdzie nie ma "sex-sales", nie ma dostępu do pornografi
              > i w iternecie czy telewizji, problem agresji seksualnej wobec kobiet wcale nie
              > znika. W chorych głowach negatywne rzeczy kumulują się nawet bez tych wszystkic
              > h zdobyczy nowoczesnej techniki. Gwałt nie jest nowym wynalazkiem.

To tez czynnik który powoduje iż wyobraźnia działa bardziej, u nas seks wielu facetom się opatrzył;-p
              A agresja do kobiet i przedmiotowe traktowanie w tamtych krajach i kwestia wychowania.
            • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 15:44
              nie mam. a ty masz jakies?

nawet, jak takiej nie spotka, a inna to moim skromnym, mozliwe, ze i tak sie do tego przyczynila.

bo tak to jest jak wrzucasz woniace mieso do klatki z glodnym lwem i bedziesz ciagnela za sznureczek, zeby nie dostal. tylko podnieta, necenie, a frustracja rosnie. kiedys sie wkurzy i kogos capnie - akurat tego, co bedzie pod reka.
              • kseniainc Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 15:49
                ale my rozmawiamy i ludziach-ludzie różnią się od zwierząt znacząco, moim zdaniem;-p
                Człowiek powinien panowac nad chucią a u zwierza to instynkt;-pCzyż nie tak?
                • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 15:56
                  no, to czlowiek mysli o sobie, ze jest taki fajny i wyjatkowy. i wcale nie jest zwierzeciem i humanizm, bla bla.
                  wszyscy jestesmy sterowani biologia.
                  • stokrotka_a Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 15:59
                    krakoma napisała:

> no, to czlowiek mysli o sobie, ze jest taki fajny i wyjatkowy. i wcale nie jest
                    > zwierzeciem i humanizm, bla bla.
                    > wszyscy jestesmy sterowani biologia.

Wyobraź sobie, że całkowicie się z tym zgadzam. Dzisiaj święto jakieś musi być! :-)
                    • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 16:01
                      heh, to oblej. ja nie pije.
                      • stokrotka_a Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 16:08
                        Ja piję, ale nie oblewam. ;-)
              • stokrotka_a Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 15:54
                krakoma napisała:

> nawet, jak takiej nie spotka, a inna to moim skromnym, mozliwe, ze i tak sie do
                > tego przyczynila.

Kto się przyczynił? Do czego?

> bo tak to jest jak wrzucasz woniace mieso do klatki z glodnym lwem i bedziesz c
                > iagnela za sznureczek, zeby nie dostal. tylko podnieta, necenie, a frustracja r
                > osnie. kiedys sie wkurzy i kogos capnie - akurat tego, co bedzie pod reka.

Weź pod uwagę fakt, że ty nie wiesz, co się dzieje w głowie faceta ze skrzywioną psychiką, przemocowca lub cierpiącego na jakieś "skrzywienia" seksualne. Dla niego tym drażniącym mięsem może być każda skromnie ubrana kobieta albo dziecko nawet. I jak kogoś capnie, to strój albo zachowanie nie będzie miało tu nic do rzeczy. Natomiast ważne będą okoliczności, bo gwałciciel - przestępca zazwyczaj świadomie unika przyłapania na gorącym uczynku i szuka miejsc i okoliczności pozwalająch mu na realizację jego chorych zachcianek.
                • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 16:00
                  wiadomo, ze ofiara moze byc na koncu kazda babka pod reka, w zaleznosci od okolicznosci.

ale chodzi o to, jak powstaja te checi. i ja jestem zdania, ze wszedobylski seks i nagosc, kobiety ponetne, ale niedostepne te checi nakreca.
                  • kseniainc Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 16:03
                    dla niektórych ubrana po szyję-kostki jest bardziej ponetna niż ta przy której wyobraźnia ma wolne;-p
                    • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 16:05
                      tak, w stroju cat-woman;)
                  • stokrotka_a Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 16:13
                    krakoma napisała:

> wiadomo, ze ofiara moze byc na koncu kazda babka pod reka, w zaleznosci od okol
                    > icznosci.
                    >
                    > ale chodzi o to, jak powstaja te checi. i ja jestem zdania, ze wszedobylski sek
                    > s i nagosc, kobiety ponetne, ale niedostepne te checi nakreca.

A ja uważam, że te chęci powstają w chorych głowach, w agresywnych umysłach, dla których niedostępność kobiet wynika z psychiki. Dal nich kobieta ubrana wyzywająco i ubrana skromnie jest jednakowo niedostępna i jest przyczyną ich frustracji. Nawet gdybyś takiego człowieka umieściła w klasztorze, to jego frustracja i tak by rosła.

No i dodam jeszcze, że gwałt i tematyka z tym związana to dla mnie nie tylko teoria (niestety).
                    • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 16:18
                      Nawet gdybyś takiego człowieka umieściła w klasztorze, to jego frustracja
                      > i tak by rosła.

a co? znasz takie przypadki?
                      • stokrotka_a Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 16:42
                        krakoma napisała:

> a co? znasz takie przypadki?

Nie znam osobiście, ale nauka i kryminalistyka znają podobne.
                        • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 16:49
                          to podrzuc cos do czytania.
      • sumire Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 15:46
        przyjmuję do wiadomości, jak skonstruowani są faceci, ale nie zamierzam akceptować tego, że muszę oglądać się na ich 'konstrukcję'. facet oprócz penisa ma zazwyczaj jeszcze mózg - większość szczęśliwie go używa. z Twojego posta wynika pośrednio, że mężczyznom wolno więcej, 'bo oni tacy są' - i kobieta ma się do tego dopasować, bo jak nie, to niech ma pretensje do siebie.
        nie dziwiłaby mnie taka opinia z ust faceta, zwłaszcza takiego, co ma raczej szowinistyczne poglądy. z ust kobiety dziwi mnie ogromnie, bo my same z siebie robimy ofiary, same stawiamy się w roli podległych obiektów seksualnych. i to jest przerażające.
        i w sumie gdybym była mężczyzną, to bym się trochę zirytowała, że robi się ze mnie jakieś chutliwe monstrum.
        • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 15:54
          mozna sie wkurzac i obrazac, ale pewnych rzeczy np. testosteronu sie nie przeskoczy.
          ja mowie jak to widze i wiem, ze faceci (z kt. rozm.) tak to widza, wiec nie zamykam oczu i nie udaje, ze nie ma.
          nie musisz sie stawiac w roli obiektu seks. jestes nim per se.

• kseniainc Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 15:59
            krakoma, z kim Ty się zadajesz?
            Zdrowy, rozsądny, mądry facet potrafi zapanowac nad sobą, nawet w stytuacji gdzie wieczór kończy się we dwoje, kobieta w trakcie pieszczot ma prawo powiedziec nie-i facet NORMALNY to uszanuje. Reszta, ta o których wspominasz to raczej niezrównoważone osobniki;-p
            • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 16:04
              kurde, musze przemyslec;)
              no ale to juz podlosc faceta najpierw rozgrzac, sie z nim piescic, a potem nie powiedziec.
              ja bym sie wkurzyla-jako facet.
              • kseniainc Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 16:06
                i co?Miałaby się zmusic nagle by go nie urazic, czy pozwolic zgwałcic?
                • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 16:12
                  nie doprowadzic do tego zeby sie rozpalil.
                  ale ona jak zwykle mysli tylko o sobie, bo dostala co chciala. a co z nim to juz rybka.

albo spytac, czy mu to wystarczy. zeby jasnosc byla od poczatku.
                  • kseniainc Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 16:21
                    co Ty bredzisz krakoma?I Ty nie pijesz?Chyba mało;-p

A jesli wszystko było super, miło , cudownie do pewnego momentu, bo np.pan okazał się byc , że tak to ujmę mało świeży? Wygonic pod prysznic, czy nadal udawac zainteresowana seksem?Czy powiedziec NIE, bo nie lubi brudasów;-p?
                    • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 16:29
                      haha, no rzeczywiscie. zawsze za malo:(

jak pan okazal sie nieswiezy to ojj. b mi przykro.
                      rozumiem, ze ochota przeszla ostatecznie?
                      bo jesli nie, to mozna go zaprosic na igraszki w wannie i porzadnie wyszorowac.

a teraz ide sa gulnac.
                      • kseniainc Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 16:32
                        widzisz.....może wreszcie zaczniesz mówic jak człowiek;-p
                        Na zdrowie
                        • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 16:48
                          dzieki.
                          a ty sie trzymaj z dala od brudasow:)
                          i pamietaj - wpierwej inspekcja chaty - jaka chata, taki on.
                          • kseniainc Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 16:56
                            ja nie chodzę po chałupkach-szanująca się kobita z mnie;-p
                            • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 17:03
                              ja nie chodzę po chałupkach-szanująca się kobita z mnie;-p

bdb, trzeba sie szanowac.
                              i niech sobie nie mysli, ze dostanie wiecej niz petting.
                              • kseniainc Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 17:04
                                o! walnij jeszcze z setę-zaczynasz dopsze prawic;-p
                                • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 17:11
                                  dopsze? to chyba rumianek mi sie sfermentowal.
                                  sprobuje z koperkiem.
                                  • kseniainc Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 17:14
                                    może facet Ci zaparzy? Miętkę mosze?
                    • jeriomina Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 17:17
                      Sorry że się wtrącę. Ale uważam, że normalna kobieta ma na tyle wrażliwy nos, że wyczuje świeżość pana jeszcze zanim weźmie go za rękę. A jeśli ma z tym problem, nie powinna się rzucać na byle kogo tylko go lepiej poznać :P
                      • kseniainc Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 17:24
                        hmmm, nie mam doświadczenia, ale ośmielam sie zaprzeczyc.........Byle kogo? Skąd wiadomo, że ktoś jest taki byle jaki?Nos Cię często zawiedzie.........
                        • jeriomina Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 18:04
                          Mój mnie nie zawodzi :)
                          Facet musi mi pachnieć, i to nie perfumami, czy wodą toaletową, musi mieć swój zapach, który mi będzie odpowiadał.
                          • kseniainc Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 18:06
                            kiedy można o facecie powiedziec "MÓJ" ?
                            • jeriomina Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 18:10
                              Ja mówię o nosie, że mój :)
                              • kseniainc Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 18:28
                                nioch, nioch-ja raczej kobieca intuicyja-kurcze tez zawodna metoda;-p
              • princess_yo_yo Re: Jak bronić się przed gwałtem? 21.12.12, 17:55
                to przemysl sobie jeszcze roznice miedzy wkurzeniem sie na kogos a gwaltem. bo to nie to samo.
          • stokrotka_a Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 16:16
            krakoma napisała:

> nie musisz sie stawiac w roli obiektu seks. jestes nim per se.

Jesteś przede wszystkim człowiekiem. Normalny facet to rozumie, a "skrzywiony" traktuje kobiety przede wszyastkim jako obiekt seksualny.
            >
            • silic Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 02:54
              Co jak co, ale obecnie, w europejskim kręgu kulturowym, większość kobiet w wieku rozrodczym z własnej inicjatywy prezentuje się jako obiekty seksualne.
              • sumire Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 07:50
                wielkie nieba... człowiek w ogóle jest obiektem seksualnym dla innych ludzi, taka natura nasza. ale oprócz tego mamy też reguły życia społecznego i kulturę.
          • sumire Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 16:24
            a ja mam estrogen.
            i mam miesiączki, i PMS-y. i jakoś nie czuję potrzeby terroryzowania świata moimi hormonami, choć fajnie byłoby. mam też popęd seksualny, całkiem silny, ale nie rzucam się na młodzieńców w obcisłych dżinsach. dlaczego dajesz prawo do tego mężczyznom?
            naprawdę nie masz wrażenia, że robisz z nich zwierzęta?...
          • princess_yo_yo Re: Jak bronić się przed gwałtem? 21.12.12, 18:04
            wbij sobie do glowy (ktokolwiek sie kryje za tym nickiem) ze np to nie jest normalne zachowanie i stad np taka oto reklama spoleczna skierowana do nastolatkow:

www.youtube.com/watch?v=WIX9oREk8Fw
            • six_a Re: Jak bronić się przed gwałtem? 21.12.12, 19:20
              > i stad np taka oto reklama spoleczna skierowana do nastolatkow

no dyskusja się zrobiła tak żenująca od pewnego momentu, że nie sądzę by trafiło.

testosteronu nie przeskoczysz, a pieszczoty to podłość, wiadomo że po pieszczotach ma być pełny stosunek, bo inaczej pan się wnerwić może. a panów nie należy wnerwiać, bo potem to sooory ale pretensje miej laska do siebie.
              dalsze śmichy chichy z tego tematu są równie udane.
        • stokrotka_a Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 15:57
          sumire napisała:

> nie dziwiłaby mnie taka opinia z ust faceta, zwłaszcza takiego, co ma raczej sz
          > owinistyczne poglądy. z ust kobiety dziwi mnie ogromnie, bo my same z siebie ro
          > bimy ofiary, same stawiamy się w roli podległych obiektów seksualnych. i to jes
          > t przerażające.

To może dziwić, ale kobiety zdominowane przez mężczyzn w męskim świecie, często wchodzą w role przygotowane dla nich przez facetów i są skłonne do obwiniania zgwałconych kobiet lub przynajmniej do czynienia ich współodpowiedzialnymi.
      • berta-death Re: Jak bronić się przed gwałtem? 21.12.12, 16:48
        A jak pójdziesz ubrana jak zakonnica, to zaczną za tobą wołać, ej cnotka niewydymka, chcesz zobaczyć ptaka. Albo coś gorszego. Przyzwoitość też jest prowokująca.
      • krytyk-systemu-edukacji Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 10:27
        > jak idziecie na randke albo ulica ubrane jak pani spod latarni (przyjmijmy w we
        > rsji luksusowej) to sie potem nie dziwcie, ze facet sie slinic zacznie, robotni
        > cy gwizdac beda, a koniec bedzie jaki bedzie (w zaleznosci od pana - czy latwo
        > mu sie pohamowac, czy ciezko). bo wiekszosc - nie ukrywajmy, widzi w kobietach
        > obiekt seksualny, najchetniej do skonsumowania natychmiast.

Szkoda tylko, że nikomu nie udało się w badaniach naukowych udowodnić takiego związku. No, ale trudno też oczekiwać od islamistki i zwolenniczki szariatu, że będzie sobie zaprzątała głowę czymś tak nieistotnym jak sfera faktów.

Ważne jest to, co powiedział pewien pedofil półtora tysiąca lat temu.

PS Aha, przed Twoimi fantastycznymi współwyznawcami (wyjątkowo zresztą skorymi do zgwałceń) dobrą ochroną byłby strój z bekonu.
        • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 13:56
          gdybys zadal sobie trud poczytania dalej, wyczytalbys, ze pitolisz.
          wysil sie na cos oryginalniejszego. to z bekonem jest stare i niejare.
          • krytyk-systemu-edukacji Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 14:04
            > wysil sie na cos oryginalniejszego. to z bekonem jest stare i niejare.

W sumie racja. :/

W ogóle to chyba dość nieprzyzwoite tak dokuczać drugiemu z racji wyznawanej religii, co? Nie wiem, czy to święta tak na mnie zadziałały, czy co, ale przepraszam Cię.
        • fuks0 Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 14:23
          > Szkoda tylko, że nikomu nie udało się w badaniach naukowych udowodnić takiego z
          > wiązku. No, ale trudno też oczekiwać od islamistki i zwolenniczki szariatu, że
          > będzie sobie zaprzątała głowę czymś tak nieistotnym jak sfera faktów.

Jakiegoś dużego związku pomiędzy: mniej odziane = częściej gwałcone być może nie ma (badań nigdy nie prowadziłem na ten temat, czytać badań innych osób także nie czytałem). Sądzę jednak, że jeżeli nawet ta "oszczędnie" odziana dziewoja nie zostanie zgwałcona, to wzrasta nieco prawdopodobieństwo tego, że zgwałcona zostanie któraś kolejna dziewoja (to jak będzie ubrana, to już ma mniejsze znaczenie), która przechodzić będzie w zasięgu oczu potencjalnego gwałciciela. Dlaczego? Otóż po prostu temu potencjalnemu gwałcicielowi zapewne wzrośnie "ciśnienie" (i być może przekroczy poziom, powyżej którego nie będzie już on chciał/próbował panować nad swoim popędem) po tym jak sobie popatrzy na "oszczędnie" odziane dziewoje, które widział nieco wcześniej.
          • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 14:27
            tez o tym byla dalej mowa.

a jezeli u ciebie krytyk skapo odziane laski zadnych drgnien nie wywoluja to raczej twoj osobisty problem.
            • krytyk-systemu-edukacji Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 14:31
              > a jezeli u ciebie krytyk skapo odziane laski zadnych drgnien nie wywoluja to
              > raczej twoj osobisty problem.

Nie wywołują u mnie na pewno chęci przemocy – w przeciwieństwie go głupich postów. :)
              • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 14:44
                to zadbaj o swoje zdrowie i nie pisz wiecej.
          • krytyk-systemu-edukacji Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 14:39
            > Sądzę jednak, że jeżeli nawet ta "oszczędnie" odziana dziewoja
            > nie zostanie zgwałcona, to wzrasta nieco prawdopodobieństwo tego, że zgwałcona
            > zostanie któraś kolejna dziewoja (to jak będzie ubrana, to już ma mniejsze znac
            > zenie), która przechodzić będzie w zasięgu oczu potencjalnego gwałciciela. Dlaczego?
            > Otóż po prostu temu potencjalnemu gwałcicielowi zapewne wzrośnie "ciśnienie"
            > (i być może przekroczy poziom, powyżej którego nie będzie już on chciał/próbował
            > panować nad swoim popędem) po tym jak sobie popatrzy na "oszczędnie" odziane
            > dziewoje, które widział nieco wcześniej.

Próbowano swego czasu udowodnić, że pornografia może powodować wzrost przestępstw na tle seksualnym – okazało się, że jest możliwe jedynie w przypadku pornografii zawierającej sceny przemocy. Zatem skoro zupełna golizna takiego wpływu nie ma, trudno zakładać, że wpływ ma skąpe, bo skąpe, ale jednak odzienie.
            • fuks0 Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 15:05
              > Próbowano swego czasu udowodnić, że pornografia może powodować wzrost przestęps
              > tw na tle seksualnym – okazało się, że jest możliwe jedynie w przypadku p
              > ornografii zawierającej sceny przemocy. Zatem skoro zupełna golizna takiego wpł
              > ywu nie ma, trudno zakładać, że wpływ ma skąpe, bo skąpe, ale jednak odzienie.

Wiesz, wszystko zależy od założeń oraz od środowiska testowego. Wzrost dostępności do pornografii występuje jednocześnie z ogólnym, lżejszym podejściem do seksu w większości społeczeństw. Myślę jednak, że gdyby prostytucja nie występowała (czy też możliwość korzystania z usług prostytutek była bardzo ograniczona), a kobiety wychodziłyby z założenia, że seks tylko po ślubie, to jednak w takich warunkach ta ogólna łatwa dostępność pornografii mogłaby mieć już zauważalny wpływ na ilość gwałtów.

Pornografię zazwyczaj chyba się ogląda w mieszkaniu/domu, gdzie z jednej strony jest możliwość obniżenia tego ciśnienia (przynajmniej częściowo), a z drugiej strony bardzo możliwe, że brak w nim po prostu potencjalnych ofiar.
              • krytyk-systemu-edukacji Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 15:14
                > Wiesz, wszystko zależy od założeń oraz od środowiska testowego. Wzrost dostępności
                > do pornografii występuje jednocześnie z ogólnym, lżejszym podejściem do seksu
                > w większości społeczeństw. Myślę jednak, że gdyby prostytucja nie występowała
                > (czy też możliwość korzystania z usług prostytutek była bardzo ograniczona),
                > a kobiety wychodziłyby z założenia, że seks tylko po ślubie, to jednak w takich
                > warunkach ta ogólna łatwa dostępność pornografii mogłaby mieć już zauważalny
                > wpływ na ilość gwałtów.

Ale takich rzeczy się nie bada „statystycznie”, obserwując społeczeństwo (bo to chyba masz na myśli), tylko empirycznie. Eksperyment polegał na badaniu wpływu pornografii na gotowość do zadawania bólu – w przypadku pornografii bez scen przemocy takiego wpływu nie było, w przypadku pornografii ze scenami przemocy był, bodajże, taki sam jak w przypadku samych scen przemocy.

A przy okazji: wpływ obserwowanej przemocy na zachowanie został udowodniony i jest jednoznaczny. Czemu nie udało się tego zrobić ze „skąpą odzieżą”? Podpowiem: bo taki wpływ zapewne nie istnieje.
                • fuks0 Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 15:24
                  > Ale takich rzeczy się nie bada „statystycznie”, obserwując społecze
                  > ństwo (bo to chyba masz na myśli), tylko empirycznie. Eksperyment polegał na ba
                  > daniu wpływu pornografii na gotowość do zadawania bólu – w przypadku porn
                  > ografii bez scen przemocy takiego wpływu nie było, w przypadku pornografii ze s
                  > cenami przemocy był, bodajże, taki sam jak w przypadku samych scen przemocy.

Ok, ale gwałt (czy chęć popełnienia go) wcale nie musi być powiązany z chęcią zadawania bólu.
                  Gdyby tak było, to nieużywano by tzw. tabletek gwałtu, czy też po prostu gwałciciele używający ich używaliby przemocy wobec swoich ofiar już po tym jak by po owych tabletkach doszły do siebie. To chyba jednak w większości przypadków nie ma miejsca (a w każdym razie ja o takowym nie słyszałem).
                  Tak samo i standardowy gwałt nie musi być powiązany z chęcią zadania bólu, tylko z chęcią zaspokojenia własnej "żądzy".
                  • fuks0 Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 15:26
                    >zaspokojenia własnej "żądzy".

żądzy o podłożu seksualnym
          • six_a Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 14:44
            > po tym jak sobie popatrzy na "oszczędnie" odziane dziewoje, które widział nieco wcześniej.

to może teraz spróbuj odnieść swoją teorię do takiego gwałtu:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13097142,Zbiorowy_gwalt_na_studentce_wstrzasnal_Indiami__Masowe.html#MT
            • fuks0 Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 14:53
              > to może teraz spróbuj odnieść swoją teorię do takiego gwałtu:

No, a czy jest tu coś co przeczy mojej teorii?
              • six_a Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 14:55
                tak, jest. ludzie, którzy się naoglądają golizny, mogą co najwyżej mieć ochotę na seks, a nie zrobienie z kogoś pacjenta szpitala w stanie ciężkim.
                • fuks0 Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 15:07
                  No a czy ja gdziekolwiek napisałem, że to jest jedyna możliwa przyczyna?
                  • six_a Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 15:11
                    w tej dyskusji jest bardzo wiele głosów. a podpiąłeś się do tezy o prowokowaniu gwałtów przez zdzirowaty wygląd i tę tezę wsparłeś, nie wspominając jakoś o innych wariantach. no ale może nie zdążyłeś po prostu wszystkich innych przyczyn wymienić, to wymień.
                    • fuks0 Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 15:18
                      > no ale może nie zdążyłeś po prostu wszystkich innych przyczyn
                      > wymienić, to wymień.

Przyczyny są w większości takie same jak i 2000 lat temu gdy pornografia nie była dostępna. Do tego w czasach gdy pornografia nie była dostępna najprawdopodobniej procent kobiet-ofiar gwałtów (wśród ogólnej liczby kobiet) był sporo wyższy niż obecnie. Zadowolona :)?
                      • krytyk-systemu-edukacji Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 15:27
                        > Przyczyny są w większości takie same jak i 2000 lat temu gdy pornografia nie była
                        > dostępna. Do tego w czasach gdy pornografia nie była dostępna najprawdopodob
                        > niej procent kobiet-ofiar gwałtów (wśród ogólnej liczby kobiet) był sporo wyższy
                        > niż obecnie. Zadowolona :)?

Kobiety dwa tysiące lat temu ubierały się tak:

https://i.imgur.com/hDiY3.jpg?11
                        • fuks0 Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 15:31
                          Ale było większe przyzwolenie społeczne dla gwałtów, szczególnie dla różnej maści wojaków. Różnej maści wojnami było dotkniętych znacznie więcej (procentowo) obywateli niż obecnie, a najwięcej gwałtów jest właśnie na terenach działań wojennych.
                        • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 15:33
                          gdyby tak bylo, nie pojawilby sie wers w koranie, ze maja tak sie okrywac.

+ najstarszy zawod swiata tez juz funkcjonowal
                        • six_a Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 15:46
                          butów jej zapomnieli wymienić :)
                          chyba że to bogini najki ma być.
                          • krytyk-systemu-edukacji Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 16:07
                            > butów jej zapomnieli wymienić :)

Ożeż ty, faktycznie! Spostrzegawcza jesteś. :)
                      • six_a Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 15:41
                        >Zadowolona :)?
                        niezbyt, ale nieważne.
                • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 15:13
                  blehehe. jasne. chodzi tylko o seks. no ale co zrobic, jak baba sie broni?
            • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 14:55
              a co ma piernik do wiatraka?
              przeciez nie jest mowa o tym, ze WSZYSTKIE gwalty maja takie same podloze?
              trzeba by wiedziec, jakie byly ich motywy.
              czyzby i w indiach ciezko bylo o zone???
              faktem jest, ze wprowadzono tam autobusy tylko dla kobiet, bo faceci praktykowali ocieractwo i obmacywanie.
            • krytyk-systemu-edukacji Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 14:57

W Indiach takie rzeczy? Myślałem, że Indianie wierzą w karmę i reinkarnację. :/
              • six_a Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 15:00
                no widzisz, golizny na ulicach nie ma, a gwałty są. kolejna zagadka wszechświata.
            • swiete.jeze Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 15:36
              six_a napisała:

> > po tym jak sobie popatrzy na "oszczędnie" odziane dziewoje, które widział
              > nieco wcześniej.
              >
              >
              > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13097142,Zbiorowy_gwalt_na_studentce_wstrzasnal_Indiami__Masowe.html#MT

To jest tragedia:( No ale to jest kraj, w którym kobiety kupują krem za grube dolary, który ma zwężać pochwę, bo jeszcze mąż się zorientuje, że jest nieczysta.

Ciekawe jakie są statystyki w porównaniu do np. Skandynawii.
              • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 15:41
                czyli maja tam malo frywolne podejscie do seksualnosci.
                tym samym jest mozliwe, ze uznali zachowanie tej pary za obsceniczne, jesli ci sie np. publicznie sciskali czy calowali i dokonali samosadu.
                • six_a Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 15:50
                  > czyli maja tam malo frywolne podejscie do seksualnosci.
                  powinni mieć bardziej frywolne? to wtedy będą tę goliznę oglądali i gwałcili jeszcze więcej.
                  pięknie.

> tym samym jest mozliwe, ze uznali zachowanie tej pary za obsceniczne, jesli ci
                  > sie np. publicznie sciskali czy calowali i dokonali samosadu.
                  taaaa, zapewne z tego powodu te demonstracje o karę śmierci dla gwałcicieli. zupełnie jakbyś przy tym była. no ale cię nie było tak naprawdę.
                  więc przestań bajać.
                  • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 16:01
                    ja jak najbardziej za frywolnym nie jestem.
                    + nie bylam.
                    ale wiem ze hinduscy faceci sa bardzo naladowani (p. busy)
                    tylko nie wiem czemu.
                    ty?
                • krytyk-systemu-edukacji Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 16:12
                  > tym samym jest mozliwe, ze uznali zachowanie tej pary za obsceniczne, jesli ci
                  > sie np. publicznie sciskali czy calowali i dokonali samosadu.

Strażnicy moralności. :D Cóż, niezłą Ci, Krakoma, siekę te koran zrobił z głowy. :/
                  • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 16:17
                    sieke to mi to forum robi
    • bar.anek Re: Jak bronić się przed gwałtem? 20.12.12, 15:26
      majtki z napisem " HIV POSITIVE" ? albo jak w Polsce to " HIV + "
    • aroden Dac delikwentowi 100-wke na Agencje. 20.12.12, 16:01
      a z braku tejze - nie bronic sie.
      bedzie mniej bolalo.

PS. to nie moje pomysly, tylko specjalistow.
      • georgia241 Re: Dac delikwentowi 100-wke na Agencje. 21.12.12, 16:40
        bzdety
        • aroden Re: Dac delikwentowi 100-wke na Agencje. 22.12.12, 15:37
          georgia241 napisała:
          > bzdety

Zle swiadectwo wystawiasz amerykanskim psychologom...
    • berta-death Re: Jak bronić się przed gwałtem? 21.12.12, 17:02
      Podobno pewność siebie działa odstraszająco. Najczęściej ofiarami gwałcicieli padają józiowate panny, które na kilometr rzucają się w oczy jako łatwe ofiary. Bo skoro ktoś jest mało pewny siebie, znaczy zapewne ma ku temu powody, nie umie się bronić, nikt się za nim nie wstawi, nawet nikt go nie pomści. A jak tak, to spokojnie można sobie na kimś takim poużywać. Strój nie ma najmniejszego znaczenia, najważniejsza jest mowa ciała, która mówi jestem frajerem, każdy mnie może przelecieć, bo mu nawet złego słowa nie ośmielę się za to powiedzieć. W końcu gwałciciele to prawie zawsze osoby słabe psychicznie i tchórzliwe, które byle czym można onieśmielić i zastraszyć.
      A co do prowokowania, to nawet ultraskromny strój też może być prowokujący, bo wystarczy, że komuś przyjdzie do głowy, że panna pewnie boi się gwałtu, żeby wykreować w umyśle proste skojarzenie pomiędzy słowem gwałt tą osobą.

Z tym, że gwałty na obcych osobach zaatakowanych w ciemnej ulicy, zdarzają się bardzo rzadko. I w takich wypadkach jak gwałciciel zostaje złapany, to zostaje też skazany, bo sprawa nie budzi wątpliwości. Nawet jak ofiara jak prostytutka wygląda. Najczęstszymi sprawcami gwałtów to znajomi i rodzina, po których nikt by się ataku nie spodziewał. Zwłaszcza, że do gwałtów najczęściej dochodzi we własnym domu, miejscu pracy, itp. Tutaj to chyba tylko krav maga mogłaby pomóc.
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 10:17
        Ten wątek to wspaniałe skupisko bzudrnych komunałów ja te powyżej...
        • berta-death Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 17:25
          A co ci się znów nie podoba?
          • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Jak bronić się przed gwałtem? 24.12.12, 11:27
            Bazowanie na pobieżnych i niesprawdzonych przekonaniach co do tego kto i dlaczego zostaje ofiarą gwałtu.
            Bez porządnego badania statystycznego co do motywów i okoliczności gwałtów - nie ma sensu wysnuwanie takich wniosków iż pewność siebie jest kluczem a ofiarami gwałtów zostają kobiety w mysiej spódnicy z kucykiem i w okularach...

Może masz racje, ale równie dobrze może być tak że kobiety pewne siebie padają ofiarami przemocy seksualnej równie często, bo ta pewność siebie uniemożliwia im prawidłową ocenę zagrożenia. Bo w życiu codziennym radzą sobie ze wszystkim, więc są przekonane o swojej wartości. Niestety - fizycznej konfrontacji z mężczyzną nie wygrają...

Oczywiście tylko zgaduję, ale to jest równie usprawiedliwione twierdzenia jak twoje, bo podobnie bez oparcia w faktach.
    • kora3 przesadzone tezy moim zdaniem 22.12.12, 14:09
      Wiesz, co prawda "bardzo często" to jest pojęcie względne, ale nawet mimo to trudmno mówić o tym, że gwałty zdarzają się b. czesto. Na pewno zdarzają się czesciej, niż są zgłaszane - to prawda.
      Czy nie mozemy gwałtu uniknąć? No pewnie w pewnych sytuacjach - nie. Możemy natomiast unikać sytuacji zagrożenia nim, choc zapewne nie zawsze.

Jak unikać? Na imprezy wybierać się w gronie znajomych i trzymać się ich - tzn. nie wychodzić z przygodnie poznanymi ludźmi, nie zostawać z nimi na imprezie, gdy pozostałe osoby z naszego towarzystwa je opuszczają. W sytuacji, gdy przyjdzie nam wracać późno samej przez wyludnioną okolicę brać taksówkę, nawet na niewielki odcinek drogi. Pod żadnym pozorem nie korzystać z propozycji podwiezienia przez nieznane lub nowo poznane osoby.
      Z osobami poznanymi w sieci umawiać się w miejscach ludnych (kawiarnia, pub, restauracja) a nie odludnych (park itp.). Wychodząc na spotkanie, imprezę w późnych godzinach zawsze powiadomić kogoś zaufanego gdzie i z kim się wybiera.

Przy takich środkach ostrożności zapewne ryzyko gwałtu ze strony osóby nieznanej, czy nowo poznanej jest niewielkie. Niestety jednak gwałty zdarzają sie także ze strony osob znanych i to takich, po których ofiara nie spodziewałaby się nigdy tego. Tu zapewne trudniej się uchronić, ale pamiętać należy, że nawet bawiąc się w gro9nie znajomych nie wolno upijać się do nieprzytomności, tzrba natomiast na wszelki wypadek mieć zawsze pieniądze na taksówkę (tak na wszelki wypadek). Jesli chodzi o gwałty domowe to na pewno trudno sie ustrzec, jesli się jest w związku z degeneratem. Jedyny sposób na to, to się ze świrem rozstać.

Wg mnie lepiej unikać sytuacji, w których mogłoby dojśc do gwałtu, niż liczyć na swe umiejętności w rodzaju samoobrony. Mam za sobą kurs takowej i ciesze się z tego, ale nie zdarzyła mi się koniecznośc zastosowania tych technik w praktyce i z tego jeszcze bardziej się cieszę :)
    • tanebo Re: Jak bronić się przed gwałtem? 22.12.12, 14:21
      Może to co powiem zszokuje niektórych ale obroną może być uległość. Oczywiście udawana uległość. Mężczyźni gwałcą kobiety nie dla seksu. To co daje im gwałt to raczej poczucie wyższości nad kobietą. Seks, okazywanie uczuć wręcz to psuje. To raz. Dwa daje dodatkowy czas kobiecie. Może ktoś spłoszy gwałciciela. Po trzecie kobieta unika obrażeń wynikłych w walce. Ułatwi to jej ucieczkę, przeżycie lub atak w lepszym momencie. W końcu trudno gonić kobietę ze spuszczonymi spodniami i zmiażdżonymi klejnotami.
    • krakoma Re: Jak bronić się przed gwałtem? 23.12.12, 01:41
      wycinki, bo dlugie:

In her book, Sex, Art and American Culture, Camille Paglia calls these "somber truths" women must accept. "Feminism keeps saying the sexes are the same," she writes. "It keeps telling women they can do anything, go anywhere, say anything, wear anything. No, they can't. Women will always be in sexual danger."

"The fact is testosterone is a real kick-starter for violence," offers biologist Ghiglieri. "It's a kick starter for every male trait, not just violence, it is the responsible hormone for making males. It does affect behavior, it actually forces aggressive behavior. Of course, as humans we do have the choice as individuals whether we are aggressive or not. But the fact is testosterone does affect male attitudes and the propensities to violence."

Michael Kimmel is a sociologist at the State University of New York who has received international recognition for his work on men and masculinity. He says violent men often view their actions as revenge or retaliation. "They say, women have power over me because they're beautiful and sexual and I want them and they elicit that and I feel powerless," he says. "Just listen for a minute to the way in which we describe women's beauty and sexuality. We describe it as a violence against us. She is a knock-out, a bomb-shell, dressed to kill, a femme fatale, stunning, ravishing. I mean all of these are words of violence against us. It's like, wow, she knocked me out. So the violence then, or the aggression or the sexual violence is often a way to retaliate."

While some feminists are adamant that rape is not about sex, Jane Caputi, a professor of American Studies at the University of New Mexico, claims it's specious to separate violence and sex. "I would disagree with some of the early feminists who would say rape is a crime of violence, not a crime of sex. Because, unfortunately, in this culture sex is completely interfused with violence, with notions of dominance and subordination. Our gender roles are constructed so we have these two genders, masculine and feminine, that are defined by one being powerful and one being powerless. So, powerlessness and power themselves become eroticized."

Tony is serving time at the Utah State Prison for sexually abusing his 13-year-old sister-in-law. But he doesn't think it was rape. "I believe she consented but her boyfriend at the time didn't like it," he says. "My mom was a cocktail waitress so I've been around females portraying themselves as sex objects. I seen my mom in her skimpy outfits which that was the type of work she chose. After seeing women like that in magazines, on billboards, and casinos wearing hardly anything, you grow up after 23 years pretty much thinking that's what a lot of these women bring on themselves. They want to be an object. You go to different parts of the country and women don't want to be recognized that way. So I'm a monster here, but yet I'm normal in Nevada."

calosc: www.pbs.org/kued/nosafeplace/articles/rapefeat.html
    • roxxi_80 Re: Jak bronić się przed gwałtem? 27.12.12, 00:38
      Ja staram się nie chodzic wieczorami sama jak juz to podjezdzam taksowka pod sam blok i staram sie obserwowac czy nikt za mna nie idzie. Zastanawiam sie nad kupnem gazu.
    • xolaptop Re: Jak bronić się przed gwałtem? 28.12.12, 12:20
      Można wyćwiczyć szybki bieg na 400 m. Można wyćwiczyć głośny krzyk "Pali się!!!"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka