Dodaj do ulubionych

Dzieci-czarownicy

IP: *.wh6.tu-dresden.de 17.07.04, 14:48
wystarczy ze pomysle ze to co zostalo opisane w tym artykule dzieje sie
wlsnie teraz - gdzies w Afryce budzi we mnie wscieklosc: po czesci i na sama
siebie; przeciez nic z tym nie staramy sie zrobic. a oprocz tego pzerazliwy
zal...
Obserwuj wątek
    • Gość: post Re: Dzieci-czarownicy IP: *.tpi.pl 17.07.04, 16:58
      A wiec to taki jest kolejny etam... Mam nadzieje, ze cos sie stanie,
      zanim "czarownicy" zaczna zasiedlac szpitale w naszym "cywilizowanym swiecie".
      Myslicie, ze to odlegla perspektywa?
    • alpepe Re: Dzieci-czarownicy 17.07.04, 17:41
      nigdy nie byłam rasistką, ale chyba w Czarnej Afryce przydałoby się znowu
      kolonizowanie i cywilizowanie tej ciemnoty na nowo, a z drugiej strony, u nas
      Europa zjednoczona a dzieci w beczkach marynują i po szafach chowają, w
      katolickim, cywilizowanym kraju...
      • Gość: LLL Re: Dzieci-czarownicy IP: *.direct-adsl.nl 18.07.04, 17:42
        > nigdy nie byłam rasistką, ale chyba w Czarnej Afryce przydałoby się znowu
        > kolonizowanie i cywilizowanie tej ciemnoty na nowo

Belgowie mieli dobry start - 2 miliony zabitych. Proponujesz kontynuować?
        Ciekawe rozwiązanie.
        • Gość: alpepe Re: Dzieci-czarownicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.04, 18:43
          no tak, teraz jest tylko ok. 30 tys. porzuconych dzieci, które w każdej chwili
          moga zostać zabite, biję się w piersi, przy dwóch mln to faktycznie niewiele...
          • yassna Re: Dzieci-czarownicy 19.07.04, 00:23
            tak, to niewiele. a rozpad systemu społecznego w Kongu i w Afryce w ogóle
            mieszkańcy czarnego lądu zawdzięczają właśnie białym, "cywilizowanym"
            kolonizatorom.
      • Gość: mwanakashi Re: Dzieci-czarownicy IP: *.chello.pl 19.07.04, 23:13
        Boże kochany, jak słyszę coś takiego to mnie z miejsca szlag trafia. Wyobraź
        sobie,że gdyby nie białe łapy, które od wieków ciągle po coś siegały w stronę
        Afryki to byłby to teraz najbogatszy i najspokojniejszy kontynent świata.
        Proponuję nie pchać się tam, gdzie możemy tylko zaszkodzić. Pozostaje nam tylko
        naprawić skutki tego naszego "cywilizowania" choć są na to małe szanse..
    • Gość: czytelnik z Wenezu Re: Dzieci-czarownicy IP: *.ras.ccs.cantv.net 17.07.04, 20:45
      jak dobrze ze pan Leszczynski podaje wreszcie skad czerpal wiadomosci
      komponujac swoj ciekawy zreszta artykul o kongo.Bo czytalem jego "reportaz" o
      Wenezueli zywcem przepisany z programu o tym kraju nadanego przez Doscowery
      Chanel i niedobrze mi sie robilo czytajac ten plagiat.Pan Leszcynski pospisywal
      po prostu wszystkie dialogi i opisal widziane przez siebie -i wielu innych
      Polakow-na ekranie obrazki.To niegodne Gazety Wyborczej.Wiec gratuluje,ze w
      tekscie o kongu byl przynajmniej uczciwy i podal zrodla.A swoja droga-chyba
      macie wystarczajaco duzo pieniedzy,zeby oplacac swoich korespondentow i
      przygotowywac oryginalne materialy.Przepisujac z internetu przeksztalcacie sie
      w malo ambitna prowincjonalna gazetke.
      • Gość: Adam Leszczynski Re: Dzieci-czarownicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 22:51
        Szanowny Czytelniku z Wenezueli,

z zasady podajemy zrodla - i jezeli ich nie ma, to znaczy, ze reporter byl na
        miejscu. Tak bylo w przypadku Wenezueli. Zwiazek z programem Discovery Channel
        jest prozaiczny - pojechalem na zaproszenie Discovery, co zreszta bylo wyraznie
        zaznaczone w tekscie.

Adam Leszczynski
      • Gość: Kra Re: Dzieci-czarownicy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.04, 02:10
        W WO był jeszcze jeden artykuł, tym razem o obrzezanych dziewczynkach z Afryki
        (nie pomnę autora), ale jak się okazało również niemal żywcem "przepisany" z
        filmu dokumentalnego, który zresztą zaraz pojawił się w telewizji publicznej.
        Naprawdę nie stać Was na lepszych autorów? Przecież puściliście nawet zdjęcia z
        tego filmu... Obciach
    • Gość: KKK Przywrócic kolonializm! IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.07.04, 08:45
      Wtedy bedzie lepiej!
      • Gość: LLL ... to jedźmy na kolonie. IP: *.direct-adsl.nl 18.07.04, 17:40
        Gość portalu: KKK napisał(a):

> Wtedy bedzie lepiej!

o tak! Belgowie pewnie po prostu zabiliby te wszystkie dzieciaki (co to jest
        wobec tych dwóch milionów...)
    • Gość: adaś Harry Potter dotarł na Czarny Ląd! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 17:20
      Ciekawe jak podobał im się film...
    • Gość: Rocco mnie to malo interesi !!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 18:29
      mam w dupie co sie z kim dzieje , no chyba ze to jest ktos kogo znam osobiscie.
      • Gość: marcin do autora reportażu Adama Leszczyńskiego IP: 62.233.188.* 18.07.04, 20:02
        nie wiem czy to naprawdę Pan odpowiedział, ale co mi tam...

mam jedną radę na przyszłość: fajnie by było gdyby Pan i inni reporterzy
        porzucili zbyt intensywną lewicową podszewkę i nie próbowali w każdym reportażu
        z miejsc "zapomnianych przez boga" szukać winy tragicznej sytuacji
        przedstawionych bohaterów w europejskim kolonializmie

ktoś mądry powiedział kiedyś że mieszkańcy subsaharyjskiej Afryki przez
        tysiąclecia wyrzynali się między sobą i po plus-minus 200 latach krwawego
        europejskiego "porządku" wrócili niezwłocznie do dawnych zwyczajów

wiem że to może być w liberalnej gazecie nie do przełknięcia, ale Pan jako
        osoba obyta w świecie na pewno zauważył że różne kultury nie są sobie równe i
        niektóre z nich na prawdę są prymitywne (w złym znaczeniu)

coś w tym musi być że od kilku tysiącleci żydowscy chłopcy uczą się jednej
        książki na pamięć(w tradycyjnych wspólnotach) a chłopcy murzyńscy z Konga w
        większości nigdy książki nie mieli w ręku

• Gość: Adam Leszczynski Re: do autora reportażu Adama Leszczyńskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 00:59
          Szanowny Panie Marcinie,

porównania bywają ryzykowne - według wszystkich statystyk my w Europie mamy na
          sumieniu więcej ofiar niż Afrykanie, a wyrzynaliśmy się przynajmniej równie
          długo. Podstawowa różnica polega na tym, że używamy nieco bardziej
          wyrafinowanych środków technicznych.

Pozdrawiam

Adam Leszczyński
          adam.leszczynski(at)agora.pl

• Gość: marcin Re: do autora reportażu Adama Leszczyńskiego IP: 62.233.188.* 19.07.04, 02:17
            oczywiście!

zwierzęcość natury ludzkiej jest dla mnie rzeczą oczywistą, niezależnie od
            południka i koloru skóry
            wiem o tym dobrze bo mieszkam 15 minut drogi(samochodem) od niemieckiego obozu
            zagłady Majdanek (podkreślam niemieckiego z uwagi na liberalno-lewicowe
            tendencje do rozmywania tego faktu historycznego, patrz: "obozy
            hitlerowskie" ; "nazistowskie")

rzecz w tym że My, jak chciałbym wierzyć, mamy etap najgorszego zezwierzęcenia
            za sobą a Afrykanie być może jeszcze nie

ważną rzeczą, którą Pan jako spec(przepraszam jeśli mylę Pana z jakimś innym
            dziennikarzem GW, czytam tą gazetę codziennie, nie pamiętam poszczególnych
            nazwisk reporterów zagranicznych bo jest ich wielu) od 3-świata z pewnością
            dobrze zna jest zabójczy wpływ lewicowej myśli na wyzwalający się po
            IIWŚ "trzeci świat"

poprawność polityczna jako forma odpokutowania za wielowiekowe krzywdy
            przybrała forme zakazu krytykowania czegokolwiek, gdyż mogłoby to być odebrane
            jako rasizm

do tego dodajmy jeszcze wprowadzenie w wyzwalającej się Afryce ustroju sowiecko-
            plemiennego i kilka katastrofalnych pomyłek w pomocy humanitarnej (np. jedzenie
            i leki dla głodujących i chorych m.in. w Etiopii - co doprowadziło do
            gwałtownego wzrostu rozrodczości i w efekcie katastrofalnych klęsk głodowych i
            masowych śmierci zupełnie nie przystajacych do sytuacji przed wdrożeniem planu
            pomocowego) i otrzymamy obecny obraz budzący gorzkie współczucie

uważam że zmiana na lepsze w Afryce może nastąpić tylko poprzez przyjęcie
            pewnych wzorców cywilizacji "zachodniej" gdyż ona jako jedyna jest w stanie
            zapewnić bezpieczny dach nad głową i jedzenie CODZIENNIE dla prawie 100%
            obywateli
            niby nic a słychać głosy że wktórce połowa ludzi nie bedzie miała nawet tego

także pozdrawiam i życzę dalszego zaangażowania w dobrej sprawie, wszak każdy
            cierpiący Kongijczyk jest, za klasykiem, "z ojczyzny naszej, jest człowiekiem"
        • Gość: Nora Re: do autora reportażu Adama Leszczyńskiego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.04, 02:31
          Drogi Marcinie, przeczytaj to, co napisałeś, bo chyba nie do końca zdajesz
          sobie sprawę z tego, jakim jesteś prymitywem. Masowe ludobójstwo jest
          wynalazkiem Europejczyków, którzy wcześniej (przed erą pieców) wyrzynali się z
          równą skutecznością, co obecnie Afrykanie, Azjaci i inni. Czy ten KTOŚ MĄDRY,
          KTÓREGO NAZWISKA NIE PODAJESZ coś o tym wspominał? To się może jeszcze
          zastanów, co obecnie robią twoi żydowscy chłopcy, którzy uczą się jednej
          książki na pamięć. ROBIĄ GETTO dla Palestyńczyków. Czy jak ich zaczną masowo
          wyrzynać, aby żydowska DEMOKRACJA SIĘ NIE ROZMYŁA, będziesz miał jakiś
          anonimowy autorytet" do wytarcia sobie twarzy? Niedawno oglądałam na
          przeglądzie izraelski dokument o punktach kontrolnych, przez które codziennie
          muszą przechodzić Palestyńczycy. Jeden z młodych żołnierzy izraelskich
          powiedział: TO JEST ZOO, W ŚRODKU SIEDZĄ MAŁPY, A MY ICH PILNUJEMY. MY JESTEŚMY
          LUDŹMI? Czyżby wyczytał to w tej książce, której nauczył się na pamięć? Jak
          islamscy fundamentaliści? JESTEŚ RASISTĄ, JAK TWOICH ŻYDOWSCY CHŁOPCY!!!
          • Gość: Do Nory Re: A ty kim jestes obrzydliwa antysemitko... IP: *.mtvne.com 20.07.04, 15:11
            Przedmowce oskarzasz o rasizm, a sama wypisujesz brednie i obrzydliwe klamstwa
            jak z Moczarowskiej propagandowki. Widac duch '68 nie wymarl w narodzie.

• Gość: Nora do AntyMoczar Re: A ty kim jestes obrzydliwa antysemitko... IP: *.visp.energis.pl 20.07.04, 19:58
              Mam zbyt wielu przójaciół Żydów, żeby być antysemitką. A co do obrzydliwych
              kłamstw, to na jakiej podstawie twierdzisz, że to kłamstwa. Film pokazywany był
              w Warszawie parę miesięcy temu, zrealizowany był przez izraelskich filmowców
              dla izraelskiej telewizji. A co do obrzydliwości... nie jest chyba większa od
              opinii na temat wyższości kultur "księgi" nad kulturą oralną. To co napisałam
              było jedynie odpowiedzią na rasistowskie teksty dotyczące murzynów i tego jak
              im było cudownie za rządów kolonialistów z Brukseli. Koleś sprytnie wyjął poza
              nawias Żydów, bo wiadomo, że nie wypada... zwłaszcza w Polsce. A ja jedyne co
              chciałam pokazać to to, że wszyscy ludzie posługują się demagogią, kiedy chcą
              się pozbyć tych, którzy im przyszkadzają. Nie zależnie czy przyczytali jakąś
              książkę czy nie. Przeczytaj jeszcze raz to, co napisałam. Obejrzyj film i
              przestań działać jak precyzyjnie zaprogramowana blokada na "brzydkie" słowa.
    • Gość: Andrzej.A Re: Dzieci-czarownicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 19:54
      Około 30-40 procent populacji w wieku reodukcyjnym w Afryce jest zarażonych
      HIV. Oznacza tp tylko jedno. Za max 10-15 lat Afryka się wyludni, chyba, że
      jakiś debil, który wymyśli szczepionkę na AIDS zacznie ją za darmo rozdawać w
      całej Afryce. Wtedy takich kwiatków jak opisane w artykule będzie więcej i nie
      tylko w Kongo.
      Ktoś powie, że moja wypowiedź jest rasistowska. I że humanizm, egalitaryzm,
      braterstwo nakazują dać tą szczepionkę wszystkim potrzebującym.
      Otóż gówno prawda.
      Świat w takim rozumieniu tego słowa tak jak widzi go przeciętny europejczyk
      jest niezrozumiały dla tych, którzy każą wypić kwas nastoletniemu "czrownikowi"
      i im się nie należy żadna pomoc. Oni muszą wymrzeć aby była szansa na
      normalność.
    • tomqpl które Kongo...? 18.07.04, 20:13
      Są dwa państwa - Kongo oraz Demokratyczna Republika Konga.
      Domyślam się, że chodzi w tym artykule o te Kongo ze stolicą w Brazzaville, tak?
      • tomqpl Re: które Kongo...? 18.07.04, 20:16
        No właśnie.
        Piszecie o Kinszasie więc to musi chodzić o Demokratyczną Republikę Kongo (dawniej Zair) ze stolicą w Kinszasie, a we wstępie piszecie o państwie Kongo (stolica: Brazaville), który z artykułem nie ma nic wspólnego.
        Rozróżniajcie te dwa państwa, proszę.
    • Gość: FUGO Re: Dzieci-czarownicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 21:02
      ZNACZY OJCIEC ZBIGNIEW ZJADŁ MAŁEGO CZAROWNIKA I POPIŁ WŁAŚNIE WYCIŚNIĘTYM
      SOKIEM Z MANGO ZMIESZANYM Z KRWIĄ STAREJ BABY I ZAMIENIŁ SIĘ W KARALUCHA. CZY
      DOBRZE ZROZUMIAŁEM???
    • Gość: tylkotemat ciekawe keidy to sie skonczy ? :( IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 18.07.04, 22:07
    • pollak Łe tam. U nas jest lepiej 18.07.04, 22:13
      Przed chwilą taka jedna (niby dorosła i postempowa) bredziła coś o tym czy
      ma sens związek pana ryby z panią wagą. A na forum GW całkiem niedawno było
      forum eksperckie (sic!) o wróżbiarstwie na którym w roli ekspertów zatrudnione
      były dwie wróżki! Więc co u licha dziwić się ludom pierwotnym z Afryki czy
      innej Warszawy.
    • Gość: Europejczyk Dziwne???a SWIETA INKWIZYCJA to co???13 milionow IP: *.lv.lv.cox.net 18.07.04, 22:26
      Niewinnych dziewic to kto spalil na stosie...wiemy jaka jest smierc w
      plomieniach ognia...to wlasnie w katolicyzmie sie to dzieje i
      dzialo...trzymanie ludzi w ciemnoscie jest wygodne bo mozna od nich wyciagnac
      pieniadze...ksieza to praktykuja a potem rodza sie odlamy i sprawa juz
      gotowa...w Europie kilkadziesiat lat temu zostala spalona ostatnia czarownica i
      co???nikt sie nie dziwi???kosciol gardzi kobietami a te jak glupie chodza tam
      i jeszcze sie spowiadaja do pedala...i taka fladra sie dziwi , ze w afryce sa
      czarownice...haha...w/g naszej wiary przyczyna zla i nieszczescia jest
      kobieta...w Iraku sie kobiety bije rano i wieczorem i zakrywa sie ujej lica bo
      moze byc nieszczescie jak popatrzysz na kobiete...moze to i dobre...ale ja
      jestem za cywilizacja , rownoscia i kobieca godnoscia...byloby zgorszenie nawet
      u kobiet gdy kobieta bylaby ksiedzem...jak czarownica z urodzenia moze zostac
      ksiedzem???na stos z nia...albo kwasem wypalac zle moce.
      • pollak a może 13 miliardów?__ przy okazji się nie dziwię że dziewice 18.07.04, 22:30
        wymarły. Wybito je. Cholerne katoliki!
      • Gość: LAtynos skad czerpiesz te dane? Podaj zrodla! IP: *.200-43-162.telecom.net.ar 19.07.04, 07:06
        • Gość: pollak Re: skad czerpiesz te dane? Podaj zrodla! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.04, 20:46
          Z TV.
    • Gość: xyz Re: Dzieci-czarownicy IP: *.acn.pl 19.07.04, 00:29
      Pieprzycie od rzeczy, a moze ktos sie zastanowi, co mozna zrobic, zeby te biedne dzieciaki tak nie
      cierpialy. Cos mi sie wydaje, ze Ochojska nie wystarczy. Swoja droga wierzyc mi sie nie chce, ze to sie
      dzieje w XI wieku, a my podniecamy sie jakimis sztucznie nakrecanymi wojnami w Iraku.
      • Gość: wizytka Re: Dzieci-czarownicy IP: *.teleton.pl 19.07.04, 09:38
        Myślę, że tak naprawdę to nic nie możemy zrobić. Jedynie pochylić głowę.
        Mamy niestety duże pole do popisu w naszym kraju. W Polsce jest wystarczająco
        dużo dzieci, ktorym dzieje sie krzywda.
        Nie naprawimy całego świata. Ale możemy go uczynić lepszym uśmiechając się
        codziennie i pomagając na miarę naszych możliwości.
    • Gość: farafina temat sensacja IP: *.fbx.proxad.net 23.07.04, 12:18
      na naszym polskim poletku znajomosc kultur Afryki jest zadna (chwala
      Kapuscinskiemu!!) media lapia tematy prawdziwe ale sensacyjne, nie rozumiemy
      tych kultur nakladajac nasze kalki myslowe, a wyrwanie tematu by wzbudzic
      litosc i mysl u nas jest jednak lepiej, jestesmy katolickim ciemnogrodem, ale
      gdziez nam tam do ciemnogrodu afrykanskiego, napiszcie moze o kongresie w
      Unesco czarnych kobiet szefow-liderow, ktore mialo miejsce w paris w tym
      miesiacu etc. Uwazam ze tego typu artykuly w naszym polskim kontekscie szkodza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka