Dodaj do ulubionych

JAK SIE ROBI TSATSIKI ????

IP: 212.244.242.* 29.07.04, 11:07
.... wiem,że jogurt i czosnek i chyba ogórki zielone starte...ale
dokładnie????
Obserwuj wątek
    • mario2 Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 11:09
      na to pytanie to juz chyba Renia odpowie...
      Gdybys nie wiedziala jak sie prasuje rekawy od koszul meza- to ona tez jest w
      tej dziedzinie ekspertka :)
    • pajacek Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 11:16
      Proponuje sie nauczyc poslugiwania przeszukiwarkami typu www.google.pl
      Oto pierwszy z brzegu z przepisow.. popatrz na komentarze na tej stronie...

www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1026
      PaJacek
    • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 11:17
      Re: Kuchnia grecka - prośba o przepisy IP: *.acn.pl / *.acn.pl
      Gość: marghe_72 10.10.2003 10:57 zarchiwizowany

Tzatziki robię z serka np. Bieluch lub Toska , startego na drobnej tarce
      ogórka (moze być ze skorką ) - zetrzeć, wrzucić na sitko i osączyć..
      zmiażdzonych ząbków czosnku (sporo), kropelki oliwy z oliwek, paru kropelek
      soku z cytryny, soli, pieprzu.
      Grecka kuchnia to jeszzcze suvlaki (nie gwarantuję za pisownię) czyli
      szaszłyki - wieprzowe lub drobiowe...
      - smażona feta (oryginalna, grecka- dostępna w większości supermarketów) -
      obtoczyć w jajku i bylce i smażyc na głebokim oleju, Podawac z cytryną
      - pieczona feta (mniammmmm)
      • pajacek Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 11:20
        p.a.d.a.l.c.o.w.a napisała:

> - smażona feta (oryginalna, grecka- dostępna w większości supermarketów) -
        > obtoczyć w jajku i bylce i smażyc na głebokim oleju, Podawac z cytryną
        > - pieczona feta (mniammmmm)

Te przepisy to dokladnie to samo co mozna w naszych gorach spotkac... Tyle ze
        skladnikiem jest oscypek, a nie feta... Prawde mowiac chyba w wydaniu polskim
        bardziej mi smakuje... Mimo to pozdrawiam odmienne gusta! :)

PaJacek
        • limonie Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 11:22
          Smazone oscypki mogłabym jesc , jesc jesc bez końca!! Delicje, mniam
          • pajacek Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 11:29
            Polecam wiec smazone oscypki ze smazonym boczkiem! Moze niezbyt dietetyczne ale
            wysmienite! :)

PaJacek
        • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 11:25
          pajacek napisał:

> p.a.d.a.l.c.o.w.a napisała:
          >
          > > - smażona feta (oryginalna, grecka- dostępna w większości supermarketów)
          > -
          > > obtoczyć w jajku i bylce i smażyc na głebokim oleju, Podawac z cytryną
          > > - pieczona feta (mniammmmm)
          >
          > Te przepisy to dokladnie to samo co mozna w naszych gorach spotkac... Tyle ze
          > skladnikiem jest oscypek, a nie feta... Prawde mowiac chyba w wydaniu polskim
          > bardziej mi smakuje... Mimo to pozdrawiam odmienne gusta! :)
          >
          > PaJacek

Ja ten tekst, na którego początku jest żądany przepis, tylko przekleiłam z
          archiwum "Kuchnia" inextenso, zamiast pouczać autora watku o korzystaniu z
          wyszukiwarki.;)
          • pajacek Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 11:27

> Ja ten tekst, na którego początku jest żądany przepis, tylko przekleiłam z
            > archiwum "Kuchnia" inextenso, zamiast pouczać autora watku o korzystaniu z
            > wyszukiwarki.;)

To w moim przepisie jest wiecej walorow poznawczych... Mozna odkryc nowe
            smaki... internetu!! :)))

PaJacek
            • mroofcia Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 11:33
              A ja zamiast wszystkich bieluchów i jogurtów daję serek homogenizowany naturalny. Jeżeli dodatkowo odsączysz starte ogórki na sitku, wyjdzie Ci to mniej wodniste, co - moim zdaniem - jest o wiele lepsze.
              Czyli - serek homogenizowany + starte, odsączone ogórki + duuużo czosnku + sól + pieprz = niebo w gębie. Tylko nie umawiaj siępo tym na randkę ; )
              • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 11:39
                mroofcia napisała:

> A ja zamiast wszystkich bieluchów i jogurtów daję serek homogenizowany
                naturaln
                > y. Jeżeli dodatkowo odsączysz starte ogórki na sitku, wyjdzie Ci to mniej
                wodni
                > ste, co - moim zdaniem - jest o wiele lepsze.
                > Czyli - serek homogenizowany + starte, odsączone ogórki + duuużo czosnku +
                sól
                > + pieprz = niebo w gębie.

zapomniałaś o uzupełnieniu mieszanki w oliwę z oliwek i trochu octu winnego.
                • mroofcia Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 12:00

> zapomniałaś o uzupełnieniu mieszanki w oliwę z oliwek i trochu octu winnego.

Ano tak, mój błąd, ale ja je dodaję w minimalnych ilościach, tylko tak dla leciutkiego aromatu.
                  Acha, mam nadzieję, że nikt tu nie proponował czosnku tego takiego w granulkach... Bo moja macocha taki, o zgrozo, stosuje... W ogóle co za tępy czerep wymyślił czosnek w granulkach???
            • oko_na_maroko Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 11:35
              zaintrygował mnie ten oscypek smażony...czy on jest w panierce? mniam mniam...
              • pajacek Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 11:39
                Roznie... jak kto woli i z czym chce jesc... Moze byc w panierce, wowczas
                zazwyczaj sie go podaje podczas obiadu zamiast jakiegos kotleta miesnego (ja
                jeszcze rzucam na niego jajko sadzone, lub zurawine) A jak na przystawke, to
                bez panierki wlasnie z np boczkiem... Btw. Nie kazdy oscypek nadaje sie do
                smazenia.. Do smazenia najlepsze sa oscypki w ksztalcie walca.

PaJacek
                • Gość: jota.40 Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.04, 11:56
                  Wracając do tzatziki - ja też dodaję oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, nie
                  cytrynę, ale to kwestia gustu. Ogórek starty, nasolony, odsączony. Sól, pieprz,
                  czosnek lubimy, więc bez żenady wrzucamy ze dwa - trzy zmiażdżone ząbki. Tyle,
                  ze dość istotne są proporcje serka - ja korzystam z serka naturalnego Campiny -
                  wypróbowałam inne i uważam, że ten najlepszy!! Do tegoż serka dodaję jeden mały
                  jogurt naturalny Bakomy. Jest bardzo gęsty, więc nie rozwadnia nadmiernie, a
                  całość robi się delikatniejsza! Pycha i tyle. Ja robię co drugi dzień. Jak ktoś
                  ma blisko - niech pędzi do Samiry, małej knajpki (libańskiej??) na Polach
                  Mokotowskich - tam można kupić świetne, okrągłe placki (pity) do tego naszego
                  tzatziki - i samo tzatziki też jest, doskonałe zresztą. Nie mówiąc już o
                  oliwkach i fecie... A ceny nawet troche niższe, niż w niektórych
                  supermarketach. Smacznego!
                • oko_na_maroko Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 12:24
                  mmmmm nie omieszkam stestować tego w panierce z żurawiną....dzieki :)
                  • Gość: ania Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? IP: 212.244.242.* 29.07.04, 13:20
                    bardzo dziękuje!..wyszukiwarką umiem się świetnie posługiwać ale jakos wole
                    tu...na żywo....jeszcze jedno:czy pestki z ogórka wyrzucić czy wrzucić :o) ??
                    • mroofcia Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 13:25
                      Olej pestki - zetrą sie razem o ogrókiem i w ogole ich nie czuć. A jakbyś chciała wszystkie wydłubywać to byś znienawidziła tzatziki na zawsze... ;)
                      Smacznego!
                      • Gość: jota.40 Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.04, 19:37
                        Z tymi pestkami - zależy od ogóra ..;))) Ja tam raczej sie nie bawię w
                        dłubanie, ale przy większych sztukach można od biedy wyciąć cały środek z
                        pestkami, tak, jak to się robi z melonem na przykład. Pozdrawiam!
    • Gość: mm Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 15:02
      właśnie tak jak piszesz ale ja bym ogóry drobno pokroiła w kosteczkę:-)
      • Gość: @neta Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 15:11
        A ja kupuje zestaw przypraw do sosu tzatziki firmy Pryzmat.
        Serek bieluch,ogórek(starty na tarce na grubych oczkach i odsączony),2łyżeczki
        przypraw,na 20min. do lodówki i Mhhhh.....pycha.
        • Gość: mm Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 15:12
          tez ok!
    • grogreg Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.11.04, 16:03
      A przepisow na tsatsy to tyle jest co przyzadzajacych.
      Ja biore albo bardzo gesty jugurt (augustowski), albo dokladnie lacze jogurt z
      twarogiem). Do tego wciskam czosnek i dodaje tarte ogorki konserwowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka