Gość: ania IP: 212.244.242.* 29.07.04, 11:07 .... wiem,że jogurt i czosnek i chyba ogórki zielone starte...ale dokładnie???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mario2 Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 11:09 na to pytanie to juz chyba Renia odpowie... Gdybys nie wiedziala jak sie prasuje rekawy od koszul meza- to ona tez jest w tej dziedzinie ekspertka :) Odpowiedz Link Zgłoś
pajacek Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 11:16 Proponuje sie nauczyc poslugiwania przeszukiwarkami typu www.google.pl Oto pierwszy z brzegu z przepisow.. popatrz na komentarze na tej stronie... www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1026 PaJacek Odpowiedz Link Zgłoś
p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 11:17 Re: Kuchnia grecka - prośba o przepisy IP: *.acn.pl / *.acn.pl Gość: marghe_72 10.10.2003 10:57 zarchiwizowany Tzatziki robię z serka np. Bieluch lub Toska , startego na drobnej tarce ogórka (moze być ze skorką ) - zetrzeć, wrzucić na sitko i osączyć.. zmiażdzonych ząbków czosnku (sporo), kropelki oliwy z oliwek, paru kropelek soku z cytryny, soli, pieprzu. Grecka kuchnia to jeszzcze suvlaki (nie gwarantuję za pisownię) czyli szaszłyki - wieprzowe lub drobiowe... - smażona feta (oryginalna, grecka- dostępna w większości supermarketów) - obtoczyć w jajku i bylce i smażyc na głebokim oleju, Podawac z cytryną - pieczona feta (mniammmmm) Odpowiedz Link Zgłoś
pajacek Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 11:20 p.a.d.a.l.c.o.w.a napisała: > - smażona feta (oryginalna, grecka- dostępna w większości supermarketów) - > obtoczyć w jajku i bylce i smażyc na głebokim oleju, Podawac z cytryną > - pieczona feta (mniammmmm) Te przepisy to dokladnie to samo co mozna w naszych gorach spotkac... Tyle ze skladnikiem jest oscypek, a nie feta... Prawde mowiac chyba w wydaniu polskim bardziej mi smakuje... Mimo to pozdrawiam odmienne gusta! :) PaJacek Odpowiedz Link Zgłoś
limonie Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 11:22 Smazone oscypki mogłabym jesc , jesc jesc bez końca!! Delicje, mniam Odpowiedz Link Zgłoś
pajacek Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 11:29 Polecam wiec smazone oscypki ze smazonym boczkiem! Moze niezbyt dietetyczne ale wysmienite! :) PaJacek Odpowiedz Link Zgłoś
p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 11:25 pajacek napisał: > p.a.d.a.l.c.o.w.a napisała: > > > - smażona feta (oryginalna, grecka- dostępna w większości supermarketów) > - > > obtoczyć w jajku i bylce i smażyc na głebokim oleju, Podawac z cytryną > > - pieczona feta (mniammmmm) > > Te przepisy to dokladnie to samo co mozna w naszych gorach spotkac... Tyle ze > skladnikiem jest oscypek, a nie feta... Prawde mowiac chyba w wydaniu polskim > bardziej mi smakuje... Mimo to pozdrawiam odmienne gusta! :) > > PaJacek Ja ten tekst, na którego początku jest żądany przepis, tylko przekleiłam z archiwum "Kuchnia" inextenso, zamiast pouczać autora watku o korzystaniu z wyszukiwarki.;) Odpowiedz Link Zgłoś
pajacek Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 11:27 p.a.d.a.l.c.o.w.a napisała: > Ja ten tekst, na którego początku jest żądany przepis, tylko przekleiłam z > archiwum "Kuchnia" inextenso, zamiast pouczać autora watku o korzystaniu z > wyszukiwarki.;) To w moim przepisie jest wiecej walorow poznawczych... Mozna odkryc nowe smaki... internetu!! :))) PaJacek Odpowiedz Link Zgłoś
mroofcia Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 11:33 A ja zamiast wszystkich bieluchów i jogurtów daję serek homogenizowany naturalny. Jeżeli dodatkowo odsączysz starte ogórki na sitku, wyjdzie Ci to mniej wodniste, co - moim zdaniem - jest o wiele lepsze. Czyli - serek homogenizowany + starte, odsączone ogórki + duuużo czosnku + sól + pieprz = niebo w gębie. Tylko nie umawiaj siępo tym na randkę ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 11:39 mroofcia napisała: > A ja zamiast wszystkich bieluchów i jogurtów daję serek homogenizowany naturaln > y. Jeżeli dodatkowo odsączysz starte ogórki na sitku, wyjdzie Ci to mniej wodni > ste, co - moim zdaniem - jest o wiele lepsze. > Czyli - serek homogenizowany + starte, odsączone ogórki + duuużo czosnku + sól > + pieprz = niebo w gębie. zapomniałaś o uzupełnieniu mieszanki w oliwę z oliwek i trochu octu winnego. Odpowiedz Link Zgłoś
mroofcia Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 12:00 p.a.d.a.l.c.o.w.a napisała: > zapomniałaś o uzupełnieniu mieszanki w oliwę z oliwek i trochu octu winnego. Ano tak, mój błąd, ale ja je dodaję w minimalnych ilościach, tylko tak dla leciutkiego aromatu. Acha, mam nadzieję, że nikt tu nie proponował czosnku tego takiego w granulkach... Bo moja macocha taki, o zgrozo, stosuje... W ogóle co za tępy czerep wymyślił czosnek w granulkach??? Odpowiedz Link Zgłoś
oko_na_maroko Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 11:35 zaintrygował mnie ten oscypek smażony...czy on jest w panierce? mniam mniam... Odpowiedz Link Zgłoś
pajacek Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 11:39 Roznie... jak kto woli i z czym chce jesc... Moze byc w panierce, wowczas zazwyczaj sie go podaje podczas obiadu zamiast jakiegos kotleta miesnego (ja jeszcze rzucam na niego jajko sadzone, lub zurawine) A jak na przystawke, to bez panierki wlasnie z np boczkiem... Btw. Nie kazdy oscypek nadaje sie do smazenia.. Do smazenia najlepsze sa oscypki w ksztalcie walca. PaJacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jota.40 Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.04, 11:56 Wracając do tzatziki - ja też dodaję oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, nie cytrynę, ale to kwestia gustu. Ogórek starty, nasolony, odsączony. Sól, pieprz, czosnek lubimy, więc bez żenady wrzucamy ze dwa - trzy zmiażdżone ząbki. Tyle, ze dość istotne są proporcje serka - ja korzystam z serka naturalnego Campiny - wypróbowałam inne i uważam, że ten najlepszy!! Do tegoż serka dodaję jeden mały jogurt naturalny Bakomy. Jest bardzo gęsty, więc nie rozwadnia nadmiernie, a całość robi się delikatniejsza! Pycha i tyle. Ja robię co drugi dzień. Jak ktoś ma blisko - niech pędzi do Samiry, małej knajpki (libańskiej??) na Polach Mokotowskich - tam można kupić świetne, okrągłe placki (pity) do tego naszego tzatziki - i samo tzatziki też jest, doskonałe zresztą. Nie mówiąc już o oliwkach i fecie... A ceny nawet troche niższe, niż w niektórych supermarketach. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
oko_na_maroko Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 12:24 mmmmm nie omieszkam stestować tego w panierce z żurawiną....dzieki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? IP: 212.244.242.* 29.07.04, 13:20 bardzo dziękuje!..wyszukiwarką umiem się świetnie posługiwać ale jakos wole tu...na żywo....jeszcze jedno:czy pestki z ogórka wyrzucić czy wrzucić :o) ?? Odpowiedz Link Zgłoś
mroofcia Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.07.04, 13:25 Olej pestki - zetrą sie razem o ogrókiem i w ogole ich nie czuć. A jakbyś chciała wszystkie wydłubywać to byś znienawidziła tzatziki na zawsze... ;) Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jota.40 Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.04, 19:37 Z tymi pestkami - zależy od ogóra ..;))) Ja tam raczej sie nie bawię w dłubanie, ale przy większych sztukach można od biedy wyciąć cały środek z pestkami, tak, jak to się robi z melonem na przykład. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 15:02 właśnie tak jak piszesz ale ja bym ogóry drobno pokroiła w kosteczkę:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @neta Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 15:11 A ja kupuje zestaw przypraw do sosu tzatziki firmy Pryzmat. Serek bieluch,ogórek(starty na tarce na grubych oczkach i odsączony),2łyżeczki przypraw,na 20min. do lodówki i Mhhhh.....pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 15:12 tez ok! Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: JAK SIE ROBI TSATSIKI ???? 29.11.04, 16:03 A przepisow na tsatsy to tyle jest co przyzadzajacych. Ja biore albo bardzo gesty jugurt (augustowski), albo dokladnie lacze jogurt z twarogiem). Do tego wciskam czosnek i dodaje tarte ogorki konserwowe. Odpowiedz Link Zgłoś