Dodaj do ulubionych

Wystrój knajp

07.08.13, 21:50
Lubicie te "na ludowo", z drewnianych bali, z kołami drabiniastymi, z tzw. "jadłem"?

A jakie w ogóle lubicie?
Obserwuj wątek
    • pmk_pmk Re: Wystrój knajp 07.08.13, 21:55
      Nie. Jest ich wszedzie pelno i wszystkie sa takie same, jak Polska dluga i szeroka.
      • eat.clitoristwood No właśnie, 07.08.13, 22:07
        jadłodajnie z podwieszonymi pod sufitem sieciami, z ceglanymi ścianami zastawionymi ciężkimi ławami, z pięciokilowymi jadłospisami i kelnerkami w sukniach...no przejadły się chyba.
        Osobiście takoż niewielką sympatią darzę wszelkie tematycznie wystrojone knajpy. Przecież można się wyprofilować menualnie a mimo to nie walić po łbie maczugą stereotypu.
        • ipsetta Re: No właśnie, 08.08.13, 02:19
          >Przecież można się wyprofilować menualnie a mimo to nie walić po łbie maczugą stereotypu.

Wyobraźnia, której brak nawet dyplomowanym dekoratorom.
    • jan_hus_na_stosie2 Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:09
      eat.clitoristwood napisał:

> Lubicie te "na ludowo", z drewnianych bali, z kołami drabiniastymi, z tzw. "jad
      > łem"?

Gdy jestem w górach lubię knajpy z wystrojem po góralsku (obowiązkowo kapela góralska na żywo), gdy jestem nad morzem lubię knajpy z wystrojem po rybacku, lubię też knajpy nawiązujące do czasów międzywojennych (przypomniało mi się, że jest taka fajna knajpka na Starej Pradze w której dawno nie byłem :) ) lub stylizowane na kulturę/kraj której potrawy serwują, kiedyś była taka fajna restauracja afrykańska Tam Tam w Warszawie, ale ja zamknięto...

• marguy Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:28
        Lubie te w ktorych jest dobra kuchnia. To warunek pierwszy i najwazniejszy.
        Tematyczne, jesli dobrze i nastrojowo urzadzone takze lubie.
        Swego czasu czesto bywalam w restauracji specjalizujacej sie w kuchni z Antyli. Muzyka i zarelko fantastyczne. Lubie takze kuchnie z Reunion i tez czasami podjadam w ichniej knajpce.
        Nie znosze hotelowych knajp, spedzilam w nich pol zycia i gdzies mam ich gwiazdki.

Tak przy okazji przypomniala mi sie mala, przydrozna knajpka miedzy Warszawa a Lodzia. Lata byly 90, knajpka odrapana, wystroj byle jaki ale byla w niej babcia, ktora wlasnorecznie lepila pierogi. Dla tych pierogow czesto robilismy dodatkowe kilometry.
        W tej knajpce karmilam nawyklych do wielogwiazdkowych knajp oficjeli i wszyscy zarli jak za pieniadze, a babcia byla w siodmym niebie. Szkoda, ze zapomnialam jak to sie nazywalo :/
      • wpieniona Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:47
        jan_hus_na_stosie2 napisał:

gdy jestem nad morzem lubię knajpy z wystrojem po rybacku,

Dziś prawdziwych rybaków już nie ma.

• wpieniona Re: Wystrój knajp 07.08.13, 23:12
          Rybaki to pewnie coś śpiewają po kryjomu i nikt nie zna tej twórczości. Ale rybę każdy chętnie wpie..zje.
    • jarka63 Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:14
      Lubię nowoczesne, proste, raczej minimalistyczne wnętrza, dużo przestrzeni i powietrza. Mam serdecznie dosyć lokali typu "u babci na strychu" czy "mała Prowansja".
      • eat.clitoristwood Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:17
        jarka63 napisała:

> Lubię nowoczesne, proste, raczej minimalistyczne wnętrza, dużo przestrzeni i po
        > wietrza. Mam serdecznie dosyć lokali typu "u babci na strychu" czy "mała Prowan
        > sja".

O, to to to to..., jak zwykł mawiać mój dziadek. :)
      • jan_hus_na_stosie2 Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:17
        jarka63 napisała:

> Lubię nowoczesne, proste, raczej minimalistyczne wnętrza, dużo przestrzeni i po
        > wietrza. Mam serdecznie dosyć lokali typu "u babci na strychu" czy "mała Prowan
        > sja".

a ja nie lubię zimnych i minimalistycznych wnętrz, choć z chęcią poszedłbym do restauracji mieszczącej się w budynku dawnego kościoła, ale to raczej nie w Polsce :)

• piataziuta Re: Wystrój knajp 08.08.13, 20:58
          > a ja nie lubię zimnych i minimalistycznych wnętrz, choć z chęcią poszedłbym do
          > restauracji mieszczącej się w budynku dawnego kościoła, ale to raczej nie w Pol
          > sce :)

jest pub w budynku dawnego kościoła, chyba w Świnoujściu
          ale piwo tam dajo kwaśne :P
          • piataziuta knajpa w kosciele 08.08.13, 21:03
            plus.google.com/112159466850500319704/about?gl=pl&hl=en
            :)
            • jan_hus_na_stosie2 Re: knajpa w kosciele 08.08.13, 22:07
              jak będę w Świnoujściu to może wpadnę :)
      • jan_hus_na_stosie2 Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:18
        jarka63 napisała:

> Lubię nowoczesne, proste, raczej minimalistyczne wnętrza

ten opis kojarzy mi się z marką IKEA :)

• wpieniona Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:48
          jan_hus_na_stosie2 napisał:

> jarka63 napisała:
          >
          > > Lubię nowoczesne, proste, raczej minimalistyczne wnętrza
          >
          > ten opis kojarzy mi się z marką IKEA :)

Przesz są kotlety, nie?
          >
      • pmk_pmk Re: Wystrój knajp 08.08.13, 16:34
        Schematyczne minimalistyczne wnętrza , ktrore sa obecnie jedyna obowiazujaca moda w Warszawie sa dla mnie jak informacja "podle zarcie" i/lub "samoobslugowy bar".
        Slowem jak komunikat: nic ciekawego cie tam nie czeka, ani wystroj, ani obsuga, ani kuchnia.
    • astrofan Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:18
      drewno ok! ... choć wszystko można schrzanić

precz z jałowym, bezmyślnym minimalizmem, degeneracją sztuki wystroju wnętrz!
      • jan_hus_na_stosie2 Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:22
        astrofan napisał:

> precz z jałowym, bezmyślnym minimalizmem, degeneracją sztuki wystroju wnętrz!

Dokładnie, przecież nie tylko po to człowiek idzie do restauracji aby coś zjeść, ale również aby poczuć inny klimat niż ma na co dzień w domu, po to aby mieć na czym oko zawiesić, na zdjęciach, obrazach, plakatach czy rzeźbach :)

• jarka63 Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:27
          Ten "klimat" zwykle jest wszędzie taki sam, osiąga się go przy pomocy natłoku detali, od którego boli mnie głowa i tracę apetyt.
          • simply_z Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:33
            lubię klimatyczne knajpki Z serwetą ,świeczkami ,troche "sterane zyciem".Nie przepadam za minimalistycznymi wnetrzami brr.
          • marguy Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:33
            Zapomnialam, z tych tradycyjnych lubie estaminet, z tym, ze sa to zazwyczaj knajpki funkcjonujace nieprzerwanie od 200 - 300 lat. Estaminete, to knajpka typowa dla polnicy Francji, szczegolnie Flandrii, w ktorej mozna zjesc przepyszny chleb z przepysznym smalcem, korniszonami i innymi przystawkami albo tarte a maroilles i inne lokalne cuda i wszystko to popic piwem z pobliskiego browaru.
            Chyba jutro pojade napieczona golonke.
            • jan_hus_na_stosie2 Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:46
              marguy napisała:

> Chyba jutro pojade napieczona golonke.

a ja w sobotę wybiorę się na Pragę Północ do takie fajnej knajpki, której adres znają tylko nieliczni mieszczącej się w przedwojennej kamienicy :)

• gree.nka Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:32
      kto w chałupie trzyma koła drabiniaste, to taka miastowa ludowszczyzna :)
      • pmk_pmk Re: Wystrój knajp 08.08.13, 16:36
        Kolo drabiniaste?! :DDD
    • 2szarozielone Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:39
      Lubię te, zrobione z pomysłem, wyczuciem i w przemyslany, spójny sposób. Jestem z Poznania i mam kilka swoich ulubionych ze względu na wystrój miejsc. Nie jest to "chłopskie jadło", ani "prowansja", ale też nie zimny minimalizm, ani nie hipsterskie stoliki ze szpul i siedziska z palet ;) Choć jakość jedzenia raczej ważniejsza :)
      • jarka63 Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:44
        Minimalizm nie musi być zimny. I nie wyklucza klimatu.
        restauracjacredo.pl/pol/galeria/wnetrza.html
        • jan_hus_na_stosie2 Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:56
          bym Ci pokazał co to jest "klimat", ale nie chcę upubliczniać prywatnego nagrania video z jednej z restauracji w Zakopanem, było pyszne jedzenie, wino, miód pitny oraz kapela góralska :)

• wpieniona Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:59
            Kapela góralska to koniec końców. Tandeta i naciągactwo.
            • jan_hus_na_stosie2 Re: Wystrój knajp 07.08.13, 23:06
              wpieniona napisała:

> Kapela góralska to koniec końców. Tandeta i naciągactwo.

a mi się podoba :)

• wpieniona Re: Wystrój knajp 07.08.13, 23:10
                Posłuchaj ich śpiewu wielogłosowego w naturze, gdzie echo współdziała (słyszałam, piękne) to zobaczysz, co to jest. A nie jakieś przygrajki do kotleta.
              • triismegistos Re: Wystrój knajp 08.08.13, 18:06
                To mnie akurat nie dziwi. Z czyichś gustów w końcu się to wszystko bierze.
        • marguy Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:57
          Widze, ze mamy rozne wizje minimalizmu, bo ja tego wstroju nie nazwalabym minimalistycznym.
        • 2szarozielone Re: Wystrój knajp 07.08.13, 23:00
          Wiem :) Dlatego napisałam, że nie lubię zimnego minimalizmu - opcji bardziej klimtycznych, choć nadal oszczędnych absolutnie nie wykluczam :)
        • ingeborg Re: Wystrój knajp 07.08.13, 23:03
          Toż to straszny kicz jest! Szczególnie te przecierane ściany...
        • astrofan Re: Wystrój knajp 07.08.13, 23:09
          masz bardzo pojemną wizję minimalizmu

jak dla minie to jakiś wystój jest, choć nie wiem jaki

ale jeść obiad tu to pewna desperacja :)
        • ipsetta Re: Wystrój knajp 08.08.13, 02:21
          Lokal ma cechy typowej stołówki.
        • alpepe Re: Wystrój knajp 08.08.13, 08:43
          No minimalizm to to na pewno nie jest.
          Ja ostatnio chodzę do Greka, obrzydliwa tandeta z greckim bogami w postaci figurek i malowideł oraz ikoną Madonny, ale jedzenie ok, tylko porcje olbrzymie.
          • zbyfauch Re: Wystrój knajp 08.08.13, 08:48
            Mnie w Niemczech wku...ają te kiczowate etnoakcenty ale najbardziej kelnerzy w pizzeriach, którzy obowiązkowo muszą swoją łamaną niemczyznę okraszać obowiązkowym "prego" i "grazie".
            • alpepe Re: Wystrój knajp 08.08.13, 09:31
              a nie zauważyłam tych wtrętów :) Czasem tylko u Chinki mieliśmy problemy z porozumiewaniem się.
    • grzeczna_dziewczynka15 Re: Wystrój knajp 08.08.13, 01:33
      Nie bardzo lubię ludowe. Ale wolę mniejsze, niż o wielkości hali, a tak mi się ludowe kojarzą, bo można w nich przy okazji wesela urządzać.

A w ogóle to, nie jestem specjalnie wybredna, co do wnętrz, o ile muzyka i ludzie są w porządku. Bo fajnie urządzona knajpa z hiciorami z radia jakoś mnie nie zachęca, nawet jak nęci dobrą kawą i zapachami.
    • zbyfauch A w ogóle najlepiej na zewnątrz, 08.08.13, 08:45
      na ulicy, szczególnie w turystycznej części Azji.
      I ciepło i smacznie (tudzież tanio) i ciekawie.
    • triismegistos Re: Wystrój knajp 08.08.13, 08:49
      Niespecjalnie. Po pierwsze odstrasza mnie jedzenie w towarzystwie łapaczy kurzu, po drugie żarcie w takich knajpach jest na jedno kopyto i przeważnie słaba.
      Lubię albo prosty wystrój i minimalizm, albo wystrój ciekawy i oryginalny. Mam też słabość do chińczyków w starym stylu, kwieciste dywany, plastikowe smoki i śmieszne, rzeźbione krzesła.
      Wystrój knajpy ma dla mnie drugorzędne znaczenie, liczy się dopiero po jedzeniu, ale się liczy. Pamiętam w jakie osłupienie wprawiła mnie lubelska Alzacja" z cenami z kosmosu (nawet jak na Lublin, który ma absurdalnie drogie knajpy) i beznadziejnym wystrojem bez krzty sensu, smaku i starań.
      • female.pl Re: Wystrój knajp 08.08.13, 10:58
        Nie dziwi mnie kiczowaty wystroj knajp, obojetnie czy na ludowo czy na klasyke. Klienci dobrze sie czuja w kiczu, bo najczesciej przypomina mi to wlasny dom.
        • jarka63 Re: Wystrój knajp 08.08.13, 13:32
          A do tego większość cierpi na typowy dla baroku horror vacui.
      • kino.mockba Re: Wystrój knajp 08.08.13, 21:31
        > Pamiętam w jakie osłupienie wprawiła mnie lubelska Alzacja" z
        > cenami z kosmosu (nawet jak na Lublin, który ma absurdalnie drogie knajpy) i be
        > znadziejnym wystrojem bez krzty sensu, smaku i starań.

To gdzie zjeść w Lublinie, bo śmigam na weekend?
    • jarka63 Re: Wystrój knajp 08.08.13, 13:34
      A może być i wiejsko, i minimalistycznie:
      blog.restaurantandbardesignawards.com/posts/host-copenhagen-denmark-norm-architects
      • mariposa_osa Re: Wystrój knajp 08.08.13, 16:32
        Co za koszmar. Te lampy. To knajpa czy pokój przesłuchań?
      • light_in_august Re: Wystrój knajp 08.08.13, 17:02
        Rewelacja!
      • 3longina Re: Wystrój knajp 08.08.13, 17:41
        wystroj a la IKEA.
      • triismegistos Re: Wystrój knajp 08.08.13, 18:08
        Bardzo mi się podoba :)
    • 10iwonka10 Re: Wystrój knajp 08.08.13, 15:18
      Jak jestem w gorach to pewno ze lubie - wole ot takiego wydumanego minimalizmu.

Ale np w centrum Krakowa czy Warszawy to juz niekoniecznie.

• loginoftheyear Re: Wystrój knajp 08.08.13, 15:24
      czyste i z dobrym jadlem
      cala reszta praktycznie nie ma znaczenia
      • pmk_pmk Re: Wystrój knajp 08.08.13, 16:42
        Dla mnie wystoj ma takie samo znaczenie jak wyglad dania, jak jego smak oraz poziom obslugi.
        Kazdy z tych elementow odgrywa swoja wazna role, by posilek w restauracji byl przyjemnoscia. Po prostu "zjesc cos " moge... w domu. Nie po to ide do restauracji, zeby cos pozrec w dziesiec minut. Ide dla atmosfery, dla towarzystwa, dla serwisu i dla swietnego jedzenia.
        • loginoftheyear Re: Wystrój knajp 08.08.13, 17:35
          dla mnie dodatkowo wystroj i atmosfera ma znaczenie tylko jak ide na randke ;)
          a jak ide zjesc, bo jestem glodna, to patrz post poprzedni
          nie celebruje restauracji, bo nie widze zadnego powodu do tego
          • pmk_pmk Re: Wystrój knajp 09.08.13, 02:44
            Bardzo rzadko chce cos zjesc wylacznie w celu zaspokojenie glodu. Jedzenie jest przyjemnoscia, takze jedzenie na co dzien. Widze roznice miedzy obiadem podanym w ladnym otoczeniu, na porzadnych talerzach a barem z plastykowymi sztuccami i talerzami.
            Kawa z tekturowego kubka to zuplenie cos innego niz kawa w porcelanowej filizance. Najlepszy szampan pity z jednorazowego kubka stanie sie perla rzucona miedzy wieprze.
    • light_in_august Re: Wystrój knajp 08.08.13, 17:01
      Nie przepadam za stylem rustykalnym, jedzenie takie też mi zresztą nie pasuje. Lubię w knajpach wnętrza proste, przestrzenne (żeby plecy w plecy nie siedzieć z obcymi), może być trochę dodatków retro albo industrial. Chociaż np. cukiernia Gesslerowej*, chociaż tam szmatka na szmatce i kwiotek na kwiotku, też mi nie przeszkadza. Najważniejsze jest jednak dobre jedzenie, przyjemna obsługa, goście na jakimś tam poziomie (bez chamstwa, hałasu itp.)
      * nie żebym reklamowała ;)
    • mila2712 Re: Wystrój knajp 08.08.13, 18:51
      tak na ludowo jak najbardziej z pysznym jedzeniem....
      ma byc przytulnie ( nie mylic z romantycznie )
      • gree.nka Re: Wystrój knajp 08.08.13, 20:38
        byłam w takiej knajpie na ludowo, chłopsko miało być, nie było przytulnie, raczej z przepychem, przytłaczające robiło wrażenie.
    • piataziuta Re: Wystrój knajp 08.08.13, 20:50
      > Lubicie te "na ludowo", z drewnianych bali, z kołami drabiniastymi, z tzw. "jad
      > łem"?
      NIezbyt. Zwykle to "jadło" jest po prostu niedobre.

> A jakie w ogóle lubicie?
      Takie, w których stoliki nie przylepiają się do łokci, kieliszki do wina podawane są wypolerowane, do ubikacji nie strach wejść, a ceny przy tym nie są ponad normę.
      Czyli rzadkość.
    • to.niemozliwe Re: Wystrój knajp 09.08.13, 07:32
      Różne lubię, najbardziej te spójne stylistyczne i dopracowane w detalu.
      Ostatnio podobają mi się: "Dom Restauracyjny Krokodyl", "Zielnik", "Oycowizna" w Lesznowoli.
      • eat.clitoristwood "Oycowizna" :D 09.08.13, 08:22
    • minasz Re: Wystrój knajp 11.08.13, 01:17
      nie lubie na ludowo lubie taki styl jak kiedys np miała le madam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka