eat.clitoristwood 07.08.13, 21:50 Lubicie te "na ludowo", z drewnianych bali, z kołami drabiniastymi, z tzw. "jadłem"? A jakie w ogóle lubicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pmk_pmk Re: Wystrój knajp 07.08.13, 21:55 Nie. Jest ich wszedzie pelno i wszystkie sa takie same, jak Polska dluga i szeroka. Odpowiedz Link Zgłoś
eat.clitoristwood No właśnie, 07.08.13, 22:07 jadłodajnie z podwieszonymi pod sufitem sieciami, z ceglanymi ścianami zastawionymi ciężkimi ławami, z pięciokilowymi jadłospisami i kelnerkami w sukniach...no przejadły się chyba. Osobiście takoż niewielką sympatią darzę wszelkie tematycznie wystrojone knajpy. Przecież można się wyprofilować menualnie a mimo to nie walić po łbie maczugą stereotypu. Odpowiedz Link Zgłoś
ipsetta Re: No właśnie, 08.08.13, 02:19 >Przecież można się wyprofilować menualnie a mimo to nie walić po łbie maczugą stereotypu. Wyobraźnia, której brak nawet dyplomowanym dekoratorom. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:09 eat.clitoristwood napisał: > Lubicie te "na ludowo", z drewnianych bali, z kołami drabiniastymi, z tzw. "jad > łem"? Gdy jestem w górach lubię knajpy z wystrojem po góralsku (obowiązkowo kapela góralska na żywo), gdy jestem nad morzem lubię knajpy z wystrojem po rybacku, lubię też knajpy nawiązujące do czasów międzywojennych (przypomniało mi się, że jest taka fajna knajpka na Starej Pradze w której dawno nie byłem :) ) lub stylizowane na kulturę/kraj której potrawy serwują, kiedyś była taka fajna restauracja afrykańska Tam Tam w Warszawie, ale ja zamknięto... Odpowiedz Link Zgłoś
marguy Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:28 Lubie te w ktorych jest dobra kuchnia. To warunek pierwszy i najwazniejszy. Tematyczne, jesli dobrze i nastrojowo urzadzone takze lubie. Swego czasu czesto bywalam w restauracji specjalizujacej sie w kuchni z Antyli. Muzyka i zarelko fantastyczne. Lubie takze kuchnie z Reunion i tez czasami podjadam w ichniej knajpce. Nie znosze hotelowych knajp, spedzilam w nich pol zycia i gdzies mam ich gwiazdki. Tak przy okazji przypomniala mi sie mala, przydrozna knajpka miedzy Warszawa a Lodzia. Lata byly 90, knajpka odrapana, wystroj byle jaki ale byla w niej babcia, ktora wlasnorecznie lepila pierogi. Dla tych pierogow czesto robilismy dodatkowe kilometry. W tej knajpce karmilam nawyklych do wielogwiazdkowych knajp oficjeli i wszyscy zarli jak za pieniadze, a babcia byla w siodmym niebie. Szkoda, ze zapomnialam jak to sie nazywalo :/ Odpowiedz Link Zgłoś
wpieniona Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:47 jan_hus_na_stosie2 napisał: gdy jestem nad morzem lubię knajpy z wystrojem po rybacku, Dziś prawdziwych rybaków już nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
wpieniona Re: Wystrój knajp 07.08.13, 23:12 Rybaki to pewnie coś śpiewają po kryjomu i nikt nie zna tej twórczości. Ale rybę każdy chętnie wpie..zje. Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:14 Lubię nowoczesne, proste, raczej minimalistyczne wnętrza, dużo przestrzeni i powietrza. Mam serdecznie dosyć lokali typu "u babci na strychu" czy "mała Prowansja". Odpowiedz Link Zgłoś
eat.clitoristwood Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:17 jarka63 napisała: > Lubię nowoczesne, proste, raczej minimalistyczne wnętrza, dużo przestrzeni i po > wietrza. Mam serdecznie dosyć lokali typu "u babci na strychu" czy "mała Prowan > sja". O, to to to to..., jak zwykł mawiać mój dziadek. :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:17 jarka63 napisała: > Lubię nowoczesne, proste, raczej minimalistyczne wnętrza, dużo przestrzeni i po > wietrza. Mam serdecznie dosyć lokali typu "u babci na strychu" czy "mała Prowan > sja". a ja nie lubię zimnych i minimalistycznych wnętrz, choć z chęcią poszedłbym do restauracji mieszczącej się w budynku dawnego kościoła, ale to raczej nie w Polsce :) Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wystrój knajp 08.08.13, 20:58 > a ja nie lubię zimnych i minimalistycznych wnętrz, choć z chęcią poszedłbym do > restauracji mieszczącej się w budynku dawnego kościoła, ale to raczej nie w Pol > sce :) jest pub w budynku dawnego kościoła, chyba w Świnoujściu ale piwo tam dajo kwaśne :P Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta knajpa w kosciele 08.08.13, 21:03 plus.google.com/112159466850500319704/about?gl=pl&hl=en :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: knajpa w kosciele 08.08.13, 22:07 jak będę w Świnoujściu to może wpadnę :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:18 jarka63 napisała: > Lubię nowoczesne, proste, raczej minimalistyczne wnętrza ten opis kojarzy mi się z marką IKEA :) Odpowiedz Link Zgłoś
wpieniona Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:48 jan_hus_na_stosie2 napisał: > jarka63 napisała: > > > Lubię nowoczesne, proste, raczej minimalistyczne wnętrza > > ten opis kojarzy mi się z marką IKEA :) Przesz są kotlety, nie? > Odpowiedz Link Zgłoś
pmk_pmk Re: Wystrój knajp 08.08.13, 16:34 Schematyczne minimalistyczne wnętrza , ktrore sa obecnie jedyna obowiazujaca moda w Warszawie sa dla mnie jak informacja "podle zarcie" i/lub "samoobslugowy bar". Slowem jak komunikat: nic ciekawego cie tam nie czeka, ani wystroj, ani obsuga, ani kuchnia. Odpowiedz Link Zgłoś
astrofan Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:18 drewno ok! ... choć wszystko można schrzanić precz z jałowym, bezmyślnym minimalizmem, degeneracją sztuki wystroju wnętrz! Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:22 astrofan napisał: > precz z jałowym, bezmyślnym minimalizmem, degeneracją sztuki wystroju wnętrz! Dokładnie, przecież nie tylko po to człowiek idzie do restauracji aby coś zjeść, ale również aby poczuć inny klimat niż ma na co dzień w domu, po to aby mieć na czym oko zawiesić, na zdjęciach, obrazach, plakatach czy rzeźbach :) Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:27 Ten "klimat" zwykle jest wszędzie taki sam, osiąga się go przy pomocy natłoku detali, od którego boli mnie głowa i tracę apetyt. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:33 lubię klimatyczne knajpki Z serwetą ,świeczkami ,troche "sterane zyciem".Nie przepadam za minimalistycznymi wnetrzami brr. Odpowiedz Link Zgłoś
marguy Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:33 Zapomnialam, z tych tradycyjnych lubie estaminet, z tym, ze sa to zazwyczaj knajpki funkcjonujace nieprzerwanie od 200 - 300 lat. Estaminete, to knajpka typowa dla polnicy Francji, szczegolnie Flandrii, w ktorej mozna zjesc przepyszny chleb z przepysznym smalcem, korniszonami i innymi przystawkami albo tarte a maroilles i inne lokalne cuda i wszystko to popic piwem z pobliskiego browaru. Chyba jutro pojade napieczona golonke. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:46 marguy napisała: > Chyba jutro pojade napieczona golonke. a ja w sobotę wybiorę się na Pragę Północ do takie fajnej knajpki, której adres znają tylko nieliczni mieszczącej się w przedwojennej kamienicy :) Odpowiedz Link Zgłoś
gree.nka Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:32 kto w chałupie trzyma koła drabiniaste, to taka miastowa ludowszczyzna :) Odpowiedz Link Zgłoś
2szarozielone Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:39 Lubię te, zrobione z pomysłem, wyczuciem i w przemyslany, spójny sposób. Jestem z Poznania i mam kilka swoich ulubionych ze względu na wystrój miejsc. Nie jest to "chłopskie jadło", ani "prowansja", ale też nie zimny minimalizm, ani nie hipsterskie stoliki ze szpul i siedziska z palet ;) Choć jakość jedzenia raczej ważniejsza :) Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:44 Minimalizm nie musi być zimny. I nie wyklucza klimatu. restauracjacredo.pl/pol/galeria/wnetrza.html Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:56 bym Ci pokazał co to jest "klimat", ale nie chcę upubliczniać prywatnego nagrania video z jednej z restauracji w Zakopanem, było pyszne jedzenie, wino, miód pitny oraz kapela góralska :) Odpowiedz Link Zgłoś
wpieniona Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:59 Kapela góralska to koniec końców. Tandeta i naciągactwo. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: Wystrój knajp 07.08.13, 23:06 wpieniona napisała: > Kapela góralska to koniec końców. Tandeta i naciągactwo. a mi się podoba :) Odpowiedz Link Zgłoś
wpieniona Re: Wystrój knajp 07.08.13, 23:10 Posłuchaj ich śpiewu wielogłosowego w naturze, gdzie echo współdziała (słyszałam, piękne) to zobaczysz, co to jest. A nie jakieś przygrajki do kotleta. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_hus_na_stosie2 Re: Wystrój knajp 07.08.13, 23:10 :) Kapela Góralska z Siuchajskiej (Zakopane) | Okiem Kamery Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Wystrój knajp 08.08.13, 18:06 To mnie akurat nie dziwi. Z czyichś gustów w końcu się to wszystko bierze. Odpowiedz Link Zgłoś
marguy Re: Wystrój knajp 07.08.13, 22:57 Widze, ze mamy rozne wizje minimalizmu, bo ja tego wstroju nie nazwalabym minimalistycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
2szarozielone Re: Wystrój knajp 07.08.13, 23:00 Wiem :) Dlatego napisałam, że nie lubię zimnego minimalizmu - opcji bardziej klimtycznych, choć nadal oszczędnych absolutnie nie wykluczam :) Odpowiedz Link Zgłoś
ingeborg Re: Wystrój knajp 07.08.13, 23:03 Toż to straszny kicz jest! Szczególnie te przecierane ściany... Odpowiedz Link Zgłoś
astrofan Re: Wystrój knajp 07.08.13, 23:09 masz bardzo pojemną wizję minimalizmu jak dla minie to jakiś wystój jest, choć nie wiem jaki ale jeść obiad tu to pewna desperacja :) Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Wystrój knajp 08.08.13, 08:43 No minimalizm to to na pewno nie jest. Ja ostatnio chodzę do Greka, obrzydliwa tandeta z greckim bogami w postaci figurek i malowideł oraz ikoną Madonny, ale jedzenie ok, tylko porcje olbrzymie. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyfauch Re: Wystrój knajp 08.08.13, 08:48 Mnie w Niemczech wku...ają te kiczowate etnoakcenty ale najbardziej kelnerzy w pizzeriach, którzy obowiązkowo muszą swoją łamaną niemczyznę okraszać obowiązkowym "prego" i "grazie". Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Wystrój knajp 08.08.13, 09:31 a nie zauważyłam tych wtrętów :) Czasem tylko u Chinki mieliśmy problemy z porozumiewaniem się. Odpowiedz Link Zgłoś
grzeczna_dziewczynka15 Re: Wystrój knajp 08.08.13, 01:33 Nie bardzo lubię ludowe. Ale wolę mniejsze, niż o wielkości hali, a tak mi się ludowe kojarzą, bo można w nich przy okazji wesela urządzać. A w ogóle to, nie jestem specjalnie wybredna, co do wnętrz, o ile muzyka i ludzie są w porządku. Bo fajnie urządzona knajpa z hiciorami z radia jakoś mnie nie zachęca, nawet jak nęci dobrą kawą i zapachami. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyfauch A w ogóle najlepiej na zewnątrz, 08.08.13, 08:45 na ulicy, szczególnie w turystycznej części Azji. I ciepło i smacznie (tudzież tanio) i ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Wystrój knajp 08.08.13, 08:49 Niespecjalnie. Po pierwsze odstrasza mnie jedzenie w towarzystwie łapaczy kurzu, po drugie żarcie w takich knajpach jest na jedno kopyto i przeważnie słaba. Lubię albo prosty wystrój i minimalizm, albo wystrój ciekawy i oryginalny. Mam też słabość do chińczyków w starym stylu, kwieciste dywany, plastikowe smoki i śmieszne, rzeźbione krzesła. Wystrój knajpy ma dla mnie drugorzędne znaczenie, liczy się dopiero po jedzeniu, ale się liczy. Pamiętam w jakie osłupienie wprawiła mnie lubelska Alzacja" z cenami z kosmosu (nawet jak na Lublin, który ma absurdalnie drogie knajpy) i beznadziejnym wystrojem bez krzty sensu, smaku i starań. Odpowiedz Link Zgłoś
female.pl Re: Wystrój knajp 08.08.13, 10:58 Nie dziwi mnie kiczowaty wystroj knajp, obojetnie czy na ludowo czy na klasyke. Klienci dobrze sie czuja w kiczu, bo najczesciej przypomina mi to wlasny dom. Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: Wystrój knajp 08.08.13, 13:32 A do tego większość cierpi na typowy dla baroku horror vacui. Odpowiedz Link Zgłoś
kino.mockba Re: Wystrój knajp 08.08.13, 21:31 > Pamiętam w jakie osłupienie wprawiła mnie lubelska Alzacja" z > cenami z kosmosu (nawet jak na Lublin, który ma absurdalnie drogie knajpy) i be > znadziejnym wystrojem bez krzty sensu, smaku i starań. To gdzie zjeść w Lublinie, bo śmigam na weekend? Odpowiedz Link Zgłoś
jarka63 Re: Wystrój knajp 08.08.13, 13:34 A może być i wiejsko, i minimalistycznie: blog.restaurantandbardesignawards.com/posts/host-copenhagen-denmark-norm-architects Odpowiedz Link Zgłoś
mariposa_osa Re: Wystrój knajp 08.08.13, 16:32 Co za koszmar. Te lampy. To knajpa czy pokój przesłuchań? Odpowiedz Link Zgłoś
10iwonka10 Re: Wystrój knajp 08.08.13, 15:18 Jak jestem w gorach to pewno ze lubie - wole ot takiego wydumanego minimalizmu. Ale np w centrum Krakowa czy Warszawy to juz niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
loginoftheyear Re: Wystrój knajp 08.08.13, 15:24 czyste i z dobrym jadlem cala reszta praktycznie nie ma znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
pmk_pmk Re: Wystrój knajp 08.08.13, 16:42 Dla mnie wystoj ma takie samo znaczenie jak wyglad dania, jak jego smak oraz poziom obslugi. Kazdy z tych elementow odgrywa swoja wazna role, by posilek w restauracji byl przyjemnoscia. Po prostu "zjesc cos " moge... w domu. Nie po to ide do restauracji, zeby cos pozrec w dziesiec minut. Ide dla atmosfery, dla towarzystwa, dla serwisu i dla swietnego jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
loginoftheyear Re: Wystrój knajp 08.08.13, 17:35 dla mnie dodatkowo wystroj i atmosfera ma znaczenie tylko jak ide na randke ;) a jak ide zjesc, bo jestem glodna, to patrz post poprzedni nie celebruje restauracji, bo nie widze zadnego powodu do tego Odpowiedz Link Zgłoś
pmk_pmk Re: Wystrój knajp 09.08.13, 02:44 Bardzo rzadko chce cos zjesc wylacznie w celu zaspokojenie glodu. Jedzenie jest przyjemnoscia, takze jedzenie na co dzien. Widze roznice miedzy obiadem podanym w ladnym otoczeniu, na porzadnych talerzach a barem z plastykowymi sztuccami i talerzami. Kawa z tekturowego kubka to zuplenie cos innego niz kawa w porcelanowej filizance. Najlepszy szampan pity z jednorazowego kubka stanie sie perla rzucona miedzy wieprze. Odpowiedz Link Zgłoś
light_in_august Re: Wystrój knajp 08.08.13, 17:01 Nie przepadam za stylem rustykalnym, jedzenie takie też mi zresztą nie pasuje. Lubię w knajpach wnętrza proste, przestrzenne (żeby plecy w plecy nie siedzieć z obcymi), może być trochę dodatków retro albo industrial. Chociaż np. cukiernia Gesslerowej*, chociaż tam szmatka na szmatce i kwiotek na kwiotku, też mi nie przeszkadza. Najważniejsze jest jednak dobre jedzenie, przyjemna obsługa, goście na jakimś tam poziomie (bez chamstwa, hałasu itp.) * nie żebym reklamowała ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mila2712 Re: Wystrój knajp 08.08.13, 18:51 tak na ludowo jak najbardziej z pysznym jedzeniem.... ma byc przytulnie ( nie mylic z romantycznie ) Odpowiedz Link Zgłoś
gree.nka Re: Wystrój knajp 08.08.13, 20:38 byłam w takiej knajpie na ludowo, chłopsko miało być, nie było przytulnie, raczej z przepychem, przytłaczające robiło wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wystrój knajp 08.08.13, 20:50 > Lubicie te "na ludowo", z drewnianych bali, z kołami drabiniastymi, z tzw. "jad > łem"? NIezbyt. Zwykle to "jadło" jest po prostu niedobre. > A jakie w ogóle lubicie? Takie, w których stoliki nie przylepiają się do łokci, kieliszki do wina podawane są wypolerowane, do ubikacji nie strach wejść, a ceny przy tym nie są ponad normę. Czyli rzadkość. Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: Wystrój knajp 09.08.13, 07:32 Różne lubię, najbardziej te spójne stylistyczne i dopracowane w detalu. Ostatnio podobają mi się: "Dom Restauracyjny Krokodyl", "Zielnik", "Oycowizna" w Lesznowoli. Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: Wystrój knajp 11.08.13, 01:17 nie lubie na ludowo lubie taki styl jak kiedys np miała le madam Odpowiedz Link Zgłoś