Dodaj do ulubionych

Stroje ludowe

29.12.13, 13:17
Przeglądam sobie właśnie zdjęcia polskich strojów ludowych i bardzo żałuję, że tak się odcinamy od - jak by nie było - chłopskich korzeni. W Austrii dirndl i lederhose można kupić w sieciówkach, u nas w Cepelii za ciężki pieniądz a i tak nie wiadomo czy będzie rozmiar. W Niemczech na ulicy można spotkać pana w kapeluszu z kitką do hipsterskich rurek i nikt się głupi nie gapi. Gdzie można teraz normalnie w Polsce nosić stroje ludowe oprócz Bożego Ciała, dożynek i zespołów pieśni i tańca? Czuję przemożną potrzebę zamanifestowania mojej etniczności : D
Obserwuj wątek
    • simply_z Re: Stroje ludowe 29.12.13, 13:21
      a z jakiego regionu pochodzisz?
      • ingeborg Re: Stroje ludowe 29.12.13, 13:39
        Mazowsze, no ba.
        • mvszka Re: Stroje ludowe 30.12.13, 02:31
          znam dyrektora muzeum w Lipcach Reymontowskich, jeśli chcesz zapytam się ile taki strój kosztuje
          skoro moje koleżanki ze szkoły średniej z tych okolic chodziły do kościoła co niedziela na ludowo, starsze pokolenia do dziś chodzą i te stroje produkują
    • nawalonych7krasnali Re: Stroje ludowe 29.12.13, 13:25
      Możesz przecież bez skrupułów założyć stringi z Koniakowa i poparadować głównymi ulicami naszych miast...
    • alpepe Re: Stroje ludowe 29.12.13, 14:13
      też żałuję, tym bardziej, że w Polsce mało popularne są stroje czy dodatki choćby inspirowane ludowo. Ostatnio odkryłam polską biżuterię patriotyczną, ale średnio do mnie przemawia.
      • skrytapiromanka Re: Stroje ludowe 29.12.13, 14:40
        no weź, był taki sezon, gdzie 80% pań (starszych i młodszych) zakładało ludowe chusty do wszystkiego. :/
        • marimaris Re: Stroje ludowe 26.11.14, 23:23
          moda na to znów wraca. tylko u młodszych. :)
      • eat.clitoristwood Re: Stroje ludowe 29.12.13, 15:48
        alpepe napisała:
        > Ostatnio odkryłam polską biżuterię patriotyczną, ale średnio do mnie przemawia.

Miniatura wraku Tupolewa jako wisior, pierścień z przenikliwym okiem Macierewicza czy złocony pendrive z "Naukami" Jana Pawła Wielkiego?
        • alpepe Re: Stroje ludowe 29.12.13, 18:11
          Nie, tylko orły z różnych epok, miecze i krzyże jako motywy ozdobne.
          • eat.clitoristwood Re: Stroje ludowe 29.12.13, 18:34
            alpepe napisała:
            > Nie, tylko orły z różnych epok, miecze i krzyże jako motywy ozdobne.

Rozumiem, że w formie kolczyków, wkłuwanych na żywca, coby prawdziwą krwią spłynęły?
            PP - Patriot piercing.
            • alpepe Re: Stroje ludowe 29.12.13, 18:36
              no, ja za twoję fantazję malowaną krwią nie odpowiadam.
              Ale to umundurowanie bydła mocne jest, przyznaję.
    • gyubal_wahazar Re: Stroje ludowe 29.12.13, 14:14
      Na wszystko Was dziewczyny zaklinam : nie odcinajcie się od chłopskich korzeni.

PS Od jutra śpię tylko na brzuchu
    • qw994 Re: Stroje ludowe 29.12.13, 15:21
      O, ja też bym sobie w stroju ludowym pochodziła, takie śliczne są :)
    • neojeriomina Re: Stroje ludowe 29.12.13, 16:48
      Jeśli miałabym być wierna regionowi, z którego pochodzę, musiałabym wyglądać jak ta pani:

https://stroje.pl/upload/products/para_2_136.jpeg
      • miau.weglowy Re: Stroje ludowe 29.12.13, 18:02
        a ja sobie nabede taki (rodzinne strony) na rozne okazje (w tym wlasny slub ;)):

wiano.eu/images/pictures/0004800/0004747.jpg
        ostatni raz mialam na sobie stroj ludowy w podstawowce...
        • annleh Re: Stroje ludowe 29.12.13, 22:21
          piękny, zwłaszcza ten kaftan; zapewne będziesz piękną panną młodą:) gorąco popieram, żadko spotyka się skąd inąd w ten sposób odważne pary, co świadczy też o głebokim umiłowaniu regionu
          • eat.clitoristwood "Umiłowanie regionu" 29.12.13, 22:45
            Pambuk, kazań się jakichś naczytałaś, czy innych, natchnionych odezw patriotycznych?
          • miau.weglowy Re: Stroje ludowe 30.12.13, 15:22
            umilowanie regionu to zjawisko normalne w skandynawii
            (ze tak z powaga potraktuje temat)
            i nie dotyczy tylko wsi, ale stroj generalnie odnosi sie do regionu wlasnie
            a nie ze jestem z miasta to walne focha i nie nosze ;P
    • maitresse.d.un.francais Kup sobie chustę czy coś inspirowanego 29.12.13, 17:12
      Jest tego trochę w necie.
    • martinsam1 Re: Stroje ludowe 29.12.13, 17:30
      w Polsce takie stroje nie są popularne bo Polacy jeszcze niedawno byli narodem wiejskim i nie chcą pamiętać o swej przeszłości,
      muszę przyznać że kobieta w takim stroju wygląda bardzo kobieco:)
    • eat.clitoristwood Z tego, co wiem, 29.12.13, 17:52
      stroje ludowe były pierwotnie rodzajem mundurków, w które swój "inwentarz ludzki" ubierali tego inwentarza właściciele. Nie wiem, czy to taka chwalebna tradycja.
    • sweet_pink Re: Stroje ludowe 29.12.13, 17:53
      Można nosić na konwentach fantasy :P
      Po za tym zależy jaki strój. Białą, bufiastą bluzkę z delikatnym haftem można imho założyć na co dzień (choć już raczej do gładkiej spódnicy).
    • mariuszg2 Re: Stroje ludowe 29.12.13, 19:01
      ja dres mam.... o co bijesz piane właściwie? facet Cię rzucił? drań....mógł po Trzech Króli to zrobić
    • soulshuntr Re: Stroje ludowe 29.12.13, 20:34
      u nas pani nosza.
    • light_in_august Re: Stroje ludowe 29.12.13, 20:59
      Ja nawet nie wiem, z jakiego regionu miałabym nosić, bo w rodzinie regionalna plątanina. Poza tym od paru pokoleń rodzina z miasta, więc zupełnie się nie identyfikuję z klimatami folklorystycznymi.
      • tymon99 Re: Stroje ludowe 30.12.13, 08:34
        light_in_august napisała:

> od paru pokoleń rodzina z miasta

a co, strojów mieszczańskich to niby nie ma?
        • light_in_august Re: Stroje ludowe 30.12.13, 10:18
          Nie wiem, może i są, ale raczej nie ludowe, tylko ewentualnie z epoki ;) Tyle że współczesna moda całkowicie mnie satysfakconuje i nie potrzebuję powrotów do przeszłości, przynajmniej w tym aspekcie.
          • tymon99 Re: Stroje ludowe 31.12.13, 11:00
            light_in_august napisała:

> Nie wiem, może i są, ale raczej nie ludowe, tylko ewentualnie z epoki ;)

nie wiesz, a jednak piszesz.
    • maly_zlosliwiec Re: Stroje ludowe 29.12.13, 23:06
      Świetne spostrzeżenie !
      Mieliśmy fantastyczne stroje.
      Z ciekawostek, do tej pory mam kilka drobiazgów po prababce, która zawsze się nosiła, jakby miała urlop z zespołu "Mazowsze". Mam bajeczną, jedwabną chustę z frędzlami.
      Chyba malowaną ręcznie, z tłoczonymi wzorami.
      Cudo ! Na pytanie, ile kosztowała, powiedziano mi - równowartość KROWY.
      W tamtych czasach, to musiał być majątek. Ale chusta ma ponad 150 lat i trzyma się fantastycznie. Nawiasem mówiąc, kto się przyzna, że ma rodzinę ze wsi ?

Mnie się moja rodzina znakomicie kojarzy. Bardzo pracowici, lubili czytać książki.
      Co mnie jeszcze intryguje, to porównanie kuchni i świąt.

Teraz jest moda na opowiadanie w kółko o ziemiańskich świętach i zwyczajach.
      Jeszcze u wspomnianej prababki, ciasta drożdżowe, świąteczne z kopy jaj nie były żadnym wyczynem. Pieczone gęsi czy indyki to nie był rarytas, tylko zwykły posiłek.
      To skąd takie wrażenie, że polska wieś biedą stała ?
      Było zróżnicowanie jak w mieście.

Na marginesie, prababka wybrała sobie mężula szlachcica.
      Przysięgam, to był mezalians. Tyle, że dla niej......
      • alpepe Re: Stroje ludowe 30.12.13, 09:50
        A mnie się moja rodzina ze strony ojca bardzo źle kojarzy. Sfałszowalli dzięki dojściom księgi wieczyste, by go pozbawić gruntu, rzucili na niego oskarżenie, że ukradł swojej matce złote kolczyki, ale jak się kolczyki po roku podczas sprzątania kredensu odnalazły, to było, że podrzucił, zamiast przeprosin, jak ojciec nie mieszkał z rodziną i nie mógłby wejść do ich domu niezauważony i podrzucić cokolwiek. Mój brat miał wtedy chyba z 6 lat i też go oskarżyli o złodziejstwo! A mój ojciec to taki człowiek, co z własnego majątku byłby im dołożył. Rzygam tą wsią zapalczywą, niesprawiedliwą i prymitywną.
        • maly_zlosliwiec Re: Stroje ludowe 30.12.13, 18:33
          Droga Alpepe !
          Na Twoim przykładzie, wzorcowo wręcz widać, jaką obsesję na punkcie ziemi mieli nie tylko ziemianie. Dla chłopstwa to było - być albo nie być. W większości rodzin dochodziło do takich ekscesów. Pamiętaj, że mały skrawek ziemi zazwyczaj nie starczał na wyżywienie rodziny.
          Żeby nie rozdrabniać wszystkiego, robiono podobne numery.

Podejrzewam, że rodzina była tak bezwzględna, bo np. Twój ojciec mógł mieć lepsze wykształcenie i perspektywy, których brakło reszcie rodziny.

Jeden z moich prapra.., "zmajstrował" pannie dziecko.
          Ale nie zamierzał się z nią żenić. Musiał oddać na alimenty całkiem solidny kawał pola.
          W tamtych czasach chyba dobra kara. Życie się zemściło w następnym pokoleniu >>.
          • alpepe Re: Stroje ludowe 30.12.13, 19:52
            Jedynym przewinieniem mojego ojca był penis, bo matka urodziła już była kilkoro chłopców i starsza córka zmarła w dzieciństwie, a narodziły się bliźnięta, siostra ojca i ojciec. Byli najmłodsi. Do tego ojciec robił najdłużej na ojcowiźnie, bo najdłużej był w domu, jego siostra wcześniej wyszła za mąż. Miał zawodówkę, technikum i maturę zrobił chyba dzięki mojej matce, po jej zachęcie. Nie dość, że dostał on najmniejszy kawałek ziemi, najgorszy, to jeszcze mu ukradziono część. Mojemu ojcu wyrządzono olbrzymią krzywdę, a on jak właśnie niekochane dziecko lgnął i lgnie nadal do tych ludzi bezdusznych. Co do rozdrabniania, to śmieszy mnie, jak patrzę na mapę geodezyjną i widzę rozpieprzone w kształcie elek działeczki. Jak najbardziej rozdrobniono, a żeby mój ojciec nie miał za dobrze, to obok jest działka na szerokość dwóch wozów drabiniastych, chyba z czystej złośliwości ktoś tak zrobił, bo na tej działce nikt i nic się nie pobuduje, a moja kuzynka, która dostała działkę po bliźniaczce ojca, a swojej matce, zawołała cenę za ten skrawek ziemi jak za działkę pod pałac. Ziemia klasy 6 czy 7, nieużytek rolno-leśny, teren pochyły, pas o szerokości chyba dwóch metrów. Kobieta ma kasę, działka jej niepotrzebna, gdyby się zgłosił podstawiony człowiek zainteresowany działką, pewnie by sprzedała za grosze, by się pozbyć, ale wujkowi to wywaliła cenę. Ja ci powiem tak, w życiu bym tak nie postąpiła. Rodzice już przepisali dom z działką na mojego brata, ja zgarnęłam mieszkanie, które jest mniej warte, ale nigdy bym się i nigdy nie będę walczyła z bratem, że powinien mnie spłacić w większym stopniu itp.
            • simply_z Re: Stroje ludowe 30.12.13, 21:42
              alpepe ,kłótnie o ziemie to problem 90% polskich rodzin. Z doświadczenia rodzinnego coś wiem...
            • maly_zlosliwiec Re: Stroje ludowe 31.12.13, 01:30
              Doskonale Cię rozumiem. Nie zamierzałam ich tłumaczyć. Bardziej chodzi mi o mechanizmy.
              Podpytałam się kiedyś, dlaczego tak właśnie ktoś postępował.
              I otrzymałam takie tłumaczenie, przy fakcie robienia komuś świństwa.

• tymon99 Re: Stroje ludowe 30.12.13, 08:32
      chętnie chodziłbym w stroju ludowym, gdyby żółte spodnie z jeleniej skórki były dziś nieco tańsze.
    • kalllka Re: Stroje ludowe 30.12.13, 18:47
      a nie byloby akuratniej, przkroic sobie stroj szlachecki miast chlopski, ingo?
      szlachetny zupan ze zlocistym ( dyskretnie) kutasem tak na sylwestra jak i na codzien pasujacy jest. no i wacpanna zamiast prostej jagny( zdupa miast dziada do orzechow) nobilituje jednak bardziej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka