Dodaj do ulubionych

uzależnienie od facebooka

25.02.14, 14:17
Hej! Mam taki problem, a mianowicie chyba jestem uzależniona od facebooka! Do tej pory nie zdawałam sobie z tego sprawy, ale ostatnio przyłapałam się na spacerze z przyjaciółką, że ciągle myślę tylko o tym, żeby się zalogować i nawet nie słucham tego o czym ona mówi!! Czy coś jest ze mną nie tak? Czy ktoś z was ma podobny problem? Pracuję przy komputerze, gdzie mogę być zalogowana i ciągle z resztą jestem... Zamiast skupić się w stu procentach na pracy i na przykład szybciej skończyć, ja siedzę i bezmyślnie przewijam walla, oglądam zdjęcia albo zagaduje do znajomych na czacie. Mam aplikację facebooka w telefonie, a więc w drodze do domu, czy gdziekolwiek indziej - cały czas jestem online. Nawet wieczorem, gdy chcę ze swoim facetem obejrzeć film, ciągle łapię się na tym, że bardzo chcę wejść na fejsa. Wiem, że mój problem może wydawać się śmieszny, ale bardzo proszę o jakąś pomoc. Jak się uwolnić od tego uzależnienia? :((
Obserwuj wątek
    • slottka.ja Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 14:24
      skasować profil
      • wez_sie Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 14:33
        zaprosilem cie do znajomych na fb
      • ursyda Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 14:59
        Nie da się skasować profilu.
        Da się tylko dezaktywować.
        • slottka.ja Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 15:06
          to mnie wrobili i pewnie sama akceptowałam ten fetyszystowski regulamin
          • ursyda Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 15:21
            Też nie widziałam ale soul jakiś link wkleił, że chyba można o czy mnie wiedziałam, zaraz sobie obejrzę
          • ursyda Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 15:20
            a to nie wiedziałam, zaraz sobie obejrzę
            • ursyda Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 15:22
              hehe
              ale dają dwa tygodnie:)))
              • soulshuntr Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 15:31
                noi przez te 14 dni trzeba wyjechac na bezludna wyspe albo przykuc sie kajdankami do kaloryfera.
                • ursyda Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 16:04
                  życie człowieka to jednak mordęga
        • magda_karpeta Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 19:41
          Problem polega na tym, że ja nie chcę kasować profilu ;P a raczej "dezaktywować", bo i tak pewnie po jednym dniu bym go przywróciła ;P Już chyba prędzej rzuciłabym papierosy, niż bym usunęła profil ;P Swoją drogą dobra mobilizacja do rzucenia :P
          • liisa.valo Re: uzależnienie od facebooka 11.04.14, 11:05
            Jak z każdym uzależnieniem, trzeba się odciąć od "używki".
            Palacz, który ograniczy palenie papierosów, dalej będzie uzależniony.
    • wez_sie mam to samo 25.02.14, 14:33
      mam tag samo tylko z forumkiem tutej
    • soulshuntr Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 15:14
      > o proszę o jakąś pomoc. Jak się uwolnić od tego uzależnienia? :((
      pjezbók to pikus. Sprobuj usunac konto z FK!
    • margarytka.margarytka Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 15:15
      a ja jestem uzależniona od facetów ale nie własnego męża tylko wiesz tych obcych są najfajniejsi no i od szybkiej jazdy samochodami ;))cudooo
      • slottka.ja Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 15:18
        margarytka.margarytka napisał(a):

> a ja jestem uzależniona od facetów ale nie własnego męża tylko wiesz tych obcyc
        > h są najfajniejsi no i od szybkiej jazdy samochodami ;))cudooo

oglądnij se taki film no wiesz, "nimfomanka"
      • bar.anek Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 15:19
        Emocjonalnie czy finansowo?
        • margarytka.margarytka Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 15:26
          bar.anek napisał:

> Emocjonalnie czy finansowo?

a to już moja słodka tajemnica ;D
          • soulshuntr Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 15:27
            to ty zwykla blachara jestes.
            • margarytka.margarytka Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 15:36
              soulshuntr napisał(a):

> to ty zwykla blachara jestes.

świnia jesteś :(
              • soulshuntr Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 22:40
                wiem o tym. Codziennie to slysze.
    • maly.jasio czy ktos mi tu wytlumaczy ? 25.02.14, 16:28
      (bo autorka wontku jakos sie nie pojawia)
      czym sie ten "fejs" rozni od - powiedzmy - tego foro ?

pytam najzupelniej powaznie, bo nigdy tam nie bylem
      i jakos nie moge w sobie wycisnac takiej poczeby...
      • slottka.ja Re: czy ktos mi tu wytlumaczy ? 25.02.14, 19:25
        Jasio, tam możesz dawać wiency lajków i widzieć co koleżanki z klasy polajkowały
        • ursyda Re: czy ktos mi tu wytlumaczy ? 25.02.14, 19:33
          Lajknęłabym:)
        • maly.jasio a to dobrzi... 25.02.14, 19:37
          slottka.ja napisała:
          > Jasio, tam możesz dawać wiency lajków i widzieć co koleżanki z klasy polajkowały

a to dobrzi...
          bo w 2015 bende mial okrongla rocznice Slubu (jusz nie viem , ktora, bo pamienc zawodzi...)
          - to hiba sie tam pofatyguje.
          W Koncu Ursyda - to nie kapelusz.
          Bendzie czym sie nakryc.
          • ursyda Re: a to dobrzi... 25.02.14, 22:47
            chyba cię człowieku pambuk opuścił
            • maly.jasio a to NIE dobrzi... 27.02.14, 08:14
              ursyda napisac chciala:
              > chyba Cię człowieku pambuk opuścił

a to NIE dobrzi...
              bo tez nie viem co to jezd.
              new-polish to nie moja brocha.

ale rzeczonym Kapeluszem - tobym Cie chetnie nakryl.

• magda_karpeta Re: czy ktos mi tu wytlumaczy ? 25.02.14, 19:35
        Właśnie to jest ten problem, że NIE WIEM co tak naprawdę jest na tym facebooku, że tyle spędzam tam czasu... Po prostu wariuje jak ominie mnie jakiś "news" u znajomego, albo nie jestem na bieżąco ze wszystkimi aktualnościami na funpagach, które polubiłam. Wiem... to chore! A jeżeli Jasio nie masz tam konta, to nie polecam! Zbyt wciągające :P Przynajmniej dla mnie :P
    • czoklitka Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 19:46
      >Wiem, że mój problem może wydawać się śmieszny,
      >ale bardzo proszę o jakąś pomoc. Jak się uwolnić od tego uzależnienia? :((

Wystarczy, że zdasz sobie sprawę, że pragniesz poświęcać aż tyle czasu tym idiotyzmom, jakie tam niektórzy wypisują. Bo o czym takim godnym uwagi znajomi na ogół piszą? Że mój kicio się, za przeproszeniem, zesrał, czyjeś dziecko miało czkawkę, zobaczysz kupę podobnych do siebie relacji z czyjegoś ślubu, romantycznego wypadu nad jezioro lub pod piramidy.
      • maitresse.d.un.francais Nie wystarczy 25.03.14, 20:58
        Koleżanka sobie zdała.

Ja bym poszukała leczenia uzależnień behawioralnych, bo żeby polska psychiatria nadążała w tym stopniu, żeby osobno leczyć te od facebooka, to nie wierzę.
    • magnusg Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 20:21
      Twoj pracodawca to niezly frajer.Ja bym cie juz wylal.
      • six_a Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 20:30
        >Ja bym cie juz wylal.
        żeby nie wyjść z wprawy, wylej herbatę.
        • magda_karpeta Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 20:34
          Za co byś mnie wylał? Bo również nie rozumiem...
        • magnusg Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 20:37
          herbate odlewam.
      • magda_karpeta Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 20:32
        Za korzystanie z facebooka w pracy? Bo nie rozumiem :)
        • magnusg Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 20:36
          No oczywiscie.Zamiast sie koncentrowac na pracy ty bujasz w obloczkach.W wielu firmach szef nadzoruje na jakie strony wchodza jego pracownicy,ale widac,ze twoj szef to jakas ciotka rozlalzla,ktora toleruje obijanie sie w pracy.
          • magda_karpeta Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 20:43
            Na szczęście jestem rozliczana z tego ile pracy wykonam (mam umowę o dzieło) i to, że "bujam w obłokach" sprawia, że tylko ja na tym źle wychodzę, bo zamiast skończyć pracę o 15 kończę ją o 19 - 20 już w domu. Akurat mojemu przełożonemu to nie przeszkadza :)
            • magnusg Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 20:55
              Okay-to bujaj dalej.Ale przynajmniej juz sama dojrzalas do prawidlowej konkluizji,ze jestes narkomanka.
    • ines.de Re: uzależnienie od facebooka 25.02.14, 21:36
      moze zacznij od wylaczenia sobie netu w tel. wtedy nie bedziesz sprawdzac poza domem/praca, od czegos trzeba zaczac ;p metodamalych krokow. ja nie mam w mojej komorce i zyje :-)
    • iloveistanbul Re: uzależnienie od facebooka 26.02.14, 21:18
      Jak nie chcesz usuwac to popros meza, zeby zmienil Ci haslo. Raz dziennie w domu bedziesz mogla wejsc na fejsa, maz Cie zaloguje. Moze na poczatku i tak bedziesz caly czas myslala o siedzeniu na fb, ale potem powinno minac i sie przyzwyczaisz.
    • 10iwonka10 Re: uzależnienie od facebooka 27.02.14, 09:29
      Ja zauwazylam w swoim otoczeniu ze najbardziej uzaleznione od facebooka sa osoby ktore wcale nie maja wielu przyjaciol w realu.

I wypisuja takie rozne duperele dokladnie ze kotek sie zesral, ze byly na jodze jakies nudne wpisy z wakacji.....to chyba cos jak rownowaznik normalnej rozmowy z kims. I Jeszcze jak ktos im cos odpowie czy napisze cos pod zdjeciem to juz sa w siodmym niebie.

• 5th_element Re: uzależnienie od facebooka 27.02.14, 18:17
      ostatnio jeżdziłam trochę komunikacją miejską....pocieszyć Cię? jakieś 30% ludzi w nich gapi się na "walla" i robi to, co Ty. Nie jesteś sama w tym otumanieniu. Co zrobić? Ograniczać się, jak każdy "-holik" świętować godziny, dni "bez". innej rady nie ma. No i fajne hobby. Jakiekolwiek. Tylko skoro ogladajac film z lubym myslisz o "fejsie" to jest juz smutne...
    • tasiemka703 Re: uzależnienie od facebooka 25.03.14, 10:36
      Magdo, możemy na priv? Napiszesz do mnie, żebym mogła się z Tobą skontaktować, bo masz nieaktywny profil i nie mogę wysłać wiadomości
    • maitresse.d.un.francais Re: uzależnienie od facebooka 25.03.14, 20:56
      www.google.pl/webhp?hl=pl#hl=pl&q=leczenie+uzale%C5%BCnie%C5%84+behawioralnych
    • maly.jasio ten fejs rzeczywiscie musi byc szkodliwy... 09.04.19, 15:04
      bo autorke wontku wcielo...

jak to dobrze, ze dalej nie wiem, co to ten fejs , mimo, ze ze dwa razy mialem pokuse
      - by tam zajrzec...
    • eddi Re: uzależnienie od facebooka 10.04.19, 10:32
      no to jest obecnie zmora naszych czasów, że ni potrafimy się skupić w 100% na swojej pracy tylko co chwile jesteśmy rozpraszani przez to co jest na facebooku czy innych stronach. Ja osobiście raczej niewiele czasu spędzam w pracy na swoich tak powiem "portalach", ale zdarza mi się i to jest właśnie dołujące.
      • stargazing Re: uzależnienie od facebooka 10.04.19, 20:19
        są fajne wtyczki blokujące takie rozpraszacze na określony czas :) fajnie pokazuje, jaki to silny nawyk, żeby coś czasem sprawdzić, też się na tym łapię.
    • miszalkak Re: uzależnienie od facebooka 29.04.19, 10:36
      Te apki mobilne to jest masakra. Niesamowity wciągacz i strata czasu. Ja mam wrażenie czasami że coraz trudniej o normalny wartościowy odpoczynek przez to bycie online prawie cały czas. Masakra.
    • szopka_praczka Re: uzależnienie od facebooka 07.05.19, 14:57
      Zacznij sie po prostu kontrolować mocniej.
    • zamglony_las Re: uzależnienie od facebooka 17.05.19, 19:12
      Pierwszy krok już w zasadzie wykonałaś zdając sobie sprawę z problemu. Spróbuj pójść za ciosem i świadomie ograniczyć korzystanie z FB, do np. 3 x dziennie. W ostateczności możesz skorzystać z pomocy specjalisty od tego typu uzależnień.
      • eat.clitoristwood Trzy razy dziennie, 17.05.19, 21:15
        08:00 - 12:00
        12:00-12:05 przerwa na siku ... itd. ;)
      • noemi_i Re: uzależnienie od facebooka 24.05.19, 12:04
        Najłatwiej byłoby w ogóle wyłączyć internet mobilny i zobaczyć ile się wytrzyma :D Nie wiem, jak u was, ja mam włączony praktycznie cały czas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka