Dodaj do ulubionych

zemsta jest slodka

05.09.14, 14:49
?
Czy lepiej nie zniżać się do czyjegoś poziomu?
W sytuacji gdy ktoś wyraźnie i w prymitywny sposób działa przeciwko wam, mścicie się, czy staracie w miarę możliwości omijać gó... z daleka?
Co jest bardziej satysfakcjonujące?
Obserwuj wątek
    • majaa Re: zemsta jest slodka 05.09.14, 15:13
      Jeśli o mnie chodzi, to nie mam takiego charakteru, żebym koniecznie musiała zrewanżować się jakimś świństwem. Jakoś specjalnie nie poprawia mi to humoru. Generalnie wolę unikać, izolować się od kogoś takiego. A jeśli już, to wybieram raczej konfrontację niż mściwe podchody.
    • zbyfauch Słodka, jak najbardziej. 05.09.14, 15:32
      Gdybyś chciała się na mnie zemścić, wystarczyłaby kasza manna z syropem albo chleb z miodem, beza albo.
      Cukrowa wata też.
      Tudzież inne, słodkie obrzydlistwa.
    • liisa.valo Re: zemsta jest slodka 05.09.14, 15:37
      Nie rewanżuję się, nie manifestuję niczego, nie lubię odgrywać się na ludziach. Nie znam "słodyczy" zemsty.
    • wez_sie Re: zemsta jest slodka 05.09.14, 15:58
      zobaczysz ze na tej awanturze z kolezanka z pracy bedziesz w plecy
      • piataziuta Re: zemsta jest slodka 05.09.14, 21:24
        A wiesz, po raz drugi możesz mieć rację.
    • samuela_vimes Re: zemsta jest slodka 05.09.14, 16:14
      ze mnie mściwe bydle, lubię komuś dopiec- jeśli zasłużył.
    • nstemi Omijać "g..." 05.09.14, 21:18
      Najlepsza zemsta to olać, nie nakręcać się-szkoda własnego zdrowia. Zwłaszcza, gdy masz do czynienia z jednostką prymitywną, nic do niej nie trafi. A Ty pokazujesz, ze to nie Twoja liga-takie prostackie zabawy. A i jeszcze niech Ci się dobrze wiedzie, miej fajne układy z innymi ludźmi, bądź zadowolona z życia. I wystarczy
      Zemsta ma sens tylko wtedy, gdy ktoś zrobi Ci coś naprawdę, naprawdę paskudnego, co odbije się bardzo źle na Tobie lub bliskich. Ale taka na chłodno i zakładając, że przeciwnik zrozumie lekcję. Ale to naprawdę bardzo wyjątkowe sytuacje.
      • piataziuta Re: Omijać "g..." 05.09.14, 21:31
        czy naplucie w moje produkty spożywcze zalicza się do czegoś naprawdę paskudnego?

przeciwnik bez względu na to co zrobię i tak nic nie zrozumie
        także, może faktycznie najlepiej machnąć ręką
        • nstemi Re: Omijać "g..." 05.09.14, 22:24
          Naplucie do Twoich produktów spożywczych nie kwalifikuje się chyba do zemsty :-) Jest to tak chamskie i prymitywne, że nijak się ma do wyrafinowanej zemsty inteligentnej osoby. Jest to obrzydliwe i wk..jące, ale chciałabyś zniżyć do tak rynsztokowego poziomu? Daj spokój, nie Ty...
          • piataziuta Re: Omijać "g..." 06.09.14, 09:25
            Przecież bym nie napluła w odwecie, bez przesady :)
            Ale już samo ujawnienie, że mi napluto byłoby wielką aferą i zemstą.
            Tylko to kosztuje mnóstwo energii.
        • light_in_august Re: Omijać "g..." 07.09.14, 17:30
          O jeżu, to zachowanie na tak abstrakcyjnym poziomie prymitywizmu, że nie ma sensu odpowiadać czymkolwiek. Aż strach pomyśleć, do czego taka kreatura byłaby jeszcze zdolna. Bleh, szczur, nie człowiek.

A czy powiedzieć komuś, to sama wiesz najlepiej - czy kreatura jest w stanie się zawstydzić i wycofać, czy jeszcze bardziej to ją podkręci do innych radosnych psikusów...
    • paco_lopez Re: zemsta jest slodka 06.09.14, 09:02
      omijam, ale mam kolegę który zawsze mi powtarza; słuchaj paco powiedz mi , to wystarczy, jeden telefon i sprawa załatwiona. może chcesz żebym mu opowiedział o twoim problemie, to może wymyślimy jakieś długie rączki, na tego twojego gada.
      • piataziuta Re: zemsta jest slodka 06.09.14, 09:31
        W końcu doprowadzę, że się problem sam wyeliminuje, ale po wakacjach. Pytanie jak przetrwać do tego czasu?
        Jak bym sobie nie poradziła, dam znać :D
        • nstemi Re: zemsta jest slodka 06.09.14, 20:43
          Do końca wakacji (rozumiem, ze studenckich) już nie daleko.
          Chociaż mam pewną inspirację w odwecie. Czytałaś albo oglądałaś "Służące"? Jest tam scena zemsty czarnoskórej służącej na białej "pani". Która to pani dostała pyszne ciasto czekoladowe... Znasz to? To już jest inna liga niż ślinotok, ale chyba nikt po tym Ci do jedzenia nie napluje :-)
    • magnusg Re: zemsta jest slodka 06.09.14, 21:43
      Ja nie odpuszczam i nie rozumiem dlaczego zemsta obiegowo ma negatywny wydzwiek .Dla mnie jest zadoscuczynieniem sprawiedliwosci i nie widze w niej nic nikczmnego.Sam staram sie nie szkodzic ludziom,ale jesli ktos mi robi swinstwo to sie mszcze i uwazam ,ze jest to bardzo pomocne dla higieny psychicznej.Aczkolwiek nie chodzi mi nawet o szybka satysfakcje,bo potrafie bardzo dlugo i cierpliwie czekac na moment i okazje odwetu,tak ze czasami szkodnik mnie juz pewnie w ogole nie kojarzyl.I w calym moim zyciu to byly jednak absolutne wyjatki.Ktos mi musiial porzadnie wejsc za skore,zebym sie mscil.
      Wydaje mi sie,ze jest pewna grupa ludzi,ktorych trzeba tak wlasnie wychowywac,bo moze jak sami doznaja jakiejs krzywdy to przestana tak postepowac wobec inych.
    • qw994 Re: zemsta jest slodka 07.09.14, 15:46
      Ja się nie mszczę, bo szkoda mi wydatkowania energii na kogoś, kto nie jest tego wart. Poza tym zemsta oznacza zaangażowanie w relację. Łatwiej i przyjemniej omijać z daleka dla własnego zdrowia i bezpieczeństwa.
    • straszny.upal Re: zemsta jest slodka 07.09.14, 17:59
      Zemsta miałaby sens tylko w przypadku gdy:

- słowo "zemsta" zostałoby zamienione na "sprawiedliwa kara"
      - byłaby starannie zaplanowana
      - osoba na której sie mścisz/ktorą karzesz nie miałaby pojęcia, że to Ty za tym stoisz (wtedy nie moglaby Cię ani oskarżyć o nic ani mieć satysfakcji, że się do jej poziomu zniżyłaś), Ty byś miała satysfakcję z wymierzonej sprawiedliwości
      - plan uderzałby w czułą strunę, w jakiś słaby punkt i powodowałby, że ta osoba odczułaby to mocno i zapamiętała
      - zero ryzyka, że guano zemsty/kary Cię ochlapie, czyli patrz punkt drugi o starannym planowaniu

• mariuszg2 Re: zemsta jest slodka 08.09.14, 22:49
      piataziuta napisała:

> ?

Szanowna Pani.
      ...pozwolę sobie - może nazbyt śmiało - otwarcie podjąć nieudolną próbę odpowiedzi na to pytanie.

Proszę wybaczyć, jeżeli w Pani oczach okażę się poniżej Pani oczekiwanego poziomu satysfakcji... ale proszę łaskawie zwrócić uwagę, że tak postawione pytanie jest szalenie trudne dla kogoś mojego pokroju...

wszakże znamy się tak mało. Prawie wcale...

czuję, że wielka dzieli nas granica.... ale gorącio pozdrawiam i jestem z Panią o każdej porze... i czasoprzestrzeni....dobranoc szepnij wraz ze mną miłości nie wypełnionej po kielicha brzeg wina białego wytrawnego ...

www.youtube.com/watch?v=AP4uhPIywlM
    • malwan Re: zemsta jest slodka 16.09.14, 19:22
      Ja tam zawsze uważałam, ze najgorszą karą jest obojętność
      w ekstremalnych sytuacjach ja stawiam na konfrontacje, wywalam wszystko nie przebierając w słowach zazwyczaj i dla mnie po sprawie, szkoda mi czasu i energii na planowanie zemsty a co dopiero na jej wykonanie
    • thelma333.3 Re: zemsta jest slodka 16.09.14, 20:53
      jak to mówią: nie ruszaj g... bo zacznie śmierdzieć (albo co gorsza sama się ubrudzisz)
      i tej zasady staram się trzymać;
    • mendigo Re: zemsta jest slodka 16.09.14, 21:18
      Gdyby ktoś rzeczywiście poważnie działał przeciwko mnie (z sukcesami), starałabym się go zneutralizować. To nie zemsta, ale instynkt samozachowawczy.

Jeśli natomiast mowa o jakichś podszczypywaniach w stylu docinki, obrabianie tyłka itp., to ja rzeczywiście na osoby, które to stosują, patrzę jak na gó.... Właśnie takie mam uczucie w kontakcie z nimi, więc w żadne interakcje bym się nie bawiła. W trosce o własny dobrostan - to też instynkt przetrwania.

Szkoda czasu na stratę czasu, nie?

Natomiast gdyby ktoś celowo wyrządził mi wielką krzywdę z czystej nienawiści, przypuszczam, że nigdy bym nie odpuściła. Na szczęście jeszcze się nie zdarzyło.
    • lidka_77 Re: zemsta jest slodka 20.09.14, 21:26
      omijać, bo nie mam jaj na zemstę - bo to musiałoby być perfekcyjnie zaplanowane, przeprowadzone, najlepiej tak, żeby delikwent się nie domyślił, że to ja, no i to raczej działanie długofalowe, wymagające sporo pracy.
    • sl-14 Re: zemsta jest slodka 20.09.14, 21:52
      Mszczę się, jeśli pojawi się okazja. Sama nie umiem w takim kierunku kombinować, nie jestem stworzona do piętrowych intryg.:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka