silverknife Re: Podwojne nazwisko 17.02.15, 12:06 Co kto lubi :) Czasem takie podwójne nazwiska rzeczywiście śmiesznie brzmią, ale czasem są ok. Odpowiedz Link Zgłoś
antycyponek Re: Podwojne nazwisko 17.02.15, 22:10 Kiedy wychodziłam za mąż, byłam znana w branży (wolny zawód) pod swoim nazwiskiem, które stało się moją marką. Miałam ją wyrzucić do kosza? Nie wyobrażałam sobie, że ludzie mają takie problemy! Radzę żyć swoim życiem, a nie dywagować, po co komu drugie nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
bob.inc Re: Podwojne nazwisko 24.02.15, 13:22 W języku polskim i nie tylko w polskim dochodzi do absurdów. Dotyczy to również nazwisk. Odszlacheckie połączenie przydomku lub zawołania z nazwiskiem rodowym utorowało drogę podwójnym, a niekiedy potrójnym nazwiskom. Wyśmiewali się z tego pisarze, np.Karol May w "Winnetou": "Don Fernando de Venango e Molynares y Gayalpa y Rostredo" i wyśmiewać się będzie gawiedź po wsze czasy. Cóż takie czasy, to i nazwiska dziwaczne. Mnie śmieszy odmiana nazwisk w rodzinie: Zaremba-Zarembina-Zarembinianka. Jegow- Jegowa- Jegó..na. FE. Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: Podwojne nazwisko 24.02.15, 15:14 Ale bajdurzysz - w PL nie można mieć "potrójnego" nazwiska, czyli trójczłonowego. Poza tym szlachecki przydomek, choć w zapisie wygląda jak pierwszy człon nazwiska nie jest stricto nazwiskiem, bo się nie odmienia. Ze znanych przykładów: M. Janusz Korwin - Mikke D. Janusza Korwin - Mikkego C. Januszowi Korwin - Mikkemu itd. Podwójne nazwisko ( a nie przydomek + nazwisko) odmieniałoby się. M. Janusz Korwin - Mikke D. Janusza Korwina - Mikkego C. Januszowi Korwinowi - Mikkemu itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kierra Re: Podwojne nazwisko 05.06.15, 02:58 Ale "Korwin" to nie przydomek, tylko herb szlachecki. "W polu czerwonym na pniu naturalnym, ociętym, ułożonym w pas, o dwóch sękach u góry i dwóch u dołu stoi kruk czarny w lewo z pierścieniem złotym, diamentem ku dołowi w dziobie. W klejnocie trzy pióra strusie." (Juliusz hr. Ostrowski, "Księga herbowa rodów polskich"). Odpowiedz Link Zgłoś
haytim Re: Podwojne nazwisko 01.03.15, 15:24 ja też zamierzam przyjąć dwa nazwiska, nie rozumiem tej krytyki :| Odpowiedz Link Zgłoś
michalek_kawowy Re: Podwojne nazwisko 17.03.15, 12:47 No jeśli miała podwójne nazwisko będąc niezamężną, to znaczy, że tak zdecydowali jej rodzice, więc nie ma co wrzucać lasce. Odpowiedz Link Zgłoś
yumemi Re: Podwojne nazwisko 22.03.15, 15:35 A mnie smiesza ludzie ktorzy stosuja 'argument' w stylu cos sie robilo tak iles lat to nalezy tak robic dalej, bez zastanowienia czy to w ogole ma sens. To ze cos sie robilo tak a nie inaczej, nie zwalnia nas z obowiazku myslenia i zmian, i nie zawsze warto podazac za tlumem. Inaczej nadal wierzylibysmy ze ziemia jest plaska. Po drugie, smiesza mnie ludzie ktorzy maja problem z wyborami innych. Nikomu nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos A co Ci do cudzego nazwiska? 26.03.15, 11:52 tsm111 napisał: > Po co cos takiego sie zastanawiam? Nie Twój interes jak się kto chce nazywać. Odpowiedz Link Zgłoś
brodacz1973 Re: Podwojne nazwisko 01.04.15, 14:48 A macie świadomość, że kobieta może robić karierę, czy biznesową czy naukową i nazwisko jest jej marką? Więc nie chce go zmieniać a jedynie dodać nazwisko męża? Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Podwojne nazwisko 15.04.15, 20:01 czyżby twoja przyszła zona nie chciała przyjąć twojego, męskiego nazwiska? :> Odpowiedz Link Zgłoś
agatsu Re: Podwojne nazwisko 27.04.15, 17:42 Bo całe życie miałam poprzednie nazwisko, i wszyscy z czasów przedszkola / podstawówki / gimnazjum / liceum / studiów / kolonii / obozów/ pierwszej pracy / drugiej pracy znają mnie pod innym nazwiskiem. I to zupełnie wystarcza, żaden wielki dorobek jest do tego potrzebny. Mogę po prostu chcieć zachować ciągłość kontaktów z ludźmi w swoim życiu. Facet który żąda zmiany nazwiska od przyszłej żony musi mieć kompleksy. Ot co! Odpowiedz Link Zgłoś
tirol1 Re: Podwojne nazwisko 30.04.15, 21:48 To że kobieta wyszła za mąż nie znaczy że stała się niewolnicą, ja to rozumiem -szkoda że nie wszyscy faceci tego nie rozumieją ( a niestety niektóre kobiety pchają się w rolę niewolnicy) Odpowiedz Link Zgłoś
mattap Re: Podwojne nazwisko 11.05.15, 13:46 Podwójne nazwisko brzmi śmiesznie i protekcjonalnie. Pacjenci po zmianie nazwiska trafiają jakoś do tego samego gabinetu, uczniowie trafiają do tej samy klasy itd, więc to podwójne to tylko jakaś szopka. Przedstawiam się np. przez telefon "Katrzyna Śledzińska-Katarasińska" a rozmówca tłumi śmiech. O to chodzi?:P Odpowiedz Link Zgłoś
wasp20 Re: Podwojne nazwisko 12.05.15, 08:35 Mam podwójne, moje dziecko ma podwójne, na codzień używam tylko swojego, po mężu tylko w dokumentach. Komu to przeszkadza? Aha, mąż też ma podwójne :P Odpowiedz Link Zgłoś
agatsu Re: Podwojne nazwisko 21.05.15, 12:28 Zdarzyło Ci się że ktoś Cię odnalazł po 20 latach? W innym miejscu, 20 lat później, pod numerem telefonu którego wtedy nie miałaś? No właśnie, mi się zdarzyło. Kilka razy. Nie zmieniłam nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
oxana_90 Re: Podwojne nazwisko 12.05.15, 10:27 zależy od osoby. może dla kogoś jest ważne aby nosić własne nazwisko i męża:) dla mnie to żadne dziwactwo. Odpowiedz Link Zgłoś
amelka980 Re: Podwojne nazwisko 12.05.15, 15:48 to czasami się przydaje jak będąc panną masz sławne nazwisko, np. promujesz nim swoją firmę, uważam, że wtedy nie zmienianie swojego nazwiska, tylko dodanie tego po mężu ma sens :) Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: Podwojne nazwisko 22.05.15, 08:51 bo mąż się uparł żebym nosiła też jego nazwisko. ogólnie nie miałam zamiaru przyjmować nazwiska męża, moje panienskie jest ładne z ciekawymi tradycjami rodzinnymi. pod swoim nazwiskiem byłam juz znana zawodowo. drugiego nazwiska uzywam czasem w kontakcie ze szkołą mojego dziecka i w dokumentach - poza tym nigdy choć od ślubu minęło już prawie 9lat Odpowiedz Link Zgłoś
glemp1 Re: Podwojne nazwisko 06.06.15, 21:59 Kobiety powinny pozostawać przy swoich panieńskich nazwiskach aż do śmierci (tak jest np. w Wietnamie). Odpowiedz Link Zgłoś