minasz 27.02.15, 15:14 i moze ktos mi wyjasni kiedy powstal taki podzial na 3 posilki dziennie i ze w srodku ma byc ten cieply Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: czy jadacie obiady? 27.02.15, 15:39 Jadam, z przyjemnością. Ciepły, pożywny w środku dnia (ok 12.-14.00) daje potrzebną do pracy energię? Ja za to kolacji nie jadam, a śniadania też niekiedy na ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: czy jadacie obiady? 27.02.15, 15:48 goraca woda daje energie? czy gorace kartofle dla mnie to zludzenie owszem daje w momecie jedzenia bo jest cieple ale zime niby czemu ma byc gorsze od chleba czy banana zauwaz ze raczej inne zwierzeta nie pija goracej wody tylko ludzie sa tacy czy to nie dziwne? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: czy jadacie obiady? 27.02.15, 16:16 minasz napisał: > zauwaz ze raczej inne zwierzeta nie pija goracej wody tylko ludzie sa tacy > czy to nie dziwne? A jakie zwierzę prócz człowieka umie podgrzewać wodę? Znasz zwierzęta gotujące sobie obiady? Odpowiedz Link Zgłoś
jantoni.jajcorz Re: czy jadacie obiady? 27.02.15, 17:04 aqua48 napisała: ... Znasz zwierzęta gotujące sobie obiady? FIIK :D Odpowiedz Link Zgłoś
molly_wither Re: czy jadacie obiady? 27.02.15, 20:12 Czlowiek. jantoni.jajcorz napisał: > aqua48 napisała: ... Znasz zwierzęta gotujące sobie obiady? > FIIK :D Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: czy jadacie obiady? 28.02.15, 01:00 czlowiek od pewnego czasu tak czy jakies zwierzeta gotuja mozliwe? oczywiscie dla czesci interlokutorow to wyda sie smieszne bo wyobrazaja sobie zyrafe ktora miesza lyzka w garnku- ale gotowanie to nic innego jak podgrzewanie a moze jakies zwierzeta np wrzycaja jakies owoce do ciepluch zrodel lub wystawiaja cos na slonce aby bylo lepsze- uwazam ze jest to bardzo prawdopodobne ze cos takiego istnieje Odpowiedz Link Zgłoś
fuzja-jadrowa Re: czy jadacie obiady? 28.02.15, 11:40 > oczywiscie dla czesci interlokutorow to wyda sie smieszne bo wyobrazaja sobie zyrafe ktora miesza lyzka w garnku Byles blisko. Wyobrazilam sobie slonia lepiacego pierogi. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: czy jadacie obiady? 28.02.15, 12:42 fuzja-jadrowa napisał(a): > > oczywiscie dla czesci interlokutorow to wyda sie smieszne bo wyobrazaja s > obie zyrafe ktora miesza lyzka w garnku > > Byles blisko. Wyobrazilam sobie slonia lepiacego pierogi. Hmm, mój pies piekł świetne babeczki. Z kremem czekoladowym. Ale obiadów nie gotował, miał od tego służbę. Odpowiedz Link Zgłoś
fuzja-jadrowa Re: czy jadacie obiady? 01.03.15, 13:09 > Hmm, mój pies piekł świetne babeczki. Z kremem czekoladowym. Mojemu słodkie wypieki nigdy nie wychodziły, ale nieźle kręcił ciastem do pizzy i udeptywał kapustę. Odpowiedz Link Zgłoś
liisa.valo Re: czy jadacie obiady? 07.03.15, 23:52 Moj pies zakopuje mięso, by skruszało... Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek goraca woda daje energie 28.02.15, 03:01 minasz napisał: > goraca woda daje energie? 4.1855 J/K*g, to definicja 1 kalorii. Czyli 500 gramow wody o temperaturze 50 C ma 4.1855 J/K*g * 500 g * (50-20)= 63 kJ wiecej energi anizeli woda o tej samej masie, tyle ze w temperaturze pokojowej 20 C. Pijac coca-cole, wode mineralna z lodowki czlowiek sie odchudza.. ;) Ta woda musi zostac podgrzana do t=36.6+ C wewnatrz organizmu.. > zauwaz ze raczej inne zwierzeta nie pija goracej wody tylko ludzie sa tacy > czy to nie dziwne? Zimna woda, i zimny posilek powoduja spadek temperatury ciala, wieksze zuzycie energi, zeby ogrzac pokarm do temperatury ciala. A wiec wieksze zuzycie energii. Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek Re: goraca woda daje energie 28.02.15, 03:42 Ktos pijacy 1 L mineralnej o t= 4 C z lodowki dzien w dzien bedzie mial zuzycie energi 4100 kcal/miesiecznie wieksze od tej samej osoby pijacej wode gotowana o t=36.6 C Dla dziewczyny jedzacej ~2000 kcal dziennie, to tak jakby nie zjadla przez 2 dni w miesiacu. Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: goraca woda daje energie 28.02.15, 10:47 manipulujesz - przeczytaj dokladnie to co napisalem oczywiscie ze goraca woda daje wiecej energii niz zimna to oczywiste zreszta sam bym sobie zaprzeczal wszak pisalem w jednym watku o wplywie temperatury otoczenia na odchudzanie (stany wyrownawcze) tu pisalem o energii chwilowej - pijacx np ciepla herbate mamy zastrzyk energii ale chwilowej-dlatego po cieplej zupie czujemy sie lepiej ale przez krotszy okres czasu energia nie jest zakumulowana Odpowiedz Link Zgłoś
liisa.valo Re: czy jadacie obiady? 07.03.15, 23:51 Ja mojemu psu zimą podgrzewam wodę i daję lekko ciepłą, Odpowiedz Link Zgłoś
liisa.valo Re: czy jadacie obiady? 12.03.15, 14:59 nie wiem... żeby nie pił w zimie zimnej... Odpowiedz Link Zgłoś
grawitacja01 Re: czy jadacie obiady? 09.03.15, 10:57 Uważam, że ciepły posiłek po prostu bardziej smakuje - zjesz więcej - będziesz miała więcej energii Odpowiedz Link Zgłoś
molly_wither Re: czy jadacie obiady? 27.02.15, 18:49 A co wolalabys na zewnatrz? minasz napisał: > > i ze w srodku ma byc ten cieply Odpowiedz Link Zgłoś
molly_wither MOJ OBIAD DZIS 27.02.15, 19:05 Dluuuuuuuga french bagietka przelozona serem i szynka z sosem majonez-keczup. Obiady są przereklamowane. Odpowiedz Link Zgłoś
molly_wither Re: czy jadacie obiady? 27.02.15, 19:25 Jak to? Na sniadanie obiad, na obiad obiad i na kolacje tez obiad? mendigo napisał: > Wyłącznie. > Odpowiedz Link Zgłoś
mendigo Re: czy jadacie obiady? 27.02.15, 19:37 A tak! Na obiad poranny parówki z wody, na popołudniowy parówki zapiekane w serze, a na obiad wieczorny dietetycznie - parówki w sałacie. Odpowiedz Link Zgłoś
molly_wither Re: czy jadacie obiady? 27.02.15, 20:12 Jak Maria Czubaszek. Ps. Na onecie pokazuja,co jest w parowkach.Polecam. mendigo napisał: > A tak! Na obiad poranny parówki z wody, na popołudniowy parówki zapiekane w ser > ze, a na obiad wieczorny dietetycznie - parówki w sałacie. > Odpowiedz Link Zgłoś
mendigo Re: czy jadacie obiady? 27.02.15, 20:37 Nie, na Onecie są rzeczy gorsze, niż to co w parówkach. Odpowiedz Link Zgłoś
molly_wither Re: czy jadacie obiady? 27.02.15, 20:41 Np.jakie? Bo ta szara masa byla obrzydliwa. Moze to byl nawet kał? mendigo napisał: > Nie, na Onecie są rzeczy gorsze, niż to co w parówkach. Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: czy jadacie obiady? 28.02.15, 01:02 ja tez coraz czesciej lubie obiady na trzy dania -ale raczej nie parowki tylko ryby czy warzywa na parze albo ruszcie Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: czy jadacie obiady? 28.02.15, 00:52 jadam ale ostatnio nudza mnie sniadania i np jem zupe ogorkowa na sniadanie albo brokuly na parze a na obiad np mam ochote na chleb razowy etc mam wpojone do glowy co powinienem jesc na sniadanie na obiad czy na kolacje ale ostatnio coraz czesciej to mieszam Odpowiedz Link Zgłoś
rotkaeppchen1 Re: czy jadacie obiady? 27.02.15, 21:02 Jadam obiady ale nie zawsze sa cieple :-) Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: czy jadacie obiady? 28.02.15, 01:07 kwintesencja obiadu chyba jest to ze sa cieple - w koncu obiad jemy nosem nie jezykiem Odpowiedz Link Zgłoś
rotkaeppchen1 Re: czy jadacie obiady? 28.02.15, 03:59 Dla mnie ma byc zdrowo, smacznie i bilans ma sie zgadzac. Nie kaloryczny ale odzywczy - odpowiednia ilosc bialka, dobrego tluszczu i dobrych weglowodanow. A co i jak, jest juz mniej wazne. Kiedys musialam zjesc obiad na sniadanie a sniadanie na obiad i tez problemu nie bylo :D Odpowiedz Link Zgłoś
fuzja-jadrowa Re: czy jadacie obiady? 28.02.15, 11:38 Gotowane brokuly nosem - w sam raz dla masochisty. Odpowiedz Link Zgłoś
lorelailee Re: czy jadacie obiady? 27.02.15, 22:17 ja to jadam tak: sniadanie (8 -9), lunch (12-14), obiad (o 19-20). W moim przypadku kazdy posilek moze byc cieply :) sniadanie, lunch i obiad ! Odpowiedz Link Zgłoś
berta-death Re: czy jadacie obiady? 27.02.15, 22:51 W kamieniu łupanym, jak faceci sobie zaczęli znosić baby do jaskiń. Wcześniej nie było kogo postawić przy garach. Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: czy jadacie obiady? 28.02.15, 00:54 raczej nie masz racji jak juz to w neolicie kiedy rozpoczal sie osiadly tryb zycia jak sie bylo koczownikiem to mialo sie inna wizje swiata ps np wspoczesni nomadzi jedza na miescie Odpowiedz Link Zgłoś
berta-death Re: czy jadacie obiady? 28.02.15, 01:51 Nawet na mieście ktoś musi gotować. Nie wyjaśnia to skąd wzięło się zapotrzebowanie na kilkudaniowe obiady. Odpowiedz Link Zgłoś
lled Re: czy jadacie obiady? 28.02.15, 00:08 ja zyje dla obiadu. sniadania nie jem, kolacji tez nie musze miec normalnej, ale obiadu nie popuszcze. i nie koniecznie musi byc cieple danie. np. swiezutka bagietka z salatka z tunczyka, pomidorem, salata i ogorkiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: czy jadacie obiady? 28.02.15, 01:04 dla mnie bulka to nie obiad jestem bardzo staroswiecki lubie tradycyjne dwudania z zupa i z drugim choc komponenty nie tradycyjne Odpowiedz Link Zgłoś
varia1 Re: czy jadacie obiady? 28.02.15, 12:41 a kompot też musi być? ;) ja najczęściej w porze lunchu jem sałatkę, a ciepły posiłek wieczorem... jak jadłam gorące danie w środku dnia to czułam się zbyt ociężała i leniwa po południu i wieczorem Odpowiedz Link Zgłoś
facettt stara szkola 28.02.15, 00:56 minasz napisał: > i moze ktos mi wyjasni kiedy powstal taki podzial na 3 posilki dziennie > i ze w srodku ma byc ten cieply nie wyjasnimy. jadamy 3 razy dziennie, ale cieply jest ostatni posilek. (w pracy nie ma kuchni) cos pomoglem ? Odpowiedz Link Zgłoś
facettt w weekendy... 01.03.15, 18:58 minasz napisał: > w weekendy tez? w weekendy - to sami gotujemy. wiec rezim domowy i Slubna mi do niczego nie potrzebne. czasem w poludnie, czasem wieczorem. slowem: zero organizacji, pelny luz. Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: czy jadacie obiady? 28.02.15, 00:56 oczywiscie pyatnie na pierwszy rzut oka jest trywialne ale jak ktos sie nad zastanowi jak to ksztaltuje nasze zycie - moze porownac je do pytania o spadajace jablko newtona:) ps to tak w ramach skromnosci hehe Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: czy jadacie obiady? 28.02.15, 14:11 Jadam, zabieram do pracy w pudełku. Jadam też ciepłe śniadania i czasem kolacje. Ciepłe posiłki są dla mnie bardziej apetyczne i sycace. Odpowiedz Link Zgłoś
haytim Re: czy jadacie obiady? 01.03.15, 15:18 moim zdanie to wynika raczej z potrzeb organizmu, a nie że to jakiś wynalazek... Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: czy jadacie obiady? 01.03.15, 18:42 jezeli tak uwazasz to obron swoja teze Odpowiedz Link Zgłoś
sid-15 Re: czy jadacie obiady? 09.03.15, 20:15 Zazwyczaj tak, chociaż dla mnie podstawą jest śniadanie. Tzn. obiad zazwyczaj miewam bardziej "dopracowany" (chociaż nie zawsze na ciepło), ale nie codziennie muszę mieć obiad i nie zawsze go jadam, za to śniadanie obowiązkowo musi być, bez nie go nie ruszę.:) Odpowiedz Link Zgłoś
97ewelina Re: czy jadacie obiady? 20.03.15, 15:54 Tak naprawdę, to powinno się jeść nawet 5 posiłków dziennie i najzdrowiej jeść jak najwięcej ciepłych. Wszystko dla dobrego trawienia. Dzięki temu nasz organizm nie musi magazynować tłuszczu, bo wie, że dostanie niedługo kolejny posiłek. Paradoksalnie jedząc pięć niewielkich posiłków dziennie o regularnych porach, można schudnąć ? Odpowiedz Link Zgłoś
pomorzanka34 Re: czy jadacie obiady? 24.07.15, 13:53 to co dzis serwujecie na obiad ? Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus cieply nie musi byc w srodku 24.07.15, 16:27 ja np. jadam kolacje ciepla kolo 19 - makaron/ ziemniaki i cala reszta Odpowiedz Link Zgłoś
anna_sla Re: czy jadacie obiady? 25.07.15, 10:05 obiady jadamy... nie zawsze w porze obiadowej :).. np. gdy mieliśmy gości jadaliśmy obiady np. o 20-22 po powrocie z wycieczek obwoźnych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nstemi Jadam 29.07.15, 21:41 Od kiedy tyłek mi urósł :-) jadam bardzo regularnie 4-5 razy dziennie w tym obiad. Działa. Oczywiście nie tylko to, ale to naprawdę pomaga. Mało a często. Wtedy nie jesteś głodny, jesz a nie obżerasz się. A czemu przynajmniej trzy dziennie? No bo, potrzebujesz "paliwa" na cały dzień, a nie fundowania sobie "dramatycznych" skoków poziomu glukozy... Czemu ciepły obiad? Chyba dlatego, że jak coś jest poddane obróbce termicznej powoduje, że jedzenie (kalorie, składniki) będzie łatwiej przyswajalne. Dostajesz dawkę energii na sporą część dnia, metabolizm hula jak należy (oczywiście bez przesady-jak ktoś codziennie wsuwa obiad z dwóch dań z przystawką i deserem to też za fajnie nie będzie). Poza tym sądzę, że takie ciepłe i trochę większe posiłki po prostu dłużej się je. Czyli nie nawsuwasz się jakiejś kanapki czy czegoś na zimno, po której będziesz głodny za kilkadziesiąt minut tylko masz "zapasik" na sporą część dnia. I raczej nie nawciągasz się mnóstwa jedzenia na kolację. Dietetykiem nie jestem, ale przerabiam teraz przyzwyczajanie się znowu do regularnego jedzenia, ze śniadaniami, ciepłymi obiadami i o wiele lepiej się czuję. Odpowiedz Link Zgłoś
kami.zet Re: czy jadacie obiady? 31.07.15, 21:45 Ja przeważnie staram się jadać obiady, bo po śniadaniu to najważniejszy posiłek Odpowiedz Link Zgłoś
lechko2 Re: czy jadacie obiady? 02.08.15, 18:48 Przecież śniadanie czy kolacja też może być nas ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś