Dodaj do ulubionych

Dokarmianie gołębi

28.06.16, 21:40
Powiedzcie proszę, o co chodzi starszym kobietom z tym dokarmianiem gołębi? Mieszkam w centrum miasta i co chwilę widzę na trawnikach, zieleńcach, za przystankami porozrzucane kromki chleba. Do tego, oczywiście cała okolica ufajdana w ptasim guanie. W mojej kamienicy jest niewielkie, ale zadbane podwórko i ostatnio nawet tam jakaś geniuszka zaczęła wyrzucać stary chleb, resztki z obiadu, ugotowaną kaszę czy ziemniaki. Dwa lata temu administracja zakładała kolce , bo całe balkony i parapety były w ptasich odchodach i w zeszłym roku był spokój, a teraz znowu się zaczęło. O co takim osobom chodzi? I czy jest na nie jakiś sposób? Czy straż miejska może wystawić mandat, np. za śmiecenie?
Obserwuj wątek
    • derff Re: Dokarmianie gołębi 29.06.16, 09:50
      Oj tam gołębi. U mnie na "glinkach" całe tabuny ludzi dokarmia łabędzie chlebem bułka i czumkolwiek kto wie czy nie z pleśnią. W efekcie w ubiegłym roku padło kilka młodych a w tym już trzy.
      • sygg Re: Dokarmianie gołębi 29.06.16, 17:16
        Łabędzie są spoko. Nie pętają się po mieście, nie siadają na drzewach i parapetach by zafajdać wszystko. Szkoda ich. Gdy mieszkałam nad morzem co chwilę były akcje informacyjne, by nie karmić łabędzi chlebem, ale ludzie jak zwykle swoje.
        Ale gołębie to plaga, a ludzie to dokarmiają, przy okazji pasąc szczury.
    • lucyy3 Re: Dokarmianie gołębi 30.06.16, 08:05
      tak, już wstawiaj starszym osobom mandat za coś takiego. Jeśli nie ma w pobliżu zakazu karmienia gołębi to mogą je sobie karmić.
      • sygg Re: Dokarmianie gołębi 30.06.16, 08:49
        Tylko, że oni sobie karmią gołębie, a ja muszę sprzątać balkon i parapety z ptasiego g.wna. Poza tym bardzo estetycznie wyglądają w centrum miasta porozrzucane kromki chleba (potem same skórki) i śmierdzące w lecie resztki z obiadu, którymi potem żywią się szczury. Samo dobro z tego karmienia.
      • obrotowy nieprawda. 30.06.16, 14:43
        lucyy3 napisał(a):
        > tak, już wstawiaj starszym osobom mandat za coś takiego. Jeśli nie ma w pobliżu
        > zakazu karmienia gołębi to mogą je sobie karmić.

nieprawda.
        - jezeli teren jest prywatny, to wlasciciel moze zabronic na jego terenie karmienia golebi
        i wezwac straz miejska
        - podobnie ze wspolnota mieszkaniowa - zalezy jakie podejmie decyzje
        - na terenie publicznym/miejskim decyduje rada Miasta
    • varia1 Re: Dokarmianie gołębi 30.06.16, 17:27
      pewnie chodzi im o to że szkoda chleb wyrzucić bo radio maryjne mówi że trzeba oszczędzać i wpłacać im na konto
      a przy okazji wydaje im się że to dobry uczynek ;)
    • budrun Re: Dokarmianie gołębi 02.07.16, 21:06
      Zamiast dokarmiać gołębie władze miast i miasteczek w Polsce powinny wykładać fundusze na karmę antykoncepcyjną dla takich bezpańskich stad gołębi by ograniczać ich populacje.Goóębie bepańskie to inaczej zwane latające szczury-a roznoszą w swych odchodach kilka grożnych dla nas chorób wirusowych.Sęk w tym ,że wraz z gołębiami żerują często wspólnie tez i inne ptaki a głównie kawki -zwane często mylnie "wronami" z racji podobieństwa do wron. Pożytku z gołębi bezpańskich nie ma żadnego za to powodują ogromne zanieczyszczenia w środowisku a ich odchody są grożne dla nas -ludzi i zwierząt także pewnie /dla psów i kotów/.Niszczenie elewacji budynków oraz parapetów i balkonów a takze brudzenie odchodami chodników ,zieleńców to ich główna wada.Pomijam już głośne gruchanie gołębi od samego świtu ,to jeszcze można przeżyć. Dlaczego ludzie tak dokarmiają gołębie ? Z bezmyślności najbardziej chyba.Gołebie dokarmiane bardziej się rozmnażają i tym samym zanieczyszczają nasze otoczenie. Ci dokarmiający pewnie lubią tak je karmić ,bo są łagodne i podchodzą blisko do ludzi a ludzie pozbywają się niepotrzebnych resztek chleba czy innych odpadów.
      Takie wyrzucanie resztek jedzenia po trawnikach powoduje jednak duże zagrożenie i to na wiele lat -plagę szczurów ciągnących do takich wyrzucanych dla ptaków resztek .A plagi szczurów to dużo większe zagrożenie dla ludzi i b.trudne do zwalczenia ,gdyż rozmnażają się one w ogromnym tempie i są bardzo trudne do likwidacji -Pamiętajcie o tym ludzie -szczególnie ci lubiący dokarmiać gołębie !!!
      Tylko ,że ci ludzie nie wiedzą o tym albo nie chcą wiedzieć i narażają nas na skutki swej bezmyślnej głupoty - dlaczego policja i straż miejska nie stosuje mandatów albo choć pouczeń wobec nich ??
      www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=choroby+wirusowe+roznoszone+przez+go%C5%82ebie+
      radom24.pl/artykul/czytaj/11774
    • six_a Re: Dokarmianie gołębi 03.07.16, 15:55
      przebierz się i do boju.

https://media.giphy.com/media/3o6gaVCg7ypNjNmc8w/giphy.gif
      • eat.clitoristwood Może powinniśmy jednak? 14.01.18, 17:06
        six_a napisała: (filmik)

Przyjdzie czas, że wielkie i tłuste gołębie będą nas dokarmiać?
    • pomorzanka34 Re: Dokarmianie gołębi 03.07.16, 21:41
      oj tam gołębie u mnie sasiadki z parteru dokarmiają mewy, to dopiero masakra te od samego rana ok 4 drą "pyski" (mewy a nie sasiadki) tak ,ze nie da się spać . Musze w tym roku zaopatrzyć się w kamyczki z morza to bedzie czym te wstrętne ptaszyska przepędzać
      • obrotowy kup pistolet wiatrowkowy 04.07.16, 00:39
        bedzie ciszej, a przy okazji zlowisz cos na obiad.

PS. Mewy nie sa pod ochrona.
      • strofakota Re: Dokarmianie gołębi 14.01.18, 20:27
        mewy sa ladne i sympatyczne, ja lubie jak przylatuja na plazy i mona im cos do jedzenia rzucic, dzieci maja radosc.
        Za to ludzie, ktorym przeszkadza wszystko inne co zyje, sa irytujacy. Ty tez srasz i mozliwe ze w odczuciu mew drzesz pysk...
        Golebie tez sa fajne nawet jesli trzeba czesciej parapety czysci. Moj sasiad nie tylko dokarmia golebie, on ma caly golebnik w ogrodzie. Ja go rozumiem, golebie to piekne ptaki i mozna je wiele nauczyc a w czasie pierwszej wojny swiatowej lataly z wiadomosciami i ratowaly zycie zolnierzom na froncie. Golebiom tez nalezy sie szacunek.
    • berta-death Re: Dokarmianie gołębi 04.07.16, 14:01
      Pewnie im szkoda wywalić a nie wiedzą, że to gołębiom szkodzi. Może trzeba ziarno im kupić, jak się najedzą czegoś lepszego, oleją spleśniały chleb. Pocieszę cię, że one nie zanieczyszczają miejsca gdzie jedzą, tylko miejsce gdzie śpią. Problemem nie są babcie wywalające chleb, tylko administracja budynku i mieszkańcy, którzy nie zabezpieczają budynku przed składaniem jaj i nocowaniem. Trzeba zlikwidować wszystko na czym mogą siedzieć.
    • teyoo Re: Dokarmianie gołębi 10.07.16, 23:47
      U mnie na osiedlu jest zakaz dokarmiania, to kilka metrów od zakazu dziadki zrobiły sobie placyk do karmienia tych obsrajmurów. I tak, zakazy sobie, karmienie sobie. Oni chyba myślą, że dobrze robią, bo "dokarmiają biedne ptaszki", loool.
    • corgan1 Re: Dokarmianie gołębi 13.07.16, 02:29
      Może nie mają dzieci/wnuków, a jak mają to dzieci i wnuki je olewają albo nie mają dla nich czasu? a takie obsrajmury wydają się ładne, fruwają na każde sypnięcie kaszy, a który wnuczek przyleci do ugotowanej kaszy i chleba? :).

Na ile miałem kontakt z gołębiarzami lub kociarzami płci obojga to gdzieś tam w pewnym momencie objawiały się nam niedostatki i deficyty psychiczne w kontaktach z ludźmi. Stąd np. starsi ludzie ale głównie starsze kobiety zawiedzeni tych humanoidami kierują swoje uczucia na zwierzynę tę latającą, miauczącą, szczekającą. Stąd się biorą te starsze kobiety co mają po 10 kotów w domu i kolejne 30 stale dokarmiających w piwnicy.
    • ertyla Re: Dokarmianie gołębi 13.07.16, 19:44
      wywieś kartki na podwórku - dużymi literami - ze gołębie to choroby, pasożyty, grzybice układu oddechowego i kleszcze obrzeżki czy jakoś tak

moze nie zdają sobie sprawy że gołabki to nie są słodkie sikoreczki
    • konwalia55 Re: Dokarmianie gołębi 14.01.18, 01:00
      Nie wiem, moze starsze panie czuja sie w ten sposob komus potrzebne? Tylko ze akurat chleb/bulki to nie jest dobra karma dla tych ptakow.

Osobiscie golebi nie lubie, nawet bardzo. Kojarza mi sie z paskudnymi chorobami, pasozytami, brudem, nieskonczonym wrecz rozmnazaniem podkrecanym wlasnie przez takie starsze panie, sa napastliwe a czasami wrecz agresywne, no i zwyczajnie malo ciesza oko (moje, przynajmniej). Kiedys moje dziecko dlugo walczylo z okropna infekcja, ktora spowodowal "niewinny" golabek. Nie, dziekuje, omijam z daleka. To pisalam ja, wlascicielka papuzek nierozlaczek, zeby nie bylo, ze jestem antyptakowa ;-)
      • alpepe Re: Dokarmianie gołębi 14.01.18, 01:20
        Gołębie to pierwotnie ptaki polne, warto to mieć na uwadze, zanim się je wyzwie np. od latających szczurów. Winni są ludzie.
        • znana.jako.ggigus Re: Dokarmianie gołębi 14.01.18, 09:36
          Bede pameitac, bo ja zawsze je od szczurow wyzywam. Ale szczury lubie, a golebi nie.
          • obrotowy "w rewanszu" - likwidacja szczurow :) 14.01.18, 16:55
            znana.jako.ggigus napisała:
            Ale szczury lubie, a golebi nie.

tez nie przepadam za golebiami, ale nie mialbym sumienia (ani powodu) strzelac do nich
            (z wiatrowki - a b. dobra posiadam)

natomiast zdarzalo mi sie strzelac do szczurow:
            z prostego powodu: - wdzieraly sie do spichlerza wujka i wyjadaly mu zboze

dla wyjasnienia - nie uwazam, ze golebie maja "lepszy charakter" od szczurow
            - tylko nie maja pazurow umozliwiajacych im otwieranie zamknietych drzwi.
            • konwalia55 Re: "w rewanszu" - likwidacja szczurow :) 14.01.18, 18:57
              > dla wyjasnienia - nie uwazam, ze golebie maja "lepszy charakter" od szczurow
              > - tylko nie maja pazurow umozliwiajacych im otwieranie zamknietych drzwi

Ale przeciez maja skrzydla. Sa upasione i leniwe, ale jednak zawsze moga sie poderwac i umknac nim bys naladowal te b. dobra wiatrowke ;-)
              • obrotowy wykluczone 14.01.18, 19:46
                konwalia55 napisała:
                ale jednak zawsze moga sie poderwac i umknac, nim bys naladowal te b. dobra wiatrowke ;-)

wykluczone.
                na 30 - 40 m ode mnie - golebie nie maja szans

tyle tylko, ze w "lancuchu pokarmowym" czlowieka - nie sa zagrozeniem.

szczury sa - i dlatego musza "odejsc"
                • konwalia55 Re: wykluczone 15.01.18, 17:20
                  Ale co, zawsze masz te wiatrowke przy sobie, czy jak? :P

Szczur przezyje wszystko. Nawet jak go "machniesz" wiatrowka, wstanie, otrzepie sie i wywierci jeszcze wieksza dziure w spichlerzu.
                  • obrotowy nadal wykluczone 15.01.18, 18:09
                    konwalia55 napisała:
                    Szczur przezyje wszystko. Nawet jak go "machniesz" wiatrowka, wstanie, otrzepie sie i wywierci jeszcze wieksza dziure w spichlerzu.

- Ale nie ze mna...
                    A bylo to jeszcze pod koniec Komuny, gdzie w PGeR-ze wujek byl magazynierem, odpowiedzialnym za magazynowanie zboza.
                    Panstwowe trutki nie pomagaly.
                    - ja (nieskromnie zapodaje) wybilem cale stado szczurow - nie zalujac amunicji.

dyrektor PGR-u chcial mi za to w nagrode rower kupic.
                    zaluje , ze sie nie zgodzilem, bo krotko potem Komuna upadla - a wraz z nia - plaga szczurow.
                    • adriana_ada Re: nadal wykluczone 15.01.18, 19:36
                      A cos ty antykomunistyczny, upadlo wiele ustrojow. Coz innego zrobil Lech Walesa, niz np Ajatollah Khomeini? Tez rewolucje, nawolujac ludzi w skromnosci i wierze wlasne dzieci czyniac jednymi z najbardziej rozpieszcxonych w swiecie. Z tym ze polski prezydent calego narodu nie wzbogacil tylko spolarryzowal na bogatych i biednych, gdzie biednych i niedouczonych jest znacznie wiecej
                      • adriana_ada Re: nadal wykluczone 15.01.18, 19:40
                        Znow mi ajfon zjadl wyrazy, ale domyslasz sie o co mi chodzilo
                    • konwalia55 Re: nadal wykluczone 15.01.18, 19:54
                      Nie no, jestem pod wrazeniem!
                      Nie to co terazniejsi mysliwi, tez od wiatrowek ;-)
                      • adriana_ada Re: nadal wykluczone 15.01.18, 19:57
                        Dzisiejsi mysliwi strzelaja z cekaemow takich jak uzi, czy kalasznikow, a nie z wiatrowek
    • obrotowy Dokarmianie gołębi - proste, jak kwadratura kola. 14.01.18, 05:32
      sygg napisała:
      Powiedzcie proszę, o co chodzi starszym kobietom z tym dokarmianiem gołębi?

Dokarmianie gołębi - to proste, jak kwadratura kola.
      - te babcie, ktore nie maja wnukow (lub nie maja ich w poblizu) - dokarmiaja golebie.
      instynkt opiekunczy szybko nie umiera.

I czy jest na nie jakiś sposób?
      > Czy straż miejska może wystawić mandat, np. za śmiecenie?

- moze. na terenie publicznym (miejskim)
      na terenie prywatnym (wspolnoty mieszkaniowe)
      egzekwowac prawo musi wspolnota.
      • znana.jako.ggigus Re: Dokarmianie gołębi - proste, jak kwadratura k 14.01.18, 20:00
        Znam mezczyzne, dokarmiajacego szczury.
        • obrotowy wierju :) 14.01.18, 20:28
          znana.jako.ggigus napisała:
          > Znam mezczyzne, dokarmiajacego szczury.

wierju :) (a pa polski: - wierze.)

ale ja do nich strzelam.

- konkurentow w "lancuchu pokarmowym" usuwa sie z rynku
          - gdy trzeba - to nawet sila.

• eat.clitoristwood Re: wierju :) 14.01.18, 20:34
            obrotowy napisał:
            Znam mezczyzne, dokarmiajacego szczury.
            > ale ja do nich strzelam.
            > - konkurentow w "lancuchu pokarmowym" usuwa sie z rynku gdy trzeba - to nawet sila.

Strzelasz do łańcuchów pokarmowych mężczyzn dokarmiających szczury? Na rynku?
            • obrotowy da, da, da... :) 15.01.18, 14:16
              eat.clitoristwood napisał:
              Strzelasz do łańcuchów pokarmowych mężczyzn dokarmiających szczury?

No skoro jusz mam te wiatrowke - to do czegos strzelac k... musze.
          • strofakota Re: wierju :) 14.01.18, 20:42
            golebie sa po prostu ladne, maja okragle przuszki, male dziobki i takie pzryjacielskie oczy, gruchaja uroczo i tancza na tych swoich malych lapkach. Urocze sa i stado golebi, ktore wlasnie wzbija sie w powietrze jest widokiem wpisanym w historie miast. Nie zapominaj ze to golebie pierwsze wrocily po wojnie do zburzonej Warszawy i przyniosly swoja obecnoscia nadzieje dla tych, ktorzy wracali zeby Warszawe odbudowac.
            • obrotowy Golebie sa neutralne. 15.01.18, 20:24
              - wobec egzystencji Czlowieka.

i niech zyja.

- obok. - a nawet i ponad.

www.youtube.com/watch?v=7d3hZsk4Ts4

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka