Dodaj do ulubionych

antykoncepcja

18.03.23, 17:41
witam przychodze z zapytaniem stosunek odbył sie 14 lutego
krawienie z odstawienia dostałam 9 marca rowniez tego dnia wykonałam test ciazowy z krwi w labolatorium i wyszedł negatywny ,jednak przeraziłam sie ze za szybko go wykonałam i 17 marca powtórzyłam test ciazowy z krwi w labolatoriium i rowniez wyszedł negatywny ,
czym tym sposobem moge wykluczyc ciaze , czy jednka tabletki anty maja wplyw na test ciazowy z krwi i wskazuje test negatywny a ciaza jesy czy tabletki nie maja wplywu na test ciazowy z krwi i jakbym była w ciazy to by to wykazało po takim czasie? , prosze o szybka odpowiedz
Obserwuj wątek
    • okruchlodu Re: antykoncepcja 18.03.23, 19:29
      A skąd podejrzenie, że możesz być w ciąży, skoro bierzesz tabletki i dwa testy wyszły negatywnie?
      • lolka.nowacka77 Re: antykoncepcja 18.03.23, 19:41
        okruchlodu napisała:

> A skąd podejrzenie, że możesz być w ciąży, skoro bierzesz tabletki i dwa testy
        > wyszły negatywnie?
        chodzi mi o to czy tabletki anty moga zafałszowac wynik testu z krwi , ze np wyjdzie negatywny a ciaza bedzie , czy tak moze byc ze tabletki zafaszuja wynik ze bedzie negatywny on mimo ciazy ? oraz jak wykonałam po takim czasie test to bedzie wiarygodny ?
        • six_a Re: antykoncepcja 18.03.23, 20:11
          testy z moczu mogłyby wyjść ujemne, gdybyś je za wcześnie zrobiła, ale z krwi i po upływie ponad miesiąca od stosunku są wiarygodne.
          • lolka.nowacka77 Re: antykoncepcja 19.03.23, 08:51
            six_a napisała:

> testy z moczu mogłyby wyjść ujemne, gdybyś je za wcześnie zrobiła, ale z krwi i
            > po upływie ponad miesiąca od stosunku są wiarygodne.
            >
            i tabletki anty nie maja wpływu na test ciazowy z krwi jakby zdazyła sie ciaza przy tabletkach anty , test ciazowy z krwi to wykryje ? nie mozna uzyskac fałszywie negatywnego testu z krwi przez tabletki ?
            • six_a Re: antykoncepcja 20.03.23, 17:03
              test ciążowy bada hormon produkowany przez zarodek, to co mają do tego tabletki?
        • okruchlodu Re: antykoncepcja 18.03.23, 21:07
          Nie jestem lekarką ani farmaceutką. Nie słyszałam jednak o takim przypadku a znam kilka sytuacji, gdy ginekolog zlecał zrobienie testu pomimo, że kobieta stosowała antykoncepcję hormonalną.
          • lolka.nowacka77 Re: antykoncepcja 19.03.23, 08:51
            okruchlodu napisała:

> Nie jestem lekarką ani farmaceutką. Nie słyszałam jednak o takim przypadku a zn
            > am kilka sytuacji, gdy ginekolog zlecał zrobienie testu pomimo, że kobieta stos
            > owała antykoncepcję hormonalną.
            rozumiem czyli jakbym byłą w ciazy to test z krwi wyjdzie mimo ze stosuje tabletki anty ?
          • horpyna4 Re: antykoncepcja 19.03.23, 09:32
            Zdarza się, że tabletki nie zadziałają. Na przykład przy biegunce - nie zdążą, bo szybko przelecą.

Co do wiarygodności wyników - są wiarygodne, jeżeli nie zostały zrobione za wcześnie. Czas od zapłodnienia do zagnieżdżenia zarodka w macicy wynosi 4 - 12 dni, a dopiero po tym organizm go czuje i reaguje wytwarzając odpowiedni hormon. Może więc zdarzyć się, że już po tygodniu test będzie pozytywny, może też być negatywny aż do 12 dni, a ciążę wykaże później. Ale po 12 dniach, a już na pewno po dwóch tygodniach od zbliżenia, wynik testu jest wiarygodny.
            • lolka.nowacka77 Re: antykoncepcja 19.03.23, 12:03
              horpyna4 napisała:

> Zdarza się, że tabletki nie zadziałają. Na przykład przy biegunce - nie zdążą,
              > bo szybko przelecą.
              >
              > Co do wiarygodności wyników - są wiarygodne, jeżeli nie zostały zrobione za wcz
              > eśnie. Czas od zapłodnienia do zagnieżdżenia zarodka w macicy wynosi 4 - 12 dni
              > , a dopiero po tym organizm go czuje i reaguje wytwarzając odpowiedni hormon. M
              > oże więc zdarzyć się, że już po tygodniu test będzie pozytywny, może też być ne
              > gatywny aż do 12 dni, a ciążę wykaże później. Ale po 12 dniach, a już na pewno
              > po dwóch tygodniach od zbliżenia, wynik testu jest wiarygodny.

rozumiem czyli stosunek jak był 14 lutego a test z krwi wykonałam 17 marca to jest to test wiarygodny ? i jak wyszedł negatywny to moge wykluczyc ciaze ? czy tabletki wpływaja na wynik testu z krwi ze wyjdzie ujemny a ciaza bedzie , czy tak nie moze sie zadziac ?
    • hana2 Re: antykoncepcja 19.03.23, 12:07
      Badanie laboratoryjne bada poziom beta hcg. Zależy ile ci wyszlo jednostek. Poczytaj skąd się bierze jego intensywne wytwarzanie.
      • lolka.nowacka77 Re: antykoncepcja 19.03.23, 21:19
        hana2 napisała:

> Badanie laboratoryjne bada poziom beta hcg. Zależy ile ci wyszlo jednostek. Poc
        > zytaj skąd się bierze jego intensywne wytwarzanie.
        14 lutego stosunek 17 marca test z krwi w lab i wynik to <0.20
        mi chodzi o to czy tabletki anty wpływaja na swynik bety hcg z krwi
      • lolka.nowacka77 Re: antykoncepcja 20.03.23, 16:41
        hana2 napisała:

> Badanie laboratoryjne bada poziom beta hcg. Zależy ile ci wyszlo jednostek. Poc
        > zytaj skąd się bierze jego intensywne wytwarzanie.

a moge wykonac test ciazowy z krwi podczas tabletek z hormonami a nie placebo? jak bedzie ciaza to bez znaczenia czy wykonam podczas tabletek tych lub tych ?
        • six_a Re: antykoncepcja 20.03.23, 17:05
          MOŻESZ! jak wykryje ciążę, to masz przestać brać tabletki.
          • lolka.nowacka77 Re: antykoncepcja 20.03.23, 17:54
            czyli jak bedzie ciaza to test ciazowy z krwi to wykryje , bez znaczenia czy wykonałam go przy tabletkach z hormonami czy placebo ? jak bedzie ciaza to test z krwi to wskaze ? nie mozna uzsykac przz tabletki anty negatywnego wyniku a ciaza bexzie ?
            • six_a Re: antykoncepcja 20.03.23, 21:58
              tak, wykryje.
              • lolka.nowacka77 Re: antykoncepcja 20.03.23, 22:16
                rozumiem i nie mozna uzyskac negatywnego wyniku - brak ciazy przez tabletki anty a ciaza bedzie ? oraz czy beta z krwi bedzie wiarygodna po 23 dniach ? czyli nawet jak wykonam bete z krwi podczas brania tabletek nie placebo a z hormonami to jak bede w ciazy to beta z krwi bedzie wysoka mimo brania tabletek anty ?
                • six_a Re: antykoncepcja 20.03.23, 23:06
                  przecież już to napisałam pięć razy. tabletki nie wpływają na wynik testu beta hcg z krwi. zrobiłaś test dwa razy i wyszedł negatywny, zrób kolejny raz jak cię to męczy.
    • worldcolor Re: antykoncepcja 21.03.23, 12:44
      W twoim wieku ciąża....
      • lolka.nowacka77 Re: antykoncepcja 21.03.23, 14:14
        worldcolor napisała:

> W twoim wieku ciąża....

???? Nie rozumiem
        Czy jak wykonam test z krwi beta hcg podczas brania tabletek to jak będę w ciąży to to wyjdzie ?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka